Page 1

EL CLUB DELS CAPS RAPATS Andreu Sotorra    

Paula Martínez 3r-C Desdoblament


Anàlisi Formal Títol: El Club Dels Caps rapats Autor: Andreu Sotorra Editorial: Columna Col·lecció: Columna jove Edició: Tercera edició Altres obres de l'autor: Ofici de conteste, Carboni 14, L'assassí viu a Bellvitge, etc;

Punt de vista Està escrit des d'un punt de vista extern, amb narrador en primera persona i protagonista, es a dir, és en Nappi qui ens narra la història.

Espai Els fets es duen a terme a les estacions de metro, l'institut, el Club Dels Caps Rapats, el quartell del Gran Bengalí i la galeria del Born.

Temps Els fets passen més o menys a l'època actual.

Personatges -Nappi: és el protagonista, és un grafiter molt famos pel metro i un cap rapat, es va rapar el cap als setze anys. Té amics skins y sempre fa grafits en memòria del seu pastor alemany Tag, que el van matar uns skins al metro. És membre del Club Dels Caps Rapats.


-Rebecca: és la xicota d'en Nappi, s'he l'estima i fa el que sigui per ell. Estudia al Politècnic. -Tato (Doble T): És un rival d'en Nappi i amic dels skins que van matar al Tag, el gos del Nappi. -Africà: Noi que es troben en Nappi i la rebecca al metro i que en Nappi gairebé mata per no ser higiènic. -Reebok: És el funcionari social que s'encarrega del Club Dels Caps Rapats i té bona relació amb els membres com en Nappi i la rebecca. -Gran Bengalí (Montxo): És el líder d'un quartell d'skins neonazis que guanya diners venent droga i sempre va armat, i el Nappi li cau bé, però al final molts dels seus seguidors el deixen. -Franciska (Ciska): És la xicota del gran Bengalí, i és molt pràctica a l'hora d'administrar assumptes d'ell, però al final el deixa perquè ja no té diners. -Skins, shapes i altres bandes -Policía


Estructura

INTRODUCCIÓ En Nappi, el famós grafiter de metro i la seva xicota Rebecca son al Club dels Caps Rapats, cridant en protesta d'un supossat grup de rock que ha ant al poliesportiu del Club a tocar. El mateix Nappi ens explica la historia del seu gos pastor alemany, en Tag, que va ser per ell més que una mascota, havia estat el seu millor amic i company d'aventures durant les nits fent grafitis a Univeristat, però una nit, a les vies del metro d'un altre línea, en Tag va ensumar tres persones que s'apropaven i els va atacar, pensant que eren seguretat. Però eren skins amb bats, i un d'ells, d'un tret, va matar en Tag. Des d'aquell moment en Nappi fa grafitis del seu pastor alemany, confia en algun dia trobar als responsables, i es va rapar el cap als setze anys per aquest motiu, encara que no es considerava skin, sino un cap rapat.

NUS En Nappi com sempre es reuneix amb col·leques grafiters al vestíbul d'alguna línea de metro, i aquesta vegada hi eren els seus col·legues i un altre grup, i al mig un grafiter en Tato, més conegut pel seu tag "Doble T". Els dos, enfrontats, començen a explicar-se batalletes, i al final el Tato li diu que uns amics els hi han donat records per en Nappi, els mateixos que van matar al Tag, donant-li a entendre que en Nappi no sortiria ben parat per l'assumpte del gos. Poc després de la trobada amb el Doble T, van començar a apareixer pintades a les parets d'Universitat clamant venjança pel Rafik, un noi de quart cus que va morir en un accident de moto, i també pintades d'una familia gitana. Després de les pintades demanant justicia pel Rafik, nois de quart van ser apallissats per un grup d'eskins. Després d'alló a l'institut van començar a haver-hi policies de paisà per vigilar. Per tot aquests temes dels seguidors del Rafik, a les assamblees de classe no es parlava d'altra cosa, però el delegat no donava paraula al Nappi, i es van començar a empipar, fins que li va deixar que


parles, per aclarir a la classe les diferencies entre els diferents tipus de bandes amb el cap rapat. Desprès de tot allò el Nappi va separar-se de l'Institut, TV3 va fer un reportatge sobre grafiters on el protagonista era en Nappi, i va moder mostrar els seus grafits, tots amb el seu gos Tag com a protagonista. Anant per estacions del metro amb la rebecca, en Nappi gairebé mata a un noi negre, que acabava de sortir del labavo y portaba la bragueta oberta i no havia tirat de la cadena, i després que en Nappi digues que era un brut, li acusés de racista. Al dia seguent en Nappi, després de fer grafits a la linea 4 del metro, va anar al Moll de la Fusta, on justament la policia estava buscant una partida de droga d'un grup de skins. I ell al portar el cap rapat, se'l van emportar també al furgó. Allà va veure que el skins sabien qui era, i a l'arribar a la comisaria, els hi van fer fotos a tots, i aquestes fotos van portar al Nappi cap al Gran Bengalí (Montxo pels amics), el líder dels skins, utilitzant a la Rebecca com a enllaç. Can Montxo, que es com li deien al lloc on vivia, era una caseta que havia servit de meublé, i en Nappi i la Rebecca hi van entrar facilment amb l'ajuda de la Franciska, la xicota del Montxo. El Gran bengalí, que sempre anava armat, volia fer tracte amb el Nappi, pero aquest nomès li va regalar un tros de ciment amb un grafit del Tag i va marxar amb la Rebecca. Després d'allò van assabentar-se que el quartell d'en Montxo cada vegada era menys skin, i a sobre la Franciska i molts seguidors l'havien plantat, i després d'anar a plorar-li al Nappi, va desapareixer del mapa. El seu quartell va tornar a ser un mueblé que dirigia la Franciska. Amb el desconcert, el Consell Municipal va montar el Club Dels Caps Rapats, on s'hi podia afegir qualsevol tipus de Cap Rapat o persona en risc d'exclusió social, o almenys que ho semblessin. El que s'encarregava de fer activitats i proves als membres, entre ells el Nappi i la Rebecca, era el Reebook, que en el fons no era el típic funcionari ensopit, era bona persona. La nit de Nadal, un grup de skins van atacar el Club, destrossant-ho tot, i els dies de desprès el Reebook intentava tranquilitzar-nos les ganas de venjança.


Desprès d'allò, el Reebook va organitzar un grafiti col·lectiu entre els memberes del Club, d'uns cinquanta metres de llarg, dirigit pel Nappi. De sobte van apareixer en Tato i uns amics seus, que li van treure el tema del Tag als seus grafits. El tema va acabar amb el napi clavant els punys a un dels dos que acompanyaven el Doble T. El reebook no va voler donar més importancia al tema i els hi va comunicar que un promotor exposaría el grafit a la galeria d'art del Born, i ell i la Rebecca insistien al Nappi de que era l'oportunitat de la seva vida de ser un artista de veritat. Pero aquella nit, la rebecca va rebre una trucada, li deien que havien entrar a la galeria, i ella i el Nappi van anar en taxi a salvar el grafit. Al arribar, la policia havia encerclat la galeria, pero el Nappi va sortir corrents amb un bat de beisbol que havia agafat de casa i va saltar les barreres al veure tres skins amagats, el Doble T i els seus dos amics.

DESENLLAÇ Mentres s'amagava dels skins, podia sentir la veu de la rebecca i de la gent que li cridava, pero de sobte, es va trobar de cara, ajupits, amb els tres skins que havien entrat a la galeria i matat al Tag. Desprès d'allò, es va retrobar amb el Tag, sentint un tret, i el silenci del Born.


Ressenya

La veritat és que m'esperava molt més d'aquel llibre. Al principi pensava que seria molt emocionant, però un cop l'has llegit et quedes amb ganes d'acció. La història està bé, però hi ha moments en que cansa una mica el fet de que en Nappi no pari de recordarse del tag, el seu gos. D'acord que la historia és centra en ells dos i les ganes de venjança, però és molt repetitiu. Personalment, desprès d'haver llegit varis llibres sobre bandes de carrer, m'ha sembla tuna mica fluix, com que comença donant-te especatives que després acaben en decepció. Almenys, el final m'ha agradat, no pel que passa, sino que es realista, no m'agrada quan el final es sempre bonic i perfecte. En general això, no m'agradat practicament gens, però el tema de que el graffiti pugui arribar a un museu m'ha semblat original, el qualificaria amb un sis de deu.

El Club Dels Caps Rapats  
El Club Dels Caps Rapats  

Fitxa bibliogràfica

Advertisement