Page 1

Hellenic Post S PO

ES

X+7 Ταχ. Γραφείο ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Αριθμός Άδειας 16998

S S P OS

RE

PR

P ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ

ST

T

ΚΩΔ. ΕΝΤΥΠΟΥ: 03 - 4665

● Γραφεία: ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ 3-5, ΜΟΣΧΑΤΟ, Τ.Κ. 183 46 Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2013 ● ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555 ● Αριθ. Φύλλου: 113 ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

 23η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 (σελ. 7)  Αληθινά περιστατικά έξόντωσης ΑμεΑ (σελ. 6)  Επίκαιρες φορολογικές διατάξεις για τα ΑμεΑ (σελ. 12-13)  Σημαντικές παρεμβάσεις του Συνδέσμου μας, για τη βελτίωση των ανάλγητων μέτρων σε βάρος των ΑμεΑ και ειδικότερα των βαριά Κινητικά Αναπήρων (σελ. 16-17) 15-16)  Σύντομες ειδήσεις που αφορούν τα ΑμεΑ (σελ. 24-27)


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» ● Αρ. φύλλου 113 ● Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2013 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελ. 3-4 Φίλες & Φίλοι ● ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – Σ ΧΟΛΙΑ Σελ. 6-7 Περιπτώσεις βάρβαρης αναλγησίας από την κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου – Πρόσκληση στην 23η Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου μας Σελ. 8-9 Έργα και ημέρες του ΕΟΠΥΥ ΕΟΠΥΥ και υγεία. Ζοφερή η κατάσταση στα Σελ. 10-11 Νοσοκομεία του ΕΣΥ Πρόσφατες σημαντικές θεσμικές διατάξεις Σελ. 12-13 που μας αφορούν Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια στις μεΣελ. 14 τεγγραφές των φοιτητών. Τι ισχύει για τους αναπήρους; Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Αίτηση, δικαιούχοι Σελ. 15 και δικαιολογητικά ● ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ Έγγραφο στον Υπουργό Οικονομικών για παΣελ. 16 ρέμβαση, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ Σελ. 17 Έγγραφο στον Υπουργό Οικονομικών για τα τελωνεία Σελ. 18-19 Επισημάνσεις και προτάσεις στο τελικό σχέδιο του ΕΟΠΥΥ και του Κανονισμού του ΕΚΠΥ Σελ. 20-21 Ρεπορτάζ από την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συνδέσμου μας ● ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ Σελ. 22-23 Απόκριες – Καρναβάλι, του Σπύρου Σταυριανόπουλου Σελ. 24-27 Επίκαιρες σύντομες ειδήσεις με μεγάλο βάθος Σελ. 34-35 Περιηγήσεις σε χώρους και τόπους, του Τάσου Μερκούρη ● ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Σελ. 28-29 Τραυματισμοί στο κεφάλι Τραυματισμοί στον αυχένα και τη σπονδυΣελ. 30-31 λική στήλη

● ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Σελ. 32 Γυναίκα με τετραπληγία κινεί ρομποτικό χέρι με τη σκέψη της ● ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ Σελ. 36-37 Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος – Ο διάσημος Ηπειρώτης Δάσκαλος, της Τασσώς Γαΐλα Σελ. 38 Προμηθέας – Επιμηθέας 2 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Το τρίπτυχο μήνυμα του ΣΩΜΑΤΕΙΟY ΜΑΣ ● ΜΑΘ Ε τις δυνατότητές σου ● Δ ΕΙΞ Ε τις ικανότητές σου ● ΑΞ ΙΩ ΣΕ την ισότιμη συμμετοχή σου Ιδιοκτησία: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣYΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Γραφεία: Δημητσάνης 3-5 Μοσχάτο, Τ.Κ. 183 46 Tηλ.: (210) 48.32.564 Fax: (210) 48.33.555 e-mail: info@pasipka.gr web: www.pasipka.gr Κωδ. Εντύπου: 4665

Εκδότης: Διοικητικό Συμβούλιο Συντακτική Επιτροπή: Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Ταμίας: Ειδική Γραμματέας: Υπ. Δημ. Σχέσεων: Κοσμήτορας: Βοηθός Ταμία: Μέλος:

ΜΟΥΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΦΙΝΑΚΟΥ-ΚΑΤΣΙΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΣΤΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΖΙΤΖΙΚΑ ΜΟΪΡΑ ΚΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΗ ΚΟΡΙΝΑ

Ετήσιες Συνδρομές: ● Μέλη Συνδέσμου & Φίλους: Διατίθεται Δωρεάν και Συντηρείται από Προαιρετικές Συνδρομές - Δωρεές ● Οργανισμοί: 50 €

● ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - Ταχυδρομικές Επιταγές

Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Δημητσάνης 3 - 5, Τ.Κ. 183 46 Μοσχάτο

● ΕΚΔΟΣΕΙΣ -ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

OFFSET ΔΕΡΒΗ Α.Ε.Β.Ε. Οδός Ελαιώνος 13, θέση Μπούρα, Σπάτα Τηλ. (210) 34.70.860, (210) 34.65.427 e-mail: info@wprint.gr, site: www.wPrint.gr


ΕDITORIAL

Άλλοι τα φάγανε… και άλλοι πληρώνουν Φίλες και Φίλοι,

Έ

χουμε πολλές φορές καταγγείλει, ως πηγή και πυρήνα της βάναυσης και απάνθρωπης μεταχείρισης που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία (Α.με.Α) από την πολιτεία και τους προνοιακούς φορείς της, την κακοδιοίκηση, την κακοδιαχείριση και την αχαλίνωτη διαφθορά των υπηρεσιών των ασφαλιστικών τους (μας) οργανισμών – τα ασφαλιστικά τους ταμεία!!.

• Το προκλητικά ανεξέλεγκτο «πάρτι» των Διοικητικών Υπηρεσιών – κυρίως του ΙΚΑ – με τις «κυρίες στην Καλλιθέα», και στα «Πατήσια», που είχαν στήσει «βιομηχανική πυραμίδα», με τους πεθαμένους – μαϊμού συνταξιούχους και όχι μόνο.

Έχουμε μάλιστα καταγγείλει ότι ο υφιστάμενος βαθμός βαρβαρότητος τους, έχει πλέον επιπτώσεις, όχι μόνο στην ποιότητα της διαβίωσής και της αξιοπρέπειάς τους, αλλά και στην ίδια την υγεία τους και τη ζωή τους, χωρίς δική τους ευθύνη!

− Συγκεκριμένα, έχουμε καταγγείλει, ότι η ανεπάρκεια των εσόδων τους, κυρίως στο ΙΚΑ και τον ΟΠΑΔ – που επικαλούνται– οφείλεται:

• Στην σκανδαλώδη έλλειψη καταβολής των «εργοδοτικών εισφορών, των διάφορων οργανισμών του Δημοσίου», που αφορούν περίπου τα 2/5 όλων των εισφορών τους, και • Στα 15 δις ευρώ, απώλειας από την αναξιοποίηση της κτιριακής περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, που μειώνουν δραματικά τα έσοδα των οργανισμών!!.

− Επίσης, η εξίσου σκανδαλώδης αύξηση των εξόδων τους – δαπανών, οφείλεται:

• Στην παράνομη διάθεση των αποθεματικών τους, για την αγορά «τοξικών ομολόγων», • Τις άπειρες μίζες, για την αγορά υλικών και παντός είδους προμήθειες που – πολλές εξ’ αυτών κατέληγαν και στα Κυβερνητικά συρτάρια!!

• Τους γιατρούς των υγειονομικών επιτροπών, υπαλλήλους του ΙΚΑ, που είχαν στήσει τη δική τους βιοτεχνία, με τους «αναπήρους μαϊμού», που δρούσαν ανεξέλεγκτα, ως φυσικοί αυτουργοί, με ηθικούς αυτουργούς, τους κομματικούς παράγοντες, για τα περίφημα ατομικά και κομματικά «ψηφαλάκια». − Πράγματι, έτσι δρούσαν επί χρόνια. Δηλαδή σε βάρος του Ελληνικού λαού, «δανειζόμενοι από το αύριο και το μέλλον των παιδιών μας».

− Σήμερα, με «φτιασιδώματα» επιχειρούν να αποκρύψουν

την «πραγματική θέση» των ασφαλιστικών τους οργανισμών, που οι «διορισμένες… Διοικήσεις τους», εκ δόλου ή ανικανότητα τα οδήγησαν σε δεινή ζημιογόνα θέση και την παρουσιάζουν ως συνήθη πρακτική των σύγχρονων οικονομικών μεγεθών (βλέπε: Λεφτά υπάρχουν).

− Αλλά, όταν έσκασε η «φούσκα» και οι δανειστές μας ζητούσαν να πουλήσουμε μέχρι … την Ακρόπολη για να τους ξεχρεώσουμε, οι άμεσα ή έμμεσα υπόλογοι και υπεύθυνοι της θέσης των ασφαλιστικών μας ταμείων, φρόντισαν να μεταβιβάσουν την ευθύνη τους (φοβούμενοι είτε τον Κορυδαλλό, είτε τη μη συνέχιση συμμετοχής τους στο «πάρτυ») σε κάποιο αδύνατο κρίκο, αναζητούντες μια νέα «Ιφιγένεια».

− Εύκολα και με επιτυχία «ανακάλυψαν» τους ανάπηρους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ, θα διεξαχθεί την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013 και ώρα 10 πρωινή, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας, Δημητσάνης 3-5 Μοσχάτο. (Πλήρες πρόγραμμα στη σελ. 7). Δεν πρέπει να λείψει κανείς, γιατί σήμερα η θέση των αναπήρων είναι ζοφερή και οι Συλλογικές αποφάσεις του Συνδέσμου μας είναι καθοριστικές για το αύριο όλων των συναδέλφων, Κινητικά Αναπήρων. Το Δ.Σ. ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 3


μαϊμού, ως κύριους υπόλογους, για τη ζημιογόνα θέση των ασφαλιστικών οργανισμών της χώρας – κυρίως στο ΙΚΑ.

σεις της Χώρας μας, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. «για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ΑμεΑ», τα ΚΕΠΑ μετετράπησαν:

− Άρχισαν τα ανέκδοτα και συνεχίστηκε με τη μαζική

… Σε μήτρα παραγωγής κοινωνικής εξαθλίωσης, φτώχιας και εξοβελισμό των ΑμεΑ από τον κοινωνικό ιστό, με επικείμενο κίνδυνο, την περιθωριοποίηση τους και λόγω της έλλειψης νοσηλευτικής – φαρμακευτικής φροντίδας τους, την απειλή της Υγείας τους, ακόμη και της ίδιας της ζωής τους!!

στοχοποίηση κάθε ανάπηρου… ως εν δυνάμει μαϊμού και ολοκληρώθηκε με το «μαζί τα φάγαμε»!!

− Έτσι όλοι ξέχασαν τις πραγματικές αιτίες των μειωμένων

κατά 50% εσόδων, όλοι ξέχασαν τα τοξικά ομόλογα, τις δεκάδες μίζες, τις πυραμίδες με τους πεθαμένους συνταξιούχους και ΟΛΟΙ μη εξαιρουμένων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, είδαν… τουλάχιστον με ανεκτικότητα ως σχεδόν «δίκαια» την ανάλγητη περικοπή στους μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και την περικοπή έως και 50% στα μηχανήματα και βοηθήματα αποκατάστασης μας!! (αναπηρικά μηχανήματα, τεχνητά μέλη, κ.τλ.).

− Επίσης υπήρξε «κατανόηση» ακόμα και στο κούρεμα

Δηλαδή, βαδίζουν στο δρόμο που χάραξε το ΙΚΑ...

«Θυμίζουμε την απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ ότι δεν θα χορηγεί θεραπευτικά υποδήματα στους διαβητικούς, «γιατί ο ακρωτηριασμός έχει μικρότερο κόστος»! Αυτό αρκεί για να κατανοήσουμε το μέγεθος της προστασίας μας από τους «διεφθαρμένους» ασφαλιστικούς φορείς μας!» Έτσι, φτάσαμε, σε απόπειρες αυτοκτονίας, αιτήματα ευθανασίας κτλ, όπως θα δείτε στις σελίδες 6 και 7.

μας, από την επαρκή νοσηλευτική και φαρμακευτική μας φροντίδα!!.

− Έχουμε σχολιάσει κατ’ επανάληψη – σε προηγούμενα

Σημ: Τις μεθόδους αυτές τις ξεκίνησε το ΙΚΑ (ως σημαιοφόρος της διαφθοράς και της αναλγησίας) και τις συνέχισε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που η συγκρότησή του θα ήταν επωφελής…. αν…

− Σήμερα ακόμη και για τις περιπτώσεις αποφάσεων ισο-

Αν είχε συγκροτηθεί από μη «ζημιογόνους ασφαλιστικούς οργανισμούς». Αλλά όταν συγκροτείται από ζημιογόνους οργανισμούς είναι απολύτως βέβαιο, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καταστεί «πολλαπλά ζημιογόνος», δηλαδή τόσο σε οικονομικά μεγέθη, όσο και σε ποιοτικά – ιατρικά, μεγέθη. Πράγματι, ο νέος Διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Παπαγεωργόπουλος, πρόσφατα δηλώνει ότι: «Έπρεπε να πάρουμε από τους οργανισμούς μας 300 εκατομμύρια ευρώ, και πήραμε 122 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι αναγκαστήκαμε να ξαναζητήσουμε από το Υπουργείο Οικονομικών (δηλ. τον Έλληνα φορολογούμενο) 180 εκατομμύρια ευρώ!!!!». Μα αυτά δεν έκανε και το ΙΚΑ και ο ΟΠΑΔ; Τότε τι άλλαξε;…

− Γι' αυτό αποφάσισαν –οι υπόλογοι– δραστικότερα

μέτρα, άμεσης απόδοσης. Τώρα, τους στοχοποίησαν και υπέδειξαν (Δεν απέδειξαν!!), ότι ο «γαγγραινώδης ιστός», των ασφαλιστικών ταμείων είναι τα Άτομα με Αναπηρία, όλα γίνονται ευκολότερα!

− Γιατί πλέον γίνεται φανερό, ότι απαιτείται ο ακρωτηρια-

σμός, για την αποβολή του μολυσματικού ιστού, δηλαδή των ΑμεΑ, προκειμένου να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο!!!

− Το σκηνικό του «χαλκείου» στήθηκε καλά και στερεά. − Βάλανε και ως πρωταγωνιστή τα «προκρούστεια ΚΕΠΑ με φονικά εργαλεία τους Κανονισμούς των ΚΕΒΑ»!!, και το έργο, ξεκίνησε με την «προγραμματισμένη δράση του».

− Έτσι αντί τα ΚΕΠΑ να μεταβληθούν σε μια δίκαιη κρη-

σάρα αποβολής των αναπήρων μαϊμού και δείκτη προστασίας για την πολύπαθη κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ, και να εφαρμοστούν οι Διεθνείς Συμβάσεις – Υποχρεώ-

4 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

τεύχη μας – τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, ως ανεπαρκή και εξοντωτική για τα ΑμεΑ, αφού σήμερα έχουν συσσωρευτεί 60.000 ΑμεΑ στις λίστες αναμονής τους. βίου διαρκείας με Π.Α. άνω των 80% επανεξετάζονται σε αντίθεση με όσα ορίζουν:

α). Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας Φ 80000/οικ. 30002/1896/14-12-2011 (Υπ. Κουτρουμάνης) και β). Η Εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών ΠΟΛ 1121/15-5-2012, παργ. 15 (Αν. Υπουργός Π. Οικονόμου)!! Οι οποίες καθορίζουν τη μη επανεξέταση από τα ΚΕΠΑ για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

− Δυστυχώς όμως, ο Νέος Φορολογικός Νόμος 4110/2013,

είναι γεμάτος με διατάξεις προσκόμισης ΝΕΩΝ αποφάσεων ΜΟΝΟ από τα ΚΕΠΑ, για κάθε διεκδίκηση ευεργετικής διάταξης υπέρ των ΑμεΑ.

− Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι, από 60.000 ΑμεΑ, σε λίγους μήνες θα βρίσκονται 120.000 ΑμεΑ, στις Νέες λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ!!!

− Το τραγικό δε είναι, ότι σε κάθε εξέταση, τα ΑμεΑ αντι-

μετωπίζονται ως «ανάπηροι μαϊμού», και όχι ως πραγματικοί ανάπηροι, που καλούνται να επαληθεύσουν την αναπηρία τους!

− Στις επόμενες σελίδες, θα δημοσιοποιήσουμε μερικά (ενδεικτικά) ανάλογα περιστατικά αναλγησίας των ΚΕΠΑ, που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις Αρχές της Στρατηγικής της Ε.Ε. 2010 – 2020, που ορίζει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ, για τα δικαιώματα των ΑμεΑ – που επικυρώθηκε πρόσφατα στη Βουλή, με το Ν. 4074/11-4-2012.

• Γι' αυτό εμείς πιστεύουμε ότι η μόνη προστασία μας, είναι πλέον η προσφυγή μας στην Ευρωβουλή.

• Επίσης πιστεύουμε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε

επιβάλλεται η έμπρακτη ενότητα του αναπηρικού κινήματος, με την ελληνική κοινωνία!. Το Δ.Σ.


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια «Δεν φταίω εγώ… δεν φταις εσύ… φταίει ο Χατζηπετρής… και τα ΑμεΑ»

Περιπτώσεις βάρβαρης αναλγησίας από την κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου Ρόδος, 1 Νοεμβρίου 2011

Θέμα: Ευθανασία

Ο

νομάζομαι Καθολική Τσακίρη. Πάσχω από τη μοναδικά ύπουλη και ανίατη νόσο, την Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση, μια πάθηση που δεν εξετάζει ηλικία, φύλο ή άλλους παράγοντες προκειμένου να εμφανιστεί. Σταδιακά παραλύει ολοκληρωτικά ο οργανισμός, με αποτέλεσμα την γαστροστομία για διατροφή και την μηχανική υποστήριξη για αναπνοή. Η έκβαση της νόσου είναι ο θάνατος. Μέχρι τη λυτρωτική αυτή στιγμή όμως, ο ασθενής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αυτοσυντηρείται. Έχει 100% αναπηρία. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ασθενής χρειάζεται νοσηλευτική βοήθεια και μηχανική υποστήριξη κάθε στιγμή. Στο κράτος, κοιτίδα πολιτισμού, που ζούμε, η πολιτεία λειτουργεί ως εξής: Η μόνιμη διασωλήνωση με τραχειοστομία στοιχίζει περίπου 1.000 € μηνιαίως. Ο ΟΠΑΔ ΤΥΔΚΥ στη Ρόδο, μου οφείλει από το 2010 έως και σήμερα, 33.025 €. Δεν υπάρχει στελέχωση προσωπικού στη συγκεκριμένη υπηρεσία προκειμένου να υπογράφει τα εντάλματα πληρωμών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη λαμβάνω φάρμακα από 1η Σεπτέμβρη και βέβαια να μην μπορώ να ανταπεξέλθω στα έξοδα της μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης. Επιπλέον, απορρίφθηκα από την ΕΕΤΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ως μη επιλέξιμη δικαιούχος για το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ροδίων. Απόλυτα παράλυτη και διασωληνωμένη, η μόνη μου πλέον

Προς: Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κοιν.: Π ρωθυπουργό Υπουργό Υγείας Σύλλογο Ασθενών ALS ΕΣΑΜΕΑ & Φορείς ΑμεΑ σκέψη ήταν και είναι η αξιοπρεπής μου πορεία προς τον επερχόμενο θάνατο. Δυστυχώς, το κράτος δικαίου και πρόνοιας που έχω υπηρετήσει και ζω, με απαξίωσε. Με παραπέταξε χωρίς φάρμακα, χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς καν τα απαραίτητα για να μπορώ να αναπνέω όσο καιρό μου απομένει. Δεν έχω πλέον καμία προσμονή. Μια ελπίδα έχω μόνο: Να μην με αφήσετε άλλο έτσι να υποφέρω. Αφού σας είμαι βάρος, αφού σαν ανθρώπινη οντότητα δεν θέλετε πλέον να υπάρχω, δημιουργήστε, φτιάξτε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να έχω δικαίωμα στο θάνατο. Να μπορεί ο γιατρός να μου σβήσει το μηχάνημα. Να τελειώσω έτσι, ήρεμα με όση αξιοπρέπεια μου έχετε αφήσει. Να’ στε σίγουροι ΚΥΡΙΟΙ, αν λειτουργούσαν έστω λίγο τα χέρια μου, θα τράβαγα μόνη μου την πρίζα. Δυστυχώς, κανείς δεν παίρνει την απόφαση να την βγάλει για μένα. Και μην ξεχνάτε, η πάθηση που χτύπησε ανελέητα εμένα δεν κάνει διακρίσεις σε πλούσιους ή φτωχούς, απλούς πολίτες ή Πρωθυπουργούς. Χτυπά το ίδιο ανελέητα με την ίδια δυστυχώς κατάληξη: Την απόλυτη ακινησία, που την βιώνεις έχοντας πνευματική διαύγεια. Με απογοήτευση, Καθολική Τσακίρη Μια μελλοθάνατη μητέρα 3 ανήλικων παιδιών, που απλά ήταν άτυχη στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής της.

Χαίρε άθλιο κράτος, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν… (Γράφει η Καθολική Τσακίρη)

Χ

Ρόδος, 29/3/2012

αίρε άθλιο κράτος οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν. Σήμερα μου έστειλες να πληρώσω 660 € σε εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης 33180 € όπως το λες. Με ανάγκασες να ζω ανάπηρη, τραχειοστομημένη, διασωληνωμένη, χωρίς να ενδιαφερθείς για τα αναλώσιμα και την 24ωρη περίθαλψη που χρειάζομαι καθημερινά. Κατανοώ πως είσαι στριμωγμένο οικονομικά, τα δανεικά πρέπει να επιστραφούν. Γι’ αυτό και εγώ έγραψα στον παππού που έχουμε για πρόεδρο δημοκρατίας και στον τσαχπίνη Υπουργό Υγείας να επιτραπεί στους γιατρούς να σταματήσουν τη μηχανική υποστήριξη. Εσύ ούτε αξιώθηκες να απαντήσεις, μάλλον κάνεις οικονομία και στο χαρτί, φτωχό μου εσύ! Σε υπηρέτησα 20 χρόνια πιστά, γέννησα 3 ελληνόπουλα, τελευταία δανείστηκα για να βάλω φωτοβολταϊκά βοηθώντας παράλληλα και σένα να απεξαρτητοποιηθείς μια σταλιά από τις εισαγωγές πετρελαίου. Ξέρω ότι δεν είχες ούτε έχεις τσίπα επάνω σου. Γι’ αυτό και εγώ σου κηρύττω τον πόλεμο, όπλο μου μόνο δύο μάτια που με βοηθούν να γράφω. Ένα κράτος που σε περιόδους κρίσης όπως ο σωστός καπετάνιος, δεν κοιτά πρώτα όταν βυθίζεται το πλοίο να σώσει τους αδύνατους, έχει χρεοκοπήσει κοινωνικά και ηθικά. Χαίρε λοιπόν και στον αγύριστο να πας. Καθολική Τσακίρη

6 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια Για τη διακοπή προνοιακού επιδόματος από τα ΚΕΠΑ απειλούσε να αυτοκτονήσει 35χρονη κωφή

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

23η Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση των Τακτικών μελών του Συνδέσμου μας – Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013, ώρα 10:00 π.μ. – Αγαπητοί Συνάδελφοι, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, σύμφωνα με ομόφωνη απόφασή του και τις καταστατικές του υποχρεώσεις

Η

απόγνωση από τη διακοπή του προνοιακού επιδόματος ήταν η αιτία που ανέβασε την 35χρονη κωφάλαλη γυναίκα στο «Πεντάκυκλο», το γλυπτό που κοσμεί την πλατεία Ομονοίας, από το οποίο απειλούσε να πέσει στο κενό. Η 35χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών ήταν δικαιούχος προνοιακού επιδόματος, που όμως το τελευταίο διάστημα έχει διακοπεί εν’ όψει της πιστοποίησης της αναπηρίας της εκ νέου από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε μετά τη διαπίστωση ότι εκατοντάδες δικαιούχοι – μαϊμού εισέπρατταν τα επιδόματα. Όμως, αυτό έχει μπλοκάρει την πληρωμή και στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έχουν άλλους πόρους επιβίωσης. Σε ένα από τα σημειώματα που έριξε στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες οι οποίοι επιχειρούσαν να τη μεταπείσουν, η 35χρονη έδωσε το τηλέφωνο της μητέρας της που έσπευσε στην Ομόνοια μαζί με τον Κωνσταντίνο Γαργάλη, πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Ύστερα από περίπου 2 ώρες διαπραγματεύσεων, η γυναίκα πείσθηκε να μην πραγματοποιήσει την απειλή της. Δυστυχώς, δεν είναι η μόνη.

Σας προσκαλεί Να συμμετέχετε ενεργά στην 23η ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013 και ώρα 9:30’ έως 12:00’, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας, Δημητσάνης 3 – 5, στο Μοσχάτο, στον 1ο όροφο, τηλ.210-48.32.564, Fax: 210-48.33.555. Η Γενική Συνέλευση, αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Συνδέσμου μας, οι δε αποφάσεις που παίρνονται στη Γενική Συνέλευση αφορούν όλα τα μέλη και κατευθύνουν τη δράση του φορέα μας. Είναι φανερό ότι η μαζική συμμετοχή των μελών μας στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, είναι αναγκαία, ώστε όλοι μαζί να χαράξουμε την πορεία του Συνδέσμου μας, για τον επόμενο χρόνο. Το πρόγραμμα των εργασιών της Γ.Σ. και η Ημερήσια Διάταξη, σύμφωνα με το άρθρο 37 του καταστατικού μας έχει ως ακολούθως:  Ώρα 9:30’ π.μ. : Εγγραφές, Ταμειακή Ενημέρωση  Ώρα 10:00’ – 12:00’: Ανάδειξη προεδρείου και έναρξη εργασιών Γενικής Συνέλευσης με θέματα: 1. Λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου για την όλη δράση του, κατά το διαρρεύσαν έτος και ψηφοφορία των πεπραγμένων του. 2. Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, για την οικονομική διαχείριση από 1-1-2007, έως 31-12-2007 και ψηφοφορία για την έγκριση αυτής. 3. Κατάθεση οικονομικού απολογισμού για το έτος 2006 και ψηφοφορία για την έγκριση αυτού. 4. Κατάθεση οικονομικού προϋπολογισμού για το έτος 2007 και ψηφοφορία για την έγκριση αυτού. 5. Προτάσεις μελών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η Γ.Σ. θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 7 Απριλίου 2008, στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα και με αυτά τα θέματα. Αγαπητοί Συνάδελφοι, Στο κάλεσμα αυτό του Συνδέσμου μας, πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες. Κανείς δεν περισσεύει. Άλλωστε, τίποτα δεν πρέπει να γίνεται για μας, χωρίς εμάς, δηλαδή τη δική μας συμμετοχή! Για το Δ.Σ.

Αδιάψευστο δείγμα εξόντωσης των ΑμεΑ, μας δίνει η γραπτή απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ Αθήνα 5/8/2010 Αρ. Πρωτ.: Π09/3/254

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...

«Επειδή ο ακρωτηριασμός του ποδιού, είναι αναπόφευκτος, μετά από 1-2 χρόνια και το κόστος είναι μικρότερο από τα θεραπευτικά υποδήματα (διαβητικών), το ίδρυμα ΔΕΝ χορηγεί το συγκεκριμένο είδος». Ακριβές Αντίγραφο Η προϊσταμένη του τμήματος Χάρου Μαρία (Η απόφαση αυτή μιλάει από μόνη της)

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 7


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Έργα και ημέρες του ΕΟΠΥΥ Έρχονται 80 μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ

Ο

ύτε ένα, ούτε δύο, αλλά 80 μέτρα έχει έτοιμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ. Όπως σημείωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη του, από τον επόμενο κιόλας μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «αλλαγής πλεύσης» του οργανισμού, ο αρχικός σχεδιασμός του οποίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, παρουσίαζε αδυναμίες στο κομμάτι των εσόδων, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί όπως πρέπει.

«Θα γίνει προσπάθεια για περιστολή των εξόδων του ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να θίγεται ο πυρήνας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους. Ο ΕΟΠΥΥ είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα μας και για αυτό το λόγο έχει τη δύναμη να διαπραγματευτεί» επεσήμανε ο Μάριος Σαλμάς, επαναλαμβάνοντας πως θα περιοριστεί το κέρδος των παροχών υγείας που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό. «Όποιος δεν θέλει, δεν συμβάλλεται» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ξεκινά η υπογραφή των συμβάσεων που εκκρεμούν εδώ και καιρό με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας άφησε ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σε περίπτωση που τα μέτρα που θα ληφθούν για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης (60 στον αριθμό) δεν αποδώσουν. «Δεν το έχω στο τραπέζι προς το παρόν» τόνισε.

Εντολή για καταβολή ποσών για αναπηρικά αμαξίδια σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ε

ντολή να αποδοθεί άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ σε 500.000 ασφαλισμένους το ποσό των 8 εκατ. ευρώ, το οποίο τους οφείλεται για είδη που προμηθεύτηκαν (αναπηρικά αμαξίδια κ.ά.), έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το ΕΣΥ, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι ο ΕΟΠΠΥ είναι έτοιμος να καταβάλλει τις οφειλές αυτές και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Οργανισμού τού ζήτησε να πληρώσει αμέσως. Ο υπουργός Υγείας έκανε επίσης ειδική αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να μειωθούν οι δαπάνες, τονίζοντας πως θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του ΕΟΠΥΥ και πρόσθεσε πως ήδη έχει αναπέμψει προς επανεξέταση όλες τις αποφάσεις για τις ακριβές εξετάσεις που γίνονται στα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα. Δεν είναι δυνατό να κοστίζει εξέταση 12.500 ευρώ, είπε, επισημαίνοντας ότι σε μία των περιπτώσεων επιτεύχθηκε μείωση της ίδιας εξέτασης στο ποσό των 6.500 ευρώ. Γι’ αυτό πάλι δεν υπογράφει αν δεν μειωθούν οι τιμές. Ζήτησε τέλος από όλους να είναι προσεκτικοί στις αναφορές τους σε θέματα της Υγείας εξηγώντας πως όταν δημιουργούνται εντυπώσεις και ξεσηκώνεται η κοινωνία η κατάσταση οδηγείται προς άναρχες συμπεριφορές. «Αν μεταδίδεται ότι δεν υπάρχει φάρμακο, οι συνταγές θα φτάσουν τις 600.000 σε μία μέρα», παρατήρησε, προσθέτοντας πως τον Ιούλιο η συνταγογράφηση έφτασε τις 4 εκατ. συνταγές για να επισημάνει πως πρέπει όλοι να αναλογιστούν το μέτρο της ευθύνης τους.

8 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια Πρόσληψη 400 γιατρών στα Κ.Ε.Π.Α.

Η

επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 400 γιατρών, οι οποίοι θα ασχοληθούν αποκλειστικά στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη, Χρ. Πρωτόπαπα και Σ. Κεδίκογλου. Παράλληλα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι θα φέρουν τροπολογία προς ψήφιση, με την οποία, μέχρι να ενταχθούν οι γιατροί στο σύστημα και να ομαλοποιηθεί οριστικά η κατάσταση, για τις περιπτώσεις που έχουμε λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και σημειώνεται καθυστέρηση στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ χωρίς υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, θα χορηγείται κανονικά η σύνταξή του έως ότου κριθεί. Τέλος ζητήθηκε να επικαιροποιηθεί και να διευρυνθεί ο κατάλογος για τις χρόνιες ασθένειες που δεν χρειάζεται επανεξέταση.

Χωρίς πίστωση οι φυσικοθεραπείες για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Α

ναστέλλουν τις συμβάσεις τους οι φυσικοθεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ, από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και θα χρεώνουν κανονικά τις φυσικοθεραπείες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Όπως ανακοίνωσε ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών, από τις 3 Δεκεμβρίου 2012, θα εκτελούν κανονικά τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων εκδίδοντας όμως δελτίο παροχής υπηρεσιών στο όνομα του ασφαλισμένου το οποίο θα πρέπει να εξοφλεί. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος αφού έχει πληρώσει για τις φυσικοθεραπείες θα διεκδικεί τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει από τον Ιούνιο τις οφειλές του προς τους φυσικοθεραπευτές έως και σήμερα.

«Σοβαρές» οι επιπτώσεις της κρίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με πρώτους τα ΑμεΑ

Η

οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συμπεραίνει, με δημόσια παρέμβαση του, ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουιζνιεκς.

Ο επίτροπος διαπιστώνει ότι πολλές εθνικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν αναγκασθεί είτε να κλείσουν τα γραφεία τους είτε να υπολειτουργούν, λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς τους, ως αποτέλεσμα των γενικότερων περικοπών και της πολιτικής λιτότητας. Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχουν περικοπεί οι προϋπολογισμοί των εθνικών επιτροπών ή έχει μειωθεί το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη γενικευμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αυτών των χωρών. Οι καταγγελίες που γίνονται προς αυτές τις εθνικές επιτροπές αναφέρονται στη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών ή την παραμέληση και κακοποίηση ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, υπογραμμίζει ο επίτροπος. Η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που γίνεται ιδιαίτερα εμφανής σε περιόδους οικονομικής κρίσης, απαιτεί καλούς νόμους, αποτελεσματική δικαστική εξουσία αλλά και ισχυρές ανεξάρτητες εθνικές επιτροπές, καταλήγει ο κ. Μουιζνιεκς.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 9


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

ΕΟΠΥΥ και υγεία Ζοφερή η κατάσταση στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Εύκολο να κόβεις, αλλά… Να μην επηρεάζει την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών η περιστολή των δαπανών για την υγεία

Ε

ννέα από τους διαπρεπέστερους καθηγητές της Ιατρικής, οι Δ. Κρεμαστινός, Δ.Τριχόπουλος, Ηλ. Λαμπίρης, Μ. Ελισάφ, Ι. Τούντας, Γ. Κρεατσάς, Γ. Χρούσος, Π. Κοσμίδης και Π. Παναγιωτίδης, συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στον τομέα της παρεχόμενης περίθαλψης στη χώρα και να καταλήξουν, έπειτα από συζήτηση με ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και γνώσεων μεταξύ τους και με ειδικό ακροατήριο, σε συμπεράσματα-προτάσεις για τη διασφάλιση της επαρκούς και ιατρικά αποδεκτής παροχής υπηρεσιών Υγείας, στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, όπου οι περικοπές των δαπανών για την Υγεία είναι συχνές και συνεχόμενες Τα συμπεράσματα συνόψισε και παρουσίασε ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινός, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος συντόνισε μαζί με τον ακαδημαϊκό-καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard Δ. Τριχόπουλο τη Συνάντηση και τη συζήτηση. Σύμφωνα με αυτά οι αυθεντίες της Ιατρικής προτείνουν τα ακόλουθα: 1. Η περιστολή των δαπανών για την Υγεία, απαραίτητη

10 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, δηλώνει ότι: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Υγείας, το 2009, ο βαθμός ικανοποίησης του Έλληνα ασθενούς, ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των Χωρών του ΟΟΣΑ. Π.χ. Οι παρακλινικές εξετάσεις στις Χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 138 € κατά κεφαλή, στον ΟΠΑΔ 75 € και στον ΕΟΠΥΥ 55 €. Ανάλογες είναι και οι νοσηλευτικές και φαρμακευτικές δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ.

και επιβαλλόμενη να επιδιώκεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος των ασθενών, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να επηρεάζει την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης και συνεπώς τις ιατρικές αποφάσεις και θεραπευτικές επιλογές. 2. Οι γιατροί είναι απαραίτητο: α) Να εφαρμόζουν τις ενδεικνυόμενες για κάθε περίπτωση θεραπείες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις κατευθυντήριες οδηγίες, που εκδίδονται και αναπροσαρμόζονται όταν προκύπτουν νέα ευρήματα, από τους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, ανεξάρτητα από το κόστος τους (το οποίο, άλλωστε, λαμβάνεται υπόψη στις υποδείξεις των κατευθυντήριων οδηγιών, με συνυπολογισμό και των ωφελειών που προσφέρουν). β) Να αποφεύγουν θεραπευτικές υπερβολές και περιττές διαγνωστικές διερευνήσεις, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να υποδεικνύουν θεραπείες εκτός των ενδείξεών τους και να μη ζητούν άσκοπες διαγνωστικές εξετάσεις, που κοστίζουν πολύ και προσφέρουν ελάχιστα. γ) Να φροντίζουν για τη συνεχή επιμόρφωσή τους, που συμπληρώνει, ανανεώνει και εκσυγχρονίζει τις γνώσεις


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια τους, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητά τους προς επιλογή των αποδοτικότερων θεραπευτικών χειρισμών. δ) Να επιδιώκουν την πρόληψη της ανάπτυξης τόσο των νοσημάτων (πρωτοπαθής πρόληψη) όσο και των επιπλοκών τους (δευτεροπαθής πρόληψη). 3. Η Πολιτεία επιβάλλεται: α) Να διευκολύνει τους γιατρούς στην εφαρμογή των ισχυουσών εκάστοτε θεραπευτικών και διαγνωστικών διεθνών οδηγιών, προσφέροντάς τους τα απαραίτητα μέσα, όπως ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και αποδοτικές επεμβατικές τεχνικές, με τη χρησιμοποίηση τεχνολογικά προηγμένων μέσων, ελέγχοντάς τους, όμως, ταυτόχρονα, ώστε να μην παρεκκλίνουν απ’ αυτές.

Εισιτήριο 25 € για την εισαγωγή στα νοσοκομεία και χαράτσι 1 € σε κάθε συνταγή

β) Να κατευθύνει υπεύθυνα, με άρτια προγράμματα, τα οποία θα ανανεώνονται συνεχώς, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών, μετά την προπτυχιακή, φοιτητική, εκπαίδευσή τους και μετά την απόκτηση της ειδικότητάς τους, που πρέπει και να βελτιωθεί και να προσφέρεται ενιαία, σε όλες τις σχολές και κλινικές της χώρας. γ) Να προωθεί στον πληθυσμό την έννοια της πρόληψης, πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς, η οποία κοστίζει, βέβαια, όμως παρέχει το όφελος της μετάθεσης της πρόκλησης των νοσημάτων σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η ανάπτυξή τους γίνεται σχεδόν αναπόφευκτη λόγω της ηλικίας, έχοντας όμως εξασφαλίσει στο μεταξύ, αφενός καλής ποιότητας ζωή και αφετέρου εξοικονόμηση των σημαντικών άμεσων και έμμεσων δαπανών, που απαιτεί η νόσηση σε νεαρότερες ηλικίες. δ) Να κατανέμει σωστά, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε ιδιαίτερης κλινικής κάθε ιδιαίτερου Νοσοκομείου, το ιατρικό δυναμικό της χώρας, που ήδη είναι υπερβολικά μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα, ώστε να ευοδώνεται η επιδίωξη της εξ ίσου ικανοποιητικής λειτουργίας όλων. Τα συμπεράσματα αυτά, τα οποία διατυπώνονται για πρώτη φορά επίσημα, έπειτα από συζήτηση μεταξύ ειδικών και κοινή συμφωνία τους ως προς την ανάγκη της υιοθέτησης και εφαρμογής τους, αναδεικνύουν έντονα την ευαισθησία και την αγωνία των ηγετικών προσωπικοτήτων της Ιατρικής, που συμμετείχαν στη Συνάντηση, υπέρ των ασθενών και της ποιότητας της περίθαλψης που παρέχεται σ’ αυτούς, και αποτελούν αποφασιστική παρέμβασή τους έναντι της λογιστικής λογικής, με την οποία και μόνον διαμορφώνονται κατά την τελευταία τριετία στην Ελλάδα οι προϋπολογισμοί για την Υγεία. Η πρωτοβουλία για την συνάντηση των καθηγητών ανήκει στον Οργανισμό Έκδοσης ιατρικών περιοδικών «Ιατρική Παιδεία».

Ε

ισιτήριο 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία της χώρας και χαράτσι ενός ευρώ σε κάθε συνταγή προβλέπεται στο μνημόνιο 3, που ψηφίστηκε στις 7/11. Δηλαδή, ακόμα βαθύτερα το χέρι στις άδειες τσέπες τους θα πρέπει να βάλουν οι ασφαλισμένοι από το 2014. Τα 25 ευρώ που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι θα χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, στον οποίο εντάσσεται από 1ης Δεκεμβρίου το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Προσωπικό ΜΜΕ). Παράλληλα, το ΕΤΑΑ (ασφαλιστικός φορέας δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (ταμείο υπαλλήλων τραπεζών και ΔΕΚΟ) εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στις ΔΕΚΟ, μια τροπολογία με την οποία εντασσόταν στον ΕΟΠΥΥ και το ΕΤΑΠΜΜΕ (σύνταξη) και ο ΕΔΟΕΑΠ (περίθαλψη) των δημοσιογράφων, η οποία όμως καταψηφίστηκε.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 11


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Πρόσφατες σημαντικές θεσμικές διατάξεις, που μας αφορούν

Θέμα: « Κοινοποίηση των διατάξεων της υποπαραγράφου ΙΑ.5 του άρθ. 1 του Ν.4093/2012, σχετικά με τη μείωση των συντάξεων από 01/01/2013» - ποιοι εξαιρούνται;

Σ

ας κοινοποιούμε τις διατάξεις του Ν.4093/2012 (άρθ. 1 παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.5, περ. 1) «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (Φ.Ε.Κ. 222/τ.Α´/12-11-2012), σύμφωνα με τις οποίες από 1ης Ιανουαρίου 2013 μειώνονται οι ήδη χορηγούμενες συντάξεις, καθώς και όσες θα χορηγηθούν από την ημερομηνία αυτή και μετά από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο. Επίσης, κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 4 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του Ν.4046/2012 και του Ν.4093/2012» (ΦΕΚ 229/τ. Α΄/19-11-2012) με τις οποίες αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο της περ. 1 της υποπαρ. ΙΑ5 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012. Σύμφωνα με τη διατύπωση των εν λόγω διατάξεων και με βάση τις οδηγίες του με αρ. Φ80020/οικ.26785/987/21-11-2012 εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ισχύουν τα ακόλουθα: Οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 01/01/2013, ως εξής: 1. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 € και έως 1.500,00 €, γίνεται μείωση κατά 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 €. 2. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 € και έως 2.000,00 €, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 €. 3. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 € και έως 3.000,00 €, γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 €. 4. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 € και άνω, γίνεται μείωση κατά 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 €. Οι μειώσεις αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το ΜΤΠΥ καθώς και από κάθε άλλη πηγή. Η μείωση γίνεται στο σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων (κύριων – επικουρικών – μερισμάτων) το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει τα 1.000,00 € κατά μήνα. Για τον υπολογισμό των ποσών που αναφέρονται στις ανωτέρω κλίμακες, λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο την 31/12/2012 ποσό σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων [συμπεριλαμβανομένης και της προσαύξησης λόγω απόλυτης αναπηρίας (άρθρο 60 του Ν.3518/2006, που αντικατέστησε τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 10 του Α.Ν.1846/51 όπως έχουν συμπληρωθεί)]. Δηλαδή, λαμβάνεται υπόψη: α) για την κύρια σύνταξη, το ακαθάριστο ποσό που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθρο 38 του Ν.3863/2010 και άρθρο 11 του Ν.3865/2010, όπως ισχύουν) και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 11 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152, Α΄), καθώς και των μειώσεων του άρθρου 2 του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄) και των άρθρων 1 και 6 του Ν.4051/2012 (ΦΕΚ 40 Α΄) και

β) για την επικουρική σύνταξη, το ποσό που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης της παρ. 13α του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α΄), καθώς και των μειώσεων των παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄) και της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 4051/2012 (ΦΕΚ 40 Α΄).

12 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ: Από τις εν λόγω μειώσεις εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα των παρ. 1 και 2 του άρθ. 42 του Ν.1140/81 (ΦΕΚ 68, Α΄), όπως ισχύει (πολλαπλότητα 5 ) [Εγκύκλιοι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 67/1992 (άρθρο 16 Ν.2042/92), 53/2004 (παρ. 2 άρθρου 5 Ν.3232/04), 44/2012 (παρ. 4 άρθρου 26 Ν.4075/12)]. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα που ισούται με δέκα (10) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη - μονός ακρωτηριασμός - (παρ. 4 του άρθρου 10 της κοινοποιούμενης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου). Ευνόητο είναι, λοιπόν, ότι δεν εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα οι ίδιοι αλλά ασφαλίζουν έμμεσο μέλος οικογένειας στο οποίο χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα (πολλαπλότητα 6). ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ: εάν τυχόν χορηγηθεί το εξωιδρυματικό επίδομα σε μεταγενέστερο της συνταξιοδότησης χρόνο και για το λόγο αυτό δεν έχει εξαιρεθεί ο συνταξιούχος από την εν λόγω μείωση, θα επιστραφούν τα ποσά που παρακρατήθηκαν με χειρόγραφη πληρωμή. Οι μειώσεις της υποπαρ. ΙΑ.5 του άρθ. 1 του Ν.4093/2012 θα εφαρμοστούν από τη σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου 2013, ενώ οι αναδρομικές μειώσεις που αφορούν τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου 2013 θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις Φεβρουαρίου μέχρι και Μαΐου 2013 σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η Γενική Δ/ντρια Ασφ. Υπηρεσιών Χαρίκλεια Γδοντάκη

ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛ.: 1010

Θέμα: Παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 στα εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που θα καταβληθούν στους δικαιούχους από 1/1/2013 και μετά με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων όπως αυτή προβλέπεται στις διατάξεις του Ν. 4110/2013 (ΦΕΚ Α’17/23-01-2013) που ψηφίστηκε στη Βουλή.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ Διατάξεις που αφορούν τα ΑμεΑ (συνοπτικά)

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ. Οικονομικών ΠΟΛ. 1010/25-01-2013 και ειδικότερα, στο κεφάλαιο ΣΤ’, παργ. 7, ορίζεται ότι οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, απαλλάσσονται κάθε φόρου, οι μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία. Επίσης, ΔΕΝ διενεργείται καμία παρακράτηση στους μισθούς και συντάξεις, για εισφορά αλληλεγγύης, για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 7-1-2013 Αρ. Πρωτ.: Φ80000/οικ. 410/18

Θέμα: Σχετικά με την ισχύ των γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ. Δυστυχώς, με την εγκύκλιο αυτή, ο Υπουργός Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης, προφανώς λόγω λανθασμένων υποδείξεων, ορίζει ως μόνες αξιόπιστες και αποδεκτές γνωματεύσεις, τις αποφάσεις του ΚΕΠΑ. Έτσι, «ρίχνει νερό στο μύλο» με τις τεράστιες «Λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ». Λάθος! Λάθος μεγάλο και τα αποτελέσματα σύντομα θα τα δούμε με γιγαντώσεις στο διπλάσιο, των εγκλωβισμένων στις λίστες των ΚΕΠΑ, συναδέλφων μας. Συγχρόνως, εμμέσως, απαξιώνει τις προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας (Γ. Κουτρουμάνη) και τις γνωματεύσεις, ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80%, ισοβίου διαρκείας.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 13


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια στις μετεγγραφές των φοιτητών Τι ισχύει για τους αναπήρους και συγγενείς αυτών

Ε

δ) Κριτήρια κατάταξης των δυνητικά δικαιούχων ανά Σχολή ή Τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα κάτωθι:

ιδική μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας, για την οικονομική στήριξη των ΑμεΑ, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και των οικογενειών τους, για τους πρωτοετείς φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (εισαχθέντες το 2012).

αα) το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του κατά το έτος 2011, κατά αύξουσα κατανομή,

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο που εισήγαγε στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρβανιτόπουλος, ψηφίστηκε στις 15/01/2013 ο Νόμος ………….., ο οποίος μεταξύ των άλλων, προβλέπει για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, τις ακόλουθες οικονομικές διευκολύνσεις: Με τη ρύθμιση της παραγράφου 19 και με δεδομένα αφενός την ένταση της δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης, αφετέρου την ολοκλήρωση των διαδικασιών εγγραφής των μαθητών στα Τμήματα εισαγωγής τους, προτείνεται η κάτωθι νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών που πληρούν τις τασσόμενες οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις. α) Όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τεκμαίρουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, κατά την έννοια της υπ’ αρ. 67859/Β1/5-7-2006 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων» (ΦΕΚ Β’ 874), όπως τροποποιήθηκε, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των 7.500 € κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, ήτοι 15.000 € κατά κεφαλήν. β) Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέση πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και επιτρέπεται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα. γ) Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για αντίστοιχα Τμήματα έως δύο διαφορετικών Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

14 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

ββ) ο δικαιούχος να πάσχει από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργική απόφασης παθήσεις ή έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου, ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄ βαθμού, γγ) ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δδ) ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ151/122732/Β6 (Β΄1612/2012) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄βαθμού ή ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς, εε) ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120), στστ) τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης. ε) Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησης της μεταφοράς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι Υπουργοί Διοικητικής Μετ/σης και Παιδείας, Θρησκ/των, Ηλ. Διακυβέρνησης Πολ/σμού & Αθλητισμού Αντώνιος Ν. Μανιτάκης

Κωνσταντίνος Π. Αρβανιτόπουλος


Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Αίτηση, δικαιούχοι και δικαιολογητικά Με εισοδηματικά κριτήρια η χορήγηση του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ, για τα Α.με.Α, με Π.Α. άνω του 67% και τις οικογένειές τους, καθώς και για τα Α.με.Α. με βαριές κινητικές αναπηρίες, που χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές. Αναλυτικά:

Ο

ι ενδιαφερόμενοι για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ μπορούν να συμπληρώνουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr) και καλούνται να κρατήσουν τον αριθμό της αίτησης για μελλοντική χρήση ή τηλεφωνικά στο: 210-92.98.000. Απαραίτητα δικαιολογητικά στοιχεία για την υποβολή αίτησης του δικαιούχου Κ.Ο.Τ.: Για τους πελάτες της ΔΕΗ που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση απαιτούνται μόνο:

• Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού).

1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του/της δικαιούχου ή του/της συζύγου.

3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο.

4. Η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500 kWh ή 1.700 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου είναι:

• Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το

• Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα

Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης και μόνο χρειάζεται επιπλέον βεβαίωση χρήσης ενεργοβόρας συσκευής απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγεται ο δικαιούχος. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος χρειάζεται αντίστοιχη βεβαίωση από κρατικό νοσοκομείο.

• Άτομα, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρή-

ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι).

Όπως ενημερώνει η ΔΕΗ προσωρινά, δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση για την κατηγορία των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης, διότι αναμένονται περαιτέρω οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Το Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:

βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο από 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.700 kWh. ση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 30.000 ευρώ με τετραμηνιαία κατανάλωση έως και 2.000 kWh. Σε περίπτωση υπέρβασης του προηγούμενου ορίου, χωρίς να απεντάσσονται από το ΚΟΤ, το υπόλοιπο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης πέραν των 2.000 kWh δεν θα επιδοτείται μέσω ΚΟΤ.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 15


Δραστηριότητες του Συνδέσμου Σημαντικές Παρεμβάσεις – Δραστηριότητες του Συνδέσμου μας ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Μοσχάτο, 4 Φεβρουαρίου 2013 Αρ. Πρωτ: 9612

Προς: κον Ιωάννη Στουρνάρα – Υπουργό Οικονομικών • Κον Ιωάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας • Κον Χρήστο Σταϊκούρα, Αν. Υπουργό Οικονομικών • Κον Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας • Κον Παναγιώτη Κόκκορη, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας •Κ α Ευτυχία Μπέκου, Γενική Γραμματέα Πρόνοιας Υπουργείου Εργασίας Κοιν: Ως πίνακας αποδεκτών

Θέμα: Η ολοκλήρωση των σημαντικών – παρεμβάσεων του Υπουργείου Εργασίας, απαιτεί την απόλυτη εφαρμογή των εγκυκλίων Φ 80000/οικ. 30002/1896/14-12-2011 του Υπουργείου Εργασίας και της αντίστοιχης του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ 1121/15-5-2012, προκειμένου ολοσχερώς, να ξεμπλοκάρουν οι λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Κύριοι Υπουργοί, Στον Τύπου του Σαββάτου 02/02/2013, δημοσιεύτηκε ότι στο νέο νομοσχέδιο «σκούπα», του Υπουργείου Εργασίας, που θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που θα «ξεμπλοκάρουν» τις λίστες αναμονής, από την πολύμηνη ομηρία τους τα Άτομα με Αναπηρία, δίνοντας «μια εξάμηνη ανάσα», σε 60.000 άτομα. Χαιρετίζουμε τη σημαντική αυτή παρέμβασή σας, και την επικροτούμε 100%. Γιατί σήμερα, η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τους 12 μήνες και 14 μήνες, με αποτέλεσμα να διακόπτεται – ως γνωστόν – και η καταβολή του αναπηρικού επιδόματος ή της σύνταξής τους, σε βαθμό που, πολλά άτομα με αναπηρία να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και να καλούνται φίλοι και συγγενείς να συνδράμουν, οικονομικά και όχι μόνο για τα φάρμακά τους, αλλά τη διαβίωσή τους. Ακόμη περισσότερη καθυστέρηση, έχουν όσοι «τολμήσουν» να κάνουν ένσταση στην απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής, που ενώ επιβάλλεται να γίνει εντός 10 ημερολογιακών ημερών και όχι 15 τουλάχιστον εργάσιμων ημερών όπως θα έπρεπε, μετά αναμένουμε άλλους 4-5 μήνες για να βγει η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής. Όμως επειδή ο Νέος Φορολογικός Νόμος 2013, αποδέχεται ως αξιόπιστες μόνο τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ, θα προκληθούν για ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ άλλες 50.000 ΑμεΑ, με Π.Α. άνω του 80% και το σύστημα πάλι θα ΞΑΝΑΜΠΛΟΚΑΡΕΙ!!. Εκτιμάται, ότι η ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ, αυτή ΓΕΝΝΑΤΑΙ στα πλαίσια «της ανακάλυψης των μαϊμού αναπήρων», ως μοναδικής πληγής των ασφαλιστικών μας ταμείων!!. Διευκρινίζεται όμως ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν θα πρέπει να «την πληρώσουν και όλα τα λοιπά ΑμεΑ». Γιατί πράγματι μας καταγγέλλουν, πολλοί που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη εφ’ όρου ζωής, ότι έχουν ειδοποιηθεί να καταθέσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά του και να περάσουν από ιατρική επιτροπή των ΚΕΠΑ!!. Προφανώς, περιμένουν μήπως γίνουν θαύματα να φυτρώσουν τα πόδια και να σηκωθούν οι παραπληγικοί!.…

16 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Αλλά στις περιπτώσεις ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ισοβίου διαρκείας, δεν μπορεί να παρεισφρήσουν «ανάπηροι μαϊμού». Αντίθετα, λυσιτελώς «ξεμπλοκάρουν οι λίστες αναμονής ενώ η εξάμηνη διευθέτηση (που δημοσιεύτηκε ως πρότασή σας) «μεταθέτει μόνο την πίεση» και μετά – λόγω του νέου φορολογικού – ΠΑΛΙ θα επανέλθει γιγαντωμένη η λίστα, γιατί στο εξάμηνο δεν θα έχει ξεμπλοκάρει το σύστημα. Γι’ αυτό προτείνουμε: • Να τεθούν σε απόλυτη ΕΦΑΡΜΟΓΗ τόσο η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας (Φ80000/ οικ.30002/1896/14-12-2011, όσο και του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1121/15-05-2012) και ειδικότερα η παργ. 15. Για όλους αυτούς τους λόγους, παρακαλούμε την υιοθέτησή της πρότασής μας, ως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΛΥΣΗ, που λυσιτελώς, θα ξεμπλοκάρει το σύστημα. Όλα τα άλλα είναι χρήσιμα μεν αλλά θα είναι ανάσα εξάμηνης διάρκειας, που θα μειώσει, προσκαίρως, την πίεση. Συγχρόνως θα συνεχιστεί η στοχοποίησή όλων των ΑμεΑ, ως «γαγγραινώδης ιστός» και τα ΚΕΠΑ θα συνεχίσουν να παριστάνουν το «Ρομπέν του καθημαγμένου από τα ταμεία Κοινωνικού Κράτους» και αντί να προστατεύουν τα πραγματικά ΑμεΑ, θα βρίσκονται ΠΑΛΙ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΑ, στις λίστες πλήρους εξαθλίωσης, των ΚΕΠΑ. Tέλος, επειδή λέγεται, ότι σύντομα θα ακολουθήσει «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» από το Υπουργείο Οικονομικών, για την εξειδίκευση των μέτρων του Φορολογικού Νόμου 2013, καθώς και επειδή θα κατατεθούν το Μάϊο του 2013, οριστικά φορολογικά μέτρα μακράς διαρκείας, παρακαλούμε όπως: Αφ’ ενός υιοθετηθούν οι αναφερόμενες προτάσεις μας, και αφ’ ετέρου να υλοποιηθεί η «Δέσμευση του Υπουργού κου Ιωάννη Στουρνάρα, προς το Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.με.Α κατά την κινητοποίηση του αναπηρικού κινήματος τον Οκτώβριο του 2012», σύμφωνα με την οποία μας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο, σε βάρος των ΑμεΑ», όπως οι υφιστάμενες φοροαπαλλαγές καθώς και η επιτακτική εξαίρεσή μας από τα φημολογούμενα δυσβάσταχτα μέτρα σε βάρος της – ελάχιστης – ακίνητης περιουσίας. Για το Δ.Σ.


Δραστηριότητες του Συνδέσμου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Μοσχάτο, 04 Φεβρουαρίου 2013 Αρ. Πρωτ: 9613

Προς: κον Ιωάννη Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών • Κον Ιωάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας • Κον Χρήστο Σταϊκούρα, Αν. Υπουργό Οικονομικών • Κον Ιωάννη Μαυραγάνη, Υφυπουργό Οικονομικών • Κον Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας • Κον Παναγιώτη Κόκκορη, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας •Κ α Ευτυχία Μπέκου, Γενική Γραμματέα Πρόνοιας Υπουργείου Εργασίας Κοιν: Ως πίνακας αποδεκτών

Θέμα: Θ α μπλοκάρουν τα τελωνεία, από την εφαρμογή των νέων διατάξεων του Νέου Φορολογικού Νόμου 2013, για τα Άτομα με Αναπηρία (παργ. 4, άρθρο 18, Ν. 4110/2013). Κύριοι Υπουργοί, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, μετά την ανάγνωση του Νέου Φορολογικού Νόμου, 4110/2013, θεωρεί απαραίτητο να σας γνωστοποιήσει τις ακόλουθες επισημάνσεις του: Ο Νέος Φορολογικός Νόμος 2013 (Ν.4110/2013) θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρίες στα Άτομα με Αναπηρία και τα τελωνεία της χώρας, από την αντιφατική εφαρμογή των διατάξεων της παργ. 4 του άρθρου 1 «Κλίμακες φορολογίας - εκπτώσεις δαπανών – αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και της παργ. 4 του άρθρου 18 «Τροποποίηση των διατάξεων του ν. 1798/88», στο κεφάλαιο Γ «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις». Στις ανωτέρω διατάξεις, ιδιαίτερα στο άρθρο 18, ζητείται από τα Άτομα με Αναπηρία, να προσκομίσουν αποκλειστικά, Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από τα ΚΕΠΑ, σε περίπτωση που θέλουν να εκτελωνήσουν αναπηρικό αυτοκίνητο ή θέλουν να ισχύσει η επιπρόσθετη μείωση του ποσού του φόρου κατά 200,00 €. Ειδικά δε, για τα Άτομα με Αναπηρία, που θα θελήσουν από την 1.1.2013, να παραλάβουν ατελώς επιβατικό αυτοκίνητο από τα τελωνεία, η διάταξη αναφέρει ότι δεν θα γίνεται δεκτή γνωμάτευση άλλης υγειονομικής επιτροπής. Όμως, αυτή τη στιγμή, στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, βρίσκονται περίπου 60.000 Άτομα με Αναπηρία, εκ των οποίων ένα μεγάλος αριθμός αναμένει την εξέταση/επανεξέταση του για τη συνέχιση της χορήγησης της σύνταξης ή του αναπηρικού επιδόματος. Από την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, μετά βεβαιότητας, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί, μεγεθύνοντας δραματικά τα προβλήματα των ΑμεΑ, διότι θα διπλασιάσει και το χρόνο αναμονής.

• Για το λόγο αυτό ζητείται να δοθεί οδηγία στους

υπαλλήλους των εφοριών και των τελωνείων να δεχτούν τις γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών που λειτουργούσαν πριν την ημερομηνία ίδρυσης των ΚΕΠΑ, (π.χ. ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ, υγειονομικές επιτροπές νομαρχιακών επιτροπών) εφόσον αυτές

οι γνωματεύσεις ισχύουν εφ’ όρου ζωής ή δεν έχει λήξει η ισχύς τους. Αυτό άλλωστε ο Σύνδεσμός μας, από μηνών έχει προτείνει, σ’ ολόκληρη την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να επιλύσουν τα εξουθενωτικά και «ανθυγιεινά» προβλήματα που έχουν προκύψει από την πολύμηνη παραμονή των ΑμεΑ, στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Ειδικότερα, το πρόβλημα με τα τελωνεία έχει δημιουργηθεί γιατί οι γνωματεύσεις – αποφάσεις των ΚΕΠΑ, αναφέρονται χωρίς πρόσθετη αναφορά στις κατηγορίες αναπηρίας και τους περιορισμούς, που απαιτεί ο σχετικός νόμος, για τη χορήγηση, ατελώς αναπηρικών αυτοκινήτων!, όπως ρύθμιζαν και οι προηγούμενες θετικές αποφάσεις τόσο των νομαρχιακών επιτροπών, όσο και της ΑΣΥΕ, τις οποίες όμως ο Νέος Φορολογικός Νόμος 2013, δεν αποδέχεται (παργ. 4 άρθρο 18). Διότι, σύμφωνα με το Νόμο, τα αναπηρικά αυτοκίνητα χορηγούνται ΜΟΝΟ: α). Στους παρα – τετραπληγικούς β). Στα Άτομα με κινητικά προβλήματα με Π.Α. 67% και άνω, εκ των οποίων το 40% είναι στα κάτω άκρα. γ). Στα Άτομα με ολική τυφλότητα και στους δύο οφθαλμούς δ). Άτομα με Μεσογειακή Αναιμία ε). Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου στ). Άτομα με αυτισμό και επιληπτικές κρίσεις. Κατά συνέπεια πέραν των όλων άλλων προβλημάτων που ευθύνονται για τις τεράστιες λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, η πρότασή μας θα ξεμπλοκάρει και τα Τελωνεία διότι στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ 1121/15-052012 παργ. 15, αποδέχεται τις αποφάσεις των Υγειονομικών επιτροπών της ΑΣΥΕ, ως ισότιμες των ΚΕΠΑ. Επομένως, ιδού ένας πρόσθετος λόγος που η πρότασή μας, πρέπει να γίνει αποδεκτή. Για να μπορέσουμε να κάνουμε την πρόταση μας περισσότερο κατανοητή και να σας αναλύσουμε το θέμα, σας παρακαλούμε, όπως μας καθορίσετε μια συνάντηση. Μετά Τιμής Για το Δ.Σ.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 17


Δραστηριότητες του Συνδέσμου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Μοσχάτο, 7 Φεβρουαρίου 2013 Αρ. Πρωτ: 9628

Προς : − κον Λυκουρέντζο Ανδρέα Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων − κον Ιωάννη Βρούτση Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας − κον Σαλμά Μάριο Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων − κον Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας – − κον Παπαγεωργόπουλο Ελευθέριο, Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Κοιν : • κον Αντώνη Σαμαρά, Πρωθυπουργό της Χώρας • Ως Πίνακας Αποδεκτών

Θέμα : Ε πισημάνσεις και προτάσεις στο Τελικό Σχέδιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και του Κανονισμού του Ε.Κ.Π.Υ. για τη βελτίωση των προγραμματισμένων μέτρων, σε βάρος των Κινητικά Αναπήρων Για το ανωτέρω θέμα, το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, έχει καταθέσει στις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, εμπεριστατωμένες προτάσεις με διεξοδικές αναλυτικές επισημάνσεις, για τη βελτίωση των εξοντωτικών μέτρων που περιλαμβάνουν οι κανόνες του Ε.Κ.Π.Υ., στο τελικό Σχέδιο Νόμου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σε βάρος των Παρα-Τετραπληγικών από Κάκωση της Σπονδυλικής Στήλης, των πασχόντων εξ’ ασθενειών που παρουσιάζουν την αυτή κλινική εικόνα με την Παρα – Τετραπληγία, όπως Σ.Κ.Π., μυοπάθειες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ερυθυματώδης λύκος, κ.τ.λ. καθώς και τους εν γένει κινητικά αναπήρους με μονό ή διπλό ακρωτηριασμό, που συνοπτικά είναι οι ακόλουθες:

1. Φαρμακευτική περίθαλψη Φαρμακευτική περίθαλψη, αναφέρεται ότι θα πρέπει να χορηγούνται χωρίς συμμετοχή ΟΛΑ τα φάρμακα που αφορούν την ασθένεια της αναφερόμενης αναπηρικής κατηγορίας, διότι:

− Σύμφωνα με την Ιατρική Επιστήμη: «Η Κάκωση του Νωτιαίου Μυελού (Παραπληγία – Τετραπληγία) είναι μια βλάβη που αφορά το κεντρικό νευρικό σύστημα, που ελέγχει τη λειτουργία όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού (μυοσκελετικό, αναπνευστικό, γαστρεντερικό, αγγειακό, δέρματος κλπ)». Κατά συνέπεια η επιβάρυνση λειτουργίας όλων αυτών των συστημάτων έχει ως αποτέλεσμα πολύ πρώιμα να εμφανίζονται παθήσεις απότοκες της δυσλειτουργίας τους (των συστημάτων) π.χ οι συχνές ουρολοιμώξεις, που είναι δυνατόν να απολήξουν σε νεφρική ανεπάρκεια, βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις και αναπνευστική ανεπάρκεια (κυρίως στους τετραπληγικούς), έλκη στομάχου, διαταραχές κενώσεων εντέρου, κατακλίσεις, κλπ.

είναι άδικο να υπάρχει όρος ότι θα χορηγούνται «εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ποσό το οποίο και καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού». Διότι, το εισόδημα στους Παρα – Τετραπληγικούς είναι πλασματικό, εφόσον συναθροίζονται δεν αφαιρούνται από το εισόδημά τους το «Εξωϊδρυματικό Επίδομα Παραπληγίας», που χορηγείται για την κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για την επιμέλεια και συνοδεία εταίρου προσώπου (νοσοκομειακού χαρακτήρα) δηλ. χορηγείται «υπέρ τρίτων».

− Επίσης στα αναλώσιμα υλικά χορηγούνται περιπεϊκοί καθετήρες στους άντρες με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού, σε αντιστοιχία της ανάγκης αυτών και στις γυναίκες θα έπρεπε να χορηγείται αναλώσιμο υλικό ακράτειας για τα ενδιάμεσα των καθετηριασμών διαστήματα, με γνωμάτευση ιατρού και χωρίς συμμετοχή.

3. Διαγνωστικές εξετάσεις − Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι η συμμετοχή μας, κατά 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η έλλειψη αισθητικότητας στους έχοντες κάκωση νωτιαίου μυελού ή η συνεχής παρακολούθηση των εχόντων Σ.Κ.Π. κ.ά, τους οδηγούν σε συχνές εξετάσεις (μικροβιολογικές, υπέρηχους,, μαγνητικές εγκεφάλου και αυχένα …). Όπως αντιλαμβάνεσαι το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο, για τα Άτομα με βαριά αναπηρία, όπως οι Τετραπληγικοί κ.τλ. Κατόπιν αυτού ζητάμε: «Να καταργηθεί η συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις για τους παραπληγικούς, τετραπληγικούς, τους έχοντες Σ.Κ.Π., κ.τ.λ.»

Για τους λόγους αυτούς όλα τα φάρμακα που χορηγούνται σε πάσχοντες από Κάκωση του Νωτιαίου Μυελού, ή εξ’ ασθενειών που παρουσιάζουν την αυτήν κλινική εικόνα με την Παρα – Τετραπληγία, όπως Σ.Κ.Π. κ.τλ., πρέπει να χορηγούνται, χωρίς ουδεμία συμμετοχή, ως απαραίτητα, για την πρόληψη και καταστολή των συνοδών νόσων, όπως άλλωστε και μέχρι σήμερα χορηγούντο.

4. Φυσικοθεραπείες – λογοθεραπείες –εργοθεραπείες

2. «Φαρμακευτική περίθαλψη» - «Αναλώσιμο Υγειονο-

− Η αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων

μικό Υλικό».

Για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που χρησιμοποιούν οι Παρα – Τετραπληγικοί, εξίσου αναγκαίο όσο τα φάρμακα και

18 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

- ψυχοθεραπείες:

− Στον καθορισμό των φυσικοθεραπειών έχει συμβεί ένα

τραγικό λάθος. Διότι περιορίζεται η ανάγκη αυτών (φυσιοθεραπειών) μόνο για το πρώτο εξάμηνο μετά την εμφάνιση της βλάβης και μάλιστα αν δεν έχουν νοσηλευτεί σε κλινική αποκατάστασης Νοσοκομείου ή Κ.Α.Α ή Φ.Ι.ΑΠ. του Ε.Σ.Υ.! και η προσπάθεια διατήρησης καλής φυσικής κατάστασης στους Παραπληγικούς και Τετραπληγικούς πρέπει να είναι συνεχής ως απολύτως απαραίτητη


Δραστηριότητες του Συνδέσμου εφ’ όρου ζωής. Μόνο η καλή φυσική κατάσταση τους απαλλάσσει από δεκάδες άλλες αρνητικές επιπτώσεις της υγείας τους.

ειδών που να πλησιάζει την πραγματική αγοραία τους αξία, πρέπει να ξαναελεγχθεί ο πίνακας με μεγάλη υπευθυνότητα από νέα επιτροπή.

− Επομένως, στους έχοντες Κάκωση Νωτιαίου Μυε-

Στο κεφάλαιο «ΒΑΚΤΗΡΙΕΣ – ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΡΕΣ – ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ» (παργ.9α) στο ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ή ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ θα πρέπει η τιμή να ανέρχεται τουλάχιστον στα 500,00 € (από 245,00€). Η τιμή αγοράς του κυμαίνεται από 500 έως 700 €.

λού και συναφείς παθήσεις, πρέπει να χορηγούνται φυσικοθεραπείες για όλη τη διάρκεια της ζωής τους μετά από γνωμάτευση Φυσιάτρων, που είναι η πλέον αρμόδια ειδικότητα. Απαραίτητες είναι ακόμη και οι κατ’ οίκον εργοθεραπείες σε Παρα – Τετραπληγικούς τον πρώτο χρόνο.

5. Πίνακες Ε.Κ.Π.Υ – Τιμές Μηχανημάτων – Βοηθημάτων, αποκατάστασης των Κινητικά Αναπήρων.

Παρατηρήσαμε ιδιαίτερα θετικά ότι προστέθηκε η κατηγορία των ακρωτηριασμών πάνω από το μηρό (συγκεκριμένα απεξάρθρωση ή ημιπυελοτομή), αλλά δυστυχώς με μίζερη αντίληψη.

− Ως γενική παρατήρηση έχουμε να επισημάνουμε ότι οι

Εισηγούμαστε την κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής του 25% για την χορήγηση τεχνητών μελών (όπως ισχύει ήδη σε παραπληγικούς / τετραπληγικούς) καθώς δεν μπορεί να ζητείται από τους ασθενείς με ακρωτηριασμό να πληρώνουν συμμετοχή για τα τεχνητά μέλη που είναι απαραίτητα για τη βασική αποκατάστασή τους, αναγκαία για τη διαβίωσή τους και απολύτως απαραίτητα για να μπορούν να εργαστούν και να συμμετάσχουν ισότιμα στη ζωή.

− Δυστυχώς, όλοι οι κανονισμοί του Ε.Κ.Π.Υ., αποσκοπούν

Μη ξεχνάμε ότι οι τιμές για τα τεχνητά μέλη, τις οποίες εγκρίνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είναι υπερβολικά χαμηλές (μικρότερες κατά 60-70% από τις τιμές στην αγορά).

τιμές είναι υπερβολικά χαμηλές, συνήθως κάτω από το 50% των τιμών προϊόντων καλής ποιότητας. Αυτό οδηγεί τους έχοντες αναπηρία να αγοράζουν «φτηνά» προϊόντα, που βέβαια έχουν μικρή διάρκεια ζωής και το αποτέλεσμα είναι να έχουν ανάγκη συντήρησης ή και αντικατάστασής τους πριν το χρόνο αντικατάστασης που ορίζει ο Ε.Κ.Π.Υ., και με σοβαρές επιπτώσεις όπως σχολιώσεις, συγκάμψεις, κ.τ.λ. μόνο στις μειώσεις των δαπανών, χωρίς να τους ενδιαφέρουν, οι επιπτώσεις στην Υγεία των ασφαλισμένων, η δε ενωρίτερα αντικατάστασή τους, αν απαιτηθεί, θα γονατίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και θα ζητηθεί η συνεισφορά συγγενών και φίλων έως του φιλόπτωχου ταμείου της ενορίας!.

− Επίσης ο αποκλεισμός ηλεκτρονικών και βιονικών

− Επίσης στις προϋποθέσεις χορήγησης των ηλεκτροκίνη-

τεχνητών μελών δεν θα πρέπει να ισχύει και πρέπει να δίνεται η δυνατότητα παροχής τους σε άτομα που εργάζονται και που έχουν μεγάλη κοινωνική ή αθλητική δραστηριότητα.

− Το ίδιο, εκτός πραγματικότητας είναι οι χρόνοι και οι τι-

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνεται η επαναφορά του πίνακα τιμών των εγκυκλίων 46/2011 και 37/2009 του ΙΚΑ ΕΤΑΜ στις οποίες αντικατοπτρίζονται πιο ρεαλιστικά τα κόστη για την κατασκευή τεχνητών μελών και χωρίς συμμετοχή των ακρωτηριασμένων.

των αμαξιδίων θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να τίθεται όριο ηλικίας, ούτε βεβαίως η προϋπόθεση «άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων», διότι είναι ασαφής και υποκειμενικη. μές, προμήθειας τεχνικών μελών, στους ακρωτηριασμένους, αυτού του είδους οι προϋποθέσεις το μόνο που θα πετύχουν είναι άδικοι αποκλεισμοί.

− Έτσι, αθέλητα, η πολιτεία επιχειρεί να ξανακλείσει τους ανάπηρους στο «πίσω» δωμάτιο του σπιτιού ή στο υπόγειο του Κωσταλέξη;

− Τέλος, για την προχειρότητα στις τιμές που περιλαμβάνο-

νται στον πίνακα που κοινοποιείτε, θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε μερικά είδη, δίχως αυτό να σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τις άλλες τιμές για τα είδη που περιλαμβάνει ο Ε.Κ.Π.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα αναφερθούμε αναλυτικά κατά τη συνάντησή μας.

Ακόμα προτείνουμε όπως: ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πραγματοποιήσει σωστή και εμπεριστατωμένη διεθνή και ειδική έρευνα αγοράς, ζητώντας και ειδικές τιμές ΜΟΝΟ από αξιόπιστους και διαπιστευμένους παρόχους, ώστε να σχηματιστεί ένας πιο ρεαλιστικός τιμοκατάλογος. Μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό, να ισχύσουν οι εγκύκλιοι 46/2011 και 37/2009 του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Ελπίζουμε ότι θα λάβετε υπόψη σας τα όσα συνοπτικά αναφέρουμε στην επιστολή μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή ανάλυση που τυχόν χρειαστείτε. Μετά Τιμής Για το Δ.Σ.

− Πιστεύουμε ότι απαιτείται ένας νέος πίνακας τιμών και

Συνάδελφε,

Μην ξεχνάς τη συνδρομή σου Είναι το μόνο σίγουρο έσοδο του Συνδέσμου μας

Το Δ.Σ.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 19


Δραστηριότητες του Συνδέσμου Επί του πιεστηρίου

Με μεγάλη επιτυχία του Συνδέσμου

"Των οικιών ημών εμπιπραγμένων (καιόμενων) ημείς άδομεν"

Δεν υπάρχει καμία επίσημη αναίρεση της συνένωσης του ΕΚΑ (ΕΙΑΑ) με το ΚΑΤ

Γ

ια λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αναπηρικό περιοδικό, ανήγγειλε με πηχιαίους τίτλους ως γενόμενη την «Αναίρεση της συνένωσης του Ε.Κ.Α. (πρώην Ε.Ι.Α.Α.) με το Κ.Α.Τ. Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και της ανάγκης συνέχειας και μεγιστοποίησης της πίεσης, για την επίτευξη του στόχου και του οράματος των Κινητικά Αναπήρων, για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας και Αποκατάστασης του Ε.Κ.Α. σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 1ον: Η απαίτηση της αναίρεσης της συνένωσης του Ε.Κ.Α. με το Κ.Α.Τ. αποτελεί κοινό αίτημα όλων των Κινητικά Αναπήρων, του Ιατρικού και Παρα-Ιατρικού προσωπικού του Ε.Κ.Α. και των εργαζομένων του Ε.Κ.Α. και του Κ.Α.Τ. με αποτελεσματικότητα, ανάλογη των επιχειρηματικών δυνατοτήτων και αιτιάσεων ενός εκάστου των ενδιαφερομένων! - Μεταξύ των πρώτων που αγωνίζονται για την επίτευξη του αιτήματος αυτού, είναι ο Σύνδεσμός μας, τόσο κατά την περίοδο Υπουργείας του Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και του σημερινού υπουργού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, με στέρεους γραπτούς επιχειρηματικούς λόγους (βλέπε ΙΣΟΤΙΜΙΑ, αρ. φύλλου 107 – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2011 & Αρ. φύλλου 108 – Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2012), με προφορικές παρεμβάσεις και συνεχείς επισκέψεις μας και την απόσπαση ΘΕΤΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ, τις οποίες ποτέ δεν αναγγείλαμε, ως τελεσίδικες, λόγω της πολυετούς εμπειρίας μας, διότι: 2ον: Η Δέσμευση, υιοθέτησης ενός αιτήματος, ολοκληρώνεται με την αναγραφή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 3ον: Θυμίζουμε ότι, ήδη 3 φορές έχουμε φτάσει στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαμε. Συγκεκριμένα: α). Όταν αθέτησε τη δέσμευση υπογραφής του, ο κος Α. Λοβέρδος, ενώ υπήρξε συναίνεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ., (Τομεάρχου Ν.Δ.τ. Υπουργού κου Γιαννόπουλου και Υφυπουργού κου Μπόλαρη) β). Όταν λόγω έλλειψης εγκεκριμένου οργανισμού του Ε.Κ.Α., δημιουργήθηκαν γραφειοκρατικά εμπόδια, γ). Όταν «πάγωσε» κάθε ενέργεια των Υπουργείων, μέχρι τη λήψη των δανειακών υπολοίπων από την Τρόϊκα. Επομένως, το μόνο σίγουρο είναι, ότι υπάρχει μόνο θετική εξέλιξη και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι απαιτείται μεγιστοποίηση της πίεσής μας, ΤΩΡΑ που είμαστε στα τελευταία μέτρα. Μάλιστα με την μεγαλύτερη συνένωση των Κινητικά Αναπήρων, η οποία δυστυχώς συνεχώς, αναίτια, και παράλογα δυναμιτίζεται... Αυτά, χάριν της αξιοπιστίας του Δ.Σ. και της «ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ»

20 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Μ

ε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, στην κατάμεστη αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας μας για το 2013. Κυριάρχησε το εορταστικό κλίμα, με ευχές, χαμόγελα, κάλαντα και τραγούδια από την χορωδία του Συνδέσμου μας, αλλά και η εμπνευσμένη ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου μας κου Γρηγόρη Μούσιου, που εκτός των άλλων αναφέρθηκε στα δυσβάσταχτα μέτρα που λόγω της «δημοσιονομικής κρίσης», έχουν επιβληθεί σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: α). Η Βουλευτής της Ν.Δ. κα Κατερίνα Παπακώστα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας κον Αντώνη Σαμαρά, β), Η τ. Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κα Ευγενία Τσουμάνη, γ). ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και Συνάδελφος, δ). ο κος Παναγιώτης Μελάς, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ε). η κα Μπέκου Ευτυχία, Γενική Γραμματέας Πρόνοιας, του Υπουργείου Εργασίας. Η Dr. Ξανθή Μιχαήλ, Φυσίατρος, η κα Ψυλλάκη Δέσποινα φυσίατρος, από το Ε.Κ.Α. (πρώην Ε.Ι.Α.Α.), ο κος Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης, Ουρολόγος, από το Ε.Κ.Α. (πρώην Ε.Ι.Α.Α.), κ.α. Συνάδελφοι, από όμορους αναπηρικούς φορείς, φίλοι και μέλη του Συνδέσμου μας. Κατά γενική ομολογία ήταν μια εξαίρετη και γεμάτη ανθρωπιά εκδήλωση. Η λαμπρή παρουσία της χορωδίας του Συνδέσμου μας, με τις όμορφες μελωδίες της, λάμπρυνε, το εορταστικό και κλίμα της εκδήλωσής και δίκαια καταχειροκροτήθηκε. Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση του πλήθους των πολλαπλών δραστηριοτήτων του Συνδέσμου – μέσω Video Projector – κατά τη διάρκεια της 21χρονης λειτουργίας του, που κινήθηκε στο Σύνθημα – Οδηγό του Συνδέσμου μας:  ΜΑΘΕ, τις δυνατότητές σου  ΔΕΙΞΕ τις ικανότητες σου .  ΑΞΙΩΣΕ την ισότιμη συμμετοχή σου Ευχαριστούμε, όλους όσοι παρευρέθησαν και συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσής μας και ευχόμαστε: Και του χρόνου με Υγεία, Δύναμη και την Ελπίδα ζωντανή!


Δραστηριότητες του Συνδέσμου

πραγματοποιήθηκε η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας μας την Κυριακή το Πρωί στις 20 Ιανουαρίου 2013 Φωτορεπορτάζ

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας, κος Γ. Μούσιος κατά την κοπή της πίτας μας.

O κος Παναγιώτης Κουρουμπλής Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και Συνάδελφος

Η τ. Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κα Ευγενία Τσουμάνη

O κος Παναγιώτης Μελάς, εκπρόσωπος του Προέδρου από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες»

Η Βουλευτής της Ν.Δ. κα Κατερίνα Παπακώστα

H κα Μπέκου Ευτυχία, Γενική Γραμματέας Πρόνοιας, του Υπουργείου Εργασίας

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 21


Επίκαιρα Θέματα

Απόκριες – Καρναβάλι

Διονύσια – Λιμπεράλια – Λουπερκάλια του Σπύρου Σταυριανόπουλου*

Α

πόκριες λέγονται οι τρεις βδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, νηστεία του Πάσχα, Αποκριά ή Απόκρεω σημαίνει τέλος της κρεοφαγίας, (κρεατοφαγίας). Το χρονικό αυτό διάστημα των «Απόκρεω» γιορτάζεται με μεγάλες διασκεδάσεις, τραγούδια, χορούς, ξεφαντώματα, φαγοπότι, παρελάσεις και μεταμφιέσεις (μασκαράδες), σ’ όλο σχεδόν τον κόσμο (καρναβάλι). Στην Ελλάδα γιορτάζεται η Απόκρια με έθιμα που οι παραλλαγές από τόπο σε τόπο είναι πολλές (μομόγερους, γριαμπάμπο, βλάχικος, γάμος, γκαμήλα, γαϊτανάκι, άρματα και παρελάσεις). Με ξεχωριστή όμως ζωηρότητα και ευθυμία γιορτάζονται στα επτάνησα. Η πρώτη βδομάδα της Απόκρεω, λέγεται «Απόλυτη» ή «Αμολυτή». Η δεύτερη η «Κρεατινή» είναι η κυρίαρχη της Αποκριάς, με την πασίγνωστη Τσικνοπέμπτη που οι γυναίκες παλιά «έλιωναν τα’ αλείμματα», ξίγκια, και τσίκνιζε όλη η γειτονιά και τελειώνει με την Κυριακή των Απόκρεω. Η Τρίτη, η τελευταία είναι η «Τυρινή» και μετά την Κυριακή της Τυρινής, ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα και μπαίνουμε στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Από την Τσικνοπέμπτη μέχρι την Κυριακή της Τυρινής κορυφώνονται οι διασκεδάσεις, οι χοροί, οι μεταμφιέσεις σε γνωστά και άγνωστα σπίτια. Και στη Δύση το Καρναβάλι (CARNABAL ή CARNABALE, από το λατινικό CARNE – VALE – κρέας χαίρε – σημαίνει ακριβώς το ίδιο δηλαδή τέλος της κρεοφαγίας. Όμως τα έθιμα αυτά είναι πανάρχαια. Και πώς να μην είναι αφού είναι γιορτές της άνοιξης. Γιορτές για την Περσεφόνη που φεύγει από τα ανήλιαγα παλάτια του Πλούτωνα του Βασιλιά του Άδη, που πέρασε τους έξη χειμωνιάτικους μήνες και γυρίζει στη μάνα της Δήμητρα, τη θεά της Γεωργίας, της βλάστησης. Άνοιξη σημαίνει αναγέννηση, ανανέωση στα φυτά, τα ζώα, την ανθρώπινη διάθεση. Γιορτές λοιπόν της άνοιξης που εκφράζουν την ανθρώπινη ανάγκη για ξαναζωντάνεμα δηλαδή για διασκέδαση, ψυχαγωγία. Πανάρχαιες λοιπόν και που οι ρίζες τους- οι γνωστές μόνο φτάνουν στα Κρόνια, τα Διονύσια – τα ρωμαϊκά LIBERALIA, LUPERCALIA, SATUR-NALIA ως τα Βυζαντινά Κούλουμα.

22 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ο χριστιανισμός πολέμησε τα έθιμα των γιορτών της άνοιξης, ως ειδωλολατρικές εκδηλώσεις και αντίθετα με την χριστιανική ηθική. Η ορθόδοξη εκκλησία παρέμεινε στην αντίθεσή της. Η καθολική εκκλησία, συμβιβάστηκε. Πρώτος ο Πάπας Ιούλιος ο τρίτος τον 16ο αιώνα επέτρεψε τις εκδηλώσεις. Έβαλε όμως επί κεφαλής των εκδηλώσεων, καρδινάλιους, ώστε τα πλήθη να μην εκτρέπονται. Το πρώτο καρναβάλι έγινε στην Βενετία, την πόλη των Δόγηδων, με φαντασμαγορικό στολισμό σε εκατοντάδες γόνδολες. Και τώρα καιρός να γνωρίσουμε τις πανάρχαιες ρίζες.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ – ΔΙΟΝΥΣΙΑ Ο Διόνυσος είναι ο νεώτερος θεός του Ολύμπου, γιος του Δια και Σεμέλης, κόρης του βασιλιά των Θηβών, Κάδμου. Είναι θεός της βλάστησης, της αμπέλου, του κρασιού και του αυλού (σουραύλι). Με τέτοια χαρίσματα και δώρα ήταν φυσικό να είναι ο κύριος εκφραστής των γιορτών της άνοιξης και της διασκέδασης. Και ακόμα φυσικότερο να γίνει δημοφιλέστατος και να λατρεύεται με πάθος σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης. Στις λατρευτικές παραστάσεις (από αγγεία και κείμενα) ακολουθείται από Σταυρούς, μαινάδες, Σειληνούς και νύμφες. Στην Αθήνα λατρεύονταν με τρεις γιορτές που όλες μαζί λέγονταν Διονύσια. Μία στους αγρούς- μικρά Διονύσια – που γίνονταν στο τέλος του χειμώνα, Δεκέμβρη και δυο «εν άστει» δηλαδή στην πόλη. Η μία « εν άστει» καθιερώθηκε πολύ αργότερα, την περίοδο της δημοκρατικής και πολιτιστικής ανάπτυξης των Αθηναίων. Γιορτάζονταν ένα μήνα αργότερα και λέγονταν μεγάλα Διονύσια. ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ: Οι γιορτές αυτές διαρκούσαν τρεις μέρες. Την πρώτη ημέρα την ονόμαζαν Πιθοιγία. Ήταν περισσότερο οικογενειακή γιορτή. Ξεκίναγε το απόγευμα με ικεσίες στο ναό του Λιμναίου Διονύσου – κοντά στη σημερινή περιοχή Μακρυγιάννη, για εξαγνισμό. Μετά οι ικέτες άνοιγαν τους «πίθους» με το κρασί της νέας σοδιάς. Στο μήνα αυτό επειδή έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση του κρασιού, το κρασί είναι πιο εύγεστο. Πιθοιγία-πίθος οίγειν. Την δεύτερη ημέρα ονόμαζαν Χόες. Χους είναι δοχείο που χωρούσε τρία λίτρα κρασί. Είναι η κυριότερη ημέρα των Ανθεστηρίων. Με «κοινή ευωχίαν» κοινό φαγοπότι, με διαγωνισμούς οι-


Επίκαιρα Θέματα νοποσίας, που στον νικητή, αυτόν δηλ. που ήπιε περισσότερο κρασί, ο Βασιλεύς έδινε το μεγάλο βραβείο. Ένα ασκί γεμάτο κρασί και στέφανο χρυσό με παραστάσεις φύλλων αμπέλων. Εν συνεχεία μεγάλη-πάνδημος-παρέλαση ξεκινούσε από το ναό του Διονύσου που ήταν στην Ακαδημία, παίρνοντας το ξόανο του θεού. Κατά την διαδρομή, πουν κυριαρχούσαν τα τραγούδια, οι οργιαστικοί χοροί, τα πειράγματα και οι βωμολοχίες (έτσι γεννήθηκε ο Διθύραμβος), η πομπή σταματούσε «προς της Βασιλείου Στοάς». Εκεί γίνονταν ο ψεύτικος γάμος της Βασίλισσας με το Διόνυσο που την ακολουθούσαν 14 νέες παρθένες και κατέληγαν στον «εν Λίμναις ναό του Διονύσου». Η τρίτη ημέρα ονομάζονταν Χύτροι, ήταν αφιερωμένοι στους νεκρούς και θυσίαζαν μόνο στον ψυχοπομπό Ερμή και Διόνυσο. Έβραζαν μέσα στις χύτρες κυρίως διάφορα όσπριαπασπερμία. Την ημέρα αυτή γίνονταν και διαγωνισμοί μεταξύ κωμικών ηθοποιών-χύτρινοι αγώνες- και οι νικητές έπαιρναν μέρος στις παραστάσεις των Μεγάλων Διονυσίων.

ναός του Διονύσου και εκεί γίνεται θυσία και το φαγοπότι. Το απόγευμα γυρίζουν πίσω με την ίδια διάταξη μόνο που τώρα το άγαλμα πηγαίνει όχι στο ναό του, αλλά στο θέατρο του Διονύσου. (Ν. πλευρά της Ακρόπολης) για να ευχαριστηθεί από τα ακροάματα και τα θεάματα που πρόσφεραν οι παραστάσεις των τραγωδιών και κωμωδιών. Και οι γιορτές έκλειναν με τα Πάνδια, θυσίες προς τιμή του Δια, ή της Πάνδιας, κόρη του Δια και της Σελήνης.

LIBERALIA: (λιμπεράλια). Ανάλογη γιορτή των Διονυσί-

ων που γιόρταζαν οι Ρωμαίοι στις 17 Μαϊου, προς τιμήν του αρχαίου θεού των Ρωμαίων LIBERER έγινε Διόνυσος και η LIBERIA, Αριέδνη ή Περσεφόνη. Και εδώ όμοιες εκδηλώσεις. Πομπή που ξεκίναγε από το Καπιτώλιο, πήγαινε στη Ρωμαϊκή αγορά, θυσίες, φαγοπότι, χοροί, ξεφαντώματα.

ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ Γιορτάζονταν ένα μήνα αργότερα και διαρκούσαν 7 ημέρες. Ήταν η λαμπρότερη, μετά τα Παναθήναια, Αττική γιορτή. Οι γιορτές αυτές, όσον αφορά τις εκδηλώσεις και τη συμμετοχή του κόσμου, ήταν σχεδόν όμοιες με αυτές των Ανθεστηρίων, χαρακτηρίζονταν όμως από τη μεγαλοπρέπεια που φρόντιζαν οι Αθηναίοι να δώσουν, για να εντυπωσιάσουν τους συμμάχους των. Τα Μεγάλα Διονύσια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άρχισαν μετά τους Μηδικούς – Περσικούς πολέμους-, όταν δηλαδή η Αθηναϊκή δημοκρατία ήταν ηγέτιδα δύναμη. Όμως οι γιορτές αυτές ήταν πράγματι μεγάλες μιας και γέννησαν το θέατρο. Ανεκτίμητο αγαθό, για την ψυχική ανάταση, την ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων όπως απορρέει είτε από τις τραγωδίες (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αισχύλος), είτε από τις καυστικές κωμωδίες (Αριστοφάνης). Ας δούμε όμως επί τροχάδην, πως άρχιζαν: Η πομπή ξεκίναγε από τον ναό του Ληναίου- Διονύσου, όπου τα πλήθη έπαιρναν το ξόανου του Ελευθερίου Διονύσου. Αργότερα έπαιρναν το χρυσελαφάντινο άγαλμα του Διονύσου (που έφτιαξε ο Αλκαμένης). Μπροστά λοιπόν το άγαλμα του Θεού. Πίσω εκατοντάδες βόδια και ταύροι για τις θυσία. Ακολουθεί η κυρίως πομπή με επικεφαλής τον ανώτατο άρχοντα. Αμέσως μετά οι κανηφόροι παρθένες, που κρατούσαν καλάθια (κάνιστρα) με δίφορους καρπούς και φρούτα. Πιο πίσω η κουστωδία του φαλλού, που τραγουδούσαν «φαλλικά άσματα». Μετά οι Βάγχες, οι μαινάδες, με συνοδεία τυμπάνων, αυλών και κροτάλων, σε έκσταση από τη συνεχή οργιαστικό χορό. Η πομπή μέσω του Κεραμεικού φθάνει στην Ακαδημία, άλλος

LUPERCALIA (Λουπερκάλια). Αρχαιότατη γιορτή που γινό-

ταν στη Ρώμη – 15 Φεβρουαρίου. Θεσπίστηκε προς τιμήν της λύκαινας τροφού των ιδρυτών της Ρώμης, - Ρώμου και Ρωμύλου. Αργότερα συνεχίστηκε προς τιμή του Φαύνου που προστάτευε τα ζώα και τουε βοσκούς από τους λύκους (LUPUS= λύκος) τον έλεγαν και Λουπέρκαλο. Η λατρεία του Λουπέρκαλου εξασφάλιζε την γονιμότητα της γης, και την προστασία των ζώων και βοσκών. Η γιορτή είχε κέντρο τη σπηλιά στο πλευρό του Παλατίνου λόφου, που πίστευαν ότι ήταν η σπηλιά της λύκαινας. Και εδώ πάλι έχουμε θυσίες κυρίως όμως τράγων, αγαπημένων ζώων του Λουπέρκαλου. Και πάλι πομπές, χορούς, γέλια, ξεφαντώματα. Με τα λίγα που αναφέραμε και οι ρίζες είναι φανερές, αλλά και μια μεγάλη αλήθεια. Τα έθιμα που φτιάχνονται από την ανθρώπινη ανάγκη, στολίζονται με μύθους και μπαίνουν στη τελετουργία, καμία δύναμη, θρησκευτική ή πολιτική δεν μπορεί να τα νεκρώσει. του Σπύρου Σταυριανόπουλου, από το βιβλίο του, «Επιφυλλίδες» 1990 O Σπύρος Σταυριανόπουλος είναι: • Επίτιμος πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΚΑ • τ. Πρόεδρος Ε.Π.Ε. • τ. Διοικητής Ε.Ι.Α.Α. • τ. Πρόεδρος Ε.Ο.Κ.Α.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 23


Επίκαιρα Θέματα

Ποια ΑμεΑ εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα

Ε

ξαιρούνται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι, εάν βαρύνονται φορολογικά από τα παιδιά τους υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διατάξεις του ν. 1910/1944 και οι εργαζόμενοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% που τους βαρύνει φορολογικά και συνοικεί με αυτόν και εφ’όσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ΚΦΕ ορίζεται στις 12.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με θέμα: «νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και στην κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ». Εξαιρούνται: Εργαζόμενος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παρ. 1 έως 33 του άρθρου πρώτου του ν.1910/1944 εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ. Εργαζόμενος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο το οποίο τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ (ν. 2238/1994) και συνοικεί με αυτόν έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ΚΦΕ ορίζεται στις 12.000 ευρώ. Σε ότι αφορά στο μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο αφορά και στην κατάργηση των οργανικών θέσεων διευκρινίζεται με τη σχετική εγκύκλιο ότι δε συνιστά απόλυση. Σύμφωνα με συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβλέπεται η κινητικότητα των υπαλλήλων μέσω της μετάταξης τους σε θέσεις άλλων φορέων. Η Ε.Σ.Α.με.Α. δηλώνει πως βρίσκεται σε εγρήγορση διεκδικώντας τη διασφάλιση της εργασίας κάθε εργαζόμενου ατόμου με αναπηρία και εργαζόμενου ο οποίος είναι γονέας/σύζυγος/νόμιμος κηδεμόνας ατόμου με βαριά αναπηρία. Πηγή: Κέρδος Online

24 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Μόνιμοι χιλιάδες συνταξιούχοι ΑμεΑ: Η δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΑμεΑ στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα «Πράσινο φως» για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων ΑμεΑ ανάβει δικαστική απόφαση-σταθμός που αρνείται να εφαρμόσει τη συνταγματική διάταξη που απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις, δίνοντας προβάδισμα στη συνταγματική ρύθμιση που επιβάλλει στο κράτος να παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της αναπηρίας, εξασφαλίζοντας σε ΑμεΑ την επαγγελματική ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας (άρθρο 21 του Συντάγματος). Η πρώτη δικαστική δικαίωση αφορά 13 συμβασιούχους ΑμεΑ που απασχολούνταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τους οποίους κρίνεται ότι στην πραγματικότητα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γι’ αυτό πρέπει η σύμβασή τους να θεωρηθεί αορίστου χρόνου και να υποχρεωθεί ο δήμος να τους πληρώσει και μισθούς υπερημερίας, από τότε που έληξε η σύμβασή τους. Απόφαση Η δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΑμεΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όταν οι κρατικοί φορείς, οι δήμοι και άλλοι εργοδότες ανανέωσαν για ένα έτος την απασχόλησή τους, μετά τα τριετή προγράμματα του ΟΑΕΔ. Επιβάλλει, μάλιστα, την άμεση καταβολή μισθών υπερημερίας για τρεις μήνες (ποσά 2.500 ευρώ έως 2.845 ευρώ σε συμβασιούχους με μηνιαίες αποδοχές 834 ευρώ έως 948 ευρώ), κρίνοντας ότι έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία και υπογραμμίζοντας ότι έχουν απόλυτη ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται, λαμβανομένου υπόψη και του ότι λόγω της αναπηρίας τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν άλλη εργασία. Ο δικηγόρος των εργαζομένων, κ. Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε πως «η απόφαση αυτή μπορεί πλέον να αποτελέσει σαφές νομολογιακό έρεισμα, έτσι ώστε να ζητήσουμε την κάμψη του 103 του Συντάγματος, ακόμα και για όλα τα ΑμεΑ που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, εφόσον αυτά προσφύγουν δικαστικώς και εφόσον δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της τελευταίας χρονικά σύμβασής τους».


Επίκαιρα Θέματα

«Πράσινο φως» για 124 κατ’ εξαίρεση προσλήψεις άνεργων και ΑμεΑ

Τ

ο Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την κατ' εξαίρεση πρόσληψη 124 ατόμων, κυρίως σε διάφορους δήμους, ενώ την ίδια στιγμή «έκοψε» αιτήματα του ΟΑΕΔ για πρόσληψη ανέργων. Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας του νόμου 2190/1994 ολοκλήρωσε τον κύκλο έγκρισης κατ' εξαίρεση προσλήψεων εποχικού προσωπικού σε όσες περιπτώσεις διαπίστωνε την ύπαρξη σοβαρών επειγουσών αναγκών στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Στις τελευταίες γνωμοδοτήσεις της η επιτροπή του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις: 1. Για κατ’ εξαίρεση πρόσληψη 42 ατόμων με συμβάσεις δύο μηνών για την παιδική εξοχική κατασκήνωση Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης. 2. Για την πρόσληψη 28 ατόμων για ανάγκες λειτουργίας και διαχείρισης υδροθεραπευτηρίου, πολιτιστικών κέντρων, αναψυκτηρίου και δημοτικού ωδείου του Δήμου Κασσάνδρας του Νομού Χαλκιδικής, λόγω της αυξημένης τουριστικής θερινής κίνησης. Ακόμα εγκρίθηκε η πρόσληψη 20 ατόμων με συμβάσεις έως 4 μηνών για τις αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζει στον τομέα καθαριότητας κατά την θερινή περίοδο ο Δήμος Νέας Ιωνίας, καθώς επίσης και η πρόσληψη 14 ατόμων με δίμηνες συμβάσεις στο Δήμο Μονεμβασιάς.

Επίσης, εγκρίθηκε η πρόσληψη άλλων 10 ατόμων με δίμηνες συμβάσεις για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Αβδήρων, καθώς και άλλων 8 ατόμων με δίμηνες συμβάσεις για τη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Αδρανών Υλικών Δήμου Καστοριάς και αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου Μονομετοχική Α.Ε. «Μακεδνός Α.Ε.» για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες παραγωγής και εμπορίας αδρανών υλικών. Παράλληλα, εγκρίθηκε η πρόσληψη δύο ατόμων με δίμηνη απασχόληση για κάλυψη αναγκών του κεντρικού κοιμητηρίου του Δήμου Καλαμάτας. Σημείωση: Αντίθετα, δεν εγκρίθηκαν από το ΣτΕ -και πρέπει να υποβληθούν στη νέα κυβέρνηση προς έγκριση- αιτήματα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη ανέργων 55-64 ετών και ανέργων με αναπηρίες (ΑμεΑ) που στηρίζονταν σε παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις του 2011 (συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Για τις προσλήψεις αυτές δεν άναψε το «πράσινο φως», καθώς δεν συνοδεύονταν από αιτιολογίες για τον εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα, τον ακριβή αριθμό και τη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος από την καθυστέρηση εφαρμογής των προγραμμάτων λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Παράταση συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών

Τ

ην παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης. Η παράταση των συμβάσεων ορίστηκε συγκεκριμένα να ισχύσει μέχρι 30 Ιουνίου 2013 για τη μεταφορά των μαθητών ΑμΕΑ και μέχρι 30 Μαρτίου 2013 για τους μαθητές των μουσικών, καλλιτεχνικών, διαπολιτισμικών και άλλων σχολείων. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε με αφορμή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους 18.000 μαθητές που μεταφέρουμε καθημερινά και τις οικογένειές τους αποφασίσαμε τη νέα αυτή παράταση. Η κοινωνία σήμερα περνά πολύ δύσκολες στιγμές και πρέπει όλοι να στεκόμαστε δίπλα της και όχι απέναντί της». Ωστόσο, παρατήρησε ότι εδώ και μία δεκαετία, έχουν περάσει εννέα αλλαγές νόμου και το πρόβλημα παραμένει άλυτο, για να συμπληρώσει ότι «σήμερα, θέσαμε εκ νέου το θέμα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συζητηθεί η κατανομή στις 13 Περιφέρειας των οφειλομένων από τη μεταφορά των μαθητών. Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει κάθε χρόνο περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά μαθητών. Μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2012 και μπροστά στο ενδεχόμενο η σχολική χρονιά να ξεκινούσε και οι μαθητές να μην είχαν μέσο να φτάσουν στα σχολεία τους, η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε επιπλέον 3 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από δικούς της πόρους.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 25


Επίκαιρα Θέματα

Παράταση προγραμμάτων Κίνητρα ύψους 80 εκ € για φροντίδας ηλικιωμένων δημιουργία ΜΜΕ από ανέργους, και ΑμεΑ ΑμεΑ και άνεργες γυναίκες

Σ

τη διάθεση 80 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων μικρών, αλλά καινοτομικών επιχειρήσεων θα προχωρήσει εντός του πρώτου τριμήνου του έτους το υπουργείο Ανάπτυξης, ενισχύοντας επενδυτικά σχέδια νέων ανέργων, ΑμεΑ και άνεργων γυναικών. Στο σχεδιασμό των προγραμμάτων αυτών, τίθεται ως στόχος η επιδότηση 3.100 ανέργων νέων και γυναικών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ενώ προβλέπονται επιπλέον κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα θα υπάρξει πριμοδότηση σε κάθε επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία μίας θέσης εργασίας. Σημειώνεται ότι τα προγράμματα αυτά, αν και στις γενικές τους γραμμές παραπέμπουν στις ανάλογες δράσεις στήριξης της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας που έχουν υλοποιηθεί από τον ΕΟΜΜΕΧ, θα είναι επικεντρωμένα στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, αλλά και στη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών (clusters). Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της απασχόλησης γυναικών μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας: Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων που θα αναληφθούν από άνεργες γυναίκες. Με τον τρόπο αυτό η παρέμβαση θα συνεισφέρει τόσο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όσο και στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και της αντίστοιχης μείωσης του υψηλού ποσοστού της ανεργίας των γυναικών. Ωφελούμενοι θα είναι 1.500 άνεργες νέες από 18 έως 35 ετών που επιθυμούν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση και έχουν την ιδιότητα της ανέργου ή είναι εγγεγραμμένες στα ειδικά μητρώα του ΟΑΕΔ.

Τ

ην παράταση των Προγραμμάτων για τα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και τα «Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας» μέχρι τις 31.12.2013, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οι 68 δομές ΚΗΦΗ εξυπηρετούν σήμερα 1.521 ηλικιωμένους με μεγάλη επιτυχία, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 276. Τα 43 Κέντρα Διημέρευσης εξυπηρετούν 1.176 άτομα με αναπηρίες και απασχολούν 460 εργαζόμενους. «Στην καρδιά της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η κυβέρνηση πρωτοστατεί στον πόλεμο κατά της φτώχειας στηρίζοντας με ότι δυνάμεις διαθέτει τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται σκληρά … Μέσα από αυτές τις δομές στηρίζουμε ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα με αναπηρία, που έχουν πραγματικά ανάγκη το κοινωνικό κράτος», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση των προγραμμάτων ΚΗΦΗ και «Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας». Όπως είπε, η χρηματοδότηση των προγραμμάτων εξασφαλίστηκε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ το 2013 θα είναι έτος αξιολόγησης αυτών των δομών από φορείς του υπουργείου Εργασίας.

Τα ΑμεΑ και πάλι πρώτα στη λίστα των θυμάτων των μνημονιακών μέτρων Θέλουν να κλείσουν 2.500 περίπτερα των ΑμεΑ

Η

κυβέρνηση κατήργησε αντισυνταγματικά το περίπτερο ως ευεργέτημα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως ανάπηροι και θύματα πολέμου, πολύτεκνοι και ούτω καθεξής. Τα παρέδωσε στα διαφθορεία των δήμων για να τα μεταχειρίζονται ως δημοτική ακίνητη περιουσία, όταν όλοι οι δήμαρχοι έχουν διακηρύξει με κάθε τρόπο ότι θέλουν να μειώσουν τον αριθμό τους. Όσα απομείνουν δεν θα τα νοικιάζουν πλέον ΑΜΕΑ για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αλλά οι δήμοι με δημοπρασίες. Για τα ΑΜΕΑ θα μείνει το 30%, και σίγουρα οι πιο μειονεκτικές θέσεις, που θα παραχωρούνται σε ΑΜΕΑ όχι με κοινωνικά κριτήρια, αλλά με κλήρωση! Πρόκειται για ένα ευφάνταστο είδος κοινωνικής πολιτικής με λοταρία..

26 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ


Επίκαιρα Θέματα

Α

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη της ισοτιμίας και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου ή όχι; Κλειστή η πόρτα της Σχολής Καλών Τεχνών για τους υποψηφίους με αναπηρία. ΝΤΡΟΠΗ!

ποκλεισμένοι από το τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, είναι ουσιαστικά εκατοντάδες άνθρωποι που πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας ή άλλη σοβαρή πάθηση. Μέχρι πριν από τρία χρόνια όσοι έπασχαν από αναπηρία έδιναν ειδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα εν λόγω τμήματα. Από το 2009 όμως, οι ειδικές εξετάσεις καταργήθηκαν και οι υποψήφιοι πρέπει να δίνουν τις ίδιες εξετάσεις με τους υπόλοιπους. Ο αποκλεισμός αυτών των ανθρώπων ξεκίνησε το 2009, με το νόμο 3794 του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 35 αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι που πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας ή σοβαρή πάθηση (πχ τυφλοί, κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κλπ), εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5% εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Οι πάσχοντες από τις προαναφερόμενες παθήσεις - τονίζεται - δεν εισάγονται σε Τμήματα στα οποία λόγω της φύσης της επιστήμης είναι δυσχερής γι' αυτούς η παρακολούθηση σύμφωνα με αιτιολογημένη απόφαση του τμήματος, που εγκρίνεται από τη σύγκλητο και ανακοινώνεται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο γίνεται η επιλογή. Όπως εξηγεί η εικαστικός, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Ακαδημαϊκής Στήριξης και Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κυρία Ουρανία Αναστασιάδου, μετά την ψήφιση του νόμου οι ειδικές εξετάσεις καταργήθηκαν. «Αυτή τη στιγμή» τονίζει, «υπάρχει νομικό κενό. Πρέπει από το υπουργείο Παιδείας να γίνει πιο σαφές το άρθρο. Να λέει δηλαδή, ότι οι άνθρωποι με αναπηρία ή σοβαρά προβλήματα υγείας δεν εισάγονται μεν με βαθμό απολυτηρίου Λυκείου, αλλά με ειδικές εξετάσεις». Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον Σύμφωνα με την κυρία Αναστασιάδου, σήμερα μόνο έξι άνθρωποι με αναπηρία φοιτούν στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. «Φέτος τα παιδιά αυτά έδωσαν το Σεπτέμβριο κανονικές εξετάσεις, μαζί με τους υπολοίπους, και φυσικά δεν πέρασε κανείς, κυρίως διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν καθημερινώς τα φροντιστήρια που κάνουν οι υπόλοιποι», τονίζει η κυρία Αναστασιάδου. Διευκρινίζει όμως, ότι οι ειδικές εξετάσεις που διενεργούνταν παλαιότερα ήταν εξίσου αυστηρές. «Δεν κάνουμε χάρες», σημειώνει. «Υπάρχει ένα επίπεδο. Οι εξετάσεις είναι αυστηρές, με κλειστά τα ονόματα των υποψηφίων και αν δεν είναι υψηλό το επίπεδο της δουλειάς τους, δεν εισέρχονται στη Σχολή. Γι αυτό και το επίπεδο των φοιτητών αυτών είναι πολύ υψηλό. Τα τελευταία δύο - τρία χρόνια φοιτητές με αναπηρία πρώτευσαν σε βαθμολογία στην πτυχιακή τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους». Πηγή: «Το Βήμα»

Τούρκος εκπαιδευτικός έκρυβε για πέντε χρόνια ότι ήταν τυφλός

Π

έντε ολόκληρα χρόνια δίδασκε σε τουρκικό σχολείο στη Γερμανία κρύβοντας ουσιαστικά την σχεδόν πλήρη αδυναμία του να δει. Ο λόγος για τον Τούρκο Τουράν Ντελιμεχμέτογλου, εργαζόμενο σήμερα στο πανεπιστήμιο Gazi της 'Αγκυρας. «Ήθελα μόνο να αποδείξω ότι ένας άνθρωπος με αυτού του είδους την αναπηρία, αν λάβει σωστή εκπαίδευση, μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά με έναν απόλυτα υγιή συνάδελφό του», δήλωσε ο Ντελιμεχμέτογλου στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Ο αριστερός οφθαλμός του τούρκου εκπαιδευτικού είναι ικανός για πρόσληψη φωτός, ενώ ο δεξιός έχει δυνατότητα όρασης μόλις σε επίπεδο 1%. Διαθέτει ωστόσο δύο γνωματεύσεις, τουρκική και γερμανική, ότι έχει αδυναμία όρασης 100%. Ο Ντελιμεχμέτογλου έχει λάβει ειδική βράβευση από το γραφείο Εκπαίδευσης της Νυρεμβέργης για την επιτυχή εκπλήρωση των καθηκόντων του. Οι γερμανικές αρχές έμαθαν για την ιδιαιτερότητά του μονάχα όταν εκείνος αποφάσισε να επιστρέψει στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφασή του να επιστρέψει στη χώρα του πριν από οκτώ μήνες αφορούσε τα τεράστια κενά και προβλήματα που παρουσιάζει η ειδική αγωγή στη γειτονική χώρα. Ο Ντελιμεχμέτογλου εκπλήρωνε διδασκαλία προγράμματος 30 ωρών την εβδομάδα, διδάσκοντας τουρκική παράδοση και κουλτούρα, μαθηματικά, αυτοάμυνα και γερμανικά. Προετοιμαζόταν για το μάθημα την προηγούμενη ημέρα και δίδασκε με τη βοήθεια μηχανών προβολής διαφανειών.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 27


Ιατρικά Θέματα

Τραυματισμοί στο κεφάλι

Κ

άθε χρόνο, 10 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται στο κεφάλι. Τα τραύματα του κεφαλιού και του λαιμού μπορεί να προξενήσουν βλάβη στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό. Ιατρικό προσωπικό πρέπει να καλείται πάντα, για να περιθάλπει θύματα ατυχημάτων με πιθανά τραύματα κεφαλιού ή λαιμού, ακόμα και αν δεν υπάρχουν φανερά σημάδια εσωτερικής βλάβης. Πάντοτε να υποθέτετε ότι όποιος βρίσκεται αναίσθητος, μετά από ένα ατύχημα, έχει σοβαρό τραύμα στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό. Ένα τραύμα στο κεφάλι που προκαλεί αιμορραγία μέσα στο κρανίο είναι σοβαρή απειλή για τον εγκέφαλο .Ένα κάταγμα ή εξάρθρωση σπονδύλων στο λαιμό μπορεί να τραυματίσει το νωτιαίο μυελό και ίσως να προκαλέσει παράλυση κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού . Τραυματισμοί στο κεφάλι συμβαίνουν στα δύο τρίτα περίπου των ανθρώπων που τραυματίζονται σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Όταν ταξιδεύει μέσα στο αυτοκίνητο, το σώμα του οδηγού ή του επιβάτη έχει ορμή ίση με την ταχύτητα της κίνησης. Αν το όχημα κόψει απότομα ταχύτητα, το σώμα εξακολουθεί να κινείται με την αρχική ταχύτητα, προκαλώντας ισχυρή καταπόνηση στο λαιμό. Η πτώση με το κεφάλι από ύψος (όπως όταν βουτάτε σε ρηχά νερά και χτυπάτε το κεφάλι από ύψος) και το χτύπημα του κεφαλιού σας σε σκληρό αντικείμενο είναι δύο κοινές αιτίες τραυματισμού του κεφαλιού. Τραύματα από σφαίρες και άμεσα χτυπήματα στο κεφάλι, με αμβλύ ή οξύ όργανο, προκαλούν επίσης σοβαρούς-και συχνά μοιραίους- τραυματισμούς. Πρώτες βοήθειες

• Ελέγξτε αν το άτομο αναπνέει. Αν δεν αναπνέει αρχίστε

ρώστε τις ακριβώς κάτω από το πίσω μέρος του κεφαλιού. • Φέρτε τις άκρες του επιδέσμου μπροστά από το κεφάλι και δέστε τις. • 4.Σφηνώστε την κορυφή του επιδέσμου στο πίσω μέρος του λαιμού, στο σημείο που διασταυρώθηκαν οι άκρες του. Κατάγματα κρανίου Κατάγματα του κρανίου μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο και εσωτερική αιμορραγία. Κατάγματα της βάσης του κρανίου ίσως προκαλέσουν αιμορραγία από το αφτί ή εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από το εσωτερικό του κρανίου με πιθανή βακτηριδιακή μόλυνση. Αν σ’ ένα κάταγμα κρανίου σπρωχτούν θραύσματα προς τα μέσα, μπορεί ν’ απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Εσωτερική αιμορραγία Ένα τραύμα στο κεφάλι που κάνει ένα άτομο να χάσει ης αισθήσεις του, να τις ξαναβρεί και μετά να τις ξαναχάσει, πιθανόν να είναι επικίνδυνο. Πηγαίνετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο. Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι ένδειξη αιμορραγίας μέσα στο κρανίο, που μπορεί να είναι μοιραία. Ένα επεκτεινόμενο αιμάτωμα στο κρανίο συμπιέζει τον εγκέφαλο και μπορεί να τον σπρώξει προς τα κάτω, αναγκάζοντας το στέλεχος του εγκεφάλου να σφηνωθεί στο νωτιαίο σωλήνα, προκαλώντας συνήθως θάνατο. Διάσειση Η διάσειση είναι ένας τραυματισμός του κεφαλιού που προκαλείται από ξαφνικό τράνταγμα του εγκεφάλου μέσα στο κρανίο και μπορεί να επιφέρει προσωρινή απώλεια συνείδησης

τεχνητή αναπνοή.

Σημάδια και συμπτώματα τραυμάτων κεφαλιού

του κεφαλιού με καθαρό επίδεσμο.

Αναζητήστε τ’ ακόλουθα σημάδια και συμπτώματα, όταν αξιολογείτε το θύμα ενός ατυχήματος για την πιθανότητα τραύματος κεφαλιού. Πρέπει πάντα να υποψιάζεστε τραύμα λαιμού, όταν υπάρχει τραύμα στο κεφάλι.

• Μη στρέφετε ή γυρίζετε το κεφάλι. Σκεπαστέ κάθε πληγή • Χρησιμοποιήστε έναν καθαρό, τριγωνικό επίδεσμο και

βάλτε το κέντρο της βάσης του επιδέσμου κατά μήκος του μετώπου του ατόμου, ακριβώς πάνω από τα μάτια, με την κορυφή του επιδέσμου στο πίσω μέρος του κεφαλιού. • Πάρτε τις δύο μακριές άκρες του επιδέσμου και σταυ-

28 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

•Ένα κόψιμο στο κρανίο, ένα καρούμπαλο ή μωλωπισμός στο δέρμα του κρανίου, ή μια κατάπτωση στην καμπύλη του


Ιατρικά Θέματα κρανίου. Η κατάπτωση ενός οστού κρύβεται συνήθως από οίδημα του κρανίου.

από 5 λεπτά. Ένα άτομο με τραύμα στο κεφάλι, που έχει χάσει υς αισθήσεις του, χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια.

• Υπνηλία, σύγχυση, δυσκολία ομιλίας ή απώλεια συνεί- • Ελέγξτε αν το άτομο αναπνέει και έχει σφυγμό. Φωνάξτε δησης.

ιατρική βοήθεια.

(ειδικά) το αφτί. Πονοκέφαλος. Χλωμό ή ξαναμμένο πρόσωπο. Αργός ή ακανόνιστος σφυγμός. Διαφορετικού μεγέθους κόρες ματιών.

βαθμό αντίδρασης του ατόμου, τσιμπώντας το δέρμα στο πίσω μέρος της παλάμης του, για να δείτε αν αντιδρά στον πόνο. Αν το άτομο δεν επανέλθει στις αισθήσεις του, μπορεί να υπάρχει αυξημένη πίεση μέσα στο κρανίο, μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία μαζεύεται αίμα στο κρανίο και ασκεί πίεση στον εγκέφαλο.

• Εμετοί και σπασμοί. • Μη μετακινείτε το άτομο, γιατί μπορεί να χειροτερέψει • Αίμα ή καθαρό υγρό που τρέχει από τη μύτη, το στόμα ή ένα πιθανό τραύμα της σπονδυλικής στήλης. Ελέγξτε το • • • •

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση διάσεισης Τα σημάδια και συμπτώματα μιας διάσεισης ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματος. Μια ελαφριά διάσειση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αμνησία για πρόσφατα γεγονότα, ίλιγγους και κουδούνισμα στ’ αφτιά, αλλά όχι απώλεια συνείδησης και συντονισμού. Μια πιο σοβαρή διάσειση προκαλεί απώλεια συνείδησης, που μπορεί να κρατήσει από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι περισσότερο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάθε συνθλιπτικό τραύμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού μπορεί να σπάσει το λάρυγγα και την τραχεία. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απώλεια φωνής, απόφραξη της αναπνευστικής οδού ή διαρροή αέρα στους μαλακούς ιστούς του λαιμού. Ένα συνθλιπτικό τραύμα στο λαιμό μπορεί να κρύβει κάταγμα σπονδύλου στο λαιμό, πράγμα που συμβαίνει συχνά σε αυτού του είδους το τραύμα.

Έφυγε από κοντά μας, ένας μεγάλος αγωνιστής και οραματιστής του Αναπηρικού Κινήματος, ο Θεολόγος, Γιάννης Αποστόλου

Σ

τις 27 Δεκεμβρίου 2012, έφυγε από κοντά μας ένας αγνός αγωνιστής του Αναπηρικού Κινήματος και μέλος του Συνδέσμου μας, ο Θεολόγος, Γιάννης Αποστόλου, αρθρογράφος της «Ισοτιμίας» και κατ’ επανάληψη μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Κινήματος Κινητικά Αναπήρων Πολιτών. Η αγωνιστικότητα, το ήθος η καλοσύνη και το όραμα του συναδέλφου μας, αποφοίτου της Σχολής της Χάλκης – Κωνσταντινουπόλεως, αποτελούν μια μεγάλη κληρονομιά για τους κινητικά αναπήρους. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και η σύνταξη της «Ισοτιμίας» αποστέλλουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και της εύχονται κουράγιο για τη μεγάλη της απώλεια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που τον σκεπάζει. Αιωνία η μνήμη του. Το Δ.Σ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί Συνάδελφοι, Μην ξεχνάτε την 23η Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου μας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013 και ώρα 9:30 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας, Δημητσάνης 3-5 Μοσχάτο (1ος Όροφος). Να είστε όλοι εκεί, για να χαράξουμε ΜΑΖΙ το μέλλον μας! (Λεπτομέρειες στη σ. 7) ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 29


Ιατρικά Θέματα

Τραυματισμοί στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη

Η

σπονδυλική στήλη αποτελεί τον κεντρικό στηρικτικό άξονα του σώματος, για αυτό και οι τραυματισμοί της θεωρούνται από τους πιο σοβαρούς. Η συχνότερη αιτία είναι τα τροχαία ατυχήματα, ή σοβαρές πτώσεις από ύψος ή από σταθερό σημείο. Τα συμπτώματα από έναν τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη και τον αυχένα ποικίλλουν ανάλογα με αυτό που τη προκάλεσε. Μπορεί να υπάρχει συμπίεση ή εξάρθρωση των σπονδύλων, κάταγμα και ακόμα χειρότερα σύνθλιψη του νωτιαίου μυελού. Σε τέτοιους τραυματισμούς ο σωστός τρόπος παροχής των πρώτων βοηθειών έχει πολύ μεγάλη σημασία και αυτό γιατί οι λανθασμένες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα ή και θάνατο. Πολλά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν προκαλούν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Αν έχουν τραυματιστεί μόνο τα οστά της σπονδυλικής στήλης, συνήθως θεραπεύονται εντελώς. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε είναι να επικεντρώσετε τις προσπάθειες σας στο να παραμείνει ο τραυματίας σε απόλυτη ακινησία και παράλληλα αν έχει τις αισθήσεις του να συλλέξετε πληροφορίες; για τις συνθήκες τραυματισμού.

Πιθανά Συμπτώματα: • • • • • • •

Πιθανή απώλεια των αισθήσεων. Εξωτερικές κακώσεις της σπονδυλικής στήλης. Εκδορές και μώλωπες. Πόνος στον αυχένα ή στη ράχη. Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα των άκρων. Δυσκολία ή αδυναμία κινήσεων των άκρων. Πιθανή πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Προσοχή: Μην στρίψετε ή λυγίσετε τη ράχη, τον αυχένα ή το κεφάλι του θύματος. Αν δεν είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τι χρειάζεται να κάνετε και πως αρκεστείτε στο να ειδοποιήσετε το ασθενοφόρο και να μείνετε δίπλα στο θύμα. Μην προσπαθήσετε να περιποιηθείτε τις πληγές του θύματος. Αυτό που προέχει είναι να μείνει ακίνητος.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ • Αν ο τραυματίας έχει χάσει τις αισθήσεις του, ενεργήστε παίρνοντας ως δεδομένο ότι έχει κάταγμα στον αυχένα ή

στην σπονδυλική στήλη. Αυτό σημαίνει ότι τον ακινητοποιείται ακριβώς εκεί όπου βρίσκεται και καλείται ασθενοφόρο. • Αν ο τραυματίας έχει τις αισθήσεις του, μην τον αφήνετε να κινηθεί. • Ρωτήστε τον αν αισθάνεται πόνο και ζητήστε αν μπορεί να σας υποδείξει το σημείο όπου πονάει. • Ζητήστε του να κινήσει ήρεμα τα χέρια του και τα πόδια του και στη συνέχεια να σφίξει το χέρι του. Το ίδιο ζητήστε του και για τα δάχτυλα του ποδιού, αν μπορεί να τα κινήσει. Στην περίπτωση που δεν μπορεί, υπάρχει πιθανότητα να έχει τραυματιστεί ο νωτιαίος μυελός, για το λόγο αυτό δεν πρέπει να ανασηκώσει τον αυχένα του να επιχειρήσει να ανασηκωθεί.

30 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ


Ιατρικά Θέματα Πρώτες Βοήθειες: • Ακινητοποιήστε τον τραυματία ακριβώς εκεί όπου βρίσκεται, τοποθετήστε αυχενικό κολάρο, εάν δεν υπάρχει στα-

θεροποιήστε το κεφάλι του τοποθετώντας αριστερά και δεξιά τυ πετσέτες, γεμάτες τσάντες, κουβέρτες, διπλωμένα ρούχα ή εφημερίδες τυλιγμένες σε ρολό. Ακινητοποιήστε τα χέρια και τον κορμό. Αν η στάση του το επιτρέπει ενώστε τα πόδια του και ακινητοποιήστε τα. • Όσο θα περιμένετε το ασθενοφόρο, σκεπάστε τον τραυματία με μία κουβέρτα για να διατηρήσει την θερμοκρασία του και για να προλάβετε πιθανό σοκ.

Στραβολαίμιασμα Συμπτώματα: Πόνος ή πιάσιμο στον αυχένα, που συνήθως οφείλεται σε πολύωρο σκύψιμο ή και σε ακινησία στο γραφείο, σε κακή στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου ή σε κάποια απότομη κίνηση του κεφαλιού. Το στραβολαίμιασμα (αυχεναλγία) μπορεί να προκληθεί επίσης από ψύξη στον αυχένα (όταν κάθεστε ιδρωμένοι στα ρεύματα).

Τι άλλο μπορεί να είναι; Καμιά φορά, ο συχνός και έντονος πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε αυχενικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να προκληθεί και από την κακή στάση του σώματος αλλά και εξαιτίας μιας μόλυνσης, κάποιου τραυματισμού ή και από ρευματισμούς. Ωστόσο, για να διαγνώσει ο γιατρός αυχενικό σύνδρομο, μαζί με τον πόνο στον αυχένα πρέπει να έχετε και άλλα συμπτώματα (πονοκέφαλο, ζάλη, μούδιασμα στο χέρι).

Τι μπορείτε να κάνετε; Πρόληψη: Για να προλάβετε τους πόνους στον αυχένα, καταρχήν να φροντίσετε για τη σωστή στάση του σώματος στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Αντιμετώπιση ή ανακούφιση συμπτωμάτων: Αν έχετε έντονο πρόβλημα αυχεναλγίας, μπορείτε να νιώσετε ανακούφιση κάνοντας τα εξής: Εντριβές με βότανα και λευκό κρασί: Βράζετε μια χούφτα άνθη χαμομηλιού, θυμαριού ή μαντζουράνας σε ένα λίτρο άσπρο κρασί και αφού κρυώσει, το σουρώνετε και κάνετε εντριβές στον πονεμένο σβέρκο. Επαναλαμβάνετε 2-3 φορές την ημέρα. Εντριβές με χαμομηλόλαδο: Μυοχαλαρωτικές είναι και οι εντριβές με χαμομηλόλαδο, τις οποίες μπορείτε επίσης να κάνετε για το στραβολαίμιασμα. Μπάνιο σε καυτό νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει πέντε σταγόνες από αιθέρια έλαια αγριοκυπάρισσου, θυμαριού ή ιτιάς, που είναι πολύ αποτελεσματικά για την ανακούφιση των μυϊκών πόνων. Όταν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε για πολύ στην ίδια θέση, καλό είναι κάθε 45 λεπτά να σηκώνεστε και να ξεμουδιάζετε λίγο, ώστε ο αυχένας και η πλάτη σας να ξεκουράζονται, αποφεύγοντας έτσι τα συχνά πιασίματα. Αποφύγετε τα ρεύματα, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν ψύξεις, με επακόλουθο τις αυχεναλγίες.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 31


Εξελίξεις της επιστήμης

Γυναίκα με τετραπληγία κινεί ρομποτικό χέρι με τη σκέψη της λου της. Κάθε ένας από αυτούς τους αισθητήρες είναι εφοδιασμένος με εκατό μικροσκοπικές βελόνες οι οποίες συγκεντρώνουν την ηλεκτρική δραστηριότητα- σε μορφή παλμών- από περίπου 200 μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Andrew Schwartz από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, «στη συνέχεια, οι παλμοί της ηλεκτρικής ενέργειας στον εγκέφαλο μετατρέπονται σε εντολές για την μετακίνηση ενός ρομποτικού βραχίονα, ο οποίος λυγίζει στον αγκώνα και τον καρπό, έτσι ώστε να μπορεί να πιάσει ένα αντικείμενο».

Μ

ια 53χρονη γυναίκα, παράλυτη από το λαιμό και κάτω εδώ και 13 χρόνια, είναι σήμερα σε θέσημε τη βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα και… της σκέψης της- να μετακινεί μια σειρά από αντικείμενα, όπως ακριβώς θα έκανε με τα χέρια της. Το ότι καταφέρνει η Jan Scheuermann να κινεί αντικείμενα με τη σκέψη της, αποτελεί ένα «εντυπωσιακό επίτευγμα της μηχανικής», σύμφωνα με το περιοδικό Lancet. Το μυστικό βρίσκεται σε δύο εγκεφαλικά εμφυτεύματα- δύο μικροτσίπ- τα οποία αναλύουν τις σκέψεις της παράλυτης γυναίκας και ενεργοποιούν τον ρομποτικό βραχίονα ώστε να εκτελεί επιδέξιες κινήσεις. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια «άνευ προηγουμένου παράσταση», αν κρίνουν από τη σοβαρότητα της κατάστασης της γυναίκας. Η Scheuermann είχε διαγνωστεί το 2000 με ένα σπάνιο σύνδρομο του νωτιαίου μυελού, που είχε ως συνέπεια να χάσει σταδιακά τον έλεγχο του σώματός της. Τα τελευταία χρόνια ήταν εντελώς παράλυτη, παντελώς αδύναμη να κινήσει έστω και ελάχιστα τα πόδια ή τα χέρια της.

Ο ρομποτικός βραχίονας Πριν από μερικούς μήνες οι γιατροί που παρακολουθούν την Scheuermann προχώρησαν στην εμφύτευση δύο μικροσκοπικών αισθητήρων (4 Χ 4 χιλιοστά) σε συγκεκριμένα σημεία του κινητικού φλοιού του εγκεφά-

32 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Η 53χρονη γυναίκα ήταν σε θέση να ελέγξει το ρομποτικό χέρι μετά από δύο ημέρες εκπαίδευσης. Πλέον, μετά από 14 εβδομάδες εφαρμογής, είναι αρκετά επιδέξια ώστε να δώσει εντολή στον βραχίονα ακόμη και να πιάσει ένα…κομάτι σοκολάτας και να το φέρει στο στόμα της. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η γυναίκα πέτυχε «συντονισμό, ικανότητα και ταχύτητα, σχεδόν παρόμοια με εκείνη ενός υγιούς ατόμου». Σύμφωνα με τον καθηγητή Schwartz, «αυτή η τεχνολογία θα αποτελέσει ιδανική θεραπευτική επιλογή για άτομα με βλάβες στο νωτιαίο μυελό, είτε λόγω ασθενειών είτε λόγω τραυματισμών»..

Προσαρμογή του βραχίονα σε αναπηρική καρέκλα Η αξιοποίηση των ικανοτήτων ενός υγιούς εγκεφάλου για την αντιμετώπιση κινητικών βλαβών, προχωρά με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Νωρίτερα φέτος, μια άλλη γυναίκα, η Cathy Hutchinson, χρησιμοποίησε έναν ρομποτικό βραχίονα για να… σερβίρει στον εαυτό της ένα ποτό, για πρώτη φορά μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί, 15 χρόνια πριν. Και στις δύο μελέτες, τα θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα εργαστήριο. Τώρα, οι ερευνητές προσπαθούν να τοποθετήσουν τον ρομποτικό βραχίονα σε αναπηρική καρέκλα, έτσι ώστε η 53χρονη Scheuermann να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει στην καθημερινή ζωή της.


Περιηγήσεις σε χώρους και τόπους

Ο Ελαιώνας της Αθήνας: «ανάπλαση» ή τσιμεντοποίηση; Την στήλη επιμελείται ο Τάσος Μερκούρης

Ε

λαιώνας Αθηνών, περιοχή πολυσυζητημένη, τόσο όσο και οι μνηστήρες της. Έτοιμο πιάτο μπροστά σε αδηφάγα μάτια. Και δεν είναι μόνο τα μεγάλα συμφέροντα που την ορέγονται, είμαστε κι εμείς, εγώ κι εσύ. Τι λέτε, πόσοι θα φωνάζαμε για την τσιμεντοποίησή του αν μας δίνανε ένα διαμερισμάκι σε «καλή τιμή» στο νεοοικοδόμιτο χώρο του Ελαιώνα; Τα μεγάλα συμφέροντα ποτέ δεν μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά αν δεν υπάρχουν τα μικροσυμφεροντάκια μας. Η Αττική, και γενικά η χώρα μας, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου βίου της πάσχει μόνιμα από τη νόσο του ατομικού συμφέροντος των πολιτών, έχει πέσει θύμα του ατομοκεντρισμού τρόπου ύπαρξης της κοινωνίας. Η θεοποίηση της ανάπτυξης και η αντίληψη ότι το συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο (βλέπε σήμερα) είναι στις γενικές του κατευθύνσεις μονόδρομος. Αυτή η αντίληψη υποτιμά ή απαξιώνει συλλήβδην αγαθά και τρόπους ζωής που είναι συνδεδεμένα με το «παλιό» ή, τουλάχιστον, δεν επιτρέπει μια νηφάλια κριτική και μια ουσιαστική αντίσταση σε κάποιες βασικές παραμέτρους αυτού που κάθε φορά παρουσιάζεται ως πρόοδος χωρίς ανθρωπισμό. Η φρενήρης οικιστική ανάπτυξη της Αθήνας, που οφειλόταν στην αλόγιστη κερδοσκοπία πάνω στη γη, εξωθούσε όλες τις ασυμβίβαστες με την οικιστική ανάπτυξη χρήσεις στις μη ενταγμένες στο σχέδιο πόλεως περιοχές, που, επιπλέον, έπρεπε να πληρούν ορισμένα κριτήρια εξυπηρέτησης αυτών των χρήσεων. Ο Ελαιώνας στην αρχή πρόσφερε τη φυσική υποδομή για τα πρωτοεμφανιζόμενα κεραμοποιεία, σαπωνοποιεία, βυρσοδεψεία κ.λπ. (ομαλό έδαφος, πρόσφορο για αργιλοληψίες, άφθονα υπόγεια ύδατα κ.λπ.) και στη συνέχεια εξυπηρετούσε τις μεγάλες βιομηχανίες της δεκαετίας του ’50 και του ’60 με το να είναι κοντά τόσο στην αγορά της Αθήνας και του Πειραιά όσο και στους μεγάλους υπεραστικούς άξονες.

34 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Στα κριτήρια χωροθέτησης της βιομηχανίας δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διατήρηση της αγροτικής παραγωγής, αλλά η άνευ όρων εξυπηρέτηση του βιομηχανικού κεφαλαίου και της βιομηχανικής ανάπτυξης. Έτσι, όχι μόνο τοποθετείται μέσα στην πόλη ένας ρυπογόνος παράγοντας, αλλά ταυτόχρονα (πράγμα που τελικά είναι πιο σημαντικό) αφαιρεί ένα ζωογόνο για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων σύστημα: ο Ελαιώνας, με τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ο Ελαιώνας είναι μια περιοχή η οποία εκτείνεται χοντρικά 5 χλμ. από τη μια πλευρά του και 2 χλμ. από την άλλη. Περικλείεται από τις οδούς Καβάλας, Κηφισού, Θηβών, Πειραιώς στο κέντρο του λεκανοπεδίου. Διοικητικά ανήκει σε 5 δήμους: Αθήνας, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ταύρου, Ρέντη. Πρόκειται για μια κατά βάση αδόμητη περιοχή 9.500 στρεμμάτων με ορισμένες ρυπογόνες βιομηχανίες, μικρές οικογενειακές κατά κύριο λόγο βιοτεχνίες, πρακτορεία μεταφορών και ελάχιστους κατοίκους. Από τη μεταπολίτευση και μετά ο Ελαιώνας αποτέλεσε πρόκληση για προοδευτικούς αρχιτέκτονες και πολεοδόμους και γενικότερα για την αριστερά, εκπονήθηκαν μελέτες, διοργανώθηκαν ημερίδες κ.λπ. Η πίεση που ασκήθηκε εκείνη την εποχή οδήγησε τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Λαλιώτη στη δημιουργία κοινόχρηστου πράσινου στην περιοχή της τάξης του 35% της συνολικής έκτασης. Αυτό σήμαινε ότι 3.500 στρ. περίπου θα έπρεπε να γίνουν πράσινο. Για να καταλάβουμε το μέγεθος να σημειώσουμε ότι το Πεδίο του Αρεως είναι 360 στρ. O Ελαιώνας έλκει το όνομά του από την παλιότερη χρήση της γης του. Ο Ελαιώνας ήταν μια ελαιόφυτη κοιλάδα που εκτεινόταν από τους πρόποδες της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού και έφτανε μέχρι το Δαφνί, τον Πειραιά και το Φάληρο, ακολουθώντας παράλληλη πορεία με τον Κηφισό, το σημαντικότερο, από την αρχαιότητα, ποτάμι της Αττικής.


Περιηγήσεις σε χώρους και τόπους Ο κυρίως ελαιώνας εκτεινόταν στο βόρειο τμήμα αυτής της κοιλάδας, φτάνοντας νότια μέχρι την Πέτρου Ράλλη. Εκτός από τα χιλιάδες ελαιόφυτα στρέμματα, η κοιλάδα αυτή στο βόρειο τμήμα της περιλάμβανε πολλούς βοσκότοπους, καλλιέργειες δημητριακών και αμπελιών, αλλά και ανθοκαλλιέργειες κοντά στις όχθες του ποταμού. Οι λαχανόκηποι του Ρέντη αποτελούσαν τη νότια απόληξη του Ελαιώνα, εκεί όπου το έδαφος προσφερόταν περισσότερο για καλλιέργειες λαχανικών και οπωροφόρων δέντρων.

Τη δεκαετία του ‘80 αναπτύσσονται οι μεταφορικές εταιρείες, ενώ από τη δεκαετία του ’90 αντιστρέφεται το κλίμα και εκδηλώνεται η αποβιομηχάνιση της περιοχής. Πολλές επιχειρήσεις αφήνουν πίσω τους έρημα κτίρια προκειμένου να μετεγκατασταθούν σε φθηνότερες χώρες παραγωγής. Σήμερα σε όλη τη βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα εξακολουθούν να εργάζονται πάνω από 30.000 άτομα, στην πλειονότητά

Ένας ακόμα λόγος, που σχετίζεται με τη φυσική γεωγραφία της κοιλάδας του Ελαιώνα και έχει θετικές συνέπειες στο κλίμα, καθιστά πολύτιμη την ύπαρξή της είναι η διάταξή της από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά και η κατάληξή της στη θάλασσα, στοιχεία που επιτρέπουν την κυκλοφορία των βοριάδων και της θαλασσινής αύρας. Μετά το 1922 η πολεοδομική κατάσταση της Αθήνας αλλάζει ραγδαία. Η εγκατάσταση των προσφύγων, και ιδίως του πιο εξαθλιωμένου τμήματός τους, γίνεται στο δυτικό Λεκανοπέδιο. Ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται αλματωδώς, η οικοδόμηση είναι πλέον εντατική, με σαφή υποχώρηση της γεωργικής γης, των κήπων (εκτός των αρδευόμενων και των λαχανόκηπων, που επιβιώνουν μέχρι την πρώτη μεταπολεμική εποχή), των δασών και των βοσκότοπων. Η βιομηχανία αναπτύσσεται, και τα εργοστάσια εγκαθίστανται κυρίως στην Πειραιώς και στο Μοσχάτο, αλλά και στον Ρέντη.

τους αλλοδαποί. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες του Ελαιώνα στη δεκαετία του ’80 συμμετείχαν στο νέφος με 18% ως προς τον καπνό, με 24% ως προς το διοξείδιο του θείου και με 15% ως προς τα οξείδια του αζώτου. Συνοψίζοντας την ιστορική ανασκόπηση θα δούμε ότι μια, για αιώνες, περιαστική αγροτική/εξοχική περιοχή ενσωματώθηκε στην πόλη μέσα σε μερικές δεκαετίες, παίζοντας το ρόλο του αποδέκτη επιβαρυντικών για το περιβάλλον λειτουργιών. Από τόπος υπερτοπικού πρασίνου και αγροτικής παραγωγής γύρω από την πόλη και στη συνέχεια μέσα σ’ αυτήν, μετατράπηκε σιγά-σιγά σε υπερτοπική «χωματερή» οχλουσών αστικών χρήσεων.

Μετά τον πόλεμο, στην περιοχή δημιουργούνται συνοικισμοί, μικρές βιοτεχνίες και αποθήκες, ενώ από τη δεκαετία του ’50 εγκαθίστανται πολλές βιομηχανικές μονάδες, αποθήκες, καθώς και το εργοστάσιο-αμαξοστάσιο των ΣΕΚ και των ΣΠΑΠ. Στο τέλος της δεκαετίας του ’50, η κατασκευή των εθνικών οδών Κορίνθου και Λαμίας ελκύει στην ευρύτερη περιοχή νέες και παλιές βιομηχανίες, παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία από την περιοχή Ρουφ-Πειραιώς.

Μια αντίστοιχη φάση συναίνεσης σε μια αστική ανάπτυξη προχωράει σήμερα με βασικό μοχλό τη μαζική ψυχαγωγία και την κατανάλωση. Η τελευταία εικοσαετία είναι περίοδος αποβιομηχάνισης για την Ελλάδα, με την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται κυρίως γύρω από την εμπορευματοποίηση της πληροφορίας και των νέων τεχνολογιών. Σ’ αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι πόλεις γίνονται τα πεδία εμπορευματοποίησης του ελεύθερου χρόνου και της αναψυχής, με τεράστια ποσά να επενδύονται σ’ αυτό τον τομέα. Έτσι, οι παλιές βιομηχανικές ζώνες αναπλάθονται και προσφέρονται κυρίως στη μαζική διασκέδαση και την κατανάλωση. Η Αθήνα, ακολουθώντας αυτή την τάση επενδύει σ’ αυτό τον τομέα. Όμως κάτι τέτοιο είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή, θα αυξήσει (τις ήδη υψηλές, εν αναμονή των αναπλάσεων) τιμές γης και θα προωθήσει έναν καταναλωτικό τρόπο οικειοποίησης του χώρου. Τ.Μ.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 35


Για Μικρούς και μεγάλους

Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (1837-1906) Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ Της Τασσώς Γαΐλα Καθηγήτρια Αρθρογράφος - Ερευνήτρια

Α

υτό είναι το επίγραμμα στην αναθηματική στήλη του Μιχάλη Αναγνωστόπουλου, που βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του Ινστιτούτου Perkins για τους τυφλούς. (Pear Street Boston, έτος ίδρυσης 1829).

«Εθνοφύλαξ», η αθηναϊκή εφημερίδα στην οποία αρθρογραφεί ο Μ.Α., τα καυστικά όμως κατά του Βασιλέως Όθωνος άρθρα του προκαλούν όχι μόνο την απόλυσή του αλλά και την εξάμηνη φυλάκισή του.

Μετάφραση του με λατινικούς χαρακτήρες γραμμένου επιγράμματος: Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος/ 7 Νοεμβρίου 1837/ 29 Ιουνίου 1906/ κατάγονταν από ένα ελληνικό χωριό/και όραμά του ήταν πάντα/ το καλύτερο και το ανώτερο.

1867, η πρόσληψή του ως γραμματέα από τον Αμερικανό Samuel Howe (Σάμουελ Χάου). Ο Σ.Χ. μέγας φιλέλλην βρίσκετε αυτήν την περίοδο στην Αθήνα προς ενίσχυση της Κρητικής Επανάστασης. Χειρούργος, διευθυντής του Ινστιτούτου Πέρκινς από της ιδρύσεώς του από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των σκλαβωμένων Ελλήνων μετά τη λήξη της δράσης του στην Ελλάδα προσκάλεσε τον Μ.Α., στην Αμερική.

Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, Michael Anagnos (Μάικλ Ανάγνος) για τους Αμερικανούς, ο μεγαλύτερος τυφλολόγος των Η.Π.Α., ένας από τους θεμελιωτές της ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, διάσημος δάσκαλος – εκπαιδευτής τυφλών και τυφλόκωφων ατόμων.

Ο άνθρωπος! Δάσκαλος του αγαθού και διορατικός οδηγός των τυφλών, ο Μ.Α. γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1837 στο ορεινό χωριό Πάπιγκο της Ιστορικής περιοχής Ζαγορίου της Ηπείρου. φτωχό ορεινό χωριό το Πάπιγκο και υπό Τουρκική κατοχή (απελευθέρωση Ηπείρου 1912-13), ο μικρός Μιχάλης τη μισή μέρα φοιτά στο δημοτικό σχολείο του χωριού και την υπόλοιπη βόσκει τα πρόβατα του τσοπάνη πατέρα του Δημήτρη. Με υποτροφία, κατόπιν φοιτά στην Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και το 1856 εγγράφετε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας μόλις το 1861 αναγορεύεται ΔΙΔΑΚΤΩΡ της αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής, Γαλλικής και αργότερα Αγγλικής, Γερμανικής, της Φιλοσοφίας σπουδάζει και τρία έτη στην Νομική Σχολή με στόχο καριέρα στην δημοσιογραφία.

36 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Το 1870 ο Μιχάλης Αναγνωστόπουλος, ήδη Μάικλ Ανάγνος για τους Αμερικανούς παντρεύεται την κόρη του Σάμουελ Χάου Ιουλία Ρωμάνο και εργάζεται για 10 χρόνια ως αναπληρωτής του πεθερού του στο Πέρκινς το διασημότερο έως τώρα Ίδρυμα Τυφλών παγκοσμίως. Ο Σ. Χάου πέθανε το 1876 και την Διεύθυνση του Πέρκινς ανέλαβε ο Μιχάλης Αναγνωστόπουλος σε ηλικία 39 ετών. Το 1886 μετά από 15 χρόνια γάμου πέθανε η αγαπημένη του σύζυγος Ιουλία, αρωγός στο έργο του χαρισματικού οραματιστή Μ.Α., του οποίου οι καινοτομίες και οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης τυφλών και τυφλόκωφων, τον κατέστησαν ως τον πιο γνωστό Έλληνα της Αμερικής (εκείνη την εποχή) και έναν από τους διασημότερους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής όλων των εποχών. Ο Μ.Α., υπηρέτησε ως Δ/ ντής του Perkins 30 έτη και το 1892 τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με τον τίτλο Master of Arts (M.A.).


Για Μικρούς και μεγάλους O δάσκαλος

Ο ευεργέτης

Άριστος γνώστης ΤΩΝ Ελλήνων κλασικών και με πρότυπό του τον Σωκράτη ο Μ.Α., εισήγαγε πολλές παιδαγωγικές καινοτομίες στην εκπαίδευση ειδικής αγωγής. Δάσκαλος τυφλών και τυφλόκωφων, αντιμετώπιζε τα άτομα αυτά ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, βοηθώντας τα να αναδείξουν τις αρετές τους, να πουν «ναι» στη ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαθήτριά του Έλεν Κέλλερ (1880-1968), η διάσημη Αμερικανίδα συγγραφέας, η οποία στο βιβλίο της: «Elen Keller: The story of my life» 2nd ed. London 1966, εκφράζει τη βαθιά της ευγνωμοσύνη στον Μ.Α.

Μέγας πατριώτης και εθνικός ευεργέτης ο Μιχάλης Αναγνωστόπουλος, ο κορυφαίος των 70 περίπου Εθν. ευεργετών του Πάπιγκο, του φτωχού Ηπειρώτικου χωριού που ανέδειξε την πλειοψηφία των ευεργετών του Έθνους. Μεγάλες οι χρηματικές δωρεές του Μ.Α., προς νομικά πρόσωπα, Σωματεία κ.λπ., ίδρυση δύο Δημοτικών Σχολείων στην γενέθλια γη, το Πάπιγκο, (εις μνήμη της μητέρας του Καλλίνας), ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής σχολής στην Κόνιτσα κ.λπ.

 Μέγας ευεργέτης των τυφλών ο Μ.Α., ίδρυσε το 1887

το πρώτο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ για τυφλά παιδιά (5-9 ετών) στην περιοχή Τζαμέικα Πλέιν της Βοστώνης.  Με τις πολύ υψηλού επιπέδου διοικητικές και εκπαιδευτικές ικανότητές του ο Μ.Α. Δ/ντης του Πέρκινς και της Σχολής Τυφλών Μασαχουσέτης, κατέστησε το Ίδρυμα Πέρκινς ως το σπουδαιότερο εκπαιδευτικό συγκρότημα για τυφλούς παγκοσμίως.  Εισηγητής και βελτιωτής του μαθήματος μουσικής ως μάθημα επαγγελματικής κατάρτισης για τους τυφλούς.  Εισηγητής προοδευτικών προγραμμάτων σπουδών και παιδαγωγικών μεθόδων για την καλύτερη σωματική - ηθική – πνευματική εξέλιξη των τυφλών μαθητών.  Καθιέρωσε τον θεσμό της επαγγελματικής απασχόλησης των τυφλών ως μέρος του εκπαιδευτικού αμερικανικού συστήματος, οργανώνοντας καινοτόμα προγράμματα απασχόλησης τυφλών στην βιομηχανία με στόχο να είναι οι τυφλοί ενήλικες αυτάρκεις.  Εισηγητής του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στο πρόγραμμα του Πέρκινς και ιδρυτής του Γυμναστηρίου του.  Εισηγητής πρωτοπόρου προγράμματος Χειρωνακτικής Εκπαίδευσης και Δημιουργικού Παιχνιδιού στα σχολικά προγράμματα τυφλών.  Έμφαση στην έκδοση βιβλίων για τυφλούς. Ο Μιχ. Αναγνωστόπουλος συνέγραψε δύο βιβλία – επιστημονικά έργα τα οποία θεωρούνται έως σήμερα αξεπέραστα. → M. Anagnos, Education of the blind: Historial Scetches, its origin, rise and program, Boston 1882 (Εκπαίδευση των τυφλών: Ιστορικό σχεδίασμα, αφετηρία, ανάπτυξη και προγραμματισμός). → M. Anagnos, Kindergarten and Primary school for the blind, Boston 1886 (Νηπιαγωγείο και δημοτικό για τους τυφλούς).

Μέγας ευεργέτης της Ηπείρου αλλά και των ομογενών της Αμερικής, ο Μ.Α., υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης (Βοστώνης) Ελλήνων Αμερικής και επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας στης οποίας την ανέγερση πριμοδότησε με μεγάλο χρηματικό ποσό.

Το τέλος Ο Μιχάλης Αναγνωστόπουλος ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. για το τελευταίο επαγγελματικό του ταξίδι στα Βαλκάνια στις 17 Μαρτίου του 1906. Στα πλαίσια αυτού του ταξιδιού κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ρουμανία και στην πόλη Τούρνο Σεβερίν (πόλη της νοτιοδυτικής Ρουμανίας στα σύνορα με την Σερβία), εκεί όπου υπήρχε παροικία Ηπειρωτών από το Πάπιγκο και ζούσε μόνιμα ο θείος του Μ.Α., Κωνσταντίνος Παναγιωτέσκο, υπέστη υποτροπή σοβαρού προβλήματος της υγείας του και άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Ιουνίου του 1906, εκεί στο Τούρνο Σεβερίν (= πύργος του Σεβήρου). Εκεί, τάφηκε. Τα οστά του μεταφέρθηκαν πολύ αργότερα στην Κόνιτσα όπου και ο επίσημος τάφος του. Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, ο εθνικός ευεργέτης (για τους Έλληνες). Μάικλ Ανάγνος (Michael Anagnos), ο κορυφαίος δάσκαλος, τυφλολόγος όλων των εποχών (για τους Αμερικανούς), ο παιδαγωγός τυφλών που την περίοδο της δράσης του υπήρξε το πιο γνωστό όνομα Έλληνα στην Αμερική. Νέα Υόρκη. Λιμάνι, Άγαλμα της Ελευθερίας. στη βάση του αγάλματος μπορεί να διαβάσει ο καθένας το χαραγμένο όνομα M. Anagnos…. Έκφραση τιμής των Η.Π.Α. προς τον διαπρεπή τυφλολόγο. Πηγές: Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα. Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό «ΗΛΙΟΣ». Βιβλιοθήκη ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Παπαϊωάννου Ι. Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, Αθήνα 1981. Έρευνα – Παρουσίαση Τασσώ Γαΐλα

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • 37


Για Μικρούς και μεγάλους

Διαχρονικό, με πολλούς αποδέκτες ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ – ΕΠΙΜΗΘΕΑΣ ΑΙΔΩΣ και ΔΙΚΗ (από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνος)

Ο

μύθος: Οι αθάνατοι θεοί αποφάσισαν κάποτε τη δημιουργία θνητών πλασμάτων. Έκαναν καλούπια μέσα στη γη από μείγμα χώματος και φωτιάς (πνεύμα, ζωή) έπλασαν όλο το ζωικό κόσμο. Όμως, για να μην εξαφανιστούν τα διάφορα είδη αποφάσισαν να δώσουν στο καθένα κατάλληλες ικανότητες και ιδιότητες, ώστε να διατηρείται η «ισορροπία». Τη δουλειά αυτή την ανέθεσαν στον Προμηθέα και τον Επιμηθέα. Ο Επιμηθέας θέλοντας να πρωτεύσει είπε στον Προμηθέα: Άφησε να μοιράσω εγώ και μετά έλα εσύ να με επιθεωρήσεις. Μοίρασε, λοιπόν, τις ιδιότητες φροντίζοντας τη διατήρηση των «ισορροπιών». Έτσι, σε άλλα έδινε δύναμη, σε άλλα που δεν είχαν δύναμη έδινε ταχύτητα, σε άλλα φυσικά όπλα, σε άλλα που ήταν άοπλα έδινε φτερά. Σε άλλα πάλι να θρέφονται με άλλα μικρότερα. Αλλά τότε στα πρώτα έδινε μικρή γεννητικότητα, ενώ στα δεύτερα που κινδύνευαν με αφανισμό μεγάλη δυνατότητα αναπαραγωγής. Όμως, ο Επιμηθέας, που δεν ήταν προσεκτικός στη μοιρασιά, γρήγορα εξάντλησε τις ιδιότητες – ικανότητες, σε τέτοιο σημείο που όταν έφθασε στο ανθρώπινο γένος δεν είχε μείνει τίποτα να του χαρίσει, ώστε να μπορέσει να επιζήσει. Κι ενώ ο Επιμηθέας σε απόγνωση προσπαθεί να βρει λύση, έρχεται ο Προμηθέας να επιθεωρήσει τη μοιρασιά. Βλέπει τον άνθρωπο γυμνό, ανυπόδητο, άοπλο και άστεγο. Μέσα στην αγωνία του Ανθρώπου αποφασίζει να κλέψει από το εργαστήρι του Ηφαίστου τη φωτιά και την έντεχνη σοφία από την Αθηνά και τα δωρίζει στον Άνθρωπο (όταν αποκαλύφθηκε η πράξη αυτή, ο Προμηθέας τιμωρήθηκε από τους θεούς, αλυσοδέθηκε στον Καύκασο κι ένα όρνιο καθημερινά του έτρωγε το συκώτι).

38 • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Έτσι ο άνθρωπος απέκτησε τη σοφία και την τέχνη να εξασφαλίζει την τροφή του όχι όμως και την πολιτική τέχνη να συμβιώνει, απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωσή του, αφού ήταν εκτεθειμένος στα μεγάλα θηρία και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό και όταν συγκεντρώνοντας, αδικούσε ο ένας τον άλλο, ξανασκορπίζονταν και ήταν πλέον αναμενόμενη η πλήρης εξολόθρευσή τους. Ο Δίας τότε, προκειμένου να αποτρέψει την εξολόθρευσή τους αποφάσισε να τους δωρίσει την πολιτική τέχνη, που την κατέχουν οι θεοί (ως εξουσία), ώστε να συνεργάζονται αρμονικά, να κτίζουν πόλεις και να αλληλοβοηθούνται. Έστειλε, λοιπόν, τον Ερμή να μοιράσει στο ανθρώπινο γένος την ΑΙΔΩ και τη ΔΙΚΗ, ώστε να αποτελέσουν τη βάση αρμονικών σχέσεων στις πολιτείες τους. Ρώτησε ο Ερμής: «Να μοιράσω την ΑΙΔΩ (ντροπή) και τη ΔΙΚΗ(δικαιοσύνη) όμοια με τις τέχνες που ο ένα ξέρει, π.χ. Ιατρική και αρκεί για πολλούς, ο άλλος ξέρει τη σιδηρουργική κ.λπ.». ΟΧΙ. Σε όλους να τα μοιράσεις, είπε ο Δίας, και όλοι ας μετέχουν σε αυτά τα δύο, γιατί δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πολιτείες, όταν λίγοι μετέχουν σε αυτά τα δύο, όπως στις τέχνες. Και να βάλεις και νόμο, διαταγμένο από μένα, όποιος δεν θέλει να μετέχει στην ΑΙΔΩ και τη ΔΙΚΗ, να τον σκοτώνουν ως αρρώστια της πολιτείας «και νόμον θες παρ’ εμού μη δυνάμενων αιδούς και δίκην μετέχειν κτείνειν ως νόσον της πόλεως…». Γι’ αυτό κι όταν κάποτε σε περιοδεία του στη Μ. Ασία ρωτήθηκε ο σοφός Σόλωνας: «Ποιο πολίτευμα είναι το καλύτερο», απάντησε: «Για ποια χώρα; Και για ποιους πολίτες; Για τους πολίτες, λοιπόν που μετέχουν της ΑΙΔΟΥΣ και της ΔΙΚΗΣ, αξίζει η Δημοκρατία, γιατί μόνο εκείνοι μπορούν να την τιμούν, να την προασπίζονται και όχι να την εξευτελίζουν». Σ.Σ.


Δραστηριότητες του Συνδέσμου

ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 113  
ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 113  

The magazine of Panhellenic Union Paraplegic and Physically Challenged (PASIPKA) Το περιοδικό του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κι...

Advertisement