Page 1

Slaaptekort kost de maatschappij handenvol geld. En dat is niet alleen omdat slaappillen tot de meest voorgeschreven medicijnen behoren. Gebrek aan slaap leidt namelijk tot allerlei ziektes die op hun beurt verzuim in de hand werken. Maar slaaptekort kost ons vooral onze gezondheid. Slapen is immers, net als eten en drinken, een eerste levensbehoefte. We kunnen gewoonweg niet zonder. Tekst: Peggy Van der Auwera

W

etenschappers hebben nog geen pasklaar antwoord op het waarom van de slaap. Wat wel buiten kijf staat, is dat slapen onontbeerlijk is voor lichaam en geest. We besteden er dan ook gemiddeld een derde van ons leven aan. Als we niet met slaapproblemen te kampen hebben tenminste …

SLUIMERSTAND Slapen mag dan al een dagelijks terugkerend fenomeen zijn, banaal is het zeker niet. Het is een uiterst complex gegeven waar wetenschappers maar niet over uitgepraat raken. Stellen dat we slapen om ons lichaam te laten recupereren en van energie te voorzien is maar gedeeltelijk juist. We zouden namelijk even goed gewoon kunnen rusten in dat geval. Bovendien worden niet alle lichamelijke functies uitgezet tijdens het slapen. Denk maar aan hart en longen die actief blijven en dus energie kosten. Maar waarom slapen we dan wel? Slapen zou noodzakelijk zijn voor een goede werking van de hersenen. Die krijgen overdag een enorme hoeveelheid informatie te verwerken. Tijdens de slaap zou die informatie opnieuw worden afgespeeld en in ons brein geregistreerd worden. Die ‘update’ met informatie, herinneringen en emoties zou enkel kunnen plaatsvinden tijdens de slaap terwijl onze geest in ‘off mode’ staat.

wellnessPLUS

37


START TO SLEEP

Dat laatste heeft alles te maken met de productie van het ‘gelukshormoon’ serotonine. Wie niet genoeg slaapt, maakt minder van het goede goedje aan. En loopt bijgevolg een hoger risico ten prooi te vallen aan een depressie. Tiens, zou dat ochtendhumeur daar ook iets mee te maken hebben? Alle gekheid op een stokje: voldoende slaap is geen garantie op meer geluk, een hoger IQ of een slankere lijn. Maar het draagt in ieder geval bij tot een betere gezondheid, fysiek én mentaal. En daar zeggen we geen nee tegen, toch?

SCHAAPJES TELLEN Sommige mensen vallen al in slaap als ze nog maar aan hun bed denken. Voor anderen is slapen dan weer een heuse

© PERSCENTRUM WONEN / AUPING

We zijn ons allemaal bewust van het belang van een gezonde levensstijl en voldoende lichaamsbeweging. Het is niet voor niks dat acties als start to run, start to bike en start to whatever zoveel navolging krijgen. Hoog tijd voor start to sleep vinden wij! Want wie voldoende slaapt, heeft meer energie, minder stress en zelfs een beter humeur. Tenzij je met het verkeerde been uit bed stapt natuurlijk … Bovenop de voor de hand liggende voordelen van voldoende slaap, zijn er ook heel wat andere redenen waarom een goede nachtrust essentieel is. Het helpt je eetlust onder controle te houden, verbetert je geheugen, versterkt je cognitieve functies en verlaagt de kans op depressies.

38

wellnessPLUS

nachtmerrie. Ze kunnen de slaap niet vatten, worden te pas en te onpas wakker, kampen met slapeloosheid of met het tegenovergestelde fenomeen ‘hypersomnia’: extreme slaperigheid met indommelen tijdens de dag tot gevolg. Wie aan een echte slaapstoornis leidt, kan maar beter professionele hulp zoeken. Zij die slechts af en toe eindeloos schaapjes moeten tellen hebben wellicht baat bij enkele praktische tips. Om beter te slapen. Om goedgemutst aan het ontbijt te verschijnen. Om maximaal te genieten van de dag.

BETER SLAPEN DOE JE ZO 1. Ontwikkel een vast slaap-waakritme: ga zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip slapen en opstaan. 2. Slaap in een donkere, geluidarme, goed verluchte slaapkamer met een temperatuur van 16 à 18°C. 3. Vermijd zware maaltijden voor het slapengaan, maar ga evenmin slapen met een lege maag. 4. Drink niet te veel voor het slapengaan om nachtelijke toiletbezoekjes te vermijden. 5. Probeer te ontspannen voor het slapengaan en niet tot het laatste moment te Twitteren, mailen, gamen, Facebooken of tv te kijken. 6. Beperk het gebruik van opwekkende middelen zoals tabak en cafeïne voor het slapengaan. 7. Maak geen gewoonte van slaapmiddelen en gebruik ze enkel kortstondig en wanneer het niet anders kan. 8. Zorg voor een comfortabele en aangename slaapomgeving met een matras en hoofdkussen van goede kwaliteit. 9. Gebruik lakens en beddengoed in natuurlijke stoffen die je een behaaglijk gevoel geven en je lichaamstemperatuur reguleren. 10.Reserveer de slaapkamer voor slaap en andere activiteiten die in de slaapkamer thuishoren. Het begint met een ‘s’ en eindigt op ‘eks’. Om maar een voorbeeld te geven. Om écht goed te slapen heb je natuurlijk ook een goed bed nodig. De aankoop van een nieuw bed of een nieuwe matras doe je best niet impulsief. Laat je goed adviseren en doe hier alvast wat inspiratie op. Er een nachtje over slapen kan ook geen kwaad …


IN BED MET ... EEN ERGONOMISCHE MATRAS

De markt afgeschuimd Polyetherschuim is goedkoop maar biedt weinig ondersteuning en ventileert slecht. Deze matras kun je maar beter verbannen naar de logeerkamer. Latexmatrassen – ideaal op lattenbodems – zijn vormvast en soepel maar minder poreus. Geen aanrader voor mensen die veel transpireren omdat de matras het vocht niet goed opneemt en warm aanvoelt. De traagschuimmatras (tempur bijvoorbeeld) past zich goed aan de vorm van het lichaam aan door de optimale drukverdeling. De matras reageert op koude en warmte en ventileert doorgaans goed. Niet iedereen is echter fan van het ‘trage schuim’ dat zeer langzaam terug in zijn oorspronkelijke vorm keert.

© VI-SPRING

Kies in eerste instantie een matras die past bij je lichaam, gewicht en slaaphouding. Hou er ook rekening mee dat je heel wat zweet wanneer je slaapt. Je matras moet dus niet alleen veerkrachtig zijn en de lichaamsdruk optimaal opvangen, maar ook goed ventileren. De meeste mensen kiezen voor een matras van mousse of schuimrubber óf een matras met veren. Ook combinaties van beide zijn mogelijk. Daarnaast bestaan er ook nog futonmatrassen en luchtgeveerde matrassen.

Big in Japan: de futonmatras Een futon is een traditionele ‘slaapmat’ die is overgewaaid uit Japan. De futon is veel dunner dan de Westerse matras en wordt vervaardigd uit katoen. Dankzij het natuurlijke materiaal heeft de matras goede regulerende eigenschappen. Ideaal voor liefhebbers van zachte ondersteuning. Vind je de futon maar niks om op te slapen, dan gebruik je hem toch gewoon als dekbed!

© LAVITAL

Veren proberen Matrassen met binnenvering bieden goede ventilatie maar bewegen in hun geheel wanneer je aan één kant druk uitoefent. Wanneer je dit liever niet wil, opteer je best voor pocketvering: de veren zitten verpakt in aparte zakjes zodat ze onafhankelijk van mekaar kunnen bewegen. De mate van steun die een matras met veren biedt is afhankelijk van de dikte van het metaal en het aantal draaiingen.

wellnessPLUS

39


© DORSOO

Slapen op wolkjes van lucht De vrij nieuwe luchtgeveerde matrassen zorgen voor een ergonomische houding tijdens het slapen. Je wordt letterlijk gedragen door lucht. Qua gevoel is dit een beetje vergelijkbaar met een waterbed omdat je drukpuntvrij slaapt. Op wolkjes!

GEEN BODEMLOOS VAT: DE BEDBODEM Matrassen worden gedragen door een matrasdrager of bedbodem die als schokdemper dienstdoet. Ze kunnen bestaan uit planken, spaanderplaten, lattenbodems, springveren of draadmatten (spiraal of gevlochten). Voor veeleisende slapers of mensen die graag lezen in

40

wellnessPLUS

bed bestaan er verstelbare bedbodems (al dan niet elektrisch aangedreven) om bijvoorbeeld hoofdeinde of voeteneinde hoger te zetten. Verende latten: de spring in ’t veld van de bedbodems Lattenbodems met verende latten vangen goed de bewegingen op en zorgen ook voor voldoende ondersteuning. De bodems worden doorgaans in een houten kader geplaatst waarop de matras rust. De latten zelf kunnen van hout, glasvezel of kunststof zijn. De lattenbodem is veruit de populairste bedbodem omwille van de goede ondersteuning van de matras en de ventilerende werking.

Spiraalbodems: zak niet lekker door Spiraalbodems zijn opgebouwd uit vlechtwerk van metalen draden die onderling verbonden zijn. Dankzij de open structuur is de ventilatie optimaal. Geef de voorkeur aan spiraalbodems van goede kwaliteit die ook in de breedte opgespannen zijn om te vermijden dat ze al snel gaan ‘doorhangen’. Boxsprings: slapen als in een vijfsterrenhotel De boxspring is een bedbodem met springveren die een goede indrukbaarheid bieden ter hoogte van bekken en schouders. Qua afwerking lijkt een boxspring een beetje op een matras. Kwalitatieve boxsprings zijn uiterst comfortabel en doorgaans ook prijzig. Beknibbel echter niet op kwaliteit:


© PERSCENTRUM WONEN / SWISS SENSE

bij de goedkopere varianten verliezen de veren soms na een aantal jaren hun veerkracht. Omdat dit type bedbodem vaak in hotels wordt gebruikt, wordt een boxspring ook wel eens ‘hotelbed’ genoemd.

SWEET DREAMS ARE MADE OF THIS Bedbodems en matrassen van superieure kwaliteit vind je onder andere bij Auping. Het gamma bedden gaat van klassiek tot eigentijds en design. Paradepaardje is de Royal die ontworpen is met het oog op duurzaamheid, functionaliteit en individualiteit: het bed is op alle mogelijke manieren uit te breiden en aan te passen aan je persoonlijke stijl. Ook de matrassen, spiraalbodems en boxsprings van Auping doen

het merk alle eer aan: ultiem slaapcomfort met een koninklijk predicaat. Bij het Britse Vi-Spring – afgeleid van het Romeinse nummer VI, het optimale aantal windingen in de unieke bedveren – vind je bedden en matrassen met onvergelijkbaar comfort, handgemaakt uit de beste materialen. De fabrikant van luxebedden, toonaangevend op het vlak van matrassen met pocketveren, werd in mei van dit jaar nog bekroond met de prestigieuze Queen’s Award for Excellence. En als het goed genoeg is voor de Queen … Goed slapen en vertoeven doe je eveneens in bedden en matrassen van Dorsoo, Pullman en Swiss Sense. Stuk voor stuk stellen

ze vakmanschap, innovatie en kwaliteit voorop. Wie een goede nachtrust graag koppelt aan een goed geweten kan terecht bij eco-boxspringmerk Lavital dat louter met natuurzuivere composteerbare organische materialen werkt.

BRONNEN www.slaapklachten.nl mens-en-gezondheid.infonu.nl www.slaapgilde.nl educatie.ntr.nl www.slapen.be www.wonenonline.nl www.perscentrumwonen.nl www.rcapress.nl www.gezondheid.be

wellnessPLUS

41

Start to sleep  

Artikel voor Wellness Magazine

Advertisement