Page 58

KOHLMANN Ferenc „Fontos volt, hogy két irányban legyek lojális: a tulajdonos és az embereim felé” Már az is véletlen, hogy az eredetileg orvosnak készülô Kohlmann Ferenc a pécsi gépipari technikumba felvételizett, ahová az egyik osztálytársa invitálta. Az iskola egész életére hatással volt: megtanulta, hogy megalapozott elméleti tudás nélkül nem lehet gyakorlati tudást szerezni. A Budapesti Mûszaki Egyetem általános gépész szakán kifinomult, speciális tudást szerzett, majd visszajött Pécsre. Az Épgépnél olyan tervezési munkát végezhetett, csúcstechnológiával, amely akkor világszínvonalat jelentett. Itt került kapcsolatba nyugati cégekkel, itt vette hasznát a német nyelvtudásának. Rendszerváltáskor elhívták a szállítótartályok gyártásával foglalkozó Spitzer cég vezetôjének, majd öt év múlva a gépgyártással foglalkozó Hauni vezetése kérte fel, dolgozzon náluk.

Látszólagos véletlenekkel volt tele a szakmai pályafutása, de mindig kiderült, hogy ezek a „véletlenek” a jó irányba vezették Kohlmann Ferencet. A gépészmérnök végzettségû szakember évekig irányította a dohányipari gépek gyártásával foglalkozó pécsi Hauni vállalatot, az ô – sokszor merész – intézkedésének is köszönhetô, hogy a vállalat a baranyai megyeszékhelyen maradt. 54

— Egy fejlesztési koncepciót kellett kidolgoznom a cégre vonatkozóan, ami egy azonnali beruházásra adott javaslatot. Ezt rögtön elfogadták és indulhatott a megvalósítás. Ekkor jöttem rá, hogy míg a rendszerváltás elôtt akkor kezdtek beruházást, amikor volt rá pénz, a rendszerváltás után pedig akkor, amikor a piac és egyéb tényezôk alapján optimálisnak látták az idôpontot a tulajdonosok – számol be Kohlmann Ferenc a Hauninál elért elsô sikereirôl. Ez az újszerû gondolkodás és átlátási képesség hozzásegítette ahhoz, hogy elôször a berendezés- és gépgyártásnak lett a vezetôje, majd az egész pécsi vállalat ügyvezetô igazgatója. Nagy esély volt rá, hogy a Hauni elviszi Pécsrôl a gyártást, de az új vezetô tevékenységének köszönhetôen erre nem került sor.

Profile for Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Példaképp  

„Dolgozni csak pontosan, szépen, ...”

Példaképp  

„Dolgozni csak pontosan, szépen, ...”

Profile for pbkik
Advertisement