Page 13

13 • Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

DANSKE OKSEOG KALVEKØD ER I SÆR K L ASS E Dansk okse- og kalvekød er en taknemmelig råvare at arbejde med i køkkenet. Der er udskæringer som passer til de timelange simreretter, og udskæringer der omfavner hverdagens behov for tempo ved komfuret, når uret i rask trav nærmer sig spisetid. Intet efterår uden en søndag med en snurrende grydefuld osso buco eller den hurtige fredagsmad, hvor en solid bøf lige rammer en varm og tør pande et par minutter på hver side, krydres og serveres præsentabelt skiveskåret. HØJ KVALITET Dansk okse- og kalvekød har ikke kun en værdsat god smag, men er også berømmet for en høj kvalitetssikkerhed, der kan spores helt tilbage til den enkelte gård. ”Det betyder temmelig meget, når vi køber danskproduceret okse- og kalvekød. Det smager godt, faktisk så godt, at det har en meget høj anseelse i f.eks. sydeuropæiske lande, som virkelig er områder med en traditionsrig madkultur. Det lyse og mildere kalvekød er børn typisk glade for, og så understøtter man jo danske arbejdspladser ved at købe dansk produceret kød,” siger Mette Jasper Gammicchia. Hun er afdelingsleder for Landbrug & Fødevarers afdeling for handel, marked og ernæring. Hun tilføjer: ”Faktisk vil jeg mene at med den kødkvalitet, som vi har her

Kvalitetssikring, dyrevelfærd og forbrugertryghed gør dansk okse- og kalvekød til noget helt specielt. Af Søren Sorgenfri

i Danmark, så sælges det for billigt. Som forbruger får man virkelig værdi for pengene.” Det strenge danske regelsæt ses tydeligt med forbud mod tremmekalve og de såkaldte ’sødmælkskalve’. De danske køer går frit omkring i moderne ’løsdriftsstalde’ med sengebås og kan blive kløet af roterende børster. De kan drikke og spise, når de vil i stalde med åbne vægge, så der er lys og frisk luft. Der bliver sørget for, at dyrene har det godt. Forholdene hjælper til en god dyrevelfærd, men giver også forbrugeren en øget tryghed, når der købes dansk. Den danske okse- og kalvekødsproduktion har et af Europas laveste forbrug af antibiotika samt høj fødevaresikkerhed. Dansk oksekød er tilmed underlagt strengere regler for dyrevelfærd, end EU kræver. Så hele vejen fra gård til tallerken giver danske okse- og kalvekød en god smag i munden. KØB DANSK Supermarkedskæderne LIDL, REMA 1000 og ALDI vil støtte op om det gode danske oksekød ved at mærke oksekødspakker fra Danmark via mærket ”Smag på Danmark”.

LANGTIDSBRAISERET OKSESTEG MED BLOMMER OG RØDBEDER Efterår og oksekød er som skabt til simremad. Langtidsbraiseret oksesteg giver den dybe smag, der er ventetiden værd. DET SKAL DU BRUGE Til 6 personer 800 g dansk oksebov Salt og peber 2 tsk olie 600 g rødbeder 350 g rødløg (3-5 stk.) 500 g blå eller mørkerøde blommer 4-5 fed hvidløg 4-5 kviste frisk timian 1 lille kvist løvstikke (kan udelades) 1 laurbærblad 2 tsk frugteddike 2 tsk honning eller sirup Urt som pynt. SÅDAN GØR DU: Dup kødet tørt med køkkenrulle, krydr med salt og peber. Skyl og skræl rødbeder og skær dem i grove stykker. Pil løg og skær dem i kvarte. Flæk blommer og fjern stenene. Varm olie i en gryde ved god varme. Brun kødet godt på begge sider 5-8 minutter i alt. Tag kødet op og læg det i et ovnfast fad med låg evt. en stegeso eller læg stanniol tæt om fadet. Læg rødbeder, løg, og hele hvidløgsfed i fadet, krydr med salt og peber. Læg krydderurterne ned imellem grøntsagerne. Tilsæt 1 dl vand, eddike og honning. Læg låg eller stanniol på og sæt fadet i ovnen*. Tænd på 150 grader og lad kød og grøntsager bage i 2½-3 timer, eller til alt er meget mørt. Tilsæt blommer de sidste 15 minutter. Skræl kartofler, eller skrub dem blot hvis du kan lide en grov mos. Skær dem i grove stykker, kog dem helt møre uden salt. Hæld vandet fra, gem 3-4 dl. Tør kartoflerne lidt i gryden på lavt blus, og mos dem så med et piskeris, spæd med kartoffelvand, tilsæt lidt smør og smag til med salt og peber.

Vidste du at: 95% af alle køer går i løsdriftsstalde og de resterende 5 % skal ifølge loven udfases indenfor de kommende år. Nogle konventionelle køer kommer på græs fra maj til sidst i oktober. Økologiske køer skal på græs fra 15. april til 1. november.

Tag fadet/gryden ud af ovnen og løft kød og grøntsager over i et dybt fad. Kog skyen ind til den er kraftig og god dvs. skyen reduceres til mindre end en tredjedel. Skær kødet i tykke skiver eller ”klodser” og server sammen med grøntsagerne. Pynt med urt efter eget valg.