Page 27

υγεία-διατροφή

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 26 Σεπτεµβρίου 2010

Αλάτι, υπέρταση και υγεία

Π

όσο αληθεύει ότι το αλάτι αυξάνει την πίεση και φθείρει την υγεία; Μπορούµε να χάσουµε έως και 30 χρόνια πραγµατικής ηλικίας, µένοντας βιολογικά 35-45 ετών, µε την αντίστοιχη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής, αρκεί να βαδίσουµε σωστά στο πλαίσιο ενός προσωπικού προγράµµατος αντιγήρανσης. Τα ζητήµατα της υγείας µας µπορούν να διαγνωστούν εγκαίρως µε έξυπνες εξετάσεις και να θεραπευθούν µε φυσικούς τρόπους, ασφαλείς και αποτελεσµατικούς. Τα δύο θεµέλια της αντιγήρανσης είναι το ορµονικά έξυπνο αντιστρές και η ορµονικά έξυπνη διατροφή - άσκηση. Η υπέρταση ορίζεται τεχνικά ως συστολική πίεση αίµατος άνω του 140 και διαστολική άνω του 90. Ωστόσο, τα επιθυµητά όρια σήµερα τείνουν να γίνουν τα 120/80. Ήδη από τη δεκαετία του 1920, όταν οι κλινικοί ιατροί πρωτοξεκίνησαν να µετράνε την πίεση αίµατος τακτικά στους ασθενείς τους, ήταν γνωστό ότι η υπέρταση αποτελεί ένα µείζονα παράγοντα κινδύνου τόσο για καρδιοπάθεια όσο και για εγκεφαλικές προσβολές. Επίσης, συνιστά παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και διαβήτη, αλλά και αντιστρόφως –αν είµαστε διαβητικοί ή παχύσαρκοι, είναι πιθανότερο να γίνουµε διαβητικοί ή παχύσαρκοι. Για εκείνους που τελικά γίνονται διαβητικοί, η υπέρταση λέγεται ότι συµβάλλει έως και κατά 85% στον αξιοπρόσεκτα υψηλό κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι τα επίπεδα ινσουλίνης είναι ανώµαλα ανυψωµένα στους υπερτασικούς, κι έτσι η υπέρταση, µε ή χωρίς παχυσαρκία ή/και διαβήτη, πλέον περιγράφεται και ως µια «κατάσταση ινσουλινοαντίστασης». Αυτό εξάλλου είναι και το νόηµα του να συµπεριλαµβάνεται η υπέρταση στο σύµπλεγµα των ανωµαλιών που συναποτελούν το µεταβολικό σύνδροµο της ινσουλινοαντίστασης, δηλαδή του προδιαβήτη. Η υπέρταση είναι τόσο συχνή ανάµεσα στους παχύσαρκους και η παχυσαρκία τόσο συχνή ανάµεσα στους υπερτασικούς, ώστε τα ιατρικά συγγράµµατα συχνά εικάζουν ότι είναι το υπερβολικό βάρος που εξαρχής προκαλεί την υπέρταση. Έτσι, όσο υψηλότερα είναι η πίεση αίµατος, τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο µεγαλύτερο το σωµατικό βάρος και άλλο τόσο µεγαλύτερος ο κίνδυνος για διαβήτη και καρδιο-

πάθεια. Παρά την εγγενή αλληλοσυσχέτιση αυτών των ασθενειών, οι δηµόσιες υγειονοµικές αρχές στα τριάντα τελευταία χρόνια επιµένουν ότι το αλάτι είναι η διατροφική αιτία της υπέρτασης και της διαχρονικής αύξησης της πίεσης που συνοδεύει το γήρας. Τα ιατρικά συγγράµµατα συνιστούν την ελάττωση της πρόσληψης αλατιού ως τον καλύτερο τρόπο για τους διαβητικούς να µπορέσουν να ελαττώσουν ή να προλάβουν την υπέρταση, µαζί µε το χάσιµο βάρους και την άσκηση. Αυτή η υπόθεση αλατιού-υπέρτασης διατρέχει σχεδόν έναν αιώνα τώρα. Βασίζεται σε αυτό που οι ιατρικοί ερευνητές αποκαλούν βιολογική αληθοφάνεια – βγάζει νόηµα και φαίνεται προφανές. Όταν καταναλώνουµε αλάτι χλωριούχο νάτριο-, το σώµα µας διατηρεί τη συγκέντρωση νατρίου στο αίµα µας µε το να κατακρατήσει περισσότερο νερό µαζί µε αυτό το νάτριο. Τότε οι νεφροί αποκρίνονται σε αυτή την περίσσεια µε το να απεκκρίνουν αλάτι στα ούρα, ανακουφίζοντας έτσι ταυτόχρονα το σύστηµα από το υπερβολικό αλάτι και το νερό. Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, µια υπερκατανάλωση αλατιού θα έχει ως αποτέλεσµα µια ελαφρά αύξηση της πίεσης αίµατος από το οίδηµα αυτής της κατακράτησης νερού, κι έτσι ανέκαθεν εύκολα υπέθεταν ότι αυτή η αύξηση θα µπορούσε να γίνει χρόνια µε τη συνεχή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι. Αυτή είναι η υπόθεση. Τι λένε όµως οι έρευνες; Στην πραγµατικότητα ανέκαθεν ήταν αξιοσηµείωτα δύσκολο να βρεθούν ξεκάθαρα ερευνητικά τεκµήρια ότι η υπόθεση αυτή αληθεύει. Το 1967, ο Jeremiah Stamler περιέγραψε τα ερευνητικά δεδοµένα που αφορούσαν στην υπόθεση αλάτι-υπέρταση ως «µη πειστικά και αντιφατικά».

Εξακολουθούσε να τα αποκαλεί «µη πειστικά και αντιφατικά» δεκαέξι χρόνια αργότερα, όταν περιέγραψε την αποτυχία του σε µια µελέτη χρηµατοδοτηµένη από το αµερικανικό κράτος (NIH: National Institutes of Health), µε σκοπό να επιβεβαιωθεί η υπόθεση ότι η κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πίεση αίµατος στα παιδιά σχολικής ηλικίας. To ΝΙΗ έχει χρηµατοδοτήσει επόµενες µελέτες, ωστόσο µε λίγη πρόοδο στο θέµα. Παρ’ όλα αυτά, το µήνυµα που µεταδίδεται στον κόσµο είναι ότι το αλάτι αποτελεί ένα διατροφικό κακό -η θανάσιµη άσπρη σκόνηόπως την αποκάλεσε ο Michael Jacobson του Center for Science in the Public Interest, το 1978. Συστηµατικές ανασκοπήσεις των ερευνών, είτε δηµοσιευµένες από υποστηρικτές της υπόθεσης ότι το αλάτι φταίει για την υπέρταση είτε από εκείνους που δεν δέχονται κάτι τέτοιο, έχουν αναπόφευκτα συµπεράνει ότι σηµαντικές ελαττώσεις στην κατανάλωση αλατιού -στο µισό, ας πούµε, της ηµερήσιας ποσότητας, κάτι δύσκολο στον αληθινό κόσµο- θα ρίξουν την πίεση αίµατος κατά 4 έως 5 mm Hg στους υπερτασικούς και κατά 2 mm Hg στους υπόλοιπους µη υπερτασικούς. ∆ηλαδή, αν είµαστε ήδη υπερτασικοί, ακόµη και µόνο στο στάδιο Ι, που είναι η ηπιότερη µορφή υπέρτασης, όλα αυτά σηµαίνουν ότι η συστολική µας πίεση αίµατος είναι ήδη ανυψωµένη κατά τουλάχιστον 20 mm Hg πάνω από αυτό που θεωρείται υγιεινό. Αν είµαστε υπερτασικοί σταδίου ΙΙ, η πίεσή µας είναι ανυψωµένη κατά τουλάχιστον 40 mm Hg πάνω από τα υγιεινά επίπεδα. Συνεπώς, η περικοπή της πρόσληψης αλατιού στο ήµισυ και άρα η ελάττωση της συστολικής µας πίεσης κατά 4 έως 5 mm Hg (π.χ. από 160 σε 155) είναι µάλλον µια ωραία τρύπα στο νερό! Φιλήµων Χατζηπαναγιώτου, γιατρός Αντιγήρανσης

15•27

Θανατηφόρα τα ξεθωριασµένα τζιν Σοβαρή απειλή αποτελούν τα ξεθωριασµένα τζιν για την υγεία, όχι αυτών που τα φορούν, αλλά αυτών που τα κατασκευάζουν. Η αµµοβολή που χρησιµοποιείται για το εύκολο ξεθώριασµα των τζιν ευθύνεται για την πυριτίαση, µία νόσο των πνευµόνων, η οποία προκαλεί βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και µπορεί να οδηγήσει ακόµη και στον θάνατο. Στο παραπάνω συµπέρασµα κατέληξε έρευνα που πραγµατοποίησε οµάδα επιστηµόνων του Τµήµατος Παθήσεων Θώρακα του Νοσοκοµείου Γεντί Κουλέ της Κωνσταντινούπολης, µε επικεφαλής τη δρ Νουρ Ντιλέκ Μπαλκάν, και η οποία παρουσιάστηκε στο 20ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευµονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη. Σύµφωνα µε στοιχεία της µελέτης, την τελευταία δεκαετία, η ευρέως διαδεδοµένη χρήση πυριτικής άµµου για την κατασκευή ξεθωριασµένων τζιν στην Τουρκία έχει οδηγήσει σε επιδηµία πυριτίασης. «Ο µέσος όρος επιβίωσης των ατόµων που έχουν προσβληθεί από πυριτίαση είναι έξι χρόνια» επισηµαίνεται. Στην Τουρκία, το πρώτο κρούσµα πυριτίασης, για την οποία ενοχοποιήθηκε η χρήση αµµοβολής για το ξεθώριασµα των τζιν, καταγράφηκε πριν από 8 χρόνια. Στη συνέχεια πραγµατοποιήθηκε στο Τµήµα Παθήσεων Θώρακα του Νοσοκοµείου Γεντίκουλέ µελέτη των περιστατικών πυριτίασης κατά την περίοδο 2001-2009 . Η µελέτη αφορούσε σε 32 άνδρες µε µέσο όρο ηλικίας τα 31,5 έτη, µε διαγνωσµένη πυριτίαση, οι οποίοι εργάζονταν επί 28 µήνες, 66,4 ώρες την εβδοµάδα, κάνοντας αµµοβολές σε τζιν. Αυτό σηµαίνει ότι είχαν εκτεθεί σε πυριτική άµµο επί 12.957 ώρες. Στο 96,7% από αυτούς (31 ασθενείς) έγινε εξέταση που είναι γνωστή ως follow-up. Το 64% από αυτών που επιβίωσαν παρουσίασε προοδευτικά εξελισσόµενη ίνωση µε συµπτώµατα έκπτωσης των λειτουργιών του πνεύµονα. Έξι µήνες µετά το follow-up, έξι από τους ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκοµείο µε αναπνευστική ανεπάρκεια. Σήµερα, ένας από αυτούς τους ασθενείς περιµένει για µεταµόσχευση πνεύµονα, ενώ έξι (19%) έχουν πεθάνει από προοδευτικά εξελισσόµενη ίνωση. Η δρ Μπαλκάν έδωσε ιδιαίτερη έµφαση στο γεγονός ότι η απαγόρευση της διαδικασίας ξεθωριάσµατος των τζιν µε αµµοβολή είναι ο µόνος τρόπος για την αντιµετώπιση και τη σταδιακή εξάλειψη του προβλήµατος.

Αποσύρεται το φάρµακο Octagam Η Επιτροπή Φαρµακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φαρµάκων συνέστησε σήµερα να ανακληθεί η άδεια του φαρµάκου Octagam της εταιρείας Octapharma, που χρησιµοποιείται σε θεραπείες µε ανοσοσφαιρίνες, και να ανακληθούν όλα τα Octagam που πωλούνται αυτή τη στιγµή στην Ευρώπη. Η Επιτροπή αναθεώρησε την άδεια του Octagam, αφού η Γερµανία και η Σουηδία ανέστειλαν την πώλησή του έπειτα από µία µη αναµενόµενη αύξηση των θροµβοεµβολικών επεισοδίων -ανάµεσά τους εγκεφαλικά, καρδιακές προσβολές και πνευµονικές εµβολές- σε ασθενείς που λάµβαναν το φάρµακο. Η αύξηση αυτή πιστεύεται ότι συνδέεται µε προβλήµατα στη διαδικασία παρασκευής του φαρµάκου, πρόσθεσε η Επιτροπή. Το Octagam είναι ένα ενδοφλέβιο διάλυµα που χρησιµοποιείται για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστηµα των ασθενών.

patrisnews  

patris,pirgos

Advertisement