Page 5

ΠΑΤΡΙΣ Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 5

ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟ∆ΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Ψάχνουν να βρουν διεξόδους

• Συχνές είναι πλέον οι µετακινήσεις των αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας

Ε

ΕΡΕΥΝΑ: ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ giakoumelou@gmail.com

να τεράστιο κοινωνικό φαινόµενο, που προκαλεί σωρεία προβληµάτων, αποτελεί το µεταναστευτικό στη χώρα µας, ενώ σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, τα προβλήµατα εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη εργασίας και οικονοµικής «ανασφάλειας» που αντιµετωπίζουν οι περισσότεροι µετανάστες, που έχουν βρει «καταφύγιο» στις επαρχιακές περιοχές. Ιδιαίτερα, στο Νοµό Ηλείας ο αριθµός των µεταναστών που ζουν και εργάζονται στις κατά τόπους περιοχές δεν µπορεί να είναι ακριβής, σύµφωνα µε τα όσα αναφέρει ο προϊστάµενος του γραφείου χορήγησης αδειών της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης στον Πύργο, Θεοδόσης Μαρκόπουλος, καθώς παρατηρείται µια διαρκής µετακίνηση αλλοδαπών από και προς το Νοµό. Πάντως πηγές αναφέρουν πως η έντονη οικονοµική κρίση, που «χτύπησε» από πολύ νωρίς τα µεγάλα αστικά κέντρα, δηµιούργησε παράλληλα και ένα εσωτερικό µεταναστευτικό κλίµα, όπου κυρίως αλλοδαποί αναζήτησαν νέες περιοχές διαµονής και ειδικά σε πόλεις επαρχιακές και µικρότερες σε έκταση. Σήµερα, ωστόσο ο χάρτης των µεταναστών φαίνεται να αλλάζει και αυτό διότι οι πηγές εισοδήµατος έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτό δηµιουργεί ένα κλίµα ασάφειας ακόµα και στους ίδιους τους µετανάστες οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα, για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο σιγά σιγά φαίνεται να «σβήνει». Αυξοµειώνεται ο αριθµός Σύµφωνα µε τα στοιχεία απογραφής του 2001 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο Νοµό Ηλείας οι αλλοδαποί ανέρχονταν στους 10.616 ενώ πληροφορίες λένε πως σήµερα ο αριθµός αυτός έχει µειωθεί, στους 8 χιλ. περίπου, χωρίς ωστόσο η εικόνα αυτή να δείχνει και την πραγµατική διάσταση για το συνολικό αριθµό των µεταναστών που ζουν στις διάφορες πόλεις του Νοµού. Και αυτό γιατί εκτός από τους αλλοδαπούς οι οποίοι ζουν και εργάζονται µόνιµα και νόµιµα στην Ηλεία, ένα αρκετά µεγάλο κύµα λαθροµεταναστών έχει κάνει την εµφάνισή του, σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές, στην περιοχή µας. Οι παραπάνω, εκτιµάται πως είναι αλλοδαποί, διαφόρων εθνικοτήτων, που λόγω της ζοφερής κατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα, προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα, είτε αεροπορικώς (αεροδρόµιο Αράξου) είτε ακτοπλοϊκώς (λιµάνια Πάτρας και Κυλλήνης). Για τον αριθµό των παράνοµων µεταναστών κανείς δεν µπορεί να µιλήσει µε σιγουριά, καθώς όπως τονίζει στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο κ. Μαρκόπου-

Σήµερα θα γίνουν οι εκδηλώσεις για τη «Μάχη στο Πούσι» στην ιστορική περιοχή της Αχλαδινής (φωτογρ. αρχείου).

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΥΣΙ

Σήµερα οι εκδηλώσεις

Όσοι αλλοδαποί ζουν και εργάζονται νόµιµα στην Ηλεία, βρίσκονται σε κλίµα ασάφειας για το αύριο, ενώ όσοι παραµένουν παράνοµα, ψάχνουν να βρουν τρόπους διεξόδου προς άλλες χώρες.

λος το τοπικό γραφείο έκδοσης αδειών, που λειτουργεί στον Πύργο, δεν καταγράφει τους λαθροµετανάστες επειδή για τα άτοµα αυτά ακολουθείται η διαδικασία µέσω των Αστυνοµικών Αρχών. Φαύλος κύκλος Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλοδαποί που συλλαµβάνονται για παράνοµη διαµονή στη χώρα ή για παράνοµη είσοδο και διαφυγή, κρατούνται για ένα διάστηµα στις κατά τόπους αστυνοµικές διευθύνσεις µέχρι να προσδιοριστεί αν πρέπει να απελαθούν ή όχι. Για εκείνους που κρίνεται αναγκαία η απέλασή τους, εκδίδεται βεβαίωση παραµονής 30 ηµερών που τους επιτρέπει ουσιαστικά να παραµείνουν στην Ελλάδα, το µέγιστο για ένα µήνα και ύστερα να αποχωρήσουν. Εκείνο που δηµιουργεί προβληµατισµό ωστόσο είναι πως κανείς δεν γνωρίζει αν η απέλαση των ανθρώπων αυτών υλοποιείται, διότι ο κάθε αλλοδαπός, σύµφωνα µε πηγές, είναι υποχρεωµένος µόνος του να επιλέξει είτε τον τρόπο είτε την περίοδο (µέσα στον µήνα που του έχει δοθεί) για να φύγει. Το παραπάνω, αποτελεί έναν «φαύλο» κύκλο ανάµεσα στις Αστυνοµικές Αρχές και τους αλλοδαπούς που σε καθηµερινή βάση παίζουν κλεφτοπόλεµο σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Φόρτο εργασίας στον Πύργο Από την άλλη, έντονο προβληµατισµό προκαλεί το γεγονός, πως το τελευταίο διάστηµα και συγκεκριµένα από τον περασµένο Απρίλιο το γραφείο έκδοσης αδειών της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης που εδρεύει στον Πύργο, λειτουργεί ως υπηρεσία «µιας στάσης» κάτι το οποίο σηµαίνει πως οι αλλοδαποί που θέλουν να ανανεώσουν ή να βγάλουν άδειες παραµονής, από ολόκληρο το Νοµό Ηλείας, θα πρέπει να µεταβαίνουν στο γραφείο του Πύργου, προκειµένου να εξυπηρετηθούν. Αυτό σηµαίνει πως τα κατά τόπους γραφεία αλλοδαπών των δήµων της Ηλείας, δεν λειτουργούν πλέον και οι υπηρεσίες τους έχουν όλες µεταφερθεί στη µία και µοναδική υπηρεσία της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης. Αυτό, σύµφωνα µε τα όσα αναφέρει ο προϊστάµενος, Θεοδόσης Μαρκόπουλος, έχει επιφέρει τεράστιο φόρτο εργασίας, στους µόλις τέσσερις υπαλλήλους, οι οποίοι υπερβαίνουν εαυτόν για να εξυπηρετήσουν τον µεγάλο αριθµό αλλοδαπών. Χαρακτηριστικό είναι, πως αρκετοί αλλοδαποί, παραµένουν ολόκληρη τη νύκτα έξω από το γραφείο της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης προκειµένου να «πιάσουν» θέση για την επόµενη ηµέρα. ∆εν είναι λίγες οι φορές, µάλιστα, που, όπως αναφέρουν πηγές, έχει κληθεί ακόµα και η αστυνοµία για να επιβάλει την τάξη ειδικά σε περιπτώσεις διατάραξης κοινής ησυχίας.

Σήµερα θα πραγµατοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τη «Μάχη στο Πούσι», µε αφορµή τη συµπλήρωση 191 χρόνων από τη µάχη στην ιστορική περιοχή της Τ.Κ Αχλαδινής, όπου εξουδετερώθηκε ο θύλακας των Τουρκαλβανών του Λάλα και διευκολύνθηκε η πολιορκία της Τρίπολης από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν από κοινού για µια ακόµα χρονιά η Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και ο ∆ήµος Αρχαίας Ολυµπίας. Νωρίς το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Πουσίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας, Γερµανού ενώ θα ακολουθήσει επιµνηµόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνηµείο Ηρώων. Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας χαιρετισµό θα απευθύνει ο δήµαρχος Αρχαίας Ολυµπίας Θύµιος Κοτζιάς ενώ τον πανηγυρικό της ηµέρας θα εκφωνήσει ο λαογράφος και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης «Ωλονός» Ηλίας Τουτούνης. Στο πολιτιστικό κοµµάτι των εκδηλώσεων θα απαγγελθούν ποιήµατα από µαθητές του ∆ηµ. Σχολείου Αχλαδινής και θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τµήµατα των Πολιτιστικών Συλλόγων Κούµανι και Αχλαδινής και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μπάλλος» Κεφαλονιάς. Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα συµµετάσχει επίσης η Φιλαρµονική Σχολή Κεφαλονιάς.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ «ΣΤΕΝΩΝ ΚΑΤΣΑΡΟΥ»

Τίµησαν τον οπλαρχηγό Γιώργο Γιαννιά

Με κάθε τιµή εορτάστηκε χθες στις 10 το πρωί η εκδήλωση τιµής και µνήµης για τη µάχη των «Στενών Κατσαρού» και την ηρωική θυσία του οπλαρχηγού Καπετάν Γιώργη Γιαννιά, στη µάχη που έλαβε χώρα στον οικισµό Σπαρτουλιάς στο Αντώνι, στις 17 Μαΐου 1821. Η τελετή έγινε στο µνηµείο της µάχης που έχει στηθεί στην Τοπική Κοινότητα Αντρωνίου του δήµου Αρχαίας Ολυµπίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγµατοποιήθηκε επιµνηµόσυνος δέηση και λίγο αργότερα κατάθεση στεφάνων στο µνηµείο του οπλαρχηγού, Γιώργου Γιαννιά από τον δήµαρχο Αρχαίας Ολυµπίας, Θύµιο Κοτζιά και τον γραµµατέα του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς «Ωλονός», Νίκο Σιάµπουλη. Ακολούθησαν ο χαιρετισµός

Αρκετός κόσµος και εκπρόσωποι του δήµου Αρχαίας Ολυµπίας, παρακολούθησαν την εκδήλωση. Μεταξύ αυτών ο αντιδήµαρχος, Πέτρος Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του ∆.Σ. Θόδωρος Παπαηλιού.

Επιµνηµόσυνος δέηση τελέστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

του δηµάρχου κ. Κοτζιά καθώς και οµιλία για την ιστορική µάχη από τον καθηγητή Γιώργο Κουρκούτα που έκανε αναφορά στη µάχη και τη θυσία του Γεωργίου Γιαννιά. Λίγο αρ-

γότερα οι παρευρισκόµενοι παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τοπικά χορευτικά τµήµατα, που παρουσίασαν ένα µοναδικό θέαµα παραδοσιακών χορών.

Ο δήµαρχος Αρχαίας Ολυµπίας, Θύµιος Κοτζιάς, ενώ καταθέτει στεφάνι στον οπλαρχηγό Γιώργο Γιαννιά.

Λίγο µετά το τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τοπικά χορευτικά τµήµατα.

patris,news  

patris,pirgos