Page 1

a T cus

o F CM

P

n e k e i t c

“Sp

” n e t rin


VOORWOORD Beste lezers, De missie van PCM Focus is duidelijk. Wij willen de PCM-ervaring van iedere speler optimaliseren. EĂŠn van de manieren om dit te doen is door het uitbrengen van een kwalitatieve update zoals de recent uitgebrachte Focus Database. Een ideale mix van prachtige graphics met excellente stats! Een andere manier die wij binnen PCM Focus graag aanwenden om jullie nog net dat tikkeltje meer te laten genieten van Pro Cycling Manager is het uitbrengen van duidelijke handleidingen. Gaande van een tutorial omtrent de Stage Editor tot tactische gidsen! In komend magazine nemen wij jullie dan ook maar al te graag mee in de wondere wereld van de massasprints. Winnen is immers het leukste wat er is, toch? Ready, set, go!

Stijn Van de Walle


Overzicht Introductie

Pag 4

Wat mag je verwachten?

Pag 5

Teamselectie

Pag 6

Koersingrediënten

Pag 7

Scenario’s Scenario 1: Argos - Shimano

Pag 8

Scenario 2: Bardiani - CSF Inox

Pag 14

Scenario 3: Katusha Team

Pag 20

INHOUDSTAFEL

De basiselementen


OVERZICHT

INTRODUCTIE Wielrennen is een uiterst fascinerende sport. Mensen die iedere keer weer tot het uiterste gaan, iets mooiers bestaat er toch niet? Bewust de pijngrens opzoeken en deze ook nog eens telkens weten te verleggen. Je kan haast niet anders dan er bewondering voor hebben. Het archetype van de held bij uitstek. Natuurlijk kan een spel als Pro Cycling Manager nooit het echte gevoel van een renner evenaren, maar het kan het wel proberen te benaderen. Kruip in de rol van ploegleider, leef mee met je renners en probeer steevast het tactische plan bij uitstek klaar te hebben om mee te kunnen dingen om de prijzen. Het is misschien niet half zo uitdagend als zelf de Mont Ventoux bedwingen of om echt de Vélodrome van Roubaix op te draaien, maar toch betrap ik mijzelf steeds opnieuw een interne vreugdekreet te slaken wanneer één van mijn virtuele renners als eerste de finish weet te overschrijden...

Unisys Procycling Team Careerpack by PCM Focus


WAT MAG JE VERWACHTEN? Zoals eerder aangehaald zullen we in deze tactische gids ons toespitsen op het winnen van massasprints. Vlakke etappes zijn in Pro Cycling Manager vaak de manier bij uitstek om punten te scoren. Mits je alles goed doet is het zelfs mogelijk om hoge ogen te werpen met de mindere Goden... Deze tactische gids is hopelijk een hulpmiddel voor zowel beginnende als gevorderde spelers. We proberen immers ieder aspect te belichten dat ook maar enige rol kan spelen in het al dan niet winnen van de sprint. Gaande van de sterkte van je eigen team tot de moeilijkheidsgraad van het parcours. Alles staat in het teken van dat ene magistrale eindschot! De gids zelf is als dusdanig opgebouwd dat we starten met een team dat echt gebouwd is voor de vlakke etappes, maar gaandeweg zullen we ook andere en moeilijkere scenario’s belichten. Let wel op, geen enkele tactiek is zaligmakend en het verschil tussen winst en verlies zit hem vaak in details, ook in PCM! Kortom, wij gaan proberen om jullie via deze gids verder te laten nadenken over het tactische aspect. Loopt alles perfect dan kunnen we jullie alvast op weg zetten naar een overwinning! Ik zou zeggen, veel leesplezier en voel je absoluut vrij om extra tips en tricks te delen met andere leden van onze community! Dat kan zowel via www. pcmfocus.com/forum als via Facebook of Twitter! Laat die champagnekurken al maar knallen!


DE BASISELEMENTEN

Teamselectie EĂŠn van de belangrijkste zaken waar je rekening mee dient te houden is met je teamselectie.

Welk type renners heb je nodig? 1. Sprinter De sprinter is vanzelfsprekend het belangrijkste element in je teamselectie bij vlakke wedstrijden. Hij is diegene die alle verantwoordelijkheid draagt en het geleverde werk moet omzetten in een overwinning! Belangrijkste stats:

RYD, UIT, WEE, ACC, SP

2. Lead-out De lead-out is een renner die net tekort komt om zelf te sprinten voor de zege. Hij is een essentiĂŤle schakel in de tweetrapsraket die je wenst af te vuren! Belangrijkste stats:

RYD, UIT, WEE, ACC, SP

3. Hardrijders Hardrijders zijn een essentieel element in je treintje. Ze houden je voorin en zorgen er voor dat je op het juiste moment helemaal op kop van het peloton komt. Belangrijkste stats:

RYD, UIT, WEE

4. Knechten Als de vluchters niet worden teruggehaald of je toppers krijgen geen drinken dan kan je zelfs niet sprinten voor de overwinning. Een knecht is goud waard! Belangrijkste stats:

RYD, UIT, WEE


Welke balans hanteer je? Sprinter Lead-out Hardrijders Knecht Overige

1 1 2 3 ...

Naargelang hoeveel renners je mag selecteren is het belangrijk om een bepaalde balans in je team te brengen. Ga je resoluut voor de sprint dan is deze verdeling ideaal. Heb je ook nog andere doelen dan kan je altijd aanvullen met andere renners!

Koersingrediënten Geen enkele koers is dezelfde! We sommen alvast even op met welke zaken je zeker rekening dient te houden. 1. De vroege vlucht De vluchters zijn een element waar je als team met sprintambities rekening mee moet houden. Laat ze niet te ver wegrijden, maar probeer ook niet te snel te veel knechten op te offeren om ze terug te halen. De vuistregel in het echte peloton van één minuut per tien kilometer op een vlak parcours kan je wel in acht nemen, maar de vluchters in PCM hebben op het einde vaak nog wat over. 2. De tegenstand Je tegenstanders kennen is een absolute must! Welk team heeft een sprinter in z’n rangen? En hoe goed is deze in vorm? Je hoeft je koers er niet op te gaan afstemmen, maar het is altijd handig om te weten! 3. Het parcours Het is zeker raadzaam om eerst het profiel goed te bestuderen. Goed vooraan zitten vlak voor een moeilijke passage kan wonderen doen. Om juist te timen in je eindsprint is het ook handig om de aankomststrook te “verkennen”!


SCENARIO 1: Argos - Shimano

Teamselectie


Koersingrediënten Tactiek Het eerste wat je hoort te doen wanneer je een rit speelt is voor jezelf vooraf uitmaken welke tactiek je gaat hanteren. Om dat op een correcte manier te doen kan je best de volgende twee punten even overlopen: 1. Het parcours

De rit die we vandaag belichten is een quasi volledig vlakke rit. Het begin mag dan wel heuvelachtig zijn, het slot is haast biljartvlak en bijgevolg ideaal om de rode loper uit te rollen voor je sprinter! 2. De rolverdeling Ken je het gezegde “Goede afspraken maken goede vrienden”? Wel, dat gaat ook op voor wielrennen en zelfs voor een spel als Pro Cycling Manager. Geef je renners van bij de start een duidelijke taak mee en je plukt er op het einde van de rit zeker de vruchten van. Mijn rolverdeling: Sprinter : Kittel Overige : Lead-out : Veelers Gretsch (beschermt Kittel) Hardrijders : De Kort & Mezgec Sinkeldam (beschermt Veelers*) Knechten : Timmer, Curvers & Stamsnijder * = optioneel


Wedstrijd Staat je tactiek op punt? Zeker? Dan kan je beginnen met het spelen van de rit zelf. Om het jullie gemakkelijker te maken hebben we de wedstrijd opgedeeld in duidelijke fases, wat het een pak overzichtelijker zal maken omtrent welke instructies je op welke moment dient te geven. 1. Begin van de rit Het begin van de rit kan vaak saai ogen, maar het is toch belangrijk om dan al enkele zaken op punt te stellen. Het zal je enkel helpen om tijdens de rest van de rit goed te kunnen presteren. Het eerste wat ikzelf altijd doe is onmiddellijk mijn kopman (Kittel) beschermen. Zoals vooropgesteld in mijn tactiek zal ik dat doen met Gretsch. Gezien ik met Argos - Shimano een echt sprintersteam ter beschikking heb laat ik ook mijn lead-out beschermen door Sinkeldam. Dat laatste is geen echte verplichting, al ga ik uit van het principe “baat het niet dan schaadt het niet”. Immers hoe frisser je speerpunten de finale in duiken, al is het maar 1%, hoe beter en hoe meer kans op succes! Het tweede wat er steevast op het menu staat is een positie innemen in het peloton. Laat je gehele team opschuiven naar de derde of vierde rij van de grote groep en wacht rustig af tot er zich een vroege vlucht vormt. Tot zolang er aanvallen zijn blijf je met je gehele team je positie behouden. Pas wanneer de vluchters een voorsprong hebben van om en bij de 2 à 3 minuten kan je in actie schieten. Doe je dat eerder dan riskeer je in een nutteloze klopjacht terecht te komen! Weg energie!


2. Tussenstuk De vroege vlucht is vertrokken en heeft een voldoende grote voorsprong? Hoog tijd om de volgende schakel in ons masterplan in werking te zetten! We gaan de voorsprong van de vluchters trachten te stabiliseren door onze eerste knecht op kop van het peloton te laten plaatsnemen. De rest van het team blijft rustig op de derde of vierde lijn van het peloton zitten.

Je knecht in kwestie geef je de opdracht om alleen kopwerk te doen aan een percentage dat schommelt tussen de 45 en de 50 procent. Op deze manier zal je zien dat de voorsprong niet of nauwelijks meer groeit ĂŠn je knecht kan dit tempo lekker lang volhouden. Een andere knecht laat je ten gepasten tijde water halen.

Eens je op ongeveer twee derde van de rit zit zal je plots merken dat ook de andere teams gaan deelnemen aan de achtervolging. Concreet is dit een soort verdoken signaal van de AI om te zeggen dat ook de kopgroep aan een hoger tempo begint te rijden. De andere teams zullen je helpen om de voorsprong binnen de perken te houden. Tot ongeveer drie vierde van de rit kan je jouw eerste knecht nog kort laten meedraaien aan 65 Ă 70 procent, nadien is het tijd om een nieuw blik knechten open te trekken. Hun zet je op 75 procent en kort overnemen, je latere treintje positioneer je achter het ontstane lint en je eerste knecht laat je plaatsnemen in de buik van het peloton.


3. Aanloop naar de finale De jacht op de kopgroep is nu definitief ingezet. Op dit moment rijden er twee knechten van mij op kop, samen met telkens ĂŠĂŠn of twee knechten van andere teams met een sprinter. Ideaal om de vermoeidheid tot een minimum te gaan beperken! Op 45 kilometer van de streep laat je een knecht nog een laatste keer water halen en op 25 kilometer van de streep ga je jezelf in gereedheid beginnen te brengen voor de massasprint. Je treintje schuift stilaan naar voor, en je geeft hen het commando om vanaf nu op 80 procent hun positie te gaan behouden. Op deze manier verzeker je dat je treintje niet wegzakt en energie moet verspillen om terug voorin te geraken.

Je knechten krijgen de opdracht om het tempo op te trekken en het gat met de vluchters helemaal te dichten. Een percentage tussen de 80 en de 85 moet zeker volstaan hiervoor, maar naargelang de voorsprong kan je natuurlijk nog gaan schuiven met deze percentages! Eens je dan op 15 kilometer van de streep bent formeer je het gewenste treintje.

Treintje: Sinkeldam - De Kort - Mezgec - Veelers - Kittel Instructies: Sinkeldam beschermt De Kort, De Kort 90% positie behouden


4. De eindsprint Je treintje is gevormd en het zit helemaal voorin het peloton. Gezien we de luxe hebben om onze eerste man nog te laten beschermen door een knecht kunnen we perfect timen. Gezien de instructies elkaar opvolgen doe ik het deze keer niet in volzinnen maar in telegramstijl (eerst energiegel, nadien opstart trein)! 10 kilometer : Energiegel Sinkeldam & De Kort 8 kilometer : Energiegel Mezgec 6 kilometer : Energiegel Veelers 5 kilometer : Energiegel Kittel

8 kilometer : De Kort 90 % eigen tempo 3,5 kilometer : Mezgec 95% eigen tempo 3 kilometer : Mezgec sprint 2 kilometer : Veelers sprint 1 kilometer : Kittel sprint Als alles goed gegaan is heb je gezien dat telkens je renner een inspanning moest plaatsen hij kon profiteren van z’n energiegel Ên dat je wint natuurlijk!


SCENARIO 2: Bardiani - CSF Inox

Teamselectie


Koersingrediënten Tactiek Het eerste wat je hoort te doen wanneer je een rit speelt is voor jezelf vooraf uitmaken welke tactiek je gaat hanteren. Om dat op een correcte manier te doen kan je best de volgende twee punten even overlopen: 1. Het parcours

Met Bardiani - CSF Inox heb ik gekozen voor een vlakke rit in de Giro d’Italia. Het team is gebrand op een ritzege en rekent op Modolo om Greipel, Cavendish en Kittel te verslaan. We zullen onze wedstrijd mede op hen afstemmen! 2. De rolverdeling Ken je het gezegde “Goede afspraken maken goede vrienden”? Wel, dat gaat ook op voor wielrennen en zelfs voor een spel als Pro Cycling Manager. Geef je renners van bij de start een duidelijke taak mee en je plukt er op het einde van de rit zeker de vruchten van. Mijn rolverdeling: Sprinter : Modolo Overige : Lead-out : Battaglin Pirazzi Hardrijders : Boem en Fortin Locatelli Knechten : Zardini, Bongiorno & Canola


Wedstrijd Staat je tactiek op punt? Zeker? Dan kan je beginnen met het spelen van de rit zelf. Om het jullie gemakkelijker te maken hebben we de wedstrijd opgedeeld in duidelijke fases, wat het een pak overzichtelijker zal maken omtrent welke instructies je op welke moment dient te geven. 1. Begin van de rit Ook met een team als Bardiani - CSF Inox is het belangrijk om van bij de start bij de pinken te zijn. Je hebt dan wel geen team dat puur is afgestemd op die ene topsprinter, je hebt wel een team dat in staat is om een sprinter bij te staan! Het hele team wordt naar de derde of vierde rij van het peloton genavigeerd en de belangrijkste renners krijgen een knecht ter beschikking die hun uit de wind moet houden. Canola beschermt Modolo, Bongiorno beschermt Battaglin. Verder moet er niets gebeuren, het is namelijk hoegenaamd niet aan jou om met dit team ĂŠn deze sprinter de wedstrijd te controleren. Zet je in een zetel en kijk toe hoe andere teams de kastanjes uit het vuur halen!


2. Tussenstuk Laat de wielen maar draaien, we zitten veilig in de voorste gelederen van het peloton. Komt er een windopstoot is het een eitje om je niet te laten verrassen en indien het peloton om de ĂŠĂŠn of andere reden zou besluiten om helemaal geen achtervolging in te zetten op de kopgroep ben je perfect in staat om snel een positieve impuls te geven. EĂŠn van je knechten een tijdje op 55% kort laten overnemen doet wonderen! In dit voorbeeld deden andere teams voorbeeldig hun werk en kon ik me laten meedrijven.

Laat jezelf echter niet in slaap wiegen in deze fase. Het blijft van vitaal belang om je renners te bevoorraden en alert te wezen bij mogelijke wijzigingen in het koersverloop. Komt er een helling wees dan niet te beroerd om je sprinter net iets meer naar voor te brengen zodanig dat hij zich op de helling zelf wat kan laten uitzakken. Iedere manier die je vindt om energie te sparen kan je dichter bij een overwinning brengen. Is het niet in deze rit, dan wel in een andere rit...


3. Aanloop naar de finale Op pakweg 45 kilometer van de aankomst begint de aanloop naar de sprint in een vlakke etappe. Het eerste wat je dient te doen is er voor zorgen dat al je renners bevoorraad zijn. Op deze afstand is het perfect mogelijk om het uit te zingen tot aan de finish, zonder nogmaals water te moeten gaan halen. Je kan het ook later doen, echter zal je knecht dan een pak meer energie verbruiken om terug naar de kop van het peloton te rijden... Als alles goed is gegaan hebben de andere teams de voorsprong gereduceerd tot drie, maximaal vier, minuten. Is dat niet het geval dan zet je zelf een knecht mee in de achtervolging met inspanning tussen de 75 en de 80 procent. Deze boost in tempo zorgt er voor dat ook andere teams een tandje zullen bijsteken. In mijn voorbeeld hebben de andere teams echter wederom hun werk perfect gedaan en kan ik mooi blijven zitten. Op vijfentwintig kilometer van de meet moet ik enkel nog een tikkeltje meer opschuiven en de inspanning verhogen naar 80 procent, positie behouden.

Op vijftien kilometer van de meet heb ik mijn treintje gevormd. Modolo volgt lead-out Battaglin, die hardrijder Boem volgt. Boem geef je de opdracht om z’n positie te behouden aan 95 procent. Eventueel laat je hem beschermen!


4. De eindsprint We hebben met Bardiani - CSF Inox geen renners die in staat zijn om een trein van pakweg Greipel, Kittel of Cavendish te overrulen, dus doen we dat ook niet. Boem dient ons voorin te houden en Battaglin moet Modolo op het juiste moment lanceren! Wederom, alle instructies in telegramstijl. 8 kilometer : Energiegel Boem 6 kilometer : Energiegel Battaglin 5 kilometer : Energiegel Modolo Door de energiegel is Boem in staat om steeds voorin te blijven in het peloton. Komt er een treintje langs de ene kant voorbij gesneld dan zal hij dankzij de instructie positie behouden (aan een hoog percentage) ook versnellen. Zowel onze lead-out Battaglin als Modolo kan hiervan profiteren. 6 kilometer : Boem 99 % positie behouden 3 kilometer : Battaglin 95% eigen tempo 2,3 kilometer : Battaglin sprint 1,3 kilometer : Modolo sprint Als alles perfect volgens plan is verlopen dan kon je zien hoe Boem de twee snelle renners voorin heeft gehouden ĂŠn hoe Battaglin, mede dankzij de gel, de andere treintjes een hak kon zetten door te versnellen. Mits wat geluk heb je de overwinning beet, net zoals mij!


SCENARIO 3: Katusha Team

Teamselectie


Koersingrediënten Tactiek Het eerste wat je hoort te doen wanneer je een rit speelt is voor jezelf vooraf uitmaken welke tactiek je gaat hanteren. Om dat op een correcte manier te doen kan je best de volgende twee punten even overlopen: 1. Het parcours

Deze rit is een vrij pittige rit met op het einde een stevige kuitenbijter. Het zal dan ook zaak zijn om daar goed voorin te zitten! Een extra “moeilijkheidsfactor” bij Katusha is dat de selectie voornamelijk is toegespitst op het eindklassement. 2. De rolverdeling Ken je het gezegde “Goede afspraken maken goede vrienden”? Wel, dat gaat ook op voor wielrennen en zelfs voor een spel als Pro Cycling Manager. Geef je renners van bij de start een duidelijke taak mee en je plukt er op het einde van de rit zeker de vruchten van. Mijn rolverdeling: Sprinter : Kristoff Overige : Lead-out : Paolini Moreno Hardrijders : Kolobnev & Florencio Rodriguez Knechten : Vicioso, Losada & Vorganov


Wedstrijd Staat je tactiek op punt? Zeker? Dan kan je beginnen met het spelen van de rit zelf. Om het jullie gemakkelijker te maken hebben we de wedstrijd opgedeeld in duidelijke fases, wat het een pak overzichtelijker zal maken omtrent welke instructies je op welke moment dient te geven. 1. Begin van de rit Het heeft weinig zin om hier nogmaals de instructies uitvoerig neer te pennen. Ze zijn immers grotendeels analoog met de andere scenario’s. Navigeer je team naar voor, bescherm je sprinter en kijk in hoeverre andere teams bereid zijn om de achtervolging in te zetten. Doen ze het, perfect! Doen ze het niet, zet dan één man op kop (45 à 50 procent, kort overnemen). 2. Tussenstuk Ook hier dreigen we in herhaling te vallen en gaan we dus niet wederom alles uitgebreid uitschrijven. De tips blijven immers perfect van toepassing. Blijf met je gehele team rustig zitten op de derde à vierde rij, zorg voor bevoorrading op tijd en stond en probeer de vluchters steeds binnen schot te houden zodanig dat je geen té hoog tempo moet ontwikkelen in de heuvelachtige finale.

Een tip die ik wel wil meegeven is dat je jezelf bij ieder obstakel mooi voorin posteert. Zelf versnellen doe je best niet in deze fase, dat is energieverlies.


3. Aanloop naar de finale In tegenstelling tot de vorige scenario’s is de aanloop naar de finale in vlakke ritten met een heuvelachtig slot iets moeilijker te definiëren. Zelf laat ik m’n knechten vijftien kilometer vooraleer de heuvelzone start achter drinken gaan. Op deze manier reduceer je het risico dat je knecht niet meer voorin zou weten te geraken en bespaar je nuttige energie. Tijdens de heuvelachtige finale geef je twee van je knechten de opdracht om kort over te nemen (75 à 80 procent). Je sprinter positioneer je voorin en laat je nog steeds op 70 procent z’n positie behouden. Ja, hij zal wegzakken tijdens de klim maar hij blijft wel mooi in het peloton en is, in tegenstelling tot andere sprinters niet in het rood gegaan. Gaat het om een helling die een pak dichter bij de streep ligt dan kan je kiezen voor positie behouden met een hoger percentage (75 à 85 procent). Doordat je sprinter beschermd wordt door een knecht die aardig over de heuvels komt is het geen probleem om aan te haken.

Voor de echte finale, met slothelling, losbarst zorg je er voor dat je troepen echt vlak achter de kop van het peloton zitten. Hen naar voor brengen op de laatste helling is absoluut not done. Je sprinter gaat dan helemaal in het rood en zal geen deftig resultaat behalen. Idealiter vorm je al een treintje, het mijne was: Kristoff - Paolini - Losada (85 procent, positie behouden en beschermd door een knecht die nog “fris” zat).


4. De eindsprint De voorbereiding naar de eindsprint toe verloopt net iets anders dan in een rit waarbij de aankomst biljartvlak is. Je moet met je treintje immers over een steile heuvel, zonder te veel plaatsen te verliezen, laat staan energie. Wederom beschrijven we alles in telegramstijl! 3 kilometer voor slothelling: Energiegel Losada 2 kilometer voor slothelling: Energiegel Paolini 5 kilometer van de aankomst: Energiegel Kristoff Het is belangrijk om je knecht en je lead-out in goede “conditie� over de laatste helling te krijgen. Zij zullen er immers voor zorgen dat het tempo niet stokt en dat sprinters die iet of wat zijn teruggezakt geen kans krijgen om terug te keren naar het front! Slothelling: Losada - 85%, positie behouden Na slothelling: Losada - 85% eigen tempo 2,5 kilometer: Sprint Paolini 1,2 kilometer: Sprint Kristoff Is de tactiek geslaagd dan is de kans niet onbestaande dat je een kloofje hebt met de andere (betere) sprinters en je naar huis mag met de bloemen! Ikzelf had alle geluk van de wereld in deze rit en won overtuigend.


VOLG ONS!

© PCM Focus


PCM Focus: Tactische gidsen (Part 1)  
PCM Focus: Tactische gidsen (Part 1)  

In deze tactische gids, uitgebracht door PCM Focus, wordt het tactische plan in sprintersetappes uitgebreid belicht. Deze richtlijnen zijn...

Advertisement