Page 1


БОНТОН ЗА СВАКОГ ЂАКА

СВИ ТРЕБА ДА ЗНАЈУ ШТА ДРУГАРСТВО ЗНАЧИ Незгода Тог дана последњи час је био физичко васпитање. Ученици су иза­шли на полигон. Сви заједно су учествовали у игри између две ватре. Имали су и судију. То је била њихова другарица Марија. Без об­зира на то што не може да хода, Марија је незаменљив судија. Сви је воле због њене правичности. У току игре десило се нешто не­ очекивано. Петар је погодио Ми­ лоша лоптом у главу. Од ударца су Милошеве наочаре за вид пале на земљу и стакло се разбило у парампарчад. Сви су на тренутак ућутали. – Мишо, извини... нисам намерно – промуцао је Петар збуњено. – Знам, али ја немам новца за друге наочаре – одговорио је Милош плачним гласом. Онда је настала општа гунгула. Неки су осуђивали Петра, други су га бранили. Сви су говорили углас, а чула се и понека псовка. Марија је тада дунула у пиштаљку и сви су се окренули ка њој. Граја је начас престала. – Другари, мислим да имам право решење – покушала је Марија да их смири. – Не треба да се свађамо и вичемо једни на друге. Сви смо учествовали у игри и предлажем да сви помогнемо Милошу да купи нове наочаре. Размисливши на тренутак, сви су схватили да је Марија у праву. Свакоме је то могло да се деси.

НЕ СВАЂАЈ СЕ Покушај да решиш проблем лепим речима и мирним тоном.

8

СВИ СМО ЈЕДНАКИ Ако је неко различит од тебе, не значи да је мање вредан.

ДРУГ ДРУГУ чан. Не буди себи и Прави другар помажу један другом.


БОНТОН ЗА СВАКОГ ЂАКА

ТАЈНА „Свако има неку тајну: Шу, шу, шу... Неко лепу и бескрајну, Неко тужну или смешну Неко злу. И ја имам једну тајну Врло важну, врло вредну. Ником другом – само теби Пришапнућу јутрос њу...”

ЧУВАЊЕ ТАЈНЕ је важан део сваког при­­ја­тељства. Понекад је тешко држати језик за зубима, али ако си прави друг, зна­ ћеш да чуваш тајну. Ако некад дођеш у искушење да одаш нечију тајну, најпре по­мисли како би се ти осећао ако би неко одао твоју тајну.

Мирослав Антић

ДОШАПТАВАЊЕ није одлика лепог по­­нашања. Неко се може осећати нела­го­ д­но, јер ће помислити да причаш о њему. ОГОВАРАЊЕ је ружна особина. Си­гур­­­ но можеш наћи лепше и занимљи­вије те­ ме за разговор. Труди се да код љу­­ди исти­ чеш врлине, а не мане. ТУЖАКАЊЕ није лепо. Прави дру­га­ри се не тужакају. Тужибабе нису оми­љене у друштву, јер користе сваку при­лику да се пожале на своје другаре. Међутим, уколико те неко угрожава, удара или вређа, свакако треба да се обратиш ста­ријем за помоћ.

Прочитај песму и одговори на питања.

ВЕНЧАЊЕ ТУЖИБАБА се најзад удала за ТУЖИДЕДУ. Венчала их је разредна, у првој клупи у средњем реду. Тек што су се узели и тек што су сели, сретни младенци, два сродна типа, ТУЖИБАБА скочи: – Молим, другарице, ТУЖИДЕДА се штипа! Душан Радовић

1. Ко су јунаци ове песме? 2. Како их је разредна „венчала” и зашто? 3. Како се ова песма завршава? 9


БОНТОН ЗА СВАКОГ ЂАКА

ТЕЛЕФОНИРАЊЕ И ИНТЕРНЕТ Телефон нам у многим ситуацијама може бити од велике користи. Он нам, такође, служи да одржавамо контакт са блиским људима и преносимо информације у неким хит­ним случајевима. Води рачуна да ти разговори не буду предуги, јер тако заузимаш линију и правиш већи трошак родитељима. Јеси ли успела да их добијеш?

Заузето је више од пола сата.

Опиши ситуацију са слика и покушај да саставиш причу до које је могло да доведе Сарино неумерено коришћење телефона. Шта би било да су бака и дека морали хитно да пренесу неку информацију?

Мобилни телефон Немој га користити на часу. Није културно играти игрице или пи­ сати поруке када си у друштву. Искључи звоно када си: у цркви, био­ скопу или позоришту. Не користи туђи телефон без питања и не читај туђе поруке.

18

Интернет Интернет – помаже ти да на најбржи начин сазнаш многе важне и заним­ љиве информације, али не дозволи да ти то постане једини вид забаве. Уколико си корисник неке друштвене мреже, буди опрезан приликом при­ хва­тања прија­тељ­­ства са непознатим особама. Води рачуна о садржини коментара које остављаш.


БОНТОН ЗА СВАКОГ ЂАКА

ЛЕПЕ РЕЧИ Учтивост никад није на одмет. Лепа реч и осмех не коштају ништа, а вреде пуно. Погледај слике и у балончић упиши редни број одговарајуће реченице: 1. Пријатно. 2. Молим те додај ми свеску. 3. Хвала што си ми понео торбу. 4. Извините, молим вас, што сам закаснио на час. 5. Хвала, изволите. 6. Лаку ноћ, лепо спавај. 7. Нема на чему и други пут. 8. Изволи. 9. Довиђења, видимо се сутра. 10. Лаку ноћ, мама.

19


Bonton za svakog djaka  
Bonton za svakog djaka  

Edicija Želimo da naučimo

Advertisement