Page 1

Den store festbog

Copyright © 2009 Krea Medie A/S 1. udgave, 1. oplag. Tekst: Bende Ingvorsen Illustrationer: Lars Roersen Nielsen ·Brian Bak Jensen · Bende Ingvorsen Opsætning: Rasmus Funder Redaktør: Peter Dyring-Olsen Forlag: Krea Medie Forlag Tryk: Clemenstrykkeriet A/S ISBN-13: 978-87-92506-01-6 ISBN-10: 87-92506-01-1 Skriv til os Skriv og fortæl os, hvad du synes om bogen. Vi tager meget gerne mod ris, ros og ideer til nye udgivelser. Adressen er: Krea Medie Forlag Glarmestervej 16, 8600 Silkeborg, Danmark E-mail: pixeline@kreamedie.dk Vil du vide mere om Pixeline? Kig ind på Pixelines hjemmeside: www.pixeline.dk


Gode råd Hvor skal vi holde festen? Jo større tumleplads, jo bedre! Et stort lokale er ideelt, så lej et fælleshus eller ryd stuen for overflødige møbler og kostbare nipsting, så børnene kan udfolde sig i de forskellige lege. Det kan være meget anstreng­ ende, hvis hele festen foregår i ét lokale, så hvis vejret er godt, kan I lege nogle af legene udenfor – f.eks. i haven, på en legeplads, en sportsplads eller i skoven.

Hvordan belønner vi vinderne? Det er sjovt at konkurrere om point – især for større børn! Små børn har sværere ved at klare at tabe, så her er det bedst at afvikle konkurrencer i hold. En god idé er også at give præmier til alle. Belønningen kan f. eks. være:

10

Hvad skal vi lege? Jo yngre børnene er, jo enklere og jo færre lege. Temafesten bliver sjovest, hvis de forskellige lege indgår i en samlet historie og er et skridt på vejen til at nå det endelige mål – som f.eks. i en skattejagt. Det er en god idé at vælge lege, som børnene kender i forvejen. For mange nye instruktioner trækker energien ud af legen og gør børnene ukoncentrerede. Lad fysiske og stille lege afløse hinanden, så børnene ikke bliver alt for ophedede. Fællessange og oplæsning af en historie giver masser af inspiration til den videre leg.

• Et diplom til alle, som man kan tage med hjem. • Guldmedaljer til vinderholdet og sølv til taberholdet. Medaljerne klippes af pap og beklædes med guld- og sølvpapir. Lim et bredt silkebånd på medaljen, så den kan hænges om halsen eller sæt en sikkerhedsnål fast bagpå, så den kan sidde fast på tøjet. • At få lov til at åbne en konvolut og indlede den næste leg.

Hvordan får vi en god afslutning?

Hvad skal der stå i indbydelsen?

Afslutningen af festen er vigtig, for den sætter punktum for en sjov oplevelse og sender dine gæsterne hjem med en god fornemmelse. En fælles sang eller sangleg er oplagt (se side 117).

Send indbydelsen af sted i god tid, men ikke mere end to måneder før fødselsdagen, for så er der risiko for, at din fest bliver glemt! Hvis ikke alle i din klasse skal med, er det bedst at sende indbydelsen med posten, så ingen føler sig udenfor. Når du holder en temafest, er det vigtigt at gøre ekstra meget ud af invitationskortet, for det sætter dem, du inviterer, i den rette stemning. Du kan kopiere Pixelines invitationer bagest i bogen (se side 111). Men hvorfor ikke prøve at lave din helt egen? I din invitation skal du huske at skrive: • Hvilken dato, du holder fest. • Hvilket klokkeslæt gæsterne skal komme, og hvornår festen slutter. • Hvor festen skal holdes. Husk både adresse og telefonnummer. • Praktiske oplysninger som f.eks. om dine gæster bliver hentet fra skole, om der bliver serveret middagsmad og om de skal have varmt tøj på til udendørs leg. • S.U.: Skriv hvornår man senest skal melde tilbage, om man kommer eller ej.

11


På besøg hos en privatdetektiv… Psst, kom med mig herind i skyggen, så ingen ser os! Som detektiv kan jeg desværre ikke afsløre mit rigtige navn, men kald mig bare Finn Falkeøje! Jeg håber, du kan høre, hvad jeg siger, for jeg er vant til at hviske så lavt, at ingen opdager mig! Har du lyst til at høre noget om hvordan det er at arbejde som detektiv? Så skal du spidse ørerne nu!

Hvilken slags tøj skal man have på, når man skygger? Hvis du skal følge efter nogen, skal du sørge for, at den, du skygger, ikke bemærker dig. En detektiv må derfor aldrig iklæde sig smarte hawaiiskjorter, guld- og sølvglinsende discobukser eller storblomstrede hatte. Det bedste er at tage noget kedeligt gråt eller lysebrunt tøj på, som ikke lyser op på gaden: Mange detektiver har en knælang cottoncoat med opsmøget krave og en bredskygget filthat på hovedet, som skjuler deres ansigt. Gode kondisko er også nødvendige, for man kan risikere at skulle gå eller løbe mange kilometer for at følge den, man skal skygge.

Hvis du skal overvåge en person i lang tid, kan det være nødvendigt at skifte forklædning: Sørg derfor for at have et stort udvalg af forskellige hatte, briller, tørklæder, parykker og falske skæg. Hvis I er flere om at skygge, kan I bytte plads med hinanden for ikke at blive opdaget. I kan også sende hemmelige signaler til hinanden, f.eks. med tegnsprog: En pegefinger mod munden betyder – ”vær stille”. En finger til øret – ”lyt”. En tommelfinger opad – ”ja”. Tommelfingeren nedad – ”nej”. Og en hånd om halsen advarer – ”pas på, det er farligt”. I kan også sende hemmelige beskeder med lyssignaler: Om dagen bruger I et spejl til at fange solens stråler i og om natten en lommelygte, som I skiftevis tænder og slukker i lange og korte lysglimt.

kriminalbetjent og en privatdetektiv: F.eks. koster det penge at hyre en privatdetektiv. Privatdetektiven må ikke bryde ind i folks huse for at undersøge dem. Han må heller ikke anholde forbrydere. Og hvis han finder et lig, skal han straks fortælle det til politiet.

– ofte i styrtende regnvejr eller isnende kulde. Og lige meget hvor træt man end er, må man ikke falde i søvn, for pludselig kan den, man overvåger, finde på at forlade huset, og så kan han så let som ingenting blive væk i myldret på gaden eller forsvinde ind i en bil.

Hvis der er noget vi privatdetektiver er gode til, så er det at skygge: Vi følger den person, vi skal overvåge, dag og nat, og hvis der sker noget særligt, tager vi billeder af det eller sørger for at indsamle andre beviser. Men det kræver stor tålmodighed at skygge en person, for tit må man vente uden for et hus i timevis

Nå, hvordan skygger man så en person – uden selv at blive opdaget, tænker du nok. Men bare rolig, her får du nemlig et par gode detektivtricks, der kan hjælpe dig: Hvis du sidder stille på lur, kan du f.eks. skjule dig bag et hegn eller et træ. Tætte buske og blomsterbede er også gode gemmesteder, for her

tænker ingen mennesker på, at der kan sidde nogen. Men dyr bliver tit nysgerrige, for de kan lugte dig – og så skal du passe på, at de ikke tisser på dig. Hvis du skal se over høje hegn, er det smart at anskaffe dig et periskop – så slipper du for at skulle stå på en stige eller klatre i træer. Skal du kigge på nogen uden at blive opdaget, kan du lave et par usynlige huller i en avis. Og hvis du hæfter et lommespejl fast på en bog og lader som om du læser, kan du holde øje med en person, selvom du vender ryggen til ham!

Altså, en detektivs arbejde er at opdage og efterforske. Vi hjælper til med at skaffe beviser, som kan afsløre hvem, der har begået en forbrydelse. Der har været politi i mere end 2000 år, men vidste du, at der kun har eksisteret detektiver i omkring 200 år? Før vi detektiver kom på banen, gjorde man sig ikke særlig umage med at finde den rigtige forbryder: Hvis man fandt en person, man troede, var skurken, blev han straks kastet i fængsel eller fik hovedet hugget af. Alt for mange mennesker blev derfor straffet for noget, de ikke havde gjort. Dét satte detektiverne en stopper for. De begyndte nemlig at indsamle spor, som kunne afsløre om den mistænkte var skyldig eller ikke skyldig.

Findes der forskellige slags detektiver? Ja, i Danmark findes der to slags detektiver: Der er kriminalbetjente, der arbejder ved kriminalpolitiet. De opklarer bl.a. indbrud og mord. Og så er der privatdetektiver, som hjælper almindelige mennesker med at løse opgaver, som politiet ikke har tid til at tage sig af: Det kan være lige fra at finde en kattekilling, der er løbet hjemmefra, til at holde øje med butikstyve i supermarkeder eller skygge – d.v.s. udspionere – en person. Alle og enhver kan blive privatdetektiv, for man behøver ikke først at uddanne sig til politibetjent! Men der er dog forskel på en 24

25


Detektivfest Detektivfesten finder sted på den tophemmelige detektivskole, som bærer navnet ”X”. Her skal du og dine venner oplæres til at blive hårdkogte detektiver. Og hvem kommer mon og underviser? Ja, det gør intet mindre end superdetektiven, Finn Falkeøje! Men sig det ikke til nogen, for det er tophemmeligt! I skal løse en masse spændende opgaver, der

Konvolutten med invitationen skal selvfølgelig stemples med ”Strengt fortroligt” og forsegles med et stempel: Dryp en lille klump stearin fra et stearinlys ned på brevet. Rids dit forbogstav ind i stearinen eller tryk en mønt ind i den, lige inden den er helt tør.

tester jeres evner som detektiver. Og hvis I består eksamen, får I et flot diplom og bliver udnævnt til verdens sejeste detektiver. Her er lidt inspiration til hvad, du kan pynte op med, og hvad I kan spise og lege under detektivfesten. Vælg det ud, du kan lide, eller find selv på mere!

Hvad kan jeg pynte med? Rummet, som du skal holde festen i, pyntes op som en hemmelig detektivskole med dunkel belysning. Her er nogle forslag til, hvad du kan bruge som dekoration:

Hvordan kan invitationen se ud? Forestil dig, at du er en detektiv, der inviterer dine venner til en eftermiddag på detektivskolen, ”X”. Husk at skrive, at dine gæster skal klæde sig ud som seje detektiver. Invitationen kan evt. indeholde et hemmeligt kodeord, som dine gæster skal sige ved ankomsten. Du kan f.eks. bruge:

Et telegram med en superkort besked: Klip bogstaverne ud af aviser og blade og lim dem på et stykke papir. Lav en tom plads til din gæsts navn. Kopiér så et telegram til hver af dine gæster og skriv deres navne ind.

Et puslespil, som modtageren selv skal samle. Køb et billigt puslespil eller lim et billede på tykt karton. Skriv invitationen på bagsiden med store bogstaver. Klip brikkerne ud i forskellige former og send dem i en konvolut. Kodesprog: Opfind dit eget alfabet med Kopier Pixelines detektivfest-invitation små figurer, der står i stedet for bogstaverne. bagest i bogen (se side 112). Husk at vedlægge en liste over dit figuralfabet fra A-Å, så modtageren kan oversætte det, du har skrevet. 28

Blåt, grønt eller sort folie til at dække lamper og vinduer, så belysningen bliver dunkel.

Usynlig skrift: Skriv med citronsaft, og din invitation er usynlig, indtil den bliver varmet op af et strygejern! Skær en citron midt over og pres saften ud i en lille skål. Dyp en fyldepen, en tændstik eller en tynd pensel i citronsaften og skriv en hemmelig besked. Husk at fortælle dine venner med synlig skrift, at du har skrevet en hemmelig besked, og forklar dem, at de skal få en voksen til stryge hen over papiret med et strygejern på laveste varmetrin.

Fodspor fra dyr og mennesker klippet ud af pap lægges rundt omkring på festbordet og på gulvet. Lav et spor, som gæsterne skal følge, når de kommer til jeres havelåge eller fordør.

Forstørrede finger- og håndaftryk, mystiske tegn og spejle sættes op på vægge og loft.

29


Popstjernefest Drømmer du og dine venner om at blive popstjerner? Så har I nu chancen for at deltage i en popstjernekonkurrence – en såkaldt casting – hvor kun de allerbedste slipper gennem nåleøjet og bliver popstjerner! Det er den verdensberømte popsanger, Nikki Star, der skal være dommer, for hvis der er nogen, der ved hvad der kræves for at blive en rigtig stjerne, ja, så er det hende! Vis hende, hvor dygtige I er til at

danse og synge. Måske er I nogle af de heldige, der består den hårde eksamen og blive udnævnt til popstjerner! Her er lidt inspiration til, hvad du kan pynte op med, og hvad I kan spise og lege under popstjernefesten. Vælg det ud, du kan lide, eller find selv på mere!

En stjerneskudmaske. Klip masken ud efter skabelonen bagest i bogen (se side 107) og dekorér den med glimmerdrys, pailletkonfetti, stjerner og fjer. En collage med popstjernebilleder udklippet fra blade. Kopiér den færdige collage og lim den på et stykke karton i kortstørrelse. Skriv din invitation bag på og pynt med stjerner og glimmerdrys. 42

Rummet, som du skal holde festen i, pyntes op som en koncertsal udstyret med masser af glimmer, guld og sølv. Her er nogle forslag til, hvad du kan bruge som dekoration: Hæng en plakat af din yndlingspopstjerne på fordøren, så gæsterne tydeligt kan se, at det er her, der er popstjernefest! Pynt vejen op til hoveddøren med balloner, der er hæftet til små pinde i jorden. Crepepapir i rosa og hvid snos om hinanden og hænges op i baner over bordet.

Arrangér en lille scene på gulvet, som popstjernerne senere skal optræde på. Pynt med baner af sølvog guldpapir og hæng glitrende stjerner i loftet. Hæng en discokugle midt i loftet. Stil evt. et par høje planter, statuer eller lignende i hver side af scenen.

Hvide og lyserøde balloner hænges i loftet. Stjerner i alle størrelser i lyserødt, sølvfarvet og guldfarvet karton bindes i loft og lamper.

Hvordan kan invitationen se ud? Forestil dig, at du er en popstjerne, der inviterer dine popstjernevenner til fest. Husk at skrive, at din gæst skal klæde sig ud som sin yndlingspopstjerne og måske tage sin yndlingsmusik med. Som invitation kan du f.eks. bruge:

Hvad kan jeg pynte med?

Et pop-up kort med popstjerner. Du skal bruge to stykker karton – et ydre og et indre (se skabelonen side 97). Klip omslaget i én farve karton og det lidt mindre inderste stykke i en anden farve. Klip to indhak i det indre stykke karton. Tegn og klip to figurer og lim dem på flapperne. Husk et billede til forsiden af kortet. Kopiér Pixelines popstjernefestinvitation bagest i bogen (se side 113).

Smykkeværksted: Før eller efter maden kan I hver især lave flotte perlekæder og armbånd. Fyld skåle med perler i forskellige størrelser og former.

Sølv- eller guldfarvet dug. Guldstjerner, glimmerdrys eller pailletkonfetti strøs ud over bordet. Bordkort med billeder af popstjerneidoler. Lyserøde servietter foldes som vifter og sættes i glassene. Eller brug slikperlekæder som servietholdere. Læg en lille gave ved hver kuvert: F.eks. en slikperlekæde, et hårbånd, et hårspænde med glitter eller en stjerne med pailletkonfetti og sikkerhedsnål bagpå, som er lige til sætte på tøjet. Husk en notesblok til indsamling af autografer! 43


Hvad kan vi spise og drikke?

Håret er meget vigtigt for en popstjerne. Mange popstjerner har vilde og anderledes frisurer for at folk skal lægge mærke til dem. Kig i modeblade og musikblade og find ud af, hvad der er din stil. Du kan f.eks. lave striber i håret med en hårspray, pynte med kunstige hårtotter eller andet hårpynt.

Eftermiddagsgæster: Et stort tag-selv-bord med pindemadder, pølsehorn, kyllingelår, mini-pizzaer og sandwich skåret som hjerter eller stjerner. Dertil bland-selv-salat og flutes. Chips, ostebjælker, bladselleri- og gulerodsstave med dip.

Små frugttærter.

Hvad kan vi lege? Popstjernekonkurrencen

Eftermiddagsgæster: Popstjernelagkage med en stor stjerne på toppen pyntet med små sukkerkugler og andet glimmer. Klip billeder af popstjerner ud af blade, lim dem på små pinde og fordel dem på lagkagen. Popstjernekagekone med mikrofon og vildt lakridssnørehår.

Pandekager med is. Bowle med børnechampagne med hjerteformede isterninger eller frosne jordbær og hindbær. Servér drinks i champagneglas og pynt med sugerør, mini-paraplyer og andet glimmer.

44

Mikrofoner laves af en wc-rulle med en stor vatkugle i toppen. Mal vatkuglen sort og beklæd rullen med sølvpapir. Sæt en kraftig snor på som ledning.

Glimmer: Alt hvad der glitrer og stråler som f.eks. glimmerneglelak og glimmerdrys til at smøre på kinder, hals og arme.

Smukt anrettede frugtspyd.

Stjerne- og hjerteformede kager med lyserød glasur og guldkrymmel.

Sminke: Poppiger bruger altid meget sminke for at fremhæve deres smukke øjne og læber.

Hvordan klæ der vi os ud? Smarte poppiger og seje popdrenge er vilde med: Modetøj: Moden skifter hele tiden, og du kan være sikker på, at popstjerner holder øje med, hvad modedesignerne finder på, for de er altid de første, der køber det nye tøj. Hvad er din stil? Er du til sejt, sjovt eller romantisk tøj? Kig i bladene og kopiér det tøj, din favoritpopstjerne har på.

Introduktion I skal alle deltage i en popstjernekonkurrence, hvor kun de allerbedste slipper gennem nåleøjet og bliver popstjerner. Konkurrencen går ud på at bestå en masse prøver, som skal bevise, hvor gode I er til at synge og danse. Den verdensberømte popsanger, Nikki Star – en udklædt voksen – er dommer og guider jer rundt til de forskellige ting, I skal prøve. Hvis I klarer alle prøverne, får I et diplom og bliver udnævnt til verdens bedste popstjerner.

Gæ t en sang Materialer: Papir · Høretelefoner. Forberedelser: En voksen finder nogle sange, som alle kender og som er nemme at synge. Lav små sedler med konsonanter og vokaler – f.eks. ”si”, ”la”, ”mo”, ”ho” osv. – som børnene skal synge efter. Først skal I varme stemmen op, så I kan synge så smukt som muligt. Dét gør I ved at synge efter andre popstjerners musik og lade jeres kammerater gætte, hvad I synger. Men I skal gøre jer umage, for I får ikke lov til at synge teksten, som den plejer at lyde! Lav to hold. Den første deltager fra et af holdene trækker et kort, hvor der f.eks. står ”si” på og tager høretelefoner på. Nu skal han/hun synge den sang, som den lyder i høretelefonerne for sit hold, men i stedet for at synge teksten i sangen, skal han/ hun synge: ”si, si, siiii, si ,si, si”. Hvis holdkammeraterne ikke kan gætte, hvilken sang, der bliver sunget, får det andet hold lov til at gætte. Hver gang man gætter rigtigt, får man et point. Hvilket hold får flest point? 45


Prinsessefest En prinsessefest er alle pigers drømmefest! Men prinser, der drømmer om at vinde prinsessens hjerte og det halve kongerige, er også meget velkomne til bal på kongeslottet. Der bliver nemlig hårdt brug for både stærke prinser og modige prinsesser: Midt

under festlighederne får I nemlig at vide, at jeres yndige kusine, prinsesse Ambrosia, er blevet taget til fange af den gyselige drage, Spruttende Flammefjæs! I må straks begive jer af sted til dragens hule og hjælpe den stakkels prinsesse med at slippe fri.

Hvordan kan invitationen se ud? Forestil dig, at du er en ægte prinsesse, der inviterer dine kongelige venner til bal på slottet. Husk at skrive, at din gæst skal klæde sig ud i sin smukkeste prinsessekjole eller sejeste prinsedragt. En prinsesseinvitation skal være meget romantisk og skrives med fine snoede bogstaver. Du kan f.eks. bruge: Et pop-up kort med prinser og prinsesser. Du skal bruge to stykker karton – et ydre og et indre (se skabelonen side 97). Klip omslaget i én farve karton og det lidt mindre inderste stykke i en anden farve. Klip to indhak i det indre stykke karton. Tegn og klip to figurer og lim dem på flapperne. Husk et billede til forsiden af kortet. Kagepapir med blondekant: Skriv invitationen med guldbogstaver og pynt den med glimmerdrys, bittesmå satinroser, glansbilleder, figurer klippet ud af blade, gavepapir eller metalkarton. 54

En prinse-/prinsessekrone (se skabelonen side 102): Skriv din invitation på den ene side. Pas på at tuschen ikke går igennem papiret! Læg kronen i en konvolut, så modtageren selv kan lime den sammen og sætte snor i. Husk at skrive, at kronen skal medbringes til festen. Et forseglet prinsessebrev: Skriv invitationen på et stykke lyserødt papir, rul det sammen og bind et silkebånd rundt om det, så det ikke folder sig ud. Forsegl brevet ved at dryppe lidt stearin på silkebåndet og trykke en lille mønt ned i det. Lak og stempler kan også købes i hobbyforretninger. Kopiér Pixelines prinsessefest-invitation bagest i bogen (se side 114).

Hvad kan jeg pynte med? Rummet, som du skal holde festen i, pyntes op som et eventyrslot i rigtige prinsessefarver – lyserød, guld og sølv. Måske kan du hente ideer til din udsmykning fra et prinsesseeventyr og få en voksen til at læse eventyret højt i løbet af festen. Her er nogle forslag til, hvad du kan bruge som dekoration: Mal kæmpeplakater af eventyrprinsesser, prinser og andre eventyrvæsner. Sæt en af plakaterne på fordøren, så gæsterne tydeligt kan se, at det er her, der er prinsessefest.

Sugerørene dekoreres med guldpapirstrimler eller eventyrfigurer. Bordkortene er en prinse-/prinsessekrone til hver (se skabelonen side 102). Smykkeværksted: Før eller efter maden kan I pynte jeres kroner, lave flotte perlekæder og armbånd. Arrangér skåle med perler, glimmerdrys og stjerner.

Hvide og lyserøde balloner hænges i loftet og pyntes med små prinsessekroner af guldpapir. Crepepapir i rosa og hvid snos om hinanden og hænges i baner over bordet. Sommerfugle og blomster i silkepapir eller farvet karton kan pynte på vægge, borde, lamper og lofter. Eventyrfigurer af prinsesser, prinser, hekse, feer og slotte tegnes, males, klippes ud og fordeles på bordet. Sæt dem fast i en lille klump modelervoks. Fyrfadsprinsessekroner laves af plasticbægere: Klip takker i kanten af bægeret, mal det med guldspray og sæt et fyrfadslys i. Guldstjerner, glimmerdrys eller pailletkonfetti strøs ud over bordet. Lyserøde servietter foldes som vifter og sættes i glassene.

55


Hvad kan vi spise og drikke? Middagsgæster: Et stort tag-selv-bord med pindemadder, sandwich, pølsehorn, kyllingelår, minipizzaer eller én stor pizza formet som en prinsessekrone eller et kongeslot. Dertil bland-selv-salat og flutes. Giv de forskellige retter eventyrlige navne som f.eks. ”Prinsessesenge” (tredækker-sandwich), ”Enhjørningehorn” (pølsehorn), ”Frølår” (kyllingelår) og ”Prinsessehaver” (mini-pizzaer) – det gør maden lidt sjovere! Børnechampagne med hjerteformede isterninger. Eller saftevand med frosne jordbær eller hindbær. Eftermiddagsgæster: Kagekoneprinsesse med krone på og pyntet med slik, guldglimmer, lys og flag. Lagkage pyntet som prinsesseslot med marengstoppe eller spidse flødeboller som tårne. Sæt en prinsessefigur af plastic eller marcipan i midten. Hjerteformede kager med lyserød glasur og guldkrymmel. Skåle med lækkerier: Lyserøde marengs­ toppe, vingummihjerter, skumfiduser osv. En slikpose til hver pakket ind i cellofan og bundet med en stor lyserød sløjfe.

56

Hvordan klæ der vi os ud? Rigtige prinsesser er vilde med: Kjoler, som er lange og romantiske. Og et sjal af tyl eller silke over skuldrene. Kronjuveler: Masser af halskæder, armbånd, fingerringe, øreringe og et diadem eller prinsessekrone på hovedet. Sminke: Røde kinder og læber og en anelse øjenskygge på øjenlågene. Skønhedspletter på overlæben eller kinden viser, at prinsessen er meget smuk. Glimmer: Alt hvad der glitrer og stråler som f.eks. glimmerneglelak og glimmerdrys til at smøre på kinder, hals og arme. Hårpynt som spænder, sløjfer og lange smalle bånd, der bliver viklet om frisuren. Hvis håret er langt, sættes det op i en romantisk frisure. Rigtige prinser føler sig sejest i: Smalle bukser evt. gamacher og en stor skjorte, der hænger udover. Et flot, bredt bælte om livet. Prinser har ofte et skjold og et sværd med, så de er parate til forsvare prinsesserne mod de ondskabsfulde uhyrer.

57


dog så skræmt, at de ikke vidste, hvad de skulle gøre og overgav sig hurtigt. Vi ønskede ikke at sænke skibet – kun at stoppe det. For skibet skulle jo nødigt synke til bunds i havet, inden vi havde plyndret det. Vi stjal ikke kun lasten af guld og sølv, men også alt det mad og tøj, vi kunne få fat i. Vi havde nemlig ikke ens uniformer på, men klædte os i det tøj, vi fik fat i under vores erobringstogter. Sørøverkaptajnen kunne godt lide at gå i pralende tøj for at vise, hvor heldig han havde været med sin

”fangst”. Hvis der var jakker med guldbånd og guldknapper, skjorter med flæser, fine silketørklæder, hatte med fjer og guldkæder med glitrende diamanter blandt de stjålne sager, snuppede kaptajnen dem altid lige foran snuden af os andre. Hvis det var et godt skib, kunne vi finde på at beholde det selv og lave det om til et sejt sørøverskib. Så lavede vi plads til flere kanoner og gjorde skibet lavere, så det kunne sejle hurtigere. Andre gange solgte vi det og fik masser af penge for det.

Var det ellers sjovt at væ re sørøver – ligesom kaptajnen havde lovet? Nej, sørøverlivet var slet ikke så let. For det første var det ulovligt at være sørøver, og hvis vi blev fanget af politiet, blev vi enten hængt eller halshugget.

Hvordan blev man sørøver? Når en sørøverkaptajn ledte efter besætning til sit skib, gik han som regel ned i havnekvarteret. Her boede alle de fattige mennesker, som havde et hårdt og elendigt liv. De havde svært ved at finde arbejde, og mange sultede og havde ikke noget sted at bo. Når kaptajnen fortalte dem om, hvordan sørøverne svømmede i rigdom og smukke kvinder på de eksotiske sydhavsøer, blev de lokket til at følge med ham. Andre gange var sørøverkaptajnen og hans mænd nødt til at bruge barskere metoder for at skaffe mænd nok til deres skib: De slog almindelige mennesker ned på gaden, så de besvimede og først vågnede op igen langt ude på havet. Sørøverne truede deres ofre med hårde straffe, hvis de ikke makkede ret. Det var strengt forbudt for kvinder at blive sørøvere. Sørøverkaptajnerne mente, at kvinderne enten ville distrahere mændene 64

Der var altid noget at lave på sørøverskibet: De tunge sejl skulle hejses og bjærges afhængig af vindens retning. Kanonerne skulle renses, og sejl og master skulle repareres efter kamp og uvejr. Vi skiftedes til at holde vagt fire timer ad gangen, og der var altid en, der holdt øje med horisonten, for tænk nu, hvis vi fik en rigtig ”lækkerbisken” af et handelsskib i kikkerten.

med deres skønhed, eller også ville de hele tiden skændes med mændene. Men i tidens løb lykkedes det alligevel flere kvinder at komme med på sørøverskibene. De forklædte sig i mandetøj og var mindst lige så barske og dygtige til at bruge huggerten som mændene. Alle nye sørøvere skulle skrive under på, at de ville adlyde den strenge lov for, hvordan man opførte sig om bord på sørøverskibet. Hvis de ikke kunne skrive, kunne de tegne et kryds eller en blomst. Straffen for at overtræde loven var meget hård. Man kunne f.eks. risikere at få ørerne eller næsen skåret af eller blive pisket med den nihalede pisk på den bare ryg. ”Kølhaling” blev også brugt som straf: Her blev man bundet på hænderne og kastet i vandet på den ene side af skibet og med et reb trukket ind under skibets bund og op på den anden side. Mange druk-

For det andet blev mange sørøvere syge af den dårlige mad ombord. I gamle dage havde man ikke køleskabe og frysebokse til at holde vand og mad frisk, så den proviant, vi havde taget med hjemmefra, blev hurtigt dårlig og rådnede. Almindeligt brød blev også hurtigt tørt og muggent, så i stedet spiste vi nogle små, hårde kiks, som hed ”beskøjter”. Men hvis beskøjterne var flere måneder gamle, skulle vi lige huske at banke dem i bordet, så mider og andre smådyr blev rystet ud, inden vi puttede dem i munden!

nede, fordi de ikke fik luft nok. En anden grusom straf var at ”gå planken ud”: Med bind for øjnene og hænderne bundet på ryggen blev man skubbet ud på en planke. Så snart man faldt i vandet, druknede man, for det er umuligt at svømme uden at bruge hænderne. Endelig kunne man blive sat af på en øde ø uden andet end en pistol, et par kugler og en flaske med vand til at kunne klare en dag eller to. Hvis man ikke blev reddet af andre skibe, overlevede man ikke længe.

Selv om livet som sørøver var hårdt, holdt de fleste dog ud, for de håbede på, at de en dag ville blive så rige, at de kunne købe en sydhavsø og leve resten af deres dage i luksus. Det lykkedes for mig, fordi jeg samlede mit bytte sammen og skjulte det i store skattekister et sikkert sted. Men de fleste sørøvere var så ivrige efter at komme til at bruge deres penge, at de brugte dem alle på at drikke rom og spille poker, når de gik i land.

65


Sørøverfest

Sørøverfesten finder sted på Kaptajn Sortskægs skatteø. Men den gæve kaptajn har andet end fis og ballade i ærmet. Sagen er den, at han netop har fundet et gammelt skattekort, som viser vej til en hemmelig sørøverskat. Kaptajn Sortskæg har hørt, at

I er nogle af verdens allersejeste sørøvere og uden jeres hjælp kan han ikke at finde skatten! Det bliver nemlig en meget farlig opgave, for der er også andre sørøvere, der har fået nys om, at I skal på skattejagt, og de vil gøre alt for at forhindre jer i at finde skatten.

Hvordan kan invitationen se ud? Forestil dig, at du er en sørøverkaptajn, der inviterer dine venner til en eftermiddag på en skatteø midt i Det Caribiske Hav. Husk at skrive, at dine gæster skal klæde sig ud som seje sørøvere. Du kan f.eks. bruge: Et sørøverflag med dødningehoved. Klip flaget i sort og hvidt karton og sæt evt. en lille blomsterpind på flaget. Skriv med guldeller sølvtusch på bagsiden (se skabelon side 106). Et sørøverskattekort: Riv kanterne på et stykke papir (A4) eller få en voksen til at hjælpe dig med at brænde kanterne, så det ser gammelt ud. Gnid papiret med en fugtig tepose og lad det tørre. Tegn et kort, som viser, hvor festen skal foregå. Skriv invitationen på bagsiden. Rul kortet sammen, bind et bånd om det og forsegl det ved at klemme en mønt ned i en klump stearin. Lak og stempler kan også købes i hobbyforretninger. 66

Hvad kan jeg pynte med? Rummet, som du skal holde festen i, pyntes op som en sørøverskatteø. Her er nogle forslag til, hvad du kan bruge som dekoration:

Små sørøverskibe foldet af avispapir sejler på bordet (se opskriften side 105). Gamle vinflasker bruges som lysestager.

Et sørøverflag sættes op uden for huset eller på hoveddøren. Lav flaget af stof eller karton. Et sørøverskib bygges af fire stole, en snor og to lagner: Sæt stolene parvis i en passende afstand og bind en snor om dem, så de danner et kvadratisk skibsdæk. Læg lagner over skibssiderne, og mal koøjer og et anker med tekstilfarver. I midten af skibet stilles en spand med et kosteskaft. Hæft et sørøverflag i toppen. Store plakater med sørøvere, palmer og papegøjer tegnes og males og hænges rundt omkring i rummet.

En lille sjov gave på hver tallerken som f.eks. et sørøveroverskæg, en sørøverklap (se skabelonen side 100) eller en sørøverhat (se vejledningen side 105). Navneskilte med sørøvernavne: Kald f.eks. pigerne: ”Frygtløse Frigga”, ”Madam Skræk”, ”Sørøver Sally” og drengene: ”Kaptajn Klatøje”, ”Barske Bart”, ”Papegøjefjæs” osv. Skriv to ens af hver: Sæt det ene skilt på bordet og læg det andet i en gammel hat eller kurv. Når dine gæster ankommer, trækker de det navn, som de skal hedde under hele festen. Skiltet sættes fast på tøjet!

Fiskenet og gamle kasser giver også sørøverstemning.

En flaskepost: Klip et stykke papir i strimler (2 cm) på den lange led og klæb dem sammen på langs, så de danner én lang bane. Skriv din invitation og læg papiret i en sodavandsflaske af plastic. Lim enden af papirstrimlen fast på proppens underside, så den følger med op, når flasken åbnes. Kopiér Pixelines sørøverfestinvitation bagest i bogen (se side 115).

Balloner og crepepapir i grønne og blå farver giver et flot sørøverloft over bordet. Fisk og papegøjer klippet ud af pap hænges i lamper og loft. Guirlander med dødningehoveder (se skabelon side 100). Guldmønter af chokolade fordeles på bordet. Eller klip dine egne mønter af pap og beklæd dem med sølv- eller guldpapir. Tegn et mønster med en blyant, men pas på, du ikke stikker hul i papiret. 67


På besøg hos en heks og troldmand… Hej, min lille ven! Vær ikke bange! Kom blot nærmere, så jeg kan se dig. Mine øjne er ved at være trætte og slørede, men en gammel heks bliver aldrig uskarp i tanken. Måske skulle jeg lige præsentere os: Jeg er heksemutter, Brynhilde og her ved min side har du intet mindre end den store troldmand, Max Magica! Desværre er han ved et uheld kommet til at trylle sin stemme bort, så det er altså mig, der skal fortælle dig lidt om vores magiske verden. Vi hekse og troldmænd er eksperter i magi. Vi kan få kontakt til de hemmelige magiske kræfter, der ligger skjult i alt levende, i jorden, vandet og luften. De magiske kræfter bruger vi til at trylle med. Vi kan få ting til at dukke op eller forsvinde. Vi kan trylle mennesker om til dyr. Vi kan give jer mennesker held eller uheld. Vi kan helbrede jeres sygdomme eller kaste en farlig sygdom på jer. I vores krystalkugler kan vi se, hvad I har lavet lige siden, I blev født, og vi kan se, hvad der vil ske jer i resten af jeres liv. Alt dét er ikke noget, almindelige mennesker kan lære. Normalt er man nemlig født som 74

Er der forskel på hekse og troldmæ nd? Ja, måden, hekse og troldmænd får de magiske kræfter til at virke på, er meget forskellig: Troldmænd kan kaste fortryllelser eller forbandelser over nogen blot ved at knipse med fingrene eller ved at læse en trylleformular højt fra en bog. Trylleformularen kan være ét enkelt ord eller den kan være så lang og indviklet, at det kan tage flere dage at fremsige den! Når de magiske kræfter hører lyden af trylleformularen, vågner de op og ved præcis hvilken fortryllelse, de skal hjælpe troldmanden med at skabe. Tryllestave er rigtig gode at trylle med: Troldmandens tryllestav kan være lavet af træ, metal eller krystal, og den er udsmykket med mønstre og magiske symboler. Nogle tryllestave har endda gevirer eller en funklende ædelsten i toppen. Tryllestaven fungerer som en slags antenne, der forbinder

troldmand eller heks og har de særlige evner skjult i sig. De fleste mennesker har aldrig set en levende heks eller troldmand – kun i eventyrfilm og -bøger. Men der er mange flere af os, end du tror: Nogle hekse ser ud ligesom mig, og så er de lette at genkende: Vi er gamle og krumryggede med lange næser, vorter på hagen, krogede fingre og sort, pjaltet tøj. En typisk

troldmand er en gammel mand med lange grå lokker og et stort skæg. Over skuldrene bærer han en fløjlskappe med magiske symboler og på hovedet en spids tryllehat. Vi bor som regel alene, langt ude i skovene og holder os for os selv. Men der findes også troldmænd og hekse, der ligner helt almindelige mænd og kvinder og lever et almindeligt liv med venner og familie. De ønsker bare ikke at vise alle og enhver, at de har overnaturlige evner. Og så er der alle dem, der endnu ikke ved, at de har overnaturlige kræfter. Lyt til din indre stemme! Måske er du en af dem!

troldmanden med de magiske kræfter ude i verden. Magien løber ned langs tryllestaven og fortsætter videre i en lige linje. Derfor er staven rigtig god til at pege med, hvis man skal ramme noget bestemt. Nogle gange skal troldmanden bevæge tryllestaven på en bestemt måde for at få fortryllelsen til at virke: Han skal f.eks. tegne tegn eller symboler i luften. Af og til efterlader tryllestaven streger i luften ligesom en tusch, der tegner. De magiske tegn, som er broderet med sølv- eller guldtråd på troldmandens kappe, har også magisk kraft i sig. Tegnene kan være placeret overalt på kappen, men oftest er de syet på bæltet eller langs kappens kanter.

Hvordan tryller hekse? Vi hekse kan ikke få de magiske kræfter til at virke ved at kommandere med dem med trylleord eller tryllestav: Vi trækker magien ud af ting, som vi finder i naturen. Vi går rundt i skovene og indsamler sten, urter og smådyr, som vi koger i vores hekse75


Troldmandens blinde mor Materialer: Tørklæde · En stol · Kurv eller kasse · Forskellige småting. Troldmandens gamle mor er sat til at vogte en stor skattekiste med en masse spændende ting i. Hun er er godt nok blind, men hendes hørelse er så fantastisk, at hun kan høre et hår falde til jorden og hvad regnormene hvisker om dybt nede under jorden! En af jer vælges til at være troldmandens blinde mor og får bind for øjnene. I andre stiller jer i en rundkreds uden om hende og skal nu på skift forsøge at stjæle de ting, der ligger i kurven. Men I skal liste på kattepoter, for hvis troldmandens mor hører jer, skal hun prøve at pege i den rigtige retning med sin tryllestav og sige:

Jeg hører alle, hver og en! Din tyveheks, bliv straks til sten!

Og peger hun rigtigt, bliver den, hun peger på, hård som sten og må først bevæge sig, når legen er slut. Hvis det lykkes jer at stjæle alle tingene i skattekisten, har I vundet. Men hvis troldmandens mor når at forstene jer alle sammen, vinder hun. 86

Troldmandens dør Materialer: Slikpose eller anden lille belønning. I er nu kommet til troldmandens dør! Og det er nu, I skal finde det rigtige trylleord, der får den til at låse sig op. Prøv at finde på en sjov trylleformular: Rottepels og kragemås, luk dig op, din gamle lås! Abrakadabra-kadut-skal vi slå en prut? Simsalabim-bambasaladu-saladim Hokus-pokus-filiokus- filihun-og-hankat Snik-snak-tjik-tjak-biller-viller-bov-hovsnutski-badutski!

En farvelsang Slut dagen af med en rigtig god farvelsang (se side 117).

Når troldmanden har godkendt trylleformularen, skal I sige den højt i kor tre gange uden at fejle. Så går døren op og I er sluppet fri. Måske er der en lille slikpose eller en anden lille gave som belønning! 87

Sider fra Pixeline  

Sider fra Pixeline - Den store festbog. Jeg har redigeret bogen og arbejdet tæt sammen med grafikeren om at skabe det rette udtryk.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you