Page 1


Bitta Mikkelborg

Kluter Strikking hele 책ret

Pax Forlag A/S, Oslo 2014


Innhold Forord

11

Venninneflette 17 Kjekkas 21 Hjertedugg 25 Glassklart. Brikke 29 Restekluten 33 Snertne sløyfer 35 Bestefars klut 41 Skog 45 Perle 47 Camilla 51 Stjerne. Brikke 55 Stjerne. Klut 57 Flettefille 61 Påskeegg. Gryteklut 65 Brutt sirkel 69 Fargerik vårdrøm 71 Stripete vårdrøm 75 Våryr 79 Maiblomst. Brikke 83 Maiblomst. Klut 85 Valmue 89 To fugler i hånden 95 Brostein 101 Regnbue 103 Stiene. Klut 107 Stiene. Håndkle 109 Blomstereng 113 Hyttemur 115

Styrbord og babord. Tallerkenunderlag 119 Styrbord og babord. Glassbrikke 123 Klut overbord 127 Skog. Pute 131 Sommerglede 137 Lykke. Babyteppe 141 Riller. Stripete babyklut 145 Riller. Stripete smekke 147 Sutrekluten 151 Smilekluten 155 På kryss og tvers. Klut 159 På kryss og tvers. Bordbrikke 161 På kryss og tvers. Håndkle 165 Hjertero. Brikke 169 Hjertero. Løper 171 Høstløv 175 Spinnvill 179 Rustne ruter 183 Flettepute 187 Hvete 191 Delikat. Vaskevott 195 Rensebladet 199 Hjertelig jul. Gryteklut 201 Glædelig jul. Klut 207 Glædelig jul. Håndkle 209 Juletrefest 213 Takk til teststrikkerne 215 Register 218


Forord Velkommen inn i en ny strikkebok! Dette er min andre. Den første, Sokker. Strikking hele året, kom i 2013 og ble fort en stor suksess. Nå har jeg vært aktiv som strikkedesigner en god stund, og mange vil kjenne meg som Bittami fra Facebookgruppa «Bittamis design for strikkelystne». Jeg bruker mye tid på sosiale medier og er aktiv i flere håndarbeidsrelatete fora.

Litt om å strikke kluter I denne nye boka har jeg blitt inspirert av mottoet «å sette alle kluter til». Det er et uttrykk fra sjølivet som betyr å heise alle seilene på skuta. Til sjøs ble jo ordet kluter gjerne brukt om seil. Min definisjon er også ganske tøyelig: Kluter kan være både små og store, og de kan ha mange fasonger. Slik som båtenes store og små seil har forskjellige form. Det er også en annen historie bak tanken om «å sette alle kluter til». Sommeren 2013 arrangerte jeg en såkalt along i Facebook-gruppa mi, Bittamis design for strikkelystne. En along er en samstrikk, der alle deltakerne strikker det samme mønsteret. Da vi begynte med denne strikkedugnaden, talte gruppa om lag 1500 medlemmer. Siden har antallet økt betraktelig. Klutestrikking var åpenbart veldig populært. Her var det mange som fikk strikkelysten sin stimulert. Jeg lagde først fem klutemønstre, som jeg ga ut ett for ett, med en ukes mellomrom. Deltakerne strikket og koste seg og vi ble stadig flere. Bilder ble publisert og det ble strikket veldig mange – og veldig fine – kluter rundt om i hele vårt land. Ja, også utenlands satt det strikkeglade og lagde kluter, for mønstrene oversatte jeg til engelsk også. Da klute-alongen var ferdig, hadde flere enn 6000 deltatt. Og etter positivt «press» fra medlemmene, lagde jeg flere mønstre. Jeg satte altså «alle kluter til». Det er disse mønstrene som fyller min nye strikkebok. Å strikke kluter er et fornøyelig arbeid, og en ganske så tilfredsstillende beskjeftigelse. For det er relativt små ting som strikkes, og det går an å bli fort ferdig med dem. Kort sagt er det kort tid til det ferdige resultatet. Samtidig lærer man seg nye teknikker og strikkemåter, som kan videreføres og videreutvikles i form av egne ideer. Kluter, håndklær, puter, duker og andre småting er også populære gaver å gi bort. (For mange var julegavene i boks etter klute-alongen sommeren 2013.)

Forord 11


Strikking hele året I denne boka er det mange mønstre, og de er temmelig varierte. Hele 52 mønstre er kommet med, et til hver av årets uker. De spenner fra grytekluter til vaskekluter og fra håndklær til brikker og små duker. Her er også noen tøffe puter og noen søte og praktiske babysmekker. Her er det både en sutreklut og en smileklut. Kluter kan altså være så mangt, bruksområdene er nesten uendelige. Registeret bak i boka gir en pekepinn om det. Mønstrene er forsøkt ordnet slik at de følger årstidene. Det finnes kluter til sommer- og vinterbruk og til spesielle høytider og andre anledninger. Til og med nasjonaldagen har fått sine egne mønstre. I tillegg kan du selv komponere kluter som passer til de ulike personer, miljøer og situasjoner. Mulighetene for variasjon og utfoldelse av din egen fantasi, er mange. Akkurat som med den forrige boka, har jeg fått veldig god hjelp av teststrikkere. Jeg kan ikke få takket dem nok for innsatsen. De blir presentert på egne sider her i boka også. Stå-på-viljen har vært der hele tiden, og de har gitt både ris og ros underveis. Noen av mønstrene har også blitt til i samspill med dem. Tusen takk til alle! Jeg takker også forlaget og forlagsredaktøren min for det gode samarbeidet om vår andre strikkebok. Og ikke minst takker jeg fotograf Ellen Lande Gossner, som har tatt alle de fine bildene. Selv synes jeg at også denne boka har fått en både nydelig og ryddig utforming. Det er viktig at oppskriftene blir tydelige. Men også at de er inspirerende – med vakre fotografier som viser klutens struktur og noen av bruksområdene. I den forrige boka handlet det altså om strikking av sokker. Jeg har fått mye god respons på den, og er glad for salgssuksessen. Alle innspill – både om den og om denne nye boka – tar jeg imot med takk! Send gjerne ris og ros som innspill i Facebook-gruppen min: Bittamis design for strikkelystne.

Litt om garn og pinner Mange forskjellige typer garn kan brukes til klutestrikking: både rent bomullsgarn og bomull blandet med andre kvaliteter. Akryl og bambus kan egne seg vel så godt som blandinger i bomull. Flere av klutene er teststrikket med garn som er blandingsgarn, for eksempel Tuva fra Europris og Järbo Elise og Järbo Tropik. Jeg skriver en anbefaling for alle oppskriftene. Man kan selvsagt velge andre garntyper, og tykkere eller tynnere pinner. Det vil selvsagt kunne endre både størrelsen og tykkelsen på klutene. I alle strikkeoppskriftene opplyses det helt konkret om alternativer med hensyn til garn og pinner. Generelt anbefaler jeg to tykkelser på garnet, avhengig av om du ønsker en litt tykk klut, eller en tynnere klut. Her er det viktig å tenke på bruksområdet for de enkelte klutene. Til kjøkkenkluter er det som regel bedre

12 Forord


med litt grovere og tykkere garn enn til for eksempel til ansiktskluter og andre vaskekluter. Det er også oppgitt størrelser på teststrikkede produkter, samt hvor mye garn som er brukt under teststrikking. Når det gjelder angitt pinnestørrelse, er også dette bare ment som veiledende. Strikkefastheten varierer jo også: Strikker du veldig fast, bør du gå opp i pinnestørrelse og strikker du løst, bør du gå ned. Hva slags pinner man skal strikke klutene og de øvrige mønstrene på, er oftest en smakssak. Noen liker lange pinner med spiss kun i en ende, og noen liker å strikke fram og tilbake på en rundpinne. Det viktigste er tykkelsen, og ikke hva slags pinner du bruker. Selv strikker jeg kluter og håndklær, og alt som skal strikkes fram og tilbake på rundpinner. Jeg synes det er avslappende å strikke på rundpinner, og det blir jevnt strikket. På noen mønstre, der det skal strikkes rundt, må det brukes enten fem strømpepinner og/eller liten rundpinne. Dette gjelder for eksempel strikkingen av gryteklutene.

Litt mer om garn og garnforhandlere De vanligste garntypene, som for eksempel Mandarin Medi og Mandarin Petit, samt Petunia og Helårsgarn fra Rauma, fås kjøpt på helt vanlige garnforretninger. Alle Järbos garntyper som er brukt i teststrikking, er kjøpt i min egen nettbutikk. Den kan man kan finne på www.bittamis-design.com. Det er også brukt en garntype som heter Bommix Bamboo, kjøpt på www.garnhandleriet.no. Anna og Claras er et tynt bomullsgarn som jeg kjøpte hos Søstrene Grene. Tuva garn er kjøpt på Europris.

Litt mer om enkelte strikketeknikker Det er brukt mange forskjellige strikketeknikker i boka, jeg forutsetter at den som skal bruke boka, kjenner til de aller mest brukte: Som å strikke rett og vrang, felle masker sammen og øke masker. Noen strikkemønstre har spesielle benevnelser; disse skal jeg forklare litt nærmere her.

Riller Å strikke riller på en klut, betyr å strikke alle radene med rettmasker. En rille består av to rader rett, én fra rettsiden, og én fra vrangsiden.

Enkel perlestrikking Enkel perlestrikking er å strikke *1 rett, 1 vrang*, og repetere *–* ut raden. På neste rad strikkes rett over vrang og vrang over rett. På den måten oppstår det et strukturmønster som kan minne om perler.

Forord 13


Icord På ett av mønstrene er det brukt en teknikk som kalles icord. Dette er en engelsk benevnelse på en egen teknikk for å strikke en snor. Jeg har ikke funnet noen god norsk oversettelse, men jeg har sett at den kalles hestetømmestrikking av enkelte. Jeg har prøvd å beskrive denne teknikken med ord, der den dukker opp. Hvis du synes det er vanskelig å strikke etter min beskrivelse, kan du søke på for eksempel youtube.com, der det finnes videoer som viser denne teknikken i praksis.

Røde linjer Der røde linjer oppstår i diagrammene, er det et mønster som skal repeteres mellom de røde linjene. Disse repetisjonene kan oppstå både i høyden og i bredden av et mønster. I tillegg til at repetisjonene er tegnet inn i diagrammene, er de det også skrevet inn i teksten. Når det er snakk om repetisjoner i mønsteret, finnes det to røde linjer: den nederste er i nedre del av rutene, og den øverste er i øvre del av rutene.

Hempe Hvis linjen bare forekommer i nedre del av rutene, er dette markerte ruter der man kan felle av noen masker for å få en hempe i kluten. Da felles de aktuelle maskene som har denne røde linjen, og på neste rad legges det opp det samme antallet masker på nytt. Dette er selvfølgelig frivillig. Hvis du ikke vil ha hempe på den kluten du strikker, kan du bare overse denne røde linjen. Hvis du feller for hempe, slik som foreslått i noen mønstre, så skal det legges opp et tilsvarende antall masker på neste rad. Altså på den raden som kommer etter fellingen. Dette gjøres ved å lage «halvstikk» på pinnen når du kommer dit. Strikk ut den raden, og fortsett å strikke i følge diagrammet.

Felling Slik feller en av med rette masker: Strikk 1 maske rett, strikk neste maske rett. Dra så den første masken over den andre. Nå er én maske felt. Strikk så den neste masken rett, og dra den forrige masken over denne. Nå er to masker felt. Fortsett slik til hele kanten er felt av. Du sitter igjen med 1 maske til slutt. Kutt tråden, og dra enden gjennom. Husk at alle klutene skal felles av i etablert mønster, dersom ikke annet er oppgitt. Det vil si at hvis et etablert mønster er perlestrikking, så skal maskene felles av i rette og vrange masker som i perlestrikkingen. Du strikker rett over vrang, og vrang over rett, mens du feller samtidig. Men merk at på kluter som har rillestrikk, skal avfellingen likevel alltid gjøres med rette masker. Selv om avfellingen skjer på vrangsiden. Det er fordi rillestrikking fram og tilbake strikkes rett både på vrangsiden og på rettsiden.

14 Forord


Ved avfellingene er det viktig å ikke strikke for stramt. Slik unngår du å få en kant som strammer. Særlig er dette viktig når det gjelder strikking av runde kluter. Her bør det brukes pinner som er 1/2–1 mm tykkere enn det som er ellers er brukt. Dette for at kanten ikke skal stramme og kluten brette seg innover.

Blokking Når man strikker for eksempel duker, er det nesten helt nødvendig å blokke arbeidene for å få et pent resultat. Blokking er en benevnelse for å strekke det ferdigstrikkede produktet i rett fasong, mens det er vått. Og så lar man det tørke slik. Først bør du vaske duken i et egnet vaskemiddel, og deretter blokke den. Du kan gjerne bruke knappenåler for å spenne opp duken i rett fasong. Det finnes også såkalte blokkewirer å få kjøpt, de er nyttige der det er lange rette kanter på duken. Med knappenåler kan det nemlig lett bli ujevnt dersom det er lange sider som skal være helt rette. Også andre strikkede ting kan det være fint å blokke, som kluter og håndklær. Særlig hvis man strikker for å gi bort noe i gave, vil man jo gjerne at arbeidet skal se jevnt og fint ut. Lykke til med klutestrikkingen! Sarpsborg i juni 2014, Bitta Mikkelborg

Forord 15


16


Venninneflette Alle som har levd en stund, vet å sette pris på nære venner og venninner. Også i oppveksten det noe av det mest verdifulle vi har. Å gi bort en klut i venninnegave er populært, og ofte er dette gaven til den som har «alt» fra før. Denne vakre kluten har spesielle fletter, derfor egner den seg som gave til spesielle venninner. Med eller uten hårfletter. Anbefalt garn til kjøkkenklut: Järbo Elise, Järbo Tropik, Tuva, Mandarin Medi, Mandarin Naturell, Petunia, Bommix Bamboo Pinner: 3–3,5 mm Anbefalt garn til vaskeklut: Järbo Nova, Mandarin Petit, Anna og Claras Pinner: 2,5–3 mm

Garnforbruk Teststrikket i Tuva på pinner 3,5 mm Vekt: 40 g Størrelse: 22 x 26 cm

Slik strikker du Legg opp 57 masker. Start med å strikke etter diagrammet, rad for rad, mens du følger radenes numre på hver side. Rad 1 er retten, rad 2 (tallet står på venstre side) er vrangen. Strikk først radene 1–14. Strikk og repeter deretter radene 7–14 ti ganger totalt, eller til kluten har fått ønsket lengde. Strikk til slutt radene 15–23. Med hempe: På rad 21 kan det felles for hempe, dersom du ønsker det. Fell de maskene som er markert med rød linje på denne raden. På neste rad legges det opp et tilsvarende antall masker, og strikk så videre etter diagrammet. Fell av fra vrangen med rette masker. Fest endene pent på vrangen.

Venninneflette 17


18 Venninneflette


2-maskers flette mot høyre: Sett 1 maske på flettepinne og hold bak arbeidet. Strikk neste maske, strikk så masken fra flettepinnen. 2-maskers flette mot venstre: Sett 1 maske på flettepinne og hold foran arbeidet. Strikk neste maske, strikk så masken fra flettepinnen. 4-maskers flette mot høyre: Sett 2 masker på flettepinne og hold bak arbeidet. Strikk 2 masker, strikk så 2 masker fra flettepinnen. 4-maskers flette mot venstre: Sett 2 masker på flettepinne og hold foran arbeidet. Strikk 2 masker, strikk så 2 masker fra flettepinnen.

Venninneflette 19


28 Glassklart. Brikke


60

Flettefille


62


164


166


Kluter leseprøve  

Strikkebølgen fortsetter! Strikking er tradisjon og trend. Kluter er en innholdsrik oppskriftsbok for deg som vil strikke kluter og mønster...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you