Page 1

PORTFOLIO a r c h i t e k t u R A . W N E T R Z A . U R B A N I S T Y K A . M A L A F O R M A

P A U L I N A . G O L A S K A


PAULINA GOLASKA

EDUKACJA

2016/17 Politechnika Poznańska Wydział Architektury na kierunku Architektura, stopień II 2012/16 Politechnika Poznańska Wydział Architektury na kierunku Architektura, stopień I 2011/13 Uniwersytet Zielonogórski, Wydział Artystyczny na kierunku Architektura wnętrz, stopień I 2008/11 V Liceum Ogólnokształcące w Zielonej Górze, profil matematyczno-informatyczny

DOSWIADCZENIE

0 1 2 3 4 Archicad Artlantis Photoshop

od 2.2017 - aktualnie Architekt, architekt wnętrz Biuro SAS Wnętrza i Kuchnie, Zielona Góra. zakres obowiązków: projektowanie wnętrz, mebli oraz kuchni na etapie koncepcji oraz projektu wykonawczego, inwentaryzacja obiektów, nadzorowanie procesu projektowego. 12.2015-2.2017 Architekt, architekt wnętrz Biuro Rzemiosło Architekci, Poznań. zakres obowiązków: projektowanie wnętrz,mebli oraz domków jednorodzinnych na etapie koncepcji oraz projektu wykonawczego/budowlanego, inwentaryzacja obiektów, projektowanie placów zabaw, kontakt z klientem. 6-9.2015: Staż w pracowni architektonicznej Biuro AD art-projekt, Poznań. zakres obowiązków: projektowanie wnętrz oraz mebli, wykonywanie rysunków techniczno-budowlanych domków jednorodzinnych. 4.2014-6.2015: Asystentka architekta wnętrz, Biuro projektowania wnętrz COLOUR SPACE, Zielona Góra, zakres obowiązków: projektowanie wnętrz oraz plakatów, wykonywanie rysunków technicznych, kontakt z klientem oraz wykonawcami. Architekt wnętrz projekty wnętrz dla klientów indywidualnych, Zielona Góra. zakres obowiązków: wykonanie koncepcji i projektu wnętrz, inwentaryzacja pomieszczeń, nadzór wyboru wyposażenia i dodatów, kontakt z wykonawcami.

UMIEJETNOSCI Autocad Revit SketchUp

J.angielski B2 J.francuski B1 Prawo jazdy kat.B


1

2

3

str.01 ARCHITEKTURA

str.05 ARCHITEKTURA

str.09 ARCHITEKTURA

galeria bwa w zielonej gรณrze

BUDYNEK WIELORODZINNY

fabryka stolarki drewnianej

8

9

str.22 wzornictwo

str.23 w n e t r z a

str.25 w n e t r z a

mebel do przedpokoju

zlotniki kolo poznania

konarskie kolo poznania

10


4

5

6

7

str.11 ARCHITEKTURA

str.13 urbanistyka

str.17 urbanistyka

str.21

stacja dopiewo

koncepcja rewitalizacji

park rekreacyjny staroleka

11

12

13

innowatyka otwรณrz/zamknij

14

str.29 w n e t r z a

str.31 mala.forma

str.33 w n e t r z a

str.35 architektura

komercyjne

kontener amore bio gelato

kliny

stacja naukowo-badawcza


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

galeria bwa w zielonej górze modernizacja i rozbudowa Celem pracy jest stworzenie koncepcji architektonicznej modernizacji i rozbudowy galerii BWA w Zielonej Górze aby dostosować ją do standardów stawianych współczesnych galeriom sztuki oraz do potrzeb użytkowników m.in. osób niepełnosprawnych. Rzuty rozbudowywanych przestrzeni oraz elewacje powstały w oparciu o geometryczne kompozycje jakie tworzył artysta Marian Szpakowski.

01

front galerii

Przy rozbudowie budynku wykorzystane zostały idee wypływające z wystaw i sympozjów Złote Grono odbywających się cyklicznie na tych terenach a także Karty Łagowskiej – manifestu traktującego o kształtowaniu przestrzeni społecznej. Projekt ma na celu stworzenie nowego charakteru galerii BWA - centrum kulturotwórczego dla mieszkańców Zielonej Góry.

A


A

R

C

polska

H

I

woj. lubuskie

T E ARCHITEKTURA

zielona gรณra

K

T

U

R

A

opracowywany teren

elewacja frontowa i boczna wschodnia

elewacja boczna zachodnia i tylna

rzut parteru

02


A

03

R

WIDOK OGRODU

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A


A

R

widok ogrodu

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A

04


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

BUDYNEK WIELORODZINNY PRZY UL. SIELSKIEJ W POZNANIU Przedmiotem opracowania jest budynek mieszkalno-usługowy z podziemną halą garażową. Obiekt posiada sześć kondygnacji nadziemnych oraz jedną podziemną. Budynek jest wielofunkcyjny, oprócz mieszkań znajdziemy w nim także zlokalizowany w parterze obiekt usługowy:

05

WIDOK OGRODU

kawiarnie wraz z letnim ogródkiem. W północnej części działki zaprojektowano ogród dla mieszkańców. W wyniku moich poszukiwań powstała bryła, która nie powinna narzucać się swoimi detalami a jej forma opiera się na proporcjach złotego podziału.

A


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A

rzut parteru

Koncepcja zakłada stworzenie unikalnego obiektu mieszkalnego, który przez swoją architekurę będzie wyróżniał się w okolicy a jego detal od razu przyciągnie oko przechodniów. Ważną zasadą projektową stanowił dla mnie złoty podział, dzięki któremu została stworzona rytmiczna forma zarówno elewacji, jak i ogrodu. Główna idea bryły zakłada stworzenie architektury w formie dwóch klocków połączonych ze sobą szklanym łącznikiem. Mimo dynamiki formy zastosowany zabieg stworzył efekt harmonijnej architektury. Szukając bryły budynku starałam się, by wymagania post-

awione przez warunki zabudowy ul. Sielskiejnie przysłoniły użyteczności i komfortu życia przyszłymch mieszkańców. Dzięlo wariacjom i modyfikacjom rozkładu różnych typów mieszkań udało się osiągnąć wyróżniający charakter architektoniczny konstrukcji i niebanalne schematy samych lokali. Zależało mi również, by zapewnić lokatorom maksymalny kontakt z naturą, w tym celu budynek postanowiłam uzupełnić zielonym podwórkiem, który wraz z kawiarnią zlokalizowaną w parterze stanowi charakterystyczny i nieodłączny element mojego projektu. 06


A

07

R

C

WIDOK elewacji frontowej

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A

typ C

typ A

typ D

typy mieszkan:

ELEWACJA FRONTOWA

typ B

typ E

strefa ogรณlna

typ F

strefa prywatna

ELEWACJA ogrodowa

08


A

09

R

rzut parteru

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A

fabryka stolarki drewnianej PRZY UL. FOLWARCZNEJ W POZNANIU

Projekt fabryki stolarki drewnianej zlokalizowany jest w Poznaniu przy ul. Folwarczej. Koncepcja budynku obejmuje część produkcyjną z zlokalizowaną na parterze wraz z kompleksem sanitarno-szatniowym dla pracowników oraz część biurową zajmującą piętro. Bryła budynku rozwinęła się z prostopadłościanu,łamany dach odpowiada niezbędnym wysokościom potrzebnym

przekrój fabryki

do komfortowej pracy. Rytmiczne podziały elewacji stanowią nawiązanie do desek drewnianych. Użycie szarości przy elewacji dodaje nowoczesnego, przemysłowego charakteru. W parterze zlokalizowana jest także pracownicza stołówka, rekreacyjny dziedziniec oraz sklep z wytwarzanymi produktami.

10


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

STACJA DOPIEWO MODERNIZACJA DWORCA W DOPIEWIE

Założeniem projektu była modernizacja budynku Dworca Kolejowego znajdującego się w Dopiewie, przy ulicy Leśnej 16. Projektowana modernizacja polega na zmianie układu funkcjonalnego samego dworca oraz jego rozbudowie, która pozwala na wprowadzenie kolejnych funkcji budynku jakimi są kawiarnia oraz biuro. Całość zaprojektowana została w taki sposób, aby jak najmocniej

11

RZUT PARTERU

wyeksponować zabytkowy budynek dworca. Dobudowane po obu jego stronach moduły charakteryzują się subtelnym nawiązaniem do istniejącej zabudowy. Szerokość podziałów okiennych została zaczerpnięta z istniejącego budynku. Również okładzina – cegła klinkierowa w kolorze naturalnym – to nawiązanie do historii dworca.

A


A

RZUT PIETRA

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A

12


U

R

B

A

WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE

N

I URBANISTYKA

S

T

POWIAT KONIŃSKI

Y

K

WIEŚ WYSOKIE

KONCEPCJA REWITALIZACJI WYSOKIE, GMINA KRAMSK Projektowana koncepcja rewitalizacji wsi Wysokie zakłada uporządkowanie zastanej przestrzeni oraz stworzenie nowych, interesujących atrakcji dla mieszkańców w każdym wieku. Działania te mają na celu zwiększenie jakości życia mieszkańców. Nowy układ łączy najważniejsze dla tego miejsca działki czyli szkołę, straż pożarną, dworzec oraz wykorzystuje nieużytki zlokalizowane przy rzece stwarzając nowe przestrzenie służące rekreacji. W projektowaniu koncepcji wzięte zostały pod uwagę prośby mieszkańców czyli stworzenie siłowni na powietrzu, sceny,

13

wizualizacja ukladu wsi z lotu ptaka

placu zabaw. Na wizualizacji z góry widzimy podziały terenów wracające do korzeni miejsca, czyli wsi polskiej, która w głównej mierze zarabiała wykorzystując grunty orne, stąd podziały liniowe posadzek i terenów zielonych. Cały układ połączony jest ścieżkami rowerowymi oraz pieszymi. Na projektowanych przeze mnie działkach znajdują się stojaki na rowery oraz parkingi. Założenie zakłada nową koncepcję dla komunikacji, obiektów rekreacyjnych, miejsc zgromadzeń.

A


U

R

B

plan rewitalizacji WSI WYSOKIE

A

N

I URBANISTYKA

S

T

Y

K

A

14


U

R

WIDOK terenรณw z rampami

15

WIDOK boisk szkolnych

B

A

N

I URBANISTYKA

S

T

Y

K

A


U

R

B

A

N

I URBANISTYKA

S

T

Y

K

A

WIDOK terenu przy osp

16


U

R

B

A

N

I URBANISTYKA

S

T

Y

K

PARK REKREACYJNY STAROLEKA, POZNAn Park rekreacyjno-sportowy Starołęka stanowi kompleks budynków i usług służących rekreacji zarówno tej czynnej jak i biernej. W obszarze założenia można korzystać m.in ze stref dla duszy tj. krytego i otwartego basenu, spa, saun

widok ukladu z lotu ptaka

17

jak i dla ciała, która oferuje 2 duże siłownie oraz 2 sale fitness, wypożyczalnie kajaków i łódek oraz ścieżki dla biegaczy i trasy rowerowe będące kontynuacją tras rowerowych miasta Poznań.

A


U

R

B

A

N

I URBANISTYKA

S

T

Y

K

A

SCHEMAT FUNKCJONALNY PARKU REKREACYJNEGO

18


U

R

B

A

widok budynku z amfiteatrem

ANALIZY TERENU WOKÓL PARKU REKREACYJNEGO

19

widok budynku z salami warsztatowymi

N

I URBANISTYKA

S

T

Y

K

A


U

R

B

A

N

I URBANISTYKA

Wśród atrakcji jakie można znaleść w parku każdy znajdzie coś dla siebie, są tutaj place zabaw dla dzieci oraz otwarte siłownie zewnętrzne, plaża, która latem jstanowi dusze parku, amfiteatr gdzie można oglądać filmy na świeżym powietrzu czy po-

RZUT PARTERU BUDYNKU Z AMFITEATREM

S

T

Y

K

A

most dla wędkarzy. Cały kompleks jest bardzo funkcjonalny, kiedy najdzie potrzeba można skorzystać z wc położonych w dogodnych lokalizacjach czy przekąsić coś w strefach barów.

RZUT PIETRA BUDYNKU Z AMFITEATREM

20


I

N

N

O

W

INNOWATYKA

A

T

Y

K

otwórz/zamknij projekt mobilnego zadaszenia Celem projektu jest utrzymanie stałego kontaktu z zielenią niezależnie od pory roku. Zadaszenie jest mobilne, rozkładane w zależności od warunków pogodowych. Dzięki modułom możemy je otwierać i zamykać

21

w dowolny sposób. Koncepcja stwarza przyjazne, bezpieczne miejsce do zabawy dla dzieci – w tym wypadku osłaniając plac zabaw. Zadaszenie może być również ogrzewane i wentylowane.

A


W

Z

O

R

N I WZORNICTWO

C

T

W

O

mebel do przedpokoju projekt mebla multifunkcyjnego Multifunkcyjność mebla – w szafce bocznej można schować zarówno odzież wierzchnią jak i nienoszone akcesoria (inspiracja pawlaczem); dodatkowo wykończona jest farbą magnetyczną, do której możemy zawiesić nasze klucze;

MEBEL W CZTERECH WARIANTACH KOLORYSTYCZNYCH

oprócz szafki mamy schowek na buty codzienne oraz wyciętą wnękę na obuwie domowe; oświetlenie powierzchniowe wraz z lustrem sprawiają, że możemy swobodnie dokonać ostatnich poprawek przed wyjściem z domu.

22


W

N

Ę

T WNĘTRZA

R

Z

A

Wnetrza w miejscowosci zlotniki kolo poznania

Projekt zrealizowany w pracowni architektonicznej Rzemiosło Architekci. Wnętrza te zostały zaprojektowane dla potrzeb młodego małżeństwa z dwójką małych dzieci. Inwestorzy postawili na nowoczesne, przestronne i jasne przestrzenie z dużą ilością miejsca do przechowywania rzeczy.

23

Stonowane pastelowe i szare ściany oraz białe meble na zamówienie stanowią tło dla kolorowych elementów wykończenia. Całość pięknie podkreśla drewniana podłoga oraz żółte, dominujące dodatki. Przestrzeń oddaje charakter inwestorów oraz stanowi nowoczesne, niebanalne rozwiązanie.


W

N

Ę

T WNĘTRZA

R

Z

A

24


W

N

Ę

T WNĘTRZA

R

Z

A

Wnetrza w miejscowosci konarskie kolo poznania Projekt zrealizowany w pracowni architektonicznej Rzemiosło Architekci. Ten projekt koncepcyjno-wykonawczy został opracowany dla młodego małżeństwa pełnego różnych pasji. Jedną z nich jest czytanie książęk co było podstawową wytyczną do stworzenia salonu, mało jest ludzi o tak obszernym zbiorze, ważne więc było opracowanie jakiegoś modułu aby mogli stworzyć swoją unikalną, mobilną

25

biblioteczkę, która rosłaby z czasem. Innym hobby inwestorów jest granie w gry komputerowe, przy przestrzeni salonu została zaprojektowana ‘Game zone” gdzie znajdują się symetrycznie ustawione do siebie biurka, spersonalizowane według ich potrzeb. Małżeństwo to uwielbia także filmy fantasy co odzwierciedlają liczne nowoczesne akcenty wnętrza oraz zabawa oświetleniem LED.


W

N

Ę

T WNĘTRZA

R

Z

A

26


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

DOM W CHYNOWIE W TRAKCIE REALIZACJI Projekt elewacji oraz poprawki w układzie funkcjonalnym domu w Chynowie. Elewacja zostala wykonana z płyt z włókno-cementu Equitone, oraz płyt drewnopodobnych Cedral. Materiały tworzą ze sobą wspójną calość. Dach wykonany został z pięknej antracytowej blachy a system

27

odprowadzenia wody stanowi minimalistyczny detal kwadratowe rynny oraz dach z okapem dodają wyrazy bryle budynku. Całość została podkreślona rytmicznym, nowoczesnym ogrodzeniem oraz drewnianymi roletami elewacyjnymi.

A


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A

28


W

N

Ę

T WNĘTRZA

R

Z

Wnetrza komercyjne zrealizowane Zaprezentowane poniżej wnętrza zostały zaprojektowane dla firm Habitat Hause oraz Ekantor,pl. Oba projekty nawiązują do kolorystyki marek, zapraszają do swojego niebanalnego wnętrza. Loża VIP , która została zaprojektowana dla firmy Ekantor.pl jest to niewielkie ale bardzo

29

funkcjonalne pomieszczenie, które stanowi wygodną przestrzeń do oglądania toru wyścigowego. Betonowe płytki na podłodze ciekawie kontrastują z turkusem i czernią, tworzą harmonijną całość nowoczesnego wnętrza firmy.

A


W

N

Ę

T WNĘTRZA

R

Z

A

30


M

A

Ł

A

|

F MAŁA FORMA

O

R

M

A

kontener amore bio gelato

Projekt zrealizowany w pracowni architektonicznej Rzemiosło Architekci. Kontener został zaprojektowany dla poznańskiej lodziarni Amore Bio Gelato, która potrzebowała dodatkowego, sezonowego miejsca sprzedaży. Wnętrze jest ocieplane a meble mobilne. Mamy tu przesuwany szklany system co pozwala na wynajem kontenera zimą zaprzyjaźnionej piekarni tak

31

WIDOK WNETRZA KONTENERA WIDOK KONTENERA- REALIZACJA

aby funkcjonował przez cały rok. Miejsce to jest wyjątkowe, zainspirowane ideą slow life, wykorzystujemy tu jako półki skrzynki po jabkach, same ściany obłożone są płytą OSB. Wszystko tanim kosztem. Jako baza tego tymczasowego miejsca posłużył nam kontener transportowy, który został wyczyszony i wyszlifowany a potem polakierowany.


M

A

Ł

A

|

F MAŁA FORMA

O

R

M

A

32


W

N

Ę

T WNĘTRZA

R

Z

A

Wnetrza w miejscowosci kliny kolo poznania Projekt zrealizowany w pracowni architektonicznej Rzemiosło Architekci. Ten projekt koncepcyjno-wykonawczy został opracowany dla małżeństwa w średnim wieku, szukającego spokojnych wnętrz w nowoczesnym wydaniu.

33

Akcenty kolorystyczne dodają przestrzeniom charakteru. Całość została ujęta w naturalnym krajobrazie, dzięki czemu lokatorzy czują się tu zdrowo i komfortowo .


W

N

Ę

T WNĘTRZA

R

Z

A

34


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A

stacja naukowo-badawcza zlocieniec Głównym założeniem projektu jest stworzenie budynku w kontekście zastanego miejsca. Projektowana działka znajduje się w środku lasu co stanowiło główny punkt wyjścia dla bryły oraz zastosowanych materiałów. Koncepcja zakłada wykorzystanie naturalnego drewna w elewacjach

35

co pozwoli formie na zbliżenie się do charakteru miejsca. Stacja została zaprojektowana dla ok. 40 osób. Stanowi kompleks naukowo-wypoczynkowy. Projekt podzielony jest funkcjonalnie na 3 części: strefę naukową, restauracyjną oraz sypialnianą.


A

R

C

H

I

T E ARCHITEKTURA

K

T

U

R

A

widok od strony lasu

34


poznan 2017

Portfolio Paulina Gołaska  

architektura, wnętrza, urbanistyka, mała forma

Portfolio Paulina Gołaska  

architektura, wnętrza, urbanistyka, mała forma

Advertisement