Page 28

Revistă Nomen Artis –

supliment de

se sărbătoreşte tot pe 7 ianuarie şi durează trei zile, timp în care sâbii îşi urează Crăciun Fericit într-un fel asemănător cu urarea noastră de Paşte; ei spun: „Christos s-a nascut!” şi trebuie răspuns la urare prin „Adevarat s-a nascut!”

Crăciun

25.XII.2011

În Austria, cete de copii străbat străzile colindând pe la ferestre. Piaţa de Crăciun din Viena

În Elveţia, butucul este cunoscut sub numele de „Bouche de Noel“, în Anglia, „Yule log“. În fiecare din cele patru duminici dinainte de Naşterea lui Iisus se aprinde o lumânare, aşezată într-o cutie. Au loc procesiuni reprezentându-i pe cei trei magi şi Naşterea lui Hristos.

În multe biserici din Italia sunt expuse iesle cu pruncul Iisus şi magi de mărime naturală. Un punct de atracţie îl constituie Irozii - un teatru popular cu scene, care, pe lângă Irod, prezintă un moş cu barbă lungă, cu cojocul întors, reprezentând bufonul romanilor, şi o paiaţă cu clopoţei la picioare, care poartă un băţ năzdrăvan - în amintirea saltimbancilor chemaţi cu prilejul unor astfel de manifestări. În Italia exista obiceiul ca, înainte de Moş Crăciun, să vină Baba Cloanţa (Befana), călare pe matura ei, care verifică atentă cine a fost cuminte şi cine nu. Ea este foarte bună cu copiii, se strecoară pe hornuri şi lasă cadourile lângă bradul împodobit.

este atracţia principală a sărbătorilor, deşi Crăciunul este celebrat mai ales acasă, cu o masă festivă şi cdouri. În Marea Britanie, una dintre tradiţii este ca elevii să monteze, în şcoli sau în biserici, piese despre naşterea Mântuitorului. În vechime se foloseau animale vii pentru redarea atmosferei, însă, în present, se preferă costumele. Un alt obicei vechi este şi acela de a atârna ciorapi de şemineu în aşteptarea cadourilor, în casă se atârnă vâsc, iar în jurul casei crenguţe de brad. Anticii druizi credeau ca vâscul posedă puteri magice şi că aduce noroc şi prosperitate alungând spiritele rele.

27

Revista Nomen Artis - Revista de cultura universala, Supliment de craciun 2011  

Revista Nomen Artis - Revista de cultura universala - Supliment de craciun, Anul I, 2011

Revista Nomen Artis - Revista de cultura universala, Supliment de craciun 2011  

Revista Nomen Artis - Revista de cultura universala - Supliment de craciun, Anul I, 2011

Advertisement