Page 1

INSIDE LDB FC

Spelarna cyklar till träningen och hatar ändringar. Klubbdirektören satsar hellre på organisation än löner. Glenn Hysén har besökt LdB Malmö – och sett sin första dammatch.

73


ldb fc malmö bildades: 2007 (1977 som Malmö FF). arena: Malmö IP. ungdomslag: Samtliga åldersklasser. omsättning 2009: Cirka 10 miljoner. hemsida: www.itsawomensworld.se historia: Malmö FF var ett av Sveriges mest respekterade damlag. Men 2006 var inte den ekonomiska situationen hållbar. Skulle de ändå vara kvar i MFF:s organisation eller starta en egen klubb? På årsmötet 2007 togs det senare beslutet. MFF:s styrelse jobbade aktivt för att skaffa en huvudsponsor. När avtalet med LdB var tecknat fanns en stabil grund att bygga vidare på.

INSIDE LDB

18 landslagsspelare I LdB:s 19-mannatrupp (Therese Sjögran, som ansluter till truppen efter VM, inräknad) finns 17 landslagspelare för sex olika länder. de spelar vm: Therese Sjögran, Nilla Fischer, Linda Forsberg, Lina Nilsson (Sverige), Heather Garriock (Australien). övriga a-landslagsspelare: Malin Levenstad (Sverige),  Sara Björk Gunnarsdottir,  Thora Helgadottir  (båda Island),  Annika Kukkonen (Finland),  Manon Melis (Holland),  Christina Öyangen Örntoft (Danmark). u-landslagsspelare: Hilda Carlén,  Amanda Ilestedt,  Elin Rubensson,  Elena Sadiku,  Sarah Storck, Emma Wilhelmsson (alla Sverige). två spelare från f17-truppen i f94-landslaget: Sofie Anker-Kofoed och Saga Fredriksson. nya färger varje år.

Istället för att göra som alla andra har LdB valt att byta tröjfärger varje år. Grundfärgen på hemmastället har hittills alltid varit vit. Texten ”No excuse to lose” finns på årets tröja, precis som ”guldloggan” med en krona på sig.

tyst på Malmö IP. Jag är här en alvtimma för tidigt och sätter mig och njuter i solen. Plötsligt hörs ett dunk inifrån omklädningsrummet. Jens Magnusson tvättar kläderna från gårdagens bortamatch mot Kalmar och förbereder inför träningen. Han var hemma klockan tre i natt och har ändå varit på plats sedan halv åtta. – Det här är mitt intresse. Jag har inget liv, säger han och ler. Jens visar mig omklädningsrummet. Spelarna sitter på gamla träbänkar och med varsitt slitet plåtskåp bakom sig. Ungefär ett sånt som man hade i skolan, fast större. I ena hörnet står ett mindre kylskåp, som är fyllt med pålägg för spelarnas efter-träningen-mackor. Det här är Sveriges bästa lags hjärta. Hade det inte varit för ett beslut som fattades på Malmö FF:s årsmöte 2007 hade det med all sannolikhet inte varit så. Damverksamhet var på väg i konkurs. Till seriepremiären hade laget med sig tre olika matchställ. Ett ställ med MFF:s klubbmär-

det är tomt och

74

ke, ett med ett nytt emblem och ett neutralt ställ. 40 minuter före avspark kunde tröjorna med det nya klubbmärket hängas upp. De andra användes aldrig. Snart var också ett avtal med den stora tillverkaren av hårvårdsprodukter LdB klart. Företaget skulle sponsra med rekordsumman 28 miljoner fördelat på åtta år. LdB FC Malmö tog form. Jag frågar Jens om det är något särskilt man måste tänka på när man jobbar med ett damlag. – Nä, det tror jag inte, säger han och funderar innan han fortsätter: – Du kan inte göra en ändring i veckoschemat på måndag morgon och ändra det på måndag eftermiddag. Då blir det ett jädra liv. Men det tror jag inte är för att spelarna är tjejer, utan för att de har väldigt tajta scheman. De allra flesta går ju i skolan eller har jobb vid sidan om. Det här kommer bli en speciell dag. Jag ser fram emot att lära känna LdB FC Malmö och få en bild av hur de jobbar. Jag tillhör den kategorin som är

mer eller mindre ointresserad av damfotboll. Jag har aldrig har aldrig sett någon match – varken med landslaget eller i allsvenskan – live. Kalla mig inte mansgris bara för det. Det handlar inte om det. Jag vet precis vad det beror på. När jag var 15 år spelade mitt pojklag i Warta två matcher mot Jitex, som då var Sveriges överlägset bästa damlag. Vi vann båda matcherna stort. Då fick jag bilden av att damfotbollen var för dålig. En bild som sedan har byggts på när jag har sett olika lag i lägre divisioner under träning håller på och fnissar eller klaga över att de måste springa.

“De måste äga sin egen fotboll” Klockan närmar sig halv tio och Malmö IP lever. Spelare efter spelare kommer på cykel och parkerar precis utanför omklädningsrummet. Många spelare byter om snabbt för att hinna styrketräna i gymmet innan fotbollspasset börjar. Utanför omklädningsrummet står fyra unga

tjejer. De ser nervösa ut och vågar inte riktigt hälsa på spelarna. De är med i något som kallas ”Projekt 97”. Projektet löper över tre år och sponsorn Ikano Bank har investerat ”ett sexsiffrigt belopp” på tjejerna. – Tjejerna måste äga sin egen fotboll. Det gör de inte idag för att de får fel signaler utifrån. Medvetet eller omedvetet skickar folk i deras närhet ut fel signaler. Det kan vara en pappa som säger till dottern att hoppa över träningen för att de ska på kalas. Men hade sonen som spelar i Malmö FF haft träning hade han inte behövt följa med på kalaset. Såna saker, säger klubbens talangutvecklare Erling Nilsson Alla 40 tjejer från LdB Malmös och Limhamn Bunkeflo 97-lag fick förfrågan om att delta i projektet. Gruppen av 15 tjejer, som får en extraträning i veckan. Till hösten ska det utökas till två. De fyra unga tjejerna ska titta på dagens träning för att ”få målbilder” och ”förstå vad som krävs”.

“Det är värt allt slit” Solen steker på konstgräset. De som spelade Svenska cupen igår kör en återhämtningsträning. Det är den andra gruppen som är intressant. De kör en uppspels- och avslutsövning. Ibland är det inlägg, ibland långskott. Oavsett finns det fyra stationer med max två spelare vid varje. Högermittfältare, vänstermittfältare, innermittfältare och anfallare. Individuella tränaren Jan ”LillDamma” Mattsson ger de olika stationerna små tips. – Lägg bollen hit med första touchen, så slipper du ta tre tillslag, säger han till inntermittfältaren Christina Öyangen Örntoft när hon slår krossbollar till kantspringarna. Örntoft har hittills inte missat en passning. Nu blir nästan varje boll för lång.

– Ser du nu att du får en helt annan kraft, säger Lill-Damma. Lill-Damma känner jag sen tidigare. Han är den enda i modern tid som har gjort över 30 mål på en säsong i allsvenskan. Med en sån bakgrund är det klart att han håller sig mest vid anfallarna i den här övningen. Nilla Fischer, som vanligtvis är mittfältare, imponerar och gör mål på nästan varje inlägg hon får. Ofta med riktigt hårda skott. De som spelade Svenska cupen igår är klara med sin träning. Lagkaptenen Malin Levenstad och skyttedrottningen Manon Melis sätter sig ner på plastgräset med de fyra unga tjejerna från Projekt 97 som är på besök. Malin berättar att det krävs mycket träning och hög koncentration för att nå långt. De lyssnar med stora öron och tittar med stora ögon. – Det är värt allt slit. Man får tillbaka så mycket. Ni kanske till och med får spela i landslaget, säger Malin Levenstad. – Det ska vi göra, svarar en av tjejerna snabbt. Lagkaptenen frågar hur mycket de tränar. Alice, som är ett år yngre och flera centimeter kortare än de andra, svarar. – Jag tränar tre gånger med laget. Efter sommaren kommer jag ha två träningar med Projekt 97 också, och så börjar jag sjuan på en skola där vi får tre träningar på skoltid. – Det blir ju åtta gånger i veckan, säger Malin Levenstad. Alice nickar och ler. Manon Melis höjer på ögonbrynen. – Wow. Det är ju mer än oss.

Organisation före pengar Förra året vann LdB flick-SM. I finalen slog de Sunnanå med 6–1. Bara en av spelarna från det laget är kvar i klubben. Elena Sadiku. Hon och 75


”deklarera”. Så står det på en tjepbit som är uppsatt på Linda Forsbergs skåp. I omklädningsrummet finns också ett plakat med klubbens ledord, både på svenska och engelska: Delaktighet, ansvar och kreativitet.

f93-landslagets skyttedrottning Elin Rubensson (30 mål på 29 landskamper) förklarar varför det blev så. – Jag fick komma upp och träna med a-laget i mars förra året. Då bestämde jag mig direkt att här ska jag vara, säger Elena. – Man såg på Elena att hon hade en annan inställning än de andra, säger Elin. Det var fler som kom upp och tränade med oss och var duktiga, men de tog inte chansen riktigt. De hade inte samma inställning. – Det gäller att vilja mycket, att bara kötta på träning, säger Elena. Det syntes när jag kom ner till f17, då undrade de vad som hade hänt med mig. Jag blev starkare och explosivare. Båda är överens om att steget till seniorfotboll är väldigt stort, trots att deras bakgrund är olika. Elena hade varit i LdB:s ungdomsakademi hela sin karriär. Elin spelade med killar fram till att hon var 13 år och sedan i division 4 med Stehags AIF innan hon värvades till LdB som 16-åring. De ställer höga krav på sig själva. – Man vet vad man kan, säger Elin. Jag är en sån som tänker väldigt mycket. Jag har gjort 30 mål i landslaget men inget i allsvenskan. Jag vet att jag kan, men när jag väl kommer till lägena är den något som händer. – Men gör du ett mål så kommer det att släppa, säger Elena. – Jaja, det kommer, det kommer, det kommer, säger Elin och ler. Klubbdirektören Niclas Carlnén vill kunna be76

hålla ännu fler av sina egna produkter i framtiden. – Som läget är idag måste vi tyvärr börja sålla redan när tjejerna är 18 år. Det är synd för man kan utvecklas mycket efter det. Men det finns helt enkelt inget steg mellan f17 och a-lag. Vi hoppas kunna ändra på det snart eftersom vår organisation utvecklas hela tiden. Förra året omsatte vi nästan 10 miljoner. I år kommer vi förhoppningsvis omsätta runt 14 miljoner och har tio heltidsanställda (exklusive spelarna). Hur är spelarlönerna? – Vi betalar inte de bästa lönerna, men försöker att ha den bästa organisationen. En ung spelare som kommer upp får 1 000 kronor i månaden. Sen har vi ett par spelare som har en vanlig arbetslön, ungefär. Men de flesta jobbar eller pluggar ändå, säger Carlnén. Han räknar upp vad samtliga i truppen gör vid sidan av fotbollen utan att staka sig en enda gång. – Självklart vill vi att fler av våra spelare ska

Jag är alltid skitnervös inför matcherna. nilla fischer

skyttekung.

Jan ”Lill-Damma” Mattsson vann den allsvenska skytteligan tre år i rad (1973-75) när han spelade i Öster. Ett av åren gjorde han över 30 mål. Det har bara han, ”Svarte-Filip” Johansson (1925) och Harry Lundahl (1929) gjort. Nere till vänster syns klubbdirektören Niclas Carlnén.

kunna leva på bara fotbollen, men det är inte det viktigaste. Man kan optimera organisationen för att kunna betala höga löner. Då har man kanske två tränare. Vi har gjort tvärtom. Vi har åtta tränare på de 35 bästa spelarna. Det blir en tränare på fem spelare.

“Innan är det ett helvete” Det är Kristi Himmelsfärd. En röd dag, alla är lediga. Alla tjejer har duschat snabbt för att kunna njuta av solen. Bara Nilla Fischer, som är med i Sveriges VM-trupp, och Manon Melis, förra årets allsvenska skyttedrottning, är kvar. Vi sätter oss i vip-loungen, där närmare 200 sponsorer och privatpersoner laddar upp inför varje hemmamatch. På väggen hänger en jubelbild på hela laget från förra årets guldfirande. På bilden har alla tjejer på sig guldtiaror. – De fula jävla tiarorna alltså, säger Nilla. – Det känns lite ”Hej, jag heter Manon och är fem år”, skrattar Manon. I slutet av september går ni in i Champions League. – Det känns bra. Vi vill ju vara en internationell klubb, säger Nilla. Det gäller att vi är medvetna om vilken hög nivå det är. Att det blir lite mer som en landskamp, att går snabbare och att det smäller mer. Det är ju bara slutspelsmatcher. Laddar man på något annat sätt då? – Det kan ju bli lite mer nerv då. Jag är alltid skitnervös inför matcherna så jag hoppas att det 77


Sämst fyra – på 22 år Fjärdeplatsen 2006 var Malmö FF:s sämsta resultat sedan damallsvenskan startades 1988. 2007 bildades LdB FC Malmö. 2010: SM-guld. 2009: 3:a. 2008: 3:a. 2007: 3:a. 2006: 4:a. 2005: 2:a. 2004: 3:a. 2003: 3:a. 2002: 2:a. 2001: 2:a. 2000: 2:a. 1999: 3:a. 1998: 2:a. 1997: 2:a. 1996: 2:a. 1995: 3:a. 1994: SM-guld. 1993: SM-guld. 1992: 3:a. 1991: SM-guld. 1990: SM-guld. 1989: 2:a. 1988: 3:a.

Jag skulle säga att är 70-30 offensivt kontra defensivt. martin sjögren

projekt 97 Syftet är att ge talangfulla fotbollstjejer bästa möjliga utvecklingsmöjligheter. Det löper över tre och finansieras av Ikano Bank. Första året ligger fokus på fysiken. Andra året kopplas fotbollspass på. Tredje året börjar de att jobba mer med psykologiska aspekter. Alla 40 spelare i Limhamn Bunkeflo och LdB Malmös p97-lag fick förfrågan om att vara med. 18 tackade ja och idag består gruppen av 15 tjejer. äntligen. Elin Rubensson blev väldigt glad över sitt första mål (1–1). Lite senare spelade talangen fram Manon Melis som gjorde 2–1 och sitt tolfte mål i år (se nedan). ”Det är mycket bättre kvalitet och högre tempo än jag trodde” sa Glenn Hysén om matchen mot Jitex som slutade 3–1.

inte blir mer nervöst då, för då får jag skita i det, haha. Jag trodde det skulle försvinna när jag blev äldre, men det är nästan värre nu. Haha. Hur då? – Jag vet inte… Innan hemmamatcherna jobbar jag alltid. Då är jag är så disträ att jag typ inte går att prata med. Och när jag kommer hem går jag bara runt och känner jag att kroppen är helt fucked up. – Jag känner ingenting, säger Manon. När det är en riktigt stor match känns det lite annorlunda ibland. Men på planen känns det ingenting. – Jaja, när jag väl kommer ner till samlingen är det helt lugnt, särskilt när man börjar värma upp. Då störs jag inte av någon nervositet över huvud taget. Men innan är det ett helvete. Sverige har haft ett lag i sex av de nio Champions League-finalerna. Men nu är det tre år sen vi nådde final och sju år sen vi vann. – För svensk fotboll behövs det en framgång både för landslaget och i Champions League. Linköping var ju nära att slå Arsenal i kvarten i år, så… vi får se hur det går, säger Nilla. Hur har det känts hittills i år? – Jag är lite förvånad att vi har gjort det så bra, säger Manon. Therese (Sjögran, har varit i USA och kommer tillbaka i sommar) var oerhört viktig för oss. Hon är ju så duktig så hon hade bollen väldigt mycket. Nu är det lite annorlunda. Fler spelare har klivit fram, många unga har blivit ännu bättre. Finns det något som talar för att ni går längre än de andra svenska lagen de senaste åren? – Det är svårt att säga. Det är så små detaljer som avgör. Men det kommer hänga mycket på en skadefri trupp och att vi får in något nyförvärv. Det känns som att vi är ungefär på samma nivå som lagen som har vunnit tidigare år, säger Nilla.

“Det handlar om första matchen” Nu är bara två personer kvar på anläggning. Materialaren Jens och mannen vi ska prata med, tränaren Martin Sjögren. En cool och skön typ. Han var assisterande bakom Jörgen Petersson fram till förra säsongen. Direkt när han fick huvudansvaret blev det SM-guld. – Innan var mycket väldigt styrt. Men när jag blev huvudtränare släppte jag på det. Jag tyckte att det inte hade fallit så väl ut i de viktigaste matcherna. Där var vi hämmade, tjejerna stod nästan och tittade ut mot kanten för att få veta vad de skulle göra. 78

– Jag vill att de ska ta sina egna beslut. De måste tänka mer själva. När det gäller speluppfattning ligger damerna ganska långt efter herrarna. Det är min känsla i alla fall. Tjejerna vill gärna veta vad de ska göra så att de gör rätt. Men vad fan är rätt? Det är så olika från situation till situation och det måste man lära sig att anpassa sig till själv. Villen typ av fotboll vill du spela? – Väldigt offensiv. Jag skulle säga att vi är 7030 offensivt kontra defensivt. Vi är som bäst när vi anfaller mycket med mycket folk. Om jag tittar mot Champions League så måste vi nog ha lite mer defensiv balans där. Elva av era 19 spelare är födda på 90-talet. Det är ganska många. – Ja, men de här yngre spelarna är bra. De var med redan förra året och har blivit ännu bättre nu. Det är jävligt roligt att se deras utveckling. Sen har de fortfarande steg kvar att ta innan dem är riktigt, riktigt bra. Det jag har reagerat mest över är hur professionell organisation ni har. – Det har satsats mycket på den och den är jättebra. Vi har verkligen allt. Att till exempel kunna ha ”Lill-Damma” som jobbar individuellt med spelarna är helt fantastiskt. Ifjol hade ni 1 400 åskådare på hemmamatcherna. I år är ni ett av nio lag i allsvenskan som inte har över 1 000 i snitt. Varför tror du att intresset inte är större? – Som åskådare handlar mycket om den första matchen man går på. Hade man sett när vi mötte Dalsjöfors i år hade man antagligen aldrig kommit tillbaka. Hade man däremot sett när vår seriefinal mot Linköping förra året hade man antagligen kommit tillbaka. Fyra dagar senare går jag på min första dammatch någonsin. Elin Rubensson får göra sitt första allsvenska mål när LdB slår Jitex med 3–1. Det var en annorlunda upplevelse, men jag kan lova en sak: Det är inte min sista dammatch. glenn hysén sebastian sundberg

79

Inside LdB FC  

Exclusive reportage from the latest number of the football magazine MATCH.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you