Page 17

SIDE 17

ANNONCETILLÆG & SPONSORERET INDHOLD

Der findes et skånsomt alternativ til kroner Står du overfor at skulle have lavet en krone, er det værd at overveje at få lavet et langt mere skånsomt indgreb i form af et onlay. I mange tilfælde er ’onlay’-beTandlæge Kathrine Kjær fra GladTand på handling en bedre løsning, der modsat en kronebehandling, bevarer det meste Frederiksberg peger på onlay-behandling af den naturlige tand. Samtidig er risikoen for rodbehandling langt mindre end som et godt alternativ til en krone. hvis der er lavet en kronebehandling.

Der kan være mange bagdele ved at få lavet en krone. For når en tand først er tilstrækkeligt svækket, vælger mange tandlæger at lave en krone på tanden, men for at få plads til kronen, der skal omslutte den raske del af tanden, fjernes typisk 50-60 pct. af den eksisterende tand. Samtidig ender op mod 15 pct. af alle kronebehandlinger med en rodbehandling ved onlays er risikoen kun fem procent. Derfor kan behandling med et ’onlay’ være et bedre og mere skånsomt alternativ. Sådan lyder budskabet fra tandlæge Kathrine Kjær fra Gladtand på fredriksberg, som er ekspert i at lave onlays.

Mere tand, mindre rodbehandling

Ved onlay-behandlingen lægges et keramisk lag ovenpå den raske del af tanden. Dermed er det kun ca. 5-10 pct. af den raske tand, som slibes væk for at give plads til onlayet, forklarer klinikchef hos GladTand på Frederiksberg, tandlæge Kathrine Kjær, som mener at fordelene er åbenlyse. ”Først og fremmest bevarer man langt mere af den naturlige tand med et onlay, og der er jo ingen grund til at fjerne den del af tanden, som stadig er sund og rask, når det kan undgås. Desuden er risikoen for rodbehandling efter et onlay også væsentlig mindre – under 2 pct. Derfor foretrækker mange, som kommer hos os naturligt nok denne behandlingsform frem for en krone,” siger Kathrine Kjær. Onlay-behandling er blevet benyttet i Danmark i mange år, men relativt få tandlæger er uddannet i teknikken, og derfor tilbydes behandlingen ikke nær så ofte som kronebehandling. Og det er uheldigt, påpeger Kathrine Kjær. Hos GladTand på Frederiksberg er tandlægerne grundigt efteruddannet i behandlingsformen, og man gør derfor meget for i hvert enkelt tilfælde at vurdere, om ikke onlay-behandling er en bedre løsning.

Undgå misfarvning Af andre fordele ved behandlingsformen er, at onlayet ikke er i kontakt med tandkødet. Det betyder, at tandkødet ikke trækker sig over årene som ved kroner og at man undgår de mørke misfarvninger, som kan ses på mange kroner. ”Det er klart et ekstra plus, at tænderne efter behandlingen forsætter med at være rigtig pæn, men det som betyder allermest for patienten er at vi bevarer de sunde tænder og mindsker risikoen for efterfølgende indgreb som eksempelvis rodbehandling,” siger Kathrine Kjær fra GladTand. Er tanden svækket ned under tandkødsniveauet, er en krone dog typisk den eneste mulige løsning. Her gælder det, ifølge Kathrine Kjær, om at vælge en krone i et sikkert materiale, samt at få tanden tilpasset de øvrige tænders udseende og form, så den ser naturlig og harmonisk ud i tandrækken. Hos GladTand anbefales typisk fuldkeramiske kroner eller kroner med et højt guldindhold, for at undgå risiko for allergiske reaktioner og sikre kronens holdbarhed.

Med et onlay bevarer man mere af tanden og risikoen for en rodbehandling er mindre Kathrine Kjær, tandlæge hos GladTand på Frederiksberg.

FORDELE VED BEHANDLING MED ONLAY • Patienten bevarer langt mere af sine sunde tænder, da mindre af den raske del af tanden slibes væk • Langt mindre risiko for rodbehandling efter onlay sammenlignet med en traditionel kronebehandling • Ingen misfarvning af tanden som ofte ses på kroner • Typisk samme pris som en krone • Tilskuddet fra Sygeforsikringen Danmark er også det samme til de to behandlingstyper. • Samme 10-års garanti på materiale som en krone. • Hos GladTand på Frederiksberg er det ambitionen at bevare tænder, når det er muligt, og tandlægerne er specifikt efteruddannet i behandling med onlays.

Åbent alle ugens dage 7-20 fredag dog 7-18. Lørdag og søndag, 8-15!

Så book en tid på GladTand.dk eller ring på 38 34 24 21

Profile for partnermedier

Det gode Seniorliv  

Det gode Seniorliv