Page 1

#03 -maart 2014

magazine voor je vrije tijd

Kamperen

W Sla je tent op bij de stad

Nick Meynen

Te voet

Over Hagelandse heuvels

Oostkantons Fietsen over de Vennbahnradweg

andelen met Flora


64

WO I in Italië

#2 - Cortina d’Ampezzo

40

Vennbahnradweg

32

Fluitend over de Hoge Venen

Citycamping

Genieten van twee werelden Coverfoto Fany Crevecoeur

6

PASAR mAARt 2014

90

72

Brussel

Kastelen in de Groene Gordel


VERDER IN DIT NUMMER 14 24

26

Online Wandelen & fietsen Stadswandelingen Nederland • Uilenspiegel achterna • Op weg naar Compostela • Wandel-Mee-tjes • Op de fiets naar Van Gogh • Twente te fiets • StapAf nieuwe stijl • Door Vlaamse Velden • Weg met Shakespeare • Fiets op de trein

Kleine musea #6

30

Stoomcentrum Maldegem

Buur natuur Romantische ruïnes in Villers-la-Ville

39 47

Outdoor Pasar Gps in de kijker • Roemeniëreizen • Stickeractie kamperen • Kampeerkwestie: inrichting motorhome

60

Vayamundo Vakantie met zicht op zee

70

Eropuit Wat&Hoe Macedonië • Krokuskriebels • Mondriaan in Den Haag • De wereld van Saverys • Met de auto de oorlog achterna • Retrospectieve Borremans • Veurne beleeft WO I • Hollandse tulpen • Expeditie Zijderoute • Lang leve onze planeet!

82

Dichtbij België Over Hagelandse kamperen heuvels

Zweden

Te voet langs de Hoge Kust

8

Deel 9: Haute-Normandie

Nederland Citytrip Nijmegen

88

Kamperen Voor Trumafans • De stal van Isabella • Arthur in Europa-Park • Kamperen in Istrië • TopPlatz 2014 • Altijd power • Kampeershop DKW Wevelgem • Stroom met BullPower • Coole kast • Vouwkasten

98

Het laatste woord Nick Meynen. Wandelen is meer dan een hobby

Ontdek de ledenvoordelen van Pasar

Cultuur

78

Leuven. Boekenwijsheid na de wereldbrand

EXTRA

Frankrijk

Fietsen rond Saint-Omer

16

maart

3

fiets- & wandelfiches PASAR mAARt 2014

7


Nijmegen

Parijs CHAMPAGNEARDENNES

FRANKRIJK

S

Het Noord-Franse Saint-Omer verrast met bijzondere bezienswaardigheden en culinaire toemaatjes. De stad is een goede uitvalsbasis voor fietstochten, onder meer naar de bron van de Aa en door de vallei van de Leie. Nauwelijks dertig kilometer van de Belgische grens is Saint-Omer een uitgelezen bestemming voor een korte break, een weekenduitstap.

Fietsen rond

16

PASAR MAARt 2014

aint-Omer


ITALIË

Hoge Kusten

TEKST JORIS VERBEURE - FOTO’S tHOMAS DE BOEVER

Stockholm

NORDPAS-DECALAIS Parijs

FRANKRIJK

S

aint-Omer ligt halfweg het grootstedelijke gebied Rijsel en de drukke havenstad Calais. Het is een rustige stad, ietwat in slaap gevallen na eeuwen van bloei dank zij de lakenindustrie. In de 10de eeuw kwam het toenmalige Sint-Omaars in handen van de graven van Vlaanderen. In 1678 werd het met de Vrede van Nijmegen weer Frans. Hier en daar merk je nog de Vlaamse invloeden. De regio rond Saint-Omer is al even rustig als de stad zelf. Er zijn bossen, weiland en uitgestrekte akkers voor de maïsteelt. Fietsers volgen verkeersarme wegen, bewegwijzerde fietsroutes door valleien, jaagpaden langs kanalen. Het zijn doorgaans makkelijke tochten met slechts af en toe een kuitenbijter tussen vallei en plateau. Elke inspanning wordt beloond met een weids uitzicht op het golvende landschap, de lappendeken van de Audomarois zoals de streek rond Saint-Omer wordt genoemd.

Mirakels en lekkernijen Tijdens een wandeling door Saint-Omer herken ik Vlaamse accenten, vooral in de renaissancestijl van de herenhuizen. Op het marktplein loop ik langs restaurant De Drie Kalders – kelders met een West-Vlaamse a – waar Vlaamse specialiteiten zoals stoofvlees en waterzooi worden geserveerd. Ook

Smaken en geuren

I

n en rond St-Omer komen lekkerbekken aan hun trekken. De Brasserie de St-Omer brouwt al sinds 1866 het heerlijke Bière de St-Omer. Alle informatie vind je op de attractieve site www.brasserie-saint-omer.com. Klik ook op het logo Belzebuth voor een duik in de demonische aroma’s. Stokerij Persyn in Houlle, acht kilometer van St-Omer, laat je haar ambachtelijke jeneverproductie bezoeken. Het goedje wordt sinds 1812 gestookt en heeft alle aroma’s van Frans-Vlaanderen: rogge, haver, gemoute gerst en jeneverbessen. Info geleid bezoek en proeven: www.genievredehoulle.com.

potjesvlees staat op het menu, een terrine van kip en konijn, een gerecht uit de 16de eeuw. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal was een van de bekendste kathedralen van Vlaanderen, een meesterwerk van de gotiek. Het interieur heeft tal van bezienswaardigheden. Op het orgel, met zijn schitterende barokke orgelkast van Deens eikenhout werd de Marseillaise gecomponeerd. Ernaast hangt een groot schilderij van Pieter Paul Rubens, één van zijn zeven Kruisafnemingen. In de rechterzijbeuk staat het mooie praalgraf van Eustache de Croÿ, bisschop van Arras en ridder in de Orde van het Gulden Vlies. In Saint-Omer zijn de mirakels de wereld nog niet uit. Dat kan ik opmaken uit de talloze woorden van dank bij de Notre Dame des Miracles. Het beeld van de madonna-met-kind lokt sinds de 13de eeuw pelgrims. Blijkbaar gaan veel wensen in vervulling, zo getuigen talloze bordjes met daarop ‘Merci, impotent guéri’ of ‘Garçon épileptique guéri’ en ‘Merci pour protection pendant la guerre’. Nog meer verering en tekens >>>

LEGENDE Een typisch glooiend landschap in de omgeving van Saint-Omer.

PASAR MAARt 2014

17


wandelen & fietsen Weg met Shakespeare

Twente te fiets

Twente, de landgoederenstreek halverwege Nederland tegen de Duitse grens aan, promoot zichzelf als fietsregio. Het ligt in de provincie Overijssel, de jongste twee jaar verkozen tot beste fietsprovincie van Nederland, met uitgebreide knooppuntennetwerken voor wandelaars en fietsers (1.500 km). De nieuwe gids Twente te fiets brengt een fraai aanbod aan fietsroutes, fietsvierdaagsen, allerlei tips (bv. over de Twentse Rondjes app) en weetjes. De vijf uitgebreid beschreven routes zijn gemiddeld 40 km lang. Ze voeren door het coulisselandschap, langs havezaten, landgoederen en kastelen, heuvelruggen en steden zoals Almelo, Borne, Enschede en Hengelo.

NBTC/GF

BIKEWORLDTRAVEL/GF

Info: www.beleeftwente.nl/fietsen.

Uilenspiegel achterna De 160 km lange Streek-GR Uilenspiegel, met Krekenvariante van 50 km, werd voor de helft vernieuwd en voor het eerst als wandelkaart gepubliceerd. Het traject brengt je door Oost- en West-Vlaanderen en het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen, door polders, langs kreken, bossen, weiden, kastelen en pittoreske dorpjes als Damme, Sluis en Boekhoute. Je stapt door het land waar zich de legende van Tijl Uilenspiegel heeft afgespeeld.

Info: www.groteroutepaden.be.

Stadswandelingen

GF

Box

Een doos met 75 wandelfiches van 15 bij 17,5 cm, een foto op het voorblad, een wegbeschrijving aan de binnenkant en een kaartje met wat praktische info achterop. Zo simpel kan het zijn. De ANWB bundelde op die manier een pak wandelingen in Nederlandse steden. De kortste is 1,5 km, de langste 8. Een begeleidend boekje vertelt je over de groei van Nederlands steden, hun architectuur en het maakt je wegwijs in verwante terminologie. Een logo bij elke openingsfoto zegt je of het om een architectuur-, een vestingstadroute en/of een bewegwijzerde route gaat.

ANWB Stadswandelbox Nederland. Verdeeld door Lannoo – Tielt. Prijs: 19,75 euro.

24

PASAR MAART 2014

Je kunt er in Groot-BrittanniĂŤ niet naast kijken: in 2014 vieren ze de 450ste verjaardag van de geboorte van William Shakespeare. Met allerlei feestelijkheden, theaterproducties en van 17 tot 23 maart de Shakespeare Week. In de hoofdstad kun je ook op stap in zijn voetsporen. London Walks organiseert op zondag en woensdag begeleide tochten van twee uur voor de liefhebbers van Shakespeare en Dickens, langs elizabethaanse gebouwen. Afspraak telkens aan een metrostation, je betaalt ter plaatse 9 pond/persoon.

Info: www.londonwalks.com.


WESTTOER/GF

RESEARCH & REDACTIE VIVIANE BULTHÉ, GUIDO ELIAS & CHRIS VAN MINNEBRUGGEN

tip

Vlaamse Velden De fictiereeks In Vlaamse Velden over WO I is ook goed voor heel wat toeristische extra’s. Westtoer zorgde voor een gratis inspiratiekaart over de Westhoek en voor een verblijfsarrangement. En ook voor drie verschillende fietsroutes langs de opnamelocaties: van Veurne naar Nieuwpoort (44,4 km), rond Diksmuide (28 km) en rond Veurne (28,9 km). De bijbehorende kaarten kosten 2 euro per stuk of 4 euro voor de drie samen.

PLATTELANDSCENTRUM MEETJESLAND/GF

Door

Fiets op trein

Wandel-Mee-tjes

voor individuelen

Het Plattelandscentrum Meetjesland stuurt je op stap met paster Sies of varken Félicienne. Daarvoor sluit je individueel aan bij een begeleide belevingswandeling in het noorden van Oost-Vlaanderen. De reeks van vijf Wandel-Mee-tjes - van eind maart tot begin juni - start op 30 maart in Oosteeklo met Op stap met Félicienne. De wandelingen vinden plaats op zondagnamiddagen, onderweg staan hapjes en drankjes klaar (vooraf inschrijven; 18 euro/persoon). De andere tochten voeren door Bachte-Maria-Leerne, Eeklo, Vinderhoute en Watervliet.

Info: www.westtoer.be.

Ga je fietsen in Nederland en reis je met de trein? Koop dan voor jezelf en je fiets een dagkaartje aan het stationsloket of de kaartjesautomaat voor slechts 6 euro, ongeacht je bestemming. Zet je fiets in de bagagecoupé, herkenbaar aan een blauwe sticker met een fiets boven de deur. Info: www.ns.nl.

Info: www.plattelandscentrum.be.

Op de fiets naar

Van Gogh

Op weg naar

Nederlands beroemdste schilder, Vincent van Gogh, had stevige banden met Breda: zijn vader was er predikant. Een nieuw fietsarrangement laat je kennismaken met (het lekkers van) zijn geboortegrond: van Breda tot Zundert. Het pakket (vanaf 155 euro/persoon) bevat twee overnachtingen met ontbijt, een Van Gogh-lunch en een proeverij, een VVV-wandelroute door Breda, een bezoek aan het Van-Goghhuis in geboortedorp Zundert en uitgebreide info. En op de fiets ontdek je ook Breda zelf en de landerijen in de omgeving.

Compostela

Droom je er al lang van op tocht te gaan naar Compostela? Maar zit je met veel vragen: welke uitrusting, wat gaat het kosten, waar overnachten? Op al deze en vele andere vragen probeert het Vlaams Compostelagenootschap een antwoord te geven tijdens informatiedagen. De volgende infodag vindt plaats op zaterdag 22 maart in Capenberg Oxaco Center, Borsbeeksesteenweg 45 in Boechout. Deelname 10 euro. Inschrijven vóór 17 maart.

Info: Herman Van Hees, tel. 03-449 65 52, regioantwerpen@compostelagenootschap.be.

Info: www.vvvbreda.nl. GratiS MaGazine

Lente 2014 fietSen en wandelen in de provincie oost-vlaanderen eXtra routeboekje

6X

NBTC/GF

StapAf, het gratis halfjaarlijkse fiets- en wandelmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, heeft niet alleen een sympathieke nieuwe look, maar ook enkele nieuwe rubrieken. In het lentenummer veel foto’s, kortere teksten, aandacht voor WO I, streekproducten en hotspots, in de vijf toeristische regio’s. Hart van het magazine is het uitneembare routeboekje met vijf lusvormige fietstochten en één wandeltocht (in het Stekense Stropersbos).

TRAPPEN EN STAPPEN

proef

palinG in een potje

Naar buiten! Stappen door het StroperSboS

op Stap

in het spoor van woi aGenda

daar is de lente

Info: www.tov.be.

1

StafAf#01_08.indd 1

TOV/GF

StapAf nieuwe stijl

19/12/13 11:27

PASAR MAART 2014

25


GC

Grote keien hebben terrassen gevormd die parallel lopen met de kust. Net versteende golven. En eeuwen, zelfs millennia geleden likte de zee aan deze keien.

Keikoppen aan de

Hoge Kust 32

PASAR mAARt 2014


TeksT GeRt CoRRemAnS - FoTo’s GeRt CoRRemAnS & AndeRS Reizen

A

an de Hoge Kust in het noorden van Zweden stijgt het land acht millimeter per jaar. Prehistorische stranden Brussel Aken liggen er intussen tot 286 meter boven de zeespiegel. BELGIË BELGIË Vennbahnradweg Geologen lezen dat landschapStreek-GR als een open boek. Groene Gordel Troisvierges Je kunt er spechten spotten en korstmossen bestuderen, maar vooral: heerlijk wandelen langs meren, fjorden, naaldwouden en rode dorpjes.

D

NEDERLAND

Amsterdam e dagen in Lappudden beginnen met een koele duik in het meer en eindigen in GELDERLAND de knusse houten sauna. Dagen die verlopen volgens een bijna rituele regelmaat, zoals seizoenenNijmegen elk jaar hetzelfde patroon volgen, zo heb ik me het leven op het platteland, dicht bij de natuur, altijd voorgesteld. ‘Stockholm? Te druk’, zei Maria, toen ze uitlegde waarom ze de hoofdstad had verlaten om vakantie­ bungalows te gaan opknappen en uitbaten op de Kaap van de Lappen. En: ‘De mannen op het platteland zijn beter dan in de stad.’ Daar is hij, haar plattelandsman. Hij meert zijn motorbootje aan terwijl ik op de steiger Parijs moed verzamel om in het glasheldere water te springen. Negentien graden is wat frisjes. Agne heeft CHAMPAGNEARDENNES vijf flinke snoeken gevangen voor het avondmaal. Als hij niet vist of klust, fotografeert hij de natuur. Het kan FRANKRIJK niet anders of zo’n stoere trapper neemt al eens een duik in het meer. ‘Ben je gek? Veel te koud.’

ZWEDEN

Cortina d’Ampezzo

ÅNGERMANLAND

Hoge Kust Stockholm

NORDPAS-DECALAIS Parijs

FRANKRIJK

Werelderfgoed voor wandelaars

>>>

GC

Ik heb me aangesloten bij een groep van Anders Reizen om de Hoge Kust te ontdekken, een geologisch wonderland vijfhonderd kilometer ten noorden van Stockholm. Het gebied is door de Unesco erkend als Werelderfgoed en geniet bij ons te weinig bekendheid

Het land blijft stijgen. Op Rotsidan bestaat de kust uit een vier kilometer lang rotsplateau.

Een ondergelopen sloepje aan de oever van een meer. Vaak waren die meren ooit de uitlopers van een fjord.

PASAR mAARt 2014

33


TEKST HERmAN COLE - FOTO’S HERmAN COLE & SHUttERStOCK

Oorlog in de

Dolomieten

64

PASAR mAARt 2014


TEKST CHRIS VAN MINNEBRUGGEN Het signaleren van nieuwe producten wil niet noodzakelijk zeggen dat ze door de redactie zijn getest of worden aanbevolen.

Op twee wielen

outdoor Schoen

Rugzak Afgelopen zomer lanceerde Jack Wolfskin een rugzak voor bepaald beweeglijke fietsers. De Rock Surfer 30.5 kreeg het bodymappingsysteem ut de kledinglijn mee, dat staat voor een uitstekende ventilatie op plekken waar je gaat zweten. Stretch en klittenband in de heupriem geven je extra bewegingsvrijheid, veiligheidsbeugels in de schouderriemen maken dat die niet verspringen bij schokken tijdens het mountainbiken of downhillracen. De Rock Surfer kreeg nog een helmbevestiging, regenhoes en een eenvoudig te bereiken vak voor fietsspullen mee.

Prijs: 149,95 euro – www.jack-wolfskin.com

Met de Kimon TR van Vaude trek je een waterdichte fietsschoen aan die je in weer en wind toch stevig op de pedalen houdt. Daarvoor heeft hij niet alleen een ademend en waterafstotend Sympatex-membraam onder de leden, in de zool zit ook een uitneembaar luikje waarop je een clickmodule kunt monteren. Daar bovenop houden de velcrosluiting en een hielclip de Kimon goed aan je voet. Hoewel al antibacterieel behandeld zijn de binnenzolen uitneembaar. De rubberen buitenzool heeft een nylon schacht.

Prijs: 130 euro – www.vaude.com

Stap- en fietskar

Bij Thule hebben ze naast allerlei fiets- en bagagedragers nu ook deze Coaster, een praktische kinderwagen voor achteraan de fiets. Reflectoren en een hoog opgestoken vlaggetje maken hem zichtbaar in het verkeer. Onderin zit een fikse laadruimte voor bagage, de raampjes zijn verdonkerd tegen te fel zonlicht en de Coaster heeft een hor tegen insecten en een regenklep. De kar is eenvoudig aan je fiets te koppelen en met een meegeleverd derde wiel bouw je ze zo om tot een wandelwagen. De brede handgreep voor het wandelwerk is in de hoogte verstelbaar. De Thule Coaster is opvouwbaar en daardoor gemakkelijk te transporteren. Vanaf deze maand is hij ook bij ons op de markt.

Veilig Uit meer dan honderd Abus-kinderhelmen plukten we deze Scraper kid, een degelijke helm voor kinderen en jongeren op de fiets, de BMX, het skate- of wakeboard. Hij heeft een goed geventileerde harde schelp, een makkelijk verstelbare pasvorm (met een wieltje) en de comfortabele, zachte vulling is uitneembaar en wasbaar. De helm weegt 350 g en past voor een hoofdomtrek van 51 tot 55 cm. Hij is te koop in zeven verschillende kleuren.

Prijs: 47,95 euro – www.abus.com/be_nl

Fit met gps

Prijs: 449 euro – www.thule.com

Polar kennen we van de gesofisticeerde sporthorloges met hartslagmeter, prestatieregistratie en programmeerbare trainingsschema’s. Begin mei ligt de nieuwe Polar V650 in het winkelrek, een complete fietscomputer die je rit helemaal analyseert. Met de ingebouwde gps brengt hij je zonder omwegen terug thuis. Hij heeft een ingebouwde hoogtemeter, een 2,8 inch kleurenscherm en led-verlichting die

automatisch aanknipt als het gaat schemeren. De V650 is te combineren met de H6 of H7 Bluetooth Smart hartslagsensor (50 euro extra).

Prijs: 219,90 euro– www.polarv650.com PASAR MAART 2014

39


Wil je meer lezen?

Word lid van Pasar en ontvang elke maand het Pasarmagazine • interessante reportages • tips voor uitstappen dichtbij • een waaier aan toeristische informatie

Hét blad voor dicht-bij-huis-toerisme

Lees Pasa 3 maand r en

gratis www.pasa r.be

#01 -januari 2014

magazine voor je vrije tijd Kamperen rond het

Lac du Der

Vle

uge

el- en d n a dé w GID0S 2 13 fiets

ls v

je oor

vri

je t

2013

Vleugels voor  je  vrije  tijd

ijd

kamp ee wijz r er

Detectives aan de Maas

Luik

G

’t Stad In

kampeer

GIdS

afgiftekantoor gent x

n dele 1 wan n en Fietse sar Pa Kampeerkalender Winterkamperen4 met ers 17:1 rrekijk

eraardsbergen

001 0114.indd 5

4,95 euro

Ve

in E-bike van Herve Land

11/12/13 12:50

Handige kampeerapps

Koken op de camping

17/04/13

Pasar-K

ampeerw

O_KampeerGids_01-53-3998.indd 1

ijzer

2013-29

24.indd

1

15/11/13 09:26

d 1

300.ind

-W&F-3

O_01-32

en Fiets- lcafés de wan

17/01/13

Schrijf je in op

www.pasar.be/lidworden

15:09

Pasar-magazine maart 2014  

In het magazine van maart ontdek je de kastelen in de Groene Gordel, ga je te voet langs de Hoge Kust van Zweden of Fiets je rond Saint-Omer...

Advertisement