Page 1

2016-06-10

11:10

Sida 1

den ultimata guiden till 2016

2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

INNEHÅLL: KALENDARIUM• KORSORD • ARTIKLAR KARTA ÖVER FESTIVALOMRÅDET MATTIPS • TÅGTIDTABELL • M M.


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:11

Sida 2

INNEHÅLL

04

YR

HISTORIEN OM EN POPORKESTER ÄT, DRICK & YRA Det är historien om hur små detaljer kan påverka livet för folk. Och det är historien om varför vi har en Orsayra som ser ut som den gör.

TUFFA PÅ MED ORSA JERNVÄGSFÖRENING Åk tåg under Orsayrorna! Tidtabell på sidan 11.

Ät och drick i somrig och musikalisk miljö. Här hittar du några tips på matställen som är med och samarbetar för en bra yraupplevelse!

ATT Knö myc fått Verk för o huvu histo har l någo

14

ALLT Vi h chec vi är vanl Det ut, m leve och

..

11 22

ÅRETS MUSIKVARDAR Läs om yranvärdarna Nina Segerstedt, Anders Strandberg, Alexandra Särström, Lina Wollter och Karolina Karner.

VI H Orsa mus Vi h låtsk 3:e a buss och

YR

30

SEMESTERKRYSSA EN FULLMATAD ORSASOMMAR Lös krysset och var med i utlottningen av finfina priser

Håll koll på allt som händer i Orsa i sommar. Barnfestival, dragracing, nykter cruising, siljansrodd och mycket mer.

35 2016

den ultimata guiden till

den ultimata guiden till ORSAYRAN CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE: Bosse Hermansson • 070-649 06 07 • info@orsayran.se DESIGN & PRODUKTION: Pathos Reklam, Orsa TRYCKERI: Strålins Grafiska AB. Upplaga: 10 000 ex OMSLAGSFOTO: Kola Productions 2

INNEHÅLL: KALENDARIUM• KORSORD • ARTIKLAR KARTA ÖVER FESTIVALOMRÅDET MATTIPS • TÅGTIDTABELL • M M.

orsaYRan2016

orsaY


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:11

Sida 3

YRANVÄNNER! ATT FÅ arbeta med Orsayran är ett fantastiskt jobb! Knöligt, stökigt, men helt unikt. Vi lever i en tid där mycket förändras på kort tid, vår befolkning i Orsa har fått ett rejält tillskott, vilket har förändrat gatubilden. Verksamheter har lagts ned, mycket få har tillkommit, och för oss som arbetar med Orsayran blir det många timmars huvudbry. Vår vanliga incheckning på Orsa Stadshotell är historia, där är nu en flyktingförläggning. Teaterbaren har lagts ned och Orsa Musikkompani tänker inte ha någon servering under yrorna.

4

ALLT DETTA är att beklaga, men vi måste gå vidare. Vi har nu skrivit avtal med Dalgatan 118 om att ha incheckningen med förtäring för våra musikanter där, vilket vi är väldigt glada för. Deras restaurangtält ligger som vanligt på parkeringen bakom kulturhuset. Det kommer att bli en yrasommar som ser lite annorlunda ut, men den 32:a Orsayran kommer att bli en stor upplevelse för våra musikkanter på gator och torg, och för publiken som troget återkommer år från år.

DAR

tedt, röm, rner.

VI HAR också en ambition att få upp fler turister från Orsa Camping till våra onsdagar där dom får se och höra musikkommunen Orsas rätta ansikte i sommarsolen. Vi har också tillsammans med Studiefrämjandet i Orsa en låtskrivarkurs för ungdomar mellan 12 och 25 år den 2 och 3:e augusti. Orsa Jernvägsförening kör under yrorna rälsbuss mellan Orsa och Mora och lokaltåg mellan Furudal och Orsa, se tider på deras hemsida eller på sidan 11.

JAG VILL tacka alla medarrangörer och sponsorer som gör Orsayran till en unik händelse i musiksverige, ett speciellt tack riktas till Britt-Liz Jönsson och Teaterbarens personal för det fantastiska arbete som har gjorts och berikat Yran under åren! Erikssons tivoli finns på plats och där får dom yngsta roas av lekar och underhållning. Räddningstjänsten hoppas vi dyker upp för att demonstrera sina fordon och informera om sin verksamhet. Vi hoppas också att Blås Grönt kommer att närvara. NU SER vi framåt mot en fantastisk sommar med fem lika fantastiska yror. Våra musikvärdar är i full färd, i skrivandets stund, att locka kända och mindre kända musiker och musikanter till våra onsdagar, och jag lovar, det blir spännande! Jag säger som sig bör: ROTERA!

Lars Lindström, ordförande i Orsayran

YRANSTYRELSEN Lars Lindström Bosse Hermansson Anki Norrbom Carola Näs Katarina Gisslander Lina Wollter Ola Brunius Lena Myrlund Ingemar Lind

5 2016

ta guiden till

Saknas på bild: Lina Wollter och Ola Brunius.

RSORD • ARTIKLAR VALOMRÅDET ABELL • M M.

n2016

Ordförande Vice ordf. Sekreterare Kassör Ledamot Suppleant Suppleant Suppleant Suppleant

orsaYRan2016

3


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:11

Sida 4

HISTORIEN OM EN POPORKESTER

NÅT

hem hem dam ante Rakt Papp loka ovan synt Staf. en m hade Den av L Per o var e befo

VI BÖ

Det här är historien om en orkester. Det är historien om hur små detaljer kan påverka livet för folk. Och det är historien om varför vi har en Orsayra som ser ut som den gör. Det är historien om Hellzephyrs.

VI VAR UNGA män på den tiden. Per Ström och jag hade skrivit låtar ett tag. Pelle var praktiskt taget proffsmusiker i dansband (även om han körde bröd åt Nyströms bageri också). Vi började leka musik tillsammans. Det var i brytningen 70-80-tal. Både punken och proggen hade lärt oss att vem som helst kunde spela. Vi tog fasta på det. Vi började spela på fester. När den första festen redan startat ringde Pelle runt till ett gäng, bl a Per och mig. Vi satt ihop en lista med låtar som vi trodde att vi kunde någorlunda. En av musikanterna Pelle också ringt till var Johnny Jönsson. Det var häftigt. Johnny var ju lokal popstjärna! Plötsligt hade vi en orkester, nästan på riktigt. Besättningen – och namnet – varierade en del, men stommen var Per, Pelle, Johnny och jag.

”Plötsligt hade vi en orkester” 1980 STÄLLDE vi upp på en tillställning på Moraparken. Per, Pelle och jag bestämde oss kvällen innan, på krogen där vi träffat arrangören. I källaren hittade vi, en timme före spelningen, Kire Mångs som var där för att spela trummor med Kalle Moraeus Band. Han hade också varit med på den berömda första spelningen, men inte så mycket därefter. Vi kidnappade Kire, han lärde sig våra tre låtar trummande mot ett handfat i en loge. Vi hade blivit med trummis. 4

DET BÖRJADE PRATAS om oss efter den spelningen. Fast det man pratade om var Lennart and the Walkie Talkies. Vi tog spelningar på de konstigaste platser. Vi hade ramlat in i en nisch som var obesatt vid den här tiden. Klacksparkspop kallades det för. Knäppa texter till glad pop. Alla andra spelade melodiös hårdrock. Utom bandet Skilda Världar. De var seriösa. Och duktiga. Precis som vi skrev dom många egna låtar.

in en någo bli p och och Gold mest insp rätta popt Och hette stor som först rike

SKILDA VÄRLDAR hade fått kontakt med en producent som dom skulle diskutera skiva med. Så långt hade vi aldrig tänkt. Vi hade en aning om att man fick lov att repa om man hade såna repetitioner. Vi spelade live. Direkt ur minnet. Oftast fel, men det påminde. Som Kire brukade säga: ”Det är så dåligt betalt när man repar”. Fast vi hade förstås våra egna låtar. Radio Dalarna hade en satsning som hette Musikpuls och vi hade spelat in en demo för att eventuellt få vara med där. Den demon hade vi i fickan när vi ramlade in på samma krog där Skilda Världar satt och pratade skivkontrakt med Janne Goldman från skivbolaget R&P Records, ett litet independentbolag som hade avtal med Polygram vid den här tiden. På nåt sätt råkade vår kassett komma i Jannes ägo. Janne Goldman hade gig på St Mikaelsskolan nästa dag och vi åkte för att titta på honom. Efter spelningen kom han fram och sa: - Grabbar. Ni ska göra en singel. Så då gjorde vi det. Och livet förändrades.

John orsaYRan2016

orsaY


R

ll

2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

11:11

Sida 5

NÅT ÅR TIDIGARE hade jag gjort vapenfri tjänst på ett fritidshem i Västerhaninge. Det innebar tågresor. En dag på väg hem klev jag in i vagnen som var nästan fullsatt. Med damer. Damer med hatt. Jag tog fram det alltid närvarande anteckningsblocket och skrev ner tre verser om företeelsen. Rakt upp och ner. På tre minuter, kanske. Mest som stöd. Papperet blev liggande i den lilla studion eller snarare replokal vi hade fixat i Orsa kortvågsklubbs gamla lokaler, ovanpå det som idag är Saluhallen. Efter ett av våra sällsynta rep fick Per syn på papperet och började härma Bernt Staf. I alla fall var det meningen. De tre verserna hade fått en melodi. ”Varför sitter gamla kärringar med hatten på?” hade fötts. Den blev a-sidan på singeln. B-sidan var en översättning av Lou Reeds ”Take a walk on the wild side” som Pelle, Per och jag gjort tillsammans – eller översättning – det var en tolkning med handlingen överförd till Orsa och befolkad av Orsabor.

VI BÖRJADE HÖRAS på radio. Vi fick snabbt som attan spela in en LP för att följa upp uppmärksamheten. Det var inte någon dans. Vi var ovana vid studion. Vi var ovana vid att bli producerade. Vi var ärligt talat inte särskilt välrepade och vi var nervösa. Det var nästan två veckor av blod, svett och tårar. Skratt och gråt. Men på något sätt lyckades Janne Goldman lotsa oss fram till en skiva. Det jag själv minns mest är den befriande live-spelningen på Mosebacke efter inspelningen. Vi fick spela på riktigt igen, på scen – vårt rätta element. Vi hade Tjoppe Jakobsson med oss på fiol, poptidningen Schlager var där och höjde oss till skyarna. Och vi fick lov att turnera. Vi hade en Folkvagnsbuss. Den hette Göran och hade egenheten att det var en centimeterstor glipa i sidodörren. Man såg vägen. Det funkade på sommaren men var rätt kallt på vintern. Att man hade en förstärkare i knät värmde inte så mycket… Vi for land och rike runt i den innan vi skaffade nåt bättre – med värme.

om

?????? VISSTE NI DET HÄR OM

HELLZEPHYRS? POPORKESTERN blev Orsa kommuns pristagare av Kulturpriset år 2000. Per och Pelle fick kommunens kulturstipendium för sitt arbete med Hellzephyr musik 2007 och dessförinnan hade både Janne Bäckman och Per och Pelle utsetts till Årets Osskall av Orsa aquademi.

FÖRSTA INSPELNINGEN var i samband med Radio Dalarnas Musikpuls 1981. Bäckman spelade gitarr men mixades bort… TRE AV FEM Hellzephyrare bodde ett tag i Titanic. Posten kom fram om den var adresserad till Hellzephyrshuset. Det finns ett antal inspelade men OUTGIVNA BOB DYLAN-LÅTAR med Py Bäckman och Hellzephyrs, inspelade på Röda Kvarn. När Hellzephyrs spelade på Dalarock 1982 DELADE VI SCEN MED ELDKVARN OCH DOCENT DÖD. Vi hittade mixerbordet som använts på Soundside i Stockholm senare på hösten. Det satt kvar en tejpremsa på det där det stod ”Hellzephyrs – what a band”. Året efter var Bäckman konferencier och påade såväl EBBA GRÖN SOM DAG VAG (”Everybody gyttja…”) och ett ungt band från Åkersberga, kallade Europe, som just vunnit rock-SM. Bäckman fick trösta dom efteråt för att PA-anläggningen inte fungerade i början av giget.

HELLZEPHYRS HAR VARIT FÖRBAND till Slade II och Svenne och

e de

Lotta. Och Family Four. Hellzephyrs lär fortfarande ha FÖRSÄLJNINGSREKORDET AV ÖL på tisdagar på Engelen i Stockholm.

att när h aget l

Bosse Stenhammar, LEGENDARISK KRÖGARE PÅ MOSEBACKE, konstaterade: När Hellzephyrs spelar på Mosebacke är det som när Leksand spelar på Hovet. Vet några i orkestern som har invändningar mot lag-valet. Båda sidorna på Hellzephyrs första singel blev ANMÄLDA TILL RADIONÄMNDEN. Den ena sidan för reklam, den andra för att

n2016

2016-06-10

den var ett ”flagrant påhopp på den bäst skattebetalande gruppen människor i samhället”.

Johnny Jönsson målar en skylt. Årtalet var runt 1981. orsaYRan2016

5


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:12

Sida 6

VI F

OCH SÅ VAR det det där andra albumet. Det första sålde

favo Han tidig inte invi invi en s Pell gata

ganska bra. Hade vi kört med samma tjuvknep som andra på den tiden hade den legat på försäljningslistan. Vi var för blåögda. Men den sålde tillräckligt för att det skulle bli lite dragkamp om uppföljaren. R&P bytte distributör till Sonet vilket gjorde att kontakten på Polygram blev sur och ville sno oss från Goldman. Jag fick erbjudande att göra ett soloalbum istället men det fanns inte på kartan. Vi var ju ett band!

JOHNNY HADE BÖRJAT plugga och in i Hellzephyrs kom

NÄR

Tord Bengtsson från Arbete och Fritid. Själv for jag och friade i Stockholm och mitt första möte med Tord var nån timme innan spelning på Kärrgruvans folkets park! Vi plockade dock med Johnny igen när studierna tillät – nu på sax eftersom Tord tagit över orgeln och vi var plötsligt sex i bandet.

ham skol

I ÄR

hete orke vela had spel glöm strö som

ANDRA SKIVAN, KALABALIK, floppade (trots några riktiga Hellzephyrsklassiker). Vi gick skilda vägar med Goldman och där hade väl historien slutat för de flesta band. Men inte för oss. Vi fortsatte. Kire började jobba i Brasilien och vi behövde ny trummis. Så vi värvade en av Sveriges bästa – gitarrister. På trummor. Mycket Hellzephyrskt.

PER

PUTTE SNITT hade tidigare rattat ljud lite då och då så han

igen för e Vi v oss v skiv back kom

kunde ju låtarna hyfsat. Så småningom kom Roine ”Proppen” Nilsson in i stället. Han var så ung så att han inte kom in på ställena vi spelade på. Proppen blev den trummis som spelade längst med oss. Ironiskt nog var han aldrig med på någon skivinspelning!

6

orsaYRan2016

orsaY


n2016

2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

VI FORTSATTE ATT turnera, mest på klubbar och pubar som favoritstället Engelen. Men Pelle tröttnade på turnerandet. Han hade börjat tröttna på haussen kring bandet redan tidigare och det ska vi vara glada för. Utan det hade det inte blivit någon Orsayra. När Orsa centrum skulle invigas 1984 fick vi förstås frågan om vi ville vara med på invigningen. Vi var ju kultförklarade! Det skulle byggas en stor tillfällig scen i centrum tillfället till ära. Det var då Pelle sa: ”Måste allt bli så stort? Kan vi inte bara gå ut på gatan och spela…?” The rest is history. NÄR PELLE SLUTADE – för att varva ner trodde han och hamnade hos både Sigge Hill och Svenne Rubins – skolade vi om Johnny till basist. I ÄRLIGHETENS NAMN så var den minskade uppmärksamheten på nationell nivå en lättnad – och räddningen för orkestern. Nu kunde vi gå tillbaka till det vi egentligen velat från början. Spela för att det är så jäkla kul. Men vi hade ju våra gamla kontakter kvar och fick fortfarande spela på lite roligare ställen än de flesta. Jag får inte glömma att nämna vår extra medlem, Bengt ”Vicke” Wikström. En profil med stort hjärta som blev vår maskot och som arrangörerna frågade efter lika mycket som oss …

11:12

Sida 7

EFTER 28 ÅR som band beslutade vi att det var klart. Innan vi blev parodier på oss själva. Då hade vi hunnit med en konsertserie på Röda Kvarn med vänner vi träffat under åren. Py Bäckman (som vi har en outgiven Dylanskiva tillsammans med), Staffan Hellstrand, vår käre vän sen Engelen-tiden, saligen avsomnade Tommy Blom från Tages och förstås lika saknade Billy Gezon som också vickade på bas då och då. Namedropping är lätt i musikvärlden. Eftersom musiker träffar andra musiker, precis som rörmokare känner många andra rörmokare. Skillnaden är att musiker jobbar i offentlighetens ljus.

DET HÄR ÄR för litet utrymme för att förmedla den verkliga historien om Hellzephyrs. För den innehåller så mycket mer känslor. Vi har gråtit, grälat – ja nästan slagits – men framförallt garvat, kramats och pussats. För mig är historien om Hellzephyrs inte bara en historia. Det är en familj. Det är känslor. Det är glädje. Det är ren och pur kärlek. Fortfarande. Janne Bäckman

PER FICK BESVÄR med ryggen och vi stod inför ett val igen. Och kanske hade vi slutat redan då om det inte var för ett gäng ungtuppar som vi visste kunde alla våra låtar. Vi värvade Stefan Nilsson från dem – och fick lov att lära oss våra låtar på nytt. Han kunde ju dom som de lät på skiva! Och när vi sålde Proppen till Svenne Rubins för en back öl – ja då plockade vi med Kire igen, eftersom han kommit hem från Brasilien.

orsaYRan2016

7


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:12

Sida 8

HELLZEPHYRS OM HELLZEPHYRS 1 Vilket är ditt bästa Hellzephyrsminne? 2 Vad betydde Hellzephyrs för dig personligen? JANNE BÄCKMAN

TOR

1. Dom är många. Men att förlova sig framför 5000 personer samtidigt som vi spelade Stockholmstjej var rätt stort …

1. St Pelle

2. Hellzephyrs förändrade mitt liv. Orkestermedlemmarna är bröderna jag aldrig fick. Och alla andra människor jag fick träffa. Alla dörrar som öppnades. Alla borde få vara med om det.

2. Fi

PER STRÖM 1. Varje gång jag klev in i orkesterbussen var ett fantastiskt äventyr men första spelningen i Stockholm på "Norra Brunn" glömmer jag aldrig. 2. Eftersom jag hade skrivit låtar och gjort heminspelningar sedan tidig tonårstid så var det ju hur häftigt som helst att få spela in i en riktig studio och få skivor utgivna som dessutom spelades på radion! Men bäst av allt var ju ändå att få umgås med dessa bandmedlemmar som fortfarande har en stor plats i mitt hjärta. Kram och tack!

PELLE KLOCKAR 1. Det är så otroligt mycket minnen. Men den allra första spelningen, när roddarna ringde efter det att festen startat och konstaterade ”Vi har ingen musik” och vi var på plats inom en timme och körde låtar vi trodde vi kunde var fantastiskt. Det satte också andan för Hellzephyrs. Vi kastade oss ofta ut, ibland med tveksamt resultat men oftast blev det bra eller åtminstone roligt. Att Johnny som var popstjärna ställde upp var ju också speciellt.

STE

1. At Att i tillst

2. Det bestående vi lämnat efter oss är ju faktiskt Orsayran. Den sammanfattar egentligen den inställning Hellzephyrs hade och har till musik. Och så har man ju fått spela med så otroligt många människor.

JOHNNY JÖNSSON 1. Spelningen på Dalarocken i Hedemora 1982. Det var första gången vi spelade i så stora sammanhang. Solen sken, det var varmt och skönt. Vi hade ett stort jätte-PA på scenen – sånt vi bara sett på TV förut. Jag spelade saxsolo och Bäckman strippade. Och så alla andra udda spelningar vi hade, på taket till husbåten utanför Ångbåtsudden t ex. 2. Det är häftigt att få ha varit med om nåt som blev så pass stort. Att kunna säga att jag spelade i Hellzephyrs är fortfarande en merit. Dom andra banden jag spelat i kommer folk knappt ihåg.

JAN-ERIK ”KIRE” MÅNGS, vår första och sista trummis 1. Jag var ju bara med några år men många saker hände. En tidig spelning på Hansjö bygdegård, kaotiskt som det kunde vara på fester på den tiden. Någon försökte hoppa från ett fönster (första våningen så det var väl inte så allvarligt), vi välte trumsetet mot slutet, Janne Goldman var där, tryckte bakom scenen och såg lätt rädd och bortkommen ut.

PUT

2. Att spela i Hellzephyrs var lite som att spela i en jazzorkester, improviserat, man visste aldrig riktigt vilken väg en låt skulle ta, på ett bra sätt. Det är kanske därför jag har haft svårt att spela i superarrangerade coverband. Så för mig personligen har jag kanske därför Hellzephyrs att tacka för, eller beklaga, att jag inte blev yrkesmusiker, jag borde kanske ha gjort det i stället för att skaffa ett riktigt jobb, nu är det ju försent.

2. Ja

8

1. Gi fick

orsaYRan2016

orsaY


n2016

2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:12

Sida 9

TORD BENGTSSON (”den nye” i Hellzephyrs. Var med 27 av 28 år…) 1. Stämningen på pub Engelen, Stockholm-Dalarna, så mycket folk, så mycket öl, så bra vi spelade, Pelles "guitar boogie" från bardisken, "My generation" osv ... 2. Fick ett gäng betydelsefulla nya vänner.

ROINE NILSSON, vår tredje trummis 1. Håller nog med Tord, kvällarna på Engelen var fantastiskt kul. 2. För mej personligen har jag ju Hellzephyrs att tacka för, eller beklaga, att jag blev yrkesmusiker, jag borde kanske ha klippt mej och skaffat ett riktigt jobb i alla fall … Nu är det ju försent.

STEFAN NILSSON, gitarrist efter Per 1. Att fläska på introt till Jonkes unisont med hammondorgel får det att fladdra postumt i byxbenen! Att ingen spelning var den andra lik. After begravning på Värdshuset Trollet t ex var en annorlunda tillställning! Eller den gången på hembygdsgården när alla var vikarier ... Förutom Bäckman förstås!

JANNE GOLDMAN, producent och manager 1. När Pelle med sitt dragspel fick Route 66 att bli Rot 66. Magiskt! 2. Att få ta del av gemenskapen i denna underbara grupp var – just det – underbart!

PUTTE SNITT, ett tag trummis(!) i bandet (han rattade ibland ljud också) 1. Giget i Grängesberg när Vicke var med! När han skulle hjälpa till och lyckades dra ur fel sladd och fick discot att slockna helt för en kort stund. 2. Ja, att jag fick vara trummis i bandet en väldigt kort tid.

orsaYRan2016

9


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:12

Sida 10

SJUNG MED VETJA Många resenärer har blivit chockade när rälsbussen från Östersund till Mora plötsligt invaderats av horder av musikanter sjungande "Rälsbussen till Östersund". Tågöverfallet tillkom av en slump som så mycket annat här i världen. VI VAR ETT GÄNG MUSIKANTER som helt enkelt råkade vara i närheten när tåget kom och beslutade oss för att gå till attack. Det tyckte folk var så kul så vi fortsatte varje onsdag. Till slut blev den gamla Hellzephyrslåten Yrans signaturmelodi och tågöverfallet ett måste som drog flera hundra åskådare. Seden var så svårstoppad att vi fortsatte även det år det inte gick något tåg. Då gick vi själva längs rälsen. ORIGINALET ÄR EN TRADITIONELL LÅT som ofta tillskrivs The Carter Family (som gjorde den första kända inspelningen redan 1929). Den handlade om ett fiktivt tåg, ett så kallat spöktåg, som ofta dök upp i amerikansk folklore. 1949 döpte man om tåget mellan Detroit och St Louis till Wabash Cannonball efter låten! Text & musik: Janne Bäckman

RÄLSBUSSEN TILL ÖSTERSUND Carter/Bäckman

Den startar visst i Mora men i Orsa blir den känd. När den klättrar över kullar, mot den plats dit den är sänd. Passerar strax Storstupet och Älvho om en stund. På väg uppför Inlandsbanan, rälsbussen mot Östersund. 10

Känn hur den vibrerar och skakar spåret fram, när den klättrar över kullar genom skogsbevuxet land. Och folket uti Tallhed får i ögat ej en blund, när dom ser på Inlandsbanan. Rälsbussen mot Östersund Hon kom ner från Östersund, det var en vacker decemberdag när hon klev av på stationen slog mitt hjärta ett extra slag. Hon var lång och hon var vacker

och hennes barm var rund, när hon kom på Inlandsbanan, med rälsbussen mot Östersund. Känn ... Innan jag går hädan, o herre, hör min bön, låt mig smita före när jag står här uti kön, för att få en enkel biljett. För den går ju om en stund, på väg uppför Inlandsbanan rälsbussen mot Östersund. orsaYRan2016

O l F i

O f m B S

orsaY


n2016

2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:13

Sida 11

PASSA PÅ OCH ÅK MED ORSA JERNVÄGSFÖRENINGS TÅG UNDER ORSAYRORNA (se tidtabell ovan) ORSA JERNVÄGSFÖRENING (OJF) bildades i samband med att SJ inte längre hade intresse av att bevara den unika järnvägsmiljön i Orsa. Föreningen övertog lokstallet och efter mycket hårt arbete så har vi idag väl fungerande utrymmen för vår verksamhet. OJF BILDADES på 1990-talet och är idag en stark och uthållig förening. Vi har våra viktigaste intäkter under Orsayrorna men vi ser att charter blir en växande del i våra affärer. Bli medlem genom att sätta in 150 kr på pg 184073-5. Se vad som är på gång på orsajf.se

orsaYRan2016

11


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:13

Sida 12

Vad har Orsa centrum gemensamt med Lincoln Square på Manhattan? Båda är organiserade som en BID. Akronymen BID står för Business Improvement District - en internationellt beprövad metod för att utveckla stadskärnor. Orsa får stöd av Länsstyrelsen i Dalarna och Interreg-projektet Scandinavian Heartland för att testa BID-metoden. Vad som utmärker en BID är att man arbetar i bred samverkan, långsiktigt och inom ett avgränsat område. Arbetet med BID Orsa centrum påbörjades i januari 2016 med Näringslivskontoret som projektledare. Projektet har samlat närmare fyrtio deltagare från företag, kommunala förvaltningar, ideella och förtroendevalda. Den lokala polisen deltar också i projektet.

Tom den

Det ”hän

Det buti ca 2 ung

År 1901 ödelades stora delar av dåvarande Orsa centrum i en storbrand, där kyrkan var en av de få byggnader som klarade sig. Vid återuppbyggnaden förlades centrumkärnan mot järnvägen som hade öppnat för trafik år 1892. Vid den tiden rådde högkonjunktur tack vare den lokala skogsindustrins utveckling och efter nya Järnvägsgatan uppfördes ett flertal magnifika byggnader. Stadsbilden i Orsa bär än idag tydlig prägel av järnvägssamhälle från August Larsson-huset inger känsla av svunnen storhetstid. sekelskifte och tidigt 1900-tal.

Näringslivskontoret Orsa Kommun

Det förb mar myc BID intr

Det att m

BID Orsa centrum definieras tillsvidare som ett område inom Kaplansgatan, Kyrkogatan och Järnvägsgatan upp till Röda Kvarn, plus området kring gamla kyrkskolan. Gränserna för BID Orsa centrum kan komma att justeras framöver och beroende på viljan att delta. Under våren 2016 har deltagarna genomfört en nulägesanalys.

Nulägesanalysen visar att Orsa centrum har en relativt stark dagligvaruhandel, vilket bidrar till 107 i kommunens handelsindex för dagligvaror (HUI 2014). Sällanköpshandeln i kommunen är dock svag, med 18 i index. Det finns cirka 80 verksamheter inom BID Orsa centrum i maj 2016, men bara ett tiotal butiker med inriktning mot fysiska sällanköpsvaror. I en marknadsundersökning från 2014 klagade turister på snåla öppettider och att många av butikerna håller lunchstängt.

Eve och Man gatu ger

Det finns inte mycket av franchisebutiker och men här finns flera unika specialbutiker, t.ex. Hellzephyrs musikaffär – en av landets största musikaffärer – och de relativt nya butikerna Saluhallen i Orsa och Bäckmans Trivialiebutik. En fördel är att hela stadskärnan är fri från trafikljus och man kan parkera gratis direkt utanför butikerna. Flera av butikerna tillhandahåller en personlig service och fackmannakunskap som överträffar förväntningarna.

Fler prob ning över

Nå • • • • • • • • • •


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

ed en i

ivsmtet.

d.

men hyrs och

kljus rna. serför-

2016-06-10

Evenemang är viktiga för att skapa utbud, flöden och liv i stadskärnan. Både Lincoln Square på Manhattan och Orsa centrum har organiserad gatumusik som attraktion och för Orsa centrum ger det runt trettiotusen besökare varje sommar.

11:13

Sida 13

Under hösten 2016 går BID projektet in i en mer konkret affärsutvecklingsfas. Det inledningsvis starka förtroendet BID-projektet ger förhoppningar om att vi ska nå målet som är en ännu mer attraktiv stadskärna.

Det centrumprojekt som genomfördes 2014 har förbättrat stadskärnan framförallt när det gäller markbeläggningar och tillgänglighet, men det finns mycket att göra när det gäller fastighetsutveckling. BID-projektet påpekar att delar av centrum ger ett intryck av svunnen storhetstid och förfallenhet. Tomma butikslokaler med gamla skyltar bidrar till den känslan. Det finns för lite synliga attribut som påminner om att man är i en musik- och friluftskommun. Det finns för lite mysiga mötesplatser och ställen att ”hänga på”. Det fanns den 17 maj 2016 ca tio vakanta (tomma) butikslokaler i centrum, vilket ger en vakansgrad på ca 23%. För restauranglokaler är vakansgraden ungefär lika stor.

Saluhallen i Orsa är en av de nya butikerna som bidrar till handelsindex.

Text: Joakim Larsson, näringslivschef, Orsa Kommun. Foto: Jan Bäckman och Pathos Reklam.

Flera av de kommersiella lokalerna i centrum har problem med synlighet, tillgänglighet och utformning. Det gäller speciellt lokalerna på den nästan övergivna gågatan Frelins gränd.

Några av utvecklingsidéer för BID Orsa centrum • • • • • • • • • •

Informationstavlor och appar som berättar centrumkärnans historia. Upprustning av unika byggnader. Förtydliga Orsas identitet som musik- och friluftskommun. Fri Wi-Fi i hela centrum. Skridskobana i centrum. Uteserveringar året runt, med värme på vintern. Gemensamma riktlinjer för skyltning. Mer gröna inslag i gatubilden. Involvera de nyanlända i rollen som målgrupp, anställda och entreprenörer i handelsutvecklingen. Etablera mer besöksfrekventa verksamheter som skapar liv i centrum. - - - BID Orsa centrum

Näringslivskontoret Orsa Kommun


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:13

Sida 14

ÄT DRICK & YRA hos Orsayrans samarbetspartners Under Orsayran fylls Orsa av musik och sång i de mest varierande genres. Till det ett rikt folkliv, mängder med aktiviteter och möjligheter att äta och dricka i somrig och musikalisk miljö. Här kommer några tips på matställen som är med och samarbetar för en bra yraupplevelse!

DALGATAN118

CENTRALGRILLEN

PIZZERIA AMORE

Serveringstält med festivalmat och dryck. Öl– och vinrättigheter.

Restaurang med uteservering plus ett separat serveringstält med festivalmat och dryck. Öl– och vinrättigheter.

Pizzeria/Restaurang. Fullständiga rättigheter.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN: Kl. 18–00.

KOCKENS TIPS: Något från vår grillmeny!

TELEFON: 0251–109 80

ÖPPETTIDER UNDER YRAN: Kl. 10–04 (ca).

ÖPPETTIDER UNDER YRAN: Från kl. 11.00.

KOCKENS TIPS: Våra grillrätter och pizza.

KOCKENS TIPS: Någon av våra goda grillrätter!

TELEFON: 0250–411 55

Nå v

TELEFON: 0250–433 30

re Restaurang - Pizzeria - Grill

14

Tel:0250-433 30

orsaYRan2016

orsaY


n2016

2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

2016-06-10

11:13

Sida 15

FRITYRTORGET Flera serveringsstånd med internationella maträtter.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN: Kl. 18–21.

TELEFON: 070–649 06 07

AKROPOLIS

BYRACKARN

FRELINS RESTAURANG & CAFÉ

Restaurang med uteservering. Fullständiga rättigheter.

Restaurang/krog med uteservering. Fullständiga rättigheter.

Restaurang & café Öl- och vinrättigheter.

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

ÖPPETTIDER UNDER YRAN:

Kl. 10–01.

KOCKENS TIPS: Någon av våra goda grillrätter eller varför inte en grekisk varmrätt?

TELEFON: 0250–410 60

Akropolis restaurang, pizzeria & pub

0250–410 60

orsaYRan2016

Kl. 12–23.

KOCKENS TIPS: Allt från vår grill!

TELEFON: 072–013 40 53

Kl. 11–22.

KOCKENS TIPS: Vår regnbågsfilé med kall dillsås eller fläskfilé Oscar.

TELEFON: 0250–400 27

restaurang

Byrackarn 15


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

S

2016-06-10

11:14

Sida 16

Orsa församlings

ommarprogram 2016

Sommarmusik i Orsa församling med fri entré, kollekt till musikverksamheten.

Fäb

Lördag 2 juli

Torsdag 28 juli

Sön Kl. Blo

Orsa kyrka kl. 19.00 Ovikens Kammarorkester

Orsa kyrka kl. 20.00 ”St Olof och kappseglingen”

Präs park på.

under ledning av Bengt-Eric Norlén. Programmet innehåller bl.a. Bachs konsert för två violiner, smäktande Piazzolla, Bengt-Eric Norlén folkmusik och romantiska klanger. Festligt, folkligt och virtuost! Solister denna kväll är Åsa Sundstedt och Anders Jakobsson.

Helena Ek, sång, fiddla,vevlira. Peter Janson, kontrabas. Bländande vackert, medryckande och livligt har det sagts om denna duo som här tar sig an spirituals, folkton, medeltida musik, psalmer och improvisationer. Helena som gjort sig känd för sina tolkningar av tidig musik möter här den virtuose jazzmusikern och basisten Peter Janson.

Anders Jakobsson

Sön Täk

Präs Med

Fred Hor Mid

Präs

Lör Gri Eku

Präs

Sön Skr Fäb

Med Åsa Sundstedt

Onsdag 13 juli

Söndag 14 augusti

Orsa kyrka kl. 20.00 ”Nu är det gott att leva”

Skattunge kyrka kl. 18.00 ”Med Bach i Spaniens trädgård”

En salig blandning från visa till jazz med ett härligt gäng musiker.

Leif-Åke Wiklund, gitarr. Leif-Åke Wiklund har med konserter i Sverige, Europa och USA samt med framträdanden i TV/radio i Sverige och Spanien erövrat en artistisk plattform av internationellt snitt.

Carina Nygard, sång, klaviatur. Lars-Göran Dimble, trombon. Jogga Ernlund, kontrabas. Perra Ernlund, gitarr, klaviatur. Anders Forsström, gitarr, banjo, flöjt. Sege Johansson, trumpet, flygelhorn. Kire Mångs, trummor. Per Westblom, trombon.

Sön Kvä Fäb

Med

Sön Lin

Präs Kaff

Sön Hög

Präs Med

Sön Ors Hem

Präs Kaff

Sön Näs

Präs Kyr

Sön Stop ORSA FÖRSAMLING Tel: 0250-55 24 80, www.svenskakyrkan.se/orsa

Arrangeras i samarbete med

Präs Med (Vid


11:14

Sida 17

Fäbod- och friluftsgudstjänster Söndag 19 juni Kl. 11.00 Friluftsgudstjänst med Blomstervandring Präst Per-Olof Lif. Kl. 10.30 samling vid Orsa kyrkas parkering. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på. Sam.arr. Orsa Naturskyddsförening.

Söndag 19 juni Täktsberg kl. 14.00 Gränsgudstjänst Präst: Per-Olof Lif och Monica Jones. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

Fredag 24 juni Hornberga kapell kl. 23.30 Midsommarafton Midsommarnattsmässa Präst: Håkan Tapper.

Lördag 25 juni Grindens förskola kl. 11.00 Ekumenisk friluftsgudstjänst i trädgården Präst: Håkan Tapper med flera.

Söndag 26 juni Skräddardjurberga fäbod kl. 14.00 Fäbodgudstjänst. Präst: Håkan Tapper. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

Spar annonsen inför sommaren!

öter n

2016-06-10

Söndag 3 juli Kväksels fäbod kl. 11.00 Fäbodgudstjänst. Präst: Håkan Tapper. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

Dålig eller bra sommar spelar ingen roll!

Söndag 10 juli Lindornas fäbod kl. 11.00 Fäbodgudstjänst Präst: Håkan Tapper. Kaffeservering. Medtag gärna något att sitta på.

Söndag 10 juli Högståsens fäbod kl. 14.00 Fäbodgudstjänst Präst: Håkan Tapper. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på.

Söndag 17 juli Orsa Hembygdsgård kl. 11.00 Hembygdsgårdens dag Friluftsgudstjänst Präst: Per-Olof Lif. Kaffeservering.

Söndag 24 juli Näsgårdarna i Orsa kl. 11.00 Friluftsgudstjänst Präst: Per-Olof Lif och Anna Björk. Kyrkkaffe. Medtag gärna något att sitta på.

Söndag 31 juli Stopån kl. 11.00 Friluftsgudstjänst Präst: Per-Olof Lif. Medtag gärna kaffekorg och något att sitta på. (Vid regn blir gudstjänsten inställd)

Välkommen! Med reservation för eventuella ändringar

gt g an mer

2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

Vare sig du vill fly från landet ett tag, eller bara njuta av att vara i Orsa så kan vi hjälpa dig på Frelins Gränd 8 (ingång från Järnvägsgatan.

Köp en resa till Beatles´ England eller njut av vinyl, dvd:er, musikböcker - eller nå´t annat du inte ens visste att du behövde - på ett och samma ställe! Öppet säkrast fredag 15-18 och lördag 1114 och så på yran förstås. Och när öppet-flaggan är uppe på Järnvägsgatan!

17


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

Ã…TERBLICK FOTOGRAFIER:

2016-06-10

ORSAYRAN 2015

11:14

Sida 18

Foto:


2016_magasinet_1-19_AL_final:orsayranmall_NY

Foto: Kola Productions

2016-06-10

11:15

Sida 19


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:03

Sida 2

St

Bo vid

–h

Våra det det

Orsasjön

Efte från led o boe Nu k

Styv läge (6 k natu vilk soln

Kom tom drift disk föru Tom för s han

Styversbacken – Dalarnas finaste tomtområde Mycket rogivande läge mellan Mora–Noret och Orsa. Stora byggklara tomter nära naturen och Orsasjön, sluttning mot väster, hänförande solnedgångar över de ”blå bergen”.

På t max Des max Utöv max (ma

Mer och

ORSA KOMMUN www.orsa.se

Frågor och försäljning Emma Tysk Direktnr: 023–974 05 Mobilnr: 073–097 50 20 Telefon: 0250–57 11 00 Mail: emma.tysk@dalarnas.se

20

orsaYRan2016

orsaY


de

n2016

2016-06-10

10:04

Sida 3

Styversbacken – historiskt boende med livskvalitet! Våra förfäder saknade säkert en hel del av det vi har. Men en sak hade de. God smak när det gällde val av boplatser. Efter Orsasjöns strand finns flera lämningar från järnåldern. Sjön var en naturlig transportled och borgade också för en bra och bördig boendemiljö. Här bodde de helt enkelt bra! Nu kan du göra detsamma. Styversbacken ligger i ett mycket rogivande läge mellan Mora–Noret (6 km) och Orsa (6 km). Här finns stora byggklara tomter nära naturen och Orsasjön i sluttning mot väster vilket ger förutsättningar för hänförande solnedgångar över de ”blå bergen”.

LÅTSKRIVARDAGAR FÖR UNGDOMAR I ORSA 2 - 3 AUGUSTI Michael Blair och Janne Bäckman hjälper dig upp till 25 år med att lösa upp skrivkrampen och komma igång med låtskrivan det oavsett ZMPOIRRMZpRM¿RRIVIVTp Ni får också tillgång till en verktygslåda att XEJVEQZEVNIKpRKWOVMZPYWXIRVMRRIVXMPP

4VMWMROPQIHPIQWWOETM3VWE]VER

%RQnPHMK  XMPPNSVKIRRSLVMR$WXYHMIJVEQNERHIXWI

Kommunens VA finns framdraget till tomtgräns, liksom el och stadsnät. Kommunen driftar och underhåller områdesvägar och den diskret designade gatubelysningen vilket ger förutsättningar för ett bekymmersfritt boende. Tomterna omfattas av detaljplan vilket borgar för snabb bygglovhantering om kompletta handlingar lämnas in och följer detaljplanen. På tomten får ni bygga en huvudbyggnad på max 175 m2, max 8 m till taknock från marken. Dessutom får ni uppföra en gårdsbyggnad på max 100 m2, max 5 m till taknock. Utöver det finns plats för ett 25 m2 Attefallshus, max 4 m till taknock samt max 15 m2 friggebod (max 3 m till taknock). Mer detaljer kring regler för Attefallshus och friggebodar, se www.boverket.se.

r Företaget fö musiker g! a t e r ö f n a t u

Vi fakturerar för nöjes skull

orsaYRan2016

orsamusik.se

n

2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

21


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:04

Sida 4

MUSIKVÄRDAR

Fot

6 JULI – NINA SEGERSTEDT Jag är uppvuxen i Orsa och har nu flyttat hem efter 4,5 år vid Musikhögskolan i Piteå. Jag har alltid älskat musik och det är en stor del av min identitet. Nu jobbar jag som musiklärare på Mora gymnasium och även som sångerska i olika konstellationer. Det känns helt underbart att få arbeta med det som jag verkligen älskar som att stå på scenen och leverera med fart och fläkt. Mina somrar har jag alltid tillbringat i Orsa där Yran och musiken har haft en självklar plats varje onsdag. Yran i Orsa borde alla musiker och musikälskare uppleva. Spontanitet och häftiga möten med spelglädje är enormt inspirerande. Det känns helt fantastiskt roligt att få äran att vara en av sommarens musikvärdar och jag kan garantera att du kommer att se en och annan idol!

ätt tFoto: Kola Productions

13 JULI – ANDERS STRANDBERG Orsayran har för mig de senaste 20 åren varit min heliga "älgjaktsvecka". Dessa 4-5 onsdagar varje sommar har betytt mycket musik, glädje och nya kontakter. Som i sin tur lett till att jag fått vara med och vinna körslaget med team Moraeus och spelat after ski några säsonger i sälenfjällen. Nu huserar jag i bandet Hälsingefyr och vi turnerar med ensemblen Småstadsliv fram till november. Tillsammans gör vi just nu "Klart sämsta showen" som dragit fulla hus hela våren. Tack Orsayran för den öppna scenen som bjuds dessa onsdagar, där unga, gamla, nya och proffessionella musiker kan mötas.

20 JULI – ALEXANDRA SÄRSTRÖM

Foto: Kola Productions

En sann Yr-musikant ända sen tonåren då man kunde se mig åka runt med min rosa flakmoped fullastad med saxofoner och dragspel. Arbetar som musiker och musiklärare och är aktuell med bandet ”Tibble Transsibiriska”.

22

Blev utnämnd till ”Årets Gatflicka 2004” av Orsayran med motiveringen: ”För att hon på Orsas gator förgyller tillvaron med såväl saxofon som sommarorkester och för att hon hittat en pojkvän, må vara från Sveg, på samma gator!” -Det känns mycket roligt att få uppdraget som en av årets musikvärdar!

orsaYRan2016

orsaY


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

Foto: Kola Productions

2016-06-10

10:04

Sida 5

27 JULI – LINA WOLLTER

g-

Jag är en skönsjungande turnéledare/kostym- och rekvisitatekniker som bor i Stockholm och arbetar på Riksteatern. 2008 arbetade jag som köransvarig med den första säsongen av Körslaget där Mora representerades av kören Team Cans. Eftersom jag arbetade väldigt nära körerna så fick jag en hel del vänner som har tagit med mig på härliga musikaliska möten runtom i Sverige. Ett av dessa ställen blev Orsa som jag blev särbo med. För ett par år sedan gick äntligen en livslång dröm i uppfyllelse, jag fick möjlighet att sjunga med i ett band. Vi heter Kongo Allstars och är ett coverband med kanske inte dem mest vanliga covers på repertoaren.

era

r ra tt

Min första Yra upplevde jag sommaren 2009. Det var helt fantastiskt!!! Vilket underbart sätt att träffa musiker från Sveriges långa land och vilket fantastiskt sätt att möta publiken, helt magiskt! Jag är helt enkelt kär i Yran!

3 AUGUSTI – KAROLINA KARNER

Foto: Marco Panseri.

a". nya t

ga,

Jag är en sångerska som är uppvuxen i Orsa, men efter kringflackande, studier och musicerande i Los Angeles har jag hamnat i Sigtuna utanför Stockholm. Jag jobbar som frilansande sångerska, producent och sånglärare, och jag är dagligen hungrig på mer av mitt jobb för det inkluderar så många spännande möten och roliga utmaningar. Jag har inte bott i Orsa på över 10 år men kallar alltid Orsa "hemma", och det är hedrande och kul att få vara värd för Yra nr 5 2016! Gänget jag har med mig består av gamla trogna rävar och ett riktigt krutpaket med stämband som heter duga. Jag hoppas på att få dela en gungande, svängande och magisk kväll med nya och gamla vänner!

n:

!

n2016

orsaYRan2016

23


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:04

Sida 6

Bo i Orsa Varför ska man bo i Orsa, frågar du kanske. Varför inte, svarar vi. Folk har ju bott här sen stenåldern. Nån anledning måste det väl finnas till det?

orsaY


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

Faktum är att många av anledningarna att bo i Orsa är detsamma som på stenåldern. Det är lätt att bo i Orsa. Stenåldringarna ville ha nära till fisk, kött, bär, svamp och bördiga marker. Det fanns det gott om här i vattendragen, vid stränderna och i skogarna. De naturresurserna har vi kvar och även om vi inte använder dom som skafferi på samma sätt idag så är de en källa till livskvalitet. Ta en skogspromenad och känn efter! Ta en fisketur (vi har folk som kan hjälpa dig om du är ovan). Plocka bär framåt hösten. När vi tillskapar nya bostadsområden idag går vi på samma känsla som våra förfäder. För dom hade rätt! Vårt nyaste tomtområde ligger vid Orsasjöns strand och har naturtomter. Vårt senaste flerfamiljshus ligger också med utsikt över sjön. Om du lockas av utsikten mot skogarna i norr från Skattungbyns sluttning så har vi tomter där med!

Moraeusparken

10:05

Sida 7

Styversbacken

Vy från Skattungbyn

Du har också nära till centrum med allt det livsnödvändiga (och lite till) och tio minuter till ett köpcentrum där du kan shoppa allt det där du inte visste att du behövde. Du behöver inte vara rädd för att ditt barn ska hamna i en stor skola. Vi har inga stora skolor. Inte ens om vi slog ihop dom till en blev det en stor skola.

Orsayran

orsaYRan2016

Så klart finns inte alla arbetstillfällen du söker i Orsa. Men de finns säkert i närområdet! Och om bara nåt år kommer vi att skrika efter lärare, vårdpersonal och förskolepersonal för även hos oss går en stor kull i pension de närmaste åren. Och skulle du tröttna på Orsa tillfälligt är det bara 3,5 timmars resa till Stockholm så att du får uppleva kontrasten och börja längta hem igen.

25


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

Verka

10:05

Sida 8

S s i s v b O f n s

Hembygdsgården

”Orsa helt enkelt” är en slogan som då och då används emot oss. ”Det där var väl inte så enkelt” säger man. Speciellt när man inte fått som man vill. Fast det är ju inte det som är innebörden av devisen heller. Den innebär att vi vill göra det enkelt för dig att göra rätt om du t ex vill etablera dig här på något sätt. Genom Forum Orsa får den som vill etablera sig hos oss träffa alla tjänstemän och beslutsfattare vid ett och samma tillfälle. Man slipper springa runt och knacka dörr. De lotsar dig sen vidare så att du vet vilka papper som behövs, vilka tillstånd och vilken tillsyn som du har att räkna med osv. Fast redan innan du kommer så långt har du nog träffat någon på vårt näringslivskontor och fått företagsrådgivning, tips och idéer om hur du ska gå vidare med din affärsidé. På näringslivskontoret får du råd, stöd och handlingsplaner. Och ibland kanske obekväma frågor som det är bättre att få innan du startar än när du redan satsat en massa tid och pengar. Det går rätt bra att driva företag i Orsa. Vi har inte så många stora företag, men en uppsjö av mindre. Det gör oss relativt stabila som kommun. Vi har många ben att stödja oss på. Växer snabbast gör besöks- och tjänstenäringen men traditionella företag är än idag oerhört viktiga för oss.

Vi har många ben att stödja oss på

Orsa sportbilsfestival

S i i D f S

Orsakajt´n

S l

Besöka Vi har nåt att skryta med. Fyra tydliga årstider. Det är det inte så många som kan slå faktiskt i hela världen! (Ja, ja, ja. Ni kallar de olika stadierna av rusk och regn för höst, vinter och vår även på andra ställen. Hos oss SYNS dom). I Orsa Grönklitt händer det något alla fyra årstiderna. Är det inte skidåkning (med en lååååång skidsäsong) så är det rovdjur som knallar omkring i parken. Ja. Brunbjörnar går i ide. Men inte isbjörnar, sibiriska tigrar, lodjur och vargar. I Orsa – nästan mitt i centrum – kan ni spana efter vårfåglar så snart snön börjar dra sig tillbaka. Sen blir det alla vårkonserter i kyrkan och annorstädes. Det laddas upp för Moraeus med mera i juni, det blir nationaldag och ett midsommarfirande som pågår i en vecka för att spelmännen ska räcka till. För den som inte kan sitta still kan man både springa och cykla Orsakajt och Orsabajk. Och knappt har det slutat förrän det är Orsayran. Vad det är vet ni. Den här tidningen handlar ju om den.

26

orsaYRan2016

orsaY


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

Som om inte det skulle räcka så finns det sportbilsfestivaler, dragracing, torgloppis, inspirationsfestival (i Skattungbyn), låtskrivarkurser, sångkurser, vildmarksvandringar och allt vad naturen har att bjuda på av sig själv hela sommaren. Och knappt har det första lövet blivit gult förrän det är bärplockning och svampplockning och så faller det snö och vi blir ett skidparadis igen.

10:05

Sida 9

Pilkalampinoppi

Så där håller det på. Den som säger att det inte händer nåt i Orsa ljuger. Och då har vi inte rabblat våra besöksmål; SkräddarDjurberga, hembygdsgården (där det förresten polskedansas alla årstider), Storstupet, Helvetesfallet osv osv. Så om du besöker Orsa. Räkna med att lägga på några dagar extra ...

Den som säger att det inte händer något i Orsa ljuger

En del av Orsa

a

ra

s. Näringslivskontoret, Box 23, 794 21 Orsa Telefon: 0250-55 21 18 naringsliv@orsa.se www.orsa.se

.

n2016

orsaYRan2016

Läs mer om Orsa och Dalarna som besöksmål på www.orsagronklitt.se www.destinationorsa.se www.visitorsa.se

Besök eller kontakta Turistbyrån i Orsa: Dalagatan 1, 794 30 Orsa Telefon: 0250-55 25 50 www.siljan.se


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:05

Sida 10

B

V v

A

I w F Sommardagar på Orsa Camping Förutom lata dagar på stranden eller vid poolen så finns det mycket att göra på Orsa Camping. Äventyrsgolf, trampbilar, trampbåtar, glassbar, bowling, restauranger, bingo, lekparker och mycket mer. Nytt för i år är vår nya stora hoppkudde, vackert beläget vid stranden. Årets stora nyhet! Rock- och ABBA-show, tisdagar och torsdagar med musikalartister från Sagolandet Tomteland. Showen är gratis och går mellan klockan 19.00–20.00 hela sommaren.

Nära djurmö djurmöten öten – varje varje dag, dag, året året runt Upplev m Upplev mäktiga äk tiga djur djur i vildmarksmiljö vildmark smiljö på på toppen toppen av av SSiljansbyden! iljansbyden! M Med ed ssibiriska ibiriska ttigrar, igrar, lleoparder e o p ard e r o och ch SSveriges veriges enda e nda isbjörnar isb björnar samt samt som som Europas Europas största största rovdjurspark rovdjurspark får f år du h här är n något ågot utöver utöver det det vvanliga. anlil ga. M öt d Möt djuren juren p påå n nära är a h håll, åll, var var med me d p påå d dagliga agliga matningar m atningar och och lär lär dig dig mer mer om om rovdjuren rovdjuren genom g enom att att lleka eka vvid id stationer stationer i p parken, arken, påå u p utställningar tställningar i Rovdjurscentrum Rovdjurscentrum

TTvåparksentré våparksentrré Prisexempel: Entré Prisexempel: Entré för för 2 v vuxna u xna o och ch 2 barn barn till t ill Sagolandet S agolandet Tomteland Tomteland och och Orsa Orsa Rovdjurspark. Rovdjurspark.

1 2295 95 kkrr Granne G ranne med med ett ett komplett komplett utbud utbud av av boende boende och och aktiviteter ak tiviteter i Orsa O rsa Grönklitt Grönklitt får får du här här en en aktiv ak tiv och och spännande spännande semester! semester!

LLäs äs mer mer på på orsarovdjurspark.se orsarovdjurspark.se o och ch or orsagronklitt.se. sagronklitt.se.

orsaY


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:05

Sida 11

Börja Orsayran med lunch hos oss Välkomna till oss på Fryksås Hotell & Gestgifveri. En god lunch i vacker fäbodmiljö bra start på orsayran

185:-

A la carte lunch

Inklusive, sallad, smör, bröd och lättdryck www.fryksashotell.se info@fryksashotell.se För bokning ring 0250 – 460 00, 460 20

SOMMARERBJUDANDE!! Dagturer till Stockholm 229 kr. 10 % rabatt på returresan oavsett dag. Välkommen ombord! Läs mer på www.masexpressen.se eller ring 0771-135 135

SVÅR 7 4

5

6

4

3 9 4 3 5 7 2 6 8 1

8 6 7 9 3 1 2 4 5

5 1 2 4 6 8 3 7 9

Ingen siffra får finnas mer än en gång i varje rad och kolumn.

1 2 8 6 5 3 7 9 4

5

4 3 5 7 2 9 8 1 6

8

4 7 SUDOKU – SVÅR

SUDOKU – MEDEL 7 9 6 1 8 4 5 3 2

SÅ HÄR LÖSER DU SUDOKU: Fyll i de tomma rutorna så att siffrorna 1–9 finns i varje region (en region består av nio rutor).

2 7 1 3 9 6 4 5 8

2

3

6 5 9 8 4 7 1 2 3

3

1

3 8 4 2 1 5 9 6 7

7 6

1 2

4

5

4 8 1 9 5 6 3 7 2

5

2

8

7 3 5 2 1 8 4 9 6

6

5 5

2 7

5

3

6 2 9 7 3 4 8 5 1

1

7

2 5 7 4 8 9 1 6 3

8

9 1

4

6

9

7 4 6 3 7 5 2 8 9

3

5

4

3 9 8 6 2 1 7 4 5

3

1

orsaYRan2016

8

5 1 2 8 6 7 9 3 4

1 7

7

2

1

6

9

9

8 6 4 1 9 3 5 2 7

MEDEL

6

K t

9 7 3 5 4 2 6 1 8

SUDOKU

3

29


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:06

Sida 12

- KRYSSET VINN FINA PRISER FRÅN ORSA GRÖNKLITT OCH ALOE VERAPRODUKTER Kryssa om rovdjuspaketet (Övernattning i stuga i Grönklitt och entré till rovdjursparken), familjeentré till rovdjursparken, dagsentré till Orsa campings poolområde samt aloe veraprodukter från Gun Liverstam.

Krysset skickas senast den 31 juli till Orsayran, c/o Carola Näs Norra Bergvägen 75, 794 32 Orsa. Vinnare dras på scenen kl. 21.00 sista yran den 3 augusti. Vinnarna presenteras på orsayran.se och i Orsakompassen den 23 aug. 30

Namn: .................................................................................. Adress: ................................................................................. Tel: ....................................................................................... orsaYRan2016

orsaY


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:06

Sida 13

YRANPARTNERS

070-216 55 46/47

Löhfs Fastighetsförvaltning 0243-803 20 eller 070-435 72 65

www.orsagronklitt.se

www.kolaproductions.se | info@kolaproductions.se | +46 (0)250 405 90

0771-135 135 • www.masexpressen.se

pathos reklam

. .

0250-406 00 pathosreklambyra.se www.pathosreklambyra.se

..

n2016

www.kandre.se 0250–55 25 30

orsaYRan2016

0250- 406 00

orsakompassen.se

31


2016_magasinet_20-36_V_FINAL:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:46

Sida 14

YRARE SPONSOR KONDITORI Kaplansgatan 13 • 073-087 56 03

Orsa Kaffestuga 0250-342 14 ❄ www.smidgarden.se

Tel: 0250-57 11 80 ● www.ovansiljansel.se

0250-55 26 00

Dala Laminat AB, Industrivägen 4, 794 32 ORSA Tel: 0250-412 00 fax: 0250-412 15 e-post: info@dalalaminat.se www.dalalaminat.se

per@psexpo.se 0250–410 50 • Hagag. 1 • 794 30 Orsa

YR SPONSOR 0250-400 90

0250-407 19 070-317 77 58 32

0250-406 78

Orsa

0250-442 60

0250-401 55

0250-41469 orsaYRan2016

orsaY


n2016

2016_magasinet_20-36_V_FINAL:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:46

Sida 15

YR SPONSOR Frelins gränd 18 073-721 20 20

Margareta´s Massage & Fotvård 070-601 11 55

Kyrkogatan 8, Orsa Tel: 0250-431 11 www.facebook.com/orsakullan G

Agneta Sandvik Kyrkogatan 8 Tel. 070-692 23 10

NoBe konsult 0250 - 427 78 Blåmesv. 12, 794 32 ORSA

WARINDA´s THAI TAKE AWAY 076–586 66 88

Leg. veterinär Annmarie Weber

0250–434 08 kontakt@djurlakarn.se

Vi fakturerar för nöjes skull

orsamusik.se

Järnvägsg. Orsa ● tel: 0250-431 35 Öppet: vard 12–18, lör 11–14

070-255 04 18

0250-404 04

MD BIL

BIL TUNGT SLÄP

EU-MOPED KLASS 1

Tel: 0250-400 07 Mobil: 0702-77 78 02

orsaYRan2016

070-290 81 76

33


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:07

Sida 16

K

Att leva och bo i Orsa

J

1

1

2

2

2

2

Att leva här och nu. Med tanke på framtiden.

A

1 2 3 3

6 1

2

2

www. orsabostader.se • växel 0250–55 21 76 • direkt 0250–55 21 74 Agneta Se

34

orsaYRan2016

orsaY


n2016

2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:08

Sida 17

KALENDARIUM – Ett axplock av sommarens händelser i Orsa.

JUNI, JUNE 17–19

Svenska Volvo Amazonklubben, sommarträff, Car Meeting 17, 26 Torgloppis Orsa Centrum, Flea market 23–26 Midsommarfirande, Midsummer festival 24 Orsa Kajt´n, Running race 24 Orsa Bajk´n, Biking race 24–26 Dragracing, Midsummer festival Tallhed cup

JULI, JULY 1, 8, 15, 22, 29 2–3 2–3 6, 13, 20, 27 16 22–24

Torgloppis Orsa centrum, Flea market Loppisweekend Orsa Camping, Flea market Orsa Sportbilsfestival, Orsa Sportscar Festival Orsayran, Street Music Festival Nykter cruising Barnfestival Orsa Camping, Childrens festival Orsa Camping

AUGUSTI, AUGUST 1 2 3 3 6–7 12 27 27

Mopars at the strip, Tallhed Muscle Car Day 1, Tallhed Muscle Car Day 2, Tallhed Orsayran, Street Music Festival Dragracing, Tallhed cup Torgloppis Orsa centrum, Flea market Gammaldags marknad, Old fashioned market Djurexpo Orsa Camping, Pet Expo

Se även: destinationorsa.se och siljan.se. Vi reserverar oss mot eventuella ändringar, fel eller om något saknas i kalendariet.

orsaYRan2016

35


2016_magasinet_20-36_U:orsayranmall_NY

2016-06-10

10:08

Sida 18

ORSAYRAN FESTIVALOMRÅDE

Scen

f

D

Marknadsstånd

Orsayran 2016  

Den ultimata guiden till Orsayran 2016.

Orsayran 2016  

Den ultimata guiden till Orsayran 2016.

Advertisement