Page 1

PORTFOLIO

P A U LINE V A N DIER

- DESIGNER & INTERIOR DESIGN -

- Master Architectures and Scenography for Luxury Industry -


- Spatial Designer and Student in Architectures and Scenography for Luxury industry « Interior Designer student in Paris, I’m most interested by the hotels, restaurants and retail as well as in the private environments, that as was abble to experience. Curious, self-governing and ambitious, i seek to develop my professional experience through the various encounters and new inspirations that traveling abroad can bring me. In this Portfolio, I integrated projects related to the various domains that I was able to experience during my trainings : Micro-architecture, Scenography, Interior Design, Retail, Partnership projects ... »


MICRO-ARCHITECTURE & INTERIOR DESIGN


NEST BY THE LAKE - Micro-architecture -

A F ICTIO N A L GR O UP PR OJE CT WITH F R A N C IS M O UA WA D.

A student’s home in a green urban space in Paris. The micro-architecture is located at Montsouris garden in the 14th arrondissement of Paris, next to amenities and universities. This park has a large promenade area, a restaurant and a bandstand where free concerts are programmed during the summers, as well as a community space based around a floral garden. The garden is composed of a lake with an island totally untouched by man but inhabited by a rich diversity of birds. We then chose to introduce a part of our micro-architecture into this island and on the water in order to isolate and privilege the student living there, while still respecting and integrating the existing fauna.


The main stationary area is composed of the kitchen, bathroom and bedroom, while the student’s office space and mezzanine are mobile. This mobility allows the student to escape of their daily reality by offering an unique panorama of the landscape. The very dense cladding on the stationary space level makes it possible to camouflage the architecture inspired by the principle of the nest. Towards the office space, the cladding is more airy to accentuate the idea of lightness due to its mobility.

Floor Plan

Elevation

Section of desk


Groundfloor Plan

Section


PILE OF RUBBLE - Micro-architecture -

ACADEMIC GROUP PROJECT DIRECTED WITH RAPHAĂ‹LLE PEPE, JULIEN MARCZAK, CLARA NEFTI AND YMĂˆNE GHIAT.

The Pile of Rubble project is a luxury experience in an exceptional location. We chose a natural area in Patagonia near Mount Fitz Roy for its isolated situation in a wild and unique environment. The 100 square metre architectural structure is a place to welcome hikers who had undertaken a trek lasting 4 and a half hours. The concept is to propose high quality, comfortable spaces and to provide a sensory and visual experience. The architecture integrates the relief of the mountain to create a notion of erosion and natural landslide. This experience was also interesting in the presence of the wind and its impact on our construction. We chose to use corten steel for its visual and physical evolution over time. The project proposes three spaces on different levels composed of glazing and partially of corten steel in order to offer points of view and different framed views into the landscape.


The observation area is at the top to provide a fabulous perspective of the landscape. Lenses are installed on the glazing to frame the environment. The tourist room is located downstairs to showcase the view of the mountain slope and consequently create a notion of emptiness. A dinning room is located in the center with a sleeping area under the kitchen for the guide. Observatory and kitchen

Tourist room

Guide room


SCENOGRAPHY & MICRO-ARCHITECTURE


EXHIBITION SCENOGRAPHY - Scenographic installation -

CONCEPTION OF A SCENOGRAPHY OF AN EXTERIOR EXHIBITION IN DOMAINE DE CHAMARANDE.

Creation of an universe, a story linking two works of Arts. The longuest baloon in the world of Laurent Perbos evokes the movement of a frozen baloon during his flight. While the copper statuette represents a homle frozen in its action. The scenography plays on the link between the two works to create a humorous story where the statuette of 20cm would have launched the ball of 1,80m. The launch, trajectory and impact are represented topographically to delineate the exhibition space and create movements that can accomodate visitors. This action retranscribed topographically plays on the perspective and the point of view so that when we are at the level of the statuette, we see that a part of the ball modifying the real scale of the object.


Statuette’s support

Ball’s support Site plan - Visualisation of scenography’s space


Section on the statuette

Section in the ball and its impact

Plan - Visualisation of the trajectory and impacts of the launched


GRAFT INSTALLATION : ATELIER CENTQUATRE - Micro-Architecture & Workshop Installation -

CONCEPTION OF «HEADDRESS DESIGN» FOR A CONTEMPORARY DANCE PERFORMANCE AT THE ATELIER 104 IN COLLABORATION WITH THE ATELIER 37.2.

Within the Workshop and the collaboration with the Atelier 104 and the Atelier 37.2, the class of Master’s degree Architectures & Scenography for Luxury industry at the Ecole de Condé participated in the realization of structures for a contemporary event. Creation of wooden cleats structures symbolizing a «headdress» in order to poetically hide the faces of the dancers during the performance. Four typologies of structures were represented and then declined to create twelve elements.Sculptures were afterward suspended above a carpet mat of brackets. This was set up for the representation of the collective Graft which took place in Mars 2018.


SHOWROOM CARTIER : JUSTE UN CLOU

- Commercial scenography & Visual Merchandising & Partnership CREATION OF A SPATIAL CONCEPT HIGHLTIGHTING THE JUSTE UN CLOU COLLECTION OF THE CARTIER HOUSE. Within the frameworks of partnership with the House Cartier, we realised a concept staging and presenting a collection of the House «Juste un Clou». This collection symbolizes the notion « When the Ordinary becomes Precious », the nail comes from an industrial sector affecting raw and stiff materials such as the steel whereas the jewel possesses a curved shape. To handle is a poetic way to show the theme we chose to create our showroom in the Conciegerie and to work on the scaffold as well as the structural, symbolic and material evolution of the nail.


Outside the Conciergerie, a scaffold is prensent to create a signage highlighting the presence of an event and the Cartier brand.

The space includes a scaffolding structure which is placed in the Conciergerie. The structure is composed of four scenes placed at different levels. This progression makes it possible to evolve in the space and to discover the notions around the Juste Un CLou’s Collection.


Scène 1 - L’accroche

Scène 4 - La Collection


Scène 2 - L’impact

Scène 3 - Le Mythe de Midas


POP-UP STORE & EVENT


POP-UP STORE FOR CHATELDON WATER - Microarchitecture & Graphic Design & Event -

ACADEMIC GROUP PROJECT DIRECTED WITH MYLÈNE BASSO, KIM MORILLON AND NATALIA STERNICKA.

Creation of a pop-up store for Chateldon, a luxury water brand, in the gardens of Versailles. The notion of rarity comes when someone speaks of Chateldon’s naturally gaseous water. Chateldon water combines two states of water: liquid and gaseous. Water is present in all its states in this pop-up store. We have chosen to work on the three molecular states of water to create graphics present in all the rooms of the pop-up store (the solid state is very organized, the liquid state is very dense and disorganized, the gaseous state is dispersed and aerated). The sampling of Chateldon’s water is combined with molecular cooking. Visitors can drink water in the form of small spheres.


Realisation of a video representing a spectacular presentation following the rhythm of the music show.

CHATELDON

CHATELDON

CHATELDON

CHATELDON

CHATELDON

Solid state

CHATELDON

Liquid state

CHATELDON

CHATELDON

Gaseous state

CHATELDON


The pop-up store is composed of three spaces, an immersive entrance by the presence of the graphics of the three states of water, a central space where there is the show with the tasting then the sales area with the collector bottles taking over the graphics of the three states of water.

Sections


View of the show from the bridge

View of the sales area

A culinary training is done on the tables in order to constitute, finally, a culinary table with the molecular gastronomy and the water sphere of Chateldon. This training is choreographed. At the end of this show visitors can taste it. Then the audience is directed to the sales area where a collector’s edition of the Chateldon water is presented. It is possible to order the bottle of chateldon or to buy one of the collector bottles.


POP-UP STORE SAINT MICHEL BISCUITS - Ephemeral Micro-architecture -

DESIGN OF AN EPHEMERAL COMMERCIAL SPACE THAT LINKS A FAMILY BRAND TO ITS ENVIRONMENT.

An ephemeral point of sale on the esplanade of the island of Nantes to enhance and modernize the brand with a large audience. This sales-area becomes part of a circular economy by reemploying various materials in the structure’s conception. The frame is made of recycled wood and the structure’s external covering is made of sails to highlight the history of the island of Nantes, an old industrial and port space.


Sailing to boats

Self-supporting modules in recycled wood form the structure of the pop-up store and accommodate different functions. You can sit, eat, read books or just watch. A recycled boat sail on the site covers the structure and enhances the brand with a silk screen.

1

Technical element for elevated structure

Pine New Year wood decking joist Adjustable floor Natural land Self-supporting modules


+/- 0.00 +/- 0.09

+/- 0.00

Plan

Section

The micro-architecture is divided to create circulation spaces and allows both the books consultation and the purchase of Saint Michel biscuits products. It is a space for breaktimes allowing people walking in this environment to sit and relax.


PHOTOGRAPHY & SKETCH


Rome (Italy)


La Philarmonie (Paris) - Architecture & Reflections

La Philarmonie (Paris) - Architecture

Palais de Tokyo (Paris) - Exhibition TomĂ s Saraceno


paulinevandier@gmail.com Linkedin : Pauline Vandier Instagram : pvandier_architectureanddesign

Profile for paulinev

Architecture & Design Portfolio  

Architecture & Design Portfolio  

Profile for paulinev5
Advertisement