Page 1

NAKKILAN LUKION TIEDOTUSLEHTI Toukokuu 2008


Rehtorin mietteitä Edellisissä tiedotteissa olen alustavasti maininnut tulevasta yhteistyöstä lähiseudun lukioiden kanssa. Nyt on suunitelmissa edetty, ja ensi syksynä yhdeksän lukiota (Harjavalta, Kiukainen, Säkylä, Kankaanpää, Lavia, Pomarkku, Honkajoki, Merikarvia ja Nakkila) ovat yhteistyössä lukiokurssien järjestämisessä. Nakkilan lukio otti varaslähdön video-opetukseen, kun lehtori Anne Laato aloitti opetuksen Kiukaisten lukioon tämän jakson alussa. Äänentoiston ongelmia lukuunottamatta psykologian kurssi on sujunut hämmästyttävän hyvin. Samalla on saatu arvokkaita kokemuksia tulevaisuutta ajatellen. Lukioiden yhteistyön myötä siirrytään samalla mahdollisimman samanlaisiin aikatauluihin. Nakkilan lukiossa tämä tarkoittaa siirtymistä 75 minuutin oppitunteihin. KIERTOTUNTIKAAVIO

klo

ma

ti

ke

to

pe

8.45 - 10.00

1

6

5

6

1

10.15 - 11.30

2

4

3

4

2

11.30 - 12.00

R

U

O

K

A

12.00 - 13.15

4

3

2

5

3

13.30 - 14.45

5

7

1

7

6

8.00 - 8.45

14.45 - 16.00

Useimmat oppitunnit saadaan mahtumaan kello 8.45 ja 14.45 välille. Tiistaisin ja torstaisin on kuitenkin käytössä ns. 7. palkki, jonka kolmas oppitunti järjestetään sopimuksen mukaan. Hyvä paikka tälle kolmannelle tunnille on maanantaisin kello 14.50–16.05. Kaavion ulkopuolella opetetaan mm. liikunnat ja opinto-ohjauksen kurssit. Aikaisemmista 45 minuutin oppitunneista on siirrytty 75 minuutin oppitunteihin mm. Espoossa, Tampereella ja Turussa ja kokemukset ovat olleet pääasiassa positiivisia. Perusteluna on se, että 45 minuutin oppitunti on lukio-opetuksessa liian lyhyt ja perinteinen kaksoistunti eli 90 minuuttia taas liian pitkä. Uudessa järjestelmässä yhtä oppiainetta opetetaan kolme kertaa 75 minuuttia viikossa. Ensimmäisenä lukuvuonna ei kuitenkaan ole tarkoitus lähteä vielä täysimittaiseen videoopetukseen ja erilaisia vaihtoehtoja lähinnä kokeillaan. Tarkoituksena on toki tulevaisuudessakin opettaa kaikki pakolliset kurssit omassa koulussa ja video-opetuksen kautta lähinnä laajentaa kurssivalikoimaa.


Nakkilan lukion erityispiirteenä on lisäksi se, että erityisesti abiturienteille pyritään ensi syksystä alkaen saamaan mahdollisimman kattava syventävien kurssien valintamahdollisuus myös muualta hankitun verkko-opetuksen avulla. Jo tällä hetkellä kaksi junioria opiskelee fysiikkaa Isoverstas-nimisessä verkkokoulussa. Verkkokoulu löytyy osoitteesta: http://www.isoverstas.fi/, ja sen varsin laaja kurssitarjonta osoitteesta: http://tinyurl.com/3f3oyz. Opiskelijan on siis syksyllä mahdollista aloittaa opiskelu myös Isoverstaan kautta, mikäli omasta tarjottimesta ei löydy perusteltua mahdollisuutta opiskeluun eikä ko. kurssia ole mahdollista suorittaa myöskään video-opetuksen avulla lähiseudun lukioissa. Isoverstaan kautta opiskeleville pyritään tarjoamaan myös tukiopetusta omassa koulussa, jolloin kynnys etäopiskeluun toivottavasti madaltuu. Ensi lukuvuoden muutokset saattavat hankaloittaa muutamia kurssivalintoja ja uusiin oppitunteihin totuttautuminenkin vaatii aikansa niin opettajilta kuin opiskelijoiltakin. Varmaa on myös se, että videolla tai verkon avulla tapahtuva opiskelu tuntuu aluksi suhteettoman vaikealta. Menestyminen vaatii aivan uudenlaista itsekuria ja omaa aktiivista otetta opiskeluun. Toisaalta yllä mainitut muutokset mahdollistavat myös tulevaisuudessa Nakkilan lukiolle erinomaiset mahdollisuudet tarjota opiskelijoille laaja kurssitarjotin. Samalla opiskelijat tottuvat myöhemmissä opiskeluvaiheissa varmasti esille tulevaan etäopiskeluun ja saavat itsevarmuutta ja kokemusta vastata tulevaisuuden haasteisin. Pasi Rantala rehtori

Etäopetuksen uutuutta kuvaa se, että terminologia ei ole täysin vakiintunutta. Yleensä puhutaan etä- verkko- virtuaali- tai video-opetuksesta, mutta asiasisältö voi vaihdella sekä puhujasta että asiayhteydestä riippuen.

Oppimisalustalla tarkoitetaan internetissä olevaa yleensä salasanalla suojattua opiskelijoiden ja opettajien yhteistä sivustoa, jota käytetään esimerkiksi tehtävien palauttamiseen ja kurssilaisten yhteydenpitoon.

Nakkilan lukiossa on käytössä Peda.net ja Moodle -nimiset oppimisalustat.

Verkko-opetusta kaikille lukiolle maksua vastaan tarjoavat Suomessa mm. Satakunnan etälukio, Isoverkosto Keski-Suomessa ja Lukioiden virtuaaliverkosto.

Minä olen taivas ja maa, josta elämä itse henkensä saa. Minä olen päivä ja yö, joista kumpikin aina toisensa syö. Minä olen ruumis ja mieli, jotka aika lopulta tyhjyyteen nieli. Kuka minä olen? Juniori Matti Syrjänen, 2008.


TÄLLÄI SE O Lukiolaisten Vappurieha urheilukeskuksen kentällä keskiviikkona 30.4. klo 12-> Tarjolla munkkeja ja simaa! Torstai 1.5. on vappu ja helatorstai. Perjantai 2.5. on vapaapäivä. Arkkitehtuurikurssi kokoontuu 5.5.2008 kello 9.40 - 11.10. Perjantaina 9.5. Hi4-kurssin opintoretki Satakunnan Museoon. Perjantaina 9.5. PS2-kurssilaiset (puolet ryhmästä) vierailevat päiväkoti Kuperkeikassa klo 13.45 - 15.15. Vierailun aiheena erityisesti leikin merkitys lapsen kehitykselle. Toinen puoli ryhmästä vierailee päiväkodissa tiistaina 13.5. klo 8.00 - 9.30. Yrittäjävierailu Minusta tuli yrittäjä - miten ja millainen? YH2-ryhmälle 13.5. klo 14.40 -15.30. Yrittäjävierailu Yrityksemme liiketoimintamalli on... YH2-ryhmälle keskiviikkona 14.5. klo 10.30 - 11.15. Tj. Harri Höglund, Lardella Oy. Yrittäjävierailu Yksin ei pärjää . Yritysten verkostoituminen ja kansainvälistyminen YH2ryhmälle torstaina 15.5. klo 9.40 - 11.00. PS5-kurssilaisten vierailu Ulvilaan Satakunnan erityishuoltopiiriin (Antinkartano) maanantaina 19.5. klo 9.30 - 11.30. Ilmaisutaidon ryhmä esittää satunäytelmän Kuninkaantyttären siivet viikolla 21. 5. jakson koeviikko 22.5. - 29.5. Kokeiden palautus perjantaina 30.5. Kevätjuhla ja lakkiaiset lauantaina 31.5.2008 kello 11.00.

kuva:www.masicompany.com/.../ ylakit/suomruot.jpg

http://www.nakkila.fi/koulut/lukio

Toukokuu 2008  
Advertisement