Page 1

Uuden sukupolven akut tulevaisuuden autoihin


AJONEUVOTEOLLLISUUDEN UUSI AIKAKAU USI Kun EU rajoittaa vuonna 2015 hiilidioksidipäästöt 130 g:aan/km, koittaa autoteollisuudessa uusi aikakausi. Täyttääkseen nämä vaatimukset autojen valmistajat kehittävät uusia ratkaisuja polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi, esimerkiksi lisäämällä sähkön käyttöä auton voimanlähteenä uusilla, innovatiivisilla tavoilla. Tästä on alkanut kokonaan uudentyyppisen ajoneuvosegmentin, sähköhybridiauton (Hybrid Electric Vehicles [HEV]) kehitys.

Ajoneuvot, jotka ovat 100 %:sesti sähkökäyttöisiä. Akkuteknologia: Li-ioni, NiMH. Akunvaihto: Ei tarpeen. Akku kestää ajoneuvon käyttöiän.

TÄYSHYBRIDI Ajoneuvot, jotka vaihdellen käyttävät joko poltto- tai sähkömoottoria. Akkuteknologia: Li-ioni, NiMH, edistyksellisiä lyijyakkuja kehitteillä. Akunvaihto: Ei tarpeen. Akku kestää ajoneuvon käyttöiän.

50 %

Sähkömoottori

SÄHKÖAUTOT

Hiilidioksidivähennys / Voimanpolttoaineen lähde säästö 100 %

PUOLIHYBRIDI Ajoneuvo, jossa sähkömoottori antaa tarvittaessa lisätehoa polttomoottorille. Akkuteknologia: Li-ioni, NiMH, edistyksellisiä lyijyakkuja kehitteillä. Akunvaihto: Ei tarpeen. Akku kestää ajoneuvon käyttöiän.

25 %

MIKROHYBRIDI

PERINTEISET AJONEUVOT Perinteiset diesel-/bensiinimoottoriajoneuvot. Akkuteknologia: lyijyakut. Akunvaihto: tarpeellinen.

15 %

Diesel- / bensiinimoottori

Perinteiset diesel-/bensiinimoottoriajoneuvot, joissa on lisätoimintoja polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi: Stop & Start, jarrutusenergian talteenotto ym. Akkuteknologia: AGM (Absorbent Glass Mat), ECM (Enhanced Cycling Mat) Akunvaihto: tarpeellinen.


KYKY LÖYTÄÄ UUSIA RATKAISUJA

PANOSTAMALLA TUTKIMUKSEEN JA TUOTEKEHITYKSEEN LÖYDÄMME INNOVATIIVISIMMAT TUOTERATKAISUT Exide Technologies on maailman johtava lyijyakkujen valmistaja ja kierrättäjä yli 80 maassa. Innovointi ja kehitystyö ovat keskeisellä sijalla liikeideassamme. Nyt panostamme yhä enemmän tulevan sukupolven hybridiajoneuvojen akkujen kehittämiseen.

Axion Power Internationalin ja Nano-Terran kanssa. Yhdistämällä heidän asiantuntemuksensa omaamme löydämme uusia teitä edistykselliseen teknologiaan aivan tekniikan eturintamassa, kuten:

Vuonna 2009 Exiden tutkimus- ja tuotekehitysbudjettia kasvatettiin 45 % ja rekrytoimme 60 uutta insinööriä ja tutkijaa. Olemme myös hankkineet huippuvarustellun tutkimuslaboratorion luodaksemme tutkijoille parhaat mahdolliset olosuhteet uusiin teknisiin läpimurtoihin.

· Hiilikuitulisäaineet.

Saavutamme menestystä myös yhteistyöllä muiden asiantuntijoiden kanssa. Siksi Exide Technologies tekee läheistä yhteistyötä muun muassa US Department Of Energyn (SNRL),

· Johtavat lasimikrosfäärit. · Nanoteknologia. EXIDE Intelligent Power, uusien akkujen merkintä, tarkoittaa että ne vastaavat hyvin tulevaisuuden hybridiajoneuvojen tarpeita. Ajoneuvoteollisuus on suurten haasteiden edessä, ja Exide on energiaratkaisujen toimittajana avainasemassa tässä työssä.

Uuden sukupolven akut tulevaisuuden autoihin


TÄYSI AKKUVALIKOIMA MIKROHYBRIDIAJONEUVOIHIN Mikrohybridejä tuodaan nyt markkinoille nopeaan tahtiin. Niiden valmistuksessa käytetyt luotettavat tekniset ratkaisut vastaavat nykyaikaisen auton käyttövaatimuksia. Alla on esimerkkejä mikrohybridien eritasoisista energiajärjestelmistä.

M I K R O H Y B R I D I VA R U S T E L U © BMW AG

JARRUTUSENERGIAN TALTEENOTTO Niin pian kuin kuljettaja päästää kaasupolkimen vapaaksi, alkaa käynnistysmoottori/latausgeneraattori tuottaa ajoneuvon liike-energiasta sähköä. Virta varaa puolestaan auton akkua. Akkujen hyvä varauskyky ja syklikestävyys ovat koko järjestelmän perusta.

© FIAT GROUP AUTOMOBILES

POLTTOAINETTA SÄÄSTÄVÄ VARUSTELU Esimerkkejä mikrohybridiin kehitetyistä varusteista, jotka vähentävät päästöjä: • Älykäs generaattori. • Vaihdeindikaattori. • Akun valvontajärjestelmät. • Moottorin elektroninen ohjausjärjestelmä. • Lämpösähköiset generaattorit. • Elektroniset jarrutus- ja ohjausjärjestelmät.

STOP & START Stop & Start -järjestelmä säästää polttoainetta sammuttamalla moottorin ajoneuvon seisoessa paikallaan esimerkiksi liikennevaloissa ja -ruuhkissa. Näiden jaksojen aikana auton akku on ajoneuvon virtalähde. Tällaisessa ajoneuvossa akun kuormitus kasvaa merkittävästi suuremmaksi kuin perinteisissä autoissa. Akkua rasittavat toistuvat syväpurkaukset, kun auto käynnistyy uudelleen joka pysähdyksen jälkeen.


M

ITÄ SIT ENE M Ä M SU U R ÄN EM PO MA LTT T V OA AA INE TIM - J UK A PÄ SE T A ÄSTÖ KU V ILL ÄHE NN E

YK SIÄ

,

E X I D E N M I K R O H Y B R I D I R AT K A I S U T

Exide AGM (Absorbent Glass Mat) on kehitetty tiiviissä yhteistyössä Euroopan johtavien autonvalmistajien kanssa. Akku perustuu edistyksellisimpään tällä hetkellä saatavissa olevaan teknologiaan. Sen ansiosta autossa voidaan suorittaa optimoituja teho- ja varaussovelluksia äärimmäisen nopeissa jaksoissa. Tämä on ehdoton edellytys Stop & Start- ja jarrutusenergian talteenotto -järjestelmillä varustetuille mikrohybridiautoille. Exiden uusi AGMakkuvalikoima on: • Ensiasennuslaatua ja -teknologiaa. • Äärimmäistä kestävyyttä: kolme kertaa korkeampi syklinkesto kuin perusakulla. • Maksimoitua turvallisuutta: hermeettisesti suljettu akku, jossa on ylivuoto venttiili ja rekombinaatioteknologia. Akku voidaan asentaa turvallisesti myös matkustajatilaan.

Exide ECM (Enhanced Cycle Mat) on kehitetty tiiviissä yhteistyössä Euroopan johtavien autonvalmistajien kanssa. ECM-teknologia soveltuu erinomaisesti Start & Stop -järjestelmää käyttäviin autoihin. Exiden uusi ECM-akkuvalikoima on: • Ensiasennuslaatua ja -teknologiaa. • Korkeaa luotettavuutta: optimoitu mikrohybridien sykliprofiileihin. • Maksimoitua turvallisuutta: Exide ECM säilyttää hyvät sykliominaisuutensa myös korkeissa lämpötiloissa. Siksi Exide ECM on paras vaihtoehto, kun akku sijoitetaan moottoritilaan.

HYBRID DIAUTTOT, JO OISSSA EXXID DE-AKU UT OVA AT EN NSIA ASENNU USVAR RUSTEIINA GM TEEKNOLO OGIIA ECM M TEK KNOLOGIA AG BMW Efficient Dynamics Series Valmiit sopimukset tulevista automalleista muiden eurooppalaisten autonvalmistajien kanssa.

FIAT: 500 ja Punto, joissa on Stop & Start -järjestelmä. ALFA ROMEO: MiTo, jossa on Stop & Start -järjestelmä. LANCIA: Musa, jossa on Stop & Start -järjestelmä. TOYOTA: Yaris, Auris, joissa on Stop & Start -järjestelmä. Valmiit sopimukset EU:n markkinoille tulevista malleista kansainvälisten autonvalmistajien kanssa.


TULEVAISUUDEN AKUT OVAT JO O TÄÄLLÄ

Mikrohybridiautot

Jarrutusenergian talteenotto

Perinteiset autot

Lyijyakku (Exide Premium)

Lisävarustelu

Stop & Start

Jatkuva kaupunkiajo Akun sijoitus

erittäin pitkä käyttöikä

erittäin pitkä käyttöikä

erittäin pitkä käyttöikä

erittäin pitkä käyttöikä

Optimaalinen asennettavaksi matkustajatilaan.*

Optimaalinen asennettavaksi moottoritilaan.*

Optimaalinen asennettavaksi moottoritilaan.*

*Saavuttaaksesi mahdollisimman pitkän käyttöiän valitse teknologia, joka soveltuu parhaiten akun sijoituspaikkaan (kori vs moottoritila).

EXIDEN OHJEET PITKÄN KÄYTTÖIÄN VARMISTAMISEKSI: • Mikrohybridiajoneuvon akku voidaan vaihtaa vain alkuperäistä vastaavaan akkuun. • Perinteisiä lyijyhappoakkuja ei saa käyttää mikrohybridiajoneuvossa. • ECM- ja AGM-akut kestävät pidempään myös runsaasti varustelluissa perinteisissä autoissa.


TUOTEOMIN NAISUUDET

Ominaisuudet

Käynnistysakku, jolla on korkea syväpurkauskesto, suljettu rekombinaatioteknologia (VRLA).

Lämpötilasietoinen käynnistysakku, jolla on korkea syväpurkauskesto.

Teknologia

AGM Absorbent Glass Mat

ECM Enhanced Cycling Mat

Levyt

Negatiiviset vedetyt levyrungot ja positiiviset valetut levyrungot, joissa on AGM-aktiivista materiaalia.

Exmet-teknologia, jossa on vahvistettuja aktiivisia materiaaleja ja syklauksenkestoa parantavia lisäaineita.

Erottimet

Lasivillamatto

Lasivillapolyeteenierotin

Levypakan tiiviys

Korkea

Matala

Varauksen vastaanottokyky

Korkea

Keskitaso

Suljentamenetelmä

Suljettu, venttiiliohjattu akku, jossa elektrolyysi tapahtuu kennon sisällä.

Suljettu kaksoiskansi, Exiden patentoima labyrinttirakenne, jossa vesihöyry kondensoidaan takaisin kennoihin.

Käsiteltävyys/ huolto

Vuotosuojaus/ huoltovapaa

Roiskesuojattu/ huoltovapaa

X3

Suoritusarvot

115 %

X2

VUOTOSUOJAUS 100 %

Käynnistysteho

Kestävyys

Käsiteltävyys

ROISKESUOJAUS


TEKNISETT TIEEDOT

EASY CODE

SUORITUSKYKY KAPASITEETTI CCA AH A (EN)

MITAT KOTELOTYYPPI

P (mm)

L (mm)

K (mm)

TEKNINEN TOTEUTUS NAPASIJOIT- NAPATYYPPI POHJAKIINTELU NITYS

EK700

70

760

L3

278

175

190

0

1

B13

EK800

80

800

L4

315

175

190

0

1

B13

EK900

90

900

L5

353

175

190

0

1

B13

EASY CODE

SUORITUSKYKY KAPASITEETTI CCA AH A (EN)

MITAT KOTELOTYYPPI

P (mm)

L (mm)

K (mm)

TEKNINEN TOTEUTUS NAPASIJOIT- NAPATYYPPI POHJAKIINTELU NITYS

EL600

60

540

L2

242

175

190

0

1

B13

EL700

70

630

L3

278

175

190

0

1

B13

EL800

80

720

L4

315

175

190

0

1

B13


By Exide Technologies / www.exide.com EXIDE TECHNOLOGIES OY, Takkatie 21, 00370 Helsinki, Myynti: Käynnistysakut puh.(09) 4154 5500 www.exide.fi

Exide Micro Hybrid FI  

Exide Micro Hybrid FI

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you