Page 1

Nom: Paula Fonfria Valldep茅rez Curs: 2010/2011 3r Magisteri Educaci贸 Infantil


1ª CONFERÈNCIA: “Conexions neuronals i creativitat”. José Mombiela, Metge especialista en desenvolupament infantil

Mitjançant el procés evolutiu i l’energia que tenen els nostres petits s’arriba a la interacció  creativitat.

Procés de creació  som éssers que estem vivint i gaudint de la creativitat, i aquí és quan arriba l’educador: que facilitarà amb els seus processos a que els “petitons” aconsegueixin ser creatius cada vegada més.

Els ritmes de “ cada dia” van fent que les xarxes es vagin configurant cada cop més.

Reversibilitat: significa donar un toc més de creativitat, per exemple, el nen es troba a la seva “senyo” al carrer i li pregunta : “què fas aquí?”. El cervell del nen necessita un toc de creativitat, ja que el nen veu a la professora com una persona que només està dins a l’aula i no s’explica perquè està també al carrer.

Mentre es desenvolupa el desenvolupament general del nen  hi ha la família i l’educador.

Els nens no tenen reversibilitat però saben com fer-ho perquè ho entenen i ho comprenen, a més a més, l’educador és quina dóna la direcció per aconseguir-ho.

Sense un dels hemisferis costa saber que l’altre existeix. Per exemple; li diem alguna cosa que afecta a una persona: perquè t’afecta? I perquè?  Si falta reversibilitat no podem arribar mai a entendre perquè realment allò afecta a aquella persona.

Quan algun nen està trist o preocupat per alguna cosa li transmetem tranquil·litat i amor, és a dir, li transmetem reversibilitat perquè ell en té poca.

Equilibris reversibles: els sentits i l’ull treballen junts  sistema visual. S’ha de respectar l’edat de creixement, no naixem amb les habilitats, s’han d’anar construint poc a poc. Aplicacions didàctiques

Els nens es senten bé i molt més motivats amb activitats creatives, com podrien ser: treballar el tacte xafant fulles, expressió corporal, músiques tranquil·les i relaxants, etc.

Valoració personal Aquesta primera conferència va agradar-me perquè en un món on la creativitat està poc valorada, vam sentir i recordar la seva importància dins de les aules amb els nostres petits que estan cada dia desenvolupant-se emocional, afectiu i cognitivament.


2ª CONFERÈNCIA: “Escriptura, joc i descoberta al parvulari”. Enric Queralt Cata

Aplicacions didàctiques •

Abastir els materials a l’altura dels nostres nens i les nostres nenes, ja que així poden manipular els recursos que hi ha a l’aula.

Crear: Al parvulari és important crear material a partir de coses quotidianes que podem tenir per casa, estimular als nens i fer-los gaudir d’aquesta etapa tan brillant.

Perquè no provar de posar nens de p-3, p-4 i p-5 junts, podríem explorar les seves emocions, les seves reaccions, etc.

Alguns recursos i algunes webs presentades a l’exposició: •

www.plantilandia.com

www.xtec.cat

“Three Year Old”

Jocs de Kim

Gianni Rodari

Valoració Personal

Aquesta conferència va ser realitzada amb un PowerPoint que presentava tota una sèrie d’imatges i conceptes que tenien un rerefons. Amb aquesta exposició, l’autor ens volia transmetre que una imatge val més que mil paraules, i ho va aconseguir. Només amb imatges ens va fer pensar, ens va fer riure i fins i tot, ens va fer indagar sobre algunes coses que sempre són necessàries dins de l’àmbit escolar.


3ª CONFERÈNCIA: “Gaudim amb la llum, el color, la música i el cos”. Alicia Lòpez Rodriguez, Directora Llar d’Infants

En aquesta conferència ens van ensenyar que amb pocs recursos podem divertir moltes persones i fer que aquestes s’ho passin molt bé.

Cada filera de persones tenia un instrument o simplement picava de mans, xiulava, o es tocava el pit. Vam començar l’activitat els que estàvem davant picant amb pals, i van seguir les següents fileres rascant petxines, sacsejant botelles plenes de sorra, picant de mans, picant el pit i xiulant. Activitat fantàstica: música i frases senzilles.

La següent activitat va ser sorpresa: qui al seu seient tenia un paper enganxat amb cinta adhesiva, s’havia d’aixecar i anar a l’escenari. Totes aquestes persones van pujar dalt i van construir un globus sorprenent.

L’activitat constava d’inflar el globus i passar el nus, una vegada fet, per l’interior del cartró de paper higiènic, després hi van posar una llanterna i a l’encendre el llum, el globus queda il·luminat.

Aquesta és una activitat de baix cost i molt adient per treballar infinitat de coses.

Aplicacions didàctiques

Materials on podem fer activitats diverses semblants a les que vam realitzar a la conferència: o

Boles de llum

o

Filtres de colors

o

Un conte amb transparències

o

Hombres xineses

o

Ampolles colors  Audició

Valoració Personal

Vaig quedar-me sorpresa al veure que podem fer activitats molt creatives i originals amb simples materials que tenim a l’abast. Aquesta directora de la llar d’infants va explicar-nos que realment per moltes joguines que tinguin els nens i siguin d’alt cost, no han d’agradar-los més, el més important és que els nens i les nenes es diverteixin i gaudeixin d’aquestes activitats tant motivadores.


4ª CONFERÈNCIA: “L’escola infantil creativa”. Pep Duran, Traginer de contes

Una vegada més, aquest contacontes, ens va tornar a sorprendre amb la seva màgia a l’hora d’explicar-nos un conte.

A través dels contes els menuts es van ordenant per a viure.

Només es pot ser creatiu quan estem connectats amb els nostre propi art.

Aplicacions didàctiques

La Gran Qüestió: ens dóna una visió de perquè estem a n’aquest món. Depèn del moment que vivim, la resposta serà diferent.

La meva mama: valors de l’amor, l’estima i l’afectivitat cap a les nostres mares.

El meu pare: valors de l’amor, l’estima i l’afectivitat cap als nostres pares.

Quasi: El Ramon dibuixa i dibuixa i no li agraden els seus dibuixos, però després descobreix que tots els seus dibuixos no eren perfectes però QUASI. A ser així ens porta la por de no ser estimat, de no ser acceptat, etc.

Allà on viuen els monstres: Encara que fos dolent, a Max no el deixaran mai d’estimar.

Surt de la closca, Pollet!: Un conte per saber esperar, saber donar temps, el seguiment del creixement del nen és dia a dia. La Gallina volia que el pollet sortís de la closca i li va fer moltes coses però fins que el pollet no va estar llest no va sortir.

Peix Irisat: Intentar ser feliços, acompanyar els altres  habitar el món.

Petit os, no dorms?: Por a la foscor i dormir sol. Veus aquesta lluna, gràcies a la foscor la podem veure!

El barco: Utilitzem una capsa de pedres simulant el mar i una altra simulant el mal temps i les tormentes. Valoració Personal

No sabem mai com s’ho fa, però sempre acaba fascinant-nos i fent-nos creure que estem dins dels seus contes. Una altra vegada en Pep ens ha sorprès amb els seus recursos tant materials com personals; el podem veure moltes vegades però sempre aprenem coses noves.

Jornades d'educació infantil 2011 --- URV CTE  
Jornades d'educació infantil 2011 --- URV CTE  

Una breu explicacio sobre les conferencies realitzades a les jornades d'educacio infantil a la URV del Campus Terres de l'ebre

Advertisement