Page 1

april

mei 2013 juni

jg. 9 - nr. 34 Driemaandelijks tijdschriftje van Zythos-afdeling Bierproevers Noord-Limburg- V.U: Marc Janssen, Caubergstraat 25, 3960 Bree, hoofdredacteur: Pascal Janssen, Bruglaan 25, 3960 Bree, e-mail: bierproevers.limburg@zythos.be

Uitstap naar Mechelen: 16 juni Op zondag 16 juni trekken we er een dagje op uit. We vertrekken op 9.30u aan de sporthal van Bree (Sportlaan 6, tegenover de Carrefour). Opstappen kan ook in Meeuwen, Houthalen (carpool E314) of - in overleg met onze voorzitter - op een andere plaats waar we langskomen. Onderweg naar Mechelen houden we in een pittoresk volkscafé te Herent halt voor een aperitief. In Mechelen genieten we in het restaurant van brouwerij Het Anker van een middagmaal met aangepaste bieren. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de brouwerij, die vooral bekend is van Gouden Carolus, maar die ook nog een aantal andere heerlijke bieren brouwt. Hierna kun je vrijblijvend deelnemen aan een stadsbezoek met bezoek aan de SintRomboutstoren, de kathedraal en een drietal cafés. Vervolgens is er tijd om een hapje te eten en de dag af te sluiten in een allerlaatste Mechels café.

slechts 25euro per persoon. Hierin zitten vervoer met luxe autocar, aperitief, middagmaal met drank, brouwerijbezoek met bijhorende degustatie en het bezoek aan de SintRomboutstoren inbegrepen. (De werkelijke kostprijs bedraagt ca. 50 euro per persoon, maar de vereniging past het overige bedrag bij met de opbrengst van onze Bier-2-daagse.) Voor het stads- en cafébezoek vragen we een bijdrage van 10 euro (3 à 4 speciale bieren) of 6 euro (3 à 4 frisdranken of warme dranken). ’s Avonds doen we waarschijnlijk een suggestie om te eten, maar ook dat is vrijblijvend en op eigen kosten. Inschrijven kan tot 5 juni via het inschrijvingsformulier op bierproevers.be of via 0473 39 75 78 (na kantooruren).

Degustatielijst Onze maandelijkse bierproefavonden starten steeds om 20.30u en zijn inbegrepen in het lidgeld van leden die 40 of 50 euro per jaar betalen, andere leden betalen 5 euro per keer. Niet-leden mogen ter kennismaking éénmalig komen meeproeven aan 5 euro. Daarna kunnen ze beslissen of ze lid worden. - do 30 mei: The Pub, Markt 43, Peer (René) - do 27 juni: Café Centrum, Wolstraat 2, Bree (Beek) (Herman) - do 25 juli: 't Sjasse, Dorpstraat 31, Bree (Tongerlo) (Leon) - do 29 aug: De Wachtzaal, Markt 11, Bree (Themadegustatie - gratis voor alle leden)

- do 26 sept: ’t Pelterke, Jeugdlaan 4, Overpelt (...)

- do 31 okt: De Kastelein, Royerplein 1, Gruitrode (...) - do 28 nov: De Torenkruier, Dorpsstraat 45, Bocholt (...)

We voorzien dat we tussen 22.00 en 22.30u terug in Bree zijn (afstappen kan natuurlijk ook in Houthalen, Meeuwen of een - op voorhand afgesproken - andere stopplaats). Als deelnameprijs vragen we aan (nog-)nietleden 40euro, leden (en hun partner) betalen slechts 25euro per persoon. Hierin zitten

Tussen haakjes vind je het lid dat de bierproefavond voorbereidt. Staat er nog geen naam, dan kun jij je nog steeds opgeven via de bekende weg: bierproevers.limburg @zythos.be of 0473 39 75 78 (na kantooruren). Uiteraard worden de kosten (bier en kopies) terugbetaald.


Andere activiteiten Schrijf naast de maandelijkse proefavonden ook volgende activiteiten in je agenda: - zo. 16 juni: daguitstap - zo. 7 juli: Lekkerbekkenmarkt Peer - do. 15 aug: pick-nick (reservedata bij slecht weer: zo. 18 en 25 aug.) - do. 29 aug: Themadegustatie “Britse Bieren” met gastsprekers Sabine Mans en Mark Van Pee - vr. 13 september: Algemene Vergadering - za. 26 en zo. 27 oktober: Bier-2-daagse

Pick-nick: 15 (of 18 of 25) augustus Omdat dit jaar ons Biersalon wegvalt, voorzien we een andere activiteit. In plaats van ons te richten op “het grote publiek”, willen we onze leden (en hun gezin) nogmaals verwennen. Op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, 15 augustus, houden we een pick-nick. De deelnameprijs bedraagt 6 gekoelde flesjes speciaalbier (6x 33cl of 8x 25cl of 3x 75cl) per proever. Wie niet meeproeft (kinderen of BOB), hoeft niets bij te dragen. Hapjes en frisdrank worden voorzien. Inschrijven kan tot 1 augustus via het inschrijvingsformulier op bierproevers.be of via 0473 39 75 78 (na kantooruren). Bij slecht weer, verplaatsen we onze pick-nick naar 18 augustus. Als er voor dan eveneens slecht weer voorspeld wordt, nemen we zondag 25 augustus. We starten om 13.30u in het Stadspark De Boneput, Watertorenstraat z/n te Bree. Maximum 20 proevende deelnemers!

KAV in Beek en bij een personeels-teambuilding in Bree. Voor de organisatie van een degustatie kun je een geïnteresseerde doorverwijzen naar ons mailadres bierproevers.limburg@zythos.be of tel. 089 46 85 37.

Wat met het Biersalon? Zoals in vorige Nieuwsbrief werd vermeld, was de locatie die we in 2011 en 2012 gebruikten voor ons Biersalon niet meer beschikbaar. We kregen buiten het bestuur één suggestie: de Gerkenberg. Een mooie locatie, maar we zouden alle logistiek zelf moeten doen. Op onze oproep voor medewerkers kwam geen enkele reactie. We hebben dan ook besloten om het Biersalon in de koelkast te steken. We zijn nog altijd fan van het concept (één inkomprijs voor het proeven van alle bieren en de mogelijkheid tot aankoop van de bieren) en misschien komt het Biersalon volgend jaar terug, eventueel in een licht gewijzigde vorm. Maar dat zal afhangen van het aantal mensen dat wil meewerken. We zitten met het bestuur in elk geval nog vol ideeën. Om dat te bewijzen, organiseren we dit jaar voor de leden (en hun eventuele partner of gezin) een proevers-picknick (zie vorig artikel). Mensen die hun schouders onder het Biersalon 2014 willen zetten, mogen zich nu al melden. Ook voor onze Bier-2-daagse zoeken we medewerkers die helpen met de voorbereiding (zie verder).

Wat met de Bier-2-daagse?

Parodie op “Déjeuner sur l’Herbe” van Edouard Manet uit De Zytholoog nr. 34

Wist je dat... … we ook op verzoek bier- (en kaas-) proefavonden geven buiten onze vereniging? Zo waren we recent te gast bij de

Biertweedaagse 2004

De Bier-2-daagse willen we zeker behouden om verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat we op deze manier heel wat mensen laten kennismaken met en genieten van de biercultuur. Er is ook de gezelligheid, zowel voor onze medewerkers als voor de bezoekers. Dankzij de Bier-2-daagse kunnen we het lidgeld en de deelnameprijzen voor activiteiten ook laag houden. Het lidgeld komt immers niet toe om alle kosten te dragen van verzendingen, proefavonden, uitstappen, algemene vergadering, pick-nick,... Helaas is het niet mogelijk om met de vier bestuursleden die we nu hebben de hele organisatie te blijven dragen. Onze herhaalde oproep voor bestuursleden (zie Biertweedaagse 2004 vorige Nieuwsbrieven) leverde niets op. Daarom gaan we nu op zoek naar mensen die willen helpen met de voorbereiding van de Bier2-daagse. Het is hierbij niet noodzakelijk om in het bestuur te zitten. Je hoeft ook geen schrik te hebben voor ellenlange vergaderingen. Het kan


hebben voor ellenlange vergaderingen. Het kan voldoende zijn om éénmalig bij elkaar te komen om de taken af te spreken. De rest van de communicatie kan via mail en/of telefoon. Zin om mee te werken? Laat iets weten via bierproevers.limburg@zythos.be of 0473 397578 (na kantooruren). De taken die we moeten verdelen zijn: bierlijst, logistiek, coördinatie sponsoring, coördinatie medewerkers, reclame, tombola, Biergids,...

Kascontrole en Open beleid Zoals elk jaar zoeken we weer twee tot drie leden om onze kas te controleren. Voel jij je geroepen om bij een hapje en drankje een avond in juni over onze boeken gebogen te zitten? Laat dan iets weten via bierproevers.limburg @zythos.be of 0473 39 75 78 (na kantooruren). De precieze datum zal in onderling overleg afgesproken worden. Het verslag hiervan zal gedaan worden op onze Algemene Ledenvergadering op 13 september.

Lekkerbekkenmarkt Peer: 7 juli Op zondag 7 juli nemen we opnieuw deel aan de Lekkerbekkenmarkt. Je kunt tussen 10.00u en 18.00u op het marktplein in Peer genieten van tal van hapjes en drankjes. De toegang is gratis. Wij zullen een degustatiestand uitbaten in samenwerking met brouwerij Sint-Jozef.

Je kunt komen meeproeven om 20.00u in het zaaltje van De Wachtzaal, Markt 11 te Bree. Leden kunnen dat gratis doen, niet-leden betalen 10 euro (iets meer dan gewoonlijk, maar het gaat dan ook om bieren uit Britse microbrouwerijen die in België (bijna) niet verkrijgbaar zijn). Inschrijven is niet verplicht, maar is wel aan te raden om zeker te zijn van een plaats aan onze proeftafel: via het invulformulier op bierproevers.be of via 0473 39 75 78 (na kantooruren).

Voorbije activiteiten Aan tafel met bier Op 9 maart dineerden we heerlijk bij BitterZoet in Zonhoven. Het was een avondje gezellig tafelen. We genoten van verrassende amuses bij het aperitief en van een geslaagde symbiose van gastronomisch gerecht en bier bij het voor- en hoofdgerecht, waarbij we telkens de keuze hadden tussen vlees of vis. Ook het dessert was een perfect samengaan van gerecht en bier. Als digestief pikten we een biertje van de kaart of namen we een koffie. Het enige minpuntje was dat we met slechts 13 personen waren, in vergelijking met 30 personen bij ons etentje in december 2011. Was het het tijdstip dat ons parten speelde? We dachten net meer volk te trekken door van ons kerstdiner een lentediner te maken, weg van de drukke decembermaand... Of was het de afstand? Of de prijs? BitterZoet is nu eenmaal een gastronomisch restaurant en daardoor misschien minder interessant voor een vereniging. We hoorden van leden dat men er liever met een kleiner gezelschap naartoe gaat. Volgend jaar gaan we wellicht weer naar een Bier-van-de-Maanddeelnemer voor ons diner, maar ook bij BitterZoet zien ze ons zeker terug.

Zythos’ Bierfestival Onze stand op de Lekkerbekkenmarkt 2012

Britse Bieren en Real Ale Op 29 augustus zal de themadegustatie voornamelijk gaan over traditionele en ambachtelijke Real Ale, maar ook andere Britse bierstijlen worden belicht, net zoals de pubcultuur, het keldermeesterschap, de soorten Britse brouwerijen,... Voordrachtgevers Sabine Mans en Mark Van Pee hebben in GrootBrittannië zes bieren voor ons uitgekozen. Je kunt komen meeproeven om 20.00u in het zaaltje van De Wachtzaal, Markt 11 te Bree.

Wat kunnen we anders doen dan opnieuw lovende woorden spreken over het ZBF? Duizenden bierliefhebbers trokken op 27 en 28 april naar de Brabanthal in Leuven om een keuze te maken tussen de meer dan 500 bieren die 100 brouwers en bierfirma’s aanboden. Met 8 mensen vertrokken we vanuit NoordLimburg om er een handje toe te steken (het ene handje al wat groter dan het andere). En zeker ook om te proeven van nieuwe bieren, vaak van nieuwe brouwerijtjes en bierfirma’s, maar ook om een praatje te slaan met brouwers die we al kenden. We gaan geen opsomming geven van de geproefde bieren, maar er waren zeker enkele ontdekkingen die op de verlanglijst staan


De geproefde bieren, maar er waren zeker enkele ontdekkingen bij die op de verlanglijst staan voor onze eigen Bier-2-daagse. We kwamen ook een aantal leden tegen die op eigen houtje naar de Brabanthallen afzakten. En met zo’n massa volk, hebben we ze zeker niet allemaal gezien...

Marc bij brouwerij De Leite

Verslagjes: Pascal Janssen - foto: Herman Diels

Bier van de Maand Toon en Nancy stoppen met de uitbating van De Klok. Daarmee valt dit Bier-van-de-Maandcafé weg. Omdat we toch een aantal leden hebben in Hamont, zijn we op zoek naar een andere Hamontse deelnemer. Neem gerust contact op met ons besuur als jij een geschikte café, taverne, brasserie,... kent. De deelnemende zaken zijn momenteel: Theaterzaal De Breughel, Opitterstraat 19A, Bree - Café Centrum, Wolstraat 2, Bree (Beek) - De Croon, Vrijthof 8, Bree - d'Olivio, SintLambertuskerkstraat 2, Neeroeteren - De Kastelein, Royerplein 1, Gruitrode - Lagossa, Stift 46, Bree - ’t Pelterke, Jeugdlaan 6, Overpelt - ’t Sjasse, Dorpstraat 31, Bree (Tongerlo) - De Sjuit, Oudekerkstraat 24, Molenbeersel - The Pub, Markt 43, Peer - De Torenkruier, Dorpsstraat 45, Bocholt - De Vostert, Gruitroderkiezel 290, Bree - De Wachtzaal, Markt 11, Bree. De meeste bieren zijn (tijdelijk) ook te verkrijgen bij Dranken Domen, Rode-Kruislaan 55 te Bree.

Mei-juni: Adelardus Tripel Sterk donkerblond bier, 9%, Kerkom In het overwegend zoete aroma herkennen we mout, rijpe vruchten en karamel. De aanhef is zoet-fruitig, waarna er een hop-bittere en kruidige smaak komt opzetten. De vrij lange afdronk is droog, hopbitter en fris-fruitig (citrus). Evarist Clerinx begint in 1913 een brouwerij in Kerkom-bij-Sint-Truiden. In 1920 komt zijn zoon Paul in de zaak en in 1952 zijn kleinzoon Jean. In 1968 stopt Jean de brouwactiviteit en gaat hij bij Alken werken. Na z'n pensioen in 1988 begint hij terug met een kleine ambachtelijke brouwerij. Hij brouwt Bink, een

een kleine ambachtelijke brouwerij. Hij brouwt Bink, een donkerblond bitterig bier. In 1999 neemt Marc Limet de roerstok over. Op vraag van “stichting Abdij, Stad en Regio” en Stad Sint-Truiden brouwt hij in 2002 Adelardus Dubbel voor de eerste open abdijdagen. In 2005 komt daar Adelardus Tripel bij, ter gelegenheid van de opening van de abdijtoren in Sint-Truiden. De bieren zijn genoemd naar abt Adelardus II die in de 11de eeuw een nieuwe kerk liet bouwen, waarvan delen van de crypte en de toren zijn overgebleven. In afwachting van de ingebruikname van de nieuwe brouwinstallatie worden de bieren van Kerkom bij Sint-Jozef in Opitter en De Proefbrouwerij in Lochristi gebrouwen.

Juli-augustus: La Trappe Tripel Sterk donkerblond Trappistenbier, 8%, Abdij O.L.V. De Koningshoeven Het aroma is fruitig en licht karamelmoutig. De smaak is citrus-fruitig en kruidig. De warme volmondigheid gaat in de afdronk over in een fijne hopbitterheid met toetsen van karamel en citrus. De abt van Katsberg zond één van zijn monniken uit om een toevluchtsoord te zoeken voor het geval dat ze Frankrijk moesten verlaten. In BerkelEnschot, in de buurt van Tilburg in Nederland, vond de kloosterling een stuk heide, met enkele kleine hoeven en een schaapskooi. De plaatselijke bevolking noemde deze hoeven de Koningshoeven omdat ze eigendom waren geweest van koning Willem II. De schaapskooi werd in 1881 verbouwd tot voorlopig klooster. Omdat de landbouwgrond te weinig opbracht en omdat er steeds meer monniken kwamen, werd er een brouwerij bijgebouwd. In 1891 startte de bouw van een nieuw klooster en in juli 1893 verhuisden de kloosterlingen naar het nieuwe complex.

Niet vergeten:

Uitstap Mechelen: 16 juni -

Inschrijven kan tot 5 juni!

Bierproevers-Nieuwsbrief 34  

mei 2013 - jg 9 - nr 34

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you