Page 1

Τεύχος 30 Ιούλιος-Αύγουστος 2012

Μηνιαία εφημερίδα για τους υπολογιστές και την τεχνολογία

Τιμή: FREE

The amazing Spiderman 5 cool εφαρμογές για το skype Windows 8 - Μια ευχάριστη έκπληξη; Μετατροπή smartphone σε σαρωτή

Σύντηξη Νικελίου – Υδρογόνου στην Ελλάδα !

Επαγγελματικά προγράμματα Vodafone


PCnews

00010

2

Μηνιαία εφημερίδα για τους υπολογιστές και την τεχνολογία Τεύχος 30 - Ιούλιος-Αύγουστος 2012

Editorial

Μήνυμα του εκδότη

Απίστευτη η λαοθάλασσα που “έκραξε” τους G20 στο Μεξικό!

Θέλοντας να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην ευρεία ενημέρωση, σας αναμεταδίδουμε σημαντική είδηση για την οποία τα ελληνικά ΜΜΕ κωφεύουν! Ενώ οι G20 συνεδριάζανε στο Μεξικό, ακριβώς απ’ έξω γινόταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις παγκοσμίως με μηδενική τηλεοπτική και δημοσιογραφική κάλυψη! Οι κυβερνήσεις έκαναν αίτημα στην google η όποια είναι ιδιοκτήτρια του Youtube και έτσι όλα τα βίντεο κατεβαίνουνε από το yοutube αμέσως μόλις ανέβουν.

25ης Μαρτίου 19 – Φίλυρο, Θεσ/νίκη, Τηλ: 2310-678349 www.pc-news.gr e-mail: info@pc-news.gr Ιδιοκτήτης - Εκδότης: Νίκος Κούκος Συνεργάστηκαν: Ελένη Χαλικιά Γιώργος Δαλακούρας Νίκος Κούκος Κωδικός 336270 Πωλήσεις - Διαφήμιση: info@pc-news.gr Graphic design: Νίκος Κούκος Τα κανάλια ασφαλώς έχουν συμφωνήσει να μην καλύψουν αυτή την διαδήλωση η οποία βέβαια έχει ήδη δημοσιευτεί σε αρκετά blogs

Νίκος Κούκος

Διαβάστε αναλυτικά...... • 5 cool εφαρμογές για το skype σελ.3 • ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ INTERNET ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ σελ. 4-5 • Το spam του μήνα σελ. 6 • Τοπ 50 ιστοσελίδες στην Ελλάδα σελ. 7

• ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ openSUSE σελ. 8-9 • Παίξτε με το screensaver σε επιφάνεια KDE σελ. 10-11 • Windows 8, μια ευχάριστη έκπληξη; σελ. 12-13 • Golden Bytes – ΙούλιοςΑύγουστος 2012 σελ. 14-15 • Μετατροπή του smartphone σας σε σαρωτή σελ. 16-17 • Επαγγελματικά προγράμματα Vodafone σελ. 18 • HTC Titan και Radar με Windows Phone 7,5 σελ. 19

• The amazing Spiderman σελ. 20 • Fez - Η πραγματικότητα είναι αντίληψη... σελ. 21 • Προγραμματιστικά προβλήματα σελ. 22 • Οι λύσεις των προηγούμενων προβλημάτων σελ. 22 • Σύντηξη Νικελίου – Υδρογόνου στην Ελλάδα σελ. 23 • Ο νόμος του Μέρφυ και οι υπολογιστές σελ. 24 • Ιντερνετικές επιλογές σελ. 24 • Διαβάστε στο επόμενο τεύχος σελ. 24


Χρήσιμα για αρχάριους

5 Cool εφαρμογές για το Skype

PCnews

3

00011

Το Skype είναι μια από τις πιο διάσημες δωρεάν εφαρμογές του διαδικτύου. Εκτός όμως από την πλέον ευρέως γνωστή χρήση του ως βιντεοτηλέφωνο υπάρχουν και κάποιες άλλες χρήσεις του οι οποίες θα σας ενδιέφεραν και πιθανότατα δεν γνωρίζετε ακόμα.

Πέρα από το διαδικτυακό τηλεφώνημα: Προχωρημένα χαρακτηριστικά του Skype

Φυσικά γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε δωρεάν τηλεφωνήματα με το Skype κι επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για κλήση σε σταθερά ή κινητά με πολύ χαμηλή χρέωση, όμως υπάρχουν κι άλλες χρήσεις που αξίζουν να γνωρίσετε.

1. Δωρεάν ομαδική τηλεδιάσκεψη

Είτε αφορά την οικογένειά σας, είτε την παρέα των φίλων σας είτε την εργασία σας, μια ομαδική βιντεοκλήση μέσω του Skype είναι δυνατή. Μπορείτε να έχετε μέχρι και 25 συμμετέχοντες,όμως θα ακούγεται μόνο η φωνή τους. Αν επιθυμείτε να υπάρχει η δυνατότητα ομαδικής βιντεοδιάσκεψης, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν Premium ή έναν Business λογαριασμό και φυσικά να πληρώσετε ξεκινώντας από $4.99 /μήνα το οποίο δεν είναι και πολύ, αν αναλογιστείτε τις χρεώσεις στην ελληνική τηλεφωνία και κυρίως του ΟΤΕ παλαιότερα.Χρήσιμα πρόσθετα (Add-ons)

2. Διαχείριση επαφών και μπλοκάρισμα

να χρησιμοποιήσετε άλλο εργαλείο ώστε να το πετύχετε. Ένα από τα πιο γνωστά δωρεάν προγράμματα γι’ αυτή τη δουλειά είναι το Pamela. Αναζητήστε το στο Google και θα το βρείτε αμέσως. Η δωρεάν έκδοσή του για Windows επιτρέπει ηχογράφηση μέχρι και 15 λεπτά και βιντεοκλήσεις μέχρι 5 λεπτά. Οι πληρωμένες εκδόσεις σας δίνουν απεριόριστη ηχογράφηση φωνής, βίντεο και chat. Υπάρχει επίσης ο MP3 Skype Recorder ο οποίος δεν έχει κάποιους περιορισμούς όσον σφορά τον χρόνο κι επίσης μπορεί να κάνει αυτόματη και stealth ηχογράφηση. Επίσης, για χρήστες Mac OS X υπάρχει το IMCapture καθώς κι εφαρμογές για iPhone – iPad τις οποίες θα πρέπει να αναζητήσετε.

4. Skype Games και ζωγραφική

Στην αρχή υπήρχε ένα απλό εργαλείο σκετσαρίσματος, όμως τώρα αντικαταστάθηκε από πολύ καλύτερες εφαρμογές όπως το uSeeToo. Όχι απλά μπορείτε να παίξετε σκάκι, να κάνετε κολάζ και να μοιραστείτε φωτογραφίες με άλλους χρήστες του Skype, αλλά αυτή η μικρή Java εφαρμογή σας επιτρέπει να ζωγραφίσετε και ελεύθερα ή χρησιμοποιώντας γεωμετρικά σχήματα. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε το GameXN GO, μια εφαρμογή για να παίζετε δωρεάν παιχνίδια στο Skype. Αφού το κατεβάσετε εσείς κι ένας φίλος σας, διαλέξτε ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους από παιχνίδια δράσης και αθλητικά μέχρι πάζλ.

ενοχλητικών κλήσεων

Όταν πρόκειται να προσθέσετε κάποια επαφή στο Skype, μπορείτε να το κάνετε εισάγοντας ένα όνομα ψάχνοντας για χρήστες του Skype με το e-mail τους, τον αριθμό τηλεφώνου τους, ολόκληρο το όνομά τους ή τον Skype όνομά τους. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να εισάγετε κι ένα ολόκληρο βιβλίο επαφών μονομιάς από το Outlook Express ή λίστες επαφών του Facebook; Δυστυχώς βέβαια, θα υπάρχουν κι επαφές τις οποίες δεν θα θέλατε να έχετε. Αν χρησιμοποιείτε Windows, μπορείτε να μπλοκάρετε κάποιον απλά πηγαίνοντας στις Επαφές (Contacts) ή στο tab Πρόσφατα (Recent). Αν τώρα χρησιμοποιείτε OS X, ενεργοποιήστε την πλαϊνή μπάρα και μπλοκάρετε από κει. Και στις δυο περιπτώσεις μπορείτε να καταγγείλετε το άτομο στο Skype κι αυτό θα σημειώσει και αποθηκεύσει το όνομά του. Επίσης μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας έτσι ώστε μόνο εκείνοι που βρίσκονται στις Επαφές σας να μπορούν να σας καλέσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν καλείτε από το εξωτερικό, όπου τα τηλεφωνήματα spam είναι συχνά. Κάντε λοιπόν κλικ στο Tools > Options > Privacy ώστε να μπλοκάρετε ανεπιθύμητες κλήσεις.

3. Ηχογράφηση τηλεφωνημάτων

Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε περ΄πιπτωση που θα χρειαστείτε το τηλεφώνημα για περαιτέρω επεξεργασία αργότερα Δυστυχώς, αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι εγγενές στο Skype και θα πρέπει

5. Κάμερα ασφαλείας

Με λίγες γνώσεις παραπάνω μπορείτε να κατασκοπεύσετε τον σκύλο σας, ή να ρίξετε μια ματιά στο σπίτι σας τώρα που λείπετε διακοπές. Ακόμα, να κατασκοπεύσετε την babysitter σας κι αν έχετε λόγο, τον/την σύντροφό σας! Σ’αυτό όμως θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.


PCnews

00100 Εισαγωγή

4

Χρήσιμα για αρχάριους

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ INTERNET ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το δορυφορικό internet είναι η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο μέσω ενός δορυφόρου ο οποίος σας δίνει τη δυνατότητα να συνδέεστε στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες. Η δορυφορική σύνδεση στο διαδίκτυο προσφέρει λήψη πληροφοριών από τον παγκόσμιο ιστό, υπηρεσίες τηλεφώνου, υπηρεσίες μουσικής και ταινιών, υπηρεσίες ραδιοφώνου, χρήση wifi και γενικότερα όλες τις υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται και στις ADSL συνδέσεις. Το δορυφορικό internet είναι μια πολύ καλή λύση για όσους βρίσκονται σε δύσκολες περιοχές όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο με ADSL σύνδεση λόγω ελλειμμάτων στις υποδομές αλλά και για μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν μεγάλες λήψεις όγκων πληροφοριών από το διαδίκτυο.

Εξοπλισμός

Για να συνδεθείτε στο δορυφορικό internet θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν εξοπλισμό όπως ακριβώς γίνεται και στη σύνδεση διαδικτύου μέσω των ADSL συνδέσεων. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται για το δορυφορικό internet είναι η εγκατάσταση

μιας κεραίας (δορυφορικό πιάτο) σε ένα εξωτερικό σημείο του σπιτιού ή της επιχείρησής σας το οποίο να μην έχει καμία κάλυψη για να μπορεί η κεραία να επικοινωνεί με τον δορυφόρο. Επίσης, χρειάζεται η καλωδίωση η οποία συνδέεται με την κεραία και το δορυφορικό μόντεμ, το καλώδιο δικτύου για τη σύνδεση του μόντεμ με τον υπολογιστή σας και ο προσαγωγέας ισχύος ο οποίος συνδέεται με το μόντεμ και την πρίζα.

Δυνατότητες

Οι δυνατότητες που έχει η δορυφορική σύνδεση διαδικτύου είναι η αυξημένη ταχύτητα για κατέβασμα και ανέβασμα αρχείων, αλλά κυρίως η πρόσβαση από περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει τηλεφωνική γραμμή. Υπάρχουν δύο επιλογές σύνδεσης δορυφορικού internet, η πρώτη η οποία είναι για κατέβασμα και ανέβασμα αρχείων στο διαδίκτυο όπου η ταχύτητα φθάνει στα 10 Mbps και η δεύτερη επιλογή σύνδεσης για κατέβασμα αρχείων με υψηλή υποστηριζόμενη ταχύτητα έως και 2 Mbps καθώς και για αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο.


PCnews

Χρήσιμα για αρχάριους

....συνέχεια

Εταιρείες-Πακέτα

Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο το δορυφορικό internet, όμως υπάρχουν εταιρείες οι οποίες παρέχουν σε επαγγελματίες και σε ελεύθερους χρήστες το δορυφορικό internet μέσω συνδρομητικών πακέτων με συνδυασμό τον εξοπλισμό και προσιτές τιμές για όλους. Δείτε στους παρακάτω πίνακες ποιες εταιρείες διαθέτουν στην Ελλάδα δορυφορικό internet και τα πακέτα τα οποία προσφέρουν.

Εταιρεία: Μηνιαία Χρέωση: Ταχύτητα για κατέβασμα αρχείων: Ταχύτητα για ανέβασμα αρχείων: Υποστήριξη:

Forthnet 39,90 Ευρώ 10 Mbps

Εταιρεία: Μηνιαία συνδρομή: Μηνιαία χρέωση εξοπλισμού: Ταχύτητα για κατέβασμα αρχείων: Ταχύτητα για αναζήτηση πληροφοριών: Δωρεάν κίνηση: Ογκοχρέωση: Ιστοσελίδα:

5

00101

Satin 295 Ευρώ 147 Ευρώ 128 Κbps 512 Κbps

1,5 GB 0.29 Ευρώ ανά MB www.marinet.gr/satellite/satin.php

2 Mbps

Δώρο: Ιστοσελίδα:

Δεν απαιτείται τηλεφωνική γραμμή Στατική IP www.forthnetgroup.gr

Εταιρεία: Πακέτο:

Hellas Sat BUSINESS 500

Μηνιαία Χρέωση: Κόστος Εξοπλισμού: Ταχύτητα για κατέβασμα αρχείων: Ταχύτητα για ανέβασμα αρχείων: Ιστοσελίδα:

Hellas Sat ΗΟΜΕ BUSINESS 1000+

146,38 Ευρώ 1488,3 Ευρώ 512 Kbps

Hellas Sat ΗΟΜΕ BUSINESS 1000 244,78 Ευρώ 1488,3 Ευρώ 1024 Kbps

256 Kbps

256 Kbps

512 Kbps

www.hellas-sat.net

www.hellas-sat.net www.hellas-sat.net

367,78 Ευρώ 1488,3 Ευρώ 1024 Kbps

Ελένη Χαλικιά Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Μέλος Ελληνικής Κοινότητας openSUSE


PCnews

00110

6

1.

Διαδίκτυο

To spam του μήνα Ιουλίου 2.

Πολύ μικρό και πολύ επικίνδυνο αν διαθέτετε λογαριασμό Paypal! Είναι πολύ εύκολο να την πατήσετε αν δεν κάνετε hover πάνω στον σύνδεσμο, για να δείτε ότι οδηγείστε σε άλλη ιστοσελίδα

From: PayPal Date: 10/07/2012 We want to inform you that your account was accessed from an unauthorized computer. Please visit https://www.paypal.gr and confirm that you are the owner of the account. Login : https://www.paypal.gr

Πολύ αστείο, πρώτα λόγω σεναρίου και μετά λόγω άθλιας μετάφρασης (αυτόματης).Απολαύστε το! Γεια Πώς είσαι; Ζητώ συγγνώμη γι ‘αυτό εισβολής, Έπρεπε να επικοινωνήσουμε μαζί σας με αυτόν τον τρόπο, επειδή θέλω να κάνω μια πολύ σημαντικό πράγμα. Το Σας φαίνεται λίγο ύποπτο αλλά είναι αλήθεια ότι δεν με ξέρεις και εγώ δεν ξέρεις. Πάσχω από καρκίνο του εγκεφάλου που είναι βαριά άρρωστη, ο γιατρός μου με ενημέρωσε μόλις ημέρα μου είναι οι λογαριασμοί που οφείλεται στην επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου. Σύμφωνα με Ο Δρ τι δικαιολογεί μου μια μπάλα τώρα εγκαθίσταται στο κλουβί του εγκεφάλου μου, έχω αυτήν την ασθένεια για πάνω από 4 χρόνια. Εγώ χήρα και δεν έχω παιδιά ή γονείς. Σκοπεύω να κάνω μια δωρεά του όλα τα υπάρχοντά μου. Πούλησα σχεδόν την επιχείρησή μου με ένα ξύλο εταιρεία εξαγωγής στον Καναδά και ήμουν σχεδόν 45 χρόνια, μερικά από αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθεί μια διαφορετική ενώσεις και τα κέντρα για τα ορφανά και οι άστεγοι. Εγώ Δεν ξέρω σε ποιο τομέα της δραστηριότητας που ασκούν, αλλά εγώ θα σας βοηθήσει. Έχω τώρα σε προσωπικό λογαριασμό μου δεσμευμένο λογαριασμό, το ποσό των € 1.025.000 (Ένα εκατομμύριο € 25.000) που έπρεπε να τηρούν κατασκευαστικό έργο Αφρικανικές χώρες όπου είμαι τώρα Μπενίν, και όχι οι πληγείσες χώρες Πόλεμος πλευρά της Αφρικής. Εγώ τριμμένο θα σας δώσει τα χρήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν επιχειρήσεων, σας παρακαλώ να το δεχθούμε αυτό γιατί είναι ένα δώρο που μου γεγονός και χωρίς να ρωτήσει τίποτα σε αντάλλαγμα εκτός από το ότι έχετε να κάνετε Λίγα βήματα από τότε, διότι δεν είχα χρόνο να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις σε μία μόνο απαλλαγή Τράπεζα μου κάνουν. Υποφέρω πολύ και είμαι πολύ φοβισμένος, μπορώ σχεδόν δεν κοιμόταν τη νύχτα με την ημέρα, επειδή δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να έχουν δωρίσει όλα τα χρήματα αλλιώς νομίζω ότι θα ήταν «gâchis.N Μην έχετε κανέναν φόβο, πριν επικοινωνήσουμε μαζί σας, γιατί προσευχήθηκα για αρκετές νύχτες για τον Κύριο Ιησού Χριστό μπορεί να μου δώσει το επικοινωνήστε με έναν έμπιστο πρόσωπο για το οποίο μπορώ να εμπιστευτώ περίπτωση και αυτό είναι αποτέλεσμα του τι κάνω την έρευνα που μου επέτρεψε να έχω τη διεύθυνσή σας. Να ξέρετε ότι μπορείτε να κρατήσετε τα μισά χρήματα σε εσάς και το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στη μνήμη μου και μια ομοσπονδία του αγώνα κατά του καρκίνου και επίσης να αξιοποιήσουν ορφανοτροφεία. Θα έχετε τις ακόλουθες πληροφορίες: ΟΝΟΜΑ: .......................... ΟΝΟΜΑΤΑ: ...................... ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ................. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ...................... ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ................ για να διαβιβασθεί στον τραπεζίτη μου, ώστε μαζί να κάνετε προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση transaction.Veuillez μένα αυτό άμεσα με το γράψιμο E-MAIL: paizee@protestant.com Η Βίβλος λέει ότι τα πάντα στην εποχή του και ήρθε η ώρα για σας να λαμβάνουν αυτούς τους πόρους για τα έργα του αιώνιου. Έχετε λαμβάνουν, αναζητούν και θα βρείτε, μην χτυπάτε και η πόρτα θα ανοίξει. Κατά Ματθαίον 7:07 Υπολογίζω την καλή σας θέληση και κυρίως η σωστή χρήση αυτών των κονδυλίων. Εν αναμονή της από εσάς, παρακαλώ δεχθείτε τις εγκάρδιες και αδελφικές μου χαιρετισμούς. Ειλικρινά σας αφοσιωμένος και ο Θεός να σας ευλογεί. Κα Frederique Paizee


Διαδίκτυο

Top 50 ιστοσελίδες στην Ελλάδα

Η σειρά κατάταξης των ιστοσελίδων γίνεται σύμφωνα με την επισκεψιμότητα τους προηγούμενου μήνα 1 Google google.gr Η ηλεκτρονική έκδοση της 31 googleusercontent.com Η μεγαλύτερη μηχανή εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» googleusercontent.com αναζήτησης παγκόσμια, στα 15 newsbeast.gr newsbeast. Σύνολο ιστοσελίδων που ελληνικά gr Ελληνική ιστοσελίδα με νέα σχετίζονται με το Google 2 Facebook facebook.com για την οικονομία, την πολιτική, και ένα μεγάλο σύνολο Το πασίγνωστο site κοινωνικής τα σπορ και πολλές άλλες υπηρεσιών που προσφέρει. Δεν δικτύωσης για επικοινωνία, κατηγορίες είναι μια ιστοσελίδα διαδικτυακή παρουσία, 16 gazzetta.gr gazzetta.gr 32 xhamster.com xhamster. ανέβασμα φωτογραφιών, Πολύ δημοφιλές αθλητικό site com Ακόμα μια ιστοσελίδα διαμοιρασμό συνδέσμων κ.λ.π. 17 newsbomb.gr newsbomb. με βίντεο ακατάλληλου για 3 YouTube youtube.com gr Σχετικά νέο μεγάλο ανηλίκους περιεχομένου Διαμοιρασμός και διάδοση ειδησεογραφικό portal 33 Η Ναυτεμπορική αρχείων βίντεο δωρεάν. 18 Sport FM sport-fm.gr naftemporiki.gr 4 Google google.com Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις και Ημερήσια οικονομική Η γνωστή μηχανή αναζήτησης, όχι μόνο εφημερίδα. η διεθνής της σελίδα 19 news247.gr news247.gr 34 defencenet.gr defencenet. 5 Yahoo! yahoo.com Δημοσιογραφικό site gr Ιστοσελίδα για αμυντικά Μια ακόμα πολύ μεγάλη 20 www.Sport24.gr sport24. θέματα μηχανή αναζήτησης και clubs, gr Sport news, Live Scores 35 Contra.gr contra.gr δημιουργία λογαριασμού 21 Blogger.com blogger.com Αθλητικό περιοδικό με διεθνή e-mail και άλλα. Δωρεάν αυτόματη δημιουργία και τοπική επικαιρότητα, 6 Windows Live live.com ιστολογίου το οποίο προγνωστικά, παραπομπές και Η τρίτη μεγαλύτερη μηχανή ενημερώνεται μέσω FTP παιχνίδια ΟΠΑΠ αναζήτησης από την Microsoft. 22 wigetmedia.com 36 Tro-ma-ktiko tro-ma-ktiko. 7 Wikipedia wikipedia.org wigetmedia.com blogspot.com Οnline συνεργατική Νέα είσοδος απευθείας στο Νο Ειδήσεις και ενεργή εγκυκλοπαίδεια 22! Διαφημιστική ...Δείτε τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων 8 Blogspot.com blogspot. 23 LinkedIn linkedin.com πολιτών με καταγγελίες, com Ιστοσελίδα επαγγελματικής προβληματισμούς και σχόλια Δωρεάν δημιουργία ενός δικτύωσης 37 tovima.gr tovima.gr ιστολογίου με ειδικό λογισμικό 24 William Hill Online Ιστοσελίδα της γνωστής on-line williamhill.com ελληνικής εφημερίδας 9 Twitter twitter.com Online στοιχήματα και τζόγος 38 Booking.com Κοινωνική δικτύωση με στο William Hill, τον μεγαλύτερο booking.com υπηρεσίες microblogging bookmaker του κόσμου Παγκόσμιο site κρατήσεων για και χρήση στιγμιαίας 25 enikos.gr enikos.gr διακοπές επικοινωνίας, SMS ή web Το δημοσιογραφικό site του 39 Real interface Νίκου Χατζηνικολάου real.gr 10 newsit.gr newsit.gr 26 ΣΚΑΪ skai.gr Ειδήσεις Ιστοσελίδα ενημέρωσης με νέα Αναλυτικό πρόγραμμα, ειδήσεις από την από την Ελλάδα και τον Κόσμο και ζωντανή μετάδοση του Ελλάδα και 11 In in.gr καναλιού μέσω διαδικτύου τον Κόσμο, Δικτυακή πύλη με θεματικό 27 Skroutz.gr skroutz. άμεση κατάλογο, νέα, υπηρεσίες gr Σύγκρινε τιμές σε online ενημέρωση e-mail, διασκέδαση, καταστήματα, βρες ευκαιρίες για όλες τις πολιτιστικά, καιρό, διασκέδαση, στην αγορά, αγόρασε online! εξελίξεις μηχανή αναζήτησης και 28 Meteo meteo.gr 40 Έθνος χρηματιστήριο. Μετεωρολογικές προγνώσεις ethnos.gr 12 WordPress.com για την Ελλάδα. Πληροφορίες Η wordpress.com για προορισμούς, οδικό δίκτυο ηλεκτρονική Ακόμα ένα site δημιουργίας και αρχαιολογικούς χώρους έκδοση της ιστολογίων για λίγο πιο 29 Live Jasmin.com εφημερίδας προχωρημένους χρήστες. livejasmin.com Έθνος 13 Jungle.gr jungle.gr Ιστοσελίδα για ενηλίκους. Το 41 Babylon Η online έκδοση της Ζούγκλας. πιο διάσημο video chat δίκτυο babylon. Ρεπορτάζ, Ελλάδα, Οικονομία, 30 Capital capital.gr com Κόσμος, Sports, Οικονομική ενημέρωση Εύχρηστη Τεχνολογία, Videos και παρακολούθηση του ιστοσελίδα 14 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ protothema. χρηματιστηρίου σε πραγματικό gr χρόνο.

PCnews

7

00111

μεταφράσεων 42 Gossip-tv.gr gossip-tv.gr Τo gossip-tv.gr είναι ένα ειδικό ενημερωτικό portal με Web TV (με ζωντανό 6ωρο πρόγραμμα) 43 Χρυσή Ευκαιρία xe.gr Προσφορά και ζήτηση εργασίας από την ηλεκτρονική έκδοση της ομώνυμης εφημερίδας. 44 Car, αγγελίες, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, φορτηγά car.gr 45 t.co t.co Προστατευτική σελίδα του Twitter στην οποία οδηγείται κάποιος αυτόματα αν ανιχνευτεί κακόβουλη ενέργεια εις βάρος του 46 The Internet Movie Database imdb.com Όλα τα νέα για τους σινεφίλ. 47 Η Καθημερινή kathimerini. gr Ημερήσια πρωινή εφημερίδα. 48 MSN msn.com Πόρταλ για ψώνια, νέα, οικονομικά, e-mail, αναζήτηση, και chat. 49 eBay ebay.com Διεθνές site δημοπρασιών 50 ΤΑ ΝΕΑ tanea.gr Ηλεκτρονική Έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Πηγή: Alexa


PCnews

01000

8

Linux Corner

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ openSUSE

“Αντίγραφα Ασφαλείας”

Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι χρήσιμα για το σύστημα και τα αρχεία σας σε περίπτωση εμφάνισης προβλήματος. Σας βοηθούν στο να επαναφέρετε το σύστημα και τα αρχεία σας στην κατάσταση που ήταν το σύστημα σας την στιγμή που δημιουργήσατε το αντίγραφο ασφαλείας.

αποθήκευσης του αντιγράφου ασφαλείας δίνοντας του μια ονομασία και next για συνέχιση Δείτε την εικόνα 3

6.Πατήστε

next σε αυτό το παράθυρο για να συνεχιστεί η διαδικασία δημιουργίας αντίγραφου ασφαλείας

Για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1.Πηγαίνετε στο Kickoff -> Computer -> Yast 2.Δώστε τον κωδικό διαχειριστή τον οποίο έχετε δώσει κατά την

7.Στο

διαδικασία εγκατάστασης της διανομής

3.Πηγαίνετε στην καρτέλα System στην επιλογή System Backup Δείτε την εικόνα 1

παράθυρο “Search Constraints” βλέπετε τα αρχεία για δημιουργία αντίγραφου ασφαλείας όπου μπορείτε πηγαίνοντας στο Add να προσθέσετε και κάποια επιπλέον αρχεία, για συνέχιση πατήστε next

8.Στο παράθυρο “Search for Modified Files” βλέπετε την διαδικασία που αντιγράφονται τα αρχεία και πατήστε next

9.Στο παράθυρο “Backup Summary” βλέπετε μερικές πληροφορίες

για τη δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας αλλά και την τοποθεσία στην οποία το αποθηκεύσατε Δείτε την εικόνα 4

4.Στο παράθυρο που θα σας εμφανιστεί πηγαίνετε στο Back Up Manually Δείτε την εικόνα 2

5.Στο

επόμενο παράθυρο “Archive Settings” πηγαίνετε στο Filename και επιλέξτε την τοποθεσία

10.Πηγαίνετε στην τοποθεσία στην οποία αποθηκεύσατε το backup σας και δείτε ότι το αντίγραφο ασφαλείας σας έχει δημιουργηθεί επιτυχώς Δείτε την εικόνα 5


PCnews

Linux Corner

9

01001

...συνέχεια

3. Με την εντολή αυτή θα δείτε όλες τις διεργασίες του συστήματος σας ps -u onomasiaxristi -H Δείτε την εικόνα 7

“Έλεγχος Διεργασιών”

Ο έλεγχος των διεργασιών στο σύστημα σας είναι σημαντικός για την ασφάλεια του συστήματος σας. Με τον έλεγχο διεργασιών μπορείτε να δείτε όλες τις διεργασίες που τρέχουν στο σύστημα σας και να καταλάβετε εάν κάποια διεργασία είναι γνωστή ή εάν κάποια διεργασία είναι άγνωστη δηλαδή από κάποιον κακόβουλο χρήστη του διαδικτύου που πιθανόν να σας δημιουργεί πρόβλημα στο σύστημα σας. Για να δείτε τις διεργασίες οι οποίες τρέχουν στο σύστημα σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Aνοίξετε το τερματικό σας πηγαίνοντας στο Kickoff -> Applica-

tions -> Terminal -> Terminal και έτοιμο για χρήση ακολουθώντας τις παρακάτω εντολές για τον έλεγχο διεργασιών:

2. Με την εντολή αυτή θα δείτε όλες τις διεργασίες του συστήματος

4. Με την εντολή αυτή θα δείτε όλες τις διεργασίες του συστήματος σας w -s

5. Με την εντολή αυτή θα δείτε όλες τις διεργασίες του συστήματος σας w -sh onomasiaxristi

6. Με την εντολή αυτή θα δείτε όλες τις διεργασίες του συστήματος σας uptime

Δείτε την εικόνα 8

σας ps -u onomasiaxristi Δείτε την εικόνα 6

Ελένη Χαλικιά Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Μέλος Ελληνικής Κοινότητας openSUSE


PCnews

01010

Linux Corner

10

Παίξτε με το screensaver σε επιφάνεια KDE

Μιας και βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, να και ένα θέμα για να ασχοληθούμε έτσι για πλάκα, για ευχαρίστηση, μια μέρα που δεν θα καταφέρουμε να βρεθούμε σε μια παραλία. Τα μόνα που χρειαζόμαστε είναι λειτουργικό Linux και desktop KDE. Πάμε λοιπόν. Το screensaver στο KDE έχει έναν ελάχιστο χρόνο ενός λεπτού. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στα 0 δευτερόλεπτα αν θέλουμε. Χτησιμοποιώντας τον Dolphin ή τον Konqueror σαν Super User πηγαίνετε στο φάκελο /usr/ share, δημιουργήστε ένα νέο φάκελο και ονομάστε τον

για να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φωτογραφία. Από το Configure your Desktop, κάντε κλικ στο Display and Monitor στην τέταρτη σειρά.

Τώρα, κάντε κλικ στο Screen Saver.

svr. Κατόπιν, βρείτε μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία από τη συλλογή σας και σώστε τη στον παραπάνω φάκελο (/usr/share/svr) με το όνομα saver.png. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω φωτό. Κάτω από το Banners and Pictures επιλέξτε Slide Show και πατήστε Setup

Τώρα, μπορούμε να ρυθμίσουμε το screensaver μας


Linux Corner

...συνέχεια

PCnews

11

01011

Στο Setup, χρησιμοποιούμε τον φάκελο που δημιουργήσαμε προηγουμένως. Επίσης, παρατηρήστε ότι απενεργοποιήσαμε όλες τις δυνατότες που μας δίνονται Resize images κ.λ.π και ορίσαμε τον χρόνο στα 140 δευτερόλεπτα. Στην προεπισκόπηση βέπουμε ήδη την εικόνα μας.

Τώρα, για να παίξουμε ακόμα λίγο με την καθυστέρηση, χρησιμοποιώντας τον Konqueror ή τον Dolphin σαν Super User, πηγαίνετε στο φάκελο / home/jim/ (στον φάκελο με το user name σας δηλαδή)

Βρείτε το αρχείο με ονομασία kscreensaverrc και κάντε δεξί κλικ επάνω του. Ανοίξτε το με το Kwrite:

Θα παρατηρήσετε ότι έχουμε ορίσει το Timeout σε μηδέν ( Timeout=0). Αυτό θα μας δώσει μια καθυστέρηση ο δευτερολέπτων. Αν θέλετε μπορείτε βέβαια να ορίσετε κάποια άλλη τιμή. Αλλάξτε το Enabled=false σε Enabled=true και σώστε το αρχείο. Όταν κουραστείτε να έχετε συνεχώς το screensaver να σας διακόπτει την εργασία σας, πηγαίνετε στο Configure Your Desktop και κλείστε το screensaver. Διασκεδάστε !

Πηγή: άρθρο του Jim Wilkinson (jimwilk)


PCnews

01100

Χρήσιμα για αρχάριους

12

Windows 8: Μια ευχάριστη έκπληξη;

Η αναμενόμενη έκδοση των Windows 8, με εκδόσεις beta να διατίθενται από τον Οκτώβριο του 2011, μας έχει κάνει ανήσυχους, νευρικούς ή ενθουσιώδεις, ανάλογα πάντα βέβαια με το πως βλέπει ο καθένας το πιο διαδεδομένο λειτουργικό στον κόσμο. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις φήμες που κυκλοφορούν για τα Windows 8, τις περισσότερες βέβαια από τις οποίες θα δούμε στη νέα έκδοση του λειτουργικού.

Εκπλήξεις στα Windows 8

Όταν πρωτοακούστηκε ότι στα Windows 8 δεν θα μπορούμε να παίξουμε DVD, οι περισσότεροι νομίσαμε ότι πρόκειται για μια ανοησία. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, είναι αλήθεια. Η Microsoft για να γλιτώσει κάποια κόστη λογισμικού (περίπου 2 δολάρια ανά κόπια δηλαδή), αποφάσισε να αποκλείσει την αναπαραγωγή DVD στη βασική έκδοση των Windows 8. Ο codec που χρειάζεται για την αναπαραγωγή DVD είναι πατενταρισμένος κι έτσι, κάθε συσκευή η οποία θέλει (νόμιμα) να συμπεριλαμβάνει αναπαραγωγή DVD πρέπει να πληρώνει ένα ποσό αδειοδότησης. Επίσης, δεν θα συμπεριλαμβάνεται το Windows Media

Center. Για να έχετε λοιπόν υποστήριξη αναπαραγωγής DVD καθώς και το Windows Media Center, θα πρέπει να αγοράσετε τα Windows 8 Pro ή να κατεβάσετε το Media Center Pack. Η λογική της Microsoft είναι ότι όλο και περισσότερα Ultrabooks και tablets κατασκευάζονται χωρίς οπτικούς αναγνώστες ( CD/DVD drives) και θα ήταν άδικο όλοι να πληρώνουν για χαρακτηριστικά τα οποία μόνο κάποιοι χρησιμοποιούν. Αυτό βέβαια είναι λογικό και αν είστε χρήστες των εκδόσεων Windows 7 Starter και Home Basic θα έχετε ήδη παρατηρήσει ότι η δυνατότητα αναπαραγωγής DVD δεν υποστηρίζεται ούτε σ’ αυτές τις εκδόσεις των Windows. Από την άλλη βέβαια, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε και ιδιαίτερα μιας και όλοι οι μεγάλοι πωλητές υπολογιστών, θα φροντίσουν να έχουν τα Windows 8 Pro σε κάθε υπολογιστή ο οποίος έχει οπτικό αναγνώστη, βέβαια η οικονομική διαφορά θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από 2 δολάρια. Αν από την άλλη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να αποκτήσετε κάποιο οικονομικό πακέτο το οποίο γι’ αυτόν το λόγο δεν διαθέτει υποστήριξη αναπαραγωγής DVD, τότε, πολύ απλά, κατεβάστε τον πολύ καλό εναλλακτικό VLC Media Player, ο οποίος προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Η VLC είναι μια Γαλλική εταιρία και όπως υποστηρίζει, σύμφωνα με τη Γαλλική νομοθεσία οι πατέντες λογισμικού δεν αναγνωρίζονται. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι είναι νόμιμο για χρήστες άλλων χωρών να κατεβάζουν

και να χρησιμοποιούν το παραπάνω λογισμικό; Εεε..., ας αλλάξουμε θέμα καλύτερα. Τώρα, σαν ένα θετικό “συν”, επιτέλους οι χρήστες των Windows θα μπορούν να “τραβήξουν” ένα screenshot και να το σώσουν κατευθείαν σε ένα φάκελο. Όχι βέβαια ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Απλά, πριν, πατώντας το Shift+PrtScr ή το Fn+PrtScr ανάλογα με τον υπολογιστή που διαθέτατε, σώζατε το screenshot στο clipboard και κατόπιν, έπρεπε να ανοίξετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (όπως το Paint) για να επικολλήσετε την εικόνα και κατόπιν να τη σώσετε. Αυτό, για την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών Windows ήταν αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο. Τώρα όμως, στα Windows 8, απλά πατήστε τα Windows key + PrtScr ώστε να “τραβήξετε” το screenshot και κατευθείαν θα σας ανοίξει ένας διάλογος για να σώσετε την εικόνα σε αρχείο “png”.

Ένα tip

Ξέρατε ότι μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την έκδοση των Windows 8 ( Windows 8 Consumer Preview) και να τη δοκιμάσετε στον υπολογιστή ή το tablet σας; Κάντε αναζήτηση στο Google με τον παραπάνω όρο, ή αναζητήστε στην επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft το ανάλογο link.

Πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμα διαθέσιμο.

Ανανέωση κι επανεκκίνηση

Ένα ευχάριστο χαρακτηριστικό (το οποίο πραγματικά χρειαζόταν εδώ και καιρό στα Windows) είναι η λειτουργία “Ανανέωση”(refresh), η οποία επαναφέρει τον υπολογιστή σας σε μια πρότερη κατάσταση της επιλογής σας. Η λειτουργία System Restore στις προηγούμενες εκδόσεις χρησίμευε για ακριβώς το ίδιο, όμως τα σημεία επαναφοράς (System Restore Points) μπορούσαν να χαθούν, αν για παράδειγμα ο υπολογιστής σας δεν είχε αρκετό αποθηκευτικό χώρο στον δίσκο. Τώρα, η λειτουργία “Ανανέωση” δημιουργεί ένα μόνομο σημείο επαναφοράς. Από προεπιλογή, αυτό το σημείο είναι η πλήρης αποκατάσταση του συστήματός σας επαναφέροντας τον υπολογιστή σας στο σημείο πρώτης λειτουργίας του. Επίσης, μπορείτε να ρυθμίσετε το σύστημά σας όπως σας αρέσει – να αφαιρέσετε άχρηστο λογισμικό, να εγκαταστήσετε εφαρμογές που χρειάζεστε, να σιγουρευτείτε ότι δεν διαθέτετε κακόβουλο λογισμικό, να φτιάξετε όπως θέλετε τις ρυθμίσεις σας, τα θέματά σας, το desktop σας κ.λ.π. - και κατόπιν να ορίσετε το σημείο επαναφοράς της “Ανανέωσης”. Έτσι, αν κάποια στιγμή δείτε ότι ο υπολογιστής σας έχει φορτωθεί λογισμικό το οποίο δεν θέλετε, toolbars κ.λ.π, απλά πατήστε “Ανανέωση” (Refresh) και θα επιστρέψετε στην “καλή” σας έκδοση των Windows σε


Ubuntistas

...συνέχεια περίπου 8 λεπτά (ανάλογα βέβαια και με το σύστημα που διαθέτετε). Όλα σας τα έγγραφα και άλλα προσωπικά αρχεία θα διατηρηθούν ανέπαφα. Επίσης, μια σχετική με τα παραπάνω λειτουργία, είναι η “Επανεκκίνηση” (Reset) η οποία θα επαναφέρει το σύστημά σας στην εργοστασιακή του κατάσταση. Αντίθετα με την “Ανανέωση”, η “Επανεκκίνηση” θα απαλοίψει όλα τα αρχεία καθώς και τα προγράμματα τα οποία έχετε εγκαταστήσει. Η “Επανεκκίνηση” δηλαδή είναι πιο δραστική, είναι αρκετά χρήσιμη όμως αν για παράδειγμα θέλετε να πουλήσετε τον υπολογιστή σας επαναφέροντάς τον στην εργοστασιακή του κατάσταση.

Περισσότερες εκπλήξεις στα Windows 8

Οι administrators, καθώς και οι προχωρημένοι χρήστες που τους αρέσει να “σκαλίζουν” και να βελτιώνουν τα Windows θα βρεθούν προ ευχάριστων εκπλήξεων, με τη γρηγορότερη πρόσβαση σε εργαλεία διαχείρησης του συστήματος. Ένα ολόκληρο μενού με τέτοια εργαλεία βρίσκεται ένα δεξίκλικ μακριά από το κύριο μενού. Από την άλλη, οι Mozilla και Google δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι μιας και η Microsoft με διάφορα κόλπα προσπαθεί να αποκλείσει τους δημοφιλείς browsers των παραπάνω εταιριών, μια και καλή. Τα Windows 8 θα υποστηρίζουν 3 τύπους εφαρμογώνdesktop: Metro, κλασικό desktop και browsers με δυνατότητα Metro (MEDB). Ένας φυλλομετρητής MEDB χρειάζεται μόνο να εγκατασταθεί μια φορά κι από τούδε και στο εξής θα τρέχει σε Metro ή σε κλασικό desktop περιβάλλον. Τα Windows 8 θα επιτρέπουν μόνο τον προεπιλεγμένο φυλλομετρητή σας να τρέχει και

PCnews

13

01101

στα δύο desktop και φυσικά, ποιός άλλος θα είναι ο προεπιλεγμένος φυλλομετρητής σας εκτός από τον Internet Explorer; Ναι, μπορείτε να ορίσετε σαν προεπιλεγμένο τον Chrome ή τον Firefox, όμως όλοι ξέρουμε πόσο τεμπέληδες είναι οι χρήστες σε τέτοια θέματα κι επιπλέον, πόσο αγνώμονες. Επίσης, τα Windows RT, δεν θα επιτρέπουν σε φυλλομετρητές εκτός από τον IE την πρόσβαση σε APIs τα οποία είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία των φυλλομετρητών, θέτοντας έτσι τους άλλους φυλλομετρητές σε αρκετά μειονεκτική θέση. Στην πράξη βέβαια, να δούμε πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά, μιας και μιλάμε για μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών της Microsoft προς τα ελεύθερα λογισμικά και τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα. Αν βέβαια θέλετε την άποψή μας, η Microsoft ήδη χάνει και μακροπρόθεσμα θα χάσει ακόμα πιο φανερά

αυτόν τον πόλεμο η οποία η ίδια ξεκίνησε. Τέλος πάντων, ας ολοκληρώσουμε με ένα tip το οποίο μπορεί να μας γλιτώσει χρήματα. Οι χρήστες οι οποίοι θέλουν να αναβαθμίσουν σε Windows 8 Pro μόνο με $15, αν αγόρασαν έναν υπολογιστή με Windows 7, μετά τις 2 Ιουνίου. Έτσι, αντίθετα με άλλες προσφορές του παρελθόντος, αυτή τη φορά η αναβάθμιση στην έκδοση Pro διατίθεται ανεξάρτητα από την έκδοση των Windows 7 που διαθέτετε. Απέχουμε ακόμα λίγο από την τελική έκδοση των Windows 8, αν είμαστε τυχεροί θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ευχάριστες.


PCnews

01110

Χρήσιμα για αρχάριους

14

ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ FIREFOX ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ GOOGLE ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ FIREFOX ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΝΩ ΑΥΤΟ; Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, και το συναντάμε πιο συχνά στις αναβαθμίσεις από τον Firefox 3.6.x σε Firefox 12. Πιθανώς κάποιο από τα πρόσθετα που είχατε ή έχετε, «κουβαλάει» λανθασμένο UserAgent και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σας «βλέπει» το Internet. Η λύση: α) Ελέγξτε τα πρόσθετα που έχετε και απεγκαταστήστε ότι δεν χρειάζεστε, ότι δεν ξέρετε και ότι είναι παρωχημένο. β) Στη γραμμή διευθύνσεων γράψτε about:config και πατήστε ENTER. «Υποσχεθείτε ότι θα προσέχετε» και μετά γράψτε useragent στο πεδίο αναζήτησης και πατήστε πάλι enter. Εξετάστε τα αποτελέσματα που θα σας βγάλει και κάντε δεξί κλικ και Reset όπου χρειάζεται (εικόνα 1)

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΕΧΩ ΔΥΟ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΟΥ FIREFOX ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ;

Κανονικά δεν γίνεται, αν πάτε να τρέξετε τον Firefox δύο φορές θα σας βγάλει μήνυμα ότι ο Firefox τρέχει ήδη. Ωστόσο, άμα ξέρεις, όλα γίνονται. Και σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν περισσότερες από μία απαντήσεις και τρόποι να υλοποιηθεί. Α) Το πρόσθετο που ονομάζεται ProfileSwitcher. Θα το βρείτε εδώ http://nicnac-project.de/~kaosmos/profileswitcher-en.html Αυτό που κάνει είναι να σας δίνει τη δυνατότητα να τρέχετε ταυτόχρονα όσα προφίλ (και άρα στιγμιότυπα) του firefox θέλετε. Όπου στο καθένα μπορείτε να έχετε ξεχωριστές ρυθμίσεις, αγαπημένα, κωδικούς κλπ. Υποθέτουμε εδώ ότι ξέρετε πώς να δημιουργείτε ξεχωριστά προφίλ στον firefox. Αν όχι, η απάντηση είναι: Πηγαίνετε στο πλαίσιο διαλόγου ΕΚΤΕΛΕΣΗ (RUN) [Έναρξη > Εκτέλεση ή αλλιώς WinKey+R] και πληκτρολογείτε firefox.exe -P και πατάτε OK. (εικόνα 2). Τότε θα ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου του ProfileManager και εκεί θα δημιουργήσετε ένα νέο προφίλ ή και περισσότερα. (εικόνα 3). Τέλος να πούμε ότι το πρόσθετο ProfileSwitcher είναι πολύ απλό στη χρήση

του, επιλέγουμε το προφίλ που θέλουμε με δεξί κλικ.

Β) Κατεβάζουμε

τον Mozilla Firefox, Portable Edition http://portableapps. com/apps/internet/ firefox_portable και τον εγκαθιστούμε σε φάκελο της αρεσκείας μας. Πηγαίνουμε στη θέση Other\Source και αντιγράφουμε το αρχείο FirefoxPortable.ini στον κεντρικό φάκελο που εγκαταστήσαμε το πρόγραμμα (δηλαδή εκεί που βρίσκεται και το αρχείο FirefoxPortable.exe) Ανοίγουμε το αρχείο FirefoxPortable.ini και αλλάζουμε την τιμή AllowMultipleInstances σε AllowMultipleInstances=true. Τρέχουμε το FirefoxPortable.exe. Τέλος. Ο Firefox θα τρέξει (θα ανοίξει νέος firefox) ακόμα κι αν έχουμε ήδη έναν ανοιχτό. Κόλπο: Αντιγράφουμε τον φάκελο στον οποίο μόλις κάναμε την παραπάνω διαδικασία (για να μην την επαναλαμβάνουμε) σε όσα αντίγραφα θέλουμε π.χ. Φάκελος FirefoxPortable1, Φάκελος FirefoxPortable2, Φάκελος FirefoxPortable3, κτλ και τρέχουμε το αρχείο FirefoxPortable.exe μέσα από τον κάθε φάκελο ξεχωριστά. Ορίστε, η μαγεία ξεκινά… Καλούς πειραματισμούς!

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ (ΕΙΚΟΝΑ 4) ΚΑΙ ΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΕΞ, ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ». ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Καταρχήν να ηρεμήσετε και να μη σας πιάνει πανικός! Είστε ένας από τους χιλιάδες στους οποίους συνέβη αυτή η φάρσα (ναι φάρσα). Πρόκειται για ιο. Και αν καλέσετε τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος θα σας πει το ίδιο, και θα σας πει να φωνάξετε τεχνικό. Φυσικά μην καταθέσετε πουθενά χρήματα και για κανέναν λόγο! Πάμε τώρα στο πως θα το λύσετε. 1) Κλείστε τον υπολογιστή σας (κρατήστε πατημένο το κουμπί power για 10 δευτερόλεπτα). 2) Αποσυνδέστε το καλώδιο του Internet από τον υπολογιστή σας (προσοχή, μην πειράξετε και μην σβήσετε το router). 3) Ανάψτε πάλι τον υπολογιστή σας και κρατήστε αμέσως πατημένο το κουμπί F8, ώσπου να βγει η μαύρη οθόνη με τα άσπρα γράμματα και τις επιλογές για να επιλέξουμε αυτή που λέει Ασφαλής λειτουργία με υποστήριξη δικτύου. 4) Όταν ο υπολογιστής ανοίξει ολοκληρωτικά (μην τρομάξετε από την διαφορετική «μαύρη οθόνη») και κλείσετε το εισαγωγικό κείμενο που εξηγεί την ασφαλή λειτουργία (από το “x” πάνω δεξιά), συνδέστε πάλι το καλώδιο του Internet, περιμένετε 2 λεπτά και ανοίξτε τον φυλλομετρητή σας (π.χ. Firefox) σε μια κενή σελίδα ή στο google. 5) Κατεβάστε και εγκαταστήστε τα ακόλουθα τρία προγράμματα (έχω μιλήσει αναλυτικά για αυτά σε παλαιότερο τεύχος της PC-NEWS) http://www.piriform.com/ccleaner/download/slim – http://www.malwarebytes. org/mbam-download.php – http://www.superantispyware.com/downloadfile.ht


PCnews

Χρήσιμα για αρχάριους ml?productid=SUPERANTISPYWAREFREE (εικόνες 5, 6 και 7) Με το πρώτο από αυτά θα κάνετε καθαρισμό του δίσκου και του μητρώου, και με τα δύο επόμενα (μπορείτε να τα βάλετε να δουλεύουν ταυτόχρονα) θα κάνετε σκανάρισμα και καθαρισμό του υπολογιστή από ιούς. Μετά και από την επανεκκίνηση που κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί, είστε 99% καθαροί και εντάξει. Ωστόσο καλό θα ήτανε να ξανακάνετε αμέσως ένα διπλό σκανάρισμα με τα malwarebytes & superantispyware, για να είστε 100% σίγουροι ότι τα μολυσμένα αντικείμενα στον υπολογιστή σας είναι μηδέν.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ FREE USERS ΤΟΥ SKYPE!

Η Microsoft μέσα από το επίσημο blog του Skype ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο μηχανισμό ειδοποιήσεων στο Skype. Πρόκειται για διαφημίσεις που θα εμφανίζονται μόνο στις κλήσεις από Skype σε Skype χρήστες, στην έκδοση των Windows και αφορά επίσης τις δωρεάν κλήσεις. Και ποια είναι η λύση σε αυτό; Μα φυσικά να βάλετε μια παλαιότερη έκδοση του Skype! :-) (π.χ. την έκδοση 3.2.0.145) την οποία μπορείτε να τη διαλέξετε από εδώ http://www. filehippo.com/ download_ skype/history/ ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον τρόπο με τον οποίο θα κάνετε την υποβίβαση (downgrade) στην παλαιότερη έκδοση (εφόσον έχετε ήδη εγκατεστημένη μια νέα έκδοση του skype). Απαιτεί πολύ προσοχή, γνώσεις και επέμβαση στη Registry του υπολογιστή. Μην το δοκιμάσετε αν είστε αρχάριος ή τέλος πάντων οπωσδήποτε πρώτα ψάξτε το καλά και πάρτε τα μέτρα σας (backup).

ΧΡΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το έργο OSEPA (Open Source software usage by European Public Administration), το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2011, υπάγεται στην Κοινοτική Πρωτοβουλία Interreg IVC που έχει ως στόχο να προωθήσει τη διασυνοριακή, τη διακρατική και τη διαπεριφερειακή συνεργασία στην EE για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το EΤΠΑ.

Η ΔΑΝΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ «ΤΡΙΩΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

H Δανία θα υιοθετήσει μία νέα πολιτική κατά της πειρατείας στο Internet, η οποία θα επικεντρώνεται περισσότερο στην εκπαίδευση του κοινού παρά στην καταστολή. Το υπουργείο πολιτισμού της Δανίας, αναμένεται να ανακοινώσει ένα «πειρατικό πακέτο», με στόχο να δελεάσει τους χρήστες στο να πληρώνουν για το περιεχόμενο που θέλουν. Σύμφωνα με το TorrentFreak, οι Δανοί δε σκοπεύουν να εφαρμόσουν ένα νόμο των τριών χτυπημάτων, όπως φημολογούνταν, σύμφωνα με τον αντίστοιχο Γαλλικό. Αυτό θα σήμαινε πως όποιος χρήστης αποδεδειγμένα κατέβασε

15

παράνομο υλικό τρεις φορές, θα του διακόπτονταν η σύνδεση στο Internet. Αντί αυτού, οι Δανοί συνεργάζονται με τις εταιρείες της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και άλλους, ώστε να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο και να προσφέρουν ένα προϊόν με νόμιμες επιλογές για τους χρήστες, ενώ ταυτόχρονα θα τους εκπαιδεύσουν για το τι σημαίνει η χρήση και διακίνηση παράνομου υλικού. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως σκοπεύουν να εφαρμόσουν την απαγόρευση πρόσβασης σε torrent sites όπως το Pirate Bay, μέσω των παρόχων, σύμφωνα με το Βρετανικό πρότυπο. Μάλιστα, η σχετική απαγόρευση φέρεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εταιρειών, των παρόχων και τη Δανική κυβέρνηση. Για την εφαρμογή της απαγόρευσης πρόσβασης, θα χρειάζεται δικαστική απόφαση, η οποία θα κοινοποιείται στον εκάστοτε πάροχο. (πηγή http://v.gd/si0WWF )

ΘΕΟ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ…

«Ε κακομοίρη άνθρωπε», είπε δυνατά, «μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν!» --Νίκος Καζαντζάκης

“ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ” :: ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ, ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ Ας ξεκινήσουμε μια πιο εποικοδομητική επικοινωνία, και αν πάει καλά την κρατάμε και τη συνεχίζουμε, αν όχι την αφήνουμε να πέσει και δεν τρέχει και τίποτα. Η ιδέα έχει ως εξής: Εσείς πηγαίνετε σε αυτή τη φόρμα επικοινωνίας http:// is.gd/kEHut9 (και μόνο σε αυτήν) και μου στέλνετε τις ερωτήσεις σας. Οι ερωτήσεις μπορούν να αφορούν πρωτευόντως απορίες σε θέματα πληροφορικής και δευτερευόντως σε όποιο άλλο θέμα εσείς θέλετε. (π.χ. ερωτήσεις γενικής φύσεως) Αν υπάρχουν ερωτήσεις, είναι ενδιαφέρουσες και κατέχω να τις απαντήσω, θα τις απαντάω και θα διαβάζετε τις απαντήσεις στο επόμενο τεύχος της PCNEWS. Έχετε ένα ολόκληρο καλοκαίρι μπροστά σας, εμπρός λοιπόν, σας περιμένω!

Αυτά για σήμερα. Να είστε όλοι καλά να προσέχετε τα Computer σας, και να χρησιμοποιείτε το Internet για να καλυτερέψετε τη ζωή σας. Καλό καλοκαίρι. Αν κάποια φορά βγείτε έξω και πιείτε, μην οδηγήσετε. Είμαστε μια πολύ μικρή χώρα, δε χρειάζεται να γίνουμε ακόμα μικρότερη. Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

Γιώργος Δαλακούρας Πτυχιούχος Εφ. Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ Πιστ. Εκπαιδευτής CTP της ECDL dalakouras@pc-news.gr


PCnews

10000

16

Χρήσιμα για αρχάριους

Μετατροπή smartphone σε σαρωτή!

Προσπαθήσατε ποτέ να φωτογραφήσετε ένα έντυπο με την φωτογραφική μηχανή του smartphone σας ελπίζοντας να το μεταατρέψετε χρησιμοποιώντας λογισμικό OCR σε pdf ή word αρχείο αργότερα; Αν ναι, πιθανότατα θα διαπιστώσατε ότι η γωνία λήψης ήταν έστω και λίγο στραβή, αλλά εύκολα θα διαπιστώσετε ότι χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να πετύχετε τα παραπάνω. Έτσι, σκεφτήκαμε να σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατασκευάσετε μια σταθερή πλατφόρμα η οποία θα στηρίζει το smartphone

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το σαρωκούτι μας!

Κατασκευή βάσης smartphone από ειδικό χαρτόνι

Το σαρωκούτι μας θα διαθέτει χρήσιμα ρυθμιζόμενα μαγνητάκια, θα διπλώνει σε πρακτικό μέγεθος μεταφοράς και θα διαθέτει ακόμα και λαμπτήρα LED. Θα χρειαστείτε: • Άσπρο ειδικό χαρτόνι (για μακέτες) σε μέγεθος A3 (420 x 297 mm) ή 2 κομμάτια σε μέγεθος Α4 (210 x 297 mm) • Φαλτσέτα • Μολύβι Όλο κι όλο αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε το Α3 χαρτόνι στη μέση, δηλαδή σε 2 Α4 κομμάτια (τα οποία μπορείτε να έχετε εξαρχής) και κατόπιν, να κόψετε το ένα κομμάτι σε 4 λωρίδες από 52.5mm πλάτος και 297mm μήκος η καθεμία, όπως φαίνεται στη φωτό. Κόψτε τις λωρίδες περίπου 5 χιλιοστά όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία και λυγίστε κάθε λωρίδα ώστε να φτιάξετε τα πόδια. Επίσης, μετρήστε γύρω στα 7 χιλιοστά προς το εσωτερικό σε κάθε γωνία του Α4 κομματιού για να κόψετε και να σχηματίσετε τις υποδοχές τους.

σας σε μια προκαθορισμένη και τέλεια προρυθμισμένη όσον αφορά την απόσταση και τη γωνία θέση ώστε να μπορείτε στην ουσία να “σκανάρετε” ένα έντυπο.

Κατασκευή “σαρω”κουτιού

Τι είναι το σαρωκούτι; Μα φυσικά ένα εύκολα κατασκευάσιμο και φορητό κουτί το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει σαν μια τέλεια βάση για να φωτογραφίζετε έντυπα! Σαν project καταλαβαίνετε ότι είναι επαναστατικό αν και αρκετά απλό, μιας και γλιτώνετε τις μεγάλες μη φορητές συκευές, θέματα εγκατάστασης και κόστους, προβλήματα με drivers κ.λ.π. Κι επίσης χρησιμοποιώντας το σαρωκούτι, δίνετε μια επαγγελματική νότα στην όλη εργασία.


Χρήσιμα για αρχάριους

...συνέχεια

PCnews

17

10001

Τέλος, βρείτε το κέντρο του χαρτιού Α4 και κόψτε μια τρύπα εκεί Μόλις το καταφέρετε να είναι όλα τέλεια, σημειώστε την ώστε να τοποθετήσετε εκεί την κάμερα του τηλεφώνου σας. ακριβή θέση του smartphone σας με το μολύβι επάνω

Υλικά του χαρτονένιου σαρωτή μας

στην κόλα Α4, έτσι ώστε και την επόμενη φορά να μην χρειαστεί να ξανακάνετε ρυθμίσεις.

Χρησιμοποιώντας τον σαρωτή μας

Ουσιαστικά η κατασκευή μας έχει τελειώσει και λογικά θα πρέπει να μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με ευκολία. Απλά τοποθετήστε κάθε έγγραφο που θέλετε να σαρώσετε στην περιοχή ανάμεσα στα πόδια του κουτιού σας, τελειοποιήστε με το zoom και τραβήξτε τη φωτό σας. Τώρα μπορείτε να στείλετε το έγγραφο με e-mail, να το στείλετε επίσης για εκτύπωση αν ο χώρος διαθέτει ασύρματο εκτυπωτή, ή όπως ήδη αναφέραμε, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό να το μετατρέψετε σε έγγραφο του Word ή pdf. Αν κάνατε όλα όσα σας είπαμε σωστά, ο έξυπνος σαρωτής σας θα είναι όπως στη φωτό μας.

Όπως ήδη είπαμε, το “σαρωκούτι” μας αποτελείται κυρίως από χαρτόνι. Βασικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλό υλικό (συμβουλεύουμε να πάτε σε κάποιο μαγαζί με ήδη για χομπίστες, ή στο Πλαίσιο για να αγοράσετε ειδικό υλικό) για μακέτες. Καλύτερα να μην προσπαθήσετε να φτιάξετε κάτι πρόχειρο γιατί το αποτέλεσμα θα είναι αστείο και δεν θα σας εξυπηρετήσει κιόλας. Κόψτε λοιπόν την τρύπα προσεκτικά και δοκιμάστε τη τοποθετώντας το τηλέφωνό σας αλλά και ένα έντυπο από κάτω με τα πόδια του κουτιού να στερεώνουν το έντυπο. Ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε λίγο το μέγεθος.


PCnews

10010

Κινητή τηλεφωνία

18

Επαγγελματικά προγράμματα Vodafone

7 ολοκαίνουρια προγράμματα που αποτελούν & προσφέρουν μία ολοκληρωμένη λύση επικοινωνίας με: • πολλά λεπτά ομιλίας προς όλους, κινητά & σταθερά, • απεριόριστες ενδοεταιρικές κλήσεις μεταξύ Vodafone εταιρικών κινητών και σταθερών • γρήγορο mobile Internet • χρήση του χρόνου ομιλίας προς άλλα κινητά & σταθερά στο εξωτερικό με Vodafone Passport Με την υπηρεσία Vodafone Έλεγχος Χρήσης τόσο εσύ όσο και οι συνεργάτες σου, ελέγχετε τη χρήση σας με μία κίνηση, εύκολα και απλά όπου κι αν βρίσκεστε, από το Smartphone, το Tablet ή τον υπολογιστή σας. Και μόλις «καταναλώσετε» το 80% του χρόνου ομιλίας και των διαθέσιμων MB του προγράμματος σας, μέσω της υπηρεσίας Vodafone Έλεγχος Κόστους, λαμβάνετε αυτόματα και δωρεάν ενημερωτικό SMS. Έτσι έχετε τον απόλυτο έλεγχο του τι πληρώνετε. Επίλεξε ένα από τα 7 προγράμματα που ταιριάζει στις ανάγκες της εταιρίας σου:


Κινητή τηλεφωνία

HTC Titan και Radar με Windows Phone 7,5 H Microsoft σίγουρα δεν κάνει λάθος να συνεργάζεται με μια από τις καλύτερες και πρωτοπόρους εταιρίες smartphones την HTC. Έτσι, στον μεγάλο ανταγωνισμό με τα iOS και Android των Apple και Google αντίστοιχα, έχει να αντιπαραβάλλει τα Windows Phone 7,5 (Mango), τα οποία “φοράνε 2 πολύ καλές συσκευές της HTC, μια πολύ καλή αλλά ακριβή και μια άλλη επίσης αρκετά καλή και πιο προσιτή οικονομικά. Το πρώτο (το Titan) είναι, από πλευράς χαρακτηριστικών

PCnews

19

10011

αποθηκευτικός του χώρος ανέρχεται στα 8 GB και η κάμερά του στηρίζεται σε αισθητήρα των 5 Megapixel. Όπως ο hi-end συναδέλφός του, όμως, αξιοποιεί τις ειδικές εφαρμογές της HTC που δεν φέρουν προεγκατεστημένες άλλα κινητά με Windows Phone 7. Μία διαχειρίζεται άριστα την κάμερα, με πεοηγμένα χαρακτηριστικά όπως την εστίαση με αφή, την καταγραφή πανοραμάτων ημιαυτόματα, την αναγνώριση προσώπων κλπ. Μία άλλη προσφέρει σε ποικιλία εφαρμογών γεωγραφικές πληροφορίες και υποβοηθά την πλοήγηση βάσει GPS, ενώ έτοιμες προς χρήση είναι από την πρώτη στιγμή και οι εφαρμογές με τις οποίες μπορεί κανείς να αγοράσει ή να νοικιάσει τηλεοπτικές σειρές και ταινίες μέσα από τις σχετικές υπηρεσίες της HTC. Και τα δύο νέα smartphones της HTC θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά πιθανότατα έως τις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου, σε τιμές που δυστυχώς δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Πηγή: αθηνόραμαdigital.gr

σίγουρα, ό,τι εντυπωσιακότερο έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η HTC: οθόνη διαγωνίου 4.7 ολόκληρων ιντσών δεν συναντάμε κάθε μέρα σε smartphone, όπως και επεξεργαστή χρονισμένο στο 1.5 GHz! To εν λόγω μοντέλο πάντως, αν και σαφώς μεγάλο, είναι ελαφρύ, πάρα πολύ λεπτό και ενοποιημένου περιβλήματος από κράμα αλουμινίου. Με άλλα λόγια, κομψό για το μέγεθός του. H μνήμη λειτουργίας του ανέρχεται στα 512 ΜΒ (θα μπορούσε να είναι περισσότερη) και ο αποθηκευτικός του χώρος, μη επεκτάσιμος, στα 16 GB. Στα μεγάλα του πλεονεκτήματα και η εξαιρετική κάμερα των 8 Megapixel, που με διπλά LED flash και φακό των 28 mm στα f2.2, εγγυάται πως οι φωτογραφίες που μπορεί να συλλάβει θα είναι ποιοτικές ακόμη και σε κακές συνθήκες φωτισμού. Παρούσα και η κάμερα VGA στην πρόσοψή του, η οποία πλέον επιτρέπει με την αναβάθμιση 7.5 των Windows Phone 7 βιντεοκλήσεις μέσω Skype. Το δεύτερο μοντέλο, το Radar, έχει αναλογικά κάνει κάποιες υποχωρήσεις, προκειμένου να επιτύχει χαμηλότερη τιμή πώλησης. Η οθόνη του είναι διαγωνίου 3.8 ιντσών, ο επεξεργαστής του λειτουργεί στο 1 GHz, ο

Επισκεφτείτε την www.pc-news.gr για νέα βίντεο και free webTV


PCnews

10100

20

Games

The amazing Spiderman – Review

Ακόμα ένα παιχνίδι από τη μεγάλη και πασίγνωστη Activision. Κυκλοφόρησε ήδη για όλες τις κονσόλες (και για Android), αλλά για PC έχουμε μια μικρή καθυστέρηση (κυκλοφορεί στις 10/8/2012). Η ανάπτυξη του παιχνιδιού γίνεται από την Beenox η οποία έχει ήδη δημιουργήσει άλλες δύο εκδόσεις (Spider-Man: Shattered

Dimensions και Spider-Man: Edge of Time) του επιτυχημένου κόμικ και της επίσης πετυχημένης κινηματογραφικής ταινίας. Οπωσδήποτε το παιχνίδι προσπαθεί να εκμεταλευτεί την ορμή της ταινίας, όμως οι δύο προηγούμενες αξιόλογες προσπάθειες της ίδιας εταιρίας η οποία δημιουργεί και την 3η έκδοση του παιχνιδιού, μας αφήνει καλές εντυπώσεις. Ο ανταγωνισμός βέβαια είναι μεγάλος μιας και το Batman: Arkham City είναι αρκετά πρόσφατο. Πιο πολύ ίσως όμως θα έπρεπε να ανησυχεί η Rocksteady (η δημιουργός του Batman) μιας και η Beenox δείχνει να πάτησε πάνω σε βήματα της Rocksteady για να δημιουργήσει τη μηχανή μάχης του Spider-Man. Το σενάριο έχει αρκετό ενδιαφέρον αφού έχει γραφτεί από τον Seamus Kevin Fahey, ο οποίος είχε παλιότερα εργαστεί στην τηλεοπτική σειρά Battlestar Galactica. Η πλοκή του εξελίσσεται ομαλά και χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες ανατροπές, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο ως το τέλος. Πρόκειται για ένα Action-Adventure το οποίο έχει μια γραμμική ροή (πρέπει να ολοκληρώνετε το κάθε επίπεδο για να περνάτε στο επόμενο. Η ιστορία της ομώνυμης ταινίας συνεχίζεται στο παιχνίδι, έτσι, όπως αναφέραμε και παραπάνω, “δένει” καλύτερα το project πώλησης του παιχνιδιού, αφού, όσοι τουλάχιστον έχουν δει την ταινία θα θέλουν να δουν και μια πιθανή συνέχειά της (πόσο μάλλον δεν να συμμετέχουν και σ’ αυτή).

Η ιστορία Η Gwen Stacy προσκαλεί τον Peter Parker (ο άνθρωπος πίσω από την μάσκα του Spider-Man) στα εργαστήρια της Oscorp, καθώς πιστεύει ότι διάφοροι επιστήμονες συνεχίζουν τα γενετικά πειράματα, εισάγοντας ανθρώπινο DNA σε ζώα, δημιουργώντας έτσι cross-species. Ο πρώτος που πραγματοποίησε τα πειράματα αυτά ήταν ο δόκτορας Curt Connors, γνωστός και ως “The Lizard” (ένας από τους βασικούς εχθρούς του κεντρικού

(για PC και όλες τις κονσόλες) πρωταγωνιστή).

Καθώς η Gwen και ο Peter ερευνούν τα εργαστήρια της Oscorp, συναντούν ένα ηγετικό στελέχος της εταιρίας, τον Alistaire Smythe (ειδικός στη νανοτεχνολογία). Ο Smythe επιβεβαιώνει τις ανησυχητικές φήμες ότι κάποιοι επιστήμονες συνεχίζουν το έργο του Curt Connors, αλλά διαβεβαιώνει το νεαρό ζευγάρι ότι όλα αυτά τα πειράματα μεταφέρονται σε ειδικά εργαστήρια για να καταστραφούν. Ένα από αυτά τα cross-species που ονομάζεται Scorpion, αντιδρά στην παρουσία του Peter Parker και δραπετεύει προκαλώντας πανικό, ενώ παράλληλα δαγκώνει την Gwen και της μεταδίδει έναν ιό που με την πάροδο του χρόνου θα της προκαλέσει μετάλλαξη. Ο Peter βάζει την στολή του SpiderMan και οδηγεί την φίλη του σε μια αίθουσα καραντίνας, μέχρι να σκεφτεί μια λύση για το πως θα μπορέσει να την βοηθήσει. Εν τω μεταξύ, διάφορα cross-species δραπετεύουν από τα εργαστήρια της εταιρίας και βρίσκουν καταφύγιο στο Manhattan μολύνοντάς τους κατοίκους του. Σκοπός σας είναι να βρείτε μια θεραπεία για τον ιό, ώστε να σώσετε την Gwen, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο που έχει μολυνθεί. O Smythe έχει εξαπολύσει τα ρομπότ του στην πόλη για να εξολοθρεύσει τα crossspecies, αλλά τελικά καταφέρνει να προκαλέσει περισσότερο πανικό και να δυσχεράνει τις προσπάθειές σας, καθώς τα ρομπότ αναγνωρίζουν και τον χαρακτήρα σας ως ένα γενετικά μεταλλαγμένο πλάσμα. Εν κατακλείδι, καλείστε να πολεμήσετε τόσο με τα μηχανικά τεχνουργήματα της Oscorp, όσο και με τα cross-species. Το gameplay είναι ομαλό και δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη παρατήρηση. Δεν θα σας πούμε περισσότερα, άλλωστε η χαρά του παιχνιδιού δεν μεταδίδεται αλλά μόνο βιώνεται


PCnews

Games

Fez

Η πραγματικότητα είναι αντίληψη, η αντίληψη είναι υποκειμενική

21

10101

του και κατά 90 μοίρες (κινούμενος πλέον δηλαδή σε μια κάθετο στον δισδιάστατο κόσμο του, μια 3η διάσταση) πριν να επιστρέψει και πάλι στον δικό του κόσμο. Αυτή η αλλαγή της προοπτικής, αποκαλύπτει κρυμμένες τοποθεσίες κι επαναευθυγραμμίζει επίπεδα. Ένα τεράστιο κενό μετατρέπεται σε ένα εύκολο πηδηματάκι, ένα στενό περασματάκι σε ένα φαρδύ δρόμο και απροσπέλαστες αποστάσεις εκμηδενίζονται. Πρόκειται λοιπόν για ένα συνδυασμό κάποιων παλιών (της δεκαετίας του 80) cult παιχνιδιών όπως τα Nebulus και Echochrome To Fez θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα εγκεφαλικό παιχνίδι όπως το Braid, όμως η πρώτη και η πιο διαρκής από τις εκπλήξεις που κρύβει το παιχνίδι είναι η φυσικότητα και ταυτόγχρονα η απλή εξυπνάδα που εισάγει η αλλαγή προοπτικής στην ιστορία του παιχνιδιού. Το παιχνίδι είναι καθ’’ όλη τη διάρκειά του ευχάριστο και δεν σε οδηγεί σε καμιά περίπτωση σε νοητικά ή οποιουδήποτε άλλου είδους αδιέξοδα. Ο δημιουργός του Fez, ο σχεδιαστής Phil Fish, δεν έχει την To Fez είναι ένα game περιπέτειας για το Xbox 360. είστε ο Gomez, ένα δισδιάστατο ανθρωπάκι με μεγάλο στρογγυλό κεφάλι το οποίο ζει σ’ ένα δισδιάστατο πιξελοχωριό. Ο Gomez είναι μάρτυρας ενός παράξενου γεγονότος το οποίο συμβαίνει ένα ήσυχο και ειρηνικό πρωινό στο χωριό του. Ένας μονολιθικός χρυσός κύβος διαλύεται σε εκατοντάδες κομμάτια απειλώντας το νήμα της πραγματικότητας του Gomez σε τέτοιο βαθμό ώστε να τρεμοσβήνει, να κρασάρει και να επανεκκινεί (με μια οθόνη η οποία θυμίζει εσκεμμένα το παλιό DOS. Ταυτόγχρονα, ένα μαγικό κόκκινο καπέλο (δηλαδή φέσι, εξ’ ου και ο τίτλος – fez) δίνει τη γνώση του μεγαλύτερου και αρχαιότερου μυστικού του κόσμου του στον Gomez: υπάρχουν στην πραγματικότητα 3 διαστάσεις. Τώρα λοιπόν, εκτός από το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα και τα πηδήματα εδώ κι εκεί ψάχνοντας τα κομμάτια του εμμονή για εγκεφαλικότητα του κατασκευαστή του Braid’, Jon Blow, ούτε την επιθυμία να μας μπερδεύει το μυαλό. Δεν ασχολείται καν με αλληγορίες, μεταφορές και κρυμμένα νοήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Fish λατρεύει το Nintendo με το οποίο μεγάλωσε ο ίδιος στην εποχή του, το Nintendo της παιδικής ηλικίας του δηλαδή κι έτσι έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην απομυθοποίηση της αίσθησης έκπληξης και κρυφών θαυμάτων που αισθανόταν κάποιος όταν έπαιζε το Metroid τη Zelda ή το Super Mario για πρώτη φορά. Το καλό είναι ότι το επιτυγχάνει αυτό με ένα πολύ ευχάριστο και φυσικό τρόπο και μάλιστα αρκετοί έμπειροι reviewers στο εξωτερικό το έχουν βαθμολογήσει με 9/10 ή ακόμα και 10/10 (eurogamer)

χρυσού εξάεδρου, ο Gomez μπορεί να περιστρέψει τον κόσμο


PCnews

10110

Για προγραμματιστές

22

Προγραμματιστικά προβλήματα

1. Δυό - δυό

Γράψτε ένα προγραμματάκι σε C το οποίο να μετράει δύο – δύο τους ακεραίους από το μηδέν μέχρι το 30και να τυπώνει το αποτέλεσμα στην οθόνη. Αν γίνει σωστά θα δείτε:

Για ακόνισμα του μυαλού Μαθηματικό προβληματάκι

Μπορείτε να βρείτε έναν πενταψήφιο αριθμό, του οποίου το άθροισμα των ψηφίων να είναι 18 και το γινόμενο 210; Επίσης, να ξέρετε ότι τα ψηφία του αριθμού, αυξάνονται από αριστερά προς τα δεξιά.

2. Μισό Δένδρο

Γράψτε ένα προγραμματάκι το οποίο να τυπώνει στην οθόνη σας μισό δένδρο από αστεράκια “*”. Αν το γράψετε σωστά θα δείτε στην κονσόλα σας:

Λύσεις προγραμματιστικών Ιουνίου 1. Έτος σε δευτερόλεπτα Ο κώδικας είναι:

#include <stdio.h> #define DAYS_PER_YR 365L #define HRS_PER_DAY 24L #define MINS_PER_HR 60L #define SECS_PER_MIN 60L main() { printf(«Ena etos exei %ld deyterolepta.\n», DAYS_PER_YR * HRS_PER_DAY * MINS_PER_HR * SECS_PER_MIN); return(0); }

Για ακόνισμα του μυαλού Το τούβλο

Λύνουμε την παρακάτω απλή εξίσωση πρώτου βαθμού: 1 τούβλο = 1 κιλό + 1/2 τούβλο => 1/2 τούβλο = 1 κιλό => 1τούβλο = 2 κιλά

Για να μην πληκτρολογείτε κατεβάστε έτοιμες τις λύσεις

2. Ο τύπος του Einstein Ο κώδικας είναι:

#include <stdio.h> #include <stdio.h> double einstein(float); /* δήλωση της συνάρτησης einstein */ main() { float m; printf(“Afto to programma ylopoiei ton typo toy Einstein \ E=m*c^2.\n\n”); printf(“Dvste th maza m (se gramaria):”); scanf(“%f ”, &m); if (m < 0) { fprintf(stderr, “H maza den mporei na einai arnhtikh!\n”); return(1); } printf(“E=%g\n”, einstein(m)); return(0); } #define LIGHTSPEED 3.0e08 /* μακροεντολή για τον υπολογισμό τετραγώνου */ #define sqr(x) ((x) * (x)) /* ορισμός συνάρτησης einstein */ double einstein(float m) { return(m * sqr(LIGHTSPEED)); } }


Επιστημονικό αφιέρωμα

Σύντηξη Νικελίου – Υδρογόνου στην Ελλάδα;

Εντυπωσιακός ήταν ο αντίκτυπος που είχε η δημοσιοποίηση του θέματος για την εγκατάσταση της μονάδας που θα κατασκευάζει συσκευές παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από τη σύντηξη νικελίουυδρογόνου στην Ξάνθη. Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες του XanthiPress.gr που διάβασαν τη σχετική είδηση ενώ πολύ μεγάλος ήταν και ο διάλογος που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους για την επένδυση, που αποτελεί το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην πόλη από το Σάββατο που δημοσιεύτηκε η είδηση στον «Κόσμο του Επενδυτή» Πολλά είναι όμως και τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη για την βεβαιότητα της εγκατάστασης, για την επιλογή της Ξάνθης αλλά και για την αξιοπιστία της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγής της ενέργειας. Το XanthiPress.gr αναζήτησε τους υπεύθυνους της εταιρίας προκειμένου να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει. Ο Συμεών Τσαλίκογλου, που εκπροσωπεί την εταιρία επιχείρησε να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις αλλά κράτησε και κάποια στοιχεία μακριά από τη δημοσιότητα, μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα.

Είναι επαναστατική μέθοδος

Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος της εταιρίας, το βασικό χαρακτηριστικό είναι πως η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα αλλάξει δραματικά το ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή και θα έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στον τρόπο που μέχρι σήμερα αντιλαμβάνεται ο πολίτης στον κόσμο την ενέργεια. Στο ερώτημα αν αυτό που περιγράφει είναι μια κοσμογονία απαντά πως «Ναι είναι πράγματι κάτι κοσμογονικό αυτό που επιχειρείται και θα έχει επίκεντρο την Ελλάδα και την Ξάνθη. Είναι μια επαναστατική μέθοδος που θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να παράγει την ενέργειά του με μηδαμινό κόστος και θα έχει τεράστιες και θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην κοινωνία όχι μόνο της χώρας αλλά όλου του κόσμου» λέει περιγράφοντας μια κατάσταση που είναι δυνατόν να αλλάξει ριζικά τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Σε ότι αφορά στο κόστος και την τεχνολογία των επίμαχων συσκευών

το κόστος δεν θα διαφέρει αισθητά από αυτό ενός κοινού καυστήρα, αλλά με τη διαφορά ότι στο εξής δεν θα χρειάζεται καύσιμο και θα παράσχει επισημαίνει ότι

PCnews

23

10111

δωρεάν και ρεύμα. Θα χρησιμοποιεί ελάχιστο ρεύμα από το

δίκτυο και θα επιστρέψει το περίσσευμα στη ΔΕΗ. Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται ότι το κόστος της ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες θα πάψει να υφίσταται στο μέλλον. Ο Σ. Τσαλίκογλου αναφέρει: «Η τεχνολογία που αποτελεί την γνωστή πια ανακάλυψη των ιταλών επιστημόνων Foccardi-Rossi που απόκτησε η εταιρία Defkalion Green Technologies S.A. , βασίζεται σε εξώθερμες αντιδράσεις νικελίου-υδρογόνου σε συνθήκες δωματίου», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για απολύτως ασφαλή παραγωγική διαδικασία και αντίστοιχα ασφαλή εγκατάσταση σε κατοικίες και επιχειρήσεις, βασιζόμενη σε καθαρή ενέργεια χωρίς απόβλητα. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον και η τεχνολογία είναι απολύτως “καθαρή” και “πράσινη”» σημειώνει. Σύντομα διεθνής Συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη. Ειδικότερα για την επιλογή της Ξάνθης που έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, ο Σ. Τσαλίκογλου αποφεύγει να αναφέρει κάτι συγκεκριμένα και αρκείται να πει πως υπήρξε θετική υποδοχή για την επένδυση. Μάλιστα, όπως σημειώνει, τις επόμενες εβδομάδες η Defkalion Green Technologies θα προχωρήσει σε Διεθνή Συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη, όπου θα λυθούν όποιες απορίες υπάρχουν. Υπολογίζει ότι μέχρι τότε η εταιρία θα είναι σε θέση να ανακοινώσει όλες τις κινήσεις της για την οριστική εγκατάσταση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σ. Τσαλίκογλου, νέφερε ότι η εταιρία που κάνει την επένδυση δεν έχει ενδιαφερθεί να ενταχθεί σε κάποιο επενδυτικό νόμο και οποιασήποτε μορφής επιδότηση αλλά έχει άμεσα διαθέσιμα τα κεφάλαια που απαιτούνται για να προχωρήσει στην επένδυση. Ήδη έχει καταλήξει στο χώρο που θα στεγαστεί το εργοστάσιο και ο οποίος είναι υπάρχουσα βιομηχανία που έχει κλείσει. «Υπολογίζεται ότι η αρχική επένδυση θα κυμανθεί στα 200 εκατ. ευρώ, για τη λειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη», ανέφερε. Σε ερώτηση για τους ιδιοκτήτες και τα συμφέροντα της εταιρίας απαντά μόνο ότι πρόκειται για εταιρία ελληνικών συμφερόντων η οποία έχει διασφαλισμένα όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια και η προσωρινή της έδρα είναι στην Αθήνα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τι αλήθεια να απέγινε με τη φοβερή αυτή επένδυση; Πηγή: XanthiPress


PCnews 11000

24

Ο νόμος του Μέρφυ και οι υπολογιστές

Η επέκταση στο γενικό αξίωμα του επειγόντως Όλα τα πράγματα γίνονται χειρότερα ακόμα και όταν δεν υπάρχει πίεση.

Νόμος της αποθήκευσης των απαιτούμενων ρυθμίσεων Ένα πρόγραμμα μπορεί πάντα να αποθηκεύει μόνο τις ρυθμίσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Το παράδοξο της αποθήκευσης

Όταν διαλέγεις την επιλογή “Μη αποθήκευση των ρυθμίσεων κατά τον τερματισμό του προγράμματος”, οι ρυθμίσεις αποθηκεύονται.

Διαβάστε στο επόμενο τεύχος…

Ιντερνετικές επιλογές Ψάξαμε στο διαδίκτυο και επιλέξαμε για σας κάποια πολύ ενδιαφέροντα βίντεο. Δείτε τα:

Σύνδεση PC με TV Λύστε 5 ενοχλητικά προβλήματα στο iPhone Η Ελλάδα πρωταθλήτρια εξοικονόμησης σε όλη την Ευρώπη! Και πολλά άλλα tips και tricks για το PC και το κινητό σας

Διαβάστε τα προηγούμενα τεύχη στην ιστοσελίδα μας www.pc-news.gr

1. Δείτε έναν άλλο εκτυπωτή 2. Οι καλύτερες δημιουργίες lego 3. Ρομποτικοί βραχίονες που βασίζονται σε ενδιάμεσο υλικό αφής και αρπαγής με κόκκους. Τι εννοούμε; Δείτε το.

Δείτε περισσότερες επιλογές στο: http://pc-news.gr/home/crazyvideos. html Στείλτε και εσείς τα δικά σας ενδιαφέροντα βίντεο στο info@pc-news.gr

Η επόμενη PC news κυκλοφορεί ελεύθερη την Παρασκευή 7/9/2012 Γραφτείτε στη σελίδα μας για να λαμβάνετε την PC news κάθε μήνα στο «ηλεκτρονικό σας γραμματοκιβώτιο», αλλά και το εβδομαδιαίο PC news….letter με νέα των επιστημών, της τεχνολογίας και των εταιριών.

Issue 30 - Jul-Aug 2012  

PC newspaper about computers, cell-phones, games and technology

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you