Page 1

2 GUD SKABTE HIMMELEN OG JORDEN Vores liv

Det har du gjort godt, Peter.

Hvor er den flot!

Den er fin. Og det er træerne også. Og vandet og himmelen.

Den skal hedde Delfinen.

At skabe kan betyde så meget. Har du skabt noget? Kan du nævne nogle ting, som er skabt? Hvad er forskellen på at ”skabe noget” og at ”lave noget”? Jeg er bare så grim! Der er sikkert ingen der kan lide mig.

Min bror siger at jeg er grim og skør og dum. Det ville være bedre, hvis jeg ikke fandtes!

Hør nu, det passer slet ikke!

Du er da ikke grim!

Hvad skal Julia sige for at trøste sin veninde?

11


Vores katolske liv HER KAN DU LÆSE EN AF DE TO SKABELSESBERETNINGER SOM STÅR I BIBELEN:

”Dengang Gud Herren skabte jord og himmel, da formede Gud Herren mennesket af jord og blæste livsånde i hans næsebor, så mennesket blev et levende væsen. Gud Herren plantede en have i Eden ude mod øst, og der satte han det menneske, han havde formet. Gud Herren lod alle slags træer, der var dejlige at se på og gode at spise af, vokse frem af jorden, også livets træ midt i haven og træet til kundskab om godt og ondt.

Gud Herren sagde: »Det er ikke godt, at mennesket er alene. Jeg vil skabe en hjælper, der svarer til ham.« Så formede Gud Herren alle de vilde dyr og alle himlens fugle af jord, og han førte dem til mennesket for at se, hvad han ville kalde dem, og det, mennesket kaldte Altertavlen i Grabow, Meister Betram von Minden de levende væsener, blev deres navn. Men han fandt ikke en hjælper, der svarede til ham. Da lod Gud Herren en tung søvn falde over Adam, og mens han sov, tog han et af hans ribben og lukkede til med kød. Af det ribben, Gud Herren havde taget fra Adam, byggede han en kvinde og førte hende til Adam. Adam og hans kvinde var nøgne, men de skammede sig ikke.” (1 Mos 2,4-25) 12


Sidste gang talte vi om, at der er forskellige slags tekster i Bibelen. Hvad er det her for en slags tekst? Tror du, at den beskriver nøjagtigt, hvordan det gik til, da verden blev skabt? Eller er det en symbolsk fortælling? ________________________________________________________ Skabelsesberetningen er meget detaljeret. Sæt streg under de ord, som fortæller noget om, hvordan Gud skaber i denne fortælling. Hvilke materialer brugte han? Hvordan gjorde han? ______________________________________________________ Man kan tydeligt se skabelsen for sig, fordi Gud beskrives som om han var et menneske. Han arbejder næsten som en poĴemager eller en gartner. Han ”former”, ”blæser”, ”planter” og ”bygger”.

Tror du, at det var sådan det foregik? Hvis vi i stedet tolker fortællingen symbolsk, hvad er det så for nogen ting, der er vigtige at lære af teksten? Se på de seks sætninger hernede og sæt en ring om de ting du synes er vigtige!

Det er Gud der har

Det som Gud har

Mennesket har ikke

skabt verden.

skabt er godt!

godt af at leve helt alene.

Verden er ikke blevet til

Gud var lidt glemsom og

Ribbenet er en

ved en tilfældighed, men

tænkte først ikke på at

særligt vigtig del af

fordi Gud ville det.

skabe dyr og kvinder

kroppen.

Teksten lærer os, at Gud har skabt mennesket. Vi får også at vide, at mennesket er både legeme og sjæl. Gud formede det af ”jord” og ”blæste livsånde” (sjælen) i det.

Nye ord: At tolke noget symbolsk betyder at man finder den dybere mening med en tekst. Det vil sige, at man ikke læser den som noget der er sket på præcis den måde. Vi tror: Verden er ikke blevet til ved en tilfældighed, men fordi Gud ville det. 13


Vi lever vores tro Men det er pænt af Gud, at vi også må være med til at skabe. Det er godt, at det ikke bare er helt færdigt alt sammen.

Når verden er så stor og smuk, så må Gud også selv være utroligt stor og god.

ge t g e r no je t a d Je g ve sk abe r or G ud f , d r æ v ik k e ge t de r o n e k ik due r !

Nu ved jeg hvad jeg vil sige til Mimmi. Jeg vil sige, at der er nogen, der elsker hende. Det kan godt være at hendes bror ikke gør, men det gør Gud – rigtig meget!

Den der plakat har jeg da ikke set før: ”Jeg ved at jeg er noget værd, for Gud skaber ikke noget, der ikke duer!” Ha ha...

”For du elsker alt det, der er til, og væmmes ikke ved noget af det, du har skabt; du ville jo ikke have bragt noget til verden, som du måĴe hade.” (Vis 11,24)

14

Farvelæg rammen omkring bibelcitatet!


Hjemme hos os

”Når jeg ser din himmel, dine fingres værk, månen og stjernerne, som du saĴe der, hvad er da et menneske, at du husker på det, et menneskebarn, at du tager dig af det? Du har gjort det kun lidt ringere end Gud, med herlighed og ære har du kronet det. Du har gjort det til hersker over dine hænders værk, alt har du lagt under dets fødder” (Sl 8,4 -7)

Det er så stort... Bliver man ikke grebet af taknemmelighed når man tænker på alt det som Herren har gjort? Stjernerne i det Ħerne, et menneskes øjne, planeterne i rummet, myggelarver og plankton, palmer, sennepsfrø, jordbær og kirsebærblomster.... Historien nedenfor er fra den første bog i Narnia-serien. Den fortæller, hvordan en ny verden bliver skabt. Skaberen har store ligheder med den Gud, vi lærer at kende i Bibelen - også selv om det er et eventyr, hvor verden skabes af en løve.

LØVENS SANG Omsider skete der noget inde i mørket. En stemme var begyndt at synge. Den lød meget Ħern, og Digory havde svært ved at høre, hvor den kom fra. Det ene øjeblik syntes den at komme fra alle retninger på en gang. Det andet øjeblik var han lige ved at tro, at den kom op af jorden under dem. Dens laveste toner var dybe nok til at kunne være selve jordens stemme. Der var ingen ord. Der var ikke engang nogen rigtig melodi. Men det var uden sammenligning det smukkeste, han nogen sinde havde hørt. Det var en løve. Kæmpemæssig, lys og lådden stod den vendt mod den opstigende sol. Dens mund var åben i sang, og den stod godt tre hundrede meter borte. Løven gik frem og tilbage i det øde land og sang sin nye sang. Den var blidere og mere melodiøs end den sang, den havde kaldt stjernerne og solen frem med: den var fuld af stille, frydelig musik. Og som den syngende gik omkring, blev dalen grøn af græs. Det bredte sig fra løven som ringe i vandet. Det løb som en bølge op ad bakkeskråningerne. Få minuĴer eĞer begyndte det at kravle op ad de Ħerne bjerges laveste udløbere; for hvert sekund, der gik, blev den unge verden kønnere. Nu kunne de høre den leĴe brise purre op i græsset. Snart 15


kom der også andre planter end græs. De højereliggende skråninger blev brune af lyng. Nede i dalen skød nogle mere pjuskede og striĴende grønne vækster frem. Digory vidste ikke, hvad det var for nogen, før en af dem begyndte at vokse op ikke ret langt fra ham. Det var en lille pigget plante, der skød snesevis af arme ud til siden og dækkede dem med grønt og voksede og voksede med en fart af godt en centimeter i sekundet. Der var masser af disse planter hele vejen uden om ham nu. Da de var næsten lige så høje som ham selv, kunne han se, hvad de var for C. S. Lewis nogle. »Træer!« udbrød han.

16

Guds folk på vandring  

Bog nr. 4 i serien På vej med Kristus

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you