Page 1

Departament d’Educació Física. IES Pedreguer

APUNTS 3r ESO VOLEIBOL HISTÒRIA: Va néixer al 1895 als EEUU, a la Universitat YMCA de Springfield (Massachussets), pel professor William Morgan al intentar cercar una activitat que es pogués fer a cobert. A una pista de tennis, va penjar una corda al mig de la pista , a 1’98 metres d’alçada, i els jugadors es passaven la pilota d’un costat a l’altre. La primera pilota va ser la cambra d’aire d’una pilota de bàsquet. En el 1964, va debutar com a esport olímpic a Tòquio. REGLAMENT: Objectiu del joc: Aconseguir enviar la pilota al camp contrari, per sobre de la xarxa, de manera que l’altre equip no pugui tornar-la abans que toqui a terra. Terreny de joc: És una pista de 18 x 9 metres, dividida en dues parts per una xarxa (2,24 m. al·lotes, 2,43 m. al·lots). Hi ha una zona d’atac (Des de la línia central a la línia d’atac, situada a 3 mts). La zona de servei, situada darrera de la línia de fons.

Jugadors: Són sis. Els jugadors a l’inici del set tenen un ordre prefixat i unes condicions determinades segons la seva posició (“ROTACIÓ”). Puntuació: S’aconsegueix un punt cada cop que, en possessió del servei o no, l’equip contrari no aconsegueix tornar la pilota. L’equip que arriba a 25 punts amb una diferencia de 2 punts guanya el set (25-20, 26-24,...), excepte el decisiu 5è set (es juga a 15 punts). El primer que aconsegueix tres sets guanya el partit. Faltes. Es sanciona amb pèrdua dels punts. Són falta totes les següents situacions: Rotació: quant incomplim les condicions de les posició Retenció: Quant agafem o acompanyem la pilota. Dobles: Quant el mateix jugador la tocar dues vegades o més consecutivament. Quatre tocs: Quant l’equip no torna la pilota al camp contrari en tres o menys tocs. Bot de la pilota: No pot tocar a terra. Falta de xarxa: No es pot tocar la xarxa. No és pot trepitjar la línia central ni traspassar-la. No falta de xarxa”: Si la pilota tocar la xarxa. Falta de bloqueig: No es pot bloquejar el servei. No és falta de bloqueig: Passar les mans per sobre de la xarxa sense botar


Departament d’Educació Física. IES Pedreguer

TÈCNICA: Toc de dits. És l’element tècnic més bàsic. Gest tècnic: Ens situem baix la pilota; amb les cames doblegades i obertes; situem les mans sobre el front, unint els dits índex i polze d’ambdues mans formant un triangle i, la resta de dits ajustats a la pilota; els braços doblegats. Després del contacte hi ha una extensió de tot el cos. Toc d’avantbraços. És l’element bàsic per la defensa. Sobretot, per fer la recepció. Gest tècnic: Cames doblegades; tronc cap a endavant; amb els braços en extensió davant nostre, amb les palmes de les mans mirant cap a dalt, juntes i recolzades l’una sobre l’altra. El contacte serà la cara interna dels avantbraços; realitzem una extensió de cames, intentant no moure els braços.

El servei. És l’element tècnic amb què s’inicia el joc. Tipus: El servei per baix: Més fàcil i segur. Gest tècnic: Ens col·loquem frontalment amb el peu de braç de la pilota davant; la pilota a la alçada de la cintura i el braç de copejar estirat darrere del cos per agafar impuls; la pilota no es llança, sinó que espera el cop i amb la mà tancada. Fem un moviment del braç fins fer impacte amb la pilota. Tot el cos acompanya el moviment final cap endavant. El servei per dalt o de tennis: Ens col·loquem de cara a la xarxa, es llança la pilota amunt per sobre el cap; mentre puja la pilota el braç de copejar s’arma (doblegades darrera el cap). En el punt més alt de la trajectòria de la pilota o quan baix, es colpeja la pilota amb la mà oberta i forta; acabant donant un passa. La rematada: Element típic de l’atac. Gest tècnic: És fa una carrera prèvia d’impuls, normalment dues passes; després una batuda amb els dos peus junts. Pugem els dos braços i arquegem el cos per equilibrar-nos. Amb el braç armat es copeja la pilota en el punt més alt del salt; amb la mà oberta. S'ha de caure amb els dos peus a la vegada, equilibrats i sense tocar la xarxa. El bloqueig: Es una acció defensiva molt important, Si el bloqueig toca la pilota i aquesta cau cap al camp propi, no es compta com un toc i se’n podem fer tres més per tornar-la. Gest tècnic: Col·locats a prop de la xarxa, dobleguem les cames per impulsar-nos, estirem els braços i obrim les mans sobre la xarxa intentant interferir la trajectòria de la pilota. TÀCTICA: Són el conjunt de decisions que es prenen a l’atac com a la defensa. Sistemes defensius: Sistema de recepció en W (1-3-2). Cinc jugadors esperen el servei de l’equip contrari, distribuïts pel camp, de forma que recorda la lletra W (3 jugadors més avançats i 2 més endarrerits). El sisè jugador està aferrat a la xarxa preparat per col·locar. És el sistema, on els jugadors ocupen més espai i el més utilitzat en els primers nivells de joc. Sistema de recepció en U. Cinc jugadors formen un semicircumferència que recorda la lletra U, i un passa a fer les funcions de col·locador.

Apunuts 3r Voleibol  
Apunuts 3r Voleibol  

Voleibol, apunts, reglament

Advertisement