Page 1

Nordens nya matdestination - Saluhallen Slakteriet pressvisning torsdag 21 november

Pressmeddelande No 1 4 november 2013

Det gamla Andelsslakteriet i Västerås har matkulturen sittande i väggarna. Nu återuppväcks den gamla kakel- och mässingsmiljön med allt från färsk fisk, nybakat bröd till blommor. Saluhallen Slakteriet slår den 1 december upp sina portar i Västerås Djuphamnsområde, med drygt 1700 kvadratmeter och 20 aktörer.

Andelsslakteriets anrika lokaler får nytt liv

Närmare 4000 västmanländska bönder gick 1934 samman och startade ett andelsslakteri. Man hade egna butiksbussar och affärer runt om i länet. Under 70-talet ombildades det till Farmek och levde vidare till 1990. Efter decennier av skiftande aktiviteter träder nu en ny arena fram i Mälardalen. Kaklet har putsats, mässingsdetaljerna polerats och en djärv modernisering har gjorts av lokalerna så att de andas historia och modernt matkunnande.

Gastronomisk ledare med vana att göra Nobelmiddagen

Under mer än 3 år har det lokala fastighetsbolaget JSG, med entreprenören Greger Johansson, projekterat, planerat och byggt. För att sätta ribban på rätt nivå har Niclas Wahlström anställts som Gastronomisk ledare. Hans bakgrund som ansvarig kock vid Nobelmiddagar och lärare på Restauranghögskolan i Grythyttan borgar för kvalitet. - Som kock är det lätt att bli entusiastisk över bra kvalitet på råvaror och mat, fastslår Niclas Wahlström. Här finns också ett hållbart helhetstänk, i restaurangen Säsong kommer vi att följa producenternas varierande utbud. Att få vara med och göra fantastiska produkter mer tillgängliga för allmänheten är roligt, det är mat utan mellanhänder. Här kan man få råd och tips direkt från producenter och handlare. Vill man lära sig mer kan man delta i aktiviteter i vårt kök.

Vårda och utveckla ett arv

- En del är arvtagare till de bönder som startade Andelsslakteriet och som nu återkommer till kvarteren kring Djuphamnen, säger Greger Johansson. Det är samma stolta anda. Från fotografierna på väggarna blickar de ut över moderna entreprenörer som brinner för att vi ska ha bra mat på borden, både här och hemma hos familjen. Hit ska vi ta barngrupper för att lära dem matglädje och att sopsortera. Västerås Miljö har byggt ett soprum som blir ett showroom av världsklass för hållbart liv och tänkande.

Det är stor bredd i Saluhallen Slakteriet

De 20 aktörerna har idag sin verksamhet på gårdar och platser runt om i Mälardalen; fisk, blommor, bröd och ost, doftande kaffe och fyllig choklad, charkuterier, grönsaker och Fair Trade import. Med hållbart tänkande kommer Restaurang Säsong att servera mat gjord på råvaror från Saluhallen Slakteriet, även handlarna erbjuder sådant som kan ätas på plats. En butik finns för att komplettera det som behövs för att handla allt på ett ställe, mejerivaror, specerier, potatis osv. Angränsande lokaler kommer att användas för utbildning och innovationsutveckling.

Nordens nya matdestination

I närheten av Saluhallen Slakteriet finns dessutom en butik med italienska delikatesser och anrika Carlströms chark. Där finns också lunchrestaurangerna Matstugan och Restaurang Djuphamnen. Både Sigvard Anderssons och Fruktgrossisten finns i kvarteren. Ett par stenkast bort finns Menigo och åt andra hållet Charkmästarn och ICA Hilton... Den 1 december öppnar Saluhallen Slakteriet och man kan rent av tala om matdistriktet i Djuphamnen. Det kommer att rita in Västerås på kartan över matdestinationer i Norden.

Välkommen till pressvisning den 21 november klockan 11.00 Saluhallen Slakteriet, Slakterigatan 6, Västerås Djuphamn Buss från Stockholm C 09.00 åter i Sthlm 16.00 - o.s.a. för bussresa senast 18 november

Presskontakt Bo Masser 070 66 77 388 Gastronomisk ledare Niclas Wahlström 070 66 17 916 Grundare, entrepenör Greger Johansson 0707 66 50 75 Pressbilder www.saluhallenslakteriet.se

bo@massers.se niclas@saluhallenslakteriet.se greger@saluhallenslakteriet.se

Pressmeddelande no. 1 2013 - Pressvisning  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you