Page 8

ΠΑΤΡΙΣ Τρίτη 15 Νοεµβρίου 2011

8 ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Γιάννης ο φονιάς, παιδί µιας Πατρινιάς και ενός Μεσολογγίτη…

…προχθές την Κυριακή, µετά τη φυλακή, επέρασε από το σπίτι…

…του βγάλαµε γλυκό του βγάλαµε και µέντα, µα για το φονικό δεν είπαµε κουβέντα…

…µονάχα το Φροσί µε δάκρυ θαλασσί, στα µάτια τα µεγάλα…

Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ∆ΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...»

Ένα κινητό, ένα τραγούδι και ένα βραβείο!

«Ο

Γιάννης ο Φονιάς» του Νίκου Γκάτσου σε µουσική Μάνου Χατζηδάκι ενέπνευσε τη µαθήτρια Κατερίνα Κυριακοπούλου του Λυκείου Κρεστένων, που δηµιούργησε το δικό της βίντεο για το µαθητικό διαγωνισµό « 100 χρόνια µετά», καταφέρνοντας να ξεχωρίσει και να κερδίσει όχι µόνο τον έπαινο της κριτικής επιτροπής αλλά και τα πολλά συγχαρητήρια των καθηγητών και συµµαθητών της. Το υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν τη λήξη του προηγούµενου σχολικού έτους διοργάνωσε έναν πανελλαδικό διαδικτυακό µαθητικό διαγωνισµό, µε τίτλο «100 χρόνια µετά», αφιερωµένο σε τέσσερις µεγάλους λογοτέχνες, τον Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη, τον Οδυσσέα Ελύτη, το Νίκο Γκάτσο και Στρατή Τσίρκα. Για το διαγωνισµό µίλησε στους µαθητές του Λυκείου Κρεστένων ο φιλόλογός τους Νίκος Αγγελόπουλος και αφού συζήτησαν στην τάξη για τη ζωή και το έργο του Νίκου Γκάτσου, έγραψε και διένειµε σε κάθε παιδί ένα ψηφιακό δίσκο (cd) µε τραγούδια του γνωστού ποιητή και στιχουργού, παρακινώντας µάλιστα να ασχοληθούν, και αν θέλουν, να δηµιουργήσουν το δικό τους µπλογκ, αφίσα ή βίντεο για το διαγωνισµό. Ο Γιάννης ο φονιάς… µε τα παιδιά της γειτονιάς Το τραγούδι «Ο Γιάννης ο φονιάς» ενέπνευσε τη µαθή-

τρια της Β΄ τάξης (φέτος) Κατερίνα Κυριακοπούλου που µε την παρότρυνση της µικρής της αδελφής αποφάσισαν να δηµιουργήσουν το δικό τους βίντεο. Με την Κατερίνα λοιπόν σε ρόλο σκηνοθέτη και…εικονολήπτη, µε το κινητό της τηλέφωνο να αποτελεί το µοναδικό µέσο βιντεοσκόπησης, την αδελφή της Γεωργία και τους φίλους τους Αγγελική Κατσάνη, Γιώργο Κατσάνη και Γιώργο Χαϊκάλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, µέσα σε λίγες ώρες δηµιούργησαν το βίντεο που κέρδισε τις εντυπώσεις «∆ιάλεξα αυτό το τραγούδι – µε την ενθάρρυνση και

Ανάµεσα στα 10 από τα 95 βίντεο Αν και το αποτέλεσµα χαροποίησε τόσο την ίδια την Κατερίνα όσο και τα υπόλοιπα παιδιά, ωστόσο η ίδια δεν πίστευε ότι είναι τόσο ολοκληρωµένο ώστε να σταλεί και να συµµετάσχει στο διαγωνισµό µε αξιώσεις. Ωστόσο, τόσο ο φιλόλογος Νίκος Αγγελόπουλος όσο και ο καθηγητής πληροφορικής Άγγελος Αλεξόπουλος δεν είχαν την ίδια γνώµη. Με µικρή τεχνική επεξεργασία, το βίντεο µεταφέρθηκε από το κινητό τηλέφωνο της Κατερίνας στην ιστοσελίδα του διαγωνισµού και αφού αξιολογήθηκε από τα απαιτητικά µέλη της κριτικής επιτροπής, (ανάµεσά τους ήταν η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Σωτήρης Χατζάκης) κατάφερε να κερδίσει µια θέση ανάµεσα στα 10 καλύτερα βίντεο που ξεχώρισαν για τις ενδιαφέρουσες οπτικοακουστικές τους προσεγγίσεις που -µε διάφορους τρόπους- απέδωσαν τον ποιητικό λόγο.

της αδελφής µου. Ήταν µια ιστορία ολοκληρωµένη, µε αρχή µέση και τέλος και µας έκανε εντύπωση», λέει, µιλώνΠατρίς» η µατας στην εφηµ. «Π Κατερίνα θήτρια Κυριακοπούλου. Η αυλή και ο χώρος της τραπεζαρίας στο εσωτερικό του σπιτιού τους στα Καλυβάκια, αποτέλεσαν το «πλατό» των γυρισµάτων, ενώ τα παιδιά µέσα σε λίγη ώρα είχαν συγκεντρώσει όλα εκείνα τα αντικείµενα και µέσα που χρειάζονταν για τη λήψη. Από τα ρούχα, µέχρι σκαπτικά εργαλεία, ένα τσιγάρο, µέχρι και το βάζο µε το γλυκό του κουταλιού της µητέρας της Κατερίνας, το οποίο βέβαια…άδειασε στη διάρκεια των γυρισµάτων, αφού η σκηνή αυτή γυρίστηκε – πάντα µε το κινητό τηλέφωνο – αρκετές φορές ώστε να επιτευχθεί το

επιθυµητό αποτέλεσµα. «Το βίντεο φτιάχτηκε σ’ ένα µεσηµέρι. ∆εν ήταν πολύ εύκολο, γιατί προσπαθούσαµε να κάνουµε τη λήψη ενώ έπαιζε το τραγούδι και συνέχεια «έπεφτε» η µουσική, γελούσαµε...Στο τέλος βρήκαµε τα καλύτερα κοµµάτια, τα συνθέσαµε και βάλαµε και το τραγούδι, µ’ ένα πρόγραµµα στο κινητό γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να το φτιάξω µέσα από υπολογιστή», εξηγεί η Κατερίνα.

«Θέλουµε παιδιά, ενεργούς πολίτες» Η διευθύντρια του σχολείου Σοφία Πανταζοπούλου, µίλησε Πατρί ς» για τη στην εφηµ. «Π διάκριση της µαθήτριας που έκανε υπερήφανη όχι µόνο την ίδια και τους γονείς της αλλά ολόκληρη τη σχολική κοινό-

Οι πρωταγωνιστές του βίντεο, η Κατερίνα µε την αδελφή της Γεωργία – που είχε το ρόλο της µητέρας και τους συµµαθητές τους, το Γιώργο Κατσάνη ή αλλιώς το Γιάννη το φονιά και την Αγγελική Κατσάνη, το Φροσί του βίντεο.

τητα. «Έχω την τύχη να έχω ένα πολύ καλό σύνολο από συναδέλφους που συνεργάζονται µε τα παιδιά, τους ανοίγουν δρόµους, τους δίνουν ερεθίσµατα. Απόδειξη ήταν αυτό που έκανε η Κατερίνα, το οποίο είναι στην ουσία προέκταση αυτού που έκανε ο καθηγητής στην τάξη», σηµείωσε η κα Πανταζοπούλου, συγχαίροντας τόσο τη µαθήτρια όσο και τους δυο εκπαιδευτικούς. Νάνσυ Σπυροπούλου (n_spyropoulou@yahoo.gr)

Γεωργία Κυριακοπούλου «Αρχικά νοµίζαµε ότι είναι εύκολο και γελούσαµε. Μάλιστα τη σκηνή µε το γλυκό τη γυρίσαµε αρκετές φορές και κάθε φορά γεµίζαµε το πιάτο γιατί ο Γιάννης ο φονιάς έπρεπε να το φάει κάθε φορά. Εγώ είχα το ρόλο της µητέρας, διασκέδασα αρκετά και σίγουρα θα το ξαναέκανα».

Γιώργος Κατσάνης «Καθόµουν στο σπίτι και µου είπαν τα κορίτσια για το βίντεο και πήγα. Ήταν ωραία και γελάσαµε αρκετά, αλλά κάποια στιγµή βρήκαµε τη σειρά σε αυτά που θέλαµε να κάνουµε και τα καταφέραµε. Θα ήταν ωραία να κάνουµε κι άλλα βίντεο τώρα που κάναµε την αρχή».

Αγγελική Κατσάνη «Ήµουν το Φροσί και παρακολουθούσα το Γιάννη το φονιά όταν έσκαβε για να θάψει το πτώµα και όταν καθίσαµε στο τραπέζι το θυµήθηκα. Ήταν λίγο δύσκολο να καταφέρουµε να τα κάνουµε όλα σωστά αλλά περάσαµε πολύ ωραία και σίγουρα θα το ξαναέκανα». Η µαθήτρια της Β’ τάξης Κατερίνα Κυριακοπούλου, δηµιουργός του βίντεο που απέσπασε έπαινο στο µαθητικό διαγωνισµό.

Η Κατερίνα µε τους καθηγητές της Νίκο Αγγελόπουλο και Άγγελο Αλεξόπουλο και τη διευθύντρια του Λυκείου Κρεστένων Σοφία Πανταζοπούλου.

+

200 200

Κ

Ο

Ι Ν

15ίου ρ ο Ν ε µβ

Ο

Υ

Π

Νο

patris news  

patris,pirgos

Advertisement