Page 1

GRATIS UITGAVE TER PROMOTIE VAN KUNSTENFESTIVAL ARTIBOSCH OP ZATERDAG 5 EN ZONDAG 6 SEPTEMBER 2015 IN ‘S-HERTOGENBOSCH

ARTIBOSCH FESTIVALKRANT FOTO EXPO

FABRICS

KUNSTMARKT

LEGS BOELEN

TALKSHOW

Dertig fotografische interpretaties van het thema chaos te bewonderen in een expositie op de Parade.

De jonge Bosche urban cultuur-community Fabrics of Culture krijgt prominente festivalplek.

Alle kunstenaars van de ArtIbosch Kunstmarkt op de Parade op een rij, inclusief websites.

Muzikant, kunstenaar, dichter, fotograaf en 37 jaar creatief docent in de gevangenis in Vught.

De Grote Chaotische ArtiBosch Talkshow met presentator Marieke van den Groenendaal.

3

3

CHAOS FILMSPECIAL IN VERKADEFABRIEK In samenwerking met de Verkadefabriek organiseert ArtiBosch op zaterdag 5 september vanaf 15.30 uur een filmprogramma rondom het thema chaos. Achtereenvolgens zijn te zien: The Salt of the Earth, Victoria en Birdman. Voorafgaand aan de eerste twee films zijn er lezingen. Tickets verkrijgbaar via www.verkadefabriek.nl en aan de kassa. Meer dan 1 film bezoeken betekent 2,50 korting per film!

(Aanvang: 19.30 uur, IMDB: 8.2) Deze met lof overladen vernieuwende film van regisseur Sebastian Schipper bestaat uit een enkel ruim twee uur durend camerashot Een risicovol experiment dat zich volledig uitbetaalt in een fantastische film. Met in de hoofrol de jonge Catalaanse actrice Laia Costa die een jonge Spaanse speelt op zoek naar spanning in de dancescène van Berlijn. Winnaar van een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Birdman

(Aanvang: 22.00 uur, IMDB: 7.9) Deze met vier Oscars bekroonde comebackfilm met Michael Keaton vertelt het verhaal van een acteur in de nadagen van zijn carrière. Met wonderbaarlijk script, subliem camerawerk, mooie special effects en een grensverleggende montage is het een film die je niet snel vergeet. Een perfecte afsluiting van de ArtiBosch Chaos Filmspecial.

KINDEREN AAN DE SLAG ArtiBosch is ook prima geschikt voor kinderen. Niet alleen vinden ze het prachtig om naar het werk van alle kunstenaars, muzikanten en designers te kijken. De kleintjes kunnen ook aan zelf aan de slag. In de Artikids hoek op het

6

7

DE KRACHT VAN CHAOS

Victoria

The Salt of the Earth

(Aanvang: 15.30 uur, IMDB: 8.4) Prachtige documentaire gemaakt door Wim Wenders en Juliano Ribeiro Salgado over de wereldberoemde fotograaf Sebastião Salgado. Onmetelijk mooie plaatjes van zelden dooor de mens betreden gebieden. Bekroond met de speciale Juryprijs (Un Certain Regard) op het Filmfestival van Cannes in 2014. Met een inleiding door kunstenaar/fotograaf Rieneke de Vries.

5

Sint Janslerkhof kunnen ze zich helemaal creatief uitleven. Onder begeleiding van kunsteducatie professionals mogen ze gratis zelf een kunstwerk maken. Na afloop mag de creatie mee naar huis.

Foto: Martine van den Oever. Een van de beelden uit de foto-expo Chaos op zondag 6 september. Graag heten we u op zaterdag 5 en zondag 6 september welkom op multidisciplinair kunstenfestival ArtiBosch in ’s-Hertogenbosch. Dit jaar voor het eerst twee dagen; zaterdag een filmprogramma in de Verkadefabriek, zondag het kunstenfestival rond de Sint-Janskathedraal. In aanloop naar deze editie van ArtiBosch ging het gesprek vaak over de wereld die steeds sneller lijkt te veranderen en de overweldigende hoeveelheid informatie, tegenstrijdig vaak ook nog eens, die op ons af komt. Over het onvermogen om alles te kunnen volgen,

overzien en doorgronden en de persoonlijke maar soms ook collectieve verwarring die hier mee verbonden is. We nemen u mee in ons onderzoek naar CHAOS. Een begrip dat zowel verwijst naar het natuurkundige, wiskundige en maatschappelijke (de –schijnbare- wanorde in structuren) en het persoonlijke ( het subjectieve karakter en de emotie die chaos oproept). Meestal roept het woord negatieve associaties op. Chaos is onoverzichtelijk, ellende, destructie. Chaos is echter ook een voorwaarde om in beweging te komen en om iets nieuws te scheppen. Veel creatieve uitingen

KUNSTSTOELEN TE KOOP Zondag 6 september kunt u op ArtiBosch tussen 11.00 en 17.00 uur inschrijven op bijzondere door kunstenaars gepimpte designstoelen. De opbrengst komt ten goede aan ArtiBosch (en gedeeltelijk aan de kunstenaar).

ontstaan door chaos, het streven naar orde of puur toeval. Kunstenaars pogen de wereld om ons heen inzichtelijk te maken en te duiden; van persoonlijke verhalen tot complexe maatschappelijke ontwikkelingen; proberen grip te krijgen op de chaos in onze dagelijkse wereld en als dit niet mogelijk blijkt, ons deelgenoot maken van hun verwarring. Of ze worstelen met de persoonlijke chaos in hun hoofd; rond spinnende en neurotische gedachten Dompel uzelfeen onder in deruis. chaos of misschien zingende op 5 en 6 september en ontdek de persoonlijke interpretaties van kunstenaars van het thema. Bijzonder trots zijn we op de fotoexpositie op de Parade waarin ruim 30 fotografen u meenemen in hun zoektocht. Op het Sintjans Kerkhof vindt doorlopend een podiumprogramma plaats met talkshow, cultuurquiz, muziek en poëzie. Alles weten over ons programma? Lees dan deze krant en kijk op onze website www.artibosch.nl Ik wens u twee inspirerende dagen toe.

De kunststoelen (en tafels) zijn te vinden nabij het hoofdpodium op de Parade. Aan elke stoel hangt een kaartje met een minimumprijs. Bij de ArtiBosch informatiekraam op de Parade kunt u bieden op het meubilair. De hoogste bieder mag de stoel aan het einde van de dag mee naar huis nemen. Voorzitter Leonie Gossens


Citadellaan 7 5211 XA ´s-Hertogenbosch 073 614 86 38 WWW.STOKPUNT.NL FACEBOOK KIJKOPSTOK

Jheronimus Bosch Art Center Het internationale kennis- en ervaringscentrum Jheronimus Bosch Art Center is een unieke eerbetuiging aan de kunstenaar Jheronimus Bosch die omstreeks 1450 is geboren en in 1516 is gestorven in ’s-Hertogenbosch. Bezoekers kunnen hier de kunstenaar, zijn werk en zijn leven ontdekken en verkennen. Het Jheronimus Bosch Art Center is een multifunctioneel centrum. Het biedt niet alleen onderdak aan een moderne expositie over de middeleeuwse kunstenaar, maar ook een podium voor concerten en optredens, moderne kunst, een bibliotheek, auditorium en vergaderzalen. Ook kan de bezoeker shoppen in een exclusieve winkel en de inwendige mens laten verwennen in de brasserie. Het centrum is leuk en interessant om te bezoeken: het past uitstekend in “een dagje ’s-Hertogenbosch”. En het is dé plaats voor educatie, studie en onderzoek; voor scholieren, studenten en wetenschappers.

Jheronimus Bosch Art Center Jeroen Boschplein 2 5211 ML 's-Hertogenbosch (+31) (0)73 612 68 90 info@jheronimusbosch-artcenter.nl www.jheronimusbosch-artcenter.nl

Van 1 november t/m 31 maart Dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 Van 1 april t/m 31 oktober Dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.30 Zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.30

Wij zijn culturist, jij ook? Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op: www.cultuurbosch.nl


KUNSTENFESTIVAL ARTIBOSCH SOO d’OUDE SONGEN, SOO PYPEN DE JONGE Tahné Kleijn, jurywinnaar van de ArtiBosch CHAOS fotowedstrijd, toont haar complete AKV St. Joost eindexamenexpositie op ArtiBosch. Het project Soo d’oude songen, soo pypen de jonge (vrij vertaald: de appel valt niet ver van de boom) is gebaseerd op de schilderijen van de 17e eeuwse schilder Jan Steen, een grote inspiratiebron voor de talentvolle Tahné. Het spreekwoord ´een huishouden van Jan Steen´ gebruikt ze als metafoor om haar eigen fotoverhaal te vertellen. Niet met wildvreemden, maar, net als Steen soms deed, met leden van het gezin waarin ze opgroeide. Geen makkelijke keuze want Tahné groeide beslist niet op in een modaal gezin. Op de foto´s zie je een combinatie van heden en verleden, feit en fictie. Het fotoproject kreeg al aandacht van VPRO Radio, NRC Next en HP/De Tijd.

FESTIVALKRANT 2015

FOTO EXPO ROND THEMA CHAOS Dit voorjaar organiseerde ArtiBosch een fotografiewedstrijd rondom het thema Chaos voor zowel professionals als amateurs met als thema chaos. Op zondag 6 september is een deel van de inzendingen te zien in een foto expositie in de grote tent op de Parade. Chaos is voor iedereen anders. Dat bleek ook bij het bekijken van de 120 inzendingen die we binnen kregen. Waar de ene fotograaf kiest voor feestende voetbalsupporters gaat de ander voor graafmachines. Er waren inzendingen van industriële bouwplaatsen en verdorde bloemen. Zo’n 30 beelden zijn door een professionele jury geselecteerd voor de expositie op zondag 6 september. In de jury zaten Marc Bolsius (Brabants Dagblad, diverse keren winnaar Zilveren Camera), Frans Artz (Bondsklasse BMK.

Brabants Dagblad) en Piet Pulles (docent fotografie en oprichter fotostudio Piet Pulles). Met name de uitwerking van het thema vond de jury belangrijk bij de selectie. Techniek was van minder belang. Uiteindelijk werd Tahné Kleijn met haar foto De Schuldenaar unaniem tot winnaar verkozen. Zij ontvangt op 6 september een prachtige fototas van Lowepro. Tweede werd Martine van den Oever met haar foto De Verbintenis. Brons was er voor Belg Hugo Dillen met zijn Strandstoelkering. Speciale vermeldingen: Chaos of the Mind (Dominique van Wijk), Harrie (Ilse Wolf) en Graafchaos (Jan van de Ven). De foto van Zoë Sluijs werd met meer dan 120 stemmen via Facebook verkozen tot De Schuldenaar - Tahne Kleijn, jurywinnaar ArtiBosch fotowedstrijd publiekswinnaar. Ook zij krijgt een prachtige fototas. De expositie is te vinden in de grote witte tent aan de kant van Theater aan de Parade.

KUNSTROUTE MET GIDS

Vanaf het festivalterrein vertrekken op zondag kunstroutes langs galeries en kunstinstellingen. U kunt de routes zelf lopen of onder begeleiding van een ArtiBosch-gids. Zie blokkenschema voor vertrektijden.

Het ochtendtoilet - Tahné Kleijn

Dit jaar doen mee: Museum Slager, Jheronimus Bosch Art Centre, New Place Art Gallery (inclusief workshops airbrush en lezingen), Galerie Tiglio, Dutch Art & Design Salon, Kurtface, Kubra, Galerie Nelleke de Noo en Muzerije.

Spoorloos - Zoë Sluijs, winnaar publieksprijs ArtiBosch fotowedstrijd

FABRICS OF CULTURE Kunst, live-muziek. hiphop, dans, design, film en live-painting. De jonge Bossche cultuurcommunity Fabrics of Culture toont zich op zondag 6 september in de volle breedte op de Parade. Als het pauze is op het hoofdpodium nemen zij het stokje over met een urban liveshow met Pallas Apollo rappers, CypherHQ dansers en Fabrics musici. Daarnaast toont het collectief de hele dag in de grote tent kunstwerken en zijn er workshops. Ook is de nieuwe documentaire ‘Pallas Apollo Kraakt’ te zien als onderdeel van het ArtiBosch filmprogramma. Een weekend lang zat het jonge hiphop-collectief Pallas Apollo in een oud kraakpand om samen tot nieuwe ideeën, en producten te komen. Geen douche, wel een studio. Regisseur: Merijn van den Brand

DIE FABRIEK

In samenwerking met Fabrics of Culture presenteert ArtiBosch op zondag 6 september vol trots de innovatieve designworkshop Die Fabriek. Met de opkomst van moderne productietechnieken als 3D-printen verdwijnt het ambacht steeds meer naar de achtergrond. Geert Snijders en Martin Honings bouwden voor hun eindexamenproject aan de AKV St. Joost een machine waarmee ze een beetje tegenwicht willen bieden aan deze ontwikkeling. Met hun apparaat kan iedereen zelf een lampenkap fabriceren van milieuvriendelijke bioplastics. Het proces voelt ambachtelijk aan, maar is compleet nieuw. Met de machine van Geert en Martin worden voor het eerst met dit soort flexibele bioplastic producten gemaakt. In oktober is Die Fabriek te zien op de Dutch Design week, maar op zondag 6 september al op ArtiBosch. Genomineerd voor een St. Joostpenning!


Hetty van Schijndel

Voor al uw bijzondere bloemwerken en tevens objecten van diverse kunstenaars.

Sereno en Kempro

Jan Wijers David BeliĂŤn

Hinthamerstraat 136 5211 MT ’s-Hertogenbosch

Tel: (073) 614 18 44 info@moniquedekleijn.nl


KUNSTENFESTIVAL ARTIBOSCH

FESTIVALKRANT 2015

T K R A M T S N U K S R DEELNEME ARTIBOSCH 201511.00 - 17.00 uur

Fleur Balthussen

Ineke van Berko m

Marion Janssen-Quaadvliet

on Anja van D

gen

Ilona Haaksman

Marianne van den Wijngaard

Hans te Wierik

1. ArtiBosch informatie VIA KUBRA: 2. Marion Janssen - Quaadvliet (www.marionquaadvliet.nl) 75. Thea Bijl (www.theabijl.nl) 2. Lilian Steenhuisen 76. Anastazia David (www.anastaziadavid.com) 3. Helmy Bakx (www.helmybakx.nl) irt (www.cathyvanhelvoirt.nl) 4. Fleur Balthussen (www.facebook.com/FleurBaltussenIllustraties) 77. Cathy van Helvo ey.exto.nl) .beak (www 78. Bea Key 5. Neven Batalija (www.nevenbatalija.nl) (www.iwonder.exto.nl) ns urma 79. Sandra Schu 6. Ineke van Berkom (www.inekevanberkom.nl) (www.jpvanopheusden.com) usden Ophe 80. Jan Peter 7. Hetty Branderhorst (www.hettybranderhorst.com) orsel.nl) 81. Romy van Rijckevorsel (www.romyvanrijckev 8. Willy Schut (www.willyschut.exto.nl) 82. Ruimte in Beeld (www.ruimteinbeeld.nl) 9. Hans Budding (www.buddingartambitions.nl) 83. Simone Grootveld (www.simonegrootveld.nl) Bianca Tangande 10. Paul Dirks (www.pauldirks.nl) se (www.debinnenruimte.nl/atelier) David ique Mon 83. 11. Anja van Dongen (www.viltwerk.nl) 84. Kurtface (http://dekunstwinkeldenbosch.nl) 12. Toine-Inki van Eijs (inki-toine.nl) 85. Kubra (www.stichtingkubra.nl) 13 Ronaldo Ferrier (www.awiki.nl en www.rinaldo.dse.nl) 86. Karen Pelckmans (www.karenpelckmans.nl) 14. Mirjan van de Hel (www.vlekkendingen.nl) 87. Mieke Robben (www.miekerobben.nl) 15. Ilona Haaksman (www.ilonahaaksman.nl) Dutch Art & Des 16. Babette Peters (www.babettepeters.nl) ign Salon (numm ers 49 t/m 52) ve rtegenwoordigt in 17. Rudolf Gras (www.gras.nl/rudolf) vier kramen werk Eduard Linders, van o.a. 18. Greetje Kamps (www.greetjekamps.nl) Adje van Herwi jnen-Verschoor, Irm a Borgsteede, Marise 19. Sylvia Kuiper Tap (www.artisyl.nl) den Hartog en Jans sen Bags. 20. Petra de Lange (www.petradelange.com) Kijk ook op: www. dutchartdesignsalo n. 21. Eppo Bosch (www.atelier-eppo.com) com 22. Inge Bosch (www.ib-fotodesign.com) 23. Cornel Pepers (cornel.exto.nl) 24. Wies Jegerings (www.wiesjegerings.nl) 25 en 35. Erik Loman (www.erikloman.com) 26. Marlies Lavarack (www.lavarack.nl) Cathy van Helvoirt 27. Beppie Schoondermark (www.beppieschoondermark.exto.nl) 28. Trijn Van Oijen 29. Gerrie Severens (www.schilderijengerrie.nl) 30. Bianca Tangande (www.biancatangande.com) 31. Klaartje Van Leeuwen (www.sierbaar.nl) 32. Annelies van der Sman (www.anneliesvandersman.com) Wies Jegerings 33. Charlotte Tielemans (www.passievoorvilt.nl) 34. Marianne Sommers (www.mariannesommers.nl) 36. Ramon Staf (www.nomarfats.nl) 37. Rina de Raadt-Voortman (www.zieraadt.nl) Toine-Inki van Eijs 38. Edith Léon (www.pinterest.com/EleKeramiek/edith-leon) 39. Tineke Holm (www.lifeportret.nl) 40. Miranda van Bruchem (www.mysteryart.nl) 41. Anne van den Heuvel (www.annevandenheuvel.nl) 42. Hans en Bernadet te Wierik (www.hbtewierik.nl) 43. Tassenatelier Van Alkine (www.vanalkine.nl) 53.Veronica Berkvens (www.veronicaberkvens.nl) 54. Elmir Prevljak (http://bosnischesieraden.nl) Sylvia Kuiper Tap 55. Corina Bouweriks (www.corinabouweriks.com) 56. Hellen te Walvaart (www.psikookvanjou.nl) 57. Hill Puts 58. Brigitta Cards (www.birgittacards.nl) Rinaldo Ferrier 59. Willem van Kollenburg 60. Anli de Vries (www.anlidevries.nl) 61. Tineke van Dijk (www.tinekevandijk.nu) 62. Rosemarie van Gorp (www.rosemarievangorp.wordpress.com) 63. Thea Vossen (theavossen.nl) 64. Serge de Vries (www.sergedevries.nl) 65. Wilma Schoonus (www.wilmaschoonus-mixedmedia.nl) 66. Anna Mul (www.anuka.nl) 67. Margot van de Wiel (www.margeaux.nl) Edith Léon 68. Bep Mous (www.bepmous.nl) 69. Marianne vd Wijngaard (www.wijngaard.info) 70. Harriet Damave(www.houseofharriet.nl) 71. Claudia van der Willik (www.claudy-art.nl) 72. Monique van den Boomen (www.kunstinzicht.nl/portfolio/werkmonique.v.d.boomen) Hans van Gorp 73. Simon Gort (www.ruimtevoorkunst.com/?pageid=30) 74. Glasfragmenten (www.glasfragmenten.nl)

Bea Key Klaartje van Leeuwen

Veronica Berkvens

Bep Mous


KUNSTENFESTIVAL KUNSTENFESTIVAL ARTIBOSCH ARTIBOSCH

FESTIVALKRANT 2014

BASECAMP: DE DE KLEINE BRABANTSE LIEDJES VAN LEGS BOELEN kunstenaar, dichter, EENZAME KLEUR Muzikant, fotograaf, curator en creatief Zondag op ArtiBosch een bijzondere interactieve primeur van Basecamp Games: De Eenzame Kleur. In de grote tent op de Parade hangt een onafgemaakt schilderij, gemaakt met behulp van videomapping. Op het nog blanke canvas worden vier verfklodders geprojecteerd. Via een console met vier joysticks, kan elke klodder onafhankelijk worden bewogen. Net zoals in een game kan de klodder springen, een dubbelsprong en een wall-jump doen. Bij elke beweging laat de klodder verf achter. De speler, die de verfklodders bestuurt, maakt op deze manier het schilderij op zijn eigen unieke manier af. Er kunnen vier mensen tegelijk spelen en op die manier dus samen aan een kunstwerk werken. De Eenzame Kleur laat de traditionele monoloog van een kunstenaar overgaan in een dialoog, waarbij de toeschouwer uit wordt genodigd om zich de rol van maker aan te meten. Meer informatie over Basecamp games: http://basecampgames.com

docent Legs Boelen (1951) uit Nieuwkuijk is zonder twijfel een veelzijdig man. Op ArtiBosch brengt hij zijn eigen fijnvoetige Brabantse liedjes samen met zijn muzikale vrienden Peter Verhoeven op Hawaii-gitaar en Hans Arends op sopranosax.

Muziek is een belangrijk onderdeel in het leven van Boelen. Al sinds eind jaren zestig is hij actief in de folkmuziek, zowel als onderzoeker maar ook als muzikant. De Legs Boelen in zijn atelier in Nieuwkuijk onderwerpen voor zijn liedjes zoekt hij nooit ver weg. De liefde, de grotendeels door hemzelf natuur en Drunen en omgeving. samengestelde Boelencollectie en uit diverse internationale collecGevangenis Vught ties. “Mensen denken bij de gevanBoelen werkte zo’n 37 jaar als genis in Vught vaak aan een zwaar docent/coördinator kunsteducatie bewaakte vesting. Een chaos. Maar in de penitentiaire instelling in slechts in een heel klein stukje van Vught. “Bijna levenslang”, zo grapte de gevangenis, de EBI, zitten de hij eerder in interviews. Zo’n drie zware gevallen.” jaar is hij nu met pensioen, maar de ‘gevangeniskunst’ laat hem niet 700 portretten los. Regelmatig cureert hij nog Over het werken met de gevantentoonstellingen rondom ‘prison- genen kan hij uren vertellen. Over art’. De werken komen dan uit de de draaideurcrimineel die hem een

AMATEURKUNST & CULTUUREDUCATIE LEREN, (MEE)MAKEN & VERBINDEN!

WWW.MUZERIJE.NL

kaartje stuurde dat zijn dochter naar de kunstacademie ging. Of die depressieve gevangen kunstenaar die niet wilde schilderen en uiteindelijk zelfmoord pleegde. In een hoek van zijn volle atelier liggen opgestapeld zo’n 700 portretten die hij gevangenen van hem liet maken. “Aan het einde van hun hechtenis schilderde ik op verzoek een portret van hen. Als tegenprestatie wilde ik dan dat ze een portret van mij maakten.”


FESTIVALKRANT 2015

KUNSTENFESTIVAL ARTIBOSCH

BOEKENMARKT

De kleine boekenmarkt van de Vincentiusvereniging, de afgelopen jaren een succes op ArtiBosch, keert ook in 2015 weer terug. Vincentius is de organisator van de megaboekenmarkt in de Brabanthallen ieder jaar. Op ArtiBosch zullen vooral heel veel kunstboeken tegen een zeer vriendelijke prijs worden aangeboden. Net als in de Brabanthallen gaat de opbrengst naar een ontwikkelingsproject.

Niek Hilkmann en band

KNAKKEN MET NIEK HILKMANN Kleurloos? Nee, dat kun je de Nederlandstalige collagepop van Rotterdammer Niek Hilkmann (26) beslist niet noemen. Een beetje gek en chaotisch? Soms zelfs tegen het valse aan? Dat misschien wel. Voorheen actief onder de naam Yoshimi bracht dit artistieke multitalent dit voorjaar voor het eerst een EP uit onder zijn eigen naam. Op Knak staan

zeven liedjes met wonderbaarlijke titels als Collie, Neurose, en Palindroom. Soms springerig, soms dwarrelend, maar altijd ontregelend. Deze zomer stond Niek, ook organisator van het Ver Uit de Maat Festival, met de 15 minuten durende muzikale en museale voorstelling Knak op reizend festival De Parade. Op ArtiBosch speelt Niek dubbel zo lang. 30 minuten heerlijk uit je bol gaan dus. Mensen met een afkeer voor dissonanten raden wij aan een blokje om te gaan.

ZELFGEMAAKTE MARKT

Op zoek naar een cadeautje of iets leuks voor jezelf? Ook dit jaar is de Zelfgemaakte Markt van Sanne Bloem weer op ArtiBosch aanwezig met originele zelfgemaakte hebbedingetjes. Scrubs, gedichtenkalenders, kinderkleren, altaartjes en veel meer. Te vinden op het Sint Jans Kerkhof.

VINYL MET FRANS HAGENDOORN

Spotify, Deezer en Apple Music zijn leuk, maar de echte muziekliefhebber verkiest vinyl boven digitaal. Veel romantischer ook, zo’n naald over de groeven laten glijden. Frans Hagendoorn, ook oud-organisator van de Bossche boekenmarkt, komt naar ArtiBosch met een prachtige collectie platen. En het mooie ervan is: ze zijn nog te koop ook!

KLEREMARKT

Morning Dawn, een van de bands ontstaan uit project IkBand

STUDI073 PRESENTEERT: IKBAND Het Bossche jongerenplatform Studi073 presenteert op de Parade een selectie van het succesvolle project IkBand. Kersverse bands, allemaal ontstaan in 2015, met zowel covers als eigen werk. De kans voor iedereen om de nieuwe Bossche popmuziekscene in een vroeg stadium te ontdekken. Tussen 13.00 en 14.00 uur zijn Morning Dawn (foto), WijBand, Meye en Vette Shit te bewonderen.

FILMS VAN JASPER TOELI: DATADOX EN INFINITY

Kunstenaar en filmmaker Jasper Toeli maakte samen met Ruben Hulzenbos, Dani C. Rodriguez en Ruben Verburg de overdonderende interactieve installatie Datadox. Het werk visualiseert de chaos aan internetdata, verbeeld door de ‘Hoorn des Overvloeds’. Het doel van de makers was om de gebruiker bewust te maken van het verdwaald raken in de informatieparadox van het wereldwijde web. In de filmhoek op zondag 6 september is een video van de installatie te bekijken. Ook te zien is Infinity, studie voor Heraclitus’ River @ EYE, een visualisering van het panta rhei principe (dat je niet 2x in dezelfde rivier kan stappen omdat het water elke keer anders om je voeten stroomt).

GROTE CHAOTISCHE ARTIBOSCH TALKSHOW+QUIZ

De mooiste, hipste, stoerste gedragen kleding koop je op de Kleremarkt, een inititiatief van Sanne Bloem (je, weet wel die leuke dame van de Zelfgemaakte Markt). Dit jaar wordt de Kleremarkt voor het eerst op ArtiBosch georganiseerd. Te vinden op het Sint Janskerkhof nabij de Zelfgemaakte Markt.

FILMS MAKEN MET SOLOS

Jongerenplatform SOLOS biedt bezoekers op zondag 6 september de kans om op de Parade samen met jongeren zelf korte films te maken, natuurlijk verwant aan het thema chaos. Daarnaast wordt een Making Of vertoond van het tweede Nieuwe Filmers One Week Filmproject, dat plaats vond van 10 tot en met 14 augustus. Zes filmteams van een nieuwe generatie maakten in één week tijd nieuwe korte films. Op 18 september zijn alle resultaten van het filmproject te bekijken tijdens het Nieuwe Filmers Festival in Theater aan de Parade.

Op het intieme en sfeervolle Sint Janskerkhof presenteert de energieke Marieke van den Groenendaal, de helft van het Bossche nachtburgemeesterduo dit jaar voor het eerst de Grote Chaotische ArtiBosch Talkshow. Als een vrouwelijke Mathijs van Nieuwkerk (DWDD) ontvangt zij gasten aan tafel, is er muziek en natuurlijk ook een beetje chaos. Te gast zijn onder andere muzikant/kunstenaar

Legs Boelen, fotografen Tahné Kleijn en Piet Pulles, muzikant Niek Hilkmann en muzikant/ fotograaf Zoë Sluijs. Tijdens de show zijn er optredens van Legs Boelen (zie interview op de pagina hiernaast) en het grote 14-jarige Bossche muziektalent Chris de Meza. Onderdeel van de Grote Chaotische ArtiBosch Talkshow is ook de Grote Chaotische Artibosch Kunst en Cultuur Quiz waaraan iedereen kan meedoen. De Grote Chaotische ArtiBosch talkshow duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk op het schema bij het podium voor exacte tijden.

MODESHOW NO MORE CHAOS In samenwerking met de Dutch Art & Design Salon presenteert ArtiBosch op zondag 6 september twee keer de modeshow No More Chaos met werk van zowel kunstenaar/ontwerper Irma Borgsteede. Een logisch vervolg op de succesvolle Modeparade Art I Fashion’ vorig jaar op ArtiBosch. In de show dit jaar de primeur van een nieuw label: Fair Made in Holland.

Het nieuwe merk is opgericht door Irma Borgsteede en Meggy van Houtum, oprichtster van de Dutch Art & Design Salon. Het is hun gezamelijk antwoord op de chaotische ‘klerezooi’, zoals de misstanden in de huidige kledingindustrie best genoemd kunnen worden. Fair Made in Holland wil, zoals de naam al aangeeft, een deel van de modeproductie terugbrengen in Nederland door te bemiddelen tussen modeontwerpers en locale naaiateliers. Naast de kleding van Borgsteede worden ook de jassen van het ‘& By’ label gepresenteerd tijdens de modeshow. Een innovatieve en functionele collectie, geïnspireerd

op het lijnenspel van moderne architectuur, waarbij jassen en tassen volledig geïntegreerd zijn. Het ‘& By’ label is een samenwerking van Irma met tassenontwerpster Dorrith de Beer. Catwalk Flaneerden de modellen vorig jaar nog over het hele festivalterrein, dit jaar blijven ze op de catwalk. Gekleed in nieuwe collectie van Irma, met haar uitgesproken eigen stijl die gekarakteriseerd wordt door eenvoud. De Dutch Art & Design Salon is ook te vinden met vier kramen op de kunstmarkt, dicht bij het podium.


KUNSTENFESTIVAL KUNSTENFESTIVAL ARTIBOSCH ARTIBOSCH

FESTIVALKRANT 2014

FESTIVALTERREIN EN BLOKKENSCHEMA ZONDAG 6 SEPTEMBER

Hinth amer st

raat

171

1. Kunstmarkt 2. Infokraam Parade 3. Film 4. Basecamp: De Eenzame Kleur 5. Podium Parade en terras 6. Fabrics of Culture/Die Fabriek 7. Foto expo Tahné Kleijn 8. Foto expo Chaos 9. Boekenmarkt/vinylkraam 10. SOLOS 11. Optredens KW1C 12. ArtiKids 13. Olla Vogala met Grote ArtiBosch Chaotische Talkshow+quiz 14. Zelfgemaakte Markt 15. Kleremarkt 16. Dutch Art & Design Salon 17. Infokraam Sint Janskerkhof

Torenstraat

13 St. Janskerkhof

14/15 12 PARADE

2

6*

7*

1

8*

5 16

15

6 7 8

13 12

MODE SHOW

Niek Hilkmann

Studi073 presenteert: IKBAND

17.00u

16.00u

13.00u

12.00u

FABRICS OF CULTURE

39* 4 10

16

MODE SHOW

PODIUM parade OLLA VOGALA St. Janskerkhof

11

15.00u

9

10

Choorstraat

4*

14.00u

14

5*

Aidan

DE GROTE CHAOTISCHE ARTIBOSCH TALKSHOW MET O.A. optredens van Legs Boelen en Consorten en Chris de Meza en de Grote Chaotische ArtiBosch kunst- en cultuurquiz. Fabrics Live akoestisch

INFOKRAAM Parade

COLOFON Deze gratis festivalkrant wordt uitgegeven door Stichting Puloon ter promotie van Kunstenfestival ArtiBosch 2015. Tekst: Patrick van Engelen, Leonie Gossens Vormgeving: Patrick van Engelen, Renske de Vlieg Bestuursleden: Leonie Gossens (voorzitter), Dorien van Doorn (penningmeester), Ellen Elemans (vrijwilligers en kunstcommissie), Patrick van Engelen (communicatie) en Vincent van den Heuvel (productie & horeca).

Fabrics Live

Kunstroute Start: 13.00

Kunstroute Kunstroute Start: 14.00 Start: 14.30

Fabrics Live

Fabrics Live

Kunstroute Start: 15.30

*Duur kunstroutes circa 60 minuten

ArtiBosch is mede mogelijk gemaakt door: Stichting OndernemersFonds Centrum ‘s-Hertogenbosch, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, De Verkadefabriek, W2 Poppodium, De Keulse Kar, Promotie Evenementen Parade, Monique de Klein Bloemsierkunst, Hesdo, De Greef&Partner, Lowepro, Verschoore Fotografie Muzerije, Stichting STOK, New Place Art Gallery, Galerie Nelleke de Noo, VILTwerk Anja van Dongen en het Jheronimus Bosch Art Center. Daarnaast danken wij: Alle vrijwilligers, kunstenaars, artiesten, instellingen, galeries en alle anderen die een steentje hebben bijgedragen.

Profile for Patrick Van Engelen

ArtiBosch Festivalkrant 2015  

Festivalkrant ter promotie van Kunstenfestival ArtiBosch 2015 in 's-Hertogenbosch op 5 en 6 september 2015.

ArtiBosch Festivalkrant 2015  

Festivalkrant ter promotie van Kunstenfestival ArtiBosch 2015 in 's-Hertogenbosch op 5 en 6 september 2015.

Advertisement