Issuu on Google+

     Pedestrian Route & Natural Therms, Carcavelos               Rehab & Library Proposed, Estoril  Sports Hall, Prince’s Island                  Moutain Retreat, Lousã Hills  selected works | pedro nunes


2005

Academic project - Third year Arquitecture

Pedestrian Route & Natural Therms Carcavelos, Lisboa, Portugal. As a starting point for the exercise intervention, we see a strong territory by their physical and material side, and especially in all the relations he suffers with the environment. We are on the Estoril coastline. Erosive territory in his nature, given its direct confrontation with the sea, exposed to tides that vary in their altimtry for around 2.40m (z) coordinate. All this coast, appears to us still quite virgin, without human intervention, marked by deep and wide cuts in the rocks, which naturally form large basins and desirable public. baths. The peculiar aspect of empowerment with the need for a reclassification of a pedestrian path, gave rise to the real character of architectural approach to the territory. The pedestrian tries to establish a limit as well as physical space qualification of a bathing area, and self-defined and characterized by fragmentation of local rock.

Location plant 0m

1

2

10

20

30

40

50


Currently all the Coastline is served by pedestrian paths, and so, the proposal tries to solve his non-existence in this particular site, where today people do not have another way to go and know the place better. The route starts in Carcavelos beach and extends to the neighboring village of “Parede�.


2005

Academic project - Third year Arquitecture

3

3 1 2

3 1 2

1

2


The baths include three distinct zones of bath, including an area of oceanic water, a mineral water and another of warm mineral water. Through the gaps in the coverage gets a good use of light to its interior, which makes the space acquires a more open character. One of the major factors in the design of the structure had to do with the height of it, because it is not intended to create any kind of visual obstacle between the road and the sea.

1/100


Academic project - Fifth year Architecture

Rehabilitation and Library proposed Monte do Estoril, Cascais, Portugal. Monte do Estoril

The intervention comes on the purpose of the discipline of rehabilitation (project IV) taught during the last year of arquitecture course. During the development work throughout the year the survey was made of much of the building, preparing it to chips built, contained in its characterization and conservation status of the "monte do Estoril" region, which served as a basis for future plan of safeguarding the Architectural heritage built. The practical exercise was based on the identification and future rehabilitation, of an arquitectural specimen that somehow help to characterize the “popular architecture� felt in Portugal, especially in this region, "Estoril coast" by the mid 40 / 50. The choice of built heritage to intervene held mainly with architectural features, exposure, and especially the existence of a large outdoor area, which gave the opportunity to study a new programmatic demand that should established a certain bridge to modernity, from his form / funcion meaning.

Cascais

Cascais coastline 0m

10

20

30

40

50

The project thus proposes a contribution of a social nature, dropping anchor to another cultural deprivation, lack of reading / knowledge. During the definition of the principal parameters intervention has been taken into account the legislation to "Center of social support", which regulates areas and equipment. On this line of conduct the recovery turns out to be almost compl for the exterior walls and their openings.


2007

The project thus proposes a contribution of a social nature, dropping anchor to another cultural deprivation, lack of reading / knowledge.

Estoril

During the definition of the principal parameters intervention has been taken into account the legislation to "Center of social support", which regulates areas and equipment. On this line of conduct the recovery turns out to be almost compl for the exterior walls and their openings.

implantation plan 1/200

wh


Prior study Project to ArchDesign LX and What Group Consultors

/

Vestiário Pessoal i.s.s

i.s.h

9.80 m2

9.80 m2

cozinha 15.00 m2

dispensa

i.s.d

recepção

4.40 m2

5.40 m2

6.10 m2

sala 70.0 m2

refeitório 52.0 m2

The proposed reading room, comes stapled to the building through a deconstructed passage ramp in order to reflect light and release some levity to the seam between the pre existing and the new proposal. This same plane continues into the volume assuim contributing to the demarcation of the space and to server storage of books.


2007

Costa Pinto Street Section 1/200

For the restoration of the pre existing building traditional techniques were used such as the use of pre stressed slabs, convenient treatment of the openings and placing a new floor. The entire area of coverage, the work of the eaves, stucco and would also be targeted for restoration.

For a more interactive space was created with the population more access, ajuzante the lot, the continuation of the volume itself.


Prior study Project to ArchDesign LX and What Group Consultors

Sports Hall Santo António, São Tomé e Principe.

The sports pavilion project that proposes born about two programmatic constraints, in order to enhance and improve the conditions for the practice of various cultural traditions existing in the country. The first charge as a contribution infrastructure for sports, the second as a versatile element can accommodate different programs and uses for example, shows, events and conferences. The inclusion of the element in society will certainly bring a strong link between the younger population and sport. The concept design attached to the sports hall is born the idea to recreate a space that could be lived on the importance of their visual relationships.

ajhdsjhdsj sduhsjh dsf d

sduhsjh d djfhon dhafdsf The object dfjhdsfjhdsfj isajhdsjhdsj born "based" high dfjhdsfjhdsfj djfhjdhfj dh f d dfdhfjdhfjdshfjdsf dfdhfjdhfjdshfjdsf jdhfj plateau, jdhfjsdfjdsf working as stage, jdshfjdsf sd d jdhfjsdfjdsf jdshfjdsf sd exacerbating the importance of the sddssdddsdd assasasa sddssdddsdd assasasa event and somehow connects it with the issue ofdsjfhsdjfdjsfhjdshf sport as a "show". jdsjh dsjfhsdjfdjsfhjdshf jdsjh dfh djfhjdshfjdfsjfd dsjhf dfh djfhjdshfjdfsjfd dsjhf dfskh dsfhdjsfhjdshfjh The event born of internal relations, as dfskh dsfhdjsfhjdshfjh dsfh dshfdsfdjsfhjdshf dsfh dshfdsfdjsfhjdshf with its owndsfsdfjdhf exterior jdshfjds djfd dsfsdfjdhf jdshfjds djfd As factor cyclical balance the pavilion kdjf kdsfhjsdfhjsh fsdkd kdjf kdsfhjsdfhjsh fsdkd fds is designedkdhfkdsfhksdfkds and structured according kdhfkdsfhksdfkds fds dskfhskfhkds fhdsfkdhskf dskfhskfhkds fhdsfkdhskf to a logicalkdfhkdsfhkdsfhk harmony of its different dsfhk sd kdfhkdsfhkdsfhk dsfhk kdhf ksdfhkd fkdsfhk fd sd parts. kdhf ksdfhkd fkdsfhk fd k k ofdkshfkdfhkkf The audience the flag is set to an kdsf efwerg kdsf dkshfkdfhkkf efwerg regregregerwgreg upper bound, allowing the notion of regregregerwgreg ergrewgrewgewrg regre suspending ergrewgrewgewrg the object fromregre the


2008

t he inclusion of two lateral slots, designed to function as access points, not only increase the idea of the strong relationship visual thus crossing the whole perimeter of the sports fields, as in turn helps to achieve a better balance between the volume and constructed and its geographical context.


Prior study Project to ArchDesign LX and What Group Consultors

The deployment strategy of the program content is resolved by physical separation of three different sectors that make up the flag. The tops are defined the two sectors corresponding traffic areas and spaces whether public and medical assistance. In the center there is the sports arena as a nerve center of the program.

The public sector is defined as a level 0, the reception area, ticket office, toilets and a lounge. In the first floor are the general sanitary facilities and a bar area. The technical sector, located in the top contrary, is composed of three units, toilets and foyers, a zone and a first aid -room exercises, these spaces also sub divided by two floors.


Academic project - Fifth year Architecture

Moutain Retreat Talasnal, Serra da Lous達, Portugal Based on the work of masters of recovery and rehabilitation of Serra da Lous達 Schist Villages, the study proposes a retreat in the mountains, studied and conceptualized as a simple embodiment of a small home, fully aware of its territorial impact. The idea was aimed at the interpretation of a space that could be created using local resources, which consequently self sustain the approach. The project in its form and content, suggests a small retreat, designed in two different spaces and although its small size, (6x4) achieve through their equipment, a different set up and a new useful space. Enjoy the steep slopes of the hills and their existing use for agriculture, to consolidate its deployment. Its shape appears tied to their ruled and functional character, which is expressed through his own rational structure. Talasnal Village 0m

10

20

30

40

50


2009

Is fundamentally a contemplative space, which enjoys privileged views of the mountains and the Castelo da Lous達. Using a construction method, which incorporates well-insulated timber, gives the user a pleasant stay.

0

1

model 1.20

The audience of the flag is set to an upper bound, allowing the notion of suspending the object from the


Academic project - Fifth year Architecture

Its materiality was designed according to the idea of establishing in its color and texture, a harmonious relationship, due to the pre-existence of the "Schist Castles".


2009

Contributes to a strong symbiosis with its surroundings, respecting the patrimonial character that all these villages still behave.


Pedro Tiago Nunes

Experiencia Profissional

Nacido en Lisboa, Portugal, sobre el 13th April 79

Freelancer en Arquitectura, image y 3d rendering 00/02

Ensino secundário en “Colégio Moderno de Lisboa“ 98

Colaboracion como diseñador en José Alves Arquitetos 02/05

Título en Arquitectura en la Universidade Lusíada de Lisboa 07

Colaboración técnica en Sociedade Governamental de Reabilitação Urbana – análisis y diagnosis sobre el património construido de la “Baixa Pombalina“ SRU 06

Proyecto de investigación final de curso, “ Recuperação e Reabilitacão da área histórica de Cascais, salvaguarda do plano urbano e classificação do património edificado” 09 Desarrollando a mater thesis sobre el tema “A Reabilitação urbana” en la Universidade Lusíada de Lisboa

Diseñador en Ingeniería “EngiarCad”, proyectos de estaciones de abastecimento GALP petrolífera 07/08 Proyectista en debujo y planificacion de “Cunene Business Center“ Masterplan en Ondjiva (Angola), para “Sulparques SA” 09/11 Colaboración como arquiteto en GUN Architects (Santiago-Chile) 12/ al presente

Software

Extra-Curricular

Autocad, Archicad, SketchUp, Cinema4D, Artlantis, Photoshop, Illustrator, InDesign, CorelDraw, Adobe Office.

Deporte, Lectura, Viajar, Workshop’s


e pedronunesferreira@gmail.com t 0056 951 81 691 w http://issuu.com/pedro.abrantes.nunes/docs/pedronunesportfolio


PORTFOLIO