Page 1

Pegasen

nr 1-2012 sedan 1928


Redaktionen

<<Porträtt: Sofie Lundberg

>>Joel Hedin, Belinda Hirvonen, Hilde Ericsson, Emma Schleimann.-Jensen och Oliver Åbrink >>Chefredaktör, Ansvarig utgivare, Korrekturläsare, Layoutansvarig och Redaktionschef.

Skribenter

Illustratörer

Oliver Åbrink Hilde Ericsson Sofie Lundberg Nils Karlsson Maja Freiberg Markus Sjölén Gustafsson Ida Gille Victoria Jansson Felicia Oppelt Fanny Svärd Hanna Sjöstedt Hanna Mellin Leila Sabzevari Tilde Kåreland Simon Wefer Markus Sjölén Gustafsson

Låtar som influerat detta nummer: Heartbeats- Jose Gonzalez Your Firefly- Ben Cocks Big and chunky- Will.i.am Thinking about you- Frank Ocean Cough Syrup- Young that giant The show must go on- Queen The boy from the sun- Niva Trummatrumma- Den svenska björnstammen

Big in Japan- Ane Brun Somebody that I used to KnowGotye Feeling Good- Nina Simone Darling I do- Landon pig,Lucy Schwartz Chevy Thunder-Spector

Pegasen----------------------------------------------------------------------------02


N

är tiden började närma sig februari och det tänkta valentinnumret skulle släppas lagom till alla hjärtans dag upptäckte vi att vi inte hade tillräckligt med material till numret. Ett valentinnummer var en omöjlighet. Vi insåg att något måste göras, systemet med en deadline där vi innan deadline inte vet om vi skulle få tillräckligt med stoff till tidningen måste brytas. Ett nytt system där vi vecka för vecka träffas över en fika och diskuterar tidningens framtoning och innehåll tog form och har visat sig fungera väl då vi nu både kan stoltsera med en tidning med både innehåll och färg. Och även om februari är förbi och likaså alla hjärtans dag så ligger kärleken kvar i luften. Snön har smält bort, små vårtecken som blommor längs vägkanten och fåglar som kvittrar i träden skvallrar om vårens ankomst och kärleksparen ploppar upp precis som blommorna längs vägkanten och fyller parkernas bänkar och åns brygga med pussar och mys. Men kanske är det inte bara där som kärleken tar sig i uttryck? Kanske finns den närmare än så, kanske i vår egen matsal. Vem vet, kanske det är du som får mata din käresta med en hårdmacka efter att ha inspirerats av detta nummer. Om du däremot inte vill inspireras och istället vill värja dig från plötsliga kärleksanfall kan du läsa Tildes reportage om feministiskt självförsvar och kanske lära dig både det ena och det andra, och kanske det viktigaste, att kunna säga nej!I övrigt bjuder detta färgsprakande nummer på filmrecensioner, krönikor, guider och smaskigt skvaller. Och inte att förglömma, dikter om alla de känslor som kan fylla ens kropp när knoppar brister och blommor slår ut.

Men förutom att vara Pegasens sista nummer för läsåret är det också det sista numret för oss i den sittande styrelsen och det är med denna tidning vi väljer att ta vårt tack och farväl. För några av oss kommer ett till läsår med ännu några nummer för Pegasens räkning. Medan det för andra, däribland mig själv, är tid att buga och bocka för det gånga året. Som en sista liten parantes vill jag slänga ut ett enormt tack till alla underbara och härliga redaktionsmedlemmar som skrivit, ritat, fotat och diktat i tidningen. Utan er hade tidningen aldrig kunnat bli denna fantastiska skapelse som den är idag. Med det sagt är det bara att tacka för mig och den övriga redaktionen och hoppas att Pegasen lever vidare. Som vår käre rektor brukar säga så är Katedralskolan något att vara stolt över att få vara en del av och jag skulle nog vilja säga att detsamma även gäller för vår anrika tidning Pegasen. Joel Hedin, Chefredaktör.

Innehåll

Redaktionen 02 Chefredaktörens hälsning 03 Olivers projektarbete 04 Elevkårens- & Artis- månatliga 05 Filmrecension- The Artist 06 Recension- Den svenska björnstammen 07 Krönika 08 Feministiskt Självförsvar 09 Kattes Snygging 10-11 Kärlek på skollunchen 12-13 Pegasens guide till projektarbetet 14 Sexigt recept 15 Djungeltelegrafen 16-17 Poesi 18-20 Lärarcitat 21 Pegasus-serien 22 Intresserad av att påverka Pegasen? 23

Pegasen----------------------------------------------------------------------------03


SLUTPRODUKT D

u håller i din hand ett nummer av Pegasen. Men detta är inte vilket nummer av Pegasen som helst. Detta är ett mycket speciellt nummer. Blir du nyfiken på varför detta nummer är så himla speciellt? Vill du att jag ska berätta för dig varför detta nummer är så himla fantastiskt superspeciellt? Sluta tjata, jag ska nu berätta. Det är nämligen så att detta, som du kan se och känna, är ett nummer helt i färg och på ett papper som inte kan jämföras med vanligt lågkvalitativt utskriftspapper som kan hittas i varenda skrivare på planeten. Förvandlingen har inte skett av sig själv, utan genom mitt (och nej jag är inte ödmjuk) hårda arbete. Låt mig dock poängtera att jag inte tar åt mig äran för texter, bilder eller layout. Äran jag tar åt mig är det faktum att tidningen kunde tryckas i sådant utomordentligt fint skick, alltså att vi hade tillräckligt med cashmoney. Jag ska nu redogöra för hur denna ekonomiska frihet kom till. Det var nämligen så att jag en förvirrad vårkväll för drygt ett år sedan befann mig på ett boksläpp i Stockholm. Boken som släpptes var Ung Medias bok ”Yttrandefri” (en handbok som lär dig om dina rättigheter och att du minsann inte ska låta dig hunsas av översittare med härskartekniker), men det är egentligen oväsentligt för historien. På bokfesten fanns ett bord med mängder av skol- och ungdomstidningar, de flesta väldigt (!!) fina, och tanken som slog mig var; dit skall jag ta Pegasen. Det blev alltså mitt projekt; att fixa tidningens ekonomi, att samla medlemmar som hos Ung Media bringar cash, starta studiecirklar som från kulturens ger oss guldpengar samt att fixa annonser som genererar money.

Ung Media är en organisation som verkar för att Sverige ska ha världens bästa unga medier. Det gör de genom att hjälpa lokal verksamhet med bidrag och kontakter, samt någon att gråta ut hos. För det sistnämnda ska du ha tack Niklas Norén, generalsekreterare för Ung Media. Tack för hjälpen. Från Ung Media har Pegasen fått presstöd som är ett bidrag som baseras på antalet medlemmar lokalföreningen har. Storleken på presstödet står alltså i direkt proportion till er, Pegasens fantastiska läsare, som genom att skriva på en liten lapp när jag har tjatat gjort denna förvandling möjlig. Kulturens heter ett studieförbund som Pegasen har startat cirklar hos. En studiecirkel kan kort beskrivas som verksamhet som bedrivs på lokal nivå av lokala medlemmar i folkbildande syfte och som man får pengar för. Pengarna rullar alltså in för verksamhet som redan bedrivs, nämligen redaktionsarbetet. För detta ska Ni ha tack, fantastiska redaktion, som skapat detta nummer. Puss och kram. Sist och faktiskt också minst har vi annonsverksamheten. Uppmärksamma läsare kanske reagerar nu. Har Pegasen haft annonser? Nej, det har vi inte. Det kan kort beskrivas på följande sätt: Brist på tid + svårövertalade företag = nada annonser. Men nu ska vi inte hänga läpp för det, se så fin tidningen blitt ändå! För er som läst hela denna krönika kan jag nu bara säga tack. Detta är min slutprodukt som jag hoppas ska bringa dig mycket lycka i denna stressiga tid. I samma stund som du läser detta är mitt projektarbete över. Skönt. Detta blev produkten, varsågod och njut. Slut.

<<Oliver Åbrink

Pegasen----------------------------------------------------------------------------04


Elevkårens månatliga G

Proklamation

ott nytt år! Det nya året är kommet. Vi har ett fantastiskt år framför oss med möjligheter större än vad man kan föreställa sig. Möjligheter som når längre än oändligheten. Katedralisterna bör ha förväntningar på vad som komma. Det som komma skall är ett nytt verksamhetsår för Elevkåren Katedral! Efter årsmötet påbörjades ett nytt verksamhetsår med en ny styrelse. Framtidsutsikterna för elevkåren ser goda ut. Tydliga tendenser för ett brett engagemang har givit uttryck. Katedralister är av hävd föreningsaktiva och framtidsutsikterna för att Katedralskolan ska få ett mer aktivt och levande föreningsliv är goda. Katedralskolan förtjänar att vara Uppsalas bästa skola. Både att ha den mest givande och mest lärorika undervisningen men även att inneha det rikaste och mest attraktiva föreningslivet.

Sentimentalitet , svårmod och solsken J

ag önskar mig innerligt förmågan att hålla ingrarna i styr. Det är förenat med livsfara att sätta sig ned med ett tangentbord framför sig sådär två månader innan studenten med målet att skriva en krönika. Det är med nervositet i magen jag ser texten växa långsamt i ordbehandlingsprogrammet. När som helst sitter man plötsligt där och kräker ur sig sentimentala minnen, uråldriga anektoder och små historier som börjar med ”när jag var ung”. Det är trots allt både mycket och lite kvar på samma gång. Listan över uppgifter att göra växer sig längre och längre, prov efter prov skrivs ned i kalendern och allt utan att man inte riktigt vet hur det gick till. Samtidigt får man mindre och mindre tid för allt annat. Som att långfika med folk man tycker om, läsa den där högen med fantastisk litteratur, dricka sitt kaffe i solen, ringa mormor och att göra mest ingenting.

Därför väljer vi att presentera ett konkret förslag: Elevkåren kommer att initiera en föreningskonferens där representanter för föreningarna samlas. Detta för att underlätta samarbeten mellan föreningarna och elevkåren. Att försöka få det elevengagemanget som finns att organisera sig och växa. Det breda föreningsliv som finns på Katedralskolan bör och skall tas tillvara. Vår förhoppning är att alla föreningar och organisationer på skolan ska växa och bli mer givande. Vi från Elevkåren vill vara behjälpliga för det ändamålet. Vi kommer inom en snar framtid att presentera en handlingsplan för Elevkåren och Katedralskolans framtid. Framåt Katedralister, för den Katedralistiska saken!

<<Nils Karlsson

Kommunikationsansvarig Elevkåren Katedral

Något av det jag ser fram emot mest är inte någon skräpig studentfylla, utan den sista tiden av verksamhetsåret med Artis Amici. Utan att stå med facit i hand känns det oundvikligt att det kommer bli med denna förening som jag prokrastinerar bort tillvaron med. För nu när solen snart har gjort sig bekväm på himlen så flyttar vi ut. Vi flyttar ut för Beatnics, ost & prosa på filtar, för musikskapande under bar himmel och vi tar ut duk och färg för att måla. Men snart lämnar vi och Pegasen över för två nya styrelser. Den 9:e maj är det dags för årsmöte och alla medlemmar hälsaas välkomna. Utan att lova för mycket väntar antagligen både tårta och bubbel. Ifall du vill ta plats i någon styrelse är det bara att slänga iväg ett mail till artis.amici@gmail.com. Utan att glida iväg med sentimentala minnen, uråldriga anektoder och små historier vill jag bara säga efter snart tre år med Artis Amici och Pegasen kan intyga att de två faktorerna är utan tvekan framgångsreceptet för tre fantastiska år på Katte.

<<IDA GILLE

Pegasen----------------------------------------------------------------------------05


RECENS The Artist D

et är Hollywood, det är sent tjugotal och biofilm är större än någonsin. Filmstjärnorna är gudar och man dyrkar dem bäst framför vita duken. George Valentin, vår huvudperson, är en stilig man i toppen av sin karriär. Hans filmer är omåttligt populära och hans framgång speglas i hans självsäkerhet och bekymmersfria uppsyn. Han är den starkast lysande stjärnan på stumfilmshimlen och det tycks som om inget kan nudda honom. Tills den dag då filmbolaget bestämmer sig för att skrota stumfilmen och börja producera det senaste: talfilmer. Åt detta fnyser Valentin och bestämmer sig för att göra egen film: gammal hederlig stumfilm med sig själv i huvudrollen. Det går dock inte som han tänkt sig. Publiken älskar ”the talkies” och en ny stjärna stiger: den charmiga unga och vackra Peppy Miller. Allt medan hennes karriär skjuter iväg och hon blir den nya filmguden, går Valentins rakt ner mot en skrämmande botten.

The Artist, tung vinnare vid 2011 års Oscarsgala, med fem priser i stora kategorier, är unik för vår tids stora succéfilmer. Det är en stumfilm (ackompanjerad av musik och med en del ljudeffekter) och den är dessutom svartvit. Jag trodde att jag skulle störa mig på det och sakna färgbilden och dialogen men märkte snabbt att jag inte alls gjorde det. Man kommer in i filmen väldigt fort, dels på grund av den snygga produktionen och fotografiet men också till stor del tack vare skådespelarna. Jean Dujardin och Bérénice Bejo som gör huvudrollerna är helt fantastiska. Deras överdrivna kroppsspråk och minspel är helt rätt och lyfter verkligen filmen.

Historien är om en mans fall: från älskad av alla till en nolla utan någonting. Om rädslan att bli utbytt, bortglömd, förlegad. Jag störde mig dock på hur huvudpersonen George Valentin, hela tiden vägrade ta emot hjälp eller försöka göra någonting åt sin egen situation. Det han verkade värna mest om var sin stolthet. Dessutom är den fantastiska Peppy Miller den enda kvinnliga karaktären med relevans, vilket inte är ovanligt i stora Hollywoodfilmer men fortfarande sorgligt och konstigt.

Jag lämnade biografen lycklig över stämningen i The Artist, skapad tack vare musiken, leendena, danserna, den glamourösa flapperstilen och skådespeleriet. Se den och förvänta dig allt detta och dessutom strålande produktion, men kanske inte det där verkligt sorgliga och laddade, som får en att tappa andan och griper tag om hjärtat.

<< Fanny Svärd

Pegasen----------------------------------------------------------------------------06


SIONER Den Björnstammen Svenska D

På Katalin 6/4

en svenska björnstammen kan väldigt kort beskrivas som förträflig musik i ett dansvänligt format. Med det nya albumet som kom i år, ”Ett fel närmare rätt” har de som band utan tvekan växt fruktansvärt mycket. Men utan att växa ifrån det som är essensen i deras musik, finurliga texter och svängig musik som passar lika bra att ha i bakrunden till recensions skrivande som att dansa till på ett utsålt Katalin. På scenen lever denna septett verkligen upp till namnet konstnärskollektiv väldigt bra. Scenen pryds av två stora totempålar med den egna loggan och diverse djur, men dessutom levererar man riktigt grymma visuals och allt spelar in för att ge en optimal helhetsupplevelse. Under spelningen på Katalin får de även visa upp sin musikalitet på ett helt annat sätt med detta nya album i bagaget. När jag förra sommaren såg dem på Emmabodafestivalen minns jag deras spelning som ett vasst DJ-set, men inte så mycket mer.

På Katalins lilla scen sker allt live, på flertalet trummaskiner, med gitarr och bas,men även en fiol, ett munspel och en flöjt skymtar förbi. Man levererar både vass poplyrik, bra sång och tunga beats. Och under den ack så korta spelningen betas alla större låtar av i en intensiv kavalkad; Mörkt kallt ljus, Trumma trumma, Ett fel närmare rätt och Vart jag mig i världen vänder bland annat. Alla har arrangerats om lite och tar skepnad som nya liveversioner av orginalen, vilket kan vara väldigt befriande ifall man redan har lyssnat sönder dem på spotify. Konsertens höjdpunkt är dock för min del den extremt snygga lågmälda och lugna versionen av Allting kommer bli bra, som dessutom avslutar den här konserten som var alldeles för kort. Endast drygtfemtio minuter eufori levereras från Den svenska björnstammen till publiken och deras tomma händer.

<< Ida Gille Pegasen----------------------------------------------------------------------------07


En påsktradition D

e flesta familjer har antagligen någon form av påsktradition, min släkt är inget undantag. Vad jag har hört så verkar det som att det oftast rör sig om äggmålade, påskäggsletande och lugn och ro tillsammans med nära och kära. Det låter trevligt, dock är det inte så det går till i familjen HileyLindberg-Palén-Mellin, så jag tänkte istället ge er en rundtur i våra påsktraditioner: Min släkt ses högst tre gånger per år; vid påsklunchen, julmiddagen och julklappsbytet på McDonalds i Enköping. De två tillfällena som inte utspelar sig runt ett bokat bort på McDonalds sker på mormors lantställe. Det är obligatorisk närvaro, och eftersom min familj på sex personer inte har något annat fordon är en Nissan Micra (modellen utan bakdörrar) som knappt rymmer fem personer så måste alltid någon ligga i bakluckan som är ungefär lika stor som en större sporttrunk. Och eftersom jag då råkar vara den familjemedlem som är gammal nog att inte behöva åka barnstol, och ung nog att klara av att ligga på rygg i fosterställning gömd under en filt hela den 80 minuter långa resan så är jag ju det självklara valet (det var i alla fall så mamma förklarade det för mig när jag bad på mina bara knän att få sitta i baksätet i år). Väl framme (jag, en gnutta hjulbent då knäna inte riktigt har vant sig vid omställningen fosterställning till stående) så står vi där i mormors stuga mitt ute i ingenstans, ett femtiotal personer varav majoriteten är taxuppfödare alternativt elektriker från Surahammar. Tanken är väl att det är nu som vi ska mingla runt och tugga snittar, men när man bara ses en tre gånger per år, fortfarande inte kan allas namn och inte riktigt känner sig bekväm med plastkusinens flickväns brorsas gråtande treåring i knät så är det svårt att vara sitt charmigaste och socialaste jag. Då och då klämmer sig mormors gubbe in i mitten av rummet och frågar halvt skrikande varför alla är så tysta, ber mig att dra en ordvits (prestationsångest), och går sedan tillbaka in i köket där mormor står och förbereder maten. Och denna mat. Min mormor är från England, något som hon är mycket stolt över, och gud förbjude att vi äter något annat än engelsk mat vid släktsammankomsterna.

Till påsklunchen blir det kalkon som har stått inne i ugnen cirka två timmar för länge, kalkonens lika torra fyllning, ägg toppade med någon beige klumpig röra (tror det rör sig om mormors favorit, vitt bröd upplöst i grädde, ”bread sauce”), ungspotatis, och såklart mormors gröna ”mint pudding” (engelsk uttal obligatoriskt), en illgrön, genomskinlig, dallrande geléklump som man måste ta en stor slice av, annars blir man stoppad på vägen till bordet av mormors gubbe. När maten är färdiglagad så kommer mormor ut i rummet där alla står och väntar, ber om största möjliga tystnad (onödigt då inte en själ har sagt ett ord på cirka 45 minuter) och säger med engelsk brytning: ”Nu är det dags för vår Easter lunch! Och innan alla går och hämtar mat så vill jag låta en mycket special girl ta mat först, så att hon hinner få sin mycket special mat” Konstpaus. ”Hanna, come here, du som är vegetarian.” Femtio par dömande ögon vänds åt mitt håll då min släkt inte bara är femtio taxuppfödare alternativt elektriker från Surahammar, utan även femtio mycket köttglada jägare. Ler ursäktande hela vägen till köket. Dags att sätta sig. Bordsplacering är A och O enligt mormor, och i år är det inget undantag. Jag sitter mellan min plastmosters nya man, Christer, och någon som jag tror är min kusin i en ny, fräsig lilagrön frisyr. Stelt. Under måltiden så är det mycket viktigt att personen till höger om värdinnan (mormor) håller ett tacktal, oftast väljer mormor att placera någon av plastkusinernas nya pojkvänner där, så att vi alla måste genomlida ett fem minuters långt stammande tal hållet av en rodnande 14-årig grabb som efter den pärsen aldrig mer återvänder till sin flickvän. Plastkusinerna har med andra ord en ganska bra omsättning på pojkvänner. När maten är avklarad så tillbringar vi ännu en timme i tystnad inklämda i vardagsrummet, en tystnad som bryts cirka en gång i kvarten då jag måste klämma fram en ny ordvits. Påskägg är det inte frågan om, dock så brukar mormor precis innan alla ska avlägsna sig, be alla bevittna när hon överlämnar ett

>> Pegasen----------------------------------------------------------------------------08


kors gjort av torkade plamblad till de barnbarnen som har konfirmerat sig (det vill säga jag och min trettioåriga kusin), då min mormor inte bara är en stolt engelsk kvinna, utan även en hängiven kristen. Sedan återstår ytterligare 80 minuter i fosterställning under en filt i bakluckan innan vi är tillbaka i Uppsala, och jag hoppas bara att min hjulbenthet hinner gå över innan det är dags för julmiddagen.

<<HANNA mellin

Feministiskt Självförsvar Alla är värda att försvara

Varje dag utsätts flera hundra kvinnor för övergrepp och misshandel i hemmet. Många kvinnor är rädda för att gå till bussen själva när det är mörkt. Jag är rädd för att bli kränkt på väg hem från skolan för att ett pucko anser att han har rätten att trycka ner mig. Ska det verkligen behöva vara så? Jag tycker verkligen inte det.

K

vinnojourens definition av våld lyder såhär ”Våld är en handling till syfte att få någon att göra något eller att avstå från att göra något, mot sin vilja.” Det finns fysisktvåld, psykisktvåld, sexuelltvåld, materielltvåld och ekonomisktvåld och alla dessa olika former faller oftast kvinnor offer för. 34% utav kvinnor i åldrarna 18-64 har blivit utsatta för sexuelltvåld någon gång i deras liv. Det är just sexuelltvåld som vi på feministiskt självförsvar riktar in oss på. 98% av våldtäkter mot kvinnor begås utav män och många sker i hemmet i en nära relation. Genom feministiskt självförsvar vill vi lära tjejer att vi är värda att försvara. Det spelar ingen roll hur gammal man är eller hur man ser ut, vi lever alla i en värld där kvinnan ofta blir nedtryckt och vi ska inte låta det hända mer. Jag försöker se det som att vår kropp består utav vapen. Armbågar, knän, händer, armar, ben, tänder, höfter, naglar och även rösten är ett effektivt vapen. Grejen med FSF är att många tror att man ska göra någon så illa som möjligt, det är inte de vi lär ut. Vi lär ut olika slag och sparkar som kan användas i olika situationer så man ska kunna ta sig ifrån den hotade situationen till säkerhet.

Feministiskt självförsvar är en möjlighet för tjejer att träffas själva för att diskutera och utveckla strategier mot våld, trakasserier och andra uttryck för könsmaktordningen. Separatismen är en väldigt viktig del av FSF just för att det är en strategi för ökad jämställdhet. Många pratar också om vad som skiljer FSF från vanlig kampsport. Jo, dels är det bara för tjejer och det är baserat på just sexualiserat våld, hur situationen ser ut, var man befinner sig och vem förövaren är. Till skillnad från kamsporter så övar vi även på gränssättning. Jag har tröttnat att tjejer måste gå omkring och vara rädda. Jag har tröttnat på att tvingas ta omvägar och undvika mörka parkeringar. Jag har tröttnat på att mitt liv ständigt begränsas. Har du tröttnat? Det handlar helt enkelt om rätten att slåss tillbaka!

<<Tilde Kåreland

Pegasen----------------------------------------------------------------------------09


Kattes) (Snygging

O

undvikligt, inte i den dömande tonen som att det var ofrånkomligt att det inte skulle uppkomma en sådan sida utan oundvikligt därför att ingen kan ha missat det speciellt efter att UNT uppmärksammade sidan och ”förärade” den med en plats på första sidan*. Oundvikligen har de också diskuterats en hel del och jag är inte så säker på om jag vill lägga mer tid på att fortsätta den diskussionen här, själv (om det nu är någon som är intresserad) så tog jag det hela med en axelryckning och jag har fortfarande den inställningen men jag tänkte ändå försöka bringa lite klarhet till situationen. De åsikter som jag här presenterar är i mångt och mycket hämtat från Kattes snyggings egen facebooksida, då de själva har valt att vara anonyma (anonymiteten är i sig en intressant fråga då skaparna har gett sig rätten att bedöma andras utseenden) så kan jag bara anta att det som står på sidan är förenligt med deras åsikter. Så här såg det sidans första inlägg ut: Varje vecka, eller så ofta vi orkar, ska vi lägga upp en bild på två personer (en kille och en tjej) från Katedralskolan som vi tycker förtjänar att uppmärksammas för deras snygghet. Den 17 februari kl.21:23

Så vitt jag kan se så är det den enda motiveringen till det här att det är en kul grej, och jag kan inte hitta någon referens till en närmare förklaring. Säkerligen har man fått idén från någon annan skola, för inte så länge sedan så uppmärksammades ett liknande koncept i medierna då elever från Katedralskolan i Jönköping röstade om veckans lammkött, samma fenomen återfinns också i Stockholm bl.a. på Östra Real.

Den som har reagerat hårdast utåt är naturligtvis rektor Heléne Lagerqvist som klart har tagit avstånd ifrån det hela både i tidningsartikeln ovan och genom ett meddelande via nätet där hon ytterligare en gång tog avstånd mot att skolans varumärke användes i det här sammanhanget och att hon tog avstånd ifrån tävlingen (även om hon poängterade att det råder yttrandefrihet, kanske kan hon lagt till den raden efter att ha haft en liknande diskussion med en viss skoltidning?). Rektorn själv har inte gått ut den här gången för att sätta dit de elever som driver sidan, inte heller för att skälla ut dem utan hon har helt enkelt varit tvungen att reagera då skolans namn har använts och eftersom elever på skolan har tagit illa vid sig. Hon är däremot inte den enda som har ställt sig kritiskt till det här och efter all kritik som framförallt bestod i att folk inte gillade idén om att man jämfördes med andra och sidans skapare gav dem rätt? Eller man försökte i alla fall att rätta till några saker, kanske man insett att man gått för långt? I alla fall så försökte man genomföra en omröstning men resultatet ifrågasattes och man ändrade istället reglerna så att endast vänner till sidan endast skulle vara med i tävlingen. Helt klart är i alla fall att klimatet på sidan har förändrats bland medlemmar men också kommentarerna kring vinnarna (dessa är inga jag har lust att publicera här utan den nyfikne kan säkert hitta dem i deras logg). Även skaparna verkar en aning provocerade då de slutat bemöta kritiken: Jag är klar med att argumentera. Sidan fortsätter, punkt slut. Den 18 mars kl. 17:54

Uppsåtet var nog aldrig att sidan skulle vara en källa till osämja eller att elever skulle känna sig otrygga, snarare tvärtom och jag idag tror inte man hade översett konsekvenserna för vad som kunde ske. Framtiden är oviss, jag tror att skaparna idag ser det mer som en prestigeförlust att lägga ner sidan,

>> Pegasen----------------------------------------------------------------------------10


debattklimatet har redan på lite drygt en månad försämrats till att i vissa fall förolämpa personer som blir utvalda istället för som sidan skriver ”uppmärksamma dem för deras snygghet”, en oroväckande förändring. Men med tiden så kommer nog både intresset och sidan självdö. en oroväckande förändring. Men med tiden så kommer nog både intresset och sidan självdö. Till sist: mitt råd till skaparna blir att istället för att ”låtsas leda någon undersökning” istället använda sin kreativitet åt riktig undersökande journalistik och komma på ett Pegasenmöte istället. Ni är hjärtligt välkomna! *UNT den 14/3 Alla gillar inte Kattes snygging.

*UNT den 14/3 Alla gillar inte Kattes snygging.

>>Markus SjölénGustafsson

iNTERVJU

MED Louise Grünberg (SP10E) OCH Rasmus Thordstein (NV10C)

Vad tycker du om kattes snygging?

Tycker du att Kattes Snygging ska tas bort?

Louise

Louise

Jag tycker det är överdrivet, det är en ganska harmlös grej. Det berör en sådan pass liten del av eleverna, vi är ju 1200 pers. Jag blir liksom inte heller sårad över att inte bli vald. Men jag tycker inte det är så smart att använda skolans namn i något så ytligt.

Rasmus

Jag berörs egentligen inte så mycket av det. Jag tycker det är en stängd process som ingen blir skadad av, det är liksom ingen stor grej och jag tycker att det överdrivs av vissa.

Nej, det berör ju inte mig. Om det är några som tycker det är kul så får väl dem ha det.

Rasmus

Som det bedrivs nu så tycker jag att det inte är något problem, men skolan kan ta skada av det. Det är inte så att man rangordnar folk eller pekar ut vissa som fula,utan att bli utsedd är mer som en komplimang.

Illustration>>Markus Sjölèn-Gustafsson

Pegasen----------------------------------------------------------------------------11


Kärlek På skollunchen Våren är en tid då känslorna gror och nyförälskade par kommer ut från sina iden och håller varandra i händerna i vårsolen. Matsalen är kanske inte den plats man först kommer att tänka på när man pratar om vårkänslor, snarare tänker man nog på elever som stressat slänger i sig en portion mat för att sedan gå på nästa lektion. Men kanske är det just på skollunchen som någon lycklig elev kommer finna sin eviga livspartner? Vi bestämde oss för att fråga några av Katedraleleverna om de har några romantiska episoder som utspelat sig i matsalen på lager.

Vad är det mest romantiska du upplevt i matsalen?

Ida

”Man har väl fått någon sympatikram någon gång, typ när den vegetariska maten varit dålig. Åh nej är det blaskig böngryta igen, stackare! En klapp på axeln sådär. Då blir man lite varm i själen.”

Tilde

”Jag satt bredvid *namn på snygg kille * en gång, det var mysigt.”

Sofie

”Jag skulle vända mig om och vinka till en kompis som satt vid bordet bakom och så var det en kille som satt emellan som trodde jag vinkade till honom. Och jag har ingen aning om vem han är.”

)( Vad är det mest romantiska du upplevt i matsalen? Skulle du kunna tänka dig att stöta på någon i matkön? )(

SKULLE DU KUNNA TÄNKA DIG ATT STÖTA PÅ NÅGON I MATKÖN?

Ida

”Alltså man ser ju väldigt mycket fina rumpor när man står i matkön. Speciellt om någon är lite långsam, då står man där och då är det såhär, antingen kollar man på ryggen eller på rumpan. Och därför ser man väldigt mycket fina rumpor. Då blir man lite såhär tafssugen. Men jag håller i mina impulser.”

Tilde

”Ja alltså jag äter ju allergimat och det är aldrig någon annan i den kön så de enda jag skulle kunna flörta med är mattanterna. Det är brist på snygga killar som äter allergimat!

Sofie

”Ah kanske, om man står såhär på varsin sida och ska ta mat, så kanske man får lite eye contact sådär. ”

Pegasen----------------------------------------------------------------------------12


>> foto: “Matilda Johansson” / www.ungbild.se, CC-License(by-nc)

>> Ida Gille SP09D, Tilde Kåreland H11B & Sofie Lundberg SP10D

<< Simon Wefer & Maja Freiberg

Pegasen----------------------------------------------------------------------------13


Vad är ”projekarbete”?

Om problem uppstår med arbetet

Ja, ni har säkert gått på ett informationsmöte och fick antagligen ett helt hav av information över er. Men kort och gott ska du göra ett arbete under 100 timmar och oftast gör man det i trean. Ni ska skriva både en idéskiss, projektplan, loggbok och rapport. Sen ska ni ha en sorts produkt, presentation och så ska ni sitta på projektarbetsmässan. Arbetet ska utgå från en eller flera frågeställningar. Projektet ska även anknyta till ett eller flera ämne du läst, så att du/ni kan ha en handledare. Du kan antingen jobba själv eller i grupp. Sedan tillkommer en utvärdering av arbetet i slutet. Annars är man fri att välja vad man vill! Några exempel är: modevisning, kokbok, forskning, undersökningar, konsert, tidning, roman, välgörenhetsarbete mm.

Först andas ut. Problem uppstår ibland och det går oftast att lösa. Har du/ni planerat väl så borde det inte vara stora problem, vilket är bra. Men om problem uppstår: Tänk på hur du kan vända det till din fördel. Tänk ut hur du kan lösa problemet och välj sedan det sätt som inte påverkar frågeställningen alltför mycket och som visar att du kan lösa problem på ett kreativt sätt.

Projektarbetsguide

Nu ska tvåorna snart välja vad de ska göra som projektarbete. Vissa får ångest över detta och nästan sliter loss hår för att de inte vet vad de vill göra, medan andra är lugna som filbunkar och vet precis vad de vill göra. Denna lilla guide riktar sig inte till de sist nämnda, utan till er som är nära en ångestattack. Kom ihåg att det inte är hela världen om arbetet inte blir som du tänkt dig! Att göra om intressen till möjliga projektarbeten

Tre snabba tips för den late

1.

Det bästa vore ju om du kunde ta ditt intresse som du Börja i tid, skriv in alla deadlines två ändå håller på med på fritiden och modifiera det till veckor före i kalendern → Mindre stress i slutet och ett passande projektarbete. allt kommer in i tid. Här kommer två exempel: Tränar du på fritiden? Anmäl dig till en tävling eller liknande och försök träna så mycket som helst innan för att få riktigt topp resultat. Sen utvärderar du hur det gick, hur träning påverkar oss och vad du kunde ha gjort bättre. Du har nu associerat ditt arbete till idrott, vilket alla läser. Är du riktigt kreativ och naturare? Gör en utställning och måla av plankton. Utställningen kan sen ha som syfte att lära personer som inte är intresserade av naturämnen att faktiskt bli intresserade. Sen utvärderar du hur det gick och om någon faktiskt lärde sig något. Du har nu associerat ditt arbete till både bild och biologi.

2.

Skriv loggbok direkt, vänta inte till sista dagen → Bättre loggbok, bättre betyg och mindre stress.

3.

Gör något du vet att du klarar av, är intressant och tycker är kul, välj inte något för svårt → Du klarar av det, du har kul och det går bra.

<<VICTORIA JANSSON


En sensuell efterätt )( Enkel chokladmousse med vita chokladflarn och chokladdoppade jordgubbar. Allt detta är färdigt på 60 min. Gör så här: • Förbered ett vattenbad (tag en kastrull med vatten och sätt på spisen). • Lägg chokladen i en rostfri bunke och låt den smälta över vattenbadet. • Koka kaffet och låt det sedan svalna. • Vispa grädden fluffig. • Blanda ned äggulan, saltet och kaffet i chokladsmeten. • Blanda sedan ner choklad- och äggsmeten i grädden och rör om försiktigt. • Häll upp smeten i fina glas och ställ dem i kylen minst 45 min eller i frysen i ca: 15 min. • Smält den vita chokladen till chokladflarnen i ett vat tenbad. • Bre ut chokladen tjockt på ett bakplåtspapper, lägg in det i frysen och låt det stelna. • Smält chokladen (som jordgubbarna ska doppas i) i ett vattenbad. • Skölj jordgubbarna. • Doppa sedan jordgubbarna till hälften i den smälta chokladen och lägg sedan upp jordgubbarna och låt chokladen stelna.

)( << HANNA SJÖSTEDT

)( Chokladmousse Antal personer: 2 Ingredienser: 70g mörk choklad 1 ½ dl vispgrädde 1 äggula 2 msk kallt kaffe 1 nypa salt )(

)( Vita chokladflarn Antal personer: 2 Ingredienser: 25 g vit choklad

)(

)( Chokladdoppade jordgubbar Antal personer: 2 Ingredienser: 70 g mjölkchoklad 8 jordgubbar )(

Pegasen----------------------------------------------------------------------------15


D

et är, tro det eller ej, inte långt kvar på detta läsår nu, och trots att Katedralskolans alla elever dignar under mängden slutgiltiga projekt som ska lämnas in de kommande veckorna så florerar skvallret precis lika mycket som vanligt. För det tackar jag, och ger er nu den senaste tidens höjdpunkter: Våren börjar ju verkligen ta fart nu, och det fina med denna årstid är just att alla de ungdomar som under de långa vintermånaderna kurat ihop sig i sina instängda rum, djupt nedbäddade under sina yllefiltar plötsligt får en nytändning. De krälar sig ut ur stugorna, på jakt efter andra ungdomar i samma skede och tillsammans ger de sig ut på nya upptåg, som gjorda för att hamna i Djungeltelegrafen. Och till alla dessa ungdomar så vill jag tipsa om min absoluta favoritplats på skolan, ett ställe som kommer att passa er som handen i handsken:

I närheten av dörren in till Kansliet finns det nämligen en lite mer anonym dörr som leder in till Kattes mindre kända inre. Enligt uppgifter har det ur denna dörr, fler än en gång, kommit ut par med lite för breda leenden, jagade av någon lite för generad vaktmästare. Rekommenderas alltså varmt om du och din käraste vill vara ifred ett tag, alternativt om du här sugen på att se Kattes mest okristliga par påkomna av en trött vaktis. Hångelsafari! Något som verkligen har varit i blickfånget denna vår är ju den så otroligt omtalade, och även omtvistade, Facebookprofilen Kattes Snygging. Inte enbart inom skolans väggar har detta varit hot stuff, utan även i större medier, så som Uppsala Nya Tidning, har detta diskuterats. Tyngdpunkten i diskussionen har varit huruvida detta är moraliskt accepterbart, och även hur det har påverkat skolans varumärke i sig.

Pegasen----------------------------------------------------------------------------16


Detta är emellertid något som jag låter var och en skapa sin egen uppfattning om och fokuserar istället på det som faktiskt är intressant: vem eller vilka är det som ligger bakom profilen? Spekulationerna har varit många, jag har fått höra allt ifrån att den är skapad av någon uttråkad trea till att skolans före detta fritidspedagog, ”Katte-Micke”, ligger bakom hela alltet. Rektor Helene har även hon fått några misstankar riktade mot sig. Dock så föreslår de flesta bidrag jag har fått in samma gärningsmän. Det sägs nämligen att det är en grupp unga herrar i andra ring som är upphovsmakarna, något som jag personligen finner mer troligt, om än inte lika juicy, än att ”Katte-Micke” skulle ligga bakom. Men vi vet fortfarande inget säkert, så fortsätt snoka, söka och skvallra kära vänner, så vet vi nog snart vilka som är hjärnorna bakom.

Våren verkar också få folk att öppna upp ögonen lite extra för att ta in alla härligheter runt om oss. För ett tag sedan, under en pluggsession i tidningsrummet, så hörde jag nämligen en tre-fyra killar i ettan samtala om hur ”fett snygg” vår dåvarande elevkårsordförande Anosheh är. Strax efter att den nya elevkåren tillkännagavs hörde jag även en grupp tjejer yttra följande: ”Han nya ettan i elevkåren är ju huuur söt som helst!” Av detta kan vi alltså också dra slutsatsen att det inte är helt dumt att sitta i elevkårsstyrelsen om man suktar efter lite beundrare! Slutligen så skulle jag vilja yttra några ord om musikalen, som förvisso var över för en tid sedan, men som har lämnat efter sig en väldigt spännande situation. Kort fattat: en huvudrollsinnehavare, två medspelare, båda vill ha huvudrollsinnehavaren, hen kan inte välja. Vi ses bland skvallret! /Eder Endast Väl Menande Djungeltelegrafist

Pegasen----------------------------------------------------------------------------17


I några korta sekunder tror jag att jag ska välta omkull men jag återfår balansen och cyklar nerför backen balansen och cyklar nerför backen låter mina lockar leka lätt i vinden, åker nerför ännu fler backar. Solen är stamkund i en park där dina isblå ögon skär ut en begränsad del av himlen och ersätter den. Uppsala har vikt ihop sig under min huvudkudde när jag vaknar varje morgon smakar luften vår.

<<Leila Sabzevari

<<Bild:Sofie Hagen

/www.ungbild.se,cc-license(by-nc)


)(

Hej tänk hur många gånger per dag per år per livstid man yttrar hälsningen hej. vi vet att vi sett varandra här så många gånger förr hej jag undrar om jag borde heja känner vi egentligen varandra än hej ursäkta förlåt för att jag är försenad hej dig hade jag inte förväntat mig träffa men det var ju trevligt hej nu har vi känt varandra ett tag så vi säger utan tvivel hej så jag har längtat efter dig här är du äntligen hej jag älskar dig hej jag ska skriva upp alla mina hej på små lappar jag förvarar i en låda bredvid sängen bara för att vara säker på att du är den som får alla dem till slut. <<LEILA SABZEVARI

)(

)(

Då Får jag sakna dig ikväll, då dina varma händer inte längre smeker min kind. Dina läppar är inte längre röda, då dina ögon inte längre glittrar. Får jag skriva om dig ikväll, då mina ord inte längre får plats i mitt huvud. Jag skriver tusen ord, lika många som beskriver bilden jag har av dig. Får jag skratta åt dina gamla skämt, då du inte längre behärskar den förmågan. Skratta så att tårarna rinner och glädjen blir till sorg. Får jag titta på bilder utav oss, då de är de enda jag har kvar. Bilder där jag får se ditt leende än en gång. Får jag fortsätta älska dig, då jag inte vet hur jag ska göra något annat. <<tilde kåreland

)( )(

Till min framtida man Kära framtida man. Vi känner redan varandra men du har inte hittat mig än. Kanske för att jag är en konstig liten etta. Kanske för att du ser att mina knän smälter när vi sitter i samma soffa. Kanske för att du tycker jag är knäpp som vet exakt vilket skåp som är ditt. Kanske för att jag är en omogen liten etta. Vi känner redan varandra men du ser inte mig. Kära framtida man. Du har inte hittat mig än men jag lovar att när du gör det, så finns jag längst ner i skolan vid mitt skåp. <<TILDE KÅRELAND

)(

Pegasen----------------------------------------------------------------------------19


)(

Michelangelo På dina axlar kan jag lägga mina tunga ord. I dina händer kan jag lägga mitt hjärta. I dina strumpor kan jag förvara min själ. I din varma famn kan jag leva som en parasit på din smala kropp. För om du dör, så dör jag med dig älskade. <<TILDE KÅRELAND

)( )(

1000 miligram vår (om följande instruktioner följs kommer produkten att ej orsaka obehag för användaren) vid intag av produkten kommer du att uppleva attraktioner, hjärtflimmer, förälskelser, all osynlig beröring och varje andetag i din nacke starkare än vanligt. (men notera att allt detta är fullständigt normalt och ingenting att oroa sig för) för maximerad effekt bör du förtära den tillsammans med alkohol i närbelägen park, på cykel, dansandes på närmaste balkong, på det grönaste gräset med de grönaste människorna, i ett klätterträd, på den ensamaste grusvägen eller den magiska bryggan vid sjön du Aldrig lär dig namnet på. (fast observera att produkten kan ge följande biverkningar: skavsår, växtvärk, demolerat hjärta, skrubbsår och fullständig eufori) 1000 miligram vår <<IDA GILLE

)(

FOTO>> “Tobias Sundqvist” / www.ungbild.se, CC-License(by-nc)


Lärarcitat

“Vad säger ni? Ni säger ingenting för ni vet inte, men det är jättekul!” -Anne-Marie Rehn “Är det ingen som fastnar... jo det är det, vad glad jag blir.” - Åsa Fast skadeglad(?) “Den inre dialogen kom ut till.. ähum min yttre.” - Torsten Ulin “Känner mig lite nedsläppt från Mars idag, så om ni har några frågor så kan jag inte svara på dem.” - Erik Östlund “Borgenären kan ju inte göra så mycket, vi har ju inga torpeder som kan komma hem och bryta benen på folk om man inte betalar” - Barbro Elfström “det var den rutan bla bla bla... så vad säger ni?” - Barbro Elfström “Jag har piskat så många människor inatt att det inte är klokt!” - Rickard Vesterberg

)(

Pegasen----------------------------------------------------------------------------21


PEGASUS-SERIEN << FELICIA OPPELT

Pegasen----------------------------------------------------------------------------22


ÄR DU INTRESSERAD AV ATT SKRIVA, ILLUSTRERA ELLER FOTOGRAFERA TILL PEGASEN? Då är du hjärtligt välkommen upp till artislokalen varje måndag kl 16:00 du kan även kontakta oss på: pegasenkatte@gmail.com glöm inte att gilla oss på facebook - pegasen katte hoppas vi ses!

Pegasen----------------------------------------------------------------------------23


Pegasen nr 1 2012  

Äntligen, äntligen har vi knådat ihop det första numret i färg och kvalitetspapper! Dessutom GRATIS

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you