Page 24

SITE

E-MAIL

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΣΑΣ

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑ∆ΗΜΟΣ

«Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης…»

Αθήνα Για µεγάλη ευθύνη της νέας κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, µίλησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήµος κατά την ανάγνωση των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η παραµονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, µπορεί να επιτύχει µε την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών εθνών και των διεθνών οργανισµών, µε την εφαρµογή της κατάλληλης πολιτικής και των µεταρρυθµίσεων, καθώς και µε τη συστράτευση και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού. Οι σηµαντικές θυσίες του λαού δεν πρέπει να πάνε χαµένες, είπε ο κ. Παπαδήµος, και αυτό θα επιτευχθεί υπό δύο προϋποθέσεις: Να γνωρίζει ο λαός την αλήθεια για το πού βρισκόµαστε και πού µπορούµε να πάµε, καθώς και η αποκατάσταση εµπιστοσύνης των εταίρων προς εµάς, αλλά και «να ανακτήσουµε την εµπιστοσύνη στις δικές µας δυνάµεις». Η δηµοσιονοµική κρίση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, έχει κλιµακωθεί και επεκταθεί, σε χρηµατοπιστωτική, οικονοµική και κοινωνική, αλλά και, όπως υπογράµµισε, σε κρίση εµπιστοσύνης του ελληνικού λαού και σε κρίση εµπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων στην βούληση και τη δυνατότητα

Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Έπεσε… από το ποδήλατο! Ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσµουσεν έπεσε από το ποδήλατό του και έσπασε το χέρι του το Σαββατοκύριακο, γεγονός που τον υποχρέωσε να µαταιώσει προγραµµατισµένη επίσκεψη στις χώρες της Βαλτικής αυτή την εβδοµάδα. Ο γγ του ΝΑΤΟ είναι µάλλον επιρρεπής στα ατυχήµατα, καθώς το 2009 όταν είχε αναλάβει τα ηνία της Συµµαχίας υπέστη εξάρθρωση ώµου πέφτοντας από τα σκαλιά ξενοδοχείου της Κωνσταντινούπολης. «Έκανε ποδήλατο µέσα στο δάσος στις Βρυξέλλες την Κυριακή και έπεσε» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. Η ίδια είπε ότι έχει σπάσει το αριστερό του χέρι σε τρία σηµεία, κοντά στον ώµο. «Είναι καλά, αλλά θα λείψει από το γραφείο για λίγες ηµέρες, για ανάπαυση» ανέφερε.

της Ελλάδας να επιτύχει.Παρά τη µεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση της δηµοσιονοµικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας, το δηµόσιο χρέος αυξάνεται γιατί, όπως εξήγησε, δεν έχουν δηµιουργηθεί ακόµη πρωτογενή πλεονάσµατα. «Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιµο σταυροδρόµι, οι επιλογές που θα γίνουν θα έχουν καθοριστική σηµασία για την ευηµερία του λαού», τόνισε ο κ. Λουκάς Παπαδήµος. Οι δύο επιλογές, µέσα ή έξω από την Ευρωζώνη, έχουν καθοριστεί µε σαφήνεια από τους ευρωπαίους, όπως σηµείωσε. Οι αποφάσεις της 26ης27ης Οκτωβρίου θέτουν το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί. Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης. Μόνος µου δεν µπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο κ. Παπαδήµος επανέλαβε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της οµιλίας του ότι για τους Ευρωπαίους εταίρους η τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των δεσµεύσεων που απορρέουν από αυτές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας. Το κύριο έργο της κυβέρνησης αυτής, τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουρ-

ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

«Βραδύκαυστα»… τσιγάρα! Βρυξέλλες Από την Παρασκευή 17 Νοεµβρίου, όλα τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στην ΕΕ θα πρέπει να συµµορφώνονται µε νέες προδιαγραφές ώστε να σβήνουν µόνα τους αν εγκαταλειφθούν αναµµένα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα νέα τσιγάρα «µειωµένης ροπής ανάφλεξης», η RIP, έχουν στόχο να µειώσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς από αµέλεια -σύµφωνα µε στοιχεία των χωρών-µελών, τα αναµµένα τσιγάρα προκαλούν 30.000 πυρκαγιές, 4.000 τραυµατισµούς και 1.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Το παράδειγµα της Φινλανδίας, όπου οι νέες προδιαγραφές εφαρµόζονται υποχρεωτικά από πέρυσι, δείχνει ότι τα θύµατα των αναµµένων τσιγάρων µπορούν να µειωθούν κατά 43%, ή περίπου 500 θανάτους το χρόνο στην ΕΕ.

γός, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρµογή της οικονοµικής πολιτικής που απορρέει από αυτές. «Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου η Ελλάδα µπορεί να ατενίζει το µέλλον µε περισσότερη αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Παπαδήµος. Πρώτη προτεραιότητα, η εκταµίευση της 6ης δόσης του δανείου, το αργότερο µέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου «δεδοµένων των χρηµατοδοτικών αναγκών της χώρας».

∆ΙΑΓΡΑΦΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, ∆ΙΑ∆ΟΧΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ

Τριγµοί σε ΠΑΣΟΚ και Νέα ∆ηµοκρατία Μ

ε σκληρά λόγια απάντησε ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης στην απόφαση του προέδρου της Ν∆ να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος, µε αφορµή δηλώσεις του βουλευτή Τρικάλων και πρώην υπουργού ότι «ορισµένα ακροδεξιά στοιχεία της Ν∆ µε την ταµπέλα της λαϊκής δεξιάς, πάνε να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόµµατος».

Εξαπολύοντας προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του κόµµατος, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι «Η Ν∆ του κ. Σαµαρά από ένα µεγάλο κόµµα κατέληξε σε ένα µικρό απολειφάδι, τύπου Πολιτικής Άνοιξης. ∆εν ξέρω εάν είναι δικαίωµά του».«Λυπάµαι γιατί µια παράταξη που υπηρέτησα 37 χρόνια µε όλες τις ηγεσίες, κατάντησε έτσι στα χέρια του κ. Σαµαρά» συµπλήρωσε ο πρώην υπουργός προσερχόµενος στη Βουλή.

«Ή αλλάζουµε ή τελειώνουµε»

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Σε «συναγερµό» οι Αρχές

Σωτήρης Χατζηγάκης

Την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ υπογραµµίζουν στελέχη του κόµµατος. Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου σηµειώνει ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν είναι το µοναδικό θέµα. Πρωτοβουλία Παπανδρέου για να ανοίξει διάλογος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αναµένουν οι Χρ .Πρω τόπα πα ς, Κ.Κα ρτά λης και Σ.Μερεντίτη. ∆ε νοµίζω ότι πρέπει να τεθεί αυτή τη στιγµή θέµα ηγεσίας, τονίζει ο Χρ.Αηδόνης. Πιο συγκεκριµένα, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χρι στοφι λοπούλου τόνισε: «Ξαναλέω ευθαρσώς, δεν είναι µόνο η αλλαγή ηγεσίας, είναι πάρα πολλά τα ζητήµατα της ανασυγκρότησης. ∆ηλαδή, ή το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει συθέµελα και θα ανασυγκροτηθεί ή θα τελειώσει και αυτό µαζί µε τη µεταπολίτευση» υπογράµµισε. Πρωτοβουλία Παπανδρέου για να ανοίξει διάλογος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι αναµένει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόµµατος Χρήστος Πρωτόπαπας. «Πρέπει να ανοίξουµε µια κου-

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Μείωση στα φάρµακα… 92%!

βέντα στο εσωτερικό µας να δούµε ποια είναι τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί, να κάνουµε τους απολογισµούς µας» τόνισε. Ο βουλευτής Κώ στας Καρτάλης τόνισε πως έχει λήξει η θητεία όλων των κοµµατικών οργάνων και του προέδρου του κόµµατος». Πρωτοβουλία Παπανδρέου δήλωσε ότι αναµένει και η Σούλα Μερεντίτη. «Θεωρώ αυτονόητο ότι ο ίδιος ο κ.Παπανδρέου, κάνοντας έναν απολογισµό της µέχρι τώρα πορείας του και στάσης του, θα πρέπει να αποφασίσει και ποια πορεία θα ακολουθήσει και ποια στάση».Ο πρώην υφυπουργός υγείας Χρήστος Αηδόνης, ανέφερε πως «εκείνο το οποίο χρειάζεται αυτή τη στιγµή είναι τουλάχιστον να υπάρχει ταπεινότητα και σοβαρότητα».

Σ.Μερεντίτη

Κ.Καρτάλης

Χρ.Αηδόνης

Στην Ηλεία

!"#$% ! "#$% 1 15/11/2011 5/11/2011 002:00 2:00

Κύκλος συνοµιλιών για το νέο κυβερνητικό σχήµα

!"#$% ! "#$% 1 15/11/2011 5/11/2011 008:00 8:00

2 !"#$%& !"#$%& BA B A

'()(*+, ' ()(*+,

2% 8 °°C C 772%

2 !"#$%& !"#$%& BA B A

'()(*+, ' ()(*+,

!"#$% ! "#$% 1 15/11/2011 5/11/2011 114:00 4:00

1166 °°C C

440% 0% 2 ! !"#$%& "#$%& -

!"#$% ! "#$% 1 15/11/2011 5/11/2011 220:00 0:00

1133 °°C C

557% 7%

1111 °°C C

556% 6% 3 ! !"#$%& "#$%& (

!&$'"$% ! &$'"$% 16/11/2011 1 6/11/2011

002:00 2:00

1 !"#$%& !"#$%& .. -

Νησιά Ιονίου, ήπ ειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στην Ελλάδα

Εύη Χριστοφιλοπούλου

660% 0%

1111 °°C C

Αθήνα Την απόλυτη ικανοποίησή του για την εξοικονόµηση δηµόσιου χρήµατος, από την ηλεκτρονική δηµοπρασία φαρµάκων εξέφρασε ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη για την προµήθεια αντιβιοτικού ήταν 5,2 εκατ. ευρώ και τελικά «έκλεισε» στις 420.000 ευρώ, δηλαδή η µείωση έφτασε το 92%.«Είναι εκκωφαντική η διαφορά του 92%. Από 5,2 εκατ. ευρώ να αγοράζουµε µε 420.000 ευρώ ίδια ποσότητα. Και έτυχε στην προκείµενη περίπτωση η δραστική ουσία αυτή να είναι γενόσηµο. ∆ηλαδή επιτυγχάνεται και ο άλλος µας στόχος, που είναι στόχος πανευρωπαϊκός - δεν είναι µόνο ελληνικός - της προώθησης των γενοσήµων.» Ο κ. Λοβέρδος συµπλήρωσε ότι η εταιρεία που επελέγη είναι ελληνική.

ΙΤΑΛΙΑ

Χρ.Πρωτόπαπας

ΚΑΙΡOΣ

Αθήνα Σε συναγερµό θα βρίσκεται από σήµερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την αντιµετώπιση τυχόν επεισοδίων κατά το τριήµερο των εκδηλώσεων µνήµης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σήµερα και αύριο θα βρίσκονται σε επιφυλακή 11 εισαγγελείς, ένας εκ των οποίων θα είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑ∆Α. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων δύο εισαγγελικοί λειτουργοί θα είναι υπηρεσία το πρωί και άλλοι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί το απόγευµα στην ποινική δίωξη. Την Πέµπτη τρεις εισαγγελείς θα βρίσκονται στη ΓΑ∆Α και άλλοι 12 σε επιφυλακή, ενώ άλλοι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί θα είναι στην ποινική δίωξη, πρωί και απόγευµα.

«Αναλαµβάνω την ευθύνη του προέδρου της κυβέρνησης στη δυσκολότερη στιγµή της χώρας στη νεότερη ιστορία. Μόνος µου δεν µπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο. Παρόµοιες καταστάσεις αντιµετωπίζονται όταν ενώνονται όλες οι δυνάµεις του έθνους. Αυτό το νόηµα έχει η παροχή ψήφου εµπιστοσύνης»

'()(*+, ' ()(*+,

(*'/0( ( *'/0( ,122/3( ,122/ 3(

,122/34(,!/2+, , 122/34(,!/2+,

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξηµένες. Οι άνεµοι βόρειοι 3 µε 5 µποφόρ, η θερµοκρασία από 04 έως 16 βαθµούς κελσίου. Στην ήπειρο 3 µε 4 βαθµούς χαµηλότερη. Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος Στην ανατολική στερεά, Εύβοια και πιθανώς στην ανατολική Θεσσαλία και ανατολική Πελοπόννησο θα σηµειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεµοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 µε 7 µποφόρ η θερµοκρασία από 01 έως 14 βαθµούς κελσίου.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήµατος ευρείας συµµετοχής υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία. Ο πρώην κοινοτικός επίτροπος συνοµίλησε χθες µε τα µικρότερα κόµµατα και σήµερα ακολουθούν οι διαβουλεύσεις µε το κεντροαριστερό ∆ηµοκρατικό Κόµµα, τον µπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας και τα κοινωνικά κόµµατα. Ψήφο εµπιστοσύνης έως την Παρασκευή «δείχνει» ο Τζιανφράνκο Φίνι. Σύµφωνα µε τον ιταλικό Τύπο είναι πολύ πιθανή πριν το τέλος του 2011 µία νέα δέσµη µέτρων λιτότητας ύψους 25 δισ. ευρώ.Τα κύρια ερωτήµατα στα οποία καλείται να δώσει άµεσες απαντήσεις ο Μαριο Μόντι είναι αν θα µπορέσει να εγκριθεί η αλλαγή του εκλογικού νόµου), αν θα επιβληθεί όντως ο συνολικός φόρος που να συνυπολογίζει τα ακίνητα και τα εισοδήµατα και µέχρι πότε θα διαρκέσει η κυβέρνησή του.

patris news  

patris,pirgos