Page 1

    Pedestrian Route & Natural Therms, Carcavelos               Rehab & Library Proposed, Estoril  Sports Hall, Prince’s Island                  Moutain Retreat, Lousã Hills  selected works | pedro nunes


2005

Academic project - Third year Arquitecture

Pedestrian Route & Natural Therms Carcavelos, Lisboa, Portugal. As a starting point for the exercise intervention, we see a strong territory by their physical and material side, and especially in all the relations he suffers with the environment. We are on the Estoril coastline. Erosive territory in his nature, given its direct confrontation with the sea, exposed to tides that vary in their altimtry for around 2.40m (z) coordinate. All this coast, appears to us still quite virgin, without human intervention, marked by deep and wide cuts in the rocks, which naturally form large basins and desirable public. baths. The peculiar aspect of empowerment with the need for a reclassification of a pedestrian path, gave rise to the real character of architectural approach to the territory. The pedestrian tries to establish a limit as well as physical space qualification of a bathing area, and self-defined and characterized by fragmentation of local rock.

Location plant 0m

1

10

20

30

40

50

2

Site plan 1/200


Currently all the Coastline is served by pedestrian paths, and so, the proposal tries to solve his non-existence in this particular site, where today people do not have another way to go and know the place better. The route starts in Carcavelos beach and extends to the neighboring village of “Parede�.

Pedestrian route

1

Section 1 1/100


Academic project  ­ Third year Arquitecture 

2005

The project  proposes  about  1.5  km,  traveled  by  all  who  want  to  breathe  and  enjoy  this  beautiful  and  power  landscape. 

3 1

2

1. Oceanic water  2. Mineral water  3. Warm Mineral water 

Site plan 1/200


in turn  helps  to  achieve  a  better 

The baths include three distinct zones  of  bath,  including  an  area  of  oceanic  water, a mineral water and another of  warm mineral water.  Through the gaps in the coverage gets  a good use of light to its interior, which  makes  the  space  acquires  a  more  open character.  One of the major factors in the design  of  the  structure  had  to  do  with  the  height of it, because it is not intended  to  create  any  kind  of  visual  obstacle  between the road and the sea. 

Section 2 1/100


Academic project ­ Fifth year Architecture

Rehabilitation and Library proposed Monte do Estoril, Cascais, Portugal. Monte do Estoril

The intervention  comes  on  the  purpose  of the discipline of rehabilitation (project  IV)  taught  during  the  last  year  of  arquitecture course.  During  the  development  work  throughout  the  year  the  survey  was  made of much of the building, preparing  it  to  chips  built,  contained  in  its  characterization and conservation status  of  the  "monte  do  Estoril"  region,  which  served  as  a  basis  for  future  plan  of  safeguarding  the  Architectural  heritage  built.  The practical exercise was based on the  identification and future rehabilitation, of  an arquitectural specimen that somehow  help  to  characterize  the  “popular  architecture”  felt  in  Portugal,  especially  in this region, "Estoril coast" by the mid  40 / 50.  The choice of built heritage to intervene  held  mainly  with  architectural  features,  exposure,  and  especially  the  existence  of a large outdoor area, which gave the  opportunity  to  study  a  new  programmatic  demand  that  should  established  a  certain  bridge  to  modernity,  from  his  form  /  funcion  meaning. 

Cascais

Cascais coastline 0m

10

20

30

40

50

The project thus proposes a contribution  of  a  social  nature,  dropping  anchor  to  another  cultural  deprivation,  lack  of    reading / knowledge.          the  definition  of the principal  During  parameters intervention has been taken    into account the legislation to "Center of    social  support",  which  regulates  areas  and equipment. On  this  line  of  conduct  the  recovery    turns out to be almost complete, except  for the exterior walls and their openings.   


2007

Estoril

The project thus proposes a contribution  of  a  social  nature,  dropping  anchor  to   another  cultural        deprivation,      lack  of        reading / knowledge.         ­      During  the  definition  of the     principal  parameters intervention has been taken  into account the legislation to "Center of  social  support",  which  regulates  areas    and equipment.   On  this  line  of  conduct  the  recovery  turns out to be almost complete, except  for the exterior walls and their openings.               

implantation plan 1/200

wh  


Prior study Project to ArchDesign LX and What Group Consultors

With  the  programmatic  definition  to  be  distributed  over  three  floors,  the  reception  area  / entrance /  dining  hall  has been studied over the entire floor 0,  while  the  floors  are  laid  superiors  playground  /  physician  office  (1st  floor)  and  5  single  rooms  to  support  the  elderly. (second floor)

The proposed  reading  room,  comes  stapled  to  the  building  through  a deconstructed passage ramp in order  to reflect light and release some levity  to  the  seam  between  the  pre existing  and  the  new proposal.  This  same  plane  continues  into  the  volume  assuim contributing to the demarcation  of  the  space  and  to  server  storage  of  books. The  form  as  defined  in  the  outer  skin  of  the  facade,  which  comes  from  the  light  necessary  to  control  a  reading  area,  which  allows  a  more  or  less  intensely according to the time of day.


2007

Costa Pinto Street Section 1/200

For the  restoration  of  the  pre existing  building  traditional  techniques  were  used  such  as  the  use  of  pre stressed  slabs,  convenient  treatment  of  the  openings and placing a new floor. The entire area of coverage, the work of  the  eaves,  stucco  and  would  also  be  targeted for restoration.

For a  more  interactive  space  was  created  with  the  population  more  access,  ajuzante  the  lot,  the  continuation of the volume itself.


Prior study Project to ArchDesign LX and What Group Consultors

Sports Hall Santo António, São Tomé e Principe.

The sports  pavilion  project  that  proposes  born  about  two  programmatic  constraints,  in  order  to  enhance  and  improve  the  conditions  for  the  practice  of  various  cultural  traditions  existing  in  the  country.  The  first  charge  as  a  contribution  infrastructure for sports, the second as  a versatile element can accommodate  different  programs  and  uses  for  example,  shows,  events  and  conferences.  The inclusion of the element in society  will  certainly  bring  a  strong  link  between  the  younger  population  and  sport.  The  concept  design  attached  to  the  sports hall is born the idea to recreate  a  space  that  could  be  lived  on the  importance  of  their  visual    relationships. 

ajhdsjhdsj sduhsjh dsf d

sduhsjh d djfhon dha  fdsf The  object dfjhdsfjhdsfj is ajhdsjhdsj born  "based"  high  dfjhdsfjhdsfj djfhjdhfj dh f d dfdhfjdhfjdshfjdsf dfdhfjdhfjdshfjdsf plateau,  jdhfjsdfjdsf working  as  jdhfj stage,  jdshfjdsf sd d jdhfjsdfjdsf jdshfjdsf sd exacerbating  the  importance  of  the  sddssdddsdd assasasa sddssdddsdd assasasa event  and  somehow  connects  it  with    dsjfhsdjfdjsfhjdshf jdsjh the issue of sport as a "show".  dsjfhsdjfdjsfhjdshf jdsjh dfh djfhjdshfjdfsjfd dsjhf dfh djfhjdshfjdfsjfd dsjhf dfskh dsfhdjsfhjdshfjh The event born of internal relations, as  dfskh dsfhdjsfhjdshfjh dsfh dshfdsfdjsfhjdshf   dsfh dshfdsfdjsfhjdshf with its own exterior  dsfsdfjdhf jdshfjds djfd dsfsdfjdhf jdshfjds djfd As  factor  cyclical  balance  the  pavilion  kdjf kdsfhjsdfhjsh fsdkd kdjf kdsfhjsdfhjsh fsdkd fds is  designed kdhfkdsfhksdfkds and  structured  according  kdhfkdsfhksdfkds fds dskfhskfhkds fhdsfkdhskf dskfhskfhkds fhdsfkdhskf to  a  logical  harmony  of  its  different  kdfhkdsfhkdsfhk dsfhk sd kdfhkdsfhkdsfhk dsfhk ksdfhkd fkdsfhk fd sd parts.    kdhf kdhf ksdfhkd fkdsfhk fd k k of  The  audience  the  flag  is  set  to  an  kdsf dkshfkdfhkkf efwerg kdsf dkshfkdfhkkf efwerg regregregerwgreg upper  bound,  allowing  the  notion  of  regregregerwgreg ergrewgrewgewrg regre suspending  ergrewgrewgewrg the  object  from regre the     


2008

t he   inclusion  of  two  lateral  slots,  designed to function as access points,    not only increase the idea of the strong    relationship  visual  thus  crossing  the    whole perimeter of the sports fields, as    in   turn  helps  to  achieve  a  better  balance  between  the  volume  and    constructed  and  its  geographical    context.     


Prior study Project to ArchDesign LX and What Group Consultors

The deployment  strategy  of  the  program  content  is  resolved  by  physical  separation  of  three  different  sectors that make up the flag.    The  tops  are  defined  the  two  sectors  corresponding traffic areas and spaces  whether  public  and  medical  assistance.  In  the  center  there  is  the  sports  arena  as  a  nerve  center  of  the  program.      The public sector is defined as a level  0,  the  reception  area,  ticket  office,  toilets  and    a  lounge.  In  the  first  floor    are the general sanitary facilities and a   bar area. The technical sector, located in the top  contrary,  is  composed  of   three  units,  ­ toilets  and  foyers,  a  zone  and  a  first  ­   aid room exercises, these spaces also  sub divided by two floors.


The deployment  strategy  of  the  program  content  is  resolved  by  physical  separation  of  three  different  sectors that make up the flag.

The tops  are  defined  the  two  sectors  corresponding traffic areas and spaces  whether  public  and  medical  assistance.  In  the  center  there  is  the  sports  arena  as  a  nerve  center  of  the  program.


Academic project ­ Fifth year Architecture

Moutain Retreat Talasnal, Serra da Lousã, Portugal Based  on  the  work  of  masters  of  recovery and rehabilitation of Serra da  Lousã  Schist  Villages,  the  study   proposes  a  retreat  in  the  mountains,  studied  and  conceptualized  as  a  simple embodiment of a   small home,  fully aware of its territorial impact.  The  idea  was  aimed   at  the  interpretation of a space that could be  created  using  local  resources,  which  consequently  self  sustain  the  approach.  The  project    in  its  form  and  content,  suggests  a  small  retreat,  designed  in  two  different  spaces  and  although  its  small size, (6x4) achieve through their  equipment,  a  different  set  up  and  a  new useful space.  Enjoy the steep slopes of the hills and    their  existing  use  for  agriculture,  to  consolidate its deployment.  Its  shape  appears  tied  to  their  ruled   and  functional  character,  which  is  expressed  through  his  own  rational  structure.  Talasnal Village 0m

10

20

30

40

50


2009

Is fundamentally  a  contemplative  space,  which  enjoys  privileged  views  of  the  mountains  and    the  Castelo  da  Lousã.  Using  a  construction  method,  which  incorporates  well­insulated  timber, gives the user a pleasant stay. 

0

1

model 1.20

The audience  of  the  flag  is  set  to  an upper  bound,  allowing  the  notion  of suspending  the  object  from  the


Academic project ­ Fifth year Architecture

Its materiality was designed according    color  to  the  idea  of  establishing  in  its      and  texture,  a  harmonious  relationship,  due  to  the  pre­existence    of the "Schist Castles".


2009

Contributes to  a  strong symbiosis  with  its  surroundings,  respecting  the  patrimonial  character  that  all  these  villages still behave. 


Pedro Tiago Nunes

Experiencia Profissional

Nacido en Lisboa, Portugal, sobre el 13th April 79

Freelancer en Arquitectura, image y 3d rendering 00/02

Ensino secundário en “Colégio Moderno de Lisboa“ 98

Colaboracion como diseñador en José Alves Arquitetos 02/05

Título en Arquitectura en la Universidade Lusíada de Lisboa 07

Colaboración técnica en Sociedade Governamental de Reabilitação Urbana – análisis y diagnosis sobre el património construido de la “Baixa Pombalina“ SRU 06

Proyecto de investigación final de curso, “ Recuperação e Reabilitacão da área histórica de Cascais, salvaguarda do plano urbano e classificação do património edificado” 09 Desarrollando a mater thesis sobre el tema “A Reabilitação urbana” en la Universidade Lusíada de Lisboa

Diseñador en Ingeniería “EngiarCad”, proyectos de estaciones de abastecimento GALP petrolífera 07/08 Proyectista en debujo y planificacion de “Cunene Business Center“ Masterplan en Ondjiva (Angola), para “Sulparques SA” 09/11 Colaboración como arquiteto en GUN Architects (Santiago-Chile) 12/ al presente

Software

Extra-Curricular

Autocad, Archicad, SketchUp, Cinema4D, Artlantis, Photoshop, Illustrator, InDesign, CorelDraw, Adobe Office.

Deporte, Lectura, Viajar, Workshop’s


Contacts

e    pedronunesferreira@gmail.com t     (+351) 91 989 8090  w    http://issuu.com/pedro.nunes/docs/drafts

Portfolio  

Architecture

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you