__MAIN_TEXT__

Page 1

Iulie 2016 18_BULETIN INFORMATIV LUNA IULIE: Luna activităților comunitare

Evenimente și acțiuni cu și pentru comunitate În luna iulie s-a finalizat munca pe nevoi comunitare în comunitatea Cantonului La finalul lunii iulie a avut loc ultima tranșă de distribuție de materiale de construcție în comunitatea Cantonului pentru persoanele aflate pe lista suplimentară. Odată încheiată această ultimă livrare, s-a finalizat și procesul pe nevoile comunitare ale acestei comunități. În ceea ce priveste nevoile de urgență, numai comunitatea Coastei mai așteaptă după finalizarea contractului cu firma care va implementa separarea contoarelor de curent în comunitate.

Activități de vară pentru copiii și tinerii înscriși în programele educaționale ale proiectului Pata-Cluj Deși activitățile școlare formale s-au încheiat, pe perioada vacanței de vară școlarii din cele două programe educaționale ale proiectului Pata-Cluj desfășoară activități educaționale alternative. Astfel, școlarii participă în timpul săptămânii la cursuri suplimentare pentru sedimentarea cunoștințelor asimilate în timpul anului școlar la Centrul de Zi “Țara Minunilor” sub îndrumarea a două cadre didactice specializate. Participanții la programul Șansa a doua se alătură celorlalți elevi la programul de vară de la Școala Traian Dârjan. Tema programului de vară de la școala Traian Dârjan este istoria și cultura romilor. Vinerea este zi de activități educaționale informale, copiii și tinerii din cele două programe participă la activități turistice, restaurative și de relaxare: picnicuri în natură, jocuri desfășurate în parcurile din Cluj, vizitarea unor obiective turistice din oraș.

Biroul MecanismulFinanciar Str Joseph II 12-16 (adresa poștală) Bd du Régent 47-48 (adresa fizică) B-1000 Bruxelles www.norwaygrants.org

sau www.norwaygrants-povertyalleviation.org © EEA și Granturile Norvegiene, Biroul Mecanismului Financiar, 2014-2016

NORWAY GRANTS | 17_BULETIN INFORMATIV • Iulie 2016


Prin componenta de ocupare a proiectului se mediază în continuare oportunități de angajare În luna iulie echipa de ocupare a continuat munca de consiliere şi orientare profesională, servicii la care au recurs 10 persoane din comunitate. De asemenea, colega noastră Mălina a însoţit mai multe persoane la mai multe firme cu profiluri diferite (medical, comercial, fast-food, alimentar, instalații și obiecte sanitare) și a oferit suport celor interesați pentru depunerea CV-urilor în vederea angajării. O persoană a susţinut proba de lucru la un fast food și alte 4 persoane au fost chemate la interviu în urma depunerii CV-urilor. Mălina identifică în permanenţă noi locuri de muncă şi contactează firmele pentru a programa persoanele din comunitate la întrevederi pentru depunerea CV-urilor și pentru interviul de angajare. Totodată, ea a contactat persoanele din comunitate angajate prin intermediul proiectului Pata-Cluj pentru a discuta depre situaţia locului de muncă.

Managerele de caz facilitează accesul membrilor comunităților din Pata Rât la consultații medicale la Unitatea Mobilă Managementul de caz se bazează pe un plan de intervenție individualizat și pe cooperare inter-instituțională în vederea adresării nevoilor familiale și individuale. În luna iulie colegele managere de caz s-au centrat mai ales pe adresarea problemelor medicale și facilitarea accesului la sistemul legal. Astfel, asistența familială s-a centrat pe oferirea de consultații juridice în comunitate, reprezentarea cauzelor în instanță și sprijinirea clienților în parcurgerea proceselor și procedurilor legale, precum cele de înregistrare tardivă și alte cauze civile. În ceea ce privește serviciile medicale, colegele noastre au continuat facilitarea accesului la servicii medicale primare și cele de specialitate, muncă începută la jumătatea lunii iunie. Serviciul de consultații medicale oferit prin intermediul proiectului Pata-Cluj a fost introdus în luna iunie cu următorul program de consultații: marți, între orele 14.00-16.00 și vineri între orele 12.00-14.00, la Unitatea Mobilă din Pata Rât. În cadrul acestui serviciu echipa de specialiști (medic specialist/primar, asistent medical) oferă consultații medicale în regim de urgență. Serviciul de consultații medicale a avut o adresabilitate mare însumând 43 de consultații. În timpul consultațiilor medicale persoanelor care s-au prezentat le-au fost prescrise tratamente medicamentoase și au primit recomandări de continuare a investigațiilor prin ambulatorul de specialitate. Echipa managerilor de caz oferă suport pentru persoanele care apelează la acest serviciu prin: oferirea informațiilor de tip administrativ în vederea dobândirii calității de asigurat prin adaptarea

www.patacluj.ro | fax. 0364/401479 patacluj@gmail.com |info@patacluj.ro

| 18_BULETIN INFORMATIV • Iulie 2016


Iulie 2016 18_BULETIN INFORMATIV informațiilor necesare situației fiecăruia în parte, facilitatea accesării serviciilor medicale de specialitate, precum și încurajarea complianței la tratament. De asemenea, colegele managere de caz susțin emoțional solicitanții de servicii medicale și ajută la înțelegerea limbajului de specialitate atunci când este caziul. Pentru facilitarea accesului la servicii medicale de specialitate echipa managerelor de caz continuă munca de dezvoltare și colaborare inter-instituțională cu diverse instituții publice și private printre care CAS Cluj, DSP, spitale, laboratoare publice și private, asociații care furnizează servicii medicale. Pentru mai multe informații despre acțiunile și activitățile desfășurate zi de zi de echipe în Pata Rât consultați fiecare temă a proiectului în parte pe site la secțiunea Temele Pata-Cluj. Programul de lucru la Unitatea Mobilă al fiecărei echipe de intervenție îl găsiți mai jos și pe site la secțiunea Pentru comunitate - program unitatea mobilă. Echipa care se ocupă de prestațiile sociale și documentele de identitate: în fiecare luni între 12 și 14 Echipa managerilor de caz care lucrează cu familiile pentru rezolvarea problemelor acestora: în fiecare marți între 10 și 12 Echipa medicală care evaluează starea generală de sănătate și oferă servicii medicale de urgență: în fiecare marți între 14 și 16. Echipa de ocupare care facilitează obținerea locurilor de muncă: în fiecare miercuri între 14 și 16 Echipa care oferă consiliere juridică pentru rezolvarea diferitelor litigii: în fiecare vineri între 10 și 12. Echipa medicală care evaluează starea generală de sănătate și oferă servicii medicale de urgență: în fiecare vineri între orele 12 și 14. Echipa de facilitare comunitară care oferă informații generale și ajută la rezolvarea problemelor comunitare merg în Pata Rât de câte ori este necesar.

Biroul MecanismulFinanciar Str Joseph II 12-16 (adresa poștală) Bd du Régent 47-48 (adresa fizică) B-1000 Bruxelles www.norwaygrants.org

sau www.norwaygrants-povertyalleviation.org © EEA și Granturile Norvegiene, Biroul Mecanismului Financiar, 2014-2016

NORWAY GRANTS | 18_BULETIN INFORMATIV • Iulie 2016


Evenimente trecute La a patra sesiunea de bricolaj membrii comunității din Pata Rât au construit mobilier pentru un cinema în aer liber Vineri 22 iulie membri ai comunității de pe rampă din Pata Rât, membri ai echipei de proiect și prieteni și voluntari din Cluj au participat la cea de-a patra sesiune de bricolaj și construire de mobilier urban la Unitatea Mobilă. Scopul acestei sesiuni a fost de a crea un spațiu unde, pe perioada verii, se pot desfășura evenimente în aer liber, activități recreative, ateliere de creație pentru copii și adolescenți, și nu în ultimul rând, pot fi proiectate filme și desene animate după lăsarea întunericului. În urma consultărilor realizate cu comunitatea anul trecut mai multe persoane și-au exprimat dorința de a dezvolta activități pentru copii și de a petrece în mod plăcut timpul pe perioada verii. Nevoia de un spațiu adecvat pentru desfășurarea acestor activități a condus la amenajarea spațiului de la Unitatea Mobilă și crearea de mobilier urban dedicat activităților de vară. Dimineață voluntarii au primit un scurt instructaj pentru protecția muncii și folosirea uneltelor electrice, după care și-au împărțit sarcinile. Munca propriu-zisă a inclus adunarea cauciucurilor pentru baza băncilor, șlefuirea și vopsirea materialului lemnos destinat băncilor și montarea lor. După munca din timpul zilei toată lumea s-a odihnit, iar seara copiii s-au adunat din nou la Unitatea Mobilă pentru proiecția unui film de animație. La început, din cauza unor dificultăți tehnice, copii au fost nevoiți să se uite la desene animate pe calculator, dar până la urmă s-a găsit o soluție și proiecția pe ecran mare a avut loc. Proiecțiile se vor desfășura săptămânal, iar atelierele pentru copii, vor avea loc în zilele lucrătoare, câteva ore, înainte de masă începând cu această lună.

Evenimente conexe - construire de rețele A luat sfârșit seria de consultări a rețelei instituționale pe tema locuirii Luna iulie a însemnat pentru componenta de locuire intrarea pe ultima sută de metri în finalizarea criteriilor pentru alocarea locuințelor sociale ce vor fi construite și cumpărate în cadrul proiectului PataCluj.

www.patacluj.ro | fax. 0364/401479 patacluj@gmail.com |info@patacluj.ro

| 18_BULETIN INFORMATIV • Iulie 2016


Iulie 2016 18_BULETIN INFORMATIV În data de 13 iulie a avut loc ultima consultare cu organizaţiile cu rol consultativ implicate în elaborarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale. Astfel, alături de echipa de cercetători din cadrul UBB am prezentat ultima variantă a acestora, respectiv paşii prin până la finalizarea sistemului de accesare al locuinţelor sociale din cadrul proiectului Pata-Cluj. În cadrul întâlnirii ținute la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială am discutat teme ca transparenţa decizională și accesul la dosarele de evaluare, respectiv principiul confidenţialităţii datelor personale din dosare, transparenţa listei familiilor care beneficiează de locuinţe, nevoia pentru serviciile de tip rezidenţial sau de tranzit pentru familiile din comunităţile defavorizate care au nevoi complexe. Următoarea întâlnire cu actorii sociali din rețeaua instituțioală va avea loc în momentul lansării sistemului de accesare a locuinţelor și anunţarea în comunităţile din Pata-Rât a metodologiei pentru depunerea şi evaluarea aplicaţiilor pentru locuinţele sociale din proiectul Pata-Cluj.

Anunțuri pentru comunitate Se deschid înscrierile pentru YouthBuild Cluj 2016 Programul YouthBuild Cluj, aflat la a doua ediție, este realizat de partenerii noștri de proiect Habitat for Humanity Cluj în parteneriat cu asociații profesionale din Cluj. Înscrierile pentru ediția de anul acesta este deschisă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 – 26 de ani, care doresc să dobândească o calificare profesională și să se dezvolte personal. Scopul proiectului este de a-i ajuta să își găsească încrederea de a-și reconstrui viața, oferindu-le șansa de a se dezvolta profesional și personal, și de a le oferi oportunitatea de a-și găsi un loc de muncă la finalizarea programului. Ce oferă programul YouthBuild Cluj? În această ediție, programul oferă calificări pentru 28 de tineri în meseriile de faianțar, manichiură/pedichiură, frizer, motostivuitor, cursuri de engleză, operare calculator pentru începători, antreprenoriat social, educație financiară și cursuri de chitară. Dintre participanți, 7 vor putea face școala de șoferi, obținându-și permisul de conducere, având costurile acoperite de program. Condițiile de înscriere pentru participanți Tinerii   

care doresc să se înscrie în program trebuie să îndeplinească următoarele condiții: Să aibă între 16 și 26 de ani împliniți Să fi absolvit cel puțin 8 clase (cu sau fără examenul de capacitate dat) Să nu fie înregistrați într-o formă de învățământ sau de training

Biroul MecanismulFinanciar Str Joseph II 12-16 (adresa poștală) Bd du Régent 47-48 (adresa fizică) B-1000 Bruxelles www.norwaygrants.org

sau www.norwaygrants-povertyalleviation.org © EEA și Granturile Norvegiene, Biroul Mecanismului Financiar, 2014-2016

NORWAY GRANTS | 18_BULETIN INFORMATIV • Iulie 2016


Să nu aibă un loc de muncă

Pentru înscrieri Cei care doresc să se înscrie în program o pot face completând formularul de pe site-ul www.youthbuildcluj.ro, până pe 15 august 2016.

Sesiunea lunară de fotografii pentru acte de identitate și informări despre prestații sociale În ultima zi de luni din fiecare lună Roland face poze pentru actele de identitate ale membrilor comunității din Pata Rât în timpul programului de lucru al echipei care se ocupă de întocmirea documentelor sociale. În luna iulie Anna și Mária, colegele din echipa de prestații sociale, au realizat 10 fotografii de buletin. Au primit 12 cereri de reînnoire a buletinului și au început demersurile pentru aplicarea unei sentințe definitive de înregistrare a doi copii. Colegele noastre au însoțit două persoane la Biroul de Prestații sociale al Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj pentru începerea întocmirii dosarelor în vederea obținerii ajutorului social și al alocației de susținere a familiei. Pentru actele care trebuiesc reînnoite și pentru noile buletine sesiunea de fotografii din luna august va avea loc luni 29 august, cu începere de la ora 10, la Unitatea Mobilă. Pentru a vedea care sunt datele la care sunt programate următoarele sesiuni vă rugăm să consultați calendarul activităților desfășurate la Unitatea Mobilă pe site-ul proiectului http://www.patacluj.ro/calendar/.

Calendarul incluziunii sociale Pata-Cluj: luna iulie 2 august – Ziua (Europeană) de Comemorare a Genocidului Romilor Genocidul Romilor (Porajmos in Romani) se referă la exterminarea populației de etnie Romă și Sinti prin “negarea dreptului la existență” ce a avut loc în Europa în timpul celui de-al doilea război mondial. Termenul de holocaust se referă la genocidul evreilor, al romilor și al populației sinti care a avut loc între 1941-1945 pentru că victimele au fost alese pe criterii rasiale cu scopul de a-i extermina. În 15 aprilie 2015 Parlamentul European, într-un moment istoric, a votat adoptarea rezoluției care recunoaște “faptul istoric al genocidului romilor care a avut loc în timpul celui de-al doilea război mondial” și recunoaște ziua de 2 august ca zi europeană. În aceeași rezoluție mai este subliniată “necesitatea combaterii atitudinilor și a comportamentului orientat împotriva romilor la fiecare nivel și prin orice formă, accentuând că este o formă persistentă, violentă, recurentă și obișnuită de rasism”.

www.patacluj.ro | fax. 0364/401479 patacluj@gmail.com |info@patacluj.ro

| 18_BULETIN INFORMATIV • Iulie 2016


Iulie 2016 18_BULETIN INFORMATIV 12 August - Ziua Internaţională a Tineretului Ziua internaţională a tineretului se celebrează, anual, în data de 12 august. Ziua internațională a Tinerilor a fost desemnată de către Organizația Națiunilor Unite printr-o rezoluție adoptată în 1999. În fiecare an, Ziua Internațională a Tineretului își îndreaptă atenția asupra unei teme de ordin legal, cultural, economic sau social cu care se confruntă tinerii și marchează importanța tineretului ca parte a schimbării societății în care trăim. Tema de anul acesta este “The Road to 2030: Eradicating Poverty and Achieving Sustainable Production and Consumption” și se concentrează pe rolul de conducere pe care-l au tinerii în eradicarea sărăviei și obținerea dezvoltării durabile prin producție și consum sustenabile. 23 august – Ziua Internațională pentru Comemorarea Schimbului de Sclavi și Abolirea Ei Ziua Internațională pentru Comemorarea Schimbului de Sclavi și Abolirea Ei are ca scop înscrierea tragediei slaviei în amintirea oamenilor. În concordanță cu scopurile proiectului intercultural “Ruta Sclavilor” această zi ar trebui să ofere oportunitatea pentru examinarea colectivă a cauzelor istorice, a metodelor și a consecințelor acestei tragedii. Circulara CL/3494 din 29 iulie 1998 a Directorului General al Ministerului Culturii invită toate statele membre să organizeze evenimente pentru a marca ziua de 23 august în fiecare an. Consiliul Director al UNESCO a adoptat rezoluția privind comemorarea acestei zile la cea de-a 29 sesiune. 27 august - Ziua Mişcării Romilor din România. Ziua Activistului Rom La începutul sec. XX, au existat forme timide de organizare a romilor, în sindicate ale lăutarilor ori în asociaţii. În anul 1927, ia fiinţă, sub conducerea lui Iancu Panaitescu, Societatea lăutarilor “Junimea Muzicală” (recunoscută prin sentinţa publică nr. 18/1927 a Tribunalului Ilfov, secţia I), având sediul în Bucureşti (str. Vulturului nr. 147), la Cafeneaua lui Constantin Urziceanu, casierul Societăţii. În aprilie 1933, din iniţiativa arhimandritului Calinic I. Popp Şerboianu, nerrom, dar vorbitor al limbii romani, ia fiinţă “Asociaţia Generală a Ţiganilor din România”, pentru început ca un comitet provizoriu format din membrii comitetului de conducere al Societăţii “Junimea Muzicală” şi cu acelaşi sediu, sub preşedinţia sa, în vederea organizării înscrierilor în Asociaţie. La 20 septembrie 1933, Asociaţia ia fiinţă în mod legal, dar în Nota din 5 noiembrie 1933 a Direcţiei Generale de Poliţie se propune ca “Asociaţiei Generale a Ţiganilor din România” să nu i se acorde statutul de persoană juridică. La Apelul arhimandritului Calinic I. Popp Şerboianu, Către toţi ţiganii din România, distribuit de acesta în Bucureşti în data de 27 august 1933, apar mai multe asociaţii rome şi filiale ale acestora. Astfel, la 10 septembrie 1933, la Craiova, preşedintele filialei Craiova a Asociaţiei Ţiganilor din România, Marin I. Simion, convoacă şi prezidează o adunare la sediul acesteia , ce se va solda, la 25 sept. 1933, cu alegerea consiliului de conducere. Apar însă şi alte forme de asociere ale romilor, ca, de pildă, cele de într-ajutorare (v. Adunarea romilor din Corabia, de la data de 6 septembrie 1933, în scopul înfiinţării unei Societăţi de ajutor reciproc). În septembrie 1933, se anunţă, cu diferite ocazii, şi se menţionează în diferite documente, constituirea Asociaţiei “Uniunea Generală a Romilor din România”, sub conducerea lui G. A. Lăzărescu – Lăzurică (str. Sârbească nr. 8, Bucureşti), publicist, absolvent al şcolii superioare de comerţ şi depozitar de lemne şi furaje. Acesta, având sprijinul Patriarhiei şi al autorităţilor, organizează, la 8 oct. 1933, în Sala Ileana (Bucureşti, Câmpul Moşilor, orele 10,00) Congresul romilor, prilej cu care se alege şi comitetul de Biroul MecanismulFinanciar Str Joseph II 12-16 (adresa poștală) Bd du Régent 47-48 (adresa fizică) B-1000 Bruxelles www.norwaygrants.org

sau www.norwaygrants-povertyalleviation.org © EEA și Granturile Norvegiene, Biroul Mecanismului Financiar, 2014-2016

NORWAY GRANTS | 18_BULETIN INFORMATIV • Iulie 2016


conducere pe 5 ani (G. A. Lăzărescu – Lăzurică – preşedinte activ, Grigoraş Dinicu – preşedinte de onoare ş.a. La data de 16 noiembrie 1933, Tribunalul Ilfov, Secţia Notariat, prin Proces-verbal nr. 32.620/1933 noiembrie 16, autentifică actul constitutiv al “Uniunii Generale a Romilor din România”. Cererea de obţinere a personalităţii juridice a Uniunii s-a depus la Tribunalul Ilfov, ca dosar nr. 1001 / 1934, cu prim termen 27 febr. 1934, dar se fac recomandări – în două referate ale unui comisar-ajutor, date 9 ian. 1934 şi 27 martie 1934, de neacordare a statutului de persoană juridică (3 membri semnatari nu sunt cunoscuţi la adresele indicate, iar alţi 3 aveau cazier). După demisia trucată a lui G. A. Lăzărescu - Lăzurică, la 29 mai 1934, preşedinte al asociaţiei “Uniunea Generală a Romilor din România” devine, cu începere din 31 mai 1934, Gheorghe Niculescu [Gogu Floraru’]. Asociaţia “Uniunea Generală a Romilor din România” (cu sediul în Piaţa Sf. Anton nr. 10, Bucureşti) a dobândit statutul de persoană juridică prin sentinţa nr. 117 / 30 noiembrie 1934 a Tribunalului Ilfov, secţia I, c.c., publicată în “Monitorul Oficial” nr. 52 din 2 martie 1935, p. 22. Mult timp, atât Calinic I. Popp Şerboianu, cât şi G. A. Lăzărescu – Lăzurică au încercat să-şi atragă de partea lor, îndeosebi în perioada 1933 – 1938, diferite filiale din ţară sau să se insinueze în structura acestora (de pildă, G. A. Lăzărescu – Lăzurică devine, în anul 1936, unul dintre preşedinţii de onoare ai Asociaţiei “Redeşteptarea romilor şi romiţelor din România”, înfiinţată la 5 august 1936 (cu sediul în Bucureşti, str. Rădulescu Tei, nr. 2, avându-l ca preşedinte pe Apostol Matei.). Cu toate încercările primilor doi promotori ai mişcării romilor, Calinic I. Popp Şerboianu şi G. A. Lăzărescu – Lăzurică, asociaţia “Uniunea Generală a Romilor din România” a fost cea mai longevivă organizaţie din perioada interbelică, ea activând până în anul 1940.Prin programele şi demersurile organizaţiei Romani Criss profesia de mediator sanitar rom este înscrisă în Codul Ocupaţiilor din România, cu nr. 513902 / 2001. Ministerul Sănătăţii şi al Familiei emite Ordinul nr. 619 / 14 august 2002 pentru aprobarea funcţionării ocupaţiei de mediator sanitar şi a Normelor tehnice privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii mediatorilor sanitari în anul 2002 (publicat şi în M. Of. nr. 655/3 sep. 2002). Alegerea zilei de 25 iulie este dată de data la care organizaţia Romani CRISS solicită, prin scrisoarea nr. 330/25.07. 2001, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale includerea în COR a acestei ocupaţii. Direcţia generală pentru forţa de muncă a răspuns, în scrisoarea nr. 1077/06. 08.2001, că “Ocupaţia va fi introdusă la Grupa de bază 5139 Lucrători în serviciu pentru populaţie, codul 513902”. 31 august - Ziua Nediscriminării în România 31 august 2000 marchează data aprobării de către Guvernul României a Ordonanţei 137/31 august 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, document secondat de alte acte normative conexe.

www.patacluj.ro | fax. 0364/401479 patacluj@gmail.com |info@patacluj.ro

| 18_BULETIN INFORMATIV • Iulie 2016


Iulie 2016 18_BULETIN INFORMATIV

Proiectul Pata-Cluj, „Intervenții sociale pentru desegregarea și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile din Zona Metropolitană Cluj, inclusiv a comunităților de romi marginalizate” este impletementat de Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în parteneriat cu Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Asociația Habitat pentru Umanitate Cluj și Fundația AltArt. Cu un buget total de 2.079.500 Euro, proiectul este finanțat de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 20092014 în cadrul Programului “Combaterea Sărăciei” (RO25).

*** Despre Mecanismul Financiar Norvegian (Norway Grants) Prin Mecanismul Financiar Norvegian și granturile EEA, Norvegia contribuie la reducerea disparităților sociale și economice și întărește relațiile bilaterale cu țările beneficiare din Europa. Norvegia cooperează apropiat cu Uniunea Europeană prin Acordul privind Spațiul Economic European (EEA). În perioada 2009-2014, Norvegia a contribuit cu 1,7 miliarde de euro. Granturile sunt disponibile pentru organizații nonguvernamentale, instituții academice și de cercetare, sectoarele publice și private din cele 12 state membre noi ale Uniunii Europene, Grecia, Portugalia și Spania. Există o cooperare largă cu organizații norvegiene și există activități care vor fi implementate până în 2016. Domenii cheie de suport sunt protecția mediului și schimbările climatice, cercetare și burse, societate civilă, sănătate și copii, egalitatea de gen, justiție și patrimoniu cultural.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor Norway Grants 2009-2014. Camelia Badea coordonator comunicare proiect Pata-Cluj Tel.: 0786/375 825 E-mail: camelia@patacluj.ro patacluj@gmail.com Website: www.patacluj.ro Facebook: www.facebook.com/PatadinCluj Canal Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCQVqL CQJ4ozYqZtRtTlcAnQ

Biroul MecanismulFinanciar Str Joseph II 12-16 (adresa poștală) Bd du Régent 47-48 (adresa fizică) B-1000 Bruxelles www.norwaygrants.org

sau www.norwaygrants-povertyalleviation.org © EEA și Granturile Norvegiene, Biroul Mecanismului Financiar, 2014-2016

NORWAY GRANTS | 18_BULETIN INFORMATIV • Iulie 2016

Profile for Pata-Cluj

Patacluj news 18, iulie2016 ro f  

Patacluj news 18, iulie2016 ro f  

Advertisement