Page 1

Wij, Frida Kahlo


Het verhaal Het is de dag voor de avond van de opening van de eerste overzichtstentoonstelling van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo. Haar ziekte en de haast ondraaglijke pijnen kluisteren haar aan het bed. Door de dialoog tussen Frida en haar alter ego Kahlo krijgen we een beeld van de vrouw achter de beroemde kunstschilder Frida Kahlo. Frida’s leven wordt volgens Kahlo beheerst door twee ongelukken. Het eerste is veroorzaakt door een bus. Het tweede door Diego met wie ze tweemaal getrouwd was. (De laatste maal ondermeer onder de conditie van zijn kant dat ze nooit meer het bed zouden delen.) In beide gevallen werd ze ‘vastgepind als een van je zeldzame vlinders in mooie glazen kastjes.’ Frida begint de moed om te leven te verliezen. Kahlo verzet zich tegen die houding. Naar aanleiding van de vraag of ze wel of niet naar de openingstentoonstelling gaan, ontstaat een keiharde confrontatie. Frida wil thuisblijven ‘schitteren door afwezigheid.’ Maar Kahlo wil gaan. Uiteindelijk ………………

www.karakter-collectief.be


De inhoud

Twee gezichten, twee stemmen, ĂŠĂŠn vrouw. In Wij, Frida Kahlo laten we de vrouw achter de bekende kunstenares zien. Frida gaat in dialoog met haar alter ego Kahlo. Ze praten over haar leven, haar zijn, haar kunst wat leidt tot spitse dialogen. Deze zijn soms vertederend, confronterend en hartverscheurend. Viva la vida.


Wie is Frida Kahlo? Kahlo's werk is zeer autobiografisch van karakter: hierin deed zij verslag van haar tumultueuze huwelijksleven met de beroemde schilder Diego Rivera en de langdurige gevolgen van een verkeersongeluk in haar jeugd. Haar werk bestaat voor een groot deel uit zelfportretten, vaak met surrealistische toevoegingen. Daarnaast maakte zij ook grote surrealistische werken, die echter ook altijd een autobiografisch karakter hebben. Hierin onderzocht ze zowel haar eigen lichamelijke handicaps als bredere politieke en maatschappelijke onderwerpen. Haar werk werd populair in de jaren tachtig. Haar werk is kleurrijk en vertoont veel Mexicaans folkloristische en preColumbiaanse motieven. Het oeuvre van Frida Kahlo kan gekarakteriseerd worden als magisch realistisch. In haar zelfportretten vallen vooral de doorgegroeide wenkbrauwen en het snorretje op. Alhoewel Frida Kahlo beweerde dat ze geboren was in 1910, het jaar van de beroemde Mexicaanse revolutie van Zapata en Pancho Villa en ze zichzelf een dochter van de revolutie

noemde, was dit niet waar. In werkelijkheid is Magdalena Carmen Frieda Kahlo Calderรณn geboren op 6 juli 1907 in Coyoacรกn een voorstad van Mexico Stad. Ze is de derde dochter van Wilhelm Kahlo, een joodse fotograaf van Hongaarse afkomst en Matilde Calderon, die half indiaans was. kinderverlamming Het leven van de Mexicaanse Frida Kahlo begint met haar jeugd in Mexico. Op haar zesde maakt ze voor het eerst kennis met zware ziekte en pijn wanneer ze kinderverlamming krijgt. Ten gevolge hiervan blijft haar rechterbeen dunner en loopt ze lichtelijk kreupel. Dit is de bron van een aantal complexen die ze haar hele leven zal meedragen. Het enige naakt van haar, is geschilderd door haar echtgenoot Diego Rivera in 1930 zittend op een stoel, haar magere been onder het andere, zodat haar handicap niet opvalt. ongeluk Ze besluit medicijnen te studeren, maar wanneer ze op haar achttiende met de bus naar school gaat wordt

www.karakter-collectief.be


deze aangereden door een tram. De gevolgen zijn vreselijk: behalve enkele doden zijn er ook zwaargewonden, waaronder Frida. Ze heeft een aantal breuken, onder andere van de wervelkolom, haar rechtervoet is verbrijzeld en een ijzeren staaf is haar lichaam binnengedrongen. Het ongeluk gebeurt op 17 september 1925 en van dan af begint een ware lijdensweg voor Frida die uiteindelijk zal overlijden aan de gevolgen van deze botsing in 1954. Dankzij haar wilskracht en levenslust en natuurlijk een aantal operaties en pijnlijke behandelingen, kan ze twee jaar later opnieuw een praktisch normaal leven leiden. Wel voelt ze zich doorlopend vermoeid en heeft ze pijn in haar rug en haar been. Op haar ziekbed begon ze te schilderen en ze ontwikkelde zich uiteindelijk tot een belangrijk Mexicaans kunstenaar. Terwijl ze verplicht dagenlang in bed doorbrengt, onbeweeglijk in een korset, installeert haar moeder een spiegel boven haar hoofd zodat ze zichzelf kan zien. Om de tijd door te brengen begint ze te tekenen en te schilderen wat ze ziet, namelijk zichzelf. Haar eerste schilderij en een deel van haar later werk zijn dan ook zelfportretten.


Zij die de zoektocht samen hebben aangevat!

Kathleen Blockx

Iris Vandael

Frida

Kahlo

Kathleen laat de stem van Frida tot leven komen in de zoektocht naar wie ze was. Ze brengt het met een natuurlijke flair en een eigen kijk in het hoofd van Frida.

Iris speelt het alter ego 'Kahlo' en schuwt het niet om stevig in debat te gaan. In haar eigen authentieke stijl laat ze Kahlo verschijnen en vertegenwoordigt ze de gedachten van Frida.

www.karakter-collectief.be


Hans Pauwels

Sofie Van Maele

Regisseur

Assistent

Hans realiseerde een concept waarbij Frida en Kahlo tot ĂŠĂŠn geheel kan worden bekeken. Het summiere decor geeft de acteurs de vrijheid en biedt een kader om zelf de invulling te geven die dit stuk vraagt.

Sofie staat de productie bij in al haar facetten.


Meer info: +32 473 59 19 66 info@karakter-collectief.be www.karakter-collectief.be Antwerpen

Wij, frida kahlo  

#theater

Wij, frida kahlo  

#theater

Advertisement