Page 1

ΜΑΪΟΣ 2012

Περ ιοδ ι κ ή έ κδοση τ ου τ ομεα επικ οι ν ω ν ιασ

Μπορούμε να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη με την ιστορία

Η Πατρίδα μπορεί να βρει τον δρόμο της. Θα αγωνιστούμε για να βρει τον δρόμο της.

Σ

τις 17 Ιουνίου ο ελληνικός λαός καλείται, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες να αποφασίσει για τη μοίρα του τόπου. Οδεύει ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ, υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, το στιγμιαίο κομματικό τους συμφέρον. Όσοι το έπραξαν αυτό, παρερμηνεύουν την επιθυμία και την εντολή του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός στις 6 Μαΐου μας είπε ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, ότι θέλει να κάνουμε, όλοι μαζί, τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων, να ανοίξουμε παράθυρο ελπίδας, να δώ-

Το ΠΑΣΟΚ τώρα ξαναγεννιέται, ξεκινάμε την πορεία προς τον λαό αγκαλιάζοντας όλες τις γενιές. Στη νέα πορεία έχουν θέση όλοι όσοι αγωνιούν για τη χώρα και την παράταξη, όλοι όσοι προσδιορίζονται θετικά σε σχέση με τους στόχους της σημερινής εποχής. Μέσα από τον αγώνα για την Αυτοδύναμη Ελλάδα, την οριστική υπέρβαση του μνημονίου, την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη». σουμε ξανά αισιοδοξία, εθνικό σχέδιο για το μέλλον.Αυτό όμως πρέπει να γίνει με ασφάλεια, μέσα στο ευρώ και με σεβασμό στις μεγάλες θυσίες του λαού και στα όσα αυτός κατάφερε τα τελευταία χρόνια.

01

ΣΗ Μ Ε Ι Ο


Περιοδικ ή έκ δο σ η του ΤΟ ΜΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝ ΩΝ Ι Α Σ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

επαναφερουμε τα 6 σημεια που ειχαν τεθει στην διαπραγματευση

T

ώρα μπορούμε να επαναφέρουμε όλα τα σημεία που είχαμε θέσει στη μακρά διαπραγμάτευση μέχρι την έγκριση της δανειακής σύμβασης και μπορούμε να πετύχουμε την αναθεώρηση επιδιώκοντας συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Κάθε παράταση του χρόνου προσαρμογής πρέπει να έχει ασφαλή χρηματοδότηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς ασφαλή χρηματοδότηση η χώρα θα βρεθεί στο κενό, οι πολίτες θα οδηγηθούν σε εξαθλίωση και εξάρτηση.

Το δίλημμα των εκλογών είναι αν η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, οδηγώντας τον εαυτό της με μαθηματική ακρίβεια εκτός ευρώ, υπό συνθήκες εξαθλίωσης, ή αν η Ελλάδα θα διεκδικήσει και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που είναι κρίσιμοι για την κοινωνία και τους πολίτες, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση του δανείου». Προτείνουμε έξι κεντρικά σημεία αναθεώρησης:

Σημείο πρώτο. Να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις γιατί πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση. Σημείο δεύτερο. Να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα η αγορά εργασίας.

Σημείο τρίτο. Να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας και να πέσουν στην αγορά, με στόχο τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης, την προώθηση επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και άρα την ανακοπή της ανεργίας, τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ που προέρχονται από τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως τα έχουμε προσδιορίσει ευρώ-ευρώ.

02

ΣΗ ΜΕ ΙΟ

Σημείο τεταρτο. Να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές, που τις έχουμε καταλογραφήσει και παρουσιάσει μία-μία, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 55 δισ. ευρώ. Επενδύσεις που έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αδυναμίας του ελληνικού και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις σχετικές συμβάσεις.

Σημείο πεμπτο. Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 που ελπίζω ότι θα επαναληφθούν στις 24 Μαΐου 2012 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, με την άμεση κινητοποίηση των υφισταμένων κοινοτικών πόρων καθώς και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σημείο εκτο. Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για

την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ιδίως προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, κατάρτισης, αυτεπιστασίας των ΟΤΑ και κοινωφελούς εργασίας.


ΜΑΪΟΣ 2012

ΜΕΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Οι μέρες έως τις νέες εκλογές: μέρες ευθύνης και εθνικού στοχασμού

T

ο ΠΑΣΟΚ υπέστη μία δεινή, μία ιστορική ήττα. Καταλάβαμε πάρα πολύ καλά αυτό που μας είπαν οι πολίτες και ιδίως αυτοί που ανήκουν στο χώρο μας αλλά δεν ήρθαν ή δεν θέλησαν να μας ψηφίσουν. Η ήττα όμως, δεν είναι η καταγραφή των εκλογικών ποσοστών. Η ήττα, η αποκοπή του ΠΑΣΟΚ από ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνικής του βάσης, έχει συντελεστεί δυστυχώς, εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Όσοι όμως πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πέθανε κάνουν λάθος. Αυτό που πεθαίνει είναι τα καλούπια του χθες: Η κακοδιαχείριση, ο κυβερνητισμός, η έλλειψη οράματος, η αναξιοκρατία, η απομάκρυνση από το λαό».

Δώσαμε έναν αγώνα για τη χώρα, για την οικονομία, για τις μελλοντικές γενιές μόνοι μας. Δώσαμε έναν αγώνα ερήμην της κοινωνικής μας βάσης ή πολλές φορές σε αντίθεση με την κοινωνική μας βάση. Η εντατική προεκλογική μας προσπάθεια δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί. Όμως, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσιάσαμε και η στρατηγική της Αυτοδύναμης Ελλάδας, είναι δυο κεκτημένα, πολιτικά και αξιακά, πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία μας από δω και πέρα.

σχέδιο με εσωτερική συνοχή, δικαιοσύνη και προοπτική. Ήμασταν απορροφημένοι σ’ έναν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση της χώρας, σ’ έναν αγώνα που έδινε η κυβέρνηση. Είχαμε αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις λειτουργίες του κόμματος και αυτό στράφηκε εκ των πραγμάτων εναντίον μας. Ξεκινάμε λοιπόν τώρα μια νέα πορεία, που θα κορυφωθεί στο συντακτικό και όχι αναθεωρητικό συνέδριο. Όποιοι σκέφτηκαν -και στο παρελθόν το ζήσαμε αυτό την περίοδο του 1989 - ότι μπορούν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ, δεν αντιλαμβάνονται την παράδοση, τη δυναμική, και τις απαιτήσεις που έχει αυτός ο χώρος. Το 2012 δεν έχει σχέση ούτε με το 1974, ούτε με το 1977, ούτε με το 1981. Τότε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κυριάρχησε πολιτικά γιατί έφερε τη Δημοκρατία για τους μισούς Έλληνες, που ώς τότε ήταν απόβλητοι, αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση και ανεξαρτησία και συγκρότησε μια μεγάλη μεσαία τάξη, γιατί μπόρεσε να κάνει μια δικαιότερη πολιτική αναδιανομής του εθνικού πλεονάσματος.

Τώρα, το στοίχημα είναι να ξαναγίνει η Ελλάδα αυτοδύναμη, να ξαναβρεί αυτό που έχασε. Με ασφάλεια, μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξαναγίνει, ένα γνήσιο λαϊκό, πατριωτικό κίνημα, ένα γνήσιο ριζοσπαστικό κοινωνικό ρεύμα, ένα υπεύθυνο θεσμικό κόμμα: δημοκρατικό, συλλογικό, αποκεντρωμένο, σκεπτόμενο. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ο εκφραστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Καλούμε όλους τους πολίτες, σε όλες τις πόλεις, σε όλες τις περιοχές, σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, τους Έλληνες του εξωτερικού, καλούμε τους πολίτες όπου δουλεύουν ή όπου ζουν την αγωνία της ανεργίας, να ενωθούν μαζί μας. Όλους τους πολίτες που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να είναι η σύγχρονη κεντροαριστερά».

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια αποτύχαμε στις βασικές λειτουργίες ενός δημοκρατικού, συλλογικού, ανοικτού κόμματος. Δε συζητήσαμε, όπως και όσο έπρεπε, δεν επεξεργαστήκαμε συλλογικά έναν πειστικό λόγο, δεν διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο

03

ΣΗ Μ Ε Ι Ο


Περιοδικ ή έκ δο σ η του ΤΟ ΜΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝ ΩΝ Ι Α Σ

εκλογεσ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012

ΔΥΟ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ Αποσπάσματα από τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Αλ. Τσίπρας:

Εμείς εκτιμάμε τη λαϊκή ετυμηγορία ως μία εντολή να απομακρυνθούμε από ένα πρόγραμμα που οδηγεί την οικονομία σε τέλμα και την κοινωνία σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης. Πιστεύουμε ότι η λαϊκή ετυμηγορία απονομιμοποίησε τις δεσμεύσεις των δύο Κομμάτων που συμμετείχαν στην προηγούμενη Κυβέρνηση. Βεβαίως τις απονομιμοποίησαν αναδρομικά, αλλά αναδρομικά ζητήθηκε η ψήφος του ελληνικού λαού. Ο λαός μας έχει δώσει μία σαφή εντολή.

σαμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να καταφέρουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα ακυρώσει αυτό το πρόγραμμα. Διερευνήσαμε όμως κάθε πιθανότητα και δεν έχουμε τη δυνατότητα για να σχηματιστεί μία τέτοια κυβέρνηση. Κύριε Πρόεδρε, όπως σας τόνισα και την προηγούμενη φορά, εμείς δεν ζητήσαμε ψήφο προκειμένου να συμμετάσχουμε σε μία κυβέρνηση μαζί με τα δύο Κόμματα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία, με τα οποία έχουμε ουσιαστικές και σημαντικές διαφορές.

Σε ό,τι μας αφορά, μας έδωσε εντολή να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Έχουμε λάβει ένα αξιόλογο ποσοστό, αλλά όχι ικανό για να κυβερνήσουμε. Έχουμε λάβει 16,8% στο εκλογικό αποτέλεσμα και 52 Βουλευτές. Ζητή-

Πέραν των άλλων, θεωρούμε ότι τα Κόμματα αυτά δεν είναι μόνο ότι είχαν την ευθύνη για την υλοποίηση ενός προγράμματος που κατά την εκτίμησή μας, είναι η βασική αιτία που έχει οδηγηθεί η χώρα σε τέλμα και η οικονομία σε κατάσταση συναγερμού, αλλά παραμένουν αυτά τα δύο Κόμματα στη

04

ΣΗ ΜΕ ΙΟ

Είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα πρακτικά αυτά θα δει, αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο, τις στρατηγικές των κομμάτων, τις σκοπιμότητες. Θα δει ότι, δυστυχώς, επικράτησε αλαζονεία, μικροκομματισμός, τυχοδιωκτισμός. Θα δει ότι είναι πολλοί, δυστυχώς, αυτοί που ειδικεύονται στο εμπόριο ψευδαισθήσεων και οι οποίοι έχουν παρεξηγήσει την ψήφο της 6ης Μαΐου».


ΜΑΪΟΣ 2012

δέσμευσή τους να συνεχίσουν την υλοποίηση του προγράμματος. Βεβαίως, τα δύο Κόμματα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία, παρά το ότι υπέστησαν ήττα στις εκλογές, εν τούτοις αθροιστικά έχουν 149 Βουλευτές. Αν, λοιπόν, όπως λένε, μπορούν να συμφωνήσουν στην πρόταση που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστερός ο Φώτης Κουβέλης -βεβαίως θα έχει τη δυνατότητα να την αναλύσει ο ίδιος με μεγαλύτερη ευκρίνεια απ’ ότι εγώ...

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε καταβάλλει και θα καταβάλλουμε ως το τέλος κάθε δυνατή προσπάθεια, κάθε θεσμικά εφικτή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί λύση για να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές (…) Βλέπω ότι οδηγούμαστε δυστυχώς σε απόλυτο αδιέξοδο. Πρέπει να πω ότι με εντυπωσίασε προηγουμένως η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, η οποία ανέδειξε δύο μέγιστες αντιφάσεις και μία επικίνδυνη παρεξήγηση. Η πρώτη αντίφαση συνίσταται στο ότι ο κ. Τσίπρας λέει: Τα δύο κόμματα του παλαιού δικομματισμού, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία, ηττήθηκαν στις εκλογές και υπήρξε αναδρομική απονομιμοποίηση μίας συγκεκριμένης πολιτικής, μίας πολιτικής που ξεκίνησε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συνέχισε η Κυβέρνηση συνεργασίας Λουκά Παπαδήμου. Άρα, το πρόγραμμα το οποίο έχει ακολουθηθεί ως τώρα είναι απονομιμοποιημένο, ο λαός το απέρριψε και θέλει κάτι άλλο. Παρ’ όλα αυτά ζητώ από τα δύο Κόμματα με μειωμένες κοινοβουλευτικές και εκλογικές δυνάμεις και χωρίς νομιμοποίηση, να κάνουν μία Κυβέρνηση με την οποία εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να συμπράξουμε γιατί δεν έχουμε λάβει τέτοια εντολή από τους εκλογείς μας. Αλλά ζητώ από τη Δημοκρατική Αριστερά, που είχε ένα πρόγραμμα επίσης εναντίον του μνημονίου με πολιτική απαγκίστρωσης, να στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα μείνουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αλώβητη, θα διατηρήσουμε την παρθενία των απόψεών μας, θα είμαστε καλόπιστοι, αλλά αυτοί οι οποίοι απορρίφθηκαν και απονομι-

μοποιήθηκαν, να συνεχίσουν το βάρος διαχείρισης της κρίσης (…) Αυτή είναι μία κραυγαλέα αντίφαση, η οποία δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση συμμετοχής στη διαχείριση της εθνικής ευθύνης. Η δεύτερη αντίφαση είναι ότι ο κ. Τσίπρας λέει: Εγώ έχω εκλεγεί ή εν πάση περιπτώσει, έχω συγκεντρώσει ένα ποσοστό 16,8% στη λογική της καταγγελίας της σύμβασης και δεν μπορώ να μπω σε μία λογική η οποία λίγο -πολύ κινείται μέσα στο μνημόνιο. Μα, κάναμε μεγάλη συζήτηση στην προηγούμενη συνάντησή μας και κατάλαβα από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει και εδώ αλλά και δημόσια, επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια. Δεν ζητάει καταγγελία της σύμβασης. Ζητάει επανεξέταση του πανευρωπαϊκού πλαισίου και μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο των νέων συσχετισμών, να τοποθετηθούμε και εμείς κάνοντας το καλύτερο.

Θα καταβάλλουμε ως το τέλος κάθε δυνατή προσπάθεια, κάθε θεσμικά εφικτή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί λύση για να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές». Βεβαίως, σε αυτή την προσέγγιση την μετεκλογική, που αποτυπώθηκε στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπάρχει πεδίο σύγκλισης, το οποίο ανέλυσα δια μακρόν στην αρχική συνάντησή μας εδώ υπό την Προεδρία σας. Άρα, τι από τα δύο ισχύει; Ισχύει η λογική της καταγγελίας, που ο κ. Αλαβάνος την ταύτισε με τη λογική της εξόδου από το ευρώ; Ισχύουν οι δηλώσεις που έχουμε ακούσει από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για δραχμή, για αναγκαστικό δάνειο; Ή ισχύει η επιστολή; Αυτή είναι μία δεύτερη αντίφαση, η οποία είναι θεμελιώδης. Είναι και η παρεξήγηση. Υπάρχει, λέει, κινδυνολογία και να μην κιν-

δυνολογούμε. Ποιος κινδυνολογεί; Εάν έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας κάποιους που κινδυνολογούν, να τους πει. Αν περιορίζεται στο να αναφέρει ως κινδυνολόγους την κ. Μέρκελ και τον κ. Γιούνκερ, δεν με αφορά το ζήτημα, δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το θέμα αυτό. Όμως κάνουμε νομίζω μία μεγάλη παρεξήγηση, επικίνδυνη παρεξήγηση. Παρεξηγούμε αυτά που λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με αυτά τα οποία κυοφορούνται. Διότι φυσικά κανείς δεν θα σου πει ότι ετοιμάζεται η διάλυση της ευρωζώνης ή ότι ετοιμάζεται ένα τείχος προστασίας σε περίπτωση που κάποια χώρα θέλει να βρεθεί εκτός μόνη της, με δική της επιλογή. Γιατί για τις ανάγκες πια της επιβίωσης των πολιτών θα βρεθεί στην ανάγκη αυτή. Είναι άλλο το τι λένε και άλλο το τι κάνουν. Αυτό πια είναι ένα μάθημα, το οποίο πρέπει να το έχουμε πάρει (…) Εμείς, λοιπόν, θα στηρίξουμε μία κυβέρνηση, η οποία κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει όχι αριθμητικά κοινοβουλευτικά, αλλά πολιτικά, κοινωνικά και εθνικά. Θα έχει νομιμοποίηση, θα έχει εντολή, θα έχει στήριξη, θα έχει στοιχειώδη χρόνο μπροστά της, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι καλό για τους πολίτες και θα είναι προϊόν συναίνεσης και συστράτευσης. Αλλιώς, μην ταλαιπωρούμε και εσάς και τους πολίτες. Αν ο κ. Τσίπρας και οι άλλοι κύριοι είναι αποφασισμένοι να πάμε σε εκλογές, ας πάρουν την ευθύνη αυτού του πράγματος και ας δουν πώς θα διαμορφωθεί το μετεκλογικό σκηνικό και ποια κυβέρνηση θα διαμορφωθεί τότε. Ο κ. Τσίπρας λέει «εμείς θα κάναμε κυβέρνηση της Αριστερός». Μα, να την κάνει την κυβέρνηση της Αριστερός! Θεωρεί ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι Αριστερά; Ας κάνει μία κυβέρνηση με τη ΔΗΜ.ΑΡ. με την ψήφο μας, με ψήφο εμπιστοσύνης! Ο κ. Σαμαράς δίνει ψήφο ανοχής. Ενδεχομένως δίνει και ο κ. Καμμένος, δεν ξέρω. Δηλαδή, τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Επί τη βάσει ποιου συσχετισμού θα κυβερνηθεί ο τόπος; Εκτός και αν έχει κάποιος την προσδοκία της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ας το πει στον ελληνικό λαό, αν την έχει αυτήν την προσδοκία

!•

05

ΣΗ Μ Ε Ι Ο


Περιοδικ ή έκ δο σ η του ΤΟ ΜΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝ ΩΝ Ι Α Σ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

η ωρα τησ αληθειασ Εφτασε για ολουσ

σληφθεί με συμβάσεις μαθητείας (stage) ».

Η

ΝΔ συνέχισε την ίδια τακτική στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, διαφωνώντας με μια σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών και νομοσχεδίων: •

Η

ΝΔ, τόσο ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και ως μέλος της κυβέρνησης Παπαδήμου, λειτούργησε με μοναδικό γνώμονα το κομματικό συμφέρον, μη αποδεχόμενη τις δικές της ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που περιήλθε η χώρα. Σε όλη αυτή την περίοδο, κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για καθυστέρηση ή για μη υλοποίηση τομών και μεταρρυθμίσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Ποια ήταν όμως η πραγματική της στάση, όταν έπρεπε να πάρει θέση σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ;

Καταψήφισε την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, αγνοώντας την ανάγκη εθνικής συναίνεσης σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με παραδοχή του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου: «προβληματιστήκαμε αν θα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα δύσκολα». Απέρριψε το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη του Καλλικράτη, ως «επικοινωνιακή μεταρρύθμιση» και υποσχόμενη ότι «η ΝΔ θα τον καταργήσει μόλις έρθει στην κυβέρνηση». Απέρριψε το νέο χάρτη συγχωνεύσεων στα σχολεία, που δημιουργεί πολυδύναμα, σύγχρονα σχολεία, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι μετατρέπει το σχολείο σε ένα «Φτηνό Σχολείο». Αποδέχθηκε το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο όταν το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει στο παρελθόν με πρόταση νόμου ως αντιπολίτευση, το είχε χαρακτηρίσει ως «νομοσχέδιο

06

ΣΗ ΜΕ ΙΟ

ακραίου λαϊκισμού περί δήθεν διαγραφής χρεών». Τάχθηκε κατά του μητρώου αγροτών και του νέου αγροτικού συνεταιρισμού, που είναι προς το συμφέρον του μικρομεσαίου αγρότη. Καταψήφισε το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, που η εφαρμογή του συνέβαλε τα μέγιστα στην άμεση κύρωση για πρώτη φορά των πρώτων δασικών χαρτών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του δασικού πλούτου μας. Αντίθετα, η ΝΔ τάχθηκε ενάντια στη ρύθμιση, ζητώντας να μη θιγεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που βρίσκεται παράνομα σε δάσος: «εκεί που είναι σπίτι θα γίνει δάσος;». Καταψήφισε το νομοσχέδιο για την πλήρη υπαγωγή των προσλήψεων στο Δημόσιο στον έλεγχο του ΑΣΕΠ, που δημιουργεί μια νέα σχέση αξιοκρατίας του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Η ΝΔ απαιτούσε «τη μονιμοποίηση των 50.000 ατόμων, που είχαν προ-

Αντιτάχθηκε και υποχρέωσε σε απόσυρση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των υπουργείων, το οποίο προέβλεπε την κατάργηση 2.174 υπηρεσιών σε 11 υπουργεία. Η ΝΔ έθεσε μπλόκο στα νέα οργανογράμματα, που αντικαθιστούσαν τα παλιά τα οποία λειτουργούσαν από το 1980 και παλιότερα, και θα είχε ως αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών του Δημοσίου και σημαντική περιστολή δαπανών. Αντιτάχθηκε και υποχρέωσε σε απόσυρση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του ενιαίου γεωργικού οργανισμού Δήμητρα, μια σοβαρή προσπάθεια συγχώνευσης 4 οργανισμών και με σημαντική εξοικονόμηση πόρων, με το πρόσχημα ότι «δεν ήταν στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου». Αντιτάχθηκε και υποχρέωσε σε απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, που αφορούσε τη μεταρρύθμιση του κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά με σκοπό την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού φυλακισμένων χρηστών. Αποχώρησε από το διάλογο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους γιατί δεν δέχτηκε να συμφωνήσει σε ένα εθνικά αποδεκτό, σταθερό φορολογικό σύστημα με 10ετή ορίζοντα. Ενώ συναίνεσε στη ψήφιση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, στη συνέχεια κατά την εφαρμογή του, ο αρμόδιος υπουργός της σύστησε Επιτροπή για την εισαγωγή αλλαγών στο νέο νόμο και προχώρησε σε αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την εφαρμογή του νόμου. Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο αρμόδιος υπουργός της, για προεκλογικούς λόγους, υπονόμευσε το άνοιγμα στις άδειες βυτιοφόρων και ταξί και αντιτάχθηκε στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με τη λειτουργία του πρώτου κέντρου κράτησης μεταναστών.


ΜΑΪΟΣ 2012

Ο

ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως κόμμα διαμαρτυρίας. Χωρίς να επιθυμεί στην ουσία να κυβερνήσει, εκμεταλλεύεται την αγανάκτηση, τον θυμό των πολιτών προκειμένου να αντιπολιτευτεί με την ίδια ανευθυνότητα:

Δεν στήριξαν καμία μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό σύστημα.

Απέρριψαν το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη του Καλλικράτη, ως «αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση».

Καταψήφισαν το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με το επιχείρημα ότι «το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανέναν δανειολήπτη». Μέχρι σήμερα, 20.000 νοικοκυριά έχουν κάνει αίτηση να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Τάχθηκαν κατά του μητρώου αγροτών και του νέου αγροτικού συνεταιρισμού, που είναι προς το συμφέρον του μικρομεσαίου αγρότη.

Ο

ΣΥΡΙΖΑ παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του αρχηγού του δεν απαντά πειστικά στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Οι αντιφάσεις και οι αμφιταλαντεύσεις διαπερνούν τον πολιτικό του λόγο που παραμένει ακραία καταγγελτικός, ελάχιστα πληροφοριακός και υπέρμετρα δημαγωγικός. Η κατάθεση προτάσεων παραμένει στο επίπεδο της συνθηματολογίας, χωρίς συγκεκριμένες λύσεις, χωρίς εναλλακτικές και χωρίς κοστολόγηση:

«Να απαλλαγούμε από τον βραχνά του χρέους» Δείχνει όμως να μην γνωρίζει τις συνέπειες: ότι θα σημάνει αυτομάτως πτώχευση της χώρας, ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε δάνεια 130 δισ. και ότι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Μια δανειακή σύμβαση, εάν καταγγελθεί ποιον τρομάζει; Ποιον φέρνει σε δύσκολη θέση; Τον δανειστή που δεν θα δώσει τα χρήματα ή τον δανειζόμενο που έχει ζωτική ανάγκη από αυτά;

«Φορολόγηση του πλούτου» Για το 2010, 37 μόνο άνθρωποι δήλωσαν εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ. Η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με τη ρίζα του προβλήματος, που είναι η ελλιπής φορολογική νομοθεσία. Το ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμο το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα,

Εναντιώθηκαν στην ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά, που θα φέρει άμεσα περισσότερο εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.

Η έξοδος από το ευρώ, η οποία, μαζί με τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, συνιστούν τις μόνες αφετηριακές λύσεις για να απαλλαγεί ο τόπος από την τρόικα και τα μνημόνια». Π. Λαφαζάνης με άρθρο στο iskra.gr 6 Ιανουαρίου 2012

Μπλόκαραν τις εκλογές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

που θα ισχύσει για 10 χρόνια και ολοκληρώθηκε μετά από μήνες διαλόγου και εμπεριστατωμένης μελέτης.

«Ασπίδα προστασίας για να βγει η κοινωνία όρθια», Προτείνουν όμως πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, όπως η προστασία και μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έχουν εφαρμοστεί ήδη και έχουν ανακουφίσει χιλιάδες οικογένειες.

«Σταθερή εργασία και αξιοπρεπή μισθό και ασφάλεια» Αλλά δεν διευκρινίζει αν στηρίζει τα προγράμματα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση υφιστάμενων θέσεων, τα προγράμματα αυτεπιστασίας στους δήμους που δημιουργούν 120.000 θέσεις εργασίας και μια σειρά άλλων προγραμμάτων που «τρέχουν» για την κοινωνική εργασία και επιχειρηματικότητα.

«Αναμόρφωση του κράτους»

Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και ακύρωση του Μνημονίου (…) και με τον λαό στους δρόμους να μας υποστηρίζει αφού έχουμε καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο θα πάμε εκεί όπου η χώρα είναι ισότιμη εταίρος, εκεί που είναι πολιτική η διαπραγμάτευση και όχι με τους δευτεροκλασάτους φονφούφουτους, τους υπαλλήλους της τρόικα». Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στο enikos.gr με τον Ν. Χατζηνικολάου, 23 Απριλίου 2012

Ζητώντας μικρούς αδύναμους δήμους και κατάργηση της μεγάλης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.

«Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων» Στη Βουλή όμως καταψήφισε τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, τον θεμέλιο λίθο για να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» Μέσα όμως από τον απεγκλωβισμό μας από διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, μάλιστα ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι φταίει η παρουσία ελληνικών δυνάμεων «κατοχής» στο Αφγανιστάν για το κύμα παράνομων μεταναστών στη χώρα μας.

07

ΣΗ Μ Ε Ι Ο


Περιοδικ ή έκ δο σ η του ΤΟ ΜΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝ ΩΝ Ι Α Σ

ΕΛΛΑΔΑ & ΕΥΡΩΠΗ

ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑϊΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

«

Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα - και το λέω αυτό με κάθε ειλικρίνεια - όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουν το τεράστιο επίτευγμα, την υπηρεσία που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε επίσης ότι το κόμμα ανέλαβε τις ευθύνες του. Αυτό εκτός Ελλάδος όλοι το γνωρίζουν και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το επισημάνω». Martin Schulz μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο

Η δανειακή σύμβαση και γενικότερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κάτι το δυναμικό, είναι ένα γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης. Ξέρουμε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση αυτή, έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το σχέδιο αυτό οδηγεί στο να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης και βεβαίως να ανατρέψουμε τα αρνητικά, ανατρέποντας την ύφεση και ανακόπτοντας την ανεργία.

Στείλτε μήνυμα στο info2012@pasok.gr, στα social media, καλέστε στα 210 3665141, 210 3665631.

@EVenizelos @pasok

08

ΣΗ ΜΕ ΙΟ

Σημείο, τεύχος 1  

Σημείο, τεύχος 1

Σημείο, τεύχος 1  

Σημείο, τεύχος 1