Page 1

BOŽIĆNI USPON NA RTANJ 9.01.2010. (tekst i fotografije: Kocić Dragica)

Uvek i iznova... planina kojoj se vraćamo i svaki put je otkrivamo kao da smo prvi put na njoj...RTANJ, veličanstven, sjajan, oštar, surov, naizgled neosvojiv! Jedna legenda o postanku Rtnja kaže da je rtanjska piramida nastala na mestu gde je, nekada davno, umro čovek po imenu Rtanj, kome je, opet, najbolji drug bio čovek koji se zvao Željin. Na mestu gde se sa ovozemaljskim životom rastao Željin, tu je izrasla istoimena planina. Lepo je videti sa Rtnja ceo masiv Željina kao i mnogo drugih planina, jer Rtanj se vidi iz cele Srbije, od Avale do Besne kobile, od Kopaonika do Stare planine.Uz sve ovo, valja znati da se planinari u Srbiji spore oko godine kada je, zapravo, otpočelo organizovano planinarenje u Srbiji: jedni kažu da je prvi masovni uspon obavljen 1873. godine, od strane Julija Draskocija i grupe planinara iz Svilajnca, drugi su mišljenja da je planinarstvo otpočelo 1901. godine, usponom koji su incirali Beograñani, ali kod oba stava jedno je zajedničko - mesto gde je obavljen prvi takav uspon - a to je planina Rtanj. Vazno je da postoji tradicija organizovanih odlazaka na Rtanj, duga u svakom slučaju više od jednog veka, a da i ne govorimo o planinarima i skupljačima bilja koji sami odlaze na ovu predivnu planinu preko cele godine. Svaki planinar, zato, kada se uputi ka Rtnju, upisuje svoje ime u blistavu istoriju i tradiciju planinarstva. Sa Rtnjem je sve otpocelo, pa tako i prva akcija u Novoj godini počinje sa njim. Učesnici božićnog uspona na Rtanj, odrzanog 9.01. 2010.godine , a bilo nas je preko hiljadu, imali su prelep dan za planinarenje, ali na žalost bez snega. Četvoro planinara iz Vrbice i jedan iz Jelenka – Pančevo, peli su se severnom stranom i svoj uspon započeli posle otvaranja akcije oko 9 i 30. U početku staze, koja vodi kroz šumu, bilo je mnogo magle, ali je vrlo brzo ona počela da se diže i već na drugom vidikovcu ugledali smo jasno sam Šiljak i “more” ispod nas.

Kroz maglu

Šiljak


“More”

Mnogo poznatih planinara smo sretali, a tu su bili i planinari iz Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Bosne. Novogodišnje i božićne čestitke se čuju sa svih strana. Nisam ni osetila koliko je vremena prošlo, a već smo bili na vrhu. Nas četvoro smo izlazili od 12 do 13 sati, a onda zajedno bili do 13 i 45 na vrhu, kad nas je jak vetar naterao da južnom stranom krenemo ka rudarskom naselju gde je bio organizovan ručak.

Perica

Sneža i Dobrica


Gužva na vrhu

Spuštanje je bilo lepo, uživali smo u pogledu,… sunce nas je zagrejalo,… prilikom ulaska u šumu morali smo da pazimo da se ne okliznemo i ne povredimo, …blato je bilo kao retko kad…Jedino je to možda malo pokvarilo ovaj savršen dan, ali znam da ćemo taj detalj vrlo brzo zaboraviti. Ostaće nam u sećanju samo ono što je bilo lepo, jer svaki boravak na Rtnju je ispunjenje do tada nedosanjanog planinarskog sna, …svaki put je uvek drugačiji, ma koliko često da posećujemo to sveto mesto. Opet ćemo doći…

Na suncu

Opet ćemo doći…

Rtanj, 09.01.2010. godine  

Rtanj, 09.01.2010. godine