Page 1

Извештај са акције

ПД Врбица, Велика Плана

ТУРИСТИЧКО - ПЛАНИНАРСКА АКЦИЈА БАР - РУМИЈА (1595 м) 29. мај – 2. јун 2008. (текст Дејан Ђорђевић, фотографије Светлана и Дејан Ђорђевић) У четвртак 29. маја 2008. године два члана ПД Врбица (иначе поред тога што су чланови истог планинарског друштва они су и супружници) кренули су на вишедневну туристичко – планинарску акцију са циљем да посете део црногорског приморја (Бар и околину) и да бар један члан изврши упон на врх Румије (1595 м). Путовање смо започели у поподневним часовима аутобусом Смед. Паланка – Крагујевац а затим и вечерњом аутобуском линијом Крагујевац – Бар. Пријатно нас је изненадила цена повратне карте на овој линији – 29 ЕУР-а по особи (превозник 15. јули из Цетиња) што је далеко јефтиније од повратне карте за воз на линији Крагујевац – Бар која кошта 3700 дин. или повратне карте за воз на линији Београд – Бар која је 4020 дин. У Бар стижемо у петак 30. маја у 8:30 и после јутарње кафе у оближњем кафићу (цена 0,5 ЕУР), љубазни домаћини нас превозе до апартмана у Шушњу где смо смештени. Брзо се распремамо и одлазимо до оближње плаже да се уверимо у вести о топлој води. Још једно пријатно изненађење – вода је стварно топла и врло пријатна за купање тако да смо пре 11 сати већ пливали. Поред саме плаже су кафићи са баштама у хладовини борова (понекад капље смола) где смо одмарали уз Никшићко пиво (1,5 ЕУР) и кафу (0,8 ЕУР).

Испитивање температуре воде ...

... а одмах затим и пливање.

Поподне и предвече смо искористили за шетњу по Шушњу и Бару са честим погледима на Румију која нас је сутра очекивала. Нисмо прескочили ни обилну вечеру (кажу најважнији планинарски оброк) – телећа чорба (1,5 ЕУР), коленица (6,5 ЕУР – једна је била довољна за обоје), мешана салата (1,5 ЕУР), точено пиво (1,3 ЕУР) ...

Улице Бара са Румијом у позадини.

Залазак сунца је увек нешто посебно.

-1-


Извештај са акције

ПД Врбица, Велика Плана

Субота 30. мај, рана зора - и док неко остаје у удобном кревету, неко у 4:50 креће на самосталну целодневну пешачку планинарску туру – испоставиће се са пређених преко 30 км и око 2000 м успона.

Полазак на успон у 4:50 са нивоа мора, врх Румије (1595 м) у позадини.

Прво упозорење – прегажена (не баш мала) змија на путу за Стари Бар

Дакле, на туру сам кренуо из Шушња са нивоа мора у 4:50 часова. Затим сам кроз Бар, за један сат, стигао до Старог Бара одакле сам обележеном планинарском стазом преко засеока Турчини стигао до раскрснице планинарских стаза за Добри До и Бијелу Скалу, одакле више случајно него намерно одлазим ка превоју Бијела Скала.

Стари Бар

Стари мост

До Бијеле Скале (903 мнв – превој на Румији куда иде стара стаза која повезује Стари Бар и село Ливаре које се налази поред Скадарског језера) стижем око 8:30 часова.

Сунце се полако диже изнад гребена Румије

Ово подсећа на ...

-2-


Извештај са акције

ПД Врбица, Велика Плана

Поглед на Бар са стазе за Бијелу Скалу

Превој Бијела Скала (903 мнв)

Спуштам се назад до раскрснице за Добри До и макадамским путем а затим добро обележеном планинарском стазом стижем на врх Румије (1595 мнв) у 11:40 часова.

Циљ је све ближе ...

... и коначно се указује црква на врху Румије

Поглед са врха на Скадарско језеро

Облаци крију Бар

У наредних четрдесетак минута уживао сам у призорима који се ретко где срећу: са једне стране прелепо Скадарско језеро са старим насељима, са друге старне море, Бар и лука а са треће стране гребен Румије и приморске, црногорске планине у даљини. У 12:20 полазим са врха Румије и, с обзиром да имам сасвим довољно времена, одлучујем да после Доброг Дола не скренем ка Старом Бару већ настављам кружним путем (макадамом и асфалтним путем) ка насељу Велембуси и преко насеља Сусташ стижем до Бара а затим у 16:50 часова и до Шушња (са укупно пређених преко 30 км и око 2000 м успона).

-3-


Извештај са акције

ПД Врбица, Велика Плана

На врху Румије (1595 м)

Поглед са врха на гребен Румије

Вече је протекло у лаганој шетњи поред мора и надокнађивању изгубљене енергије кроз обилну вечеру – овога пута нећу много о ценама – само да кажем да смо нашли одличан ресторан са точеним Никшићким за 1 ЕУР и феноменалним домаћим сиром у уљу. И недеља 1. јун је осванала окупана сунцем али ми нисмо журили на плажу већ смо отишли у обилазак Старог Бара који је један од најзначајних културно-историјских и археолошких локалитета овога краја. Стари град који потиче из раног средљег века и који је "живео" до 1878. године и калдрмисана улица са живописним објектима којом се прилази до старог града учинили су да нам ово преподне остане у лепом сећању.

Стари Бар са Румијом у позадини

Улица ка старом граду

Остаци старог града

Аквадукт којим је свежа вода стизала у град

-4-


Извештај са акције

ПД Врбица, Велика Плана

У шетњи кроз Стари Бар

Поглед кроз зидине Старог Бара на Румију

Поподне смо поново провели на плажи, уживајући у пливању у топлој али не баш чистој води. Поновљено је и седење у хладу борова у башти кафића уз хладно пиво. Очекивало нас је још и кратко паковање и полазак вечерњим аутобусом за Крагујевац.

Залазак сунца кроз прозор аутобуса ...

... и још једном.

У понедељак 2. јуна у 11:15 стигосмо у Паланку задовољни претходним викендом, али и очекујући следећу авантуру ...

-5-

ТУРИСТИЧКО - ПЛАНИНАРСКА АКЦИЈА БАР - РУМИЈА (1595 м)29. мај – 2. јун 2008.  

ТУРИСТИЧКО - ПЛАНИНАРСКА АКЦИЈА БАР - РУМИЈА (1595 м) 29. мај – 2. јун 2008.

Advertisement