Page 1


EDIFÍCIO FS PROJECT

PAULO LUCAS ARCHITECTS

R U I C A S A C A, L D A. TO

FESARTE – Sociedade CLIENT

SANTANA, SESIMBRA LOCATION

8 8 7 .0 0 m² CONSTRUCTION AREA

2011 PROJECT YEAR

2012/2013 CONSTRUCTION YEAR

RUI CASACA, LDA. INFRASTRUCTURE CONSULTANTS

PAULO LUCAS PHOTOGRAPHER / 3 D

de Construções, Ldª


PROJECT DESCRIPTION

This proposal essentially seeks an optimal

Also the visual projection on the upper floors

solution between the default program and the

of the valley of the Seven Paths to the south

creation of a consistent relationship to the site.

and the mountains, and in particular the Mill,

In this sense, we opted for a building arranged

are important elements that contrast with the

on four floors, with shops and garage at

densified urban image. Moreover, the location

ground floor and six dwellings distributed

of building on the main artery of Santana,

across three upper floors.

which already has a lot of movement, could

The nearest surroundings already has a density of buildings, mostly of multi-purpose

become

a

problem

in

particular

for

the

residential spaces.

buildings for housing, commerce and services,

In this sense, the idea of this building is to

which have been consolidating the avenue,

create an element that marks the Avenue,

which is also an important road connecting to

since it is located near the new roundabout,

other clusters and is therefore one of important

giving

factors in developing this project.

contrasting with the nearby surroundings, and

The project also took into account various factors considered relevant in its surroundings, including important elements in the territory, as is the religious building from the 50's, the Mother Church of Corredoura, and from a more distant but no less important, the Castle of Sesimbra .

while

it

most

surrounding.

some

can This

formality

and

contemplate formal

the

sobriety

distant

character

is

transmitted primarily by the more restrained and closed image of the building, which retains its facade in the foreground, in line with the Avenue.


In

terms

of

volume,

it

is

proposed

a

This marking is further accentuated by the coating of

differentiation of the volume above, almost

these voids in wood, like the interior of the building,

monolithic,of the lower volume, which in spite

opening up slightly outwards. The timber, besides being

of

a warmer and cozy material also contributes to a good

the rearmost, is assumed as the basis of

the building. This thus allows to vary between uses and at the same time creating a buffer area covered access to shops and dwellings. It is also proposed the creation of a framework that

emphasizes

the

marking

of

these

elements binding also the access to the garage.

insulation. Internally, each dwelling was organized in order to return the more social spaces such as living rooms and kitchens to areas of greater exposure of the building, particularly to South, proposing on the other hand the location of the rooms in the back side, thus protecting these spaces of the boulevard noise. In the organization

This differentiation between volumes is also

and subdivision and of each dwelling, we tried to

reaffirmed by the use of colors and materials,

centralize and minimize the circulation spaces in favor

highlighting the marking of the ground floor in a

of the other compartments, thus resulting in quite

darker tone, yet more glazed and the upper

generous areas.

floors in a lighter tone, which gives greater contrast between light / dark with retreated openings. This retreat of glazing and balconies, thus allows

some

maintaining

privacy

the

visual

for

residents

projection

on

while the

surrounding, and minimizing their exposure to the confusion and noise of the boulevard.


Edifício FS  

Architecture Project - Housing in Santana - Sesimbra - Paulo Lucas

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you