Page 6

6 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Efteråret er et

SKATKAMMER

Når sensommer bliver til efterår, så glæder vi os over æbler og anden frugt på træerne. Mørket og den tiltagende kulde får os til at søge indendørs, men det betyder ikke, at det er forbi med årstidens skattekammer. For det sene danske efterår er en guldgrube af gode råvarer. Vi sætter fem råvarer på bordet, som er i sæson i oktober og november.

MAKREL Makrellen skal da bare i en dåse med tomatsovs, skal den ikke? Man bør unde sig selv fornøjelsen ved den fede og sunde friske makrel i ovn eller filletter på grillen. Der er jo alligevel gået mode i at grille året rundt – både på store grillmonstre, men også bål-mad og en makrelfilet lagt i grill-net ligner og smager som en million, når den er færdig. Grill med skindsiden nedad og når skindet er boblet op og har antaget en flot næsten gylden farve, så vendes den og får lige det sidste på den anden side. Husk at åbne grill-nettet med skindsiden opad, så filletten løsner sig af sig selv. Så bevarer den det flotte skind. DE FLADE De danske kystområder er velsignet med havbund, der er hjemsted for en lang række ’flade’, der er i sæson. Rødspætter, skrubber og med lidt held ising. Danmark har mere end 7000 kilometer kystlinje med en rigdom af fisk ude i det blå, så det giver ingen mening at dykke ned i frostboksen efter en art fisk fløjet ind fra Fjernøsten. Spørg din fiskemand efter sæsonfisk og forslag til opskrifter. BLÅMUSLINGER Opdræt af blåmuslinger på line har efterhånden rundet ti år i Danmark, men en stor del af det blå danske guld sendes udenlands. Og bør danskernes madvaner tage et gear op og omfavne den lille skallede fætter. Økologiske danske muslinger er et top-produkt med mange muligheder for tilberedning

– dampede, med fritter, i pasta eller hvad med en nordisk version af risotto med blåmuslingerne i en hovedrolle. FASAN Det er en imponerende flot fugl med et særegent kald, men den gør sig også godt i gryden i følgeskab med bacon og fløde for ikke at blive for tør. De fleste supermarkeder har tilmed danske ferske danske fasaner til en meget rimelig pris til hverdags- og gæstemad. KÅL Kålvarianter er sejlivede størrelser, og vi skylder dem stor tak. Mange historikere mener, at især grønkål og skaldyr er vigtige årsager til, at vikinger og andet godtfolk før dem kunne overleve på vores breddegrader. Grønkål er godt som chips. Skyl bladene, og dup dem godt af. Rib dem og brug ikke stænglen. De iturevne grønkålsblade spredes ud på bagepapir, får et stænk olivenolie og godt med flagesalt. I ovnen ved 200 grader et kvarters tid til de er godt sprøde, men hold øje med dem. De må ikke være for bløde eller forkullede. Server som tilbehør til den grillede makrel toppet med helt tynde skiver frisk æble. Hold øje med andre lidt tungere grøntsager netop nu. Blomkål, palmekål, bladselleri, græskar og broccoli har det godt nu. Åh nej, mere broccoli tænker du. Damp de grønne buketter så de stadig har bid. Citronsaft og et stænk sesamolie ud over plus flagesalt. Ren Aladdins hule. På den nordiske måde.