Page 1

UNIDAD 7: BIOGRAFÍA FANTÁSTICA DE JOSEFA


Nunca consideres el estudio como una obligaciรณn, sino como una oportunidad para penetrar en el bello y maravilloso mundo del saber. Albert Einstein.


MATEMÁTICAS: VALENCIÀ: LLENGUA I LITERATURA Hipatia Va nàixer al voltant de l'any 370 i va morir en el 415 d.C. Hipatía filla de Teón, un dels hòmens més savis d'Alexandria, és la primera dona anomenada en la història de les matemàtiques . Hipatía és recordada pels seus comentaris sobre l'obra d’Arquímedes, i per haver reemplaçat a son pare en la seua càtedra en l'escola d'Alexandria. Els habitants d'Alexandria estaven poc acostumats que una dona tinguera tanta influència en els mitjans científics i polítics. Més tard va ser acusada pels ciutadans d'influir sobre el governador de la ciutat, així, doncs l'any 415 va ser martiritzada i assassinada per un grup de cristians fanàtics encapçalats per uns monjos. Eixa època (començament de l'Edat Mitjana) va suposar una paralització en el desenvolupament de les matemàtiques del món occidental.

Sophie Germain Sophie Germain va nàixer en 1776 a París i va morir també a París en 1831. Va començar a introduir-se en les matemàtiques als 13 anys en la biblioteca de son pare, després de llegir com va morir Arquímedes a les mans d'un soldat al no respondre-li quan estava abstret amb un problema, açò la va decidir a conèixer les matemàtiques quan va pensar quina cosa tan meravellosa podia abstraure una persona fins a deixar-se matar?. Al ser dona va tindre moltes dificultats, la primera en la seua pròpia família. Als 18 anys va voler entrar en "L'Ecole Polytechnique", però no admetien dones. A través d'uns amics que li passaven els apunts de les classes, al final del semestre Shopie va presentar una memòria amb un nom masculí M. LeBlanc. El professor Lagrange, un dels més importants matemàtics de l'època va


quedar impressionat per la qualitat del treball i va voler conèixer-lo personalment. Quan va veure que es tractava d'una jove va quedar molt sorprès però va reaccionar bé i a pesar de ser dona, la va introduir en el seu cercle d'investigadors. En 1801 va presentar uns resultats interessants sobre la teoria de números firmant amb el seu sobrenom, a partir de llavors va establir amb Gauss, el gran matemàtic alemany, una correspondència freqüent. Més tard Sophie va fer descobriments importants en teoria de números, de física , matemàtica, acústica i elasticitat. Rebria el títol de Doctor Honoris Causa en Gotinga però va morir un mes abans de la data.

Maria Wonenburger María, gallega de naixement, és una de les grans matemàtiques espanyoles de la història. Nascuda en 1927, obté la seua Llicenciatura en Matemàtiques en la Universitat Central de Madrid (actual Complutense) en 1950. En 1953 rep una beca Fullbright (era la primera generació de les mateixes) que li permet fer un doctorat en Yale. La seua carrera matemàtica es desevolupa principalment als Estats Units i Canadà, i les seues aportacions es centren en teoria de grups i en àlgebres de Lie. A principis del segle XXI va ser descoberta per joves matemàtics locals, amb els que va establir una exemplar relació fraternal. A partir d'eixe moment va obtindre alguns reconeixements a la seua labor, com la distinció de sòcia d'honor de la Real Societat Matemàtica Espanyola (RSME) , el nomenament com a doctora honoris causa per la Universitat de A Corunya o la creació per part de la Xunta de Galícia del premi María Wonenburger, que anualment es concedeix a alguna científica gallega amb mèrits destacats en investigació.


CIENCIAS SOCIALES


JUGUETES

Ajedrez 1958-1968

Lego 1978-1988


Futbol 1998-2008

Play Station 2008-2018


LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA: LA BIOGRAFÍA Josefa, más conocida como Pepica, es mi abuela. Cuando ella era joven, trabajaba en un teatro en Valencia. Además, en su tiempo libre se dedicaba a coser. Pepica nació en 1950 en Albalat de la Ribera, una población muy pequeña perteneciente a la Ribera Alta, en Valencia. En 1974 se casó con Vicente y juntos tuvieron cuatro hermosos hijos, dos niñas y dos niños. Tras varios años trabajando en el teatro, decidió dedicarse a su familia y cogió la frutería del pueblo, siendo la única que había. A Pepica le fascinaba cuidar de sus hijos y ver como se divertían con los niños y niñas del pueblo jugando con diferentes juguetes como los legos, las muñecas o el futbol. En la actualidad, Pepica tiene 7 nietos y nietas de sus respectivos hijos e hijas. Sigue encantada observando a sus nietos viendo jugar pero de una manera distinta a la que lo hacían sus hijos/as. Ellos juegan más con las nuevas tecnologías como la Play Station o la Xbox. Sin embargo, ella es una mujer muy feliz que ahora se dedica a las labores del hogar y al cuidado de sus nietos y nietas junto con su marido Vicente.


Unidad 7  
Unidad 7  

Biografía fantástica de Josefa.

Advertisement