Page 1

Pascal Rocheleau Architecture Portfolio Selected Works 2015-2019


CURRICULUM VITAE

PASCAL ROCHELEAU STUDENT IN ARCHITECTURE

Education 2015 - Present McEwen School of Architecture | Laurentian University Working towards Bachelor of Architecture Studies (B.A.S.) Sudbury, Ontario 2011 - 2015 École Secondaire Catholique Thériault Achieved Secondary School Diploma (O.S.S.D.) Timmins, Ontario

Work Experience PERSONAL INFORMATION Name

Pascal Rocheleau

D.O.B.

04.21.1997

Language

French, English

CONTACT INFORMATION Mobile

(705) 288-3537

Email

pascalrocheleau@outlook.com

Address

1086 Chestnut L, Timmins, ON

Hobbies

2018 J.L.Richards & Associates Limited, Timmins Office Summer Architectural Student Computer Drawing, Drafting and Mark Ups Architectural Design Project Site Visits Paperwork and Filing 2017 Timmins Seamless Eaves-Through Full-Time Summer Employment Specialized in the Installation of Eaves-Through Installation of Soffit, Fascia and Siding Framing of Exterior Gables 2017 Prudent Roofing, Timmins Full-Time Summer Employment Specialized in the Repair of Residential Roofs Asphalt Shingles

Wood Working Pottery

Software Knowledge

Archery Knitting / Crochet Summer and Winter Sports The Outdoors Reading

Autocad

Revit

Rhinoceros

Photoshop

Skills REFERENCES Available upon request

Hand Crafting and Modelling Hand Drawing and Drafting Laser Cutting and Other Digital Fabrication

2

Illustrator

InDesign

Office


About Me Originally from Timmins Ontario, I am currently completing my fourth year in the Bachelor of Architectural Studies at the McEwen School of Architecture at Laurentian University. Within this portfolio is a collection of selected works completed during my post-secondary studies. Once I complete my studies, I plan to remain and practice architecture in Northern Ontario. Due to the nature of the program, the works found in this document consist of practical design studio assignments, design build projects as well as community design projects.

Contents 4 - 9 La Fente Multi-Story Wooden Residential Complex Studio 7: Design Complet, Fall 2018 Group Design (2 Members) 10 - 11 Cocon De Chaleur Warming Space Pavilion Studio 1: Lieu, Fall 2015 Group Design + Fabrication (15 Members) 12 - 13 Imperfection Miniature Inhabitable Wall Design - Build Studio 8: Design Complet 2, Spring 2019 Group Development + Fabrication (3 Members) 14 - 15 Copper Cliff Model Large Exploration Model Studio 5: Bâtiment Du Nord, Fall 2017 Group Development + Fabrication (8 Members) 16 - 17 Copper Cliff Design Small Produce Market and Cafe Studio 5: Bâtiment Du Nord, Fall 2017 Individual Design 18 - 19 Objects in Mirror Are Closer Park(ing) Day Event Instillation Than They Appear Studio 7: Design Complet, Fall 2018 Group Design + Fabrication (5 Members) 20 - 21 Birch Bark Canoe Birch Bark Canoe Building Studio 3: Paysage, Fall 2016 Group Fabrication (30 Members) 22 - 23 Birch Bark Canoe Model Small Canoe Replica Studio 3: Paysage, Fall 2016 Individual Fabrication 24 - 27 Downtown Gallery Art Gallery Design Project Studio 6: Bâtiment du Nord 2, Spring 2018 Individual Design

3


LA FENTE

Multi-Story Wooden Residential Complex

Multi-Story Wooden Residential Complex Studio 7: Design Complet, Fall 2018 Group Design (2 Members)

Located in the core of downtown Sudbury, this studio design project was meant to challenge the limits of mass timber buildings in Northern Ontario. A project requirement was to design a building with a minimum of 10 stories. This design was meant to explore the beauty of integrating various types of mass timber elements as the main structural building material.

4

Site Plan


Previously, the corner of the site was the downtown post office with a railway. This corner signifies an historical point in the city of Sudbury.

The first design gestures were the result of a sensitivity to this northern corner and the southern area on which the sun shines during the day.

In order to allow circulation through the site, the volume was split in half.

The volume was then raised, and a courtyard was sunken on the south side.

Conceptual Diagrams

West Elevation

North - South Section

South Elevation

5


Food Coop Perspective

Grade Floor Plan

6

Residential Circulation Perspective

Typical Residential Plan

Exploded Axonometric


Single Room Plan Small Family Room Plan Student Room Plan

East - West Section

Communal Kitchen Plan

7


8


Parking / Courtyard Plan

Exterior Courtyard Perspective

9


COCON DE CHALEUR Warming Space Pavilion

Warming Space Pavilion Studio 1: Lieu, Fall 2015 Group Design + Fabrication (15 Members)

Based on a Northern Climate theme, this first year design studio class focused on the concept of “place making” within Sudbury. The aim of this project was to design a structure which was to be placed on one of the city’s frozen lakes, and utilized as a multifunctional space. Users could sit with friends and family to tie their skates, take shelter from the winter winds or simply enjoy the structure.

10

Digital Perspective

Exploded Detail


11


Imperfection

Miniature Inhabitable Wall Design - Build

Miniature Inhabitable Wall Design - Build Studio 8: Design Complet 2, Spring 2019 Group Design + Fabrication (3 Members)

As an introduction to the final semester of the B.A.S. program, this exploratory assignment required students to produce a small scale “wall� which could be inhabited. Teams were tasked to research material properties, to develop conceptual, spatial and tectonic solutions. Imperfection relies heavily on the natural properties of wood. Sheets of spruce plywood and acrylic were laminated and carved to reveal the natural beauty of the material. Knots and holes helped guide which portions of the wall to remove or keep. Finally, a source of light was introduced to demonstrate how sunlight could interact with the wall.

12


13


COPPER CLIFF MODEL Large Exploration Model

Large Exploration Model Studio 5: Bâtiment Du Nord, Fall 2017 Group Development + Fabrication (8 Members)

While focusing on one of Sudbury’s dense urban neighbourhoods, this third year studio aimed to help students design structures catered to local needs. Implicating preliminary site research, my small group was initially tasked to model the existing topography and housing located in the small neighbourhood of Copper Cliff.

14


The model was assembled using hundreds of laser cut 3mm birch plywood sheets. Scaled at 1:1000, the sheets were glued together to depict the varying landscape of the site. The housing and industrial buildings were modelled by carving the shapes from solid pieces of wood. These structures were then precisely placed in their appropriate location to accurately represent the neighbourhood. Finally, real segments of pine branches were used to represent the vegetation of the site.

15


COPPER CLIFF DESIGN Small Produce Market and Cafe

Drawn by: Members of my French Studio Class

Small Produce Market and Cafe Studio 5: Bâtiment Du Nord, Fall 2017 Individual Design

Subsequent to the Copper Cliff Model, individuals were tasked to design a small retail space with the essence of a market in mind. Using personal judgment, students were able to re-purpose the existing structure, or to design a new structure to serve the local population. This design consist of a small produce market as well as a cafe on the ground floor. The second floor offers a multipurpose space for various events, rentable by members of the community. This space features an outdoor terrace, where members can enjoy a view of the nearby neighbourhood or the iconic super stack. 16


South Elevation

West Elevation

East - West Section

North - South Section

Ground Floor Plan

Second Floor Plan

17


OBJECTS IN MIRROR ARE CLOSER THAN THEY APPEAR Park(ing) Day Event Installation

PLYWOOD BOXES MIRRORS BIKE RACKING

Park(ing) Day Event Installation Studio 7: Design Complet, Fall 2018 Group Design + Fabrication (5 Members)

Park(ing) Day is an annual event which allows the public to convert a metered parking space into an interactive public location. This event was developed in order to bring attention to the need of urban spaces in downtown settings. The quality of the urban experience would be improved by including more of these spaces. This installation focuses on the perspective of various forms of pedestrian oriented travel. Motorized vehicles have such a large impact on cities that human scale is often forgotten. The aim of this project was to offer a space for pedestrians and cyclist to lock their bikes, take a seat and socialize with other members of the community. The mirrors were included to alter the view of passing vehicles. Motorists would simply see their own reflection along with variations of the common saying “Objects in mirror are closer than they appear�. 18


19


BIRCH BARK CANOE Birch Bark Canoe Building

Birch Bark Canoe Building Studio 3: Paysage, Fall 2016 Group Fabrication (30 Members)

Embracing the lineage of the north, this second year studio project brought knowledge from the indigenous community. The birch bark canoe was assembled, from beginning to end, alongside an Elder. This teaching method was used to show students the importance of respecting materials and building methods.

20


21


BIRCH BARK CANOE Model Small Canoe Replica

Small Canoe Replica Studio 3: Paysage, Fall 2016 Individual Fabrication

Following the assembly of the birch bark canoe, individuals were asked to create a reflective piece relating to their experience. This would help to demonstrate the knowledge extracted from the experience and how it could relate to future designs. Due to my fascination with the creation of the canoe, I chose to create a miniature version of the birch bark canoe. This process was accomplished utilizing the same materials and techniques as the original.

22


23


Downtown Gallery Art Gallery Design Project

Art Gallery Design Project Studio 6: Bâtiment du Nord 2, Spring 2018 Individual Design

Located in the downtown core of Sudbury, this third year studio project required students to develop an art gallery for the community. This gallery was to showcase different types of collections such as permanent, temporary, and experimental art. The conceptual approach for this design was to create a structure that appeared to become visibly lighter with each storey. This was realised through the use of materials. The ground floor showcases the use of concrete, with a limited amount of windows. The floors above are clad in wood panelling, with increasing amounts of glazing near the top.

24

Site Plan


East Elevation

North - South Section

Grade Floor Plan

Second Floor Plan

25


26

North Elevation

East - West Section

Third Floor Plan

Fourth Floor Plan


27


Thank You

Profile for Pascal Rocheleau

Pascal Rocheleau Portfolio 2019  

Architecture Portfolio, Selected Works 2015-2019, Created for Application of the Master's program at the McEwen School of Architecture

Pascal Rocheleau Portfolio 2019  

Architecture Portfolio, Selected Works 2015-2019, Created for Application of the Master's program at the McEwen School of Architecture