Page 1

Poblet. Natura i Art 2011 Comissariat i organització: Qart

(NOTA: Al final del documento se encuentra la traducción al castellano de este texto) Ara fa tres anys vaig tenir la idea d'organitzar una convocatòria de land art a l'espai en el que visc, el Paratge Natural de Poblet. Poc podia imaginar que s'acabaria convertint en una realitat i que rebria l'acollida que va tenir. I precisament va ser aquest propi entorn el que em va suggerir aquesta integració entre natura i art. Sembla que aquest principi del s. XXI ens està portant, si més no en alguns sectors, a una revisió del model de vida propi de la societat occidental, que ens ha dut a un creixement sense fi i a una gravíssima crisi mediambiental. Per tant, creia molt adequada aquesta comunió entre art i natura, en la que l'esdeveniment quedava recolzat per la seu del Paratge, de la mateixa manera que el propi projecte potenciava i ens feia revalorar i veure amb altres ulls aquest magnífic entorn. De fet, en land art, manifestació artística hereva de la tradició paisatgista, aquest és un dels plantejaments prioritaris: quina és la relació que mantenim els humans amb l'entorn natural? En aquest sentit, em remeto a les següents paraules: “Nuestra relación con la tierra es compleja. Vemos estabilidad en su permanencia y flujo en sus infinitas variaciones. Expoliamos la naturaleza, le infligimos agresiones y luchamos contra ella para obtener cuanto necesitamos para sobrevivir. Pero también somos conscientes de su trascendente imperturbabilidad, su hermoso e indomeñable poder. Hacer nuestro hogar en la naturaleza es la eterna tarea de nuestra especie. La única cosa que hemos de preservar junto con la naturaleza es la cultura, la única cosa que hemos de preservar junto con lo salvaje es lo doméstico. Los mejores Land art subrayan esta


contradicción, al tiempo que muestran los límites de la actividad del arte con las ilimitadas herramientas de la imaginación artística” (1). Així, el 10 de juliol ens vam donar cita prop de 70 persones que, juntes, vam fer el recorregut de la Pena fins a la casa forestal. Pel camí, vam trobar les diferents intervencions, totalment ecològiques i efímeres, que els artistes van realitzar. Propostes d'escultura, instal·lació, performance i poesia es van donar la mà i ens van proposar un apropament intimista, carregat d'emoció i amb una bona dosi de reflexió, a aquest entorn concret, però que podria ser extrapolable a qualsevol altre espai natural. Vam aconseguir d'aquesta manera una recontextualització i revalorització de la natura des de la perspectiva de la cultura i de l'art, així com engegar un projecte amb ànim de continuïtat en els propers anys que, esperem, situï la Conca de Barberà en el mapa dels esdeveniments artístics contemporanis. Dono per assolits els principals objectius plantejats inicialment. De la mateixa manera, valoro molt positivament la participació artística i de públic; entre els primers es va produir un interessant diàleg creatiu que va portar a nombroses connexions entre les diferents obres (recomano l'audició del programa de Ràdio Montblanc La Casa de Palla, en el que es fa un recorregut sonor per la mostra i s'entrevista a bona part dels artistes: dia 11/7/2011) i entre els segons una gran sorpresa cap a un tipus de creació poques vegades al seu abast. Tot plegat, tan de bo pugui servir per provocar un canvi de consciència cap a els temes tractats. Em sembla necessari contemplant-ho en la seva totalitat, pensem que a l'actualitat només existeix a l'Estat espanyol una altra convocatòria de característiques similars, Sin Huella, a Huesca, tot i que no té aquest caràcter de visita pública in situ que a nosaltres ens resulta tan enriquidora. Un altre plantejament inicial era el d'establir connexions i vincles amb altres projectes i col·lectius artístics de la comarca i de les terres de Tarragona en general. Així ho hem fet amb el programa cultural de Ràdio Montblanc, la Casa de Palla i la Veu Jove de la Conca, amb el Centre d'Art d'Acció del Tarragonès CAAT L'Ovella Vermella i amb el web d'art postal i experimental Boek 861. Tots ells han col·laborat en la difusió de l'esdeveniment publicant informació al respecte i, a més, tant la Veu Jove de la Conca TV com el CAAT editaran uns vídeos que el documentaran i que apareixeran als seus web respectius. La meva més sincera felicitació a tot/es els artistes, a l'oficina del paratge pel seu suport organitzatiu i a les entitats i administracions implicades, que ens han ofert la seva ajuda econòmica i tècnica. Sergi Quiñonero, agost 2011.

Referències bibliogràfiques: –

(1) Jeffrey Kastner. Land art y arte medioambiental. Phaidon Press limited 2005. (Mencionant a Wendell Berry).

Consulta: – – – – –

Museu de la vida rural: http://www.museuvidarural.cat/blog/2011/07/page/2/ La Casa de Palla. Ràdio Montblanc. 28/3/2011, 4/7/2011 i 11/7/2011: http://www.radiomontblanc.cat/radioalacarta/programes.php La Veu Jove de la Conca: http://laveujovetv.cat/blog/ (apartat la Casa de Palla) CAAT L'Ovella Vermella: http://laovellavermella.blogspot.com/ Boek 861:


http://boek861.com/proyectos_rec/pry/0%20land%20art%20previa%2011.pdf L'agenda 19. Agenda cultural i d'oci de la Conca de Barberà. Juliol 2011. Núm. 4: http://www.19arcs.cat/agenda19/

Recomanacions: –

Ruta d'intervencions de land art del CDAN, Centro de Arte y Naturaleza. Huesca.

– Documental Ríos y mareas (Rivers and tides) (2001), dirigida per Thomas Riedelsheimer, a –

partir de l'obra d'Andy Goldsworthy. Alemanya Documental La hora 11 (2007), dirigida per Leila Conners Petersen i Nadia Conners. USA.


Les intervencions dels artistes: 1. ISABEL JOVER (Roda de Barà, Tarragona) On acaba la pista que inicia l'itinerari de la Pena i just al començament de la senda, Isabel va escriure al terra, en directe i davant del públic, la paraula STOP, dibuixada amb pinyes d'una espècie forània al territori. Instal·lació, performance i poesia experimental en una peça contra l'abús que les infraestructures i vies de comunicació fan sobre l'entorn. Al final del recorregut i de forma espontània i anònima, algú del públic assistent va intervenir sobre la pròpia obra, canviant STOP per SOPA.


2. MARÇAL FONT (Badalona, Barcelona) Ens va recitar el seu poemari inèdit La pedra i l'alzina, escrit fa uns anys a la fàbrica en la que treballava, enyorant potser un paratge com aquest, tan ple de pedres (moltes volcàniques) i amb l'alzinar com a bosc més representatiu. Una petita cantera, que amplificava la seva veu, i que estava envoltada d'arbres, va ser el marc idoni per a la seva presentació.


3. SERGI QUIÑONERO (Vimbodí i Poblet, Tarragona) Reprenent una obra seva de la sèrie Ordenacions, va realitzar una mobilització de pedres granítiques blanquinoses fins a la Cantera de l'Escolta, en la que predominen els petits rocs vermells ferruginosos. Aquesta intervenció, de 2 x 4 m. de dimensió, va requerir l'ajuda de tots els artistes participants en la seva preparació. Al final del recorregut i de forma espontània i anònima, algú del públic assistent va intervenir sobre la pròpia obra, afegint un punt pedregós i amplificant-la segons el meu punt de vista.


4. ÀNGELS J. SAGUÉS (Barcelona) Un cop endinsats al bosc de Poblet, vam trobar les tres obres de l'Àngels, tres instal·lacions diferents que jugaven metafòricament i onírica amb l'espai: un mirall que reflectia l'entorn, però també qui es posés a davant; l'engalanat amb tuls blancs dels arbres, acompanyat d'una delicada flor en una vitrina; i Perill, un telèfon vermell disposat per al seu ús.


5. XAVIER SIS (El Vilosell, Lleida) La seva acció Codis va consistir en la instal·lació de papers impresos als arbres, indicant la distància fins a l'antiga carbonera situada al bell mig del bosc. Allà ens va fer un parlament, carregat d'emoció, sobre la manca de respecte que l'espècie humana mostra cap a les plantes i tots els éssers vius.


6. CÉSAR REGLERO (Roda de Barà, Tarragona) Amb l'ajuda del seu arquitecte particular i la complicitat de la seva companya, César va construir fictíciament un petit bloc d'apartaments de 2 x 1 m. per tal de tenir el seu niu d'amor personal, però traient un rendiment a la resta de l'edifici i amortitzar així la inversió. Uns nius per a rocs, un títol Ous com pedres i una gran dosi d'humor per afrontar l'actual situació de crisi sobre la vivenda i l'especulació sobre el territori.


7. AD HOC (Rois, A Corunya) En representació d'AD HOC, Lois i Begoña van desenvolupar a la Plaça de la Llibertat un poema acció carregat de significats, metàfores i lectures variades, en el que van convidar a un total de 13 persones a una comunió celebrada amb els panets elaborats sobre les lletres de POEMA BIOLENTO i amb vi de la terra pres amb porró. Un pícnic conceptual i participatiu.


8. PEDRO ALBA (La Riera de Gaià, Tarragona) Des de l'inici del recorregut Pedro va enregistrar converses i entrevistes amb els assistents, material que li serviria per crear una obra obra en procés, una acció sonora en la que aquestes gravacions eren manipulades en directe mentre interpretava música amb instruments de baixa tecnologia (low fi). Presentat al final del circuit, a la casa forestal de la Pena, va ser una magnífica forma de tancar, recordant el que havia passat al llarg del matí. Les reminiscències del sorollisme, de l'atzar, de Russolo i de Cage van servir per concloure una diada molt especial, això sí, amb l'acompanyament d'un vi de la Conca.


Traducció al castellà: Ahora hace tres años tuve la idea de organizar una convocatoria de land art en el espacio en el que vivo, el Paratge Natural de Poblet. Poco podía imaginar que se acabaría convirtiendo en una realidad y que recibiría la acogida que tuvo. Y precisamente fue este propio entorno el que me sugirió esta integración entre naturaleza y arte. Parece que este principio del s. XXI nos está llevando, al menos en algunos sectores, a una revisión del modelo de vida propio de la sociedad occidental, que nos ha traído un crecimiento sin fin y una gravísima crisis medioambiental. Por tanto, creía muy adecuada esta comunión entre arte y naturaleza, en la que el evento quedaba apoyado por la sede del Paratge, de la misma manera que el propio proyecto potenciaba y nos hacía revalorizar y ver con otros ojos este magnífico entorno. De hecho, en land art, manifestación artística heredera de la tradición paisajista, este es un de los planteamientos prioritarios: ¿cuál es la relación que mantenemos los humanos con el entorno natural? En este sentido, me remito a las siguientes palabras: “Nuestra relación con la tierra es compleja. Vemos estabilidad en su permanencia y flujo en sus infinitas variaciones. Expoliamos la naturaleza, le infligimos agresiones y luchamos contra ella para obtener cuanto necesitamos para sobrevivir. Pero también somos conscientes de su trascendente imperturbabilidad, su hermoso e indomeñable poder. Hacer nuestro hogar en la naturaleza es la eterna tarea de nuestra especie. La única cosa que hemos de preservar junto con la naturaleza es la cultura, la única cosa que hemos de preservar junto con lo salvaje es lo doméstico. Los mejores Land art subrayan esta contradicción, al tiempo que muestran los límites de la actividad del arte con las ilimitadas herramientas de la imaginación artística” (1). Así, el 10 de julio nos dimos cita cerca de 70 personas que, juntas, hicimos el recorrido de la Pena hasta a la casa forestal. Por el camino, encontramos las diferentes intervenciones, totalmente ecológicas y efímeras, que los artistas realizaron. Propuestas de escultura, instalación, performance y poesía se dieron la mano y nos propusieron un acercamiento intimista, cargado de emoción y una una buena dosis de reflexión, a este entorno concreto, pero que podría ser extrapolable a cualquier otro espacio natural. Conseguimos de esta manera una recontextualización y revalorización de la naturaleza desde la perspectiva de la cultura y del arte, así como iniciar un proyecto con ánimo de continuidad en los próximos años que, esperemos, sitúe a la Conca de Barberà en el mapa de los eventos artísticos contemporáneos.


Doy por conseguidos los principales objetivos planteados inicialmente. De la misma manera, valoro muy positivamente la participación artística y de público; entre los primeros se produjo un interesante diálogo creativo que llevó a numerosas conexiones entre las diferentes obras (recomiendo la audición del programa de Ràdio Montblanc La Casa de Palla, en el que se hace un recorrido sonoro por la muestra y se entrevista a buena parte de los artistas: día 11/7/2011) y entre los segundos una gran sorpresa hacia un tipo de creación pocas veces al su alcance. En conjunto, ojalá pueda servir para provocar un cambio de consciencia hacia los temas tratados. Me parece necesario contemplándolo en su totalidad, pensemos que en la actualidad sólo existe en el Estado español otra convocatoria de características similares, Sin Huella, en Huesca, aunque no tiene este carácter de visita pública in situ que a nosotros nos resulta tan enriquecedora. Otro planteamiento inicial era el de establecer conexiones y vínculos con otros proyectos y colectivos artísticos de la comarca y de las tierras de Tarragona en general. Así lo hemos hecho con el programa cultural de Ràdio Montblanc, la Casa de Palla y la Veu Jove de la Conca, con el Centre d'Art d'Acció del Tarragonès CAAT L'Ovella Vermella y con el web de arte postal y experimental Boek 861. Todos ellos han colaborado en la difusión del evento publicando información al respecto y, además, tanto la Veu Jove de la Conca TV como el CAAT editarán unos vídeos que lo documentarán y que aparecerán en sus webs respectivas. Mi más sincera felicitación a tod@s los artistas, a la oficina del paraje por su apoyo organizativo y a las entidades y administraciones implicadas, que nos han ayudado económica y técnicamente. Sergi Quiñonero, agosto 2011.

Las intervenciones de los artistas: 1. ISABEL JOVER (Roda de Barà, Tarragona) Donde acaba la pista que inicia el itinerario de la Pena y justo al principio de la senda, Isabel escribió en el suelo, en directo y ante el público, la palabra STOP, dibujada con piñas de una especie foránea al territorio. Instalación, performance y poesía experimental en una pieza contra el abuso que las infraestructuras y vías de comunicación hacen sobre el entorno. Al final del recorrido y de forma espontánea y anónima, alguien del público asistente intervino sobre la propia obra, cambiando STOP por SOPA. 2. MARÇAL FONT (Badalona, Barcelona) Nos recitó su poemario inédito La pedra i l'alzina, escrito hace unos años en la fábrica en la que trabajaba, añorando quizás un paraje como este, tan lleno de piedras (muchas volcánicas) y con el encinar como a bosque más representativo. Una pequeña cantera, que amplificaba su voz, y que estaba rodeada de árboles, fue el marco idóneo para su presentación. 3. SERGI QUIÑONERO (Vimbodí i Poblet, Tarragona) Retomando una obra suya de la serie Ordenaciones, realizó una movilización de piedras graníticas blanquecinas hasta la Cantera de l'Escolta, en la que predominan los pequeños pedruscos rojos ferruginosos. Esta intervención, de 2 x 4 m. de dimensión, requirió de la ayuda de todos los artistas participantes en su preparación. Al final del recorrido y de forma espontánea y anónima, alguien del público asistente intervino sobre la propia obra, añadiendo un punto pedregoso y amplificándola desde mi punto de vista.


4. ÀNGELS J. SAGUÉS (Barcelona) Un vez metidos en el bosque de Poblet, encontramos las tres obras de Àngels, tras instalaciones diferentes que jugaban metafóricamente y onírica con el espacio: un espejo que reflejaba el entorno, pero también quien se pusiese delante; el engalanado con tules blancos de los árboles, acompañado de una delicada flor en una vitrina; y Peligro, un teléfono rojo dispuesto para su uso. 5. XAVIER SIS (El Vilosell, Lleida) Su acción Códigos consistió en la instalación de papeles impresos en los árboles, indicando la distancia hasta la antigua carbonera situada en medio del bosque. Allí nos hizo un parlamento, cargado de emoción, sobre la falta de respeto que la especie humana muestra hacia las plantas y todos los seres vivos. 6. CÉSAR REGLERO (Roda de Barà, Tarragona) Con la ayuda de su arquitecto particular y la complicidad de la su compañera, César construyó fictíciamente un pequeño bloque de apartamentos de 2 x 1 m. para tener su nido de amor personal, pero sacando un rendimiento al resto del edificio y amortizando así la inversión. Unos nidos pétreos, un título Huevos como piedras y una gran dosis de humor para afrontar la actual situación de crisis sobre la vivienda y la especulación sobre el terreno. 7. AD HOC (Rois, A Corunya) En representación de AD HOC, Lois y Begoña desarrollaron en la Plaça de la Llibertat un poema acción cargado de significados, metáforas y lecturas variadas, en el que van invitaron a un total de 13 personas a una comunión celebrada con los panecillos elaborados sobre las letras de POEMA BIOLENTO y con vino de la tierra tomado en porrón. Un pícnic conceptual y participativo. 8. PEDRO ALBA (La Riera de Gaià, Tarragona) Desde el inicio del recorrido Pedro fue gravando conversaciones y entrevistas con los asistentes, material que le serviría para crear una obra obra en proceso, una acción sonora en la que estas grabaciones eran manipuladas en directo mientras interpretaba música con instrumentos de baja tecnología (low fi). Presentado al final del circuito, en la casa forestal de la Pena, fue una magnífica forma de cerrar, recordando el que había pasado a lo largo de la mañana. Las reminiscencias del ruidismo, del azar, de Russolo y de Cage sirvieron para concluir una jornada muy especial, eso sí, con el acompañamiento de un vino de la Conca.

Memòria Poblet-Natura i Art 2011  

Ara fa tres anys vaig tenir la idea d'organitzar una convocatòria de land art a l'espai en el que visc, el Paratge Natural de Poblet. Poc po...

Memòria Poblet-Natura i Art 2011  

Ara fa tres anys vaig tenir la idea d'organitzar una convocatòria de land art a l'espai en el que visc, el Paratge Natural de Poblet. Poc po...

Advertisement