Page 1

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар…(стр.6)

Цветница или Връбница се празнува в неделя след Лазаровден…(стр,6)

Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос… (стр.5)

1


Името на вестника Скъпи приятели, нашият вестник вече си има име- „БИС“! Може би много от вас се питат какво означава и защо точно това сме избрали. Буквално думата означава „ Възглас на зрители като знак на одобрение“! Чрез това заглавие всички ние, които правим този вестник, искаме да изразим своето възхищение и благодарност към хората, които присъстват в различните ни рубрики. Това са нашите ученици, учители и гости, които правят нещо красиво, различно и затова трябва да бъдат аплодирани! Най-хубавото нещо, което човек може да направи за себе си и за другите хора е да се научи да забелязва доброто и красивото в живота и да се научи да им се радва! Искрено се надяваме да успеем да ви заредим с добро настроение чрез всеки нов брой на нашия вестник! А ние ще продължаваме да търсим и да пишем за успелите хора около нас и да ги аплодираме силно!!!

Събития в клуб „Млад журналист” На 21.03.2012г. учениците от клуб „Млад журналист“ имаха удоволствието да се запознаят с добричката поетеса Генка Петрова и варненския поет Валери Станков. Срещата беше много приятна и вълнуваща, защото нашите гости не само споделиха свои лични спомени и мисли, но и прочетоха някои от своите стихове. Домакините бяха впечатлени както от тяхната ерудиция, така и от тяхното пролетно и позитивно отношение. Учениците показаха уважението си чрез изпълненията на своите съученици Андриян Христов, Десислава Василева и Галина Петрова, които изненадаха поетите със свои творби. Като доказателство за приятните емоции, които ни донесоха г-жа Петрова и г-н Станков вечерта учениците от клуба присъстваха на литературното събитие, организирано от нашите гости.

2


Учител на броя Интервю с г-жа Ангелина Авджиева – преподавател по Фзика и астрономия Какъв стил музика харесвате? Харесвам хубава музика-и класическа, и естрадна и народна, но не и чалга. Имате ли хоби? В малкото свободно време обичам да чета, плета и да отглеждам цветя.Тези занимания ме разтоварват и отморяват. Имате ли девиз или мото .което следвате в живота? В живота си следвам максимата: „Честност,почтеност,всеотдайност” и „С упоритост всичко се постига”! Какво харесвате и какво не Ви допада в Г-жо Авджиева от колко години сте учител във ФСГ

поведението на Вашите ученици?

„Васил Левски” ?

Съвременните млади хора са прагматични и това ми

Учител съм във ФСГ „Васил Левски” от 1.12.1979г., или

харесва,но се огорчавам от нежеланието им да се

над 32години.

образоват( поне по-голяма част).

Защо решихте да станете учител ?

Какво чувствате, когато някои Ваши ученици постигат успехи?

Винаги съм харесвала тази професия.Може би, защото съм имала чудесни учители за пример.

Гордея се и съм безкрайно щастлива ,когато мои ученици се реализират успешно!

За какво мечтаехте,когато бяхте на нашата възраст? Когато бях на вашата възраст, мечтаех да завърша една от най-престижните гимназии по онова време в

Грета Русева IX „В”

България-Националната Математическа Гимназия „Акад.Л.Чакалов“,в която бях ученичка.Да стана студентка и да завърша висше образование. Ако не бяхте учител,щяхте да сте...? Ако не бях учител, щях да съм ... „учител”.Не виждам друга професия, макар да имах възможност да работя като метеоролог на летище „Граф Игнатиево”. Как минава един Ваш ден? Един мой ден минава в четене, писане,домакинстване и много малко време за почивка. Опитвам се да уча английски, да усъвършенствам компютърните си умения , да съм в крак с новостите в областта на Физиката и астрономията.

3


Нашите таланти Интервю с Десислава Василева – lX „Б” клас

Как съчетаваш музиката и счетоводството? Oт малка ми се налага да съчетавам цигулката със всичките ми други задължения и от тогава се опитвам да организирам добре времето си. Имаш ли идол, на когото се възхищаваш? Нямам идол, но се възхищавам на всички хора, които се занимават със какъвто и да е вид изкуство , защото всеки един от тях знае, че дори и за минимални резултати От колко годишна свириш на цигурла?

трябва да положиш огромни усилия.

От 6- годишна свиря на цигулка.

Имаш ли някакво хоби или мото, които да следваш в живота?

Какво те накара да избереш този музикален инструмент?

Ако 24-часовото слушане на музика се счита за хоби,

Бях 4- годишна, когато заявих на нашите, че ще свиря на

значи - да, а мото може би :" Има ли желание, има и

цигулка. В продължение на 2 години те се опитваха да ме

начин", защото ако наистина искаш нещо, ще направиш

разобедят, но неуспешно. И така на 6 години се записах в

всичко възможно!

музикално училище с цигулка.

Имаш ли сценична треска преди да излезеш на сцена?

Като каква мислиш да се реализир? Защо?

Преди да изляза на сцената да, но когато изляза изчезва.

Искам да се занимавам със музика, защото това ми харесва и е единствената среда, в която се чувствам на мястото си.

Иван Иванов IX „В”

Лично творчество Дойде в живота ми съвсем безмълвно премина ти през него, сякаш си мъгла. Отиде си, без дори да се обърнеш, а исках с тебe аз да продължа.

Обичах, сякаш това беше всичко и вярвах сляпо в някаква лъжа. Плаках и мълчах, но никой не попита какво ми има,защо отдавна съм така. Не виждаше, не чуваше ти нищо, не те интересуваше това. Аз бях онова малкото момиче, Което ти бе приютил само за нощта. Всичко бе илюзия, измама, бе просто някаква лъжа. Красива приказка за двама, придружена от магията на любовта.

Мая Петрова IX „Б”

4


Великден Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос.Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни.Страстната седмица е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, а Великден е в неделния ден на страстната седмица.Например ако пълнолунието е на 21 март, Великден ще се пада в следващата неделя. Това ограничение е въведено, за да няма два Великдена в период от една година (което е възможно при Пасхата). Великденските символи са: боядисването на яйце, месенето на козунак.В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата, за да бъдат здрави. Яйце се дарява и на всеки гост, който прекрачи прага на дома ни. Според поверието на този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.Една от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. Великден винаги е имал и своята нерелигиозна страна. Всъщност първоначално Великден е бил езически празник. След това той е възприет от християнските мисионери. Разбира се, това е празник с много забавления, начело с изцапани малки сръчни ръчички на дечица, които с удоволствие винаги помагат на майките си в пъстренето на яйцата. Чук-чук, кой ще надвие другият с яйцето? - Бие ли го ще му е цяла година здрава на детето. Пламена Баръмова IX „А”

Боядисването на яйцата Великден се свързва с много обичаи, които са общи за целия свят, но без съмнение сред тях се откроява боядисването на яйца. Без значение дали живеете в Русия, Англия или България, този обичай е универсален. Яйца са били боядисвани и украсявани ш древните Египет, Галия, Китай, Рим и Персия. Яйцето се възприема като символ на Вселената и живота, представени като кръг. За древните хора земята се възражда по същия начин, както яйцето ражда живота. Организирали са специални „ловувания за диви яйца”, които след това са били оцветявани ш цветовете на пролетта. Нашарените яйца са се използвали за талисмани или в обредна храна, а също са се раздавали като подаръци. Първото яйце задължително се боядисва в червено. Вярва се, че то има целебна и предпазна магическа сила. С него се прави кръстен знак първо по челата на децата, а след това на всички останали в семейството. Червеният цвят е най-яркият от всички цветове и е знак за радост и щастие. Древните християни винаги използвали червения цвят като символ на възкресението. Преданието разказва за Мария Магдалена, която поздравила император Тиберий с думите: „Христос е възкръснал”. Той се засмял и отговорил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено”. Още преди да завърши думите си, яйцето, която тя носела като дар, се обагрило в ръцете й с червен цвят. По тази причина Мария Магдалена често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце. До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук. Има различни техники за боядисване на яйцата. Най-известните са : -

Яйца на петна.

-

Яйца от няколко цвята.

-

Писани яйца.

-

Рисувани яйца.

Жени Калоянова IX ”Б”

5


Лазаровден Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос . Когато умира, четири дни след неговата смърт той възкръсва. Бог казва - "Лазаре излез вън!", и съживява Лазар, който излиза от гробницата си. Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден.На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница. Смятало се е, че мома, която не лазарува, не може да се омъжи. Затова било задължително всяка мома от селото да лазарува. Мария Видева IX „Б”

Цветница Цветница или Връбница се празнува в неделя след Лазаровден. Смята се, че на този ден Господ Исус Христос пристига на магаре в Ерусалим, посрещнат с радост от хора с палмови клони в ръцете си. Православната традиция в България е вместо палмови клони да раздава върбови, които се осветяват в църквата и на сутринта се подаряват на вярващите. Всеки носи в къщата си върбови клонки, прави от тях венец и го закача на вратата против зло и болести. Този венец се изгаря едва след година. В някои райони на България е известен обредът "кумичене". Младите момичета, вече отпразнували навечерието на Лазаровден, се събират до реката. Всяка носи със себе си ореола от върбови клонки и специален обреден хляб "куклата". Тя поставя всичко това на дъска и я пуска в реката.На което момиче венецът плува пред всички, става "кума" и повежда хорото до дома си. В североизточната част на България "Цветницата" е свързана с паметни церемонии. Смята се, че на този ден мъртвите "разпускат" (душите им излизат от гробовете си) и искат от близките си да им донесат нещо. Още преди изгрев слънце, жените отиват на гробищата с върбови клонки и сено в ръцете си. Кадят гроба с ким, напояват с вода и поставят близо до паметника клоновете, а след това запалват на същото място и сеното. Галина Петрова IX „Б”

6


1ви Април – Ден на шегата

На 1 април отбелязваме Деня на хумора, шегата и лъжата. Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на самия ден. Има и различни версии за произхода на този празник. Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден. Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове”, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците. Според трети вариант на историята за празника на шегата, този ден се свързва с римски празник в чест на възкръсването на бог Атис. Римляните го наричали празник на радостта и на него хората имали пълна свобода да говорят и правят каквото искат. Андриян Христов IX „Б”

Вицове -Чух, че може да се отслабва с плуване. -Така ли? А ти виждала ли си някога слаб кит? Жена стои на ръба на балкона на 8-ия етаж и казва на мъжа си: - Не мога да живея с такъв женкар, пияница… и спри да ме побутваш. -Приятелката ми е като мобилен телефон. -В смисъл – такава малка? -Не в смисъл – като свърша парите, не ми говори. Урок в училище. Учителят пита: - Пешко, колко е 2х2? Пешко мълчи. - Защо не знаеш? - Ами, мама я нямаше вкъщи вчера и нямаше кой да ми помогне. - Сядай си – двойка. Тони, я ти кажи, колко е 2х2? Тони също мълчи. - Ти защо не си учила? - Защото татко се прибра късно и не остана време да ми помогне. - Сядай си – двойка. Иване, я ти отговори на въпроса! Иванчо също мълчи. - А ти защо не знаеш? - Защото вчера брат ми излезе от затвора и щом се прибра, се напи, наби всички съседи и беше голям екшън. - Така значи, май ме плашиш с брат си? Я си сядай веднага – три.

7


Актуални новини 

На 21 март имаше официално представяне на проекта „Water that makes life possible" с ръководител г-жа А.Бакърджиева . Този проект е към програмата eTwinning.

В проекта активно се включиха учениците от 8б и 9б клас с интензивно изучаване на английски език. Бяха представени много материали под формата на презентации,табла и колажи,изработени от тях. Грета Русева IX „В”

На 21 март в Парк Хотел „Изида” се проведе конференция по международния европейски проект „eTwinning”. В нея участваха много учители от цялата страна. Програмата “eTwinning” е проект, с цел свързване на учениците и учителите на континента в една обща мрежа от училища, които работят заедно. Тази програма е в съответствие с целите на Европейския съюз за образованието: да насърчава сътрудничеството и взаимното обучение сред европейските страни на всички нива, като в същото време запазва и уважава националните особености в организацията и структурата на образователната система. „Идеята беше да се извлече полза от нарасналите възможности, предлагани от ИТ за разширяване училищните хоризонти и вкусване от Европа, без да е нужно да напускаме класната стая.”, сподели в интервю за „Гласовете на eTwinning – Учителите говорят” Европейският комисар за образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. В конференцията участваха учители и от нашето училище: г-н Неделчо Недев/ директор на училището/, г-н Ангел Христов, г-жа Галина Ганева, г-жа Анета Бакърджиева и г-жа Светлана Върбанова.

Всички

преподаватели, които участваха в този проект, бяха удостоени със сертификат. Успешно се представиха учениците от нашето училище: Яница Ангелова-9б, Доротея Кирилова – 10”б”, Гергана Великова – 11”б”, Грета Русева – 9”в”, Искра Тодорова – 9”в”, Александър Григоров – 9”в”, Ели Илиева – 9”а”, Иван Иванов – 9”в”, Атанаска Атанасова -12”в”, Стефани Станкова - 11”б” и др.

Иван Иванов IX „В”

На 23 март в хотел „България” се проведе благотворителен концерт за набиране на средства за пътуване на група ученици в Европа, в който участваха много ученици от нашето училище и други таланти от гр. Добрич .Много овации събраха танцовият ансамбъл на ФСГ“В. Левски“, Гергана Великова, Силвана Великова и Дея Цонева, Анелия Наскова, Ива Драганова, NEW 5, The Center, Галин Ненов и други. Повод за този концерт е проекта „Заедно за модерно образование” на РИО гр. Добрич, в който участват 40 ученици от нашия град. Целта на проекта е да се посетят българските училища в Братислава и Париж от ученици, които да комуникират на български език с деца, които имат български корени, но живеят в чужбина, а също така да ги запознаят с българската история и култура. Идеята на концерта беше да се съберат средства, които да подпомогнат пътуването. Иван Иванов IX „В”

На 31.03.2011г. в гр. Горна Оряховица се проведе национално състезание по счетоводство, където Мирела Жечева Гочева от 11б клас спечели 5-то място. Под ръководството на г-жа Снежанка Иванова нашата ученичка успя да покаже своята отлична подготовка, независимо от голямата конкуренция между 20-те участници в състезанието.

По случай Денят на Българската конституция /16.04/ Окръжният съд в гр. Добрич проведе конкурс за есе на юридическа тематика. От ФСГ“В. Левски“ участваха ученичките от 11б клас Ели Петрова, която е разсъждавала върху мисълта на Томас Фулър: “Законът управлява хората, а разумът-закона“ и Гергана Великова с есе на тема: „Народът е силен там, където се зачитат законите“. На събитието присъстваха и други ученици от 11б клас. Всички участници получиха като подарък Конституцията на Република България.

8


Спортни вести Волейболния училищен турнир: Областно Първенци при момчетата са гимназистите на ФСГ "Васил Левски", които биха 3:0, следвани от Гимназия по земеделие "Тодор Рачински" (Генерал Тошево) и СОУ "Христо Ботев" (Балчик). Мачовете се изиграха в зала "Добротица". В зоналния турнир волейболистките на ХГ "Св.св Кирил и Методий" ще се изправят срещу Шумен и Варна. Срещите ще се изиграят отново в добричката зала "Добротица" на 19 април. Отборите на ФСГ при момчетата се състояха от ученици от 10-12 клас, а при момичетата 8-10 клас. Иван Иванов IX „В”

Шах 3 място – отбор от ФСГ „Васил Левски” (Мила, Мартин, Преслав, и др. от 8 клас) Тенис на мас 1-во място на градско първенство Добрич и 2-ро място на областно първенство – с основен принос: Габриела Георгиева – 9Б клас Несли Невен – 9Г клас Назлъ Шанол – 9Г клас Волейбол момчета – 8 – 10 клас – 3-то място на градско първенство момичета – 8 – 10 клас – 1-во място на градско и областно първенство. С основен принос са: Виржиния Кръстева – 9А клас Нели Добрева – 9В клас Цветелина Ганчева – 8В клас Предстои на отбора участие на зонално първенство (това е най – високото ниво) на 25.04.2012 г. момчета – 11 – 12 клас – 1-во място на градско първенство. С основен принос са: Доброслав Добрев Георги Няголов Адриан Вичев Предстои на отбора участие на зонално първенство на 19.04.2012 г. Футбол 8 – 10 клас – 3-то място на градско първенство 11 – 12 клас – 1-во място на градско и областно първенство. Срещата е проведена на 04.04.2012 г. Резултатът е 3:1 (ние загубихме). Участниците са се представили на ниво. Отборът напускат момчета от 12 клас – Димитър Великов и Венцислав Велков, понеже завършват училище. Останалите момчета от отбора ще запазят ядрото му в близките 2 години. Лека атлетика Десислава Бонева – 10 Б клас– 6-то място на зимен шампионат по хвърляния. Тя е прогресиращ и значително напреднал за кратко време спортист.

9

Брой 2 – април  

Брой 2 – април