Page 1

Peder Lodding Selected Works


Work/Occupation Information

Peder Lodding 21.06.91 Norwegian Oslo ped.lodding@gmail.com +47 478 09 536

2007-2012 Drummer in band USA and Norway 2010-2012 Nursing Assistant Vinderen bo and service senter psychiatric Ward 2016- present Nursing Assistant Vinderen bo and service senter psychiatric Ward

Education

2013-2016 Royal Danish Academy of Fine Arts School of Architecture Bachelor 2012-2013 Krabbesholm Højskole (Denmark) 1. Semester - Architecture 2. Semester - Art 2007-2010 Ullern High School (Oslo) Media and Communication

Software

Photoshop - Experienced Illustrator - Experienced Indesign - Experienced Autocad - Experienced Rhino - Good SketchUp - Good

Language

Norwegian - Native English - Fluent Swedish - Good Danish - Good


Selected Works

Bellahøj School

Fortress of Venice

Tower of Esbjerg

The Stairwell

Dockyard Art


BELLAHØJ SCHOOL 6. Semester - Bachelor Project Bellahøj school was drawn in 1932 as a point of connection between the Bellahøj park towards south, and the housing area towards north. Placed on the highest point of Copenhagen, the site offers no view. It is rather surrounded by 29 highrise buildings in the east, drawn by Mogens Irming and Tage Nielsen. «Punkthusene» was a project that aimed to ease the housing shortage of post WWII Copenhagen and function as a projection of the future. The schoolyard meets an amphitheater in the south. It was drawn by T.H Sørensen to meet the needs that emerged as «punkthusene» was built. The back of the amphitheater creates an area in lack of light, which makes the space unattractive for visitors and school students. The aim of the bachelor assignment hereby became to develop a new school building, that would make use of the previous inhabitable spaces of the schoolyard. The building should include 10-12 classrooms, a multi-purpose hall, and a dentists office. As a continuation of the schools education policy, learning through physical activities, traditional classes and through cooperation, I chose to add spaces I thought were necessary. This included a cantina, a lecture hall and a room for specialization, spaces that would encourage the act of cooperation.


Plan G. floor


Plan 1. floor


Long section showing the building transparency and referance to the existing school building.


Existing school and the new entry to the school grounds.


Site Plan


Multi-purpose Hall


Class Room Lecture Hall

1+1=2 2+2=4

Dentist Office

Spezialization/Cooperation room


FORTRESS of VENICE 3. semester

In my 4. semester the class all went to Venice and Marghera for a field trip. The aim of the trip was to gather information, data and inspiration for the project. The project was to be situated on the man made island between the city of Marghera and Venice. The island was built to house the army defending both the cities. Old run down buildings stands as monuments of a past time. the island is now used by artists and students of creative studies. The task was to design a “common house“ for the native and visitors to the fortress. The house should accomidate a group of creative students on a field trip with a common room, kitchen, sleeping arrangments and workspace. I wanted to buid a house that made it possible for the native students and visitors to cross paths and learn from each other.


On the fieldtrip to Venice and Marghera we were to find a existing transition in a building or public space. This is a section through a building with an underpass going from the walkpath to the private garden hidden within the palace. This became the main influence thorugh out the project.

1

2

3


Site plan

This map was to be an ongoing drawing throughout the project, adding or removing as the design changed, hence its rugged look.


Facade

Long Section


The building is devided in two main parts, workspace and sleeping quarters and connected by the common space on top. You enter the building by the bridge and find yourself with the options of entering the public work space area or the more private area ment for the visitors or just continue straigt ahead into the man made landscape where nature has “captured“ the old buildings.


Technical Isometric drawing of the common space.


TOWER of ESBJERG 5. semester

Esbjerg stands, with one of the largest harbors of the country, as the fifth largest city in Denmark. It is situated on the east coast of Denmark, where the fishing industry flourished in the old days. The town later became associated with freight transport, the ferry to England, and most of all, oil. As time demands new ways of thinking, Esbjerg aims to renew its reputation by focusing on renewable energy. Building new universities and faculties will attract students, bringing life back to the city. As a part of this transformation, the project task became to draw a new faculty for the university. The faculty should address to the citizens of the city, workers and students. As a common point of interest, a place for gathering, the building should include a lecture hall. You enter the «Tower» through the entrance hall in the first floor, which functions as the main access to the elevator and staircase leading up to the auditorium, offices and student services. The core of the building becomes the space in which surrounds the stairs, a kind of staircase landscape with an accompanying mezzanine. This space could be used for smaller lectures, social gatherings, as a space for cooperation or studying.The «tower» hereby makes room for the public, creating a new social space for the inhabitants of the city.


Plan 7. floor

Auditorium

Plan 4. floor


The new building should stand as a symbol of the city, pointing out the new campus for renewable energy. The materials of the «Tower» reflects the industrial harbor situated only 350 meters south, and seen from the top floor as a part of Esbjerg. Breaking the vertical rules of the city, the auditorium stretches horizontally out from the «Tower», allowing for a new type of space. The levels of the building simply overlap as the functions of each space blends with the next.


THE STAIRWELL 4. semester

Copenhagen is a city struggling with housing for its inhabitants. The bigger apartments in the city are often divided into smaller apartments or studios for let. More and more people, students, families, elderly are moving to the city and all it has to offer. This is one of the focal points in this project, designing a residential building which can house the broad spectre of inhabitants in Copenhagen. While researching and gathering data for this project, I took a closer look at the standardised apartments of Copenhagen and especially the staircases. How do neighbours meet? Do they get to know each other? Can you challenge the optimised stairwell to allow the people living in the building to have closer relationships? You can see neighbours living in the suburbs who know each other better than two people sharing a wall in the city. My second focal point became, how can architecture contribute to a better living situation for neighbours?


Light study of site


V N

S E

Site Plan


Plan 2. floor


Sketch model of the staircase


G. floor

1. floor

2. floor


6. Sal

3. floor

4. floor

5. floor

6. floor


Facade


Dockyard Art 2. semester

As the artistic and creative community in Copenhagen is booming, the need for atelier and work space are in high demand. For my 2. semester the task was to design three ateliers, a gallery and living space for three artist. The site is located at the old dockyard in Copenhagen. The once busy industrial area is now desolate and nature is on its way to claim it back. An old run down building, with just its facade and visible bearing structure still standing, became the “house” for my project. Just like the nature, I “plant” my building inside, on top and clinging to its side. The gallery is just a platform hanging from the steel beams which are supporting the ateliers on top, and the living space are holding on like a parasite to the extruding ateliers. The elevator makes it easy for the public to visit the gallery, if they dont want to use the existing staircase.


Plan Atelier CC

BB

AA

Section BB

Section AA

Section CC


Thank You +47 478 09 536 ped.lodding@gmail.com

Portfolio Peder Lodding  

Architecture

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you