Page 1

Werken met Pivot Stick Figure Het programma kan je downloaden op http://pivot-stickfigureanimator.nl.softonic.com/. De gebruikte achtergronden kan je downloaden.

We maken een animatie door verschillende plaatjes (frames) aan te maken en die plaatjes dan na elkaar te laten afspelen. In dit programma kunnen we een ‘stokjesfiguur: Stickman’ in elk frame een beetje verplaatsen, zodat het lijkt of het figuurtje klimt, zwemt, springt, loopt, stapt, … Installeer het programma en kopieer het mapje Pivot achtergronden naar je harde schijf (mijn documenten – mijn afbeeldingen) 1. Start het programma op (start – programma’s – Pivot Stickfigure Animator) 2. Klik op file –load background – en zoek het mapje Pivot achtergronden.

3. Kies onderaan voor jpg

Digitale week 2008 PBD Gent - Peggy thienpont


4. Klik de achtergrond die je wenst aan (je kan ook via Google-afbeeldingen zelf een achtergrond zoeken) en klik op openen (je kan ook dubbelklikken). 5. Maak het programma groot door op het maximaliseer-teken te klikken

6. Met het oranje bolletje verplaats je Stickman. Met de rode bolletjes verplaats je zijn armen, benen, lichaam en hoofd. 7. Plaats Stickman op een bepaalde plaats

Digitale week 2008 PBD Gent - Peggy thienpont


8. Klik op next frame (er verschijnt een eerste plaatje)

9. Verplaats Stickman een beetje, verander de stand van armen, benen, hoofd en lichaam. Je ziet een grijze afdruk van de vorige positie.

Digitale week 2008 PBD Gent - Peggy thienpont


10. Klik op next frame. 11. Doe dit zo verder tot je klaar bent (klik af en toe eens op play om het resultaat te zien. Verplaats - Next frame – Verplaats - Next frame … 12. Klik op file – save animation

13. Duid de locatie aan waar je je filmpje wilt bewaren. Digitale week 2008 PBD Gent - Peggy thienpont


14. Geef je filmpje een naam. 15. Duid als type Gif aan 16. Klik op opslaan

plaats

naam

Gif 17. Je kan de animatie een beetje trager maken door de Frame delay te veranderen. Maak van de 1 een hoger cijfer. Klik dan op ok

18. Zoek je gifje op de computer en bekijk het resultaat. (Rechtermuisklik – openen met Windows viewer) Je kan ook nog andere figuurtjes laden. (file – load figure) Je kan ook je eigen figuurtjes maken. Klik op File en dan op ‘Create figure type’. Er verschijnt nu een lijn in het venster. De oranje punt is nu het midden van de zelf bedachte figuur dat je gaat maken.

Digitale week 2008 PBD Gent - Peggy thienpont


Hiermee kun je meerdere lijnen toevoegen. Via slepen met muis. Hiermee voeg je een cirkel toevoegen. Met de derde knop kun je een cirkel veranderen in een lijn. Met de pijlknoppen kun je de dikte van de lijnen bepalen. Met de knop met de dubbele lijnen kun lijnen/elementen kopiëren, klik op de lijn en dan op de knop met dubbele lijnen en klik ergens op een rode punt. Met de knop pijl en kruis kun je lijnen/elementen vast zetten. De knop met rode kruis verwijderd gekozen lijnen.

Je kunt nu de elementen/lijnen bewegen via de rode punten en van grootte veranderen. Je moet dan wel eerst klikken op ‘Options’ en ‘Edit mode’.

Digitale week 2008 PBD Gent - Peggy thienpont

Animeren met Pivot Stick Figure  

Met deze handleiding leer je om heel eenvoudig een animatie te maken.

Animeren met Pivot Stick Figure  

Met deze handleiding leer je om heel eenvoudig een animatie te maken.

Advertisement