Page 1

5 PÅ JUSSEN UIB OG UIO EN HILSEN FRA PROFESSOR JOHAN GIERTSEN EN HILSEN FRA PERS HOTELL ++


Ansvarlig utgivere Juristforeningen Bergen Juristforeningen Oslo

Ansvarlig redaktører Ingrid Nøvik Cathrine Bang

Skribenter Cathrine Bang Glen K. S. Starr Geir Woxholth Johan Giertsen Fabian Woxholth

Foto Aftenposten Kim E. Andreassen, På Høyden/UiB Edita Ramadani

Peder Hiis Design

Layoutansvarlig Peder Hiis Design (peder.hiis@gmail.com)

Trykkeri Molvik Grafisk AS

Opplag: 1 700


HILSEN FRA JVL LEDER I OSLO

«Vinter nå og sola steeeeeeeker» Kjære alle flotte og flittige jusstudenter i Oslo og Bergen. Det er en stor glede å kunne ønske deg hjertelig velkommen som deltaker på de XXIV Juridiske Vinterleker.

Så ta deg et avbrekk fra lesesalen, sleng på deg boblejakken, et par solbriller, fyll bagen med skyhøye forventninger, og la oss ta deg med på vinterens vakreste eventyr. Jeg gleder meg til å se DEG på Gol!

Du sitter nå med årets JVL-magasin i hendene, noe som er et sikkert tegn på at De Juridiske Vinterleker nærmer seg med stormskritt. Den magiske datoen er 23-25 mars 2012, og jeg kan med hånden på hjertet love deg at dette er en helg du virkelig ikke vil gå glipp av. Vi har, også i år, valgt å sette kursen mot Gol og Pers Tropicana. Arrangementet vil selvfølgelig være spekket med JVL-tradisjoner, der blant annet konkurranser i bakken, afterski, temafest og bankett står på menyen. Vi kan likevel garantere deg noen overraskelser på Gol, og ikke minst en klype minneverdige (og for noen av oss ikke fult så minneverdige) øyeblikk.

Til slutt vil jeg benytte anledningen til å takke styret i Oslo og Bergen for en fantastisk innsats under forberedelsene. Dere har vært tipp topp TOMMEL OPP, og det har vært utrolig gøy å arrangere JVL sammen med dere! Jeg vil også takke fjorårets styre for god hjelp og veiledning. Jeg vil selvfølgelig også rette en stor takk til vår samarbeidspartner Haavind og våre øvrige sponsorer. Uten dere hadde ikke JVL 2012 kunne gjennomføres. «Gud, så moro det skal bliiiiiiiii»

Jenny Mo Leder for JVL-Oslo

4


HILSEN FRA JVL LEDER I BERGEN Kjære alle jusstudenter! Snø og minusgrader glimrer med sitt fravær i Bergen og det er dermed en glede å kunne invitere alle medstudenter ut og opp på fjellet 23.-25. mars. På vegne av styret vil jeg med stor entusiasme ønske alle hjertelig velkommen til de XXIV Juridiske Vinterleker!

Styret har lagt vekt på å opprettholde tradisjonene som har vokst frem. Lekene åpner med tandemskistafett mellom fakultetene, der bergensstudentene er klare til å ta vandrepokalen tilbake på ærlig vis. I løpet av helgen blir det en uhøytidelig kappestrid i slalåm, telemark, snowboard og aking. Tradisjonen tro vil det også bli arrangert temafest, konsert og bankett.

De Juridiske Vinterleker arrangeres i år for 24. gang, og er med det, det lengste samarbeidsprosjektet mellom Juristforeningen i Oslo og Juristforeningen i Bergen. Arrangementet har med tiden vokst i omfang, og i år som i fjor, er hele 300 billetter fordelt likt mellom fakultetene. Som de siste årene går turen til Gol – i hjertet av Hallingdal - sentralt mellom øst og vest. Pers Hotell og Gol skisenter er klare til å ønske velkommen til en uforglemmelig helg med samhold og sosiale aktiviteter. JVL er vinterens vakreste eventyr!

Komitéen har også lagt opp til noen endringer av programmet fra i fjor. Middagen under fredagens temafest flyttes fra Bjørnehallen og opp i restauranten på hotellet. I tillegg flyttes festen fredag og lørdag kveld fra Pelles nattklubb til hotellets nybygde utested Bar 2. Etage. Vi kan også love overraskelser på Gol! Til slutt vil jeg benytte anledningen til å takke styret i Bergen og styret i Oslo for godt samarbeid, fantastisk engasjement og mye arbeid frem mot lekene. Samt fjorårets styre for god og nødvendig veiledning og hjelp underveis. Tusen takk også til Haavind, vår største samarbeidspartner, og øvrige sponsorer. Og til alle andre som har hjulpet oss i prosessen. Jeg gleder meg!

Ingrid Nøvik Leder for JVL-Bergen

5


HVA ER

JVL?

JVL er en forkortelse for de Juridiske Vinterleker. Lekene er et årlig vintersportsarrangement for jusstudenter fra Oslo og Bergen, og det er Juristforeningen i Oslo og Juristforeningen i Bergen som sammen står for arrangeringen av vinterens vakreste eventyr.

Ofte stilte spørsmål om JVL: 1. Trenger jeg å stå på ski eller snowboard for å være med på JVL? Nei! Om du ikke ønsker å stå i bakken, er det ingenting i veien for det. JVL-komiteen lager på forhånd et sitteområde i bakken for de som kun ønsker å sitte og kose seg i bakken. Her vil det spilles musikk og det serveres pølser, brus og øl. Det er ved sitteområdet alt av konkurranser og resterende program vil foregå.

I år avholdes arrangementet den 23.-25. mars 2012, og blir med dette historiens 24. offisielle JVL-arrangement. Turen går til Gol, nærmere bestemt Pers Hotell. Her vil Per og hans besetning ta oss imot med åpne armer.

2. Må jeg ha fylt 20 år for å delta? Nei! Aldersgrensen på arrangementet er 18 år.

Lekene har med årene etablert seg som et av de mest attraktive arrangementene på jussen, og helt siden lekene startet opp har det vært stor rift om billettene på begge fakultetene. I år selges det 300 billetter totalt - 150 billetter i Oslo og 150 billetter i Bergen. Billettsalget finner sted tirsdag 7. februar både i Oslo og Bergen, og det er først i tid, best i rett prinsippet som gjelder.

3. Når må jeg stille meg i kø for å kjøpe billett? Datoen for billettsalget er 7. februar 2012! I Bergen selges billettene i Vrimle, og i Oslo på Nova. Da det er stor rift om billettene er det et hot tips å stille opp i god tid for å sikre seg en gylden billett til vinterens vakreste eventyr. ”Trekk et nummer, stå i kø…” Nærmere informasjon kommer.

For de fleste deltakerne står det sosiale aspektet i fokus som blant annet består av bussturen opp, afterski, temafest, konsert og bankett. Det holdes også et høyt sportslig nivå med tandemskistafett, akekonkurranse, alpinkonkurranse og snowboardkonkurranse. Selv om vi skal på fjellet og i skibakken, stilles det ingen krav til fysiske og tekniske ferdigheter. Det viktigste på turen er humør, humør og atter humør! Har du ingen planer om å stå på ski kan du ta med et akebrett, eller sitte og nyte påskesolen i bakken! På søndag blir det mulighet for å slappe av i badelandet Tropicana for dem som ikke ønsker en siste tur i bakken. JVL er med andre ord et vintersportsarrangement tilrettelagt for alle slags atleter.

De Juridiske Vinterleker har et godt samarbeid med næringslivet, der vår samarbeidspartner er advokatfirmaet Haavind. For mer informasjon om vår samarbeidspartner, våre sponsorer eller informasjon om årets arrangement, besøk vår hjemmeside www.jvl. no, eller gå inn på facebook, og søk på: “De Juridiske Vinterleker (JVL) 2012” Kontakt gjerne også styret på ditt fakultet dersom du har ytterligere spørsmål om arrangementet.

6


www.pwc.no

Faglig og geografisk valgfrihet Advokatfirmaet PwC

Advokatfirmaet PwC tilbyr deg et bredt spekter av karrieremuligheter. Som Norges ledende private skatte- og avgiftsmiljø og ett av landets største advokatfirmaer har vi bygget spisskompetanse innen transaksjonsstøtte, selskapsrett, nasjonal og internasjonal bedriftsbeskatning, merverdiavgift, fast eiendom og HRS. Hvor vil du bo? Våre kontorer er i vekst i alle de store norske byene. Ønsker du internasjonal erfaring kan vi tilby utveksling til PwC-kontorer i utlandet. Kontakt Eyvind Sandvik på tlf. 95 26 02 70 eller eyvind.sandvik@no.pwc.com for en karriereprat! Oslo • Drammen • Kristiansand • Stavanger • Bergen • Førde • Kristiansund • Trondheim • Tromsø

© 2012 PwC. Med enerett. I denne sammenheng refererer “PwC” seg til PricewaterhouseCoopers AS, Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers AS, PricewaterhouseCoopers Accounting AS og PricewaterhouseCoopers Skatterådgivere AS som alle er separate juridiske enheter og uavhengige medlemsfirmaer i PricewaterhouseCoopers International Limited.

24.01.2012_PwC_TLS_210x250.indd 1

1/24/2012 11:28:00 AM


FREDAG: 15.00-15.30: Ankomst med innsjekking 16.00-16.30: Skyttelbuss til bakken 16.30-18.00: Afterbuss i bakken med konkurranser mellom Oslo og Bergen 18.00-18.30: Skyttelbuss tilbake til Pers Hotell 20.30-22.30: Middag i Restauranten. Temafest ”Jegerfest” 23.00-03.00: Fest på Bar 2. Etage. // DJ Dan

LØRDAG: 09.00-11.00: Frokost 10.00-11.30: Skyttelbuss til bakken 12.00-16.00: Haavinds sportslørdag 15.30-16.30: Skyttelbuss tilbake til Pers Hotell 16.00-18.00: Afterski på hotellet // pianomann og trubadur 20.00-22.00: Bankett i Bjørnehallen 23.00-03.00: Konsert m/coverband, Bar 2. Etage. // mer info kommer

SØNDAG: 10.00-11.00: Frokost med utsjekking 11.00-12.00: Skyttelbuss til bakken 15.30: Avreise fra bakken til Oslo/Bergen

8


F책 studiel책net ditt til 책 rekke litt lenger med

Check-in Check-in-pakken gir deg mange fordeler og gunstige priser

Mer info og bestilling her eller ring oss p책 06001

9


HILSEN FRA JURISTFORENINGEN BERGEN

Velkommen til de XXIV Juridiske Vinterleker! For de fleste er det en gledens tid når man kan se ut vinduet og alt er hvitt. Så langt har det ikke vært noe snø å skryte av i Bergen, og da blir det naturlig å dra til fjells for å oppfylle vinterfantasiene. Hva passer vel da bedre enn en helg på Gol med dine herlige medstudenter?

Ingen kan nemlig studere juss særlig lenge uten å få høre om JVL, og få høre JVL-sangen. Min erfaring er i alle fall at det ikke er skikkelig nachspiel før noen erklærer at de “tenner på de norske lover”.

Fra 23. til 25. mars samles nok en gang 300 jusstudenter fra både Oslo og Bergen på Gol, hvor vintersport og andre ikke fullt så sportslige studentaktiviteter går hånd i hånd. Selv har jeg ikke deltatt før, men gleder meg desto mer!

Ellers vil jeg takke de fantastiske JVL-sjelene, både i Oslo og i Bergen, som gjør helgen mulig. Godt jobbet!

Når dere har skaffet dere en billett, blir neste steg å finne kostyme til årets temafest, Jegerfest. Nå som fjorårets fadderuke ikke er annet enn et vagt minne, er det på tide å kle seg ut igjen! Hva jakter du på? Kjekt blir det uansett!

Gleder meg!

Kurt Alexander Bakkevig formann

10


HILSEN FRA JURISTFORENINGEN OSLO

Nå er det ikke lenge igjen! Vinterens vakreste eventyr står for døren, og jeg håper alle står klare med ski og godt humør! JVL er det beste avbrekket for enhver jusstudent som kjenner seg bittelitt lei av lesesalen. Det er en unik opplevelse med både gamle og nye venner, og skaper minner for livet.

gene i Oslo og Bergen. 300 forventningsfulle studenter møtes midt mellom byene på Pers Hotell i Gol, klare for fest, moro og sportslige innslag i bakken. Hele helgen er fullpakket med aktiviteter uansett om du er en reser på ski, elsker å ake eller helst bare vil sitte i bakken med en iskald øl i hånda i godt selskap. Det blir konkurranser i bakken, konsert, temafest, bankett og masse annet gøy, så her er det noe for enhver smak. Personlig har jeg alltid syntes at høydepunktet har vært når jeg har sittet mellom granbar og gode venner i bakken, med et godt grep rundt ølen og har kjent varmen fra solen. JVL-sangen på for fullt er også et must!

Mitt første møte med jussen var en kald januarmorgen (studiestart på våren, red.anm.) og bare etter få timer på Det juridiske fakultet var det klart at JVL var et av de arrangementene jeg skulle være med på. Tre år senere kan jeg se tilbake på to fantastiske JVL-turer med flotte mennesker og masse moro. I år skal jeg selvfølgelig være med nok en gang, og gleder meg veldig! JVL er et helt unikt samarbeid mellom juristforenin-

Jeg vil benytte sjansen til å takke de utrolig flinke JVL-styrene for at det nok en gang kan bli arrangert et fantastisk JVL! Mange timer og dager går med, og vi setter alle så utrolig pris på innsatsen deres! Vi sees i bakken! Henner leve!

Siri Mogstad Formann

11


JVL-STYRET

BERGEN

Ingrid Nøvik Leder

Tore Hammerø Økonomiansvarlig

Christine Skag Arrangementansvarlig

Frederik Sveen Sponsoransvarlig

Cathrine Bang PR-ansvarlig

Sindre Solbakken Sponsoransvarlig

Victoria Meyer Sportsansvarlig

12


JVL-STYRET

OSLO Jenny Mo Leder

Pia Martine Slette Arrangementansvarlig

Marius Dragsnes Sponsoransvarlig

Glen K. S. Starr PR-ansvarlig

Sofie Wirum SĂŚter Sportsansvarlig

Tom E. Egeland Ă˜konomiansvarlig

13


Øverst fra venstre: Tom

E. Egeland, Marius Dragsnes, Glen K. S. Starr & Frederik Sveen

Midten fra venstre: Ingrid

Nederst fra venstre:

Nøvik, Cathrine Bang & Victoria Meyer

Sofie Wirum Sæter, Jenny Mo, Christine Skag & Pia Martine Slette

14


HILSEN FRA PERS HOTELL

Velkommen til oss! Vi har lagt mye energi i å renovere samtlige barer, restauranter og lobbyer i 2011. Vi er veldig stolte av vårt nye utested “Bar 2. Etage” som er Hallingdals nye storstue. Utestedet har to barer, egen scene og pianobar. “Bar 2. Etage” er et spennende lokale med fusjon av nytt og gammelt i en rustikk “Lodge-stil”. Inspirasjonen for interiør og design er hentet fra utesteder i Aspen (USA), Whistler (Canada) og St. Anton (Østerrike).

Vi på Pers Hotell ser frem til å kunne ønske velkommen til de Juridiske Vinterleker 2012! Pers er et tradisjonsrikt privateid opplevelseshotell i hjertet av Hallingdal. Det er kort vei både til Geilo og Hemsedal. Hotellet ligger i sentrum av den trivelig bygdebyen Gol, og er ikke noe typisk høyfjellshotell. Vi er kjent for god mat, hyggelig betjening og et bra uteliv. Hotellet har foruten Tropicana Badeland og en stor SPA avdeling, en egen bowlinghall, en stor buffetrestaurant, Erik’s Grill & Sportsbar, diskotek, trimrom og en moderne konferanseavdeling.

I Gol finner du blant annet et innholdsrikt kjøpesenter, mange trivelige butikker og restauranter. Velkommen til oss ;o) Med vennlig hilsen, Per Rustberggard Pers Hotell

15


Annonse_210x250mm(ok):Layout 1 16.12.11 15.26 Side 3

Haavind fortsetter det gode samarbeidet med studentene – sponser JVL 2012!

Vi har tatt en prat med en Haavind-trainee og JVL-deltaker Sven Bjørk Trainee hos Haavind

Hvordan har denne uken som trainee sett ut? Denne uken har jeg vært med på å forberede en rettssak som jeg også var med i på både tirsdag og onsdag. Jeg har videre foretatt flere rettskildesøk i forbindelse med forberedelse til møte med klienter og skrevet utkast til to avtaler. All time high JVL-minne? Jeg har vært med på JVL de siste to årene, og dette blir det tredje året. Det er derfor naturligvis vanskelig å velge mitt beste øyeblikk fra vinterlekene! Men for å trekke frem en av mange gode opplevelser, kan jeg fremheve lørdagens opphold på ”JVL-området” midt i bakken under fjorårets vinterleker. Det var strålende vær, god musikk og fjorårets styre hadde gjort en veldig god jobb slik at alle kunne sitte i solen, slappe av og nyte denne nydelige vinterdagen. Hva gleder du deg mest til ved årets JVL? Jeg gleder meg først og fremst til å nyte dagene på Gol og slappe av sammen med mine nærmeste venner fra Bergen. De leser vanligvis fryktelig mye, og har godt av et avbrekk fra lesesalen.

Sven Bjørk er for tiden trainee hos Haavind og jobber i forretningsområdet Arbeidsliv. Her er han avbildet sammen med Stine Haukebø som er advokatfullmektig i arbeidslivsavdelingen hos Advokatfirmaet Haavind.

For mer info om Haavinds tilbud til studentene se www.haavind.no eller besøk vår facebookside Haavind Student


Annonse_210x250mm(ok):Layout 1 16.12.11 15.26 Side 4

Haavind Knagg

Fokus på pensum er bra, men med manglende forståelse for hvordan reglene brukes i praksis, kan det bli mye ineffektiv lesing som ikke nødvendigvis gjør deg godt rustet for eksamen. Haavind tilbyr derfor Knagg-forelesninger, der vi tar for oss et tema innen kravene for god forståelse, og krydrer dette med praktiske eksempler slik at dere skal forstå det dere leser. Vi vil fremover holde forelesninger i Oslo, Bergen og Tromsø. Mer informasjon finner du på facebook - Haavind Student og oppslag på studiestedet. Vi sees!

Løsninger finnes

www.haavind.no


VINTERENS SPREKESTE

EVENTYR Kombinasjonen av fysiske utskeielser, fest og moro er – heldigvis – blant de mest langvarige og slitesterke student-tradisjoner – ikke bare i Norge, men også i verden rundt oss.

Vennskap og kontakter som knyttes når solen forhåpentligvis bruner vinterbleke studentansikter på Gol vil komme til nytte når dere senere – i yrkeslivet – møtes i ulike roller i jobbsammenheng. Vinterlekene har også en faglig funksjon. Et levende læringsmiljø må ha pustepauser og miljøbygging som styrker fellesskap og samfølelse. Det er en lykke for fakultetene i Bergen og Oslo at vi har aktive og positive studenter, som blant mye annet også tar seg tid til å arrangere skifesten på Gol.

De Juridiske Vinterleker inngår i denne spreke og hyggelige tradisjonen. Vinterlekene 2012 kan smykke seg med å være nr XXIV – nr. 24. Et stort antall norske jurister ser nostalgisk tilbake på glade skidager i vinterlekene – mange fikk der venner for livet, noen fant kanskje sin livsledsager i alpinbakken eller på vinterlekenes sosiale del.

God tur til vinterlekene!

Vinterlekene er en spennende møteplass for kommende jurister fra fakultetene i Bergen og Oslo. Kanskje vinterlekene for noen også fører med seg spennende faglige diskusjoner med studenter fra den andre siden av Langfjellene.

Johan Giertsen

Tross noe ulike studieordninger, fører studiene i Bergen og Oslo frem til den samme mastergraden. Det er blant annet dere – studentene på De XXIV Juridiske Vinterleker 2012 – som skal sørge for rettssikkerheten i landet vårt i det 21. århundret.

18


Aktiv Eiendomsmegling søker

Meglerfullmektig Ved ikrafttredelse av den nye eiendomsmeglingsloven, er det fra og med 1. juli 2011 stilt eksplisitte kompetansekrav til den som skal jobbe som eiendomsmegler. Man må nå være utdannet eiendomsmegler ved BI eller utdannet jurist for å kunne tiltre en stilling som fullmektig. Etter 2 år som fullmektig har man muligheten til å be Finanstilsynet om å utstede meglerbrev og dermed være berettiget til å bruke tittelen megler. Vi søker personlig fullmektig til Kenneth Aadland. Kenneth Aadland er daglig leder i Proaktiv Eiendomsmegling AS som drives under merket Aktiv Eiendomsmegling. Han er utdannet jurist fra UIB, har en mastergrad i Strategi fra NHH og har tillatelse fra Finanstilsynet til å drive eiendomsmegling. Aadland er kåret til årets megler i Norge i 9 år, to år på andre plass og en tredjeplass. Aadland setter sin ære i å garantere alle han har under opplæring å skulle bli blant Norges beste meglere. Man vil jobbe som del av et team, men stillingen krever samtidig stor grad av selvstendighet og nøyaktighet. Fastlønn med gode bonusavtaler. Aktiv har over 40 ansatte i Bergen og 10 av disse er jurister. Alle ansatte har enten eiendomsmeglerstudiet fra BI, godkjenning etter overgangsordning eller er utdannede jurister. Vi har egen prosjektavdeling, næringsmegling og oppgjørsavdeling. Aktiv eiendomsmegling er en av landets største eiendomsmeglekjeder med totalt 40 kontor fordelt på de største byene i Norge. Kontakt Vibeke Stavenes på telefon 93 00 23 26 for ytterligere opplysninger. Søknad sendes på e-post til: Aktiv eiendomsmegling v/ Vibeke Stavenes vs@aktiveiendom.no Siste søknadsfrist 20. februar, men vi tar intervju fortløpende.

Vi megler 19 frem dine verdier


TEMAFESTEN 2012

DEN STORE JAKTEN tekst: Fabian Woxholth

På JVL begynner jakten. Hvilken jakt, spør du kanskje. ja, hvilken jakt? Ikke elgjakten, i hvert fall. Den er jo om høsten.

Det samme gjelder TV2-serien ”Jakten på kjærligheten”. Den sendes alltid om høsten. Sånn har det vært helt siden 2004. Tenk på det, dere… Nei, forresten – ikke tenk på det. Tenk heller på JVL 2012. Tenk på årets temafest. Tenk på jakten som skal foregå der. På årets temafest skal du nemlig kle deg ut som den jegeren du er. Du skal vise hva du jakter på. Det er altså du som bestemmer hva slags jakt som skal foregå. Hvis livet ditt er en eneste stor elgjakt, kan du altså kle deg ut som elgjeger. Og hvis livet ditt er en eneste stor streben etter single bønder og status som realitykjendis, så kan du kle deg ut som en av deltakerne i ”Jakten på kjærligheten”. Valget er ditt. Men husk at livet ditt sannsynligvis er mye mer spennende enn som så. I så fall kan du kle deg ut som en annen type jeger. Er du idealist? Digger du Eva Joly? Vil du bruke jussen til å redde verden? Da kan du kle deg ut som korrups-

20


jonsjeger. Identifiserer du deg derimot mer med Rune Rudberg? Har du en forkjærlighet for yngre jenter og blå, avlange gjenstander? I så fall kan du kle deg ut som Rune himself, en slibrig skjørtejeger.

Hvis du er typen som liker Jägermeister og dårlige ordspill, så kan du for eksempel kle deg ut som Jägerjeger. Da får du kanskje trimmet lattermusklene hos folk med samme humor som deg selv. Dessuten kan du også jakte deg frem til gratis drikke. Hvis du derimot har bedre humor, kan du kle deg ut som noe helt annet.

Alle mennesker jakter på noe eller noen. Dypest sett er vi for eksempel alle lykkejegere. (Dette gjelder muligens med unntak av enkelte emo-kids, men disse kidsa jakter på noe eller noen de også, de bare vet ikke helt hva.) Sånn sett trenger ingen av oss å kle seg ut. Men det må vi. Det er jo temafest. Wohooo!

God jakt! Vi krysser fingrene for at du finner det du jakter på!

Prøv derfor å konkretisere jakten på lykken eller hva det enn måtte være du jakter på. Lag et kostyme ut av det. Hvis du ikke vil utlevere deg selv og dine innerste tanker om hva du leter etter her i livet, så trenger du ikke det. Du trenger ikke engang være seriøs. Det kan til og med være en fordel om du ikke er det.

21


MARIUS OTTERSTAD Født: 03.04.1982 Opprinnelig fra: Sarpsborg Sivilstatus: Opptatt! (med motebloggeren Natalie Helgerud) Marius forlot singelivet etter at intervjuet fant sted, men du lurer ikke meg Marius... Blogg: www.actionporn.blogspot.com, Twitter: http://twitter.com/mariusotterstad

Tekst: Cathrine Bang

22


Tidligere profesjonell snowboarder og nåværende juss student i andre klasse på UiB. Sponset av Billabong, Von Zipper, Level, popHDRW og Session boardshop. Marius en en adrenalinjunkie som har opplevd mye i løpet av sine 29 år. Han kan skryte av å ha konkurrert side om side med verdenskjente og OL-vinner Shaun White, og i 2007 opprettet han et enmannsforetak under navnet popHDWR.

M u l t i t a l e n t Det hele startet da kjæresten til søsteren fikk et snowboardbrett i julegave da Marius bare var 11 år. Marius fikk prøve brettet og kjørte for første gang i Kjerringåsen (lokalbakken i Sarpsborg). Julen etter fikk Marius sitt eget brett og har vært hektet siden. Han forteller entusiastisk at han også spilte trommer i et death metal band som het ”In mortal pain” og setter på noe som i mine ører bare er bråk, men som til tross for bråket høres relativt proft ut i forhold til alderen hans på den tiden. Bandet fikk fri fra skolen for å spille inn demo, men da de fikk positive tilbakemeldinger fra et plateselskap i Italia sa moren til Marius stopp. Dette var selvsagt helt greit for Marius for han visste at det var snowboard han ville drive med. Dessuten var det vanskelig å kombinere trommesett og snowboard, da det ble mye å bære på etter hvert som han begynte å reise. fortsetter neste side

23


– Jeg angrer på at jeg ikke valgte et annet instrument ass. Ikke nok med at gutten var trommis i bandet, var han uoffisielt norgesmester på 800-meter i friidrett etter å ha deltatt i løpet Tyrvinglekene, og satte banerekord i samme slengen. – Jeg vant jo alt som var nede i Østfold på den tiden der, men jeg skjønte at det eneste jeg ville drive med var snowboard. Da skulle Marius begynne på videregående og fant en skole på Stranda i Ålesund med idrett som valgfag. Her gikk han første klasse og fikk sin første pudder-opplevelse. Ved siden av skolen jobbet han på en laksefabrikk, men drømmejobben (ved siden av å kjøre snowboard på heltid selvfølgelig) lå bare noen hundre meter unna – nemlig Grandiosafabrikken. Norges toppidrettsgymnas Stranda i Ålesund ble etterhvert for lite og året etter dro Marius og en kamerat til prestisjetunge NTG i Bærum for å prøve lykken. Der måtte de vise seg fram i bakken, og kjøre en regional parkkonkurranse som Marius endte med å vinne! Likevel fikk han den kjipe beskjeden om at det ikke var noen ledige plasser i 2. gym, og for at han skulle få plass måtte noen andre slutte. - Fader det var jo dritkjipt ikke sant! Men så ble jeg oppringt noen uker senere av landslagstreneren i snowboard som fortalte at NTG skulle opprettes på Geilo og at jeg var først i køen siden jeg vant konkurransen. Selvfølgelig ville jeg starte på NTG Geilo, det var jo mye bedre snøforhold der enn i Bærum. Sånnsett var det NTG som la grunnlaget for snowboardkarrieren min. Internasjonalt gjennombrudd Det var også NTG som sørget for at Marius karriere virkelig skjøt i været nasjonalt. Likevel lå det ingen penger i kjøringen, og Marius var ikke kjent internasjonalt. Det viste seg senere å være en snowboardkonkurranse i Sveits som Marius fikk delta på ved hjelp av et såkalt ”wildcard”. Det var harde bud, men Marius endte opp med å vinne hele konkurransen her også, og da var han bare 20 år. Gian Simmen som vant halfpipekonkurransen under OL ’98 i Nagano, Japan, kom på 2. plass. Konkurransen i Sveits gjorde at Marius fikk sin første internasjonale sponsor – Billabong, og han kom rett inn på A-landslaget i Norge. Planen til landslaget var å dra videre til California på treningscamp i Mammoth hvor Marius fikk uendelig mye kjøretrening. Den neste konkurranse var Big Bear som holder til i fjellene i

24


LA. Her kjørte han sin første todelte konkurranse på amerikansk kontinent - slopestyle og halfpipe. – Det endte med at jeg fikk to andreplasser bak Shaun White etter å ha ledet over han til hans siste run i både slopestyle og halfpipe. Shaun var veldig vanskelig å slå på hjemmebane på den tiden, som han er den dag i dag. BigBear konkurransen førte til at Marius slo ordentlig gjennom på amerikansk sokkel og fikk dermed sitt første brettsponsor – Rome. Etter det Marius forteller er det ikke tvil at han har et naturtalent når det kommer til snowboard. Mormoner og filmcrew Etter hvert ble Marius lei av å konkurrere og målet var å få filme, kjøre backcountryen, oppleve naturfølelsen, burne rundt med snøscooter og lage hopp opp i fjellheimen. Under oppkjøring til OL røk han plutselig korsbåndet og så da en mulighet til å gjøre noe annet innenfor kjøring. – Jeg bestemte meg for å slutte på landslaget, og fikk overaskende nok full støtte hos sponsorene. Deretter ble jeg sendt til Salt Lake City i Utah på grunn av de usannsynlig bra kjøreforholdene, hvor et filmcrew ventet på meg. Salt Lake city er forresten ”mormonhovedstaden” i USA. Hele gaten min der jeg bodde besto av mormoner, men jeg trivdes og fikk gode venner. De er ikke sånn som prakker på deg sin religion. Her endte jeg opp med å være i tre år hvor jeg blant annet lagde teamfilm med brettsponsoren min, Rome.

25


Fremtidsplaner og et vendepunkt -Hva gjorde at du bestemte deg for å legge brettet på hylla? –Det end te med at jeg filmet en hel sesong med en knekt ankel og det var da jeg begynte å revurdere hva jeg drev med. Til sammen har Marius kjørt ti år proft. Han forteller at som proff kjører får du aldri tid til å restituere fra skader og det begynte å kjennes på kroppen. Det var også en juleferie med foreldrene i Spania hvor foreldrene maste om fremtiden. En søknad ble dermed lagt inn på jussen. - Faren min er straffeadvokat og jeg ser hvor gøy han har det på jobben. Vi er ganske like av person så jeg kan jo se får meg at jeg også kan ha det gøy i en sånn jobb. Den endelige beslutningen ble tatt en sommer i Sør-California hvor Marius pleide å leie et hus i en tomåneders periode og levde ”the american dream”. - Jeg hadde akkurat surfet, solte meg på stranden med en modell jeg datet og hadde akkurat jekka en budlight da jeg skulle sjekke mailen på mobilen. Der lå det et brev fra Universitetet i Bergen som ønsket meg velkommen som jusstudent. Så faen ass, det ble juss. Det var en skikkelig realitycheck, jeg har det hver morgen jeg. Kjendiser og sånt - Kan du beskrive ditt største øyeblikk som snowboardkjører? - Hmmm, det er et av de vanskeligste spørsmålene for det er så mange! Men han kan beskrive et av de øyeblikkene i karrieren som gjorde inntrykk, og det var den første konkurransen i Sveits. Da han vant den fikk han nemlig også anledning til å være med i The Arctic Challenge og fikk sitte på pressekonferanse med Terje Håkonsen (gudfaren i snowboard), Shaun White og med pressekorps i bakgrunnen. - Det var et stort moment, avslutter Marius. - Er du på G med noen kjendiser egentlig? - Det er ikke sånn at jeg speaddealer noen akkurat! Marius har blant annet vært på fest med Snoop Dog, Paris

26


Hilton og Entourage-gutta. En kveld på bar i München fant han seg selv sitte ved siden av gudfaren i rap som Marius var stor fan av da han var yngre, nemlig Guru som tilhørte rap gruppen Gangstar.

- Men jeg har en kompis, Andreas Wiig, som er blitt ganske god venn med Justin Timberlake. Men jeg må innrømme at jeg ble bedre kjent med kusinen til JT, avslutter han før vi bryter ut i latter. -Savner du tilværelsen som snowboardkjører? -Ja, jeg savner alt. Men angrer ikke på at jeg sluttet. Det var på tide! Etter at livet som profesjonell snowboarder tok slutt, opprettet Marius et enkeltmannsforetak kalt popHDWR i 2007. PopHDWR har blant annet levert luer til DNB i relasjon til deres nye logo og BURN i samsvar med Winter X-games luene for Europa. PopHDWR leverer hovedsakelig luer og har stor suksess i Canada. Sjekk ut deres onlinestore hvis du vil ha deg din egen popHDWR! www.popheadwear.myshopify.com.


JVL-SANGEN Vinter nå og sola steker Og jeg er med på vinterleker Jeg er så full at bena sover Jeg tenner på de norske lover Trekk et nummer, stå i kø Det er din tur nå For her blir det både sirkus og brød Gud hvor moro det skal bli Vi skal stå på ski Vi skal drikke oss så full som mulig

Kjærlighet har trange kår Men i Hallingdal Har jeg hørt at det er mange som får Amors piler søker mål Og på hvert et rom Blir en gnist fra hennes pil til varme bål Vinter nå og sola steker Og jeg er med på vinterleker Jeg er så full at bena sover Jeg tenner på de norske lover

Vinter nå og sola steker Og jeg er med på vinterleker Jeg er så full at bena sover Jeg tenner på de norske lover

scan denne med en QR-leser appen - “ScanLife” kan lastet ned kostnadsfritt fra:

w w w.jurist foreningen.com/lydf iler.html

28


Følg advokatsporet

Trainee i Thommessen Du får fem uker i klientmøter, rettssalen og på kontoret sammen med noen av Norges skarpeste forretningsadvokater.

Avhandling hos Thommessen Vi kan by på stipend, skriveplass og tilgang på unik kompetanse innen alle forretningsjuridiske felter.

Advokatfullmektig hos Thommessen Du starter din karriere med tett personlig oppfølging i et av landets fremste juridiske miljøer.

www.thommessenstudent.no

29

Vi lover at alle som ansettes i Thommessen skal få muligheten til å realisere sitt talent. På thommessenstudent.no kan du gi deg til kjenne. Så holder vi kontakten.


OSLO PÅ JUSSEN Vi har spurt fem studenter om forventningene til årets JVL-tur.

1. Hvorfor skal du på JVL? 2. Hvilke forventninger har du til JVL? 3. Hvem tror du kommer til å hooke opp på JVL?

30


3. Steinar Solheim vil hooke med mora til Trond Takset!

Christoffer Fleischer

2. Sex, drugs, rock and roll…and some skiing.

2. avdeling

1. Fordi det er ikke fest uten meg

Henrik Møinichin

4. avdeling

1. Fordi det er det beste og villeste årlige festarrangementet på jussen. 2. Jeg forventer at det skal ta helt av, og at en får en opplevelse som en ikke kan få andre steder. 3. Jeg tror det blir mye innad i styret.

Hanne Knudsen

2. avdeling

1. Fordi jeg angrer på at jeg ikke dro i fjor og det høres kult ut. 2. Jeg forventer en legendarisk helg! 3. Anne Thea og alle guttene fra Bergen!

Anne Thea Hennestad

2. avdeling

1. Fordi jeg angrer på at jeg ikke dro i fjor, og så høres det kult ut. 2. Morsomme kostymer og kjekke gutter fra Bergen! 3. Malene og Arntzen!

3. Glen med alle.

31

Katrine Sletten

2. Jeg forventer at det skal bli like vilt som i fjor.

1. avdeling

1. Fordi det vinterens vakreste eventyr!


PROFESSOR DR JURIS

GEIR WOXHOLTH ERSTATNINGSANSVAR FOR SKADE PÅFØRT ALPINISTER I ALPINANLEGG, MED SÆRLIG HENBLIKK PÅ GOLSFJELLET

Erstatningsansvar for skade påført alpinister i alpinanlegg med særlig henblikk på Golsfjellet 1. Problemstilling Juridiske Vinterleker skjer om vinteren og utspiller seg i og på sne. (Noen sier snø, men jeg sier altså sne, sånn får det være). For en del av dere blir det vel likevel kun ”inneleker”. For de som har tenkt seg en tur ut i alpinbakken, enten bare for å ”coolen” eller for å delta i en av konkurransene som blir arrangert under lekene, har jeg noen refleksjoner å komme med. Den som bare vil ha de seriøse kan stoppe her. I og for seg det samme gjelder for den som bare vil ha de useriøse. Du vet at du kan bli erstatningspliktig om du opptrer tåpelig på hotellet om kvelden. Men kan du bli erstatningspliktig hvis du volder skade i alpinbakken, eller erstatningsberettiget hvis du selv blir skadet? Svarene på disse spørsmålene er begge: Yess !

32

2. Når blir du erstatningspliktig? Ansvar i forhold til medstudenter (les: andre alpinister) Erstatningspliktig kan du bli om du kjører ned en medstudent eller en annen som har forvillet seg inn i løypa under lekene, typisk i et forsøk på å vise hvor god du er på ski. Du må huske at sikkerhetsreglene i alpinbakker innebærer at du ”skiteknisk” er ansvarlig for alle som befinner seg på et lavere punkt enn deg i bakken (”nedenfor”). Altså uansett hvor krøkkete den idioten som krysser løypa nedenfor deg er, så er det du som kommer ovenfra som har plikt til å styre unna. Slik er de faglige normene oppstilt av det internasjonale skiforbundet, FIS, som også praktiseres i bakkene etter hvert nærmest som kutymer. Som kjent, er det relevant ved culpabedømmelsen om man har overholdt faglige normer, særlig slike som stiller krav til sikkerhet. Det samme gjelder om man har overholdt gjeldende praksis (kutymer) på området. For det er culparegelen som gjelder når det er tale om ansvar for


personskader i alpinanlegg. Skadelidtes forhold må naturligvis også trekkes inn, men utgangspunktet er altså at alt som er nedenfor deg i bakken er ditt ansvar, så det kan lønne seg å trene inn noen ”unnamanøvrer”, om man skal briske seg. Noen aksept av risiko fra skadelidtes side, er ikke aktuelt. Det ligger utenfor normalrisikoen ved å ta en tur i alpinbakken, at man blir kjørt ned av en som kommer fra et høyere punkt i bakken (”ovenfra”, alt som kommer ovenfra er ikke nødvendigvis av det gode). Og noen medvirkning fra skadelidtes side, jfr skadeserstatningsloven § 5-1, som kan føre til redusert ansvar, er det også vanskelig å argumentere for, hvis han du rammer er nedenfor deg i bakken. Eneste sjansen du har til å slippe unna ansvaret på, er faktisk at du kjører ned en som er ovenfor deg i bakken. Antagelig et nokså teoretisk anliggende. Visse unntak finnes det nok fra hovedregelen: Hvis det er en som er så trang i nøtta, at han setter seg ned for å ta en hvil rett på baksiden av en kul eller rett over en hengkant, og du kommer susende og aner fred og ingen fare, er det nok håp for deg om du trekker frem medvirkningsregelen. Det er nok kanskje slik at ingen jusstudent gjør noe så dumt, men det finnes jo andre folk i Golsfjellet. Men helt å slippe ansvar? Vanskelig, hvis du først kommer ovenfra! Det skal ikke mye til før culpa anses å foreligge, det presumeres nærmest at man har oversikt over alt som befinner seg nedenfor i løypa, og det kreves at man selv må tilpasse farten til ferdighetene, slik at man alltid kan stoppe i tide. Analogi: Bilkjøring. Hørt om noen som har sluppet unna ansvar, og som har kjørt inni noen bakfra? Unntak: Skicross. Her må det frirettslig antas at synspunktet aksept av risiko har gyldighet. Hele poenget med øvelsen er jo å sende konkurrentene ut i periferien. Noe erstatningsansvar om konkurrenten havner med hodet i et tre, vil du neppe pådra deg. Annerledes for anleggseieren eller arrangøren av skicrossen, se pkt 3. 3. Når blir du berettiget til erstatning? Avgrensning Her må det avgrenses mot 2) foran etter det såkalte ”speilbildeprinsippet”. Du kan altså bli både erstatningspliktig og erstatningsberettiget som jusstudent i alpinbakken, avhengig hvem det er som kjører hvem

ned (forutsetningen er at ”hvem” er jusstudent eller en utenforstående tredjemann, presumtivt så godtrodende at han eller hun ikke forstår at han eller hun burde ha holdt seg unna bakken de dagene dere ”har dere” på Golsfjellet). Anleggseieren Den du kan rette kravet ditt mot mot heter ”anleggseieren”. Det er sikker rett at anleggseieren er ansvarlig for skader du pådrar deg i alpinbakken, jfr Rt 2000 s 1991 (Stryn Skiheiser AS) og Rt 2001 s 1221 (Strynfjellet sommerski), og det skjer altså ikke bare om du står på ski på Stryn. Siden Golsfjellet er en del av Kongeriket, har Høyesteretts dommer prejudikatsvirkning der også. Ikke objektivt ansvar Men du må være klar over at anleggseieren ikke blir objektivt ansvarlig for de skader du påfører deg i anlegget hans. Vi er utenfor området for ulovfestet objektivt ansvar, som jo vanligvis bare gjelder der det foreligger typiske og stadige risiki, og der det er et spesielt behov for vern for skadelidte. I de to nevnte dommene ble det subsidiært prosedert på objektivt ansvar, men Høyesterett kom i begge tilfelle frem til at det forelå ansvar på grunnlag av arbeidsgiveransver, jfr skadeserstatningsloven § 2-1 (som forutsetter at ”noen” har opptrådt uaktsomt). Det gir seg nesten selv at det ikke kan gjelde noen regel om ulovfestet objektivt ansvar i alpinbakkene. Anleggseieren ville jo i tilfelle bli ansvarlig for alle hendelige uhell, nærmest uansett hvor lav skiferdighet og hvor dumme de skadelidte selv er. Sånn kan vi ikke ha det! Culpaansvar/Arbeidsgiveransvar Du må altså finne frem til en eller annen måte du kan klandre anleggseier på, eller mer juridisk; noe du kan klandre ham for. Stikkordet er her ”sikkerhetsbrist”, da enten i form av manglende varsling eller i form av manglende sikring, eller begge deler. Ansvarsgrunnlaget er culpaansvar eller arbeidsgiveransvar. Om du kan nå frem med et krav mot anleggseieren, kan avhenge av om skaden inntreffer i anlegget eller utenfor, eventuelt under ”off-piste” kjøring. Anleggseieren kommer lettere i ansvar der det foreligger svikt i sikkerheten i anlegget enn hvis svikten gjelder områder utenfor. Dette kan utledes av argumentasjonen i begge de nevnte dommene. Ansvar i anlegget Dommen i Rt 2000 s 1991 gjelder et tilfelle der skaden

33


oppsto i anlegget. Skadelidte hadde takket ja til et tilbud om snørekjøring etter en preppemaskin oppover fjellet, og satte så utfor nedover en spesialpreparert 12 meter bred trasé i fjellet. Hun kjørte litt i traseén og litt i løssneen ved siden av. Da hun var kommet et stykke nedover falt hun mens hun kjørte i den preparerte traseén. Hun falt mot en sten 0.5-1 meter utenfor traseén og pådro seg en alvorlig bruddskade i ryggen. Høyesterett kom til at traseén ikke var sikret godt nok, selv om den lå utenfor det vanlige alpinanlegget på Stryn, som var stengt på grunn av snemangel. Dette innebærer at ansvarsnormen er streng.

tillegges relevans i rettspraksis. I begge dommene ble det også forutsatt at skadeevnen er stor (som produkt av skadefrekvens og skadeomfang) for skader av denne typen. Dette er også et kjent moment i culpabedømmelsen. Arbeidsgiveransvar? Culpaansvar? Det er kanskje noen som stusser over at Høyesterett i de to dommene gjør bruk av arbeidsgiveransvar, jfr skadeserstatningsloven § 2-1, og ikke alminnelig culpaansvar. Det gjør jeg også. Men det kan forklares. Det er elementært at dette er to ulike ansvarsgrunnlag. Men det er jo en sammenheng mellom grunnlagene: Også ansvar som arbeidsgiver forutsetter utvist skyld fra ”noens” side, nemlig arbeidstakerens. Det er altså ikke et vanlig objektivt ansvar, men et identifikasjonsansvar, der arbeidsgiveren identifiseres med ansattes uaktsomhet. Som kjent, omfatter arbeidsgiveransvaret også anonyme og kumulative feil. Og her kommer poenget inn. Høyesterett unnlot i begge dommene å trekke frem noen ansatt som hadde begått feil eller forsømmelse vedrørende (mangelfull) sikring og varsling. Retten slo bare fast at de krav som med rimelighet kan stilles til sikkerheten ut fra en uaktsomhetsnorm, var overskredet, uten å henge bjellen på noen bestemt ansatt. Selve rettens begrunnelse er derfor fullt og helt rettet inn mot spørsmålet om grensen for uaktsomhet, forholdene tatt i betraktning, kunne sies å være overskredet. Dette ble i begge tilfellene besvart bekreftende. Denne uaktsomme mangel på sikring og varsling måtte da arbeidsgiver hefte for gjennom identifikasjon.

Normen vil sikkert være enda strengere for skader som skjer sentralt i anlegget, f eks fordi heisstolper, trær o l ikke er sikret godt nok med nett, ”puter” o l. Her er nemlig rolleforventningen til skiløperne den at man forutsetter at løypa ikke er farlig. Folk som kjører i et alpinanlegg må kunne sies å ha berettigede forventninger om et godt sikkerhetsnivå. Dette må ses i sammenheng med at de betaler for tjenesten. Litt merkelig kanskje, men dette momentet kan altså få betydning også når det gjelder ansvar utenfor kontrakt. For det er deliktansvar vi taler om – at man har kjøpt heiskort er ikke nok til å gjøre dette til kontrakt og kontraktsansvar. Ansvar utenfor anlegget Imidlertid er det faktisk slik at du kan ha en sjanse på erstatning, selv om du tar deg en tur utenfor anlegget, jfr Rt 2001 s 1221. I dette tilfellet ble anleggseieren idømt ansvar, selv om skaden inntraff utenfor preparert område. Under skikjøring falt en jente ned i en sprekk i snedekket. Sprekken var 4 til 6 meter dyp og i bunnen var det bare fjell. Skadestedet lå utenfor preparert nedfart, men i tilknytning til anlegget. Det var satt opp et markeringsnett i halvmåneform ca 20 meter ovenfor sprekken, som skulle markere slik at skiløperne kjørte ”rundt”. ”Vår” skiløper mistet dessverre balansen og klarte ikke å kjøre unna og havnet i sprekken og ble alvorlig skadet.

”Off-piste”? Selv om dommen i Rt 2001 s 1221 gir erstatning for skade oppstått utenfor anlegget, er ikke dette det samme som at du uten videre kan gjøre gjeldende krav på erstatning hvis du kjører ”off-piste”. Hvis du beveger deg langt nok bort fra anlegget, ligger du tynt an. Det kan altså ikke helt utelukkes at synspunktet ”aksept av risiko” kan få gjennomslag for skader du pådrar deg på alpinski. Synspunktet ”aksept av risiko” må ganske sikkert gjelde, hvis anleggseieren har varslet om farene og søkt å stenge av nedkjøringen. I tilfelle foreligger det ikke uaktsomhet fra anleggseieren, og man må vel også si at den som under disse forutsetninger er dum nok til likevel å sette utfor har akseptert risikoen.

Momentene i culpaskjønnet I den strenge culpabedømmelsen som retten foretok seg, kommer det klart frem at det forelå handlingsalternativer som anleggseieren burde ha benyttet seg av, enten ved å stenge av hele traseen, eller ved å varsle bedre helt på toppen ved innfarten og ved å stille opp et mer robust nett som fysisk kunne fange opp løperen slik at man ikke falt ned i sprekken. Dette er kjente toner fra culpanormen. Hvorvidt det foreligger handlingsalternativer er jo et moment som

Årsakssammenheng Ja, man kan i disse tilfellene også se det slik at det er

34


skikjøreren som selv er hovedårsak til skaden. Og da foreligger det ikke årsakssammenheng. Som kjent må det foreligge både et ansvarsgrunnlag og årsakssammenheng (foruten et økonomisk tap) for at ansvar kan idømmes. Spørsmålet om ansvarsgrunnnlag og aksept av risiko hører for så vidt sammen som ulike deler av culpadrøftelsen (pro/contraargumenter i en slags relativisering av normen), mens årsaksskravet er et separat krav som ikke må blandes sammen med reglene om ansvarsgrunnlaget.

er. (En viss fare nå for at denne artikkelen blir refusert, selv om det var arrangøren som ba meg skrive den). Arrangøren kan nemlig ha ansvar for skader som inntrer under konkurranser. Deltar dere i konkurranse på Golsfjellet, kjører ut av løypa og havner i skauen, kan det foreligge uaktsomhet fra arrangørens side, fordi arrangøren ikke har sikret godt nok, f eks med nett, eller rett og slett fordi arrangøren har plassert løypa for nær skauen, når mer sentrale deler av bakken i stedet kunne ha vært brukt.

”Off-piste” er farlig! Off-piste er farlig! Rasfare er hovedgreia, men det er også upreparert trasé og vilt fjell. ”Off-piste” er strengt forbudt for enhver som strever med en liten bakrusfølelse eller som er enda verre (bedre?) stilt! La Jägern bli på hotellet om du tenker deg off-piste! Og ikke la hodet bli liggende igjen der sammen med flasken. Ta det med deg og plasser gjerne en hjelm på det!

Det er kanskje noen som stusser og tenker at sånne små foreninger som arrangerer alpinrenn for små barn eller sånne vennligsinnede medstudenter som arrangerer Juridiske Vinterleker for litt større barn (JVLstyret) er hevet over ansvar, fordi det skjer i god norsk dugnadsånd og helt på amatørnivå? Ikke slik, nei! Vi har en Høyesterettsdom som viser at man ikke kan sove søtt og tro at man ikke blir ansvarlig bare man gjør det man kan for å være amatørmessig nok, jfr Rt 1990 s 829 (Mellomværftsaken).

Skadelidtes medvirkning Foran var vi litt inne på årsaksspørsmålet. Alpint er en risikosport. Selv om man kan se bort fra at synspunktet om ”aksept av risiko” får gjennomslag i sin rene form (i alle fall) for skader som skjer i anlegget, se foran, er ens egen adferd ikke uten juridisk relevans. Det kan godt tenkes at anleggseieren kan bebreides for ikke å ha preparert løypa godt nok, den er f eks full av stein. Er dette lett å se, må man skjerpe seg på ski. Her kommer reglene om skadelidtes medvirkning i skadeserstatningsloven § 5-1 inn. Disse forutsetter et ansvarsgrunnlag, men kan komme inn og redusere omfanget av erstatningen, forutsatt at skadelidte selv har opptrådt uaktsomt. Her er det juridisk teoretisk også en linje til prinsippet om årsakssammenheng. Jo større grad av uaktsomhet fra skadelidte, desto større grunn vil det være til å se skadelidte selv som årsaken til skaden. Man kan tenke seg en skala fra på den ene siden liten uaktsomhet fra skadelidte, til den andre siden der uaktsomheten er så påtagelig at skadelidte selv er hovedårsak, med den følge at vilkåret om årsakssammenheng som selvstendig erstatningsvilkår ikke er oppfylt. Slik sett kan reglene om ansvarsgrunnlag og årsakssammenheng, som prinsipielt sett utgjør to selvstendige erstatningsvilkår, på dette punkt sies å stå i en ganske så nær sammenheng med hverandre. Ansvar for arrangøren Foran har vi sett på ansvaret til anleggseieren. Skades dere på Golsfjellet, kan dere også tenke litt i retning av å rette krav mot arrangøren av De Juridiske Vinterlek-

En liten forening som drev med oppussing av gamle bevaringsverdige skip, ble holdt ansvarlig på culpagrunnlag for en tragisk hendelse der wiren røk på en slipp og drepte et klubbmedlem som arbeidet med oppussing av skipet. Så både idrettsklubber og arrangørene av Juridiske Vinterleker kan bli ansvarlig for skader som opptrer når det arrangeres konkurranser i bakken. Muligens må det oppstiles en grense for det som åpenbart er det reneste sirkus. Så det er nok håp for JVL-styret. Avslutning Hvor leder så dette hen? Jo, mot slutten av disse lekne og halvt useriøse linjene om fjols til fjells. Hva kan mer sies? Dette: Jeg ønsker dere masse moro, heftige fester og løssluppen skikjøring! Jeg kunne ha tilføyet et ønske om ”moderat” konsum, men innser at det nok må regnes som et utjenlig forsøk, så jeg avholder meg (he, he). Med skihilsen fra Geir PS. En ting til: Dere har å behandle folk og fe på Gol på en anstendig måte! Ikke noe er kleinere enn jusstudenter fra Oslo som ikke kan oppføre seg på tur. Det måtte i tilfelle være jusstudenter fra Bergen. Professor dr juris Geir Woxholth

35


BERGEN PÅ JUSSEN Vi har spurt fem studenter om forventningene til årets JVL-tur.

1. Hvorfor skal du på JVL? 2. Hvilke forventninger har du til JVL? 3. Hvem tror du kommer til å hooke opp på JVL?

36


3. Chris Thronsen og Aleksander Aune. Er bare et tidsspørsmål før de to sjekker opp hverandre.

Even Næstvold

2. Sol, ski og ydmykelse av Oslo-jussen:)

3. avdeling

1. Fordi alle som drar tre år på rad får medalje!

Line B. Andersen

2. avdeling

1. Fordi jeg vant først-i-køen-billett og fordi jeg tross alt var skuespiller i revyen i fjor. Dessuten kom jeg med utrolig mange gode utkledningsforslag til årets arrangement. Blant annet kan jeg nevne ”outer space-tema” og ”kortstokk-tema”. Jeg har allerede funnet ”spardameantrekket” så regner med at det blir årets fest… 2. Jeg forventer mye autografskriving og paparazzier, men håper ikke det blir for mye fokus på meg, da jeg har tenkt å slippe meg løs (hvis du skjønner hva jeg mener). 3. Jeg har planer om å finne denne Per som driver hotellet… Vet du hvordan han ser ut eller hvem han er?

3. Karoline Gloppen med en drømmende 5.klassing som ikke er singel. Ellers Mats Pedersen og ex. phil.-baben (Anna Aurora Orlin).

Georg Pedersen

2. Godt liv hele dagen lang, og mange morsomme aktiviteter. Forventningene er vel mest basert på eldre studenters erfaringer og fortellinger!

1. avdeling

1. Fordi det er kjempestas med fest i afterskisammenheng!

Kristian Nighthawk Klem

4.avdeling

& Kristian Nørgaard

5. avdeling

1. Først og fremst fordi leder Alvik Sanengen og Morten Mulvad Hassel Mørch ikke skal. Vi vil gjerne minne om fadesen for to år siden. 2. Nørgaard: Vinne slalåm-, ake- og jibbekonkurransen, og beste utkledning – jeg er ikke der for å ha det gøy. Klem: Blir aldri for gammal for JVL, og det blir en verdig avslutning på jusstudiet. 3. Spørsmålet kan vris: hvem kommer ikke til å hooke opp? 4. Klem: Det har vært mye lesing på Morten A. Lind det siste året, hyggelig for Anniken om de hooker opp. Nørgaard: Nora Knutrud er årets banker, 1-10 odds!

3. Sara Hambro har i det siste snakket mye om en gutt i førsteklasse som heter Jens Toppen Dahl. Han er løpegutt, trenger ikke si mer enn det. Hvis du ikke vet hvem Sara er, så er det hun med de ville puppene i tredje klasse!

37

Malene B.Haugen

2. Jeg har store forventninger til årets JVL. Det går jo løse rykter om at Sara Hambro skal opptre på Pers med Lene Alexandra sin fantastiske sang “My Boobs Are OK”! I tillegg har jeg hørt at man treffer drømmegutten på JVL, men det er klart noe jeg stiller meg helt utenforstående til. Det samme gjør Edita Ramadani!

3. avdeling

1. OM jeg skal på JVL… Spørsmålet er om du skal?


TANDEMSKISTAFETT MELLOM OSLO OG BERGEN

Tradisjonen tro åpner de XXIV Juridiske Vinterleker med en (u)formell tandemskistafett mellom Oslo og Bergen. JVL-styret har tatt en prat med sine nøye utvalgte representanter om hvordan de lader opp til 23. mars. Spørsmålene er som følger: 1. Hva er taktikken deres for å slå

3. Hva er det som gjør at dere skal vinne over

Bergen?


Bergen? 


2. Hvilke erfaringer har dere fra før av? 


4. Hvordan tenker dere feire hvis dere vinner?

OSLO

Olav Heiberg Hoff, Endre Waldal, Ea Augusta Lykke Syse & Vilde Hauan

Olav Heiberg Hoff og Endre Waldal

Vilde Hauan og Ea Augusta Lykke Syse

1. Vi trenger ingen taktikk, for det ligger i vår natur å vinne. 2. Vel, vi har overlegen fysikk, og det at Olav er fra Lillehammer skader ikke. Dessuten er Endre født på sjøen med vannski på beina. 3. I utgangspunktet stiller ikke Bergen sterkt intellektuelt eller klesmessig. Vi tror verken frekvensen av Hunter-støvler eller Helly Hansen-jakker gagner dem på vinterstid. Derfor kommer vi til å knuse dem. 4. Du mener når vi vinner.

1. Vi trenger ingen taktikk for å slå noen fra Bergen...

 2. Vi har lang erfaring og trening fra heftige fester på Frokostkjelleren, jusspuben i Oslo.

 3. Vår nette fysikk og sexapeal får hvem som helst til å falle om i snøen. Dessuten har vi et farlig konkurranseinstinkt. 4. Vi skal bare feste som vi alltid fester... Det er jo standard procedure å vinne over Bergen, så det er ikke nødvendig å ta den helt ut liksom.

38


BERGEN

Per Aksel Krog, Sara Hambro, Morten A. Lind og Malene Bjørnstad Haugen

Per Aksel Krog og Morten A. Lind

Sara Hambro og Malene Bjørnstad Haugen

1. Morten: Gull 15 km Junior VM Lahti 2008 Per Aksel: Sølv 10 km fristil Innsbruck 2007 + merittert tandemløper.

1. For å si det sånn, vi kalles ikke skidronningene uten grunn. Om vi er uslåelige spør du? Hvis noen slår oss, er det nok mest sannsynlig fordi vi lar dem.

2. Vi kjører en blanding av hyppere og hvite russere.

2. Etter skiferie i Chamonix i julen, samt skiturer hver helg frem til JVL på Malenes nye hytte på Geilo, er det klart at vi har ladet opp. Nevnte vi forresten en privat skiløype og eget smøreteam her i Bergen? Teamet består av ingen ringere enn Chris Thronsen og Bernhard Getz.

3. Vi lykkes!

3. Sara: Etter å ha slått Oslo i lovstafetten tre år på rad, har jeg liten tro på at noen derfra kan gå på ski. Taktikken legges vel derfor opp etter en vanlig søndagstur.

39


BILDER FRA I FJOR

40


41


JVL-STYRET I OSLO DRAR PÅ SJEKKER’N JVL er vinterens vakreste eventyr, men hva er vel et eventyr uten litt løøøøøv (om det så bare er for en natt eller to).

“Har dere alltid vært så pene? Eller har dere øvd?” Ja - vi snakker om sjekketriks. Desverre gir ikke alle sjekketriks ønsket effekt, og vi vil ikke at du skal kaste bort din verdifulle JVL-tid på sjekketriks som ikke fungerer. Derfor steppet vi opp og tok litt ansvar - vi dro på sjekker‘n for å finne ut hvilke sjekketriks som hjelper deg med å hale i land årets JVL-fangst. Etter litt research på nettet fant vi frem til syv sjekketriks, som vi alle (vel, nesten alle) hadde skyhøye forventninger til. Disse sjekketriksene testet vi ut på en rekke utesteder i Oslo.

Med årenes løp, har det imidlertid blitt litt wvanskelig å finne noen som er med på litt kos. Heldigvis er redningen nær. Det finnes nemlig noen enkle, men geniale, utsang som får din utkårede til å sikle etter deg…

Replikkene var som følger: Nr. 1: Jeg er lett på tråden. Er du? Nr. 2: Du får den X (f.eks kjolen) til å se aldeles nydelig ut. Nr. 3: Har du alltid vært like pen eller har du øvd? Nr. 4: Du har gjor meg så nervøs at jeg har glemt sjekketrikset mitt. Nr. 5: Du er litt støvete. Jeg tror jeg må feie over deg. Nr. 6: Har du noe X (f.eks Østlending) i deg? Nei? Vil du har litt? Nr. 7: Jeg spruter, gjør du? Sjekketriksene ble testet fem ganger hver, og vi registrerte et forsøk som en suksess dersom sjekketrikset medførte en positiv reaksjon som satte i gang en samtale. Her er et lite utdrag fra kveldens eskapader: PR-sjef, Glen Starr, fikk æren av å starte kveldens noe pinelige affære (av den enkle grunn at han var mest beruset). Glen spaserte selvsikkert bort til to smukke

INFO: øverst: hvor mange ganger det fungerte. nedest: hvilket sjekketriks.

42


piger, som satt og nøt noen kalde utenfor en bar. Han kjørte igang med: “Har dere alltid vært så pene? Eller har dere øvd? “ Våre utkårede brøt straks ut i latter, og ba han slå seg ned. Jentene var awesome, og sjekketrikset funket som karaoke på et dårlig nachspiel. Score!

“Jeg er lett på tråden. Er du?”

Nestemann i ilden var Sponsersjef, Marius Dragsnes. Drago snek seg målrettet mot kveldens første target. Med et påtatt nervøst og uskyldig blikk, fikk han stammet frem: “Du har gjor meg så nervøs at jeg har glemt sjekketrikset mitt“. Og som du ser, takket være vår fabelaktige ninjafotograf, gikk det ganske så smooth for han også. Vår utkårede hadde desverre kjæreste (so she said..), men hun synes Marius var veldig søt og synes synd på han for å ha glemt sjekketrikset sitt (hihi). Det ble ikke jackpot for Marius denne gangen, men det var uten tvil et tappert forsøk. Better luck next time! Deretter var det JVL-sjef, Jenny Mo, sin tur til å gjøre skam på seg selv. Jenny storkoste seg på sjekkerunden, og var virkelig i sitt rette element. Etter et noe misforstått forsøk på å sjekke opp et par homofile hunks, innså hun at sjansene var bedre hos to spanjoler. Hun fortalte de at de så litt støvete ut, og spurte om hun kunne feie over dem. Spanjolene så litt undrende ut, men et flørtende smil fikk fort frem poenget, og det ble igangsatt en noe tvilsom samtale på engelsk, Score! Det totale inntrykket etter vår undersøkelse, er at sjekketriks er waaaay underrated. Folk synes tydeligvis at det er superlættis å bli sjekket opp. Sjekkereplikkene førte, med unntak av en stygg episode vi måtte løpe fra, med overgod steming! Dessuten var det dritmorsomt å se reaksjonene til “ofrene“ våre. Vi oppfordrer derfor alle JVL-deltakere til å sjekke opp hverandre for alt det er verdt. Om det ikke fører til tidenes scoring, får du i det minste en fet historie du kan le av for years to come. Som du ser ovenfor var sjekketriks nr. 2 og 3 en braksuksess, som fungerte hele 4 av 5 ganger! Vi gir de derfor JVLs eget stamp of approval (keep that in mind). Vi ses den 23. mars!

Hun fortalte de at de så litt støvete ut, og spurte om hun kunne feie over dem.

43


Norges mest populære

39 FARGER

SK OLEG ENSERE RISIKO ENKEL BESTILLING PÅ 1·2·3 INGEN ØKONOMISK

VI HAR LEVERT TIL JVL! Årets JVL-gensere er levert av University. Vi leverer til flere av norges største universiteter og høyskoler. Trenger din linjeforening, studenttur eller underutvalg plagg med egen logo? Stort utvalg og 39 farger!

2011/12

Ta kontakt med oss: Martin@university.no / tlf: 97 68 92 97 OSLOKONTOR: Hovfaret 4B, 0275 Oslo Martin@university.no Tlf: 97 68 92 97

HOVEDKONTOR: Skolmar 32, 3232 Sandefjord post@university.no Tlf: 33 48 99 50

44


TUSEN HJERTELIG TAKK TIL: Advokatfirmaet Haavind AS – vår største og beste samarbeidspartner Vogt & Wiig Advokatfirmaet Elden DA Nordea Toro Wikborg Rein Aktiv Eiendomsmegling Thommessen – Juristforeningens idrettssponsor Orkla PwC Sweet Protection AS We Ski As Redbull Egmont Geir Woxholth Johan Giertsen Juristforeningen Oslo Juristforeningen Bergen JVL-styret i Oslo 2010/2011 JVL-styret i Bergen 2010/2011 Pers Hotell, en spesiell takk til Arve og Per Rustberggard Gol skisenter, en spesiell takk til Trym Klingenberg University Molvik Grafisk - Bergens eldste trykkeri Peder Hiis Design Martin “kameramann” Sofiedal Våre medarbeidere

45


Lykke til med vinterlekene Når vinterlekene er vel overstått, er du kanskje interessert i et spennende og lærerikt traineeopphold? Wikborg Rein gir deg muligheten til å sette teori ut i praksis sammen med noen av landets ledende forretnings-advokater. Du blir en del av et faglig miljø, får delta som en del av et team på spennende oppdrag og sjansen til å bygge nettverk og knytte verdifulle kontakter for fremtiden. Som trainee får du en egen fadder som sikrer at du får et godt faglig og sosialt utbytte av traineeperioden. Fullmektiger

Traineer

Bjørn Frode Skaar Dir 55 21 52 52 Mob 970 55 552 bfs@wr.no

Torkjel Valland Dir 55 21 52 55 Mob 970 55 561 tva@wr.no

www.wr.no

Wikborg Rein er et av Norges største og mest internasjonale forretningsadvokatfirmaer. Ved våre kontorer i Oslo, Bergen, London, Singapore, Shanghai og Kobe, bistår og rådgir vi nasjonale og internasjonale virksomheter, både i det offentlige og i privat næringsliv.


Annonse_210x250mm(ok):Layout 1 16.12.11 15.25 Side 2

Vi i Haavind er med på å arrangere JVL for 6. gang og vi gleder oss! JVL er et velfortjent avbrekk fra lesesalen. Mange av advokatene i Haavind har selv vært deltakere på JVL og ser tilbake på lekene som et absolutt høydepunkt fra studietiden. Avbrekk er viktig for å være inspirert til videre lesing og ikke minst for å bli kjent med andre studenter. Vi håper vi ser dere alle på JVL-reunion i etterkant av lekene i våre lokaler i Bygdøy alle 2. Studentutvalget i Haavind ønsker alle deltakerne lykke til med Juridiske Vinterleker 2012.

Løsninger finnes

www.haavind.no


Annonse_210x250mm(ok):Layout 1 16.12.11 15.25 Side 1

studentlivet vs arbeidslivet Studentlivet er både krevende og morsomt. Noen synes det er lett, andre synes det er vanskelig. Du blir rik på kunnskap, men er fatting på erfaring. Studentlivet forbereder deg på arbeidslivet. Traineeordningen hos Haavind gir deg verdifull arbeidslivserfaring. Traineeordningen er vår viktigste rekrutteringskilde. For å få til en vellykket rekruttering, er målet at du virkelig får prøve hvordan det er å være fullmektig hos oss. Vi ønsker at traineene skal oppleve faglig og personlig utvikling, og legger derfor opp til at alle våre traineer får være med i retten og i kundemøter. Haavind tilbyr også skriveplass. Les mer på haavind.no

Løsninger finnes

www.haavind.no

Juridiske Vinterleker 11/12  

Student trip. Lawstudent takes a trip to Gol for partying for a weekend.