Page 29

SPORT A SZOBÁBAN

Jóga: az egészség és önismeret útja

jógatop 5  990 Ft H&M

Hazánkban is egyre népszerűbb a test és a lélek egyensúlyát fejlesztő mozgásforma, ami sokkal több mint sport, életforma. A jóga amellett, hogy az egészséget támogatja, segít a külső, belső harmónia megteremtésében.

J

ógázni minden évszakban jó, de különösen télen, amikor szívesen húzódunk be a meleg szobába, s inkább befelé fordulunk, regenerálódunk, töltődünk. A jóga az egészség megőrzésének és az önmagunkra való figyelés képességének ötezer éves útja, melyhez nem kell semmilyen különleges képesség, ügyesség vagy felszerelés. Elég egy nyugodt sarok a lakásban, egy jógamatrac és egy jógaklub, ahol megtanulhatjuk az alapokat.

Melyiket válasszuk? Számos jógairányzat közül választhat, aki elindul ezen az izgalmas önfejlesztő úton, hiszen kipróbálhatjuk egyebek mellett a hatha, a bikram, az asthanga, a vinyasa flow, a gentle az Iyengar vagy akár a kundalini jógát is – mondja Kissné Petrovics Éva jógaoktató. Egyes irányzatok az állóképességet, az erőnlétet javítják (asthanga, vinyasa), mások a hajlékonyságot, rugalmasságot fejlesztik (gentle) vagy a pozíciók helyes megtanulására törekednek (Iyengar) és van olyan is, amelyik az életenergia felélesztését tűzte ki célul (kundalini). Elsősorban testi-lelki igényeinktől és egészségi állapotunktól függ, hogy melyik irányzatot érdemes választanunk. Ehhez könnyen tájékozódhatunk a világhálón (www.joga.lap.hu) és a jógaklubok szakavatott jógaoktatóitól.

A jóga áldásos hatásai A jóga különféle test (ászanák) és légző (prána­ jáma), valamint koncentrációs gyakorlatok által fejti ki jótékony hatását úgy a fizikai testünkre, mint a lelkiállapotunkra. A jóga gyakorlatok számtalan pozitív hatásának köszönhetően például rugalmasabbá és erősebbé válik az izomzat,

javul az ízületek mozgékonysága, nő az állóképesség, erősödik az immunrendszer. Azáltal pedig, hogy a gyakorlatok révén egyre jobban tudjuk kontrollálni a gondolatainkat egyre könnyedebben tudjuk lecsendesíteni az elménket, ha esetleg túlpörgettük magunkat. Amikor pedig fáradtak, lehangoltak vagyunk, néhány pránajámával és ászanával energetizálhatjuk magunkat.

Belső harmónia Elvárásokkal, szorongásokkal teli modern világunkban különösen nagy szükség van a belső békére, hiszen gyermekkorunktól kezdve nap mint nap igyekszünk megfelelni az iskolában, a munkahelyen, a társas helyzetekben. A jóga rendszeres gyakorlásával amellett, hogy mindezt könnyedén tudjuk teljesíteni, megtanulunk befelé figyelni, s azokra a kérdésekre is választ kaphatunk, amelyek valódi létezésünket érintik – mondja Petrovics Éva. Ha tehát akár, csak egyszer is feltette már magának a kérdést: Ki vagyok én? Milyen értékeim vannak? Hol van a helyem a világban?, akkor érdemes kipróbálni a jógát. jóga 3  800 Ft Líra jóganadrág 3  490 Ft H&M A jóga gyakorlásánál is fontos a fokozatosság! Ezért az egyes gyakorlatokat csak addig végezzük, amíg nem érezzük megterhelőnek.

Passzázs I MARKET CENTRAL 29

Profile for Market Central Passzázs magazin

Passzázs 2014. tél  

Passzázs 2014. tél  

Profile for passzazs