Page 1

Корновски вис (632 м), 2. мај 2009. (текст Ж. Ковачевић, фотографије В. Ковачевић) У суботу, 2. маја, Планинарско друштво „Врбица“ организовало је излет на Северни Кучај са успоном на Корновски вис (632 м) и обиласком Дубочке пећине. На пут смо кренули око 7,30 из Велике Плане, а до Дубоке (где је била „база“ похода стигли смо нешто после 9 сати. Ту су нас дочекали домаћини - Љубе испред села и Горан и Саша који су нам били водичи на стази.

Дубока

Полазак

На пешачење смо кренули са развођа између Дубоке и Раденке. Кретали смо се предивним косама и дољама одевеним у пролећно зеленило. Пријатан видик се пружао на све стране, а ароматичне траве и пој птица су давали допринос да сва чула уживају у кретању кроз планину. Повремено је стаза водила поред настањених и напуштених домаћинстава.

Напуштена домаћинства

Ка врху по ливадама ...

... и кроз шуме ...

... и шумарке


Након три, три ипо сата пешачења стигли смо до Корновског виса са којег се пружа заиста изузетан поглед, да нам је било жао што на овај поход није кренуло још планинара. Дунав се види и на северу и на истоку, а обронци Северног Кучаја са ливадама и шумарцима се сагледавају на све стране. На овом вису планинари су се окрепили и задржали око пола сата.

Одмор на циљу

Видиковац на Корновском вису

Око 13,30 кренули смо према селу Раденка где нас је чекао аутобус и где смо стигли око 16,00 часова. Нешто касније, обишли смо Дубочку пећину, јединствени геоморфолошки објекат, са вероватно највећим пећинским улазом у Србији.

Дубочка пећина, улаз

Пећина, изнутра

Око 16,30 планинари су стигли до центра Дубоке где је био организован ручак и краћи одмор. Стицајем околности, тога дана је у Дубоки гостовала и фолклорна група из Грчке, па смо имали прилику да у сеоском дому културе испратимо њихов наступ, као и наступ локалне фолклорне групе.

Грчке игре ...

... и Влашке игре


За Велику Плану смо кренули око 19,00 где смо стигли око 21:30. Општи утисак је веома добар, поготово што су сви учесници похода препешачили стазу дужине око 18 км и висинске разлике у успону око 500 м. На акцији је учествовало 26 планинара Врбице и 2 члана Јасенице.

Овде смо скоро сви

Kornovski vis, 2. maj 2009.  

Kornovski vis, 2. maj 2009.