Page 1

ТАЗИ БРОШУРА СЕ ИЗДАВА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА: ПРОГРАМА „МТЕЛ ЕКО ГРАНТ – ПРИРОДА С БЪДЕЩЕ”

СПЕСТЕТЕ ПАРИ, ЗАЩИТЕТЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ И ОКОЛНАТА СРЕДА! ЗАЩО ДА ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ НА ПОЧИСТВАЩИТЕ ПРЕПАРАТИ? ДОМАШНИ РЕЦЕПТИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ВАШИЯ ДОМ. КАКВО ДА ЗНАЕМ, КОГАТО ПАЗАРУВАМЕ? Специални благодарности на Oregon METRO - САЩ за предоставените материали.


СПЕСТЕТЕ ПАРИ, ЗАЩИТЕТЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ И ОКОЛНАТА СРЕДА!

ГРИЖА ЗА ДОМА Много от продуктите, които купуваме за да се грижим за дома съдържат съставки, вредни за хората и околната среда. Истината е, че различните препарати предназначени за почистване или козметика, съдържат много допълнителни химически съставки. Тези допълнителни химикали се слагат за да привлекат интереса на купувача, като ги направят с по-приятен мирис или с по-примамлив цвят, а не защото са по-добри за вашата кожа или за околните или за природата. Несъзнателно се оказва, че използваме страшно много отрови ежедневно.

Един от всеки три продукта за почистване, съдържат елементи, които са вредни за човешкото здраве и околната среда. Според Американската агенция за околна среда замърсяването на въздуха в домовете ни е от 2 до 5 пъти по-високо от въздуха извън тях. КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ? Можем да изберем по-малко токсични продукти, за да почистим нашия дом. Така ще можем да защитим семейството си и околната среда. Също така ще спестим пари, използвайки няколко прости, безопасни съставки, с които да направим свои собствени почистващи препарати. Това което ви предлагаме е по-евтино и по-добро за вас и вашето семейство. Добре дошли в „зеленият живот“.

УНИВЕРСАЛНИ БЕЗОПАСНИ ПОЧИСТВАЩИ СРЕДСТВА Смесете съставките на всяка рецепта в бутилка с дифузьор. Използва се за почистване на плотове, подове, стени, килими и тапицерия.

1. Смесете 1/4 чаена чаша бял дестилиран оцет, 1/2 чаена лъжичка

течен сапун и 3/4 чаена чаша топла вода. Разклатете добре, за да се смеси. За по-голямо количество препарат комбинирайте 1/4 чаена чаша течен сапун с 1/2 чаена чаша бял дестилиран оцет и 2 галона (7 литра) топла вода в кофа и разбъркайте.

2. Разтворете 4 супени лъжици сода за хляб в един литър топла вода. 3. Използвайте смес от ½ чаша оцет и топла вода в количество по избор (от една чаша до един литър вода). 4. За абразивни препарати, използвайте сода за хляб .


СПЕСТЕТЕ ПАРИ, ЗАЩИТЕТЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ И ОКОЛНАТА СРЕДА!

ШЕСТ ПРИЧИНИ ЗА „ЗЕЛЕНО ПОЧИСТВАНЕ” Дразнене на кожата - Някои готови почистващи продукти съдържат химикали, които предизвикват зачервяване или подуване на кожата.

Замърсяването на въздуха - Някои продукти съдържат летливи органични съединения (ЛОС), които могат да причинят дразнене на очите, носа, гърлото и белите дробове, да предизвикат астматични пристъпи и да допринесат за образуването на смог. Много държавни и местни институции ограничават използването на летливи органични съединения. Аромати - Придържайте се към естествените миризми в почистващите препарати, например тези на цитрусова основа.  Добавените аромати за подобряване или прикриване на миризма имат малка почистваща стойност.  Много от тях могат да бъдат вредни за вашето здраве и дори замърсят въздуха в затворени помещения. Бои - Подобно на ароматите, избягвайте ненужните бои!  Имайте предвид основния принцип за предотвратяване на замърсяването: Избягвайте ненужни добавки!

Намалени/рециклируеми опаковки - Опаковките са 17% от

потока боклук. При закупуване на продукти за почистване избирайте тези, които са минимално пакетирани или опаковани в рециклируеми материали.

Излагане към концентрати - Внимавайте с концентрираните продукти! Макар да спомагат за намаляване употребата на опаковки, концентратите представляват по-голям риск за здравето и замърсяват повече от готовите продукти. Внимание! Едни от най-опасните компоненти, влагани в почистващите химикали:

Неразреден амоняк - може да изгори кожата при контакт. Да не

се смесва с продукти, които съдържат хлор и белина – създава се отровен газ. Неразреден хлорна белина (натриев хипохлорит) – предизвиква дразнения на очите и белите дробове. Натриев хидроксид (луга) - може да причини изгаряния на очите, носа и гърлото при контакт с тях. Етилен гликол бутил етер - един от многото гликол етери, използвани като разтворител в почистващите препарати. Той може да се вдиша или да се абсорбира през кожата. Това може да доведе до смущения в кръвното налягане, както и увреждане на черния дроб, бъбреците и репродуктивните способности.


СПЕСТЕТЕ ПАРИ, ЗАЩИТЕТЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ И ОКОЛНАТА СРЕДА!

СЪСТАВКИ ЗА ПО-МАЛКО ТОКСИЧНИ ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ Използване на безопасни и прости съставки за почистване на дома:

Сода за хляб (натриев бикарбонат) - Абсорбира миризми и е

мек абразив. Може да бъде намерена във всеки магазин за хранителни стоки.

Глицерин - Намира се в аптеките или в магазините за здравословни храни. Тази течност, която реагира добре с вода, има антисептични свойства и овлажнява кожата. Водороден пероксид (кислородна вода) - Добър дезинфек-

тант. Използвайте съотношението, подходящо за домакинска употреба (3 процента). Обикновено се намира в аптеките.

Течен сапун - Сапуни на основата на растителни масла, познати също като Кастилски сапуни. Продават се в повечето магазини за здравословни храни и биокозметика. Д-р Бронер е сред най-популярните марки.

Течен перилен препарат - Повечето препарати за съдове са и перилни препарати. Опитайте да закупувате сапуни на основата на растително масло, които са по-щадящи за околната среда, отколкото тези на петролна основа. Сапуни, базирани на растителни масла, могат да бъдат намерени в магазините за здравословно хранене и в много магазини за хранителни стоки. Петролът е ограничен ресурс (за разлика от растителните масла), а извличането и рафинирането му причиняват замърсяване на околната среда. Оцет - Премахва сапунените остатъци, мазнините и утайките,

действа като ароматизатор. Използвайте само бял дестилиран оцет за повечето от тези рецепти. Можете да опитате ябълковия оцет за прозорци, тъй като той е с по-приятен аромат.

Перилна сода (натриев карбонат) - Разяжда грес. Не използвайте върху ламиниран паркет (освен ако не искате да премахнете ламината), стъклопласт или алуминий.  Намира се в секциите за перилни препарати в магазините. Етерични масла - Предимно се използват за ароматизиране.  Етерични масла като мента, евкалипт, лавандула, лимон и чаено дърво можете да намерите в магазините за здравословни храни или в билковите магазини. В САЩ маслото от чаено дърво е в процес на регистрация като дезинфектант. Нетоксично е в малки количества за разлика от концентрираните форми .  Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

!!!!! СЪВЕТ: Не забравяйте да поставите всички смеси в ясно обозначени съдове.


СПЕСТЕТЕ ПАРИ, ЗАЩИТЕТЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ И ОКОЛНАТА СРЕДА!

КОЗМЕТИКА Огромна част от съвременната козметика съдържа синтетични химикали, за които има нови и нови доказателства, че са вредни, токсични, че причиняват хормонални разстройства, алергии и куп други неприятни заболявания. От 70 000 съществуващи ингредиенти в козметичните продукти по-малко от 3 000 са официално позволени в Европа.Трите най-опасни компонента са:

1. ОЦВЕТИТЕЛИ НА ОСНОВАТА НА КАТРАНА

Тези оцветители увеличават опасността отразвитието на рак. Много от тях така и не са преминали тестовете за канцерогенно действие. Те се съдържат спиралите, сенките за вежди и моливите за очи и вежди.

2. ФОРМАЛДЕХИДИТЕ Формалдехидите предизвикват раздразнение на дихателните пътища, обострят алергиите иможе да станат причина за рак на кожата. Те се съдържат в лаковете за нокти, шампоаните и доста от парфюмерийните средства. Освен това, той унищожава някои от консервантите, които съхраняват свежестта на козметиката.

3. ДИБУТИЛФТАЛАТ Както показват резултатите от тестовете върху животни, дибутилфталатът е един от виновниците за наследствената мутация. Той влиза в състава на лака за нокти, парфюми и други козметични средства. Авторите предупреждават, че ако използвате нека чествена козметика може да предизвика рак или алергия.

БАЛСАМ ЗА УСТНИ СЪСТАВКИ: 3 супени лъжици настърган пчелен восък 5 чаени лъжички олио (слънчогледово, от жожоба) 6 или 7 капки етерично масло (от лайм, лимон, мандарина, грейпфрут или мента) 1 чаена лъжичка мед (за аромат)

ПРИГОТВЯНЕ: стопете пчелния восък и олиото, разбърквайки ги. Махнете тенджерата от котлона, добавете меда и есенцията и разбъркайте добре, за да не остане медът на бучки. За да добавите цвят, можете да добавите съвсем малко червило (например с бъркалка от кафе). Изсипете сместа в отделен съд – тя трябва да престои 20 минути, преди да я затворите. За да получите по-блестящ балсам, използвайте 2 супени лъжици пчелен восък и 8 чаени лъжички олио.


СПЕСТЕТЕ ПАРИ, ЗАЩИТЕТЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ И ОКОЛНАТА СРЕДА!

СЪВЕТИ ЗА ПАЗАРУВАНЕ Можете да закупите не толкова отровни почистващи продукти от търговската мрежа. Това ще ви помогне да спестите пари и да защитите семейство си и околната среда. Потърсете ги в големите супермаркети, специализираните магазини или Интернет сайтове.

НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ПО: Рекламите с ароматите!!! Ароматите ни карат да взимаме

емоционални решения. Ако ароматите са от етерични масла, това трябва да е отбелязано на опаковката. В противен случай са използвани синтетични.

Рекламите - за минимум пари максимум ефект!!! Сравнявай-

те цената спрямо количеството. Това особено важи за концентратите.

Атрактивно име на продукта!!! Представките "Еко", "Био", "Nature" в името на продукта не са гаранция за еко или био препарат.

Твърдения без доказателства!!! "Безвреден за околната"Всички

продукти на "Нашата фирма" имат чисти и ефективни формули - без силикони, парабени, парафини, EO, SLES и ГМО"; "Нашата марка е натурална козметика, вдъхновена от всички проявления на красивото в природата. Тя е създадена на основата на подбрани натурални съставки – билкови екстракти, цветни води и растителни масла, за да предложи козметична грижа с нежното действие на природата"; "Гаранция за ефективност и опазване на околната среда: Почиства с екологично възобновяеми суровини, изпитан с потвърдена поносимост към повърхностите, Без оцветители и ароматизатори, Подходящ за повърхности, имащи контакт с хранителни продукти".

ТЪРСЕТЕ В ЕТИКЕТА: Сертификат (лого) от контролен орган. Ако няма сертификат, списък с изброени всички съставки. Компаниите, които произвеждат екопродукти, доброволно изписват всички съставки (компоненти) в етикета. При козметиката те са задължени по закон.

КЛЮЧОВИ ДУМИ Избягвайте препарати съдържащи Хлорни съединения, петролни дестилати, феноли и формалдехиди, фосфонати. Етилен/етил, бутил/алкил, бензол, ензими (в препаратите са ГМО).

Търсете такива съдържащи. ПАВ (повърхностни активни вещества на растителна основа), масло от портокал (известно също като Д-лимонено), оцет, вода, алкохол, лаурил сулфат (обикновено получен от кокос) и натриев цитрат (свързан с лимонената киселина в лимоните), нейоногенните ПАВ, анионни ПАВ, биоспирт оцветители за храна изцяло на растителна основа, без синтетични консерванти, пробиотици


СПЕСТЕТЕ ПАРИ, ЗАЩИТЕТЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ И ОКОЛНАТА СРЕДА!

СЪВЕТИ ЗА ПАЗАРУВАНЕ

Етикетите на продуктите на домашната химия изобилстват от най-различни маркировки. Логата са, за да ни ориентират по-лесно в нашия избор. При доста хора те са от решаващо значение в избора им. За съжаление в Европейския съюз няма единна маркировка, оказваща един препарат като еко и био. В отделните държави има различни сертифициращи органи (лаборатории), разполагащи със собствени лога, което допълнително усложнява палитрата от екомаркировки. Ето няколко съвета, които да ни ориентират в избора ни на щадящи продукти.

ДА

НЕ Маркировка за рециклиране на опаковката и вида на материала, от който е изработена.

Маркировка за разделно събиране, утвърдена в страните от ЕС.

Търговска марка, обозначаваща принадлежността на опаковката към колективната система от организации по оползотворяване на опаковки.

Сертификати за определени продукти (съставки) вложени в препарата. Една съставка не прави „еко” целия продукт.

EMAS - Лога на браншови организации, които удостоверяват че фирмата води някаква екополитика.

Inspection and certification body for sustainable development Ecocert е орган за сертифициране на устойчивото развитие. Той е орган за контрол и сертификация, създаден във Франция.

Търговската марка Ecogarantie® гарантира, че продуктите са произведени по екологично чист начин и контролирани като такива.

Cradle to Cradle Certified(CM) „От люлка до люлка” е сертификат за устойчивостта, етикет на трета страна, която изисква постижение в множество области: работа с материали, които са безопасни за човешкото здраве и околната среда през всички фази на употреба

Веган - Продуктът е направен изцяло от природни съставки. В него не са използвани петролни продукти.

Внимание!!! Знаците по опаковките могат да ни обещават много

неща, но е важно да познаваме знаците за контрол и съставките в продавания продукт. Проверявайте в сайтовете на контролните органи списъците с разрешените препарати.

Внимание!!! Ако на етикета не е отпечатан знака на контролния орган, контролиращ продукта, търсете изписани съставките в него. Съставките се изписват в низходящ ред според % съдържание на веществото. При козметиката изписването на всички съставки е задължително. При почистващите препарати това не е задължително. Фирмите, предлагащи биопродукти го правят доброволно.


ТАЗИ БРОШУРА СЕ ИЗДАВА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА: ПРОГРАМА „МТЕЛ ЕКО ГРАНТ – ПРИРОДА С БЪДЕЩЕ”

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) е неправителствена организация, чиято мисия е подпомагане процесите на устойчиво развитие в системата “човек – общество – околна среда”, чрез превръщане опазването на околната среда в личен интерес на всеки. От 20 години провеждаме информационни кампании, свързани с екологичното образование, глобалното затопляне, намаляването на отпадъците ("Лист по лист"), опасните храни (ГМО - невидимата заплаха), устойчивото ползване на фондовете на Европейския съюз. Програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще” разглежда опазването на природата в контекста на осъзнаването на личната отговорност и приноса на всеки гражданин, които се възпитават от млада възраст. Програмата насърчава връзката между учебните заведения и професионалните природозащитни организации, както и информиране и мотивиране за опазване на природата. Програмата е част от инициативите на Мтел.

СПЕСТЕТЕ ПАРИ, ЗАЩИТЕТЕ СЕМЕЙСТВОТО СИ И ОКОЛНАТА СРЕДА!  

Информационно образователна брошура третираща темата за намаляване използването на битовата химия от домакинствата. Брошурата е спонсорирана...

Advertisement