Page 1

1


Какво представлява Денят на Европа? Може би сте попадали някъде на факта, че 9 май е „Ден на Европа“, и може би сте се питали какво е неговото значение. Вероятно много малко хора в Европа знаят, че на 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съю

На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение. Затова всичко започва на този ден. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“. Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани. Въпреки че Европа съществува от векове, елементите, които са я обединявали при отсъствието на правила и институции в миналото, са били недостатъчни, за да предотвратят ужасни трагедии. Днешната амбиция е напълно различна: да се изгради Европа, уважаваща свободата и идентичността на всички нейни граждани. Само чрез обединяване на нейните народи Европа би могла да вземе в ръце съдбините си и да играе положителна роля в света. Европейският съюз служи на своите граждани. Въпреки че запазват специфичните си ценности, обичаи и език, европейските граждани би трябвало да се чувстват удобно и спокойно в своя „европейски дом“.

9май На 09.05.2012г. в Младежки дом Финансово-стопанска гимназия „ Васил Левски“ организира благотворителен концерт. Проявата ще бъде посветена на Деня на Европа и ще отрази работата на училищните клубовете по проект "Успех" на МОМН. Събитието отбелязва и традиционния за гимназията Ден на икономиста. Във фоайето на Младежки дом от 15.00ч. ще бъдат разположени тринадесет щанда, на които учениците ще демонстрират различни умения, а началото на концерта е от 18.00ч., на който ще се представят талантливи ученици от гимназията. Събраните средства ще бъдат дарени на Младежкия фолклорен ансамбъл на гимназията. Клуб „Млад журналист“ подготви обширен материал за дейността на клубовете по този проект, който ще бъде публикуван във вестник „Нова добруджанска трибуна“ на 09.05.2012г.

2


Учител на броя Интервю с Елика Димитрова – преподавател по френски език

Имате ли девиз, мото, което следвате ? Не, но вярвам, че доброто ражда добро. Какво харесвате и какво не Ви допада в поведението на Вашите ученици? Харесвам учениците си. Обичам да наблюдавам как се променят в годините, порастват, осъзнават своите приоритети и постигат целите си. Май съм нямала големи разочарования свързани с тях. Какво чувствате, когато някои Ваши ученици постигат успех ? Е, супер се чувствам. Гордея се, разказвам за тях, нали в това е смисъла на професията. Бихте ли разказали за проекта, с който се занимавате в момента ?

От колко време сте учител във ФСГ „Васил Левски” ?

- Това е клуб „Пътешественик” , свързан по проекта „Успех” , лингвистичен клуб, в които се работи да

Работя във ФСГ „Васил Левски” от 2003 година,

два езика – френски и немски. Темите касаят

почти 10 години, които са само част от общия ми

съвременна Европа – история, бит, култура,

учителски стаж.

европейските ценности и нашето място в Евросъюза. Готовият продукт e презентации, табла, страници в интернет, открити мероприятия и

Защо решихте да станете учител ?

срещи.

Моята майка е учител, вероятно това повлия на

Работим с ентусиазъм и с настроение.

избора ми.

Пламена Баръмова XI „А“

Как минава един Ваш ден ?

Мария Петрова XI „А“

Динамично и различно.

Имате ли хоби ? Ако четенето е хоби – тогава да, имам хоби.Обичам историческите романи, биографиите, с удоволствие препрочитам О’Хенри, например, или Стайнбек, Чудомир.

Каква музика харесвате ? Не съм меломан, харесвам поп-музиката, мелодичния рок.

3


24май Европа, земя с древна култура, люлка на много цивилизации, рождена майка на велики умове на човечеството! Тук се намира и нашата земя – България. Когато на пролет всичко се раззелени, тази земя празнува своя най–голям празник – 24 май. Този празник не е празник на пролетното събуждане на природата, а празник на буквите, на славянската писменост, на българската книга, на народната

просвета

и

култура.

Празник

на

най–ранния

европейски

Двадесет и четвърти май е официален празник, посветен на делото на светите братя

хуманизъм

на

един

ранен

Ренесанс.

Кирил и Методий, създатели на славянската

писменост. За официален празник 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година. Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата бил честван за първи път през 1851г. в гр. Пловдив. През 1892г. Стоян Михайловски написва текста на все училищния химн, познат на всеки българин с първия си стих `Върви, народе възродени`. Химнът е озаглавен `Химн на Св.св. Кирил и Методий` и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. Празникът на буквите е специална дата за всички нас. Където и да се намира, всеки българин пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този майски ден.

Десислава Василева IX „Б“

4


Гергьовден Гергьовден в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец - 6 май. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като главен празник на овчаря. В българския народен календар Гергьовден е един от най -големите празници през годината и най -големият пролетен празник . Познат е с имената Гергьо ̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджовдън, както и Хъдърлез и Адрелѐс, сред мюсюлманите и помаците. Християнският празник в чест на св. Георги Победоносец – покровител на пастирите, възпят в народните песни като “хубав”, “цветен” и “милен Георги”, е един от най-големите и тържествени народни празници. Св. Георги е също образец на идеалния воин-християнин и светец-покровител на войската. Според народните поверия той винаги се представя като конник, който не само побеждава змея, но и освобождава девойката, предопределена за жертва. Така е изграден и образът му във фолклорните песни и в иконографията. Всъщност това е една метафора за победата над студа, злото и освобождаване на пролетта и растежа. От Гергьовден започва новата скотовъдна година.Сутринта всички стават рано и мият ръцете и лицето си с роса. Момите взимат менци, отиват на чешмата, берат свежи цветя, от които правят китки, за да окичат портите и животните. След като се завърнат в къщи, девойките и младите булки започват да месят тестото за обредните гергьовски хлябове, наричани “кошара” или “кувасник”. За пръв път се приготвя и прясно сирене, което не се соли, за да не пресъхне млякото на овцете. На този ден се увенчават и главите на хората с венци от здравец. Често се палят огньове в гората, люшкат се на зелени клони за здраве, а по-смелите се къпят в реката. Денят не минава и без гергьовска люлка – на брястов клон се връзва конопено въже, а край нея се събира мало и голямо. Всеки, който се люлее на люлката, трябва да държи червено великденско яйце. По стар обичай се прави курбан за здраве – мъжко агне. Когато агнетата се опекат, хората се събират на обща трапеза, освещават я, пият и се веселят. На трапезата освен печено агнешко трябва да има пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино. Празнуват и всички именници– Георги, Гергана, Гинка, Галя, Галина, Ганка, Ганчо и др., като посрещат гости в домовете си. Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване.Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на пастиря“. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

Мария Видева IX „Б“

1ви май

На 1 май се отбелязва деня на труда. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Денят е един от официалните празници и в България е неработен. Началото е поставено на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, с искане за въвеждане на официален 8 часов работен ден. През 1889 г., учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година, Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава- "всички социалдемократически партии и профсъюзи, от всички страни, да демонстрират енергично на Първи май, за официалното признаване на 8часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците." У нас за пръв път се чества през 1890 г. През 1939 г. е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества всяка година. Този празник се празнува в много държави като Турция, Чехия, Тунис, Дания, Мексико, Италия.

Жени Калоянова XI „Б“

5


Нащите таланти Интервю с Жаклин Желева IX „В“ Какво мнение имаш за счетоводството? Счетоводство – честно казано не съм се замисляла. Неутрална съм, но ми е малко трудно. Трябва учене! Как съчетаваш танците и счетоводството? Лесно. Уча, след това отивам – разпускам в залата и всичко е екстра. Каква музика харесваш? Предимно old school RAP, Funk също. Имаш ли мото или девиз, който следваш в живота? Определено не! Пускам се по течението, пък каквото става да става. Имам доста принципи, но не и девиз! От колко години се занимаваш с hip-hop?

Иван Иванов IX „В“

Започнах да се занимавам с hip-hop преди 4 години. В коя формация играеш? NNS crew Какво те накара да започнеш да танцуваш? Многото филми, които гледах. Когато гледаш се вдъхновяваш доста. Плюс това хората в NNS са много положително настроени и ти прави удоволствие да прекарваш време с тях.

Лично творчество Непознатата Виси на стената изронена потънал във времето, прашен портрет. И сигурно има история... Дали е чута от някого през новия век?

Коя е тя -не знам, но искам да узная! Какви са били нейните мечти? А може би Вечерницата знае,

Самота

но въпреки това, пак ще мълчи.

Самотата преплита пръсти в моите, неиска да ме пусне.

Дали това усмихнато момиче

Притиска ме между четири скучни и студени стени,

е станало усмихната жена?

опитвайки се да изгаси малкия пламък в сърцето ми.

Дали е имала деца и куче,

Пролет е,

била ли е щастлива със това?

все още е студено, а тя ми шепне

Живота винаги предначертан е.

самота,самота...

За всичко има време, има ред.

Галина Петрова IX „Б“

Сега си просто една снимка стара, но някога била си жив човек! Наталия Димитрова IX „А“

6


Спорт Около средата на май месец Милица Мирчева заминава на лагер за подготовка на държавните първенства, както и за предстоящите балканиади, европейски и световни първенства. На 26 април Милица се класира за балканиада по планинско и европейско бягане, така че лагера ще включва също подготовка и за тези състезания, но най-вече ще са съсредоточени върху бяганията на писта. Датата на лагера не е точна, но най-вероятно 20-ти май. Лагерът ще се проведе на високопланинско място. На Милица Мирчева й предстоят много състезания в близките 2-3 месеца. Предимно бягания по писта и няколко планински състезания. Една от най-важните й цели е да бяга добре на републиканското за нейната възраст и да се класира за балканското първенство.

Иван Иванов IX „В“

Ученически бисери Наоколо беше тихо, като че всички бяха измрели...Каква красота! В стаята гръмко тиктакаше слънчевият часовник. Неговите очи с нежност се гледаха едно друго. Стихотворението е написано в рима, което нерядко се наблюдава при поетите. Генерал Вазов бил истински мъж и спял с обикновените войници. Плътността на населението в Австралия е 4 квадратни човека на един метър. Първите любовни успехи на Павел били лоши – оженил се. Изведнъж въстаникът се сетил, че в джоба си има кремъклийка. Тениската на моряка беше разкопчана догоре. Поетите на XIX век били леконравни: тях често ги убивали на дуел. От него не чу друга ласкава дума, освен глупачка. Кълвачът сяда и почва да гризе дървото. В клетката е пернатият ми приятел – хамстера. По площада, марширувайки, минаха танкове. Тръшнах се да спя и ме нападна мисъл. Селянинът бил заможен: имал свиня и жена. Кравата е голямо животно с четири крака по ъглите. Художникът бил поразен от позата на нейното лице. Кучето си тръгна, въртейки с благодарност опашка. Няма много хора, които могат да го направят!

7


Редакторски екип Глваен редактор: Грета Русева, Иван Иванов Главен редактор на броя: Пламена Паръмова Графичен и Уеб дизайн: Яница Ангелова Редактори: Искра Тодорова, Мария Петрова, Мария Видева, Пламена Баръмова, Андриян Христов, Мая Живкова, Мая Иванова, Михаела Генчева, Жени Калоянова, Десислава Василева, Жаклин Желева, Галина Петрова

8

Брой 3 - май  

Брой 3 - 09.05.2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you